De vorbă cu Vahtang Kicabidze. Inedit la „Pietrele vorbesc”

Am avut bucuria să-l cunosc astăzi pe Vahtang Kicabidze, legenda cinematografiei sovietice. Am reușit, prin mila Domnului să filmăm un interviu pentru „Pietrele vorbesc”. Am vorbit despre dragoste, bărbăție, patriotism, credință și locul preotului în societatea georgiană, care, spune Vahtang, este ca cel al parlamentarului, poate chiar mai înalt. O discuție de mare adîncime și înțelepciune, bună pentru tot omul.

Vahtang Kicabidze: „Cum este omul, așa este și dumnezeul lui

11 Responses to De vorbă cu Vahtang Kicabidze. Inedit la „Pietrele vorbesc”

 1. viorica spune:

  Articolul pe care l-ati postat in urma cu ceva vreme m-a impresionat foarte tare; in primul rand ca si verticalitate a acestui om dar si perspectiva din care a fost abordat subiectul. Inutil sa spun ca sint nerabdatoare sa vad emisiunea.

  P.S. admiratia care transparea in acel articol ma face sa ma bucur pentru aceasta intalnire din viata dvs.

 2. Elena spune:

  Seamana la privire cu Florent Pagni:

 3. vasile dumitru spune:

  este greu cu internetul.

 4. viorica spune:

  Va sarut dreapta Parinte, astept sa ne impartasiti si din cele(mai) bune – ca din celelalte s-a umplut lumea. Cand difuzati interviul ?

 5. viorica spune:

  Mi-a ramas cald in inimă unul dintre cuvintele Părintelui Arsenie Papacioc – cu dreptii să odihnească Domnul sufletul robului său – in care deslusea sensul de jertfă al lumînării: pentru a dărui lumină, aceasta, renuntînd la sine, se consumă … si îmi pare că ar trebui sa rezume toată viata noastră – aidoma bobului de grîu care, pentru a face roadă, trebuie să vrea sa moară

 6. viorica spune:

  Va sarut dreapta Parinte!
  Pentru citeva zile sint in apropierea Schitului Sf. Apostoli Petru si Pavel, Bogaltin; as vrea sa ajung sa ma inchin la acest asezamint si stiind ca ati fost o vreme acolo, va rog binecuvantati drumul acesta – sa-mi fie cu pace si folositor. Nu stiu de ce am emotii….

 7. viorica spune:

  Bine ii este celui ce primeste binecuvantare… fabulos drum. Cand mai aveam cativa pasi sa intru in bisericuta, a sunat toaca

 8. viorica spune:

  Parinte,
  Ma gindesc de mai multa vreme sa va cer binecuvintarea sa transcriu emisiunea „Pietrele vorbesc” – nu stiu insa daca asta ar fi permisa de intelegerea pe care o aveti cu partenerii; transcrierile le-as trimite tot dvs. sa le publicati.
  Voiam sa fac asta pentru o prietena a mea care nu are posibilitatea sa vizioneze inregistrarile, si – de ce nu?- pentru toti ceilalti carora, din diverse alte pricini, textul le-ar fi mai la indemina; fara indoiala ca mesajul pierde mult din impact, dar poate cistiga in asezare

  P.S. poate-mi ajuta sa stapinesc nelinistea si sa-mi pot opri mintea sa scormonesca

 9. ieromonah savatie spune:

  @ viorica,

  transcrie. Emisiunile sint proprietatea mea si numai a mea. O sa ma ajuti daca faci treaba asta.

