Editura Cathisma

EDITURA CATHISMA a fost fondată în anul 2006 de către ieromonahul Savatie Baştovoi şi are drept scop familiarizarea publicului larg cu spiritualitatea ortodoxă autentică. Avînd ca ţintă mai degrabă cititorul din afara bisericii, cărţile editurii Cathisma sînt scrise într-un limbaj adecvat, tratînd teme de prim interes pentru omul modern.

„Cathisma” din greceşte înseamnă „şedere”, pauză de odihnă, răgaz. Acelaşi cuvînt înseamnă şi tribună sau scaun imperial, din care suveranii bizantini îşi rosteau cuvîntările către popor. Prin urmare, cărţile apărute la editura Cathisma presupun o lectură odihnitoare, dar totodată îşi asumă responsabilitatea de a păstra linia imperială a credinţei creştin-ortodoxe.

Periodicitatea apariţiilor este cam de o carte pe lună, în tiraje impresionante, unele dintre ele avînd parte de mai multe reeditări. De pildă, „A iubi înseamnă a ierta” de Savatie Baştovoi, a avut trei ediţii într-un an şi a fost declarată cartea lunii (în ianuarie 2007) fiind inclusă în catalogul Diverta, într-un top stabilit în funcţie de vînzări.

0 alta carte evidenţiată, „0rtodoxia pentru postmodernisti”, aparţinînd aceluiaşi autor, a obţinut Premiul pentru Eseu al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pe anul literar 2007.

În 2008 două volume, romanul Nebunul şi, respectiv, Cînd pietrele vorbesc (eseu), semnate Savatie Baştovoi au obţinut premiul Salonului Internaţional de Carte de la Chişinău oferit de Consiliul Europei, prin reprezentanţii săi în teritoriu.

Cărţile Editurii Cathisma apar în condiţii grafice excelente şi au parte de difuzare centralizată în toată ţară, prin reţelele de difuzare cu care colaborează.

Într-un timp relativ scurt, editura Cathisma a reuşit să se impună pe piaţa de carte religioasa din Romania, bucurîndu-se de aprecierile credincioşilor ortodocşi cît şi a cititorilor indiferenţi faţă de religie.

 

Adrese de contact:
cathisma@mail.ru
grupul.cathisma@yahoo.com

45 Responses to Editura Cathisma

 1. varvara spune:

  Am citit doua dintre cartile parintelui Savatie si mi-au placut foarte mult.Ultima, (Intre Freud si Hristos), am dat-o si fiului meu, student in anul 4 la automatica, si a citit-o si i-a placut.Am sa caut sa mai iau carti scrise de parintele Savatie.

 2. Ionut spune:

  Singuratatea in care, pana mai ieri, credeam…

  Un fel de spatiu incert de spiritualitate, candoare, culoare adevar si, intr-un cuvant, noblete a duhului.

  Fiecare avem duh intru noi si fiecare o stare anume de a-l mentine. Uneori duhul pleca si ramane singuratatea… pe aceasta nici cartile, nici culoarea, nici arta nu o pot birui… si totusi deplina nadejde framantata se desprinde…
  iar, prin adevarul ceasulu, primeste contur libertatea si ii simti zgomotul zborului printr-un falfait ca al aripilor de pasare…

  Cartile Parintelui Savatie…
  un fel de a invinge singuratatea si nu numai atat…
  Va multumesc!

 3. vlad spune:

  Doamne ajuta, Parinte Savatie!

  Tare ma bucur ca am unde va scrie. Doresc sa va rog in genunchi ceva: republicati „Dragostea care ne sminteste”. Nu o gasesc decat la biblioteca, dar am nevoie de ea acasa si pentru a o oferi celor dragi. De altfel, tare minunat ar fi daca ati republica si „In cautarea aproapelui pierdut”. Aceste doua cartulii, cum va place sa le numiti, sunt, in opinia mea, tezaure vii ale Duhului Ortodoxiei. Nu vreau sa spun cuvinte mari, dar asta mi-au transmis mie… doar prin ele am reusit, IN SFARSIT, sa percep sensul cuvantului „duhovnicie” si Duhul care viaza in Ortodoxie. Pentru asta nici nu pot pricepe unele critici la adresa Sfintiei Voastre.
  Parinte, binecuvantati si rugati-va si pentru mine, ca am mare nevoie. Si eu ma rog sa va tina Bunul Dumnezeu si Maica Sfanta. Recunosc, poate o fac egoist cumva, pentru ca am mare nevoie de cuvantul duhovnicesc al Sfintiei Voastre si de asta ma rog sa va tina Domnul in puteri.
  Va rog tare mult, aveti in vedere republicarea celor doua lucrari. E mare sete de cuvant echilibrat.
  Doamne ajuta!

 4. elena constantin spune:

  am citit si eu cateva carti de-ale parintelui si mi-au placut la nebunie si le-am recicit si-am observat ca mi-au placut la fel de mult.
  le-am recomandat tuturor cunoscutilor si le recomand in continuare.

  elena

 5. Preot Gheorghe Vasilescu spune:

  Sarut mâna, Pãrinte Savatie. Sunt un frate de „beaslã”, care te „urmãreste” cu drag si interes, rugându-mã sã nu cedati linguselilor, nici amenintarilor, ca multi simtim si gândim ca „matale”. O întrebare: A apãrut romanul Nebunul, sau este tot în lucrare?!. Iartã-mã dacã nu -s „aggiornat”. Acelasi interogativ pentru =Sarpele si Porimbelul=. Cum pot sã le am? Curaj, cu Dumnezeu înainte. Pr.Gh.Vasilescu

 6. Ioana spune:

  Conferintele dvs. (gasite pe internet) sint o bucurie negraita. Cu atit mai mult pentru cineva (ca mine) care traieste in Occidentul uscat de lipsa lui Dumnezeu. Multumesc lui Dumnezeu ca va lumineaza sa scrieti si sa faceti conferinte. Cind vin in Romania, cumpar, de fiecare data, (poate prea multe) carti. Am astfel doua dintre cartile dvs. As vrea sa stiu daca la editura dvs. se pot face comenzi de carti din strainatate. Doamne ajuta!

