Reacția basarabenilor la Legea cultelor și legalizarea islamului. Retrospectivă la „Pietrele vorbesc”

Anunțuri

34 Responses to Reacția basarabenilor la Legea cultelor și legalizarea islamului. Retrospectivă la „Pietrele vorbesc”

 1. Un Guru spune:

  Toate legile sunt facute de … alesi.
  As dori sa stiu ce parere aveti, drag Parinte Savatie, despre acest tip de vot:
  „Oricine iese dupa „Nimeni” nu mai poate candida pentru 2 legislaturi – 8 ani, iar daca ies toti candidatii dupa „Nimeni” , nu numai ca nu mai pot candida vreodata dar vor fi si amendati ! Iar „pedepsirea” se face si pentru recidiva.”
  http://culianu.wordpress.com/2010/05/19/lumea-ar-merge-la-vot/
  http://emilia-corbu.blogspot.com/2010/11/votul-de-sanctiune.html
  http://www.ziuaonline.ro/politica/propunere-de-schimbare-a-sistemului-de-vot-ce-include-rubrica-nimeni.html
  http://emilia-corbu.blogspot.com/2011/06/lumea-ar-merge-la-vot.html

 2. […] Reacția basarabenilor la Legea cultelor și legalizarea islamului. Retrospectivă la “Pietrele vorbesc” (via Savatie Baştovoi) Posted on June 7, 2011 by Idei pentru Viaţă http://youtu.be/1zgWvBMG2mA … Read More […]

 3. mihaikon spune:

  Foarte coerent mesajul emisiunii…persuasiv ,catehetic…au vorbit stancile.Multumim lui Dumnezeu ca va tine printre noi..
  priviti va rog ,reactii ale unora care vor sa inregistreze intreaga Romania pe ”numele”lor…la adresa unor ortodocsi activi…aceeasi ”ura in forma continuata”…aceasi subversivitate ca si in cazul de fata
  http://pitapata.wordpress.com/tag/saccsiv/

 4. Basarabia este Pamant Romanesc!Credinta Crestina Ortodoxa.Patrirhia Romana nu a parasit Basarabia niciodata! Personajele politice si ambitiile lor sunt trecatoare.Bunul Pastor are Grija de Turma…

 5. viorica spune:

  Nu se dezmint Pietrele: aduc la lumina fapte si le pun in discutie, fara teama dar si fara ura – impecabil !
  Derutanta declaratia reprezentantului Ligii Islamice: „(…) avem si noi nevoie de cadru normativ in care sa putem desfasura acea rugaciune, sa putem sa ne simtim liberi(…) avem si noi aceeasi cultura (…) sintem foarte aproape de acei crestini, sintem pentru libertatile, pentru valorile umane ” … I-auzi ! daca n-ar fi vizibile „faptele” credintei, roadele „convietuirii” islamului cu crestinii, ai putea fi tentat sa crezi ca este vorba de o toleranta organizatie de caritate…

 6. viorica spune:

  Dreapta, cuminte si inteleapta reactia basarabenilor !

 7. viorica spune:

  Pe de alta parte se limpezeste si natura „neintelegerilor” intre cele doua mitropolii din R.Moldova. Cum nu crapa obrazul de rusine initiatorilor acestei legi? Acum se desluseste si pentru noi romanii de dincoace de Prut ce fel de lucratura sta in calea unirii fratesti… care e motivul pentru care facem partasie cu astfel de personaje precum Cubreacov, dirijorul ?
  In vremea Voievodului martir Constantin Brincoveanu, tradatorilor de neam si tara, in loc de cruce la mormant, se ciopleau in piatra pungi de bani, spre invatatura si luare aminte…

 8. viorica spune:

  „Sa nu fie mie, sa ma lepad de Hristosul meu, insusi Ziditorul soarelui acestuia pe care tu il cinstesti, ca pe Dumnezeu, cinstea lui Dumnezeu aducand-o fapturii. Deci lasa tu , rogu-te, dregatorule inselaciunea necredintei sufletului tau si primeste haina dumnezeiescului Botez, care straluceste mai mult decat soarele, si crede in Domnul nostru Iisus Hristos. Ca soarele este facut a patra zi. Cum dar crezi in faptura ?” zice Sf Ioan Cel Nou de la Suceava – cel indraznet cu duhul, care a primit mucenicia in locul „cinstei” oferite de dregatorul turc de la Cetatea Alba.

 9. Elena spune:

  Povestea asta ma duce cu gindul la No Man’s Land:
  http://www.imdb.com/title/tt0283509/
  Am fost in tari musulmane, budiste, printre evrei si atei – cu oamenii buni m-am inteles bine. Am primit un pahar de apa o bucata de piine si o mina de ajutor – fara sa ma intrebe ce religie sint. Sint oameni buni si oameni rai peste tot. Ba chiar am intilnit la ei citeodata un comportament mai crestinesc decit al celor ce se declara crestini. Au fost mereu oamenii simpli de peste tot de care profita ne-oamenii din jurul ciolanului de ros.

 10. sherlock_holmes spune:

  „Initiatorul” legii,Cubreacov Vlad:

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Vlad_Cubreacov.

  Spicuim din resume:

  1.Incepând cu 1996 el a fost membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei ( cred ca din zona aceasta s-a initiat legea cultelor )
  2. El reprezintă Mitropoliei Basarabiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului

  Am intrat pe situl Mitropoliei Basarabiei sa vad de cine apartine.Mare, pe prima pagina,un mesaj al lui Ioan Paul al doilea si patriarhul Teoctist,o minciuna cu semnatura.

  http://www.mitropoliabasarabiei.ro/

  Ar fi interesant de vazut cum arata legea cultelor in romania.

  Despre Eduard Caraus,presedintele alb si neaos al ligii islamice,care stie cu aprox citi membri are dupa cum se spune in presa ( si a citit si el )…ei nu se intilnesc,nu se cunosc ?…pare totusi un tinar aprox inocent si folosit de altii.

  Cred ca cei puternici ai lumii,care-i urasc si pe crestini si pe musulmani ( chiar daca din motive diferite ) folosesc atit principiul Dezbina si cucereste ( minoritati musulmane in multe tari ale Europei,independenta Kosovo,destramarea Iugoslaviei,etc dar si extrema cealalta,unirea lor intr-o falsa pace,falsa uniune,prin interzicerea marturisirii Adevarului,prin viclenie ( ecumenism ) si forta cumva ( inrobirea financiara a statelor ).

  Deci aceasta lege,si cea legata de minoritatile sexuale,si orice alta lege care va lovi in credinta ortodoxa va veni pe filiera sua,europa.Extremisti islamici de oriunde,care vor aclama si isi vor face auzit cuvintul,sint destui…prostii utili folositi de cei din umbra.Asa a fost si cu 9/11 care prin amploarea lui ( armata sua paralizata prin exercitii simulate tocmai atunci,,avionul prezidential al lui bush lipsit de comunicatii exact atunci,presedinti de agentii de securitate schimbati cu o zi inainte,deci fara experienta,structura cladirilor cunoscuta de ” teroristi”,al treile zgirie-nori nelovit de avion si care adapostea sedii ale CIA si documente compromitatoare…demolat,etc,etc ) si prin urmari ( adica cui foloseste,ca in criminalistica ) dovedeste o lucrare a elitelor financiare si politice.Si atunci,s-au auzit extremisti musulmani,bucurindu-se de ce s-a intimplat…prostii utili.

  Poate continui intr-un alt mesaj,caci deja acesta este prea lung si trebuie sa plec acum.Daca nu apare,nu ma supar.

 11. viorica spune:

  Straniu este ca elemente de scenariu cu valenta de etnocid, venite parca din aceeasi mana, se regasesc aidoma si in Romania – canalul prin care vin si raspunsul societatii sint altfel.

 12. Donkeypapuas spune:

  Încetul cu încetul se ajunge la adevărata ţintă: existenţa MITROPOLIEI BASARABIEI. Iar ceea ce faceţi se numeşte TRĂDARE DE NEAM.

 13. viorica spune:

  In Romania Muftiul Cultului Musulman spune ca adeptii Islamului nu au nici o ingradire in a -si tine credinta, nivelul libertatii religioase fiind mai mare decat in alte state din UE; cum legislatia este foarte permisiva s-au creat foarte multe ONG cu caracter religios islamice de alte culte; 97 % din lacasele de cult islamice nou infiintate sint neautorizate de structura oficiala a cultului recunoscuta de stat. Mai pe larg in interviul din 2009 ” La masa adevarului” dat de muftiul cultului musulman la :
  http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/UE-Libertatea-Iusuf-religioasa-intalnim_0_110389004.html
  Anumite fundatii primesc donatii foarte mari si incearca deturnarea vietii religioase musulmane catre o versiune extremista, detalii :
  http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/muftiul-sauditii-si-extremistii-222334.html
  Din 1999 se infiinteaza Fundatia Umanista Al Taiba considerata a fi acoperire folosita de gruparea terorista Fratii Musulmani (o falanga a Hamas si Hezbollah) pe teritoriul României.
  http://www.dezvaluiri.ro/exclusiv/250.html
  Incepand cu 2006 Taiba , fundatie finantata din Arabia Saudita si coordonata din SUA se asociaza cu Liga Musulmana si Culturala din Romania, Societatea Umanista Semiluna si Asociatia As Salam – infiintand Inaltul Consiliu.
  Sa fie pura coincidenta ca in Rep. Moldova – tot in 2006, in mare taina, se zamisleste legea cultelor la initiativa lui Vlad Cubreacov ?

 14. viorica spune:

  Citez din acelasi interviu „la masa adevarului ” :
  „- România poate exporta stabilitate în Occident, din acest punct de vedere?
  – Poate şi, în acelaşi timp, poate să şi importe modelul de protejare a cetăţeanului. Bine, la noi, din ce am văzut eu până acum, n-au fost probleme. Sperăm să nici nu fie, dar, vedeţi, aţi atins un punct foarte important. Comunitatea musulmană e într-o continuă creştere. E un lucru îmbucurător, dar în acelaşi timp, nu pentru mine, ca lider, pentru alte instituţii ale statului, poate să fie şi un semn îngrijorător.
  (…)
  „- Referitor la numărul în creştere al membrilor comunităţii musulmane, există analişti politici care vorbesc cu teamă despre o tranziţie progresivă către aplicarea Shariei în comunităţile lor, sfidând legile ţării…
  -Trebuie să avem pârghii ca să putem contracara ceea ce aţi menţionat pentru că, într-adevăr, când vorbim de practicarea legislaţiei islamice, de practicarea Shariei, unii nu mai ţin cont de legislaţia statului respectiv. Nu pun în practică Sharia corectă, nici legislaţia islamică. Pun în practică „legislaţia” conformă cu interesele lor. Aici e problema cea mai mare.”
  de vazut si :
  http://www.romanialibera.ro/index.php?section=articol&screen=print&id=221821&page=0&order=0&redactie=0

 15. viorica spune:

  @Donkeypapuas
  nu tin mortis sa va conving, scriu doar pentru ca, la un moment dat – aflind de existenta celor doua Mitropolii si a divergentelor, am fost si eu derutata. Intre timp problemele s-au dat pe fata, s-au expus fapte, argumente, au fost atacuri perfide si mizerii deversate – cine a vrut sa inteleaga, a avut prilejul.
  De aceea nu voi aduce suplimentar argumente, ridic doar cateva intrebari – la care sa va raspundeti singur : de ce Mitropolia Basarabiei tace asupra problemelor dintre cele doua Mitropolii? cauta solutii de rezolvare ? Dupa interviul cu Mitropolitul Vladimir, al carui discurs a fost cat se poate de clar si diplomat, singura reactie a Mitropolitului Petru a fost sa se disculpe personal si nu sa spuna ca un ierarh adevarat punctul de vedere si sa ne lamureasca: de ce nu a onorat invitatia de a vorbi in aceeasi emisiune, la „Pietrele vorbesc”? de ce prezenta MB in RMoldova este asa stearsa? de ce s-a indreptat impotriva propriilor preoti, de ce sint libere atatea scaune episcopale? de ce vocea Mitropoliei Basarabiei nu este a Mitropolitului Petru ci se confunda cu cea a deputatului Cubreacov? Va pare cumva, din reactiile publice, ca Mitropolia Moldovei, prin clericii sai, abandoneaza turma ? Daca ar fi asa cum spuneti, ce sens ar mai avea atata efort de a reactiona la incercarile Patriarhiei BORu de a folosi religia ca parghie de politica imperialista, pastrand totusi echilibrul?
  Va rog, fiti putin mai atent, cine spumega si doar vorbeste si cine indurerat de soarta acestui popor lucreaza in pace, la lumina ?
  Cine tradeaza ?

  P.S. am vazut apelul ce ati lasat pe blogul lui Cubreacov – „Îmi puteţi lămuri dedesubturile …?” crestinii cauta lumina….

 16. Donkeypapuas spune:

  @ viorica
  Vedeţi şi ceea ce am scris mai sus. Apoi mai amintiţi-vă şi faptul pe care NU ÎL PUTEŢI NEGA ÎN NICI UN FEL că BISERICA ROMÂNEASCĂ (Mitropolia Basarabiei) a avut piedici cu nemiluita din partea REGIMULUI VORONIN, neobolşevic de care nu vă lepădaţi nici acum. MITROPOLIA BASARABIEI ESTE BISERICA LUI HRISTOS LEGITIMĂ iară nu ocupanţii şi jefuitorii MoldoVlahiei.
  Dar domniţi în continuare în somnul bolşevic şi neo-ţarist indus de criminalul Voronin, de criminalii care v-au ucis părinţii în Războiul de pe Nistru (nici ăsta nu a existat, aşa-i?), de ideologul neo-kominternist Stati, de tractorişti făcuţi de către KGB peste nopate mari preaLAŢI.
  Republica de 4 judeţe şi un raion…. Republica celor ce şi peticul de moşie salvat şi-l schimbă pe o mână de ruble ruseşti şi o votcă ucrainiană!
  Republica celor ce-şi înjură într-una neamul din care se trag, adică moşii şi strămoţii care au stat de pază la adevăratele hotare: LA NISTRU şi-n BUGEAG, pe DUNĂRE şi pe TISA, spre Pocuţia sau spre Tătari…

 17. ieromonah savatie spune:

  @ Donkeypapuas,

  cine ești și de unde, că vorbești așa? Poate ne-am și văzut de multe ori, dar nu erai cu cască și te chema altfel. O tot dai cu tractoriștii din Mitropolia Moldovei. Dar cine e la baza vlădica Mitropoliei atît de „românești” și cine l-a hirotonit episcop? Ce este rușinos în a fi tractorist sau croitor? Trădători să nu fim și guri slobode.

 18. VladR spune:

  Parinte, Marian e si el un mic Pavel Corut ce nu a avut bani decat de o placa, si aia proasta. Si ii tot da inainte cu ea, poate il baga cineva in seama.

  Donkey trebuie cel mult ignorat, iar daca depaseste bunul simt, ramane o singura solutie: Marsh!

 19. viorica spune:

  @ Donkeypapuas,
  cateodata nu e usor sa-ti pui mintea in miscare …
  Premisele de la care porniti sint false – cine injura? simplificand la maxim : cei care locuiesc in R.Moldova au suportat toate ororile, batjocora si umilinta – sistemului sovietic in care din neputinta Romaniei Mari au fost abandonati; din nou in 1991, gratie regimului politic din Romania – fratii nostrii au asteptat zadarnic unirea – cine doarme ? in fata unui colosului rusesc – Moldova, asa petec de mosie cum este, se apara cu vigoare, impotrivindu-se asimilarii/ vanzarii – in conditii dure.
  Care va sint faptele marete care indreptatesc tonul si vocabularul? R.Moldova este inca a moldovenilor – a cui este Romania ?
  Cei care, prin informatii otravite, va indeamna la o asa atitudine belicoasa au ca obiectiv slabirea rezistentei basarabenilor si nu indepartarea pericolului sovietic asa cum declama – se vede cu ochiul liber ! Va doare Basarabia? haideti umar la umar si nu impotriva !
  Intelegeti ca singura piedica in calea Mitropoliei Basarabiei este însăşi Mitropolia – de fapt un anumit personaj care s-a lipit de ea precum izmana uda…

 20. Ina spune:

  Am ascultat cu bucurie marturiile moldovenilor . Slava Domnului pentru credinta cu care-si patreaza traditia, cultura, limba, credinta in Hristos si pentru frumusetea curajului lor. Locuiesc in afara tarii cu familia si traiul moldovenilor romani sunt un exemplu pentru mine si pentru multe familii de romani. Desigur ca nu ne confruntam cu problemele lor, pentru ca noi ne traim credinta, traditia si ne intretinem limba intr-un cadru restrans si nu ne putem cere drepturi caci nu stam pe pamant romanesc. Insa ma gandesc insa ca acesti oameni trecuti prin comunism, prin ateism si printr-un atac la limba si traditii romanesti, totusi si-au pastrat cu pretul vietii toate valorile lasate de stramosii lor.

  Ma infior de bucurie cand ii aud cum vorbesc despre Stefan cel Mare si sfant sau despre Eminescu si de multi alti romani crestini. Reperele lor sunt clare si demne si toate au legatura cu credinta in Hristos. Desigur ca avem exemple demne si in Romania, dar faptul ca ei, o mana de oameni se mentin atat de drepti in fata atator atacuri, ne sunt exemplu.

  Multumim parinte pentru emisiune. La cat mai multe astfel de emisiuni de aparare a credintei dar si de emisiuni culturale.

  Doamne ajuta

 21. viorica spune:

  Conform antimedia, se pare ca in Spania, Curtea Constitutionala a decis ca legea privind negarea holocaustului ca fiind neconstitutionala, intrucit incalca dreptul la libera exprimare garantat prin constitutie – pana aici suna bine !
  Ceea ce urmeaza insa, merge la extrema de cealalta parte :
  “Nu putem pedepsi oamenii care raspandesc o anumita ideologie, indiferent de posibilele consecintele acestei ideologii” – declara Judecatorul Adolfo Prego de Oliviero Tolivar. Tot el zice ca „legislatia va putea in continuare pedepsi incitarea la ura si violenta impotriva unor grupuri, categorii sociale sau persoane individuale”
  „Judecatorii considera ca nici un om sau grup de oameni nu are dreptul sa limiteze dreptul altor persoane de a-si exprima punctul de vedere.”
  Daca informatia este reala, mie imi pare ca acolo unde s-a taiat un cap al rautatii, cresc iute in loc doua-trei …
  http://apologeticum.wordpress.com/2011/07/06/spania-negarea-holocaustului-si-propaganda-nazismului-nu-mai-sunt-pedepsite-penal/

 22. Sanda spune:

  Parinte Savatie,
  Eu nu stiu daca am fost botezata la vreo biserica, am solicitat adeverinta de botez preotului din satul in care m-am nascut. Preotul mi-a spus ca nu ma poate ajuta cu un astfel de document, nu stie unde sint registrele de botez si ca, daca tin neaparat, sa ii scriu mitrpolitului Teofan al Moldovei. Eu locuiesc in Banat si vreau sa ma botez, m-am gandit la un botez la o biserica pe stil vechi. Dvs. ce ma sfatuiti ?

 23. ieromonah savatie spune:

  @ Sanda,

  Nici eu n-am adeverinta de botez, dar stiu de la mama ca m-a botezat. La noi nu toate botezurile erau trecute in registru. Intreaba de parinti si rude, ca nu cumva sa te botezi a doua oara.

 24. Sanda spune:

  Parinte Savatie,
  Multumesc pentru raspuns. Eu nu doresc adeverinta de botez doar asa, ca sa mai colectionez o hartie. Tatal meu stiu ca a fost ortodox, dar a murit de mult, eu nu-mi cunosc rudele paterne. Mama mea traieste si toate rudele ei. Am crescut inconjurata de rudele materne care nu au dus viata religioasa. Eu nu am fost dusa la biserica niciodata de mama sau de alta ruda. In casa rudelor materne se injura tot timpul de Dumnezeu, de Hristos, de Sf. Cruce, de Sf. Pasti, de toate cele sfinte. Am intrebat-o de cateva ori pe mama despre botez si, de fiecare data, mi-a spus altceva. Ultima varianta : m-a botezat bunica mea materna cu un baiat de-al ei. Am povestit unui preot si mi-a spus ca bunica nu-mi poate fi nasa. Mama mea minte, practica vrajitorii, farmece, descantece, m-a invatat si pe mine sa fac unele lucruri cu pamant de pe mormintele mortilor si multe altele. Am spus la o spovedanie si preotul duhovnic de atunci mi-a spus ca am facut vrajitorii. Am intrebat-o pe mama mea daca se ocupa cu vrajitorii si mi-a ca nu, ea face doar descantece ca asa au facut toate din neamul lor. I-am citit din caritle de la biserica si i-am spus ca descantecul e tot lucrare a diavolului. S-a suparat pe mine, s-a dus acasa si si-a schimbat usa apartamentului spunandu-le vecinilor ca se protejeaza de fata ei (adica eu) care a innebunit si vrea sa o omoare. A spus ca se va duce la scoala la care predam atunci pentru a vorbi cu directoarea sa ma dea afara din scoala pentru ca sunt nebuna, locul meu este la Jebel. Am mai citit si cartea Domnului Nicolae Paulescu „Spitalul, Coranul, Talmudul, Cahalul, Francmasoneria” si am recunoscut comportament jidanesc in familia materna. Este stiut ca daca mama este evreica, copiii trec la legea mozaica. Eu m-am nascut pe langa Darabani, Dorohoi, unde erau multi evrei. Bunica mea materna, vaduva cu 9 copii era singura din sat care avea masina de cusut Singer, era croitoreasa satului. De unde o fi avut ea bani sa-si cumpere o astfel de masina ? Eu am convingerea ca pe linia materna sunt evrei. Am facut si unele investigatii, dar nu am ajuns la arhive. De aceea, Parinte Savatie doresc sa aflu adevarul despre botezul meu, dar nu de la familie, ci din condica botezatilor a bisericii satului in care m-am nascut. Stiu ca e ciudata dorinta mea, dar, viata lipsita de credinta din familie si plina de hule la adresa celor sfinte, lipsa de iubire (mama mea a recunoscut ca nu m-a iubit niciodata), ura manifestata mai ales de cand m-am apropiat de biserica, ura pentru dragostea de carte. Pentru mine scoala si familia au fost doua lumi diametral opuse. La scoala am avut dascali exceptionali, am avut numai note de 10, am fost olimpica, am absolvit facultatea cu 10, niciodata familia nu mi-a daruit o vorba buna. De aceea, parinte, imi doresc sa aflu daca am fost realmente botezata. Va rog sa ma iertati, parinte, pentru epistola cam lunga, va rog iertati-ma…

 25. ieromonah savatie spune:

  @ Sanda,

  nu vad motivul pentru care nu ar trebui sa-ti crezi mama care ti-a zis ca ai fost botezata. Ce treaba are posibilitatea sau imposibilitatea bunicii de a fi nasa de botez? Zic asta pentru ca e un mare pacat sa te joci de-a botezul si sa te botezi de doua ori. S-ar putea nici sa nu fi fost botezata in satul natal. Puteai fi botezata la fel de bine intr-un oras, tirg in care sa te fi dus bunica. Asa ca, deocamdata, singura marturie pe care te poti sprijini este marturia mamei. Si incearca sa scoti din cap si din inima felul in care iti interpretezi genealogia pentru ca nu iti aduc decit rau. Faptul ca Dumnezeu te cheama e o lucrare a Duhului Sfint si, cel mai probabil, e un dar de la Sfintul Botez.

  PS: Mai intii trebuie sa birui gindurile cu referire la mama. Atunci v-a lucra in tine harul lui Dumnezeu si asa vei afla raspuns la framintarile tale, inclusiv a celor legate de Botez.

 26. Va sarut dreapta, iubite Parinte Savatie!
  Nu stiu de ce, din tot ce ne-ati spus pana acum despre viata dumneavoastra, nu am aflat si prin ce minune ati ajuns sa fiti botezat prima data. Eu cred ca e bine sa cunoastem toate minunile lui Dumnezeu si cred ca si dumneavoastra credeti la fel.
  Blagosloviti si ma iertati!

 27. armon spune:

  Dle. Bastovoi, nu vreau sa ma situez la extrema si sa fiu „omul negru” de pe forumul dvs, si nici nu vreau sa isc polemici. Totusi, pe scurt, nu vad de ce nu ar putea musulmanii sa fie recunoscuti ca religie, uite daca mie imi vine sa cred in toba de la esapament si gasesc 1000 de oameni care sa creada ca de acolo emana tot consider eu mai sfant pe lume, de ce nu as putea sa ma inregistrez ca cultul tobei de la esapament ? Cu ce probe (in afara de sofisticate analize intelectuale) puteti sa puneti un cult deasupra altui cult ? Dar eu sunt pentru musulmani, pentru tibetani, pentru adoratorii tevii de la esapement si pentru ortodocsi! Sa fie de toate! Acuma, spatiul public este al publicului, deci daca din public sunt oameni de culturi diferite decat a majoritatii, ce drept are majoritatea sa sufoce credinta unor minoritari (ca sa nu spun ca este esenta democratiei – sa nu spuneti ca sunt idoctrinat si dirijat de ginta oculta care conduce lumea…,spun ca este estenta religiei pe care o promovati dvs, toleranta, respectul, iubirea), din contra, dvs. ar trebui sa incurajati si sa protejati pe cei cateva sute de musulmani din Moldova, sa aratati ca Dumenzeul dvs. este bland si va indeamna sa fiti ca el, atunci, nu inteleg polemica si nu inteleg (de fapt nu vreau sa inteleg, daca este sa gandim la rece, exista un singur cuvant care caracterizeaza impotrivirea asta, dar nu am sa il zic, cred ca Moldova are nevoie de incurajari si nu de stigmatizari) de ce moldovenii nu sunt bucurosi ca o mana de musulmani din Moldova se pot exprima si ei si ca pot sa isi faca totul dupa cum le taie capul (in limita respectului legii bineinteles). La fel cu toti care sunt considerati marginali dar „normali” dupa definitia actulala universala a demnitatii umane. Societatea se schimba, iar sensul nu este inspre inchistare, indoctrinare, ideologizare, ci spre liber arbitru, gandire autonoma, individualism. In fine, polemica despre care se vorbeste este derizorie…poate ar fi mai iteresant de eradicat furtul, mare si mic, intoleranta, mizeria, alcoolismul, tabagismul, incultura, gandirea stereotipa, uitarea istoriei si a valorilor culturale, imobilismul, defetismul, vetustitatea, lenea cronica si bascalia ieftina, amatorismul si probabil ca sunt multe altele de facut inainte sa va preocupati de o manuta de musulmani care vor sa fie si ei recunsocuti ca cult (de altfel, ca detaliu, nu numai ca is multi musulmani, insa au si o valoare istorica, culturala si chiar teologica care le-ar permite fara grija sa ceara calificativul acesta – nu sunt chiar religia tobei de esapament…), merci,
  Andrei

 28. kij spune:

  Iata, din pacate, inca o tema care face ca romanii/ ortodocsii sa fie si mai dezbinati !
  Exista unele puteri care asta si doresc; si lucreaza inclusiv prin anumite servicii…

 29. Sanda spune:

  Nota 10 pentru demnitate Primului Ministru Kevin Rudd – Australia!

  Musulmanilor din Australia, care doresc sa traiasca dupa legile islamice li s-a pus in vedere sa paraseasca aceasta tara, in contextul in care guvernul a tintit radicalismul intr-o incercare de a decapita potentiale tentative de atac terorist.
  Citat:
  „IMMIGRANTS, NOT AUSTRALIANS, MUST ADAPT. Take It Or Leave It. I am tired of this nation worrying about whether we are offending some individual or their culture. Since the terrorist attacks on Bali , we have
  experienced a surge in patriotism by the majority of Australians.
  „IMIGRANTII SI NU AUSTRALIENII TREBUIE SA SE ADAPTEZE. Asta e, va convine sau nu. Sunt satul de ingrijorarea acestei natiuni in privinta ofensarii unor indivizi sau a culturii acestora. De la atacul terorist din Bali incoace suntem martorii unui val de patriotism venit din partea majoritatii australienilor.
  Aceasta cultura s-a creat in peste doua secole de zbateri, incercari si victorii a milioane de barbati si femei in cautarea libertatii.
  Vorbim mai cu seama ENGLEZA, nu spaniola, libaneza, araba, chineza, japoneza, sau orice alta limba. In consecinta, daca doriti sa fiti parte a acestei societati, invatati limba!
  Majoritatea australienilor cred in Dumnezeu. Asta nu e vreo aripa crestina de dreapta sau o presiune politica, ci un fapt, intrucat barbati si femei de credinta crestina, pe principii crestine, au fondat aceasta natiune, ceea ce este clar documentat. E cu siguranta adecvat a se afisa asta pe peretii scolilor noastre. Daca Dumnezeu este o ofensa pentru voi, va sugerez sa considerati o alta parte a lumii ca fiind casa voastra, intrucat Dumnezeu este parte a culturii noastre.
  Vom accepta credintele voastre fara a va intreba de ce. Tot ce va cerem este sa o acceptati pe a noastra si sa traiti cu noi in armonie si bucurie pasnica.
  Aceasta este PATRIA NOASTRA, PAMANTUL NOSTRU si STILUL NOSTRU DE VIATA si va vom permite orice oportunitate pentru a va bucura de toate acestea. Dar imediat ce incetati a va mai plange, vaita si ingrozi de Steagul nostru, de Onoarea noastra, de crezul nostru Crestin, de Stilul nostru de Viata, va recomand cu caldura sa profitati de o alta mare liberatate australiana, LIBERATATEA DE A PLECA.
  Daca nu sunteti fericiti aici, atunci PLECATI. Nu v-am obligat noi sa veniti aici. Voi ati solicitat sa fiti aici. Asadar, acceptati tara pe care VOI ati dorit-o.”
  Prime Minister Kevin Rudd – Australia

 30. viorica spune:

  armon,
  noi, crestinii, avem incredintare de la Hristos Domnul nostru, ca ne va fi dupa cum credem asa ca nu dorim ingradirea libertatii omului de a crede – in numele careia, daca vreti, ne opunem ideologiei islamiste. La nivel de principiu general poate suna frumos ceea ce spuneti, dar realitatea arata altfel – daca sinteti putin atent la mesajele acestei idelogii, veti intelege ratiunea opozitiei crestine. Daca va preocupa subiectul si aveti rabdare, intr-un comentariu mai sus (cel din 9 iunie), am dat un link catre un interviu al muftiului din Romania in care spune cum islamul este tesatura pe care se brodeaza derapajele unei ideologii straine spiritului lui si cam cit conteaza legea tarii „gazda” in fata shariei – legea islamista. Ce inseamna si cum functioneaza aceasta lege poate fi vazut „la rece” in documentarele si marturiile privind revolutia din Iran din 1979 (asta pe langa inregistrarile mai recente). Khomeini, liderul spiritual, declara ca unul dintre obiectivele mari ale revolutiei este ca islamul sa guverneze asupra intregii lumii – acum va mai par polemici derizorii ?
  S-apoi, daca unii ar crede ca este drept si bine ca oamenii sa umble in maini – ar trebui sa-l incurajam sa intre in legalitate inregistrandu-se si sa nu ne impotrivim ? eventual, sa lasam mersul pe picioare – ca sa nu-i jignim !
  N-am auzit sa fi fost agresat de catre crestini vreun musulman – cum se intampla cu crestinii in tarile musulmane – asa ca de la normalitatea de a-ti trai liber credinta si pana la imperativul de a legitima orice fara conditii, fara sa poate fi asigurata respectarea legii, oricat ar afecta pe ceilalti care sint majoritatea – este cale lunga…
  P.S. Prin ’97-’98 imi amintesc cum in Marea Britanie, prins asupra faptului si invinuit de furt, un oarecare a invocat in aparare ca aceasta este caracteristica definitorie culturala a etniei sale – mai poate fi vorba aici de eradicare?

 31. viorica spune:

  Iata si mult asteptatul sprijin:
  http://tv7.md/ro/news/onu-este-preocupata-de-respectarea-libertatii-religiei-in-transnistria-4288.html
  „Comisarul ONU intenţionează să aprecieze cum se respecta principiul libertatii religiei şi a confesiunilor religioase din ţara noastră şi realizarea principiilor din Declaraţia ONU despre lichidarea tuturor formelor de intoleranţă şi discriminare în baza religiei.”

 32. d. spune:

  Parinte, ce parere aveti de „Noii Golani”?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: