Autor

SAVATIE (ŞTEFAN BAŞTOVOI) – ieromonah, poet, prozator, publicist şi editor. Studii de pictură, filozofie şi teologie. Membru al Uniunii Scriitorilor şi al Uniunii Jurnaliştilor din Republica Moldova.

Este deţinătorul Premiului pentru Poezie al Uniunii Scriitorilor din Moldova, pentru volumul Elefantul promis (1996) – pentru acelaşi volum a mai obţinut Premiul Salonului Naţional de Carte de la Iaşi şi Premiul pentru debut al Fundaţiei Soros. În 2007 a obţinut Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru Eseu pentru volumul Ortodoxia pentru postmodernişti (Cathisma, 2007).

În 2008 două volume, romanul Nebunul şi, respectiv, Cînd pietrele vorbesc (eseu) au obţinut premiul Salonului Internaţional de Carte de la Chişinău oferit de Consiliul Europei, prin reprezentanţii săi în teritoriu.

Ca poet, este prezent în antologii din SUA, Franţa şi Germania.

În 2005, la invitaţia scrisă a Patriarhului Teoctist, a făcut parte din Comisia pentru validarea textelor liturgice de pe lîngă Sfîntul Sinod al BOR, participînd la scrierea slujbelor sfinţilor Grigore Dascălu şi Gheorghe la la Cernica.

Savatie Baştovoi este unul dintre cei mai citiţi autori de limbă română, tirajul cumulat al cărţilor vîndute în perioada 2001-2008 fiind de circa 200.000 de exemplare.

Cărţi de referinţă: Elefantul promis (poezie, Ed. Arc 1996), Iepurii nu mor (roman, ed. Aula 2001; ed. Polirom 2007, tradus în franceză la editura Jaqueline Shambon, grup Actes Sud), Nebunul (roman, ed. Cathisma 2006, tradus în rusește), Ortodoxia pentru postmodernişti (eseu, publicistica, inteviu), Între Freud şi Hristos (eseu, tradus în macedoniană cu sprijinul Ministerului Culturii al Republicii Macedonia), A iubi înseamnă a ierta (eseu), Audienta la un demon mut (roman), Diavolul este politic corect (roman), Fuga spre cîmpul cu ciori – amintiri dintr-o copilărie ateistă (roman).

Este fondatorul şi directorul Editurii Cathisma din Bucureşti.

Din 1998 este frate al mănăstirii Noul Neamţ.

Referinţe critice la cărţile ieromonahului Savatie Baştovoi găsiţi în rubrica Gura Lumii de pe acest blog.

292 Responses to Autor

  1. Richard Constantinescu spune:

    Doamne ajuta!

    In ce conditii se poate publica o carte la Editura Cathisma?

  2. savatie spune:

    Nu publicam carti „finantate”, prin urmare cartea trebuie sa se rascumpere prin vinzari. Pentru aceasta trebuie sa fie o carte bine scrisa si sa prezinte interes pentru cititorul pe care il avem. Editura asigura difuzarea centralizata a cartilor in toata tara.
    PS:Luam in considerare moralitatea discursului.

    Asadar, trimite manuscrisul si poti avea un raspuns.
    Numai bine.

  3. cornel spune:

    Bucuria intalnirii cu dumneavostra e mare. Domnul sa va miluiasca!

  4. stefan spune:

    Saru’ mana,parinte Savatie!
    ..voi incerca sa scurtez:
    Care este pozitia Bisericii cu privire la razboiul modern(care spune ca se doreste a fi impotriva terorismului)..sau,mai bine zis, care ar trebui sa fie pozitia unui cadru militar ,care vrea sa moara crestin,”invitat”
    (invitat deocamdata,dar cu sanse de a se incerca fortarea lui in viitorul apropiat)sa lupte in teatrele de operatii dinafara tarii(Irak,Afganistan)?…
    Acel cadru militar pot fi chiar eu,care de vreo 2 ani m-am mai apropiat (cred si sper) de Biserica Ortodoxa;in aceasta apropiere mult m-au ajutat cartile dumnezvoastra…
    Domnul sa ne miluiasca!

  5. mihailmaster spune:

    Bine aţi revenit în reţea… va admir încă din timpurile preistorice ale internetului http://www.savatie.tk frumoase timpuri au mai fost, trăiam în mijlocul Clujului, citeam dintr-o răsuflare cărţile voastre, cu gândul la Basarabia.
    Cu respect şi urari numai de bine, Mihail Bortă /mihailmaster/
    +Persoanlităţi Basarabene http://www.mihailmaster.wordpress.com
    Parohia Sf. Ioan cel Nou de la Suceava http://www.bisericaortodoxa.blogspot.com
    Doamne Ajută şi întru Mulţi Ani…

  6. George Crasnean spune:

    Doamne ajuta!
    Draga Savatie ti-am facut cateva sute de fotografii la o conferinta – la Arad – si am promis atunci ca nu le voi face publice pana nu le vezi tu mai intai. Spune-mi, rogu-te, unde sa ti le trimit, spre vedere!
    Numai ganduri bune…

  7. savatie spune:

    Dacă ar fi toţi aşa de ascultători ca matale, ar rămîne lumea fără fotografii 🙂
    Am primit atunci fotografiile trimise şi mi-au şi plăcut cîteva. Eşti meşter. Publică ce-ţi place, dar alege şi tu pe cele unde par mai cumsecade (deşi nu va fi prea uşor).
    Numai bine.

  8. Richard Constantinescu spune:

    Parinte Savatie,

    Va multumesc pentru raspuns!

    Doamne ajuta!

  9. Victoria spune:

    Arborele care dăruieşte

    Am citit o poveste frumoasă scrisă de Shel Silverstein şi intitulată Arborele care dăruieşte. …cred ca merita impartasita

    …Se spune că a existat odată un arbore bătrân şi maiestuos, cu ramurile întinse spre cer. Când înflorea, fluturi de toate formele şi culorile veneau de pretutindeni şi dansau în jurul lui. Când făcea fructe, păsări din ţări îndepărtate veneau să guste din ele. Ramurile sale arătau ca nişte braţe vânjoase. Era minunat.
    Un băieţel obişnuia să vină şi să se joace sub el în fiecare zi, iar copacul s-a obişnuit cu el şi a început să-l iubească. Ceea ce este mare şi bătrân se poate îndrăgosti de ceea ce este mic şi tânăr, cu condiţia să nu fie ataşat de ideea că el este mare, iar celălalt mic. Copacul nu avea această idee, aşa că s-a îndrăgostit de băiat. Egoul încearcă întotdeauna să iubească ceea ce este mai mare decât el. Pentru adevărata iubire, nimic nu este însă mare sau mic. Ea îi îmbrăţişează pe toţi cei de care se apropie.
    Aşadar, copacul s-a îndrăgostit de băieţelul care venea în fiecare zi să se joace sub el. Ramurile sale erau foarte înalte, dar el şi le apleca, pentru ca băiatul să le poată atinge pentru a-i mângâia florile şi pentru a-i culege fructele. Iubirea