 10. viorica spune:

  Imi pare rau, nu m-am prea descurcat in prima parte – de aceea sint multe (?) care necesita completari. Daca este de ajutor si preferati sa transcriu intr-o anume ordine, sa-mi spuneti.
  RELIGIA PE NUME COMUNISM
  ”E vreme s-arunci pietre şi vreme să le strîngi,
  E vreme ca să urli şi vreme e să plîngi.
  E vreme să iubeşti, dar şi să te desparţi.
  E vreme pentru pace şi vreme să te baţi.”
  Iubiţi fraţi si surori, stimaţi telespectatori, bună seara!
  Astazi rămînem sub semnul Revoluţiei din octombrie, o revoluţie care, niciodata pe cînd eram copil, nu ştiam de ce s-a petrecut în noiembrie. Sărbătorirea noastră este mult mai deosebită decît cea pe care Partidul comunist ne-a propus-o dealungul timpului. Astăzi nu vom avea baloane, nu vom avea fanfare, microfoane – nu vom mînca îngheţată şi nu vom merge la cinematograf să vedem pe gratis filmul cu desene animate „nu pagadi”.
  Astăzi vom vorbi despre o altă istorie a Revoluţiei din Octombrie – despre faţa din spate a comunismului – dacă îmi este îngăduit să mă exprim astfel – şi anume despre ceea ce a lăsat comunismul în urmă să, ceea despre ce ne-a fost frică să vorbim, ceea despre ce nu am avut voie să vorbim – anume drama prin care au trecut familiile noastre – de data asta îmi îngădui să vorbesc despre drama propriei mele familii.
  Ne aflam la Şipca. In spate avem dărîmăturile Bisericii „Acoperămîntul Maicii Domnului” al cărei paroh in perioada stalinistă a fost bunicul meu după mama, Preotul Feodor Sadovici.
  Cum să ucizi preotul şi să dărîmi biserica – fără să fii tras la răspundere – vom afla din emisiunea de astăzi .
  domnul Victor, sătean din Şipca
  ” (??)…două trături . .cînd o vinit din brigada, toata brigada erau vreo 46 de oameni – şi ne-o adus aicea să scoatem chiatra , să mutăm chiatra sub gard; s-o cladim aşa cum lespede, cum era ea, dar s-o clădim sub gard – iaca se cunoaşte acolo în partea aceea c-o fost, iaca cunosc chetrele care or fost, care – după cum era clădită. Şi o intrat o tenieră(??)… aşa şi una aşa – cu nişte trosturi(??) lungi şi troata(??) ceea fărîma pămîntul, cînd o rupt un raz( ??) apăi un val aşa de colb s-o ridicat şi s-o facut aiciea atît, tot numai cheatră.
  Mătuşa Saşa, săteancă din Şipca
  „Mătuşa Saşa : (??)şi nu mai fărîmat Biserica ….
  Ierom. Savatie : Intr-o noapte, cînd or făcut ei asta ?
  Mătuşa Saşa: Ziua, ziua ş-or zis să nu se apropie nimeni aiciea au mai fost doi …. stai cuminte Părinte, n-ai ce căta mata aicea, pleacă !…… (.????)
  domnul Victor, sătean din Şipca
  .. o vrut(?) un secretar de partid să facă – făcuse miting să fărîmăm biserica, or să facă ei aicea muzeu, or să facă cluburi .. nu, eu nu mai ştiu . Şi era una – tetea Pelea, Turcan şi tetea Tasica – Golinsca , şi mai erau din sat – bărbătoaie aşa şi l-or tras aşa de gît în jos. Ce bătaie o primit băietul – că nu dovedea să fugă… şi l-or răcorit femeile aşa…. femeie acum n-are …
  Moş Ion, sătean din Şipca
  Ierom. Savatie : Bună sara !
  Moş Ion : Bună ziua
  Ierom. Savatie Iară ne vedem, iară ne-ntîlnim!
  Moş Ion : E bine cînd ne vedem, îi bine! e mai rău cînd …iaca aşa – eram aici cînd domnul Durnea- el era Durnea, Durnea a venit aici-aşa o venit şi o stricat ! şi o fomeie i-a mai dat vreo două palme … da’ unde ţipară împrejur … a scos de-acolo …icoanele le-or încărcat în maşini – da’ unde le-or dus ei, Dumnezeu ştie – căci le-or dus! Or stricat-o ….oh, (?) noi am vrut s-o legăm – s-o legăm să şadă pe loc ….(?)or vrut s-o fărîme mai departe…în clostriţe s-o fărîmăm ….s-or adus doua trafe(?) de cele mari şi or tras-o … zicea s-o tragă devale, nu putea desface de aici … să desfacă (?) să le …. coteleţi(?)-ăştia s tăieţi cu mîna, cu mîna îs tăieţi şi aduşi de acolo aici..
  Ierom. Savatie :da’ cu ce i-or adus ?
  Moş Ion : cu carele, cu carele …. şi iată acea-i, vedeţi ?nu-i pusă aşa, pe lat – îi pusă aşa ! şi dacă au făcut ca oamenii atunci, cum trebuia, iaca ş-amu nu strică !
  Părintele, părintele nostru povestea că părintele lui povestea – biserica iaca aşa, aşa
  ****
  Ierom. Savatie
  Intrebarea la care se cade să răspundem mai întîi de toate, este aceea dacă persecutarea preoţilor şi dărîmarea bisericilor a făcut parte din programul partidului comunist sau dacă aceste fapte , cu totul condamnabile, sînt rodul unei pure întimplări,datorată perioadei critice prin care a trecut pe atunci intreaga Europă : este vorba de războaie, de foamete, de molime şi asa mai departe.
  Pentru aceasta nu trebuie să mă duc departe. Voi deschide cartea de capătîi a ateistului „Nastolna kniga ateista” – este cartea care mi-a marcat copilăria deoarece tatăl meu Valentin Baştovoi – Dumnezeu să-l odihnească – a fost propagandist al ateismului ştiinţific, absolvent al Facultăţii de filozofie din Leningrad.
  De ce am nevoie să fac această introducere, de ce trebuie să clarificăm acest aspect? Pentru simplu fapt că de la o habă de vreme încoace ne-am pomenit cu comunişti care pozează în ctitori de lăcaşuri sfinte, în continuatori ai tradiţiei bizantine şi care – în nebunia lor – chiar îndrăznesc să se compare cu Sfîntul domnitor Ştefan Cel Mare !
  *****
  Ierom. Savatie
  Aşadar, ce treabă a avut comunismul cu religia, şi cum putem explica distrugerea atîtor biserici, uciderea a peste două sute de mii de clerici – confirmaţi oficial doar de pe teritoriul Patriarhiei Moscovei – număr la care nu au fost adăugaţi clericii din Mitropolia Moldovei, număr la care nu este adaugăt nici bunicul meu Feodor, parohul acestei biserici.
  Haideţi, să vedem ce ne spune cartea de capatîi a ateistului la capitolul „Kak comunista adnositak relighie – care este poziţia comuniştilor faţă de religie” – pentru că ne-am tumănit cu totul văzînd cum comuniştii pleacă de la monumentul lui Lenin şi merg la catedrală şi aprind luminări.
  Aşadar, iată un fragment din cartea de căpătîi a ateistului: “comunisticiscaia (.??)…aşadar: trăsătura esenţială, de bază a fiecărui comunist, este deplina sa adeziune la doctrina marxist-leninistă a ateismului materialist ştiinţific. Cu alte cuvinte, nu poate exista comunism decit in ideea unui ateism dar, nu al unui ateism doctrinar filozofic, ci al unui ateism luptător, îndreptat pe faţă, împotriva oricărei religiozităţi – iar în cazul nostru împotriva Bisericii creştine – care a dus, după cum vedeţi – la demolarea Sfintelor Biserici, la arestarea şi uciderea preotilor, la persecutarea, deportarea tuturor celor care au ieşit cîndva în apărarea Sfintei credinte şi a Sfintelor Biserici .
  Mătuşa Saşa , săteancă din Cuşmirca
  Mătuşa Saşa: Era vremea stalinismului, era ca să nu slujească preoţi – ca să nu fie.. îi criticau, îi obijduiau, îi … aşa … după aceea, mai rau şi mai rău şi mai rău şi mai rău şi – pînă cind ne-am trezit – părintele l-o arestat tot noaptea, l-or dus tot noaptea să nu vadă cine şi cum l-or luat – şi l-or închis. El aşa era de schingiuit de facea chinul Lui Iisus Mintuitorul – numa nu l-or rastignit ! da’ el … dar i-or smuls unghii, i-or facut crucea pe piept… că părintele, atuncea cînd s-o dus – cînd l-or luat îi zicea „ia ceva, ce-ţi e mai scump!” – părintele, mi se pare ca o luat crucea care …, crucea aceea care se pune pe Carte, la Sfînta Evanghelie ori … amu, crucea ceea ! zice : „ce-ţi trebuieşte asta ? ” Asta mi-e mie mai scump!” daca ţi-e mai scumpă acea cruce i-or facut-o lui pe piept, spate – or înfierbîntat-o, i-or facut-o cu fierul … cît o şezut, o luna de zile o stat în camaşa aceea, în timp de iarna – oricum acolo , în apa … îl scotea numai cît îi da să manînce da’ mînca el or nu mînca ? şi iara il punea – ce chin o fost pe dinsul in pamint ….Dumnezeu să-l ierte ! Doamne! Ca să graiască cineva, iaca îs batrînă – cineva sa graiască sau să-l critice şi amu ia, să nu-i deie pace – Doamne fereşte ! mare păcat au să aiba ! Ceva mă doare la inimă şi parcă amu ia il văd ! Cînd o venit el din (.?) îi spuneau – zice ( că îl vedea cît era de deştept, el o fost om deştept şi o fost ..)
  “- Daca eşti aşa – vad, vad ca sînteţi capabil , de ce nu va lepadaţi de asta – iaca va punem procuror ministru, ce vrei !”
  – Bun, eu pot să ieu a voastră – da ‘ numa voi sa luaţi ceea ce am învaţat eu.”
  Şi cu asta s-o, el nu s-o lepadat ! şi cred ca pentru aieste cuvinte o suferit chinurile
  ****
  Ierom. Savatie
  Discuţia noastră nu are scopul să-i facă pe toţi credincioşi. Discuţia noastră nici măcar nu este îndreptată împotriva ateilor. Fiecare om este liber să creadă şi să mărturisească cum vrea.
  Discuţia noastră este despre ateişti.
  Diferenţa fundamentală dintre ateu şi ateişti-ateist este aceea că primul nu recunoaşte – din motivele mai mult sau mai puţin întemeiate – existenţa vreunui Dumnezeu sau a unei raţiuni superioare, pe cînd ateistul este omul care, nu doar că nu recunoaşte existenţa Lui Dumnezeu, ci luptă pentru a demonstra aceasta – luptă care nu se manifestă altfel decît prin persecutarea celor care cred în Dumnezeu. Persecutare care duce pînă la izolarea lor şi lichidarea fizică.
  Primul care s-a ridicat făţiş împotriva religiei şi a Bisericii a fost chiar Vladimir Ilici Lenin. Acel Vladimir Ilici care a fost înfăţişat peste tot ca un nene bonom, cu chelie mare, care era gata să-şi dea zahărul şi pîinea (sa) copiilor din azile. Acest om, trebuie să o ştim, a fost cel care a întemeiat – cel dintîi în istorie – sistemul lagărelor de concentrare. Nu este Hitler inventatorul acestui sistem diabolic, este Lenin !
  Acel Lenin despre care comuniştii de astăzi spun că a fost greşit înţeles – Stalin a făcut ororile, Lenin a avut o altă închipuire despre societate, Lenin ne-a dorit un viitor luminos şi asa mai departe …
  Descoperindu-se Arhivele de Stat ale Uniunii Sovietice, aflăm adevărul despre ideologia leninistă, aflăm că toate atrocităţile, persecuţiile, lagărele uciderile nu au fost nicidecum întîmplătoare, ci au fost esenţa ideologiei comuniste.
  In 1918 Vladimir Ilici Lenin , preşedintele partidului comunist din Rusia dă un ucaz. Este foarte interesant că primele preocupări, sau primele legi pe care le impun comuniştii sînt cele legate de religie . Acesta este ucazul sau Legea cu nr. 124 – despre „libertatea de conştiinţă”. Este foarte interesant că această libertate de conştiinţă presupunea mai întîi de toate excluderea credincioşilor din activitatea socială.
  Că separarea Bisericii de stat – făcută pentru prima oara la noi de către Lenin – şi a religiei de şcoală nu a avut scopul promovării libertăţii de expresie – aşa cum se înţelege astăzi – ci, tocmai marginalizarea credincioşilor – o arată un alt decret al lui Vladimir Ilici făcut în 1921, deci la cîţiva ani diferenţă, un punct mai bine zis – aşa zis punctul 13 – fiţi atenţi la cifră, cifra 13! – un punct prin care funcţionarilor comunişti li se cerea să se implice activ în propaganda ateistă, deoarece -declară acest punct 13 – simpla delimitare a Bisericii de stat şi a religiei de scoală nu este suficientă – pentru că scopul societăţii comuniste, socialiste, luminoase este acela de a dezradacina cu desăvîrşire orice sentiment religios in popor şi chiar numele Lui Dumnezeu să fie uitat. Din acest motiv, orice comunist care nu era implicat activ in propaganda ateistă – era sancţionat. Staţi să vă citesc cîteva rînduri despre acest punct 13 din cartea de căpătîi a ateistului ” :
  (citat lb rusa: balsavstoc comunista… ) Asadar, majoritatea comuniştilor, fără cîrtire, îndeplineau programul partidului, acela de a duce sau purta propaganda ateistă dar, cu toate acestea se întimplau cazuri cînd comuniştii nu făceau propaganda ateistă – adică încălcau punctul 13.
  Din acest motiv în 1921 Comitetul Central ia hotarîrea depre obligativitatea fiecărui comunist de a purta propaganda ateistă.
  ( citat lb rusă : eto pastanavlenie…)
  Asadar, Partidul comunist si-a făcut din lupta cu religia un prim scop prin legile sale, prin propaganda pe care a facut-o. Iar aceasta propagandă, trebuie să-o spunem că în anii ’59’-’64 – adică în anii cînd a fost darîmată, inclusiv această biserică de la Şipca – cărţile de propagandă ateistă erau editate intr-un număr de pină la 60 de titluri pe zi.
  Aşadar (în) propaganda ateistă luptă cu religia avea un caracter cultic şi poate fi motivat doar în cazul în care aceşti oameni reprezintă sau susţin, sau cred în ceva – altceva, despre care vom discuta în continuare.
  ****
  Ierom. Savatie
  Vorbeam despre nevoia declarată a comuniştilor de a persecuta creştinii de a-i ucide de a scoate din popor simpla pomenire a numelui Lui Dumnezeu. Ateismul nu este deloc o treaba noua .Grecia antica a cunoscut atei; singura diferenţă este aceea că filozofii greci, ca Epicur sau alţii nu simţeau nevoia să-i persecute sau să-i omoare pe cei care credeau într-un Dumnezeu. Problema comuniştilor este tocmai doctrina lor de eliberare prin uciderea celuilalt.
  Să ştiţi că scrisorile secrete ale lui Lenin, care constituie obiectul de studiu al istoricilor ruşi sau occidentali, sînt pline de indicii care ne confirmă aderenţa lui la credinţe foarte suspecte. Simplul punct 13, acela de intensificare a luptei împotriva religiei, ne dă de înţeles că Lenin vizita cercurile oculte şi că , pentru el , numelele aveau o încărcătură simbolică în care el credea.
  Scrisoarea în care Lenin relatează despre intenţia lui de a ucide preoţii, de a închide bisericile este numerotată nu altfel decît treisprezece, şase, şase, şase .
  Aşadar comuniştii practicau executarea preoţilor şi a credincioşilor în sens ritualic. Cum aveau loc aceste ucideri ? Ni le relatează mărturiile din gulag, din lagărele comuniste , dar şi cele ale supravieţuitorilor temniţelor comuniste din Romania.
  Păr. Iustin Pîrvu :
  Cînd a venit armata rusa, s-a incheiat cu convingerile noastre de credinţa ortodoxă. Şi într-adevăr a rămas o o plagă nemaipomenită .(…) N-aveau miliţieni, n-aveau oameni de servici .Il lua de prin diferite ateliere, de pe ogoare – care-l vedea : hai ! îl îmbraca militareşte . Pa-urmă ala se vedea gulerat şi cu geanta în mina şi cu salariul ăsta aşa mare şi deveniţi cei mai periculoşi … te puşcau mai bine… Chiar ei spuneau : măi, partidul este dumnezeul nostru . (?) (?)era o, facută acolo din scîndură cam după dimensiunea, grosimea omului; da’ carcera avea o uşă , îl băgai pe om acolo, închideai uşa şi venea la doua zile să-ţi dea 120 grame de piine şi o cană de apă sarată … (??? sîngele )…
  Ei bine, stăteai cite 4-5 zile …Cînd ieşeai de acolo scăpai picioarele, te duceai jos iar doctorul te cereceta să vadă că mai trăieşti (???)”
  *******
  Ierom. Savatie
  Simpla organizare exterioară a structurilor comuniste ne vorbeşte despre faptul că ei au încercat, nu doar sa excluda cultul creştin, ci să-l înlocuiască printr-un cult nou .
  Fiţi atenţi la marşurile şi paradele comuniste în care aceştia poartă pancarde cu imagini şi nume ale conducătorilor. Fiţi atenţi la înlocuirea formulelor de laudă aduse Lui Dumnezeu, cum ar fi „Slavă Tatălui, şi Fiului şi Sfîntului Duh ” înlocuite cu : „Slava trudu – slavă muncii !”,”Slavă KPSS- slava partidului comunist ” şi aşa mai departe. Sînt expresii pe care aceştia le împrumuta din Scriptură, din cultul creştin şi le încarcă cu un conţinut profanator . Uitaţi-vă pină la urmă la mausoleul lui Lenin ! Aceştia care nu recunosc viaţa dupa moarte, care susţin materialismul ştiinţific, cum că sufletul dispare şi omul , trupul se descompune şi nu mai rămine nimic, îmbălsămează cadavrul lui Lenin şi-l expun spre adorare .
  ******
  Am descoperit indicaţii directe din partea partidului – date catre republicile surori – de a angrena în truda, in munca ideologică artişti,scriitori , actori care sa propună scenarii de noi ritualuri, care sa înlocuiască ritualul creştin. In acest sens putem găsi noţiuni precum „komsomolscaia pasca”- paştele comsomolist; acesta, “komsomolscaia pasca” avea rostul să strice Paştele creştinilor prin tot felul de jocuri, focuri care de altfel pînă astăzi le mai găsim în unele sate … focuri de roţi şi aşa mai departe.
  Aşadar de exemplu, ritualul înmînării paşaportului, ritualul legării cravatei la pionieri – toate acestea aveau menirea să înlocuiască ritualul, cultul nostru creştin pentru a ne dezrădăcina de ceea ce este credinţa noastră , neamul nostru, Dumnezeul nostru … Problema este cine stă în spatele cultului şi unde sfîrşeşte aceasta luptă împotriva Lui Dumnezeu ?
  ******
  Ierom. Savatie
  Intrebarea firească care vreau sa o pun comuniştilor, ateismului ştiinţific, ateiştilor aşa-zişi „stiinţifici” este : cum poţi împuşca într-o icoană? Cum poţi motiva acest gest şi cine poate să o facă? Eu am un singur răspuns : doar dacă acel om este mînat de un duh protivnic Jertfei, şi acest duh nu poate fi decît duhul minciunii, al urii care este însuşi….
  Un alt nume care discută despre sine însuşi:este vorba de NiKos Kazantzakis. A fost candidat la premiul Nobel pentru literatură din partea Greciei. Cartea sa a stat la baza scenariului lui Martin Scorsese -„Ultimele ispite ale lui Iisus ” – celebrul film blasfemie, pe care nu ştiu din ce motive televiziunile din lumea intreagă insistă să ni-l arate in perioada Paştelui creştin.
  Aşadar, acest Kazantzakis – care nu este rus, este un grec – acest Nikos Kazantzakis îşi propune, foarte interesant, să întemeieze o nouă religie . Cind? cam în aceeaşi perioadă cînd Lenin făcea revoluţie. Recent au fost publicate 8 scrisori ale lui Nikos Kazantzakis către un preot grec – nu un preot oarecare, este vărul patriarhului Meletios ! – scrisori care datează de la 1922 – 1925, unele dintre ele, deci scrise pe cînd Lenin era în viaţă . Aşadar dintre aceste scrisori necunoscute pînă acum, aflăm că viziunile anti-creştine ale lui Kazantzakis nu erau un simplu fapt cultural, ci reieseau dintr-o credinţă proprie, dintr-o viziune pe care vă voi prezenta în cîteva cuvinte.
  Despre Nikos Kazantzakis ştim atît : a fost comunist, în 1907 a intrat în Loja masonică şi şi-a propus – nu ştiu dacă din proprie iniţiativă sau inspirat de ideile care domneau în Loja şi în cercurile comuniste din acea perioadă – şi-a propus să facă o nouă religie. O religie care, credea el atunci, va sta la baza lumii viitoare.
  Din scrisoarea întîia catre preotul Papastefanou :
  ” Plănuiesc împreună cu un prieten să edităm o revistă, nu filologică . Va pregăti calea noastră din punct de vedere sociologic: va fi comunistă, va cere rasturnarea regimului burghez, va dori după cum spuneau stoicii un incendiu care să purifice pămîntul prin foc – aşa cum ard ogoarele că să arunce nouă sămînţă. Din mica noastră patrie strălucitoare de la marea albastră să găsesc expresia cea mai captivantă astăzi a teogoniei mele mistice.
  Iarăşi vedem ca şi Lenin – Kazantzakis îşi găseşte în suferinţa universală un prilej de a-şi impune propria ideologie. Este tipic pentru comunişti: să creeze suferinţa, foamete, deportări, arestări, ca pe fundalul acestei suferinţe să vină cu soluţia care, nu este altceva decît o propunere a minimului : aceea a dreptului de a trăi fără a fi agresat, trezit din somn în toi de noapte. Aceea de a avea o bucata de pîine pe care ei ne-au luat-o prin organizarea foametelor, prin confiscarea averilor, grîului şi aşa mai departe. Şi cînd vin aceste lucruri, cu totul normale şi nici macar la limita normalului, trebuie să le spunem „mulţumim frumos!” – aşa cum au mulţumit milioane de oameni lui Stalin „spasiva tavarişci Stalinu” pentru tot ce a făcut pentru noi, pentru că iata – ne-au împuşcat doar bunicii, dar pe noi nu ne-au împuşcat !
  Ascultaţi în continuare cum îşi defineşte Kazantzakis, şi comuniştii deci, propriul dumnezeu: ” dumnezeul meu este astăzi conducătorul întunecatelor grupări populare. Dumnezeul meu este numai noroi, sînge, dorinţă şi viziuni. Nu este neprihănit, nepătat atotputernic, atot înţelept, drept, atotbun – nu este Lumina ”
  şi acum mărturisirea deschisă a antihrismului, a satanismului lui Kazantzakis – un om care reprezintă comunismul ideologic:
  ” Fii atent” – îi scrie el preotului Papastefanou, un preot suspect pentru simpla acceptare a unei astfel de corespondente ,
  “fii atent! evită ceea ce ai învăţat despre Dumnezeul creştinilor cînd vrei să concepi chipul dumnezeului nostru … “
  Aşadar avem un dumnezeu plinde noroi, de sînge, un dumnezeu care nu este lumină, un dumnezeu care este numai ura, care nu este altul decît satana – violenţă.
  Şi iată că la Kazantzakis găsim întemeierea terorii roşii, pe care o face şi Lenin vrînd- nevrînd spune el .
  “Primul stadiu al iniţierii este astăzi revoluţia comunistă din Rusia . Lumea aceasta trebuie zdrobită .Să fie zdrobită prin violenţă , să fim pregătiţi !”
  Aşadar, iată elogiul violenţei religia , cultul violenţei, a terorii, a sîngelui, a urii – întemeiat la toate nivelele, un cult îndreptat direct împotriva creştinismului.
  ******
  Ierom. Savatie
  Sigur ca toate crimele comunismului au fost făcute cu garanţia sau în numele unei fericiri viitoare. Generaţiile viitoare, spuneau comuniştii de pretutindeni, ne vor multumim pentru pacea, bunastarea spre care îi ducem. Eu, nu am pentru ce să mulţumesc comuniştilor. Poate numai pentru faptul că au trimis, înainte de vreme, în cer un om care avea să se roage – şi cred că se roagă şi acum – pentru mine. Este bunicul meu pe care nu l-am văzut niciodată . Cum aş fi putut să-l văd de vreme ce a fost arestat, maltratat şi scos din viaţă pe cînd mama mea avea doar 7 ani. Bunicul meu l-am gasit după 40 de ani în care nimeni nu a cercetat acest mormînt. Toată această poveste este desigur importantă în primul rînd pentru mine – dar nu vreau sa fac un caz personal dintr-o tragedie naţională.
  Ideea mea este, sau dorinţa mea este ca fiecare să-şi caute în familiile lor, în neamurile lor – jertfele comunismului. Fiecare dintre noi poate sluji Luminii, poate dărui dragoste îşi poate pune sufletul pentru aproapele său, îşi poate dărui darurile naturale şi dobindite celuilalt . Sau dimpotrivă, se poate năpusti cu ură asupra aproapele sau , să-l invidieze, să-l pîrăscă, să-l bată, să-l ducă departe de familie şi asa mai departe . Mulţi dintre noi greşesc din neştiinţă , mulţi dintre noi greşesc în schimbul unor favoruri , sau din frică , sau pentru bani.Dar trebuie să ştim că întotdeauna este vreme pentru a ne întoarce şi a ne îndrepta – într-un fel sau altul – greşelile noastre.
  Nu este nimic mai urît decît ca noi oamenii să mergem împotriva semenilor noştrii. Nu este nimic mai regretabil decît să mergem împotriva dragostei şi nu este nimic mai cumplit decît a dori răul – şi încă a-l dori în măsura maximă, demonică aceea care duce pîna la dorinţa de a-l lichida fizic pe cel din fata noastră, iar după această lichidare fizică – să dorim pină şi stergerea pomenirii lui din istorie , din amintirea umanităţii….
  „E vreme s-arunci pietre şi vreme să le strîngi,
  E vreme ca să urli şi vreme e să plîngi.
  E vreme să iubeşti, dar şi să te desparţi.
  E vreme pentru pace şi vreme să te baţi.
  E vreme să vorbeşti şi vreme să asculţi.
  E vreme să fii jertfă şi vreme e să lupţi.
  E vreme pentru toate şi nu te întrista:
  Tu hotărăşti ce vrei să faci cu viaţa ta!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: