Despre lucrurile importante și neimportante

copil nord

Uneori am impresia că nimic important nu se mai întîmplă în lume. În sensul că nimic din ceea ce se declară a fi important nu mă atinge. Oamenii își comunică de regulă lucruri neimportante și care îi caracterizează prea puțin sau deloc. Oamenii își comunică știri, pentru că știrile sînt considerate importante.

Pentru ca ceva să fie important este nevoie ca cineva să considere important acel lucru.

Cum arată un lucru important? Nicicum. Pentru cineva e important că plouă, pentru altcineva – că nu plouă. Pentru cineva e important că se căsătorește, pentru altcineva – că se desparte. Dar ce este cu adevărat important și ce face ca ceva să fie important?

Cred că ceea ce face ca un lucru să fie important este bucuria. Dacă ceva îți aduce bucurie – este important.

Cînd sufletul este apăsat sau amărît, nimic nu i se mai pare important. Dar bucuria poate atribui importanță și lucrurilor celor mai mărunte.

Am văzut oameni care se bucură de bomboane, de o pereche de pantaloni, de o călătorie, de o bătaie în ușă. Pentru că, într-adevăr, ce poate fi mai important decît o bătaie în ușă, decît o pereche de pantaloni sau decît niște bomboane? Poate doar un cuțitaș, un pix, o portocală, un zîmbet, o pasăre care se izbește în geam…

Păziți-vă bucuria – e ceea ce face viața importantă.

17 Responses to Despre lucrurile importante și neimportante

  1. Mihai-Radu spune:

    Bucurie este doar unde este pace, pace este doar unde este indelunga rabdare …. roadele duhului

  2. Elena Boritza spune:

    Hristos a înviat! Bucuria mea! 😊😊😊

  3. Anca Todirica spune:

    Intr-o zi l-am intrebat pe Dumnezeu ce este bucuria?
    In aceeasi zi, am coborat jos la bloc la farmacie. In fata mea era o mama cu un baitel de vreo 9 anisori. Baiatul s-a intors la mine si m-a privit. Fata lui intreaga zambea, ochii lui vorbeau si luminau, fata lui intreaga emana o bucurie de nedescris in cuvinte..Atunci..m-am trezit vorbind catre mama lui: Doamna aveti un copil atat de special! Este o binecuvantare!
    Mama mi-a raspuns trista: E surd si mut si face pe el si uite ii cumpar pampers..
    Eu il priveam si el zambea cu intreaga lui fiinta incat ma umplea de o bucurie fara seaman..
    I-am spus: Doamna uitati-va la el! Aveti Bucuria in casa!
    N-am uitat nici acum acel chip al bucuriei ..Asa m-a binecuvantat Bunul Dumnezeu sa-mi arate ce e Bucuria..

    Va multumesc!

  4. Tudor spune:

    As mai adauga o mangaiere din partea cuiva drag, o strangere de mana, o imbratisare, un ajutor neconditionat si dezinteresat primit din partea unui necunoscut

  5. Mihai-Radu spune:

    In pilda Ancai frumos de potrivita – oare dintre mama sau copil surd si mut cine a avut rabdarea mai mult incercata in trecutul sau? cui dintre cei doi i-a fost mai greu sau mai usor sa isi exprime necesitatile si sa primeasca ajutorul potrivit?

  6. iubire spune:

    Cine nu vrea să fie mereu bucuros şi cine poate fi mereu bucuros?

  7. Da,intr-adevar pentru oamenii cu sufletul imprastiat importanta unui lucru este relativa ,din pacate. Dintotdeauna omul a trecut prin multa durere,intocmai pentru a capata experienta intelepciunii ,pentru a-si da seama la timpul cuvenit de importanta incontestabila a unui lucru. Sufletul este cel mai important lucru pe care il are in chirie omul,iar dupa suflet mai este pacea inimii,ravna pentru Hristos si rodul acestora ;discernamantul ! Fara acestea trei omul devine un animal indumnezeit ,animal care poaten isi va seama niciodata de importanta pe care Dumnezeu ,in milostiva Sa bunatate i-o acorda tot timpul.

  8. Pavel spune:

    „Радуйтесь о Боге! „Hristos a inviat!

  9. Anatolie Zaharia spune:

    Hristos a Inviat!
    Am avut o exprienta interesanta.
    Mi se stricase teleivizorul, ok, este calculatorul. Intr-o zi a dat si el niste erori. Am avut trei zile fara tehnologie. Atunci am avut timp de refelectie, am inteles, fiecare clipa e unica, pacat sa o pierdem fara de folos. A urmat o perioada in care timpul parca incetinise, o zi era cat doua, intelegeam ca trecuse o zi, dar in interiorul meu o simteam cat doua.
    Poate ca ne grabim, din graba noastra ramanem doar cu superficialiatea si din aceasta cauza, nici nu ne putem bucura de cele simple.

  10. adorcristy spune:

    Reblogged this on Armonii de veghe.

  11. Mihai-Radu spune:

    Lucrurile importante, care ne dau bucurie, sunt cele pentru care merita sa suferim, fericiti ca intr-o zi vom ajunge la ele.

  12. Vasilica spune:

    Cred ca acele lucruri sunt importante care iti aduc bucurie.Prin bucurie il odihnim pe celalalt iar bucuria este rod al Sfantului Duh.Lucrurile neimportante sunt cele care iti aduc tristete ,dar sa urmam si noi ceea ce zice Sf.Apostol Pavel „sa nu ne intristam ca cei care nu au nadejde.”Hristos a Inviat parinte drag!

  13. Superbă imaginea aleasă, precum şi gândurile dulci-amărui care o însoţesc. Mi-am pus şi eu întrebarea aceasta, nu doar o dată. Unul dintre răspunsuri am încercat să-l formulez aici:
    http://www.florentinadalian.blogspot.ro/2014/04/fericirea-din-caruta.html
    Fericirea din căruţă sau, cum bine spuneţi, dintr-o bătaie în uşă. Sau poate dintr-o bătaie de inimă…

  14. Alexandra spune:

    Hristos a inviat ! Sarut-mana, Parinte ! Cred ca este important tot ceea ce are puterea de a produce o schimbare in interiorul nostru, o transformare a modului de a gandi, de a trai. Mai cred ca este important tot ceea ce are puterea de a-ti produce o emotie si de a te ajuta sa fii « adevarat », autentic in fata ta si in fata celorlalti. Iar lucrul cel mai important care i se poate intampla unui om este sa auda chemarea lui Dumnezeu si sa se intoarca la El- atunci viata lui incepe cu adevarat si ierarhia importantei lucrurilor, evenimentelor din viata de zi cu zi se schimba si totul capata alte semnificatii, totul este inteles intr-un mod diferit fata de cum fusese inteles pana atunci. Pe langa bucurie, cred ca si ceva care-ti aduce suferinta sau intristare poate fi/este important pentru ca produce o transformare in noi, pentru ca ne ajuta sa ne cunoastem mai bine, ne ajuta sa ne vedem neputintele, ne apropie de Dumnezeu si de oameni.

  15. Spa Bucovina spune:

    Ce frumos ai scris!

Lasă un comentariu