 7. savatie spune:

  Mulţumesc pentru îndemnurile fraţeşti, părinte Gheorghe. A apărut Nebunul şi poate fi găsit în orice librărie Sophia, Diverta, Humanitas sau pe la pangarele mănăstirilor de prin ţară. „Şarpele” mai aşteaptă 🙂

 8. Paul Slayer spune:

  Am cateva nuvele si cateva poezii in „sertar”. Unde ar trebui sa le trimit pentru a vedea daca pot fi publicate la Cathisma? Cu plecaciune.

 9. maria spune:

  Am citit articolul Spovedania unui detinut din inchisorile tariste.As dori mult sa ma anuntati si pe mine cand va aparea cartea Duhovnic la inchisoare si daca pot procura de undeva cartea Dragostea care ne sminteste.Am citit cu mare bucurie cartile pparintelui Savatie,mai putin Cand pietrele vorbesc,n-am reusit sa fac rost de ea,daca ma puteti ajut,m-as bucura mult.Inima buna!

 10. Si eu as dori sa cumpar cartea „Duhovnic la Puscarie”, chiar online daca se vinde asa.

 11. Adina spune:

  frumos site dar mai ales folositor…
  va rugam mult daca se poate sa ne anuntati cand apare cartea ” Duhovnic la inchisoare”…
  multumim mult pentru tot…
  Doamne ajuta…!

 12. Veronica spune:

  Sarut mina Sfintia Voastra!
  Sunt una din cei multi si iubitoare de Dumnezeu, de ce-i curat, simplu si minunat. Ma bucur ca Bunul Dumnezeu v-a scos in calea mea. Cuvintul vostru parinte, e plin de Duhul Lui Dumnezeu care ne hraneste! Avem nevoie de Sfintia Voastra si va rog sa aveti grija, traim vremuri tulburi …. Bunul Dumnezeu sa va ocroteasca.
  Doamne ajuta!

 13. sorin horlea spune:

  Părinte, de unde se poate cumpăra Audiență la un demon mut?

 14. Mirela spune:

  Eu am cumparat cartea de la Man. Radu Voda, dar este si la libraria Sophia.
  http://www.librariasophia.ro/rezultate-nou.php

 15. Sorin H. spune:

  Multumesc.

 16. t.p.mathew spune:

  Dear all, Abu Dhabi,U.A.E
  4 May 2009
  I do not know Romanian.Searching for good Orthodox Chistian writings in the internet, I was fortunate to land upon the English sit of Savatie Bastavoi.Reading and rereading the entire given articles in the site(including the poems),I long to read (in English ofcourse), all the rest of blessed author’s gifted writings.
  My search for the same,and after some failures, led me to the address-Leonid Levitchi ,who gracefully direced me to this site.Not knowing Romanian,I am not able to read and enjoy this site.
  But I venture to write in English to my Orthodox family members and put forward this request for all the rest of(other than those available at Heiromonk Savatie Bastavoi’s site)Heiromonk’s writings in English.

  Yours in Christ,
  T.P.Mathew

 17. sorina spune:

  Il felicit pe parintele Savatie pentru talentul cu care l-a inzestrat Dumnezeu in ce priveste scrisul.Sunt minunate cartile Sfintiei Sale si in general tot ce scrie e minunat.
  Sa dea Domnul sa tina cit de multe conferinte despre Dumnezeu, poate se trezeste acest neam din somnul in care a cazut de vreo 20 de ani incoace, si- i vine dorul de a-l cauta pe Dumnezeu, singurul adevar valabil pe lumea asta.

 18. Veronica spune:

  Doamne ajuta Parinte!
  Imi place claritatea, simplitatea si duhul adevarului in care scrieti! Imi place ca spuneti lucrurilor pe nume, clar si raspicat … Cind pietrele vorbesc, bine ar fi s-o citeasca si cei care au uitat ce inseamna a fi slujitori ai Celui Preainalt! daca imi este permis sa fac o asemenea sugestie! Imi bucura sufletul cartile scrise de Sfintia Voastra, pentru ca ma indeamna sa-mi curat sufletul de pacat, sa-mi fac autocritica, sa ma caiesc, sa caut, sa ma informez, sa privesc cu atentie in jur, sa fiu mai buna, sa daruiesc, sa iubesc neconditionat, sa-l vad pe Dumnezeu in tot! Sunt extrem de fericita ca existati! Imi doresc parinte, ca noi crestinii ortodocsi sa fim uniti, sa ne adunam la un loc, sa existe duhul dragostei intre noi! doamne ajuta!

 19. […] “Nebunul” de Savatie Bastovoi, editura Cathisma; […]

 20. Simona spune:

  Am citit cartea Arhiereul, dar nu mi-a placut si m-a dezamagit profund. Este prima data cand, din seria celor aparute, scrise sau promovate de parintele Savatie, incepand de la Intre Freud si Hristos, Nebunul, A iubi inseamna a ierta, Cand pietrele vorbesc, Duhovnicul inchisorilor, de fapt cam tot am citit ce tine de parintele Savatie. Dar ultima citita de mine, Arhiereul (nu stiu daca e si ultima aparuta), daca nu te tii bine poate fi chiar smintitoare, si personal, spun cu sinceritate, au aparut primele semne de intrebare. Cartea mi s-a parut, de la prima pagina pana la ultima, vesnicul atac adus de (neo)protestanti ortodoxiei, preotilor, ritualului liturgic, insa in aceasta cartea intr-un mod foarte subtil si seducator chiar. Apoi, am observat aceiasi strategie si acelas discurs in nuante sumbre a suferintelor omenesti pt ca in final sa se promita renasterea, salvarea, intr-un mod destul de minunat spre a fi seducator. Si chiar la final, cireasa de pe tort, parca anticipand reactia publicului, personajul sfarseste a se victimiza pt faptul de a fi o voce protestatara!!!. Iarasi o caracteristica tipica protestantilor neintelesi in mediul si de „rigizii ortodocsi”.Parinte, sincer sa ma iertati, dar e prima data cand planeaza asemenea ganduri. Sper totusi sa nu vi se para prea dura critica mea si sa aprobati comentariul meu!

 21. VladR spune:

  @ Simona: cartea asta clatina prejudecati si ar trebui sa duca spre limpezire. Depinde acum de tine cat de sincera vei fi in darea unor raspunsuri la intrebarile ce s-au ridicat in tine dupa citirea cartii.

 22. ioanasalis spune:

  @ Simona: Eu cred ca tocmai aceasta incearca sa transmita cartea – ca, desi suntem ortodocsi si „in dreapta credinta”, nu trebuie sa ne culcam pe o ureche. Asezandu-ne, prin mila lui Dumnezeu, pe calea cea buna, exista riscul, facand cele bune o perioada, sa intram in rutina si sa ne mandrim. „Arhiereul” arata ca nici preotii sau ierarhii nostri nu sunt aparati de aceasta ispita. Ca pentru intarirea credintei noastre, ei trebuie sa fie mereu „treji”. Cartea nu-si propune sa atace in stil (neo)protestant clerul, ci sa-i aminteasca (ca si noua, mirenilor) sa aiba mereu inima si mintea neadormite, cautand pe Dumnezeu, sa lucreze cu toata fiinta, nepicand in sabloane sau obisnuinta. Sper sa nu gresesc, parinte. Ma iertati.

 23. Simona spune:

  @ioanasalis
  Da, imi place raspunsul tau! Insa oricum, cartea e cu doua taisuri, te poti taia usor, daca nu iti cunosti teologia. Sunt multe categorii de oameni. Spre exemplu, degeaba catehizezi o baba (desi credincioasa) despre revigorare si iesire din formalism, caci ea stie una si buna, sa fie tipicara, sau celalata parte, degeaba ii spui unui smintit de cele 7 taine esentiale, preot, mir, icoana, ca el ramane smintit in continuare. Asa ca…nu stiu ale cui prejudecati vrea cartea sa le clarifice

 24. Florin spune:

  Dumnezeul Cel Adevarat Sa ne ajute (sa speram din tot sufletul ca exista!),

  As dori sa imi raspundeti la urmatoarele tumultoase nelinisti care ma framanta daca puteti si doriti:

  I ). 1. Creatia este datata conform Bibliei cu aproximativ 7000 de ani in urma. Conform stiintei creatia universului dateaza de miliarde si miliarde de ani, a pamantului de miliarde de ani, iar a omului de milioane de ani. Chiar vreti sa spuneti ca stiinta se inseala atat de mult? Pentru ca nu este vorba de o eroare de cateva zeci de mii de ani, ci de miliarde de miliarde.
  2. Adam si Eva au avut urmasi care nu puteau procrea decat prin incest fratricid sexual. Era atunci acest incest permis si incurajat de Dumnezeu?
  3 In Vechiul Testament era legiferat incestul – casatoria intre veri pentru pastrarea sangelui si a averilor.
  A schimbat Dumnezeu legea, desi spuneti mereu ca legea lui Dumnezeu nu se schimba (de exemplu legat de desfrau). Se schimba doar atunci cand va convine, cand convine societatii in evolutie?
  4. Erau legiferate pana la Iisus in Vechiul Testament crima impotriva pacatosilor si a celorlalte neamuri si popoare considerate idolatre, precum si desfraul (legat de multe sotii si concubine ale aceluiasi barbat), iar in Noul Testament nu mai sunt? Sunteti sigur ca Dumnezeu legifera crima si desfraul in numele Domnului in Vechiul Testament?
  5. M-am ingrozit efectiv cand am citit Vechiul Testament si am citit de crima in numele Domnului (desi acelasi Dumnezeu care se pare ca se contrazice pe Sine a poruncit : Sa nu ucizi!) atunci cand Domnul ii scoate pe evrei din Egipt si le porunceste prin Moise sa-i omoare pe cei care locuiau in tara „cu lapte si miere”, dupa ce i-a omorat pe toti intai nascutii Egiptului si a trecut pe evrei prin mare.
  Mai poate fi vorba de acelasi Dumnezeu bun si iubitor si iertator din Noul Testament si de care tot vorbiti, cu acelasi Dumnezeu care instiga la crima, razboi in numele Domnului si al poporului ales de Dumnezeu. Lucru repetat de crestini in cruciade, inchizitie, ardere pe rug etc.
  Dupa cum am mentionat, evreii din Vechiul Testament aveau dreptul sa tina mai multe sotii si concubine. Regele Solomon a avut 1000 de femei (peste 700 de neveste si restul concubine) si este considerat de Biserica Sfant.
  De altfel si Stefan cel Mare savarsea crime in numele Domnului pentru apararea credintei ortodoxe si a savarsit nenumarate adultere si este considerat sfant. Oamenii se inchina si saruta icoana….
  Deci Dumnezeu a schimbat sau nu legea unde? Sau oamenii?
  Ca se pare ca cele 10 porunci si altele au ramas, iar altele au disparut (jertfele animale de exemplu). Au schimbat oamenii doar ce le convine ca sa adapteze noilor timpuri si noilor religii crestine – de asemenea si ziua Domnului, care este acum Duminica si nu sambata.
  Ori este legea lui Dumnezeu imuabila, permanenta, vesnica si neschimbatoare ori nu mai este? Hotarati-va!
  Daca Solomon a trait in desfrau, iar Moise a instigat la crima (mai degraba la genocid) prin razboaie de o cruzime greu de imaginat din partea lui Dumnezeu( ma refer la indemne sa treci cetatile prin sabie de la cel mai mic copil, femeie, batran, animal etc) de ce sunt considerati sfinti? Atunci inseamna ca desfraul si crima in numele Domnului nu sunt pacate.
  Cum ramane cu cele 10 porunci?
  Mai sunt valabile sau au fost doar inventia lui Moise pentru a disciplina pe tribul evreu?
  Cum putea Dumnezeu care a spus sa nu ucizi, sa ucizi pe desfranata?
  5. Dumnezeul Vechiului Testament este crud, tiranic, rau, despotic, razbunator, care la orice mica greseala il pedepseste pe om fara mila, iertare, intelegere, iubire fiind foarte intransigent.
  Cei care se atingeau de Chivotul Legii, chiar si din greseala, fara vina lor, mureau pur si simplu.
  Cei care savarseau anumite ritualuri si greseau fara intentie erau omorati pe loc de Dumnezeu, pe care il adorau, dar greseau ceva in ritual fara vina.
  Dumnezeul Vechiului Testament nu a lasat nimic, oricat de neinsemnat ar fi nepedepsit aspru, chiar si in ce ii priveste pe evrei prin pustie 40 de ani, si chiar pe Moise pentru neascultare deplina.
  Eu am ramas socat cand am citit Vechiul Testament, dupa ce citisem atatea carti bisericesti si legate de Vietile Sfintilor Parinti, in care se spune ca Dumnezeu este iubire nemarginita, iertare deplina, bunatate desavarsita de duritatea comportamentului si limbajului din Vechiul Testament pus pe seama lui Dumnezeu. O diferenta ca de la cer la pamant….
  Cand li s-a facut foame evreilor din desert si cereau carne Dumnezeu le-a spus prin Moise: „O sa le dau carne pana o sa le iasa pe nas” si i-a omorat cu pasari otravite. Il vedeti pe Dumnezeul Noului Testament facand asa ceva?
  Ca sa nu mai spun ca nu prea se vorbeste atat de mult in Vechiul Testament de viata dupa moarte, iad si Satana decat foarte rar in cadrul celor 1094 de pagini.
  Mai degraba de alte lucruri bizare:
  Cine sunt fiii lui Dumnezeu din cer care s-au impreunat cu pamantecele?
  Poate fi considerat pasajul din Noul Testament in care Ilie a venit in Ioan Botezatorul o davada a reincarnarii?
  De asemenea, o femeie evreica nu putea sa aiba relatii sexuale in timpul noptii nuntii pentru ca toti cei sapte soti au murit chiar in noaptea nuntii pentru ca spune Biblia un demon o iubea si nu vruia sa fie a unui barbat. Si tot felul de chestii bizare, pe care nu se insinsta…..interpretabile, cel putin.
  Oricum Dumnezeu este destul de dur pentru un Dumnezeu iubitor in Vechiul Testament, nu?
  Si daca nu mai credem in acel Dumnezeu de ce mai pastram Vechiul Testament in Biblie ???
  Sau de fapt in spatele lui Dumnezeu statea intransigentul Moise, care detinea puteri supranaturale si vruia sa impuna oamenilor o lege morala prin frica, groaza, spaima, crima, sange, omor cu pietre pentru fel si fel de pacate inventate, care sunt specifice firii umane.
  Ochi pentru ochi si dinte pentru dinte – razbunare.
  6. Legat de creatie, de abia in ziua a patra se vorbeste de imparteala intre zi si noapte. Daca din ziua a patra a inceput sa existe ziua, primele trei zile ce au fost?!
  Conform Creatiei Pamantul a fost creat in ziua a treia, inaintea Soarelui si a lunii – ziua a patra, ceea ce stiinta a dovedit in mod cert ca este invers, asa cum a dovedit ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui si nu invers si ca in Univers exista miliarde de galaxii cu miliarde de sisteme solare fiecare.
  7. Dumnezeu este numit diferit pe parcursul Vechiului Testament: Iahve, Sabaot, Eli etc. De ce?
  De ce nu se vorbeste in Vechiul Testament de Sfanta Treime si doar de Domnul Dumnezeu care a facut cerul si pamantul. Nici o referire despre Tatal, Fiul si Duhul Sfant – desi se vorbeste de Duhul lui Dumnezeu si de venirea lui Mesia.
  8. Cand se spune in Vechiul Testament ca soarele a stat in loc la batalia lui Iosua probabil vrea sa spuna ca Pamantul a stat in loc (si-a oprit miscarea in jurul Soarelui).
  Si multe, foarte multe alte aspecte in Vechiul Testament in care nu se vede bunatatea, iubirea, iertarea lui Dumnezeu suparacios pentru neasculatarea oamenilor si lipsa de pocainta a acestora si nici macar dreptatea de multe ori ( gesturi de manie puse pe seama lui Dumnezeu, de ura, de rautate si razbunare a lui Dumnezeu impotriva omului pentru pricini minore).
  Nu este de mirare ca lumea a ajuns in situatia de criza si conflictuala in care se afla daca asta e religia si credinta in Dumnezeu pe care o sustinem si promovam.
  Este Dumnezeu Cel Adevarat Dumnezeul Vechiului Testament?
  Astept raspuns si argument – va rog..
  Pentru ca aceasta carte, Biblia, considerata de miliarde de oameni sfanta cuprinde 1094 de pagini Vechiul Testament si restul pana la 1412 Noul Testament in Biblia Bisericii Ortodoxe Romane, deci in proportie foarte, foarte mare avem de-a face cu Dumnezeul Vechiului Testament razbunator, care pedepseste, baga spaima si frica in oameni fara mila.
  Ca sa fiu obiectiv, exista si momente in care isi arata mila, dar oamenii sunt ingroziti, speriati de Dumnezeu ca de o sperietoare.

  II ). 1. Noul Testament, atat de controversat de evrei, conform poruncii date de Dumnezeu sau Moise (?) sa nu te inchini la nici o faptura din cer, de pe pamant sau din adanc, conform careia noi crestinii suntem idolatrii pentru ca il veneram pe Iisus care pe Pamant a fost om (desi noi credem ca este Dumnezeu intrupat), iar ortodoxia e de-a dreptul idolatra (icoane – chip cioplit sau alta asemanare cu Iisus, Maica Domnului, Ingeri, Sfinti – desi Dumnezeu opreste venerarea ostii ceresti in Vechiul Testament) are anumite contradictii. Culmea e ca ortodoxia blameaza religiile orientale de idolatrie – e chiar culmea ironiei….. E adevarat, se sustine ca nu ne inchinam la icoane propriu zis ci la reprezentatii pictati pe ele. Oare cati din mediul rural stiu asta?
  Dumnezeu este Duh! Poate avea Dumnezeu Tata? Sau Fiu? Sau Mama (Maica Domnului)? – astea sunt mai mult atribute omenesti.
  Ne punem intrebarea: Dumnezeu a creat omul dupa chipul Sau, sau omul l-a creat pe Dumnezeu dupa chipul sau?
  2. Are nevoie Dumnezeu de Casa? – Referitor la Casa Domnului! Au nevoie oamenii de Casa Domnului?!
  Pe EL nu il ninge nici nu Il ploua!
  Referitor la Casa Domnului! Dumnezeu este pretutindeni. Casa Lui este intreg Universul si mai ales inima omului. Biserica trebuie sa fie trupul si sufletul omului. Trebuie sa zidim suflete, nu ziduri. Ce facem cu zidurile?
  Credeti cu adevarat ca Dumnezeu poate locui intr-o Casa? E prezent mai mult in Casa (Biserica) decat in afara? E prezent mai mult in altar decat in restul bisericii? E prezent mai mult la Liturghie (Jertfa)?
  Asta este dezavantajul Dumnezeului personal. O Persoana este limitata in spatiu. De asta orientalii au pastrat ideea de Dumnezeu impersonal, o energie prezenta pretutindeni, in spatiu si timp si in afara ei: Fiinta si Non-Fiinta in acelasi timp.
  De ce a luat Dumnezeu trup de om? Ca sa ne mantuiasca! Sa ne mantuiasca de ce? De pacat! Care pacat? Cel de care ne invinuieste Dumnezeul cel rau al Vechiului Testament prin Moise. Pentru ca am avut curiozitatea sa traim placerea de a musca din mar. A trebuit sa moara pe cruce in chip barbar pentru placerile firesti ale oamenilor…..
  Trup de om – inseamna : cu organe sexuale, probleme digestive etc. – lucruri scabroase, omenesti – inclusiv impulsuri sexuale?
  E vorba de Dumnezeu care a creat intreg Universul si Il conduce totusi, nu?
  3. De ce are nevoie Dumnezeu nevoie de bani? De banii nostrii?
  – Ma refer la preoti care se intituleaza Slujitori ai Domnului.
  Iisus Hristos si apostolii au vindecat fara bani toate bolile, toti indracitii, au iertat pacate, au inviata morti GRATIS!
  Preotii, care se considera urmasi ai Mantuitorului si Apostolilor, cer bani pentru slujbe (botez, nunti, inmormantari, boboteaza etc.) – evaziune fiscala inclusa !!!! si pomelnice. Poate fi mituit Dumnezeu cu bani? Sau preotii?
  O Biserica care se doreste CRESTINA ( mai mult, se afirma cu tarie DREPT CREDINCIOASA – ORTODOXA!) nu concep sa ia bani de la credinciosi (ca doar sunt bugetari ca si ceilalati bugetari, platiti din impozitele si taxele pe care le platim la stat – din munca oamenilor).
  Biserica Crestina ar trebui sa tina slujbe si sa faca rugaciuni (pomelnice) GRATIS, doar cu salariul de preot, ca asa e corect, legal, cinstit si drept..
  Mai mult, ca biserica crestina ar trebui sa doneze ea bani, alimente, ajutoare persoanelor in varsta, bolnave, necajite, fara bani, fara medicamente si nu sa ceara si sa pretinda direct sau indirect bani – pomelnice.
  Se cumpara cu bani manturirea, ajutorul dumnezeiesc si intrarea in Rai?
  Se mituieste Dumnezeu cu rugaciunile preotilor platiti sa pomeneasca pomelnice?
  Atunci numai bogatii intra in Rai!
  Mai mult, acum se doreste construirea Catedralei Mantuirii Neamului pe credit bancar urias ( desi BOR infiereaza oficial camata, imprumutul ca fiind pacat), credit platit tot pe seama credinciosilor cinstiti, saraci si creduli (naivi) in vremuri de criza, cand oamenii o duc din ce in ce mai rau.
  In loc sa fie invers, Biserica sa ajute persoanele defavorizate cu fonduri ca Slava Domnului detine fonduri considerabile.
  Strigator la cer ceea ce au hotarat Inaltii Prelati ai BOR.
  Nu ne mai intereseaza predicile teologice frumoase si interesante, atata timp cat credinta a devenit comert si afacere, business!
  Exista preoti care o data cu construirea bisericii isi ridica si vila si isi cumpara masina straina. Pai si aproapele nostru care mananca din gunoaie si nu are acoperis deasupra capului?
  Calugari care au Mercedes 4*4 mint pentru a incasa mai multi bani pentru aceasi constructie de mai multe ori, laptop-uri, telefoane mobile de ultima ora, plimbari in strainatate (Ierusalim, Grecia, Rusia) pe banii credinciosilor, A.T.V. -uri etc.
  Asta dupa ce ne spun la predici sa nu ne lipim de bunurile materiale si sa ajutam daca putem biserica cu bani ca doar asa ne-o ajuta si pe noi Dumnezeu.
  Tot la predici infiereaza relatiile sexuale care sunt atat de naturale si firesti.
  In timp ce unii dintre ei se bucura de aceste placeri, de alcool, tigari etc.
  Este foarte buna vorba: Sa faci ce spune popa, nu ce face!
  Iisus Hristos a mustrat mai aspru fariseii si ipocritii (preotii zilelor noastre) decat pe desfranate si pe talhari pe care preotii ii condamna la iad cu conceptia lor vechi testamentara.
  Multi preoti infiereaza relatii sexuale firesti, dar recurg la relatii impotriva firii.
  Sunt infierate si alte religii, in special cele orientale, ca fiind idolatre, fara sa cerceteze bogatia si frumusetea acestora, fara sa studieze.
  Nu trebuie sa judecam preotii si calugarii. Are Cine sa ii judece. Vor da si vom da cu totii socoteala. Cu totii suntem pacatosi si nu se mai intalneste usor un om drept, sfant, cinstit, corect si bun.
  Dar nu putem sa nu obervam aceste aspecte. E nevoie de foarte multa curatenie in Biserica. De la dogma, conceptie in mileniul 3 pana la comportamentul preotilor imorali si lacomi.
  E adevarat! La asa societate, asa clerici.
  Dar clericii ar trebui sa fie macar cu o treapta mai sus si nu mai jos ca mirenii si sa profite de cinstea si naivitatea credinciosilor prin induiosarea acestora sufleteasca si invinovatirea pentru a le lua banii, a-si satisface lacomia , materialismul familial, egoismul si indiferenta.
  Altfel, predicile lor sunt lipsite de sens fara fapte si nu produc nici o schimbare pozitiva in comportamentul oamenilor.
  Credinta nu trebuie sa devina comert!
  4. De ce in doua Evanghelii (Matei si Luca), Cartea Neamurilor lui Iisus Hristos, difera de la una anumit punct? Mai poate fi vorba de adevar istoric?
  5. De ce singura Evanghelie care vorbeste cel mai desavarsit despre Iubire si Hristos este cea dupa Ioan? Este cea mai desavarsita din tot Noul Testament si din toata Biblia.
  Deci din 1412 pagini ale Bibliei Ortodoxe, doar Evanghelia lui Ioan, care are 32 de pagini prezinta adevarul despre Dumnezeu prin Iisus.
  Ca este Bun, ca este Iubire si Iertare neconditionata si nelimitata!
  Restul Bibliei este numai istorie a poporului evreu, genealogia neamurilor lor,razboaie si prezinta un Dumnezeu dur, rau, intransigent, razbunator, perfect in dreptatea cu care ne pedepseste orice abatere de la perfectiune pe noi care prin definitie suntem fiinte imperfecte, care nu uita nimic si nu lasa nimic nepedepsit peste neam si urmasi si asta in proportie de 80%din Biblie.
  Este un Dumnezeu care este impotriva noastra si care cauta pricina sa ne loveasca pentru diverse motive, cum a facut-o si in Rai cu Adam si Eva, de frica sa nu ajungem ca El prin cunoastere si nemurire.
  Si va mai mirati de ce nu mai crede omul in Dumnezeu, in acest Dumnezeu si ca s-a indepartat de Dumnezeu.
  Voi preotii sunteti de vina ca prezentati omului un Dumnezeu care nu este Adevaratul Dumnezeu.
  Voi, fatarnicilor evlaviosi sunteti vinovati pentru apostazia unei planete intregi!!!!!
  Si atunci ne putem baza pe cele 32 de pagini pe care le-a scris Ioan sau pe restul pana la 1412, pe care le-au scris diversi oameni? – sub influenta Duhului Sfant spuneti voi.
  De ce nu spuneti oamenilor Adevarul?
  Sau sunteti la fel de orbi sau mai rau?
  Nu vedeti in ce stare au ajuns oamenii din cauza acestor conceptii gresite despre Dumnezeu Cel Adevarat!
  Reprezinta Biblia pe Dumnezeu?
  Atunci de ce este considerata sfanta si adevarul absolut?

  Multumesc pentru rabdare, atentie si raspunsul acordat!
  Astept argumente teologice, rationale, logice si armonioase!
  Fara argumente ce tin de habotnicie!
  Inca o data multumesc!
  Florin

 25. corina spune:

  draga Florin,

  Eu nici macar nu am stat sa-mi imput mintea cu tot ceea ce ai scris tu acolo!
  Dar, daca vrei sa ma crezi, te inteleg perfect si te felicit ca macar cauti ceva si simt ca ai neliniste in sufletul tau pt ca nu stii pe cine sa crezi si incotro sa te indrepti.
  NU esti nici primul si nici ultimul sa-si puna astfel de intrebari.
  Eu, care nu sunt decat o crestina simpla(desigur ortodoxa), iti voi da un raspuns care sunt destul de sigura ca nu te va multumi: atunci cand un om are nevoie de Dragostea Lui Dumnezeu si o cunoaste si o recunoaste lasa toate astea mai la fundul mintii si se preocupa de altele mai importante. Caci eu te asigur toate astea le vor afla toti intr-o zi, dar nu cred ca tuturor le va folosi in acelasi fel.
  Vad ca stii destule amanunte din Sfanta Sriptura, dar poate il stii si pe acesta „ca mintile oamenilor se vor deschide si vor afla tainele Lui Dumnezeu” adica tre sa mai astepti pt unele. Doar sa ai asteptarea cea buna.
  Pt tulburarea pe care o ai in legatura cu Preotii Domnului…Sa stii ca preotii au venit dintre noi, oamenii din lume si daca ei vor fi avut mame care nu i-au educat crestineste corespunzator, caci ea e primul educator, atunci ei au toti multe gauri si slabiciuni.
  Am citit, nu mai stiu unde, si sigur vei observa si tu, ca un copil te copiaza repede si chiar de va creste ii vor ramane cele vazute in el si lucreaza spre bine sau nu. Dar cata munca de lamurire ai cu un adult sa-l convingi sa faca cel mai simplu lucru desi poate ca e folositor pt el. Asta poate fiecare sa probeze uitandu-se-n sinele personal.
  Dar, desigur ca mereu exista dar-uri, mai exista si parintei buni de care te poti folosi si spiritual, caci sufleteste te poti folosi de la toti, caci Harul Lui Dumnezeu e lucrator. Eu am intalnit dar dupa ce am scapat de toti virusii astia care te mananca si pe tine.
  Daca vrei sa primesti un sfat bun chiar daca nu ma stii: spovedeste-te sincer, mai des si citeste mult carti duhovnicesti si mai ales carti cu vieti ale unor oameni cu viata inalta duhovniceste. NU-ti incarca viata cu lucruri murdare. Si cel mai mare dintre toate: FII SINCER CU TINE INSUTI SI CU DUMNEZEU! Atunci iti garantez ca Il vei vedea ca sta chiar in fata ta dar tu nu il vezi acu.
  Argumente …: nu ai nevoie de ele, doar te inseala dracii teologi.
  Daca habotnicia tine si de simplitate atunci gandeste-te cum a trait Hristos.
  O casa o zidesti de la temelie nu de la acoperis, iar tu esti deja PE acoperis. Ia-o usor! Altfel nu vei alfa odihna sufletului tau. Si e asa de pacat!
  Chiar de vei primi gandurile astea sau nu iti dar o ultima cordea de sustinere, cea mai puternica dintre toate: oriincotro te vor purta hotararile in privinta sufletului tau, nu uita ca El te IUBESTE si nu-ti zic ca un sectar si ca un Sfant Ioan Evanghelistul.

  Dumnezeu sa te lumineze,
  MAicuta Lui sa te pazeasca sub Sfantul Ei Omofor.
  Doamne Ajuta!

 26. Florin spune:

  Draga Corina,

  Iti multumesc pentru comentariu! Ceea ce am scris in urma cu ceva perioada de timp in urma nu mai reprezinta conceptia mea ratacita de atunci despre Dumnezeu, dogma Sfintei Treimi, Biserica. Se poate vedea ca pana si tonul intrebarilor era unul plin de ura care ma domina.
  Intre timp am primit raspuns de la o manastire plus ca am mai discutat si cu un preot si am aflat o serie de carti care ar putea lumina pe cei care au intrebari cum am avut si eu:

  Comentarii la Facere – Sfantul Ioan Gura de Aur (PSB 21-21 parca -Omilii la Facere?)
  – Sfantul Vasile cel Mare (PSB parca 17 sau 18)

  – Sfantul Grigorie de Nysa (PSB …)
  – Sfantul Grigorie de Nazians
  – Sfantul Grigorie Palama – despre energiile necreate ale lui Dumnezeu si dogma Sfintei Treimi
  – Sfantul Simeon Noul Teolog – despre iubirea lui Dumnezeu care sminteste – Studii de Teologie Dogmatica aparuta parca la Craiova, nu mai stiu sigur
  – Sfantul Maxim Marturisitorul (Filocalia 2,3) – despre dragostea de Dumnzeu si de aproapele
  – Sfantul Isaac Sirul – despre toleranta in viziunea Bisericii crestin-ortodoxe
  – Parintele Serafim Rose: comentarii la Facere.
  – M-a impresionat foarte mult cartea: „Zeul tolerantei” si descrestinarea crestinismului aparuta la editura Christiana, sub indrumarea editurii Sophia si care se comercializeaza si la Humanitas. Autorul care a imbracat intre timp haina monahala a dorit sa isi pastreze anonimatul. Pur si simplu deschide ochii in legatura cu ceea ce se intampla astazi in lume in politica, religie, economie, stiinta, medicina si in culisele unde se hotarasc destinele oamenilor si ale religiilor.

  Imi cer iertare pentru cele pe care le-am scris atunci si mai ales pentru smintelile pe care le-am putut provoca.
  Dumnezeu sa ne ierte si sa ne ajute!

 27. Florentin A A spune:

  Unde putem cumpara in Romania cartile parintelui ?

 28. delia-manuela spune:

  Doamne ajuta!
  ultima carte pe care am citit-o, scrisa fiind de Parintele Savatie se numeste Nebunul. E romanul pe care citindu-l ramai fara cuvinte si in acelasi timp te face sa iti pui o multime de intrebari in legatura cu zgomotul pe care il facem in lume si artificiile dupa care suntem tentati sa intoarcem privirea.
  Multumim Parinte pentru cartile pe care le scrieti!
  Blagosloviti si iertati!
  Doamne ajuta!

 29. viorica spune:

  @ Florentin A A
  In mai toate librariile cu staif – sigur in Bucuresti la Sophia (pe Bibescu-Voda)- la pangarele manastirilor; se pot comanda pe net.
  Sa va fie cautarea cu folos duhovnicesc !

 30. piratu spune:

  ce secta sunteti voi ma baieti ? :))

 31. Nicoleta spune:

  Am citit aproape toate cartile parintelui Savatie si in toate am gasit hrana sufleteasca!
  Bunul Dumnezeu sa va binecuvanteze parinte!

 32. raul spune:

  Am citit Ortodoxia pentru postmodernisti.M-a captivat.Sarutmana parinte.

 33. Bogdan spune:

  Legat de libertatea de exprimare si toleranta religioasa s-a ajuns prea departe in ceea ce priveste blasfemiile si hulele la adresa crestinismului.

  Pe forumurile anti-christi si roportal sunt aceiasi indivizi care fac o agresiva propaganda evreiasca anti-crestina din postura de atei sau mozaici.

  http://forum-anti-christi.forumers.ro/

 34. Nicanor spune:

  As dori nespus demult sa pot cumpara aceasta carte unde o pot gasi In Chisinau in ce librarii?
  Multumesc anticipat!
  Cu respect!

 35. Nicanor spune:

  „Diavolul este politic corect ” aceasta carte unde o pot gasi in Chisinau? Multumesc!

 36. elena spune:

  Cartea „Diavolul este politic corect” o puteti gasi in Chisinau la magazinul de la Clopotnita Catedralei cu hramul Acoperemantul Maicii Domnului, puteti incerca si la biblioteca „B.P. Hasdeu”. Doamne ajuta!!!

 37. corbul spune:

  Cartile Parintelui Savatie Bastovoi ii redau cititorului adevarata dimensiune a normalitatii, ii redau pacea divina si increderea in Divinitate, ii redau tihna si echilibrul firesc. In acelasi timp il scot pe cititor din ” ameteala ” duhului lumesc si-l orienteaza spre nadejdea in Dumnezeu, il busoleaza spre valori autentice cum sunt credinta in Dumnezeu, adevarata libertate scuturata de marketing si consumism, frumusetile sufletesti, bucuriile si linistea autentice. Parintele Savatie ne aduce aminte sa ne reintoarcem la ceea ce este cu adevarat important, dragostea lui Dumnezeu, iubirea aproapelui si ne umanizeaza, ne readuce la starea normala, aceea pentru care Dumnezeu, bun si iertator, ne asteapta cu rabdare si cu dragoste.

 38. daniel spune:

  Puteti sa imi spuneti cand veti reedita cartea idol sau icoana?
  Multumesc

 39. Ion spune:

  Am citit si eu una din cartile parintelui ‘dragostea care niciodata nu cade’ o carte foarte buna pe care o recomand tuturor… as vrea sa va intreb daca poate le aveti in format electronic?

 40. florentina spune:

  Multumesc Parinte Ieromonah Savatie ca existati. Multumesc Bunului Dumnezeu pentru preotii cu Har. Multumesc Formula As pentru articole frumoase si pline de intelepciune.

 41. marius spune:

  draga Florine….am citit si eu cu mare luare aminte de primul tau comentariu…ti-as fi raspuns, zic eu destul de argumentat, la toate intrebarile tale (desi nu sunt absolvent de teologie, doar de drept) dar ma bucur ca in cele din urma ai gasit raspunsurile mult asteptate.. in alta ordine de idei, am citit si eu Nebunul si pot spune doar atat: fascinant roman, plin de invataminte… Roaga-te pentru noi parinte Savatie.

 42. Loredana spune:

  Parinte Savatie ati fost foarte inspirat cand ati adunat materialele despre parintele Selafiil si ati scos o carte. Am cumparat-o, am citit-o, am ras si-am plans la anumite pasaje, m-am induiosat si m-am cutremurat de cate greutati a fost in stare sa depaseasca parintele Selafiil cu ajutorul lui Dumnezeu. E o adevarata carte duhovniceasca, ce mi-a ramas in suflet.
  Problema e ca am terminat-o de citit si mai vreau… Mi-a devenit foarte drag parintele Selafiil si cu siguranta am sa aprind lumanari pentru el si am sa-l trec in pomelnice la biserica la Sfanta Liturghie. Daca mai aveti materiale cu sau despre el, va rog, mai scrieti o carte, doua, trei, oricate, ca eu am ramas cu pofta de a citi mai departe dupa ce am terminat cartea.
  In gluma fie spus, ar trebui sa mai scoateti ceva carti pe piata, ca eu deja sunt pe terminate cu cartile dvs si ale editurii Cathisma. Mi-au placut si m-au miscat profund toate. Am ras si-am plans si la Fuga spre campul cu ciori. Mai am vreo doua carti de citit de-ale dvs si dupa aceea somez. Mai scoateti ceva!!! 🙂
  Va urez multa sanatate si inspiratie, ca noi, muritorii de rand, sa ne mai bucuram multi ani de acum incolo de harul cu care v-a inzestrat Dumnezeu.

 43. Emilia - Dana Hopf spune:

  Hristos a inviat!
  ” Dragostea care niciodata nu cade” ( si care toate le rabda…)-oare unde pot gasi asa o carte sa o citesc si eu?

  Iubirea lui Iisus sa va inunde sufletul si sa dea pe dinafara,sa-i molipsiti si pe cei de linga voi care nu au cunoscut-o inca…
  Si atunci cind arde inima ta si simti ca ai putea muri de atita iubire stii ca El e cu tine oriunde ai fi pina la capatul pamintului…si e atit de bun si atit de multa mila e in inima Lui, chiar si atunci cind ne cearta ca sa ne intoarcem din ratacirile noastre…

  „Ce bine ca esti,ce mirare ca sunt…”
  Binecuvintat sa fie Domnul nostru Iisus Hristos in toate zilele si sa ne ierte noua pacatele noastre,ca fara El nimic nu sintem si fara El nimic nu putem…
  Parinte Savatie, ma bucur ca v-am cunoscut( prin cartile dumneavoastra),va imbratisez cu drag si va simt atit de aproape. Dumnezeu sa va binecuvinteze !

 44. ciprianbaciu spune:

  foarte buna A iubi inseamna a ierta, m-a ajutat enorm!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: