Vahtang Kikabidze, bărbat după inima lui Dumnezeu

De Savatie Baştovoi

Acum cîteva zile, Vahtang Kikabidze a refuzat premiul “Prietenia popoarelor” pe care ar fi trebuit să-l primească din mîna lui Medvedev. Fără să fiu un devorator de ştiri, vestea despre fapta lui Vahtang mi-a sărit în ochi atunci cînd mi-am deschis poşta de pe mail.ru. Toate gazetele ruseşti îl comentează pe Kikabidze. Komsomolka lansează o anchetă jenantă în care politologi, scriitori, filozofi, crainici de televiziune şi cîntăreţi îl numesc pe Vahtang „naţionalist”, „copilandru”, iar unii merg pînă acolo încît îi cer înapoi banii cîştigaţi în Rusia.

Dar cine este Vahtang Kikabidze, căci îmi dau seama că vorbesc unei lumi care nici măcar nu a auzit de acest nume. Vahtang Kikabidze, pentru toţi cei care au trăit în Uniunea Sovietică este simbolul Georgiei. Este unul din actorii şi cîntăreţii cei mai iubiţi. Un bărbat frumos, demn şi în acelaşi timp modest, care a cucerit Rusia. În momentul declanşării războiului în Georgia, se afla pe treapta cea mai de sus a gloriei pe care o poate oferi fostul imperiu sovietic cu cei peste 300 milioane de locuitori ai săi. Aş putea spune că Vahtang este la fel de celebru ca Joe Cocker sau ca Jack Nicholson, dacă n-ar fi la mijloc ţinuta morală a georginanului care mă împiedică să-l compar cu cineva din lumea artiştilor.

Buba, cum este numit de prieteni, la cei 70 de ani ai săi, este o legendă. Ca să înţelegeţi pînă unde a ajuns gloria lui, voi povesti un caz pe care chiar el l-a relatat într-un talk-show pe care l-am surprins cu ani în urmă. În anii 90, cînd toată Uniunea Sovietică era bîntuită de bandiţi mari şi mici, cineva a spart apartamentul lui Kikabidze din Moscova. Nu s-a furat nimic. Doar pe masă a fost găsită o sticlă goală de votkă cu un bileţel pe care scria: „Buba, noi te respectăm şi am băut pentru sănătatea ta. Dar pe viitor să pui o inscripţie pe uşă, ca să ştim al cui este apartamentul”.

Aşadar, Buba, legendarul, şi-a luat adio de la Rusia, aruncîndu-i lui Medvedev în faţă premiul cu care acesta a încercat să măsluiască un război pornit împotriva unui popor mic, dar demn. Gazetele moscovite anunţă: „Kikabidze a murit pentru Rusia”. Într-o convorbire telefonică, acest bărbat admirabil, a declarat pentru Komsomolskaya Pravda, din Georgia, unde se află acum cu familia sa: „E război şi asta este cumplit. Dar şi mai cumplit mi se pare să primeşti premii într-o situaţie ca aceasta. Eu, orice s-ar spune, sînt cetăţean al unei ţărişoare mici pe nume Georgia. Din punctul meu de vedere, acum are loc anexarea patriei mele. De aceea îmi este imposibil să accept un ordin din partea statului Rus. Pînă acum le-am primit, căci nu aveam motive să le refuz”.

Nişte prieteni din Kiev l-au sunat pe Buba, zicîndu-i: „La voi e război, ia-ţi familia şi vino la noi, aici vei fi în siguranţă”. „Mulţumesc, le-a răspuns georgianul, dar atîta vreme cît patriei mele îi este greu, trebuie să fiu aici”.

Nu-mi amintesc dacă sfîntul Varsanufie de la Optina sau părintele Sofronie Saharov a zis că artiştilor le este cel mai greu să vină la Hristos, deoarece nu pot renunţa la gloria pe care o au. Ce să spunem de Vahtang Kikabidze, care la 70 de ani ai săi, se ridică din faţa Gloriei şi pleacă fără nici un regret? Cu siguranţă, este Ceva şi Cineva mult mai mare pentru care trăieşte.

Căutînd pe internet ceva reprezentativ despre Buba, prin care să-l descopăr românilor, am găsit pe youtube un cîntecel care se cheamă „Noi plecăm”. Traduc aici, în linii mari, textul cîntecului:

Mi-am isprăvit traiul în această lume
Am trăit după conştiinţă şi Dumnezeu mi-i judecător
Sînt tot mai răscolitoare apusurile şi răsăriturile
Şi tot mai rar mă cercetează fiii mei

Fiii mei acum sînt liberi de multe
Desigur, eu nu le mai sînt un învăţător
Ceva important am pierdut azi
Într-o curbă pe care nu am observat-o

Nu-i nimic dacă astăzi trecutul nu-i la modă
Eu voi spune acum ca un demodat
Noi plecăm, noi plecăm, noi plecăm,
Să dea Dumnezeu să trăiţi mai bine decît noi, băieţi!

Patria noastră a fost zgîrcită la milă
Ca o mamă chinuită de sărăcie
Cîte vieţi şi cîte sorţi s-au perindat
Eu cu siguranţă nu aş şti să număr

Dar cînd necazul ne stătea în prag
Noi uitam supărările îndată
Şi, nu întîmplător, în icoane, chipul lui Dumnezeu
Este pururea răbdător şi luminos

Cred că am greşit de multe ori
Şi multe nu am ştiut să le înţelegem
Dar am încercat să trăim după conştiinţă şi demnitate
Ca să păstrăm patria noastră pentru voi.

Nu-i nimic dacă astăzi trecutul nu-i la modă
Eu voi spune acum ca un demodat
Noi plecăm, noi plecăm, noi plecăm,
Să dea Dumnezeu să trăiţi mai bine decît noi, băieţi!

Vezi şi ascultă: Vahtang Kikabidze, „Noi plecăm”.

7 Responses to Vahtang Kikabidze, bărbat după inima lui Dumnezeu

 1. Vladimir B. spune:

  Morala si demnitatea devin dimensiuni tot mai rare printre oameni! Cel putin, printre cei contemporani cu noi… dar ne vom consola cu gandul ca acestea sunt niste imense daruri de la El, caci daca Acesta nu da – nici nu poti pretinde ca cineva sa le aiba… Sau gresesc?

 2. teoforu spune:

  „Nu-mi amintesc dacă sfîntul Varsanufie de la Optina sau părintele Sofronie Saharov a zis că artiştilor le este cel mai greu să vină la Hristos,”
  p Sofronie zice ca cel care are un talent artistic mai bine se insufla in viata duhovniceasca. Probabil Sf Varsanufie o zis.

 3. dadatroll spune:

  Sa stea Buba linistit ca Michael Moore face film impotriva invaziei Georgiei de catre Rusia. Any moment now.

 4. Vladimir B. spune:

  Michael Moore nu poate avea decat o perspectiva americana asupra chestiunii, deci – e prea putin interesanta! Iar faptul ca e prea prezenta, prea cu temele la zi facute – ma face sa am mari rezerve in cel priveste…opozant de dragul opozitiei, cam asta e Moore.

 5. […] Slavă Armatei Sovietice! Slavă Sfintei Rusii!Vahtang Kikabidze, bărbat după inima lui Dumnezeu […]

 6. Dan H. spune:

  Multumesc pentru traducere.
  Fiti binecuvantat de Dumnezeu.

  Dan H.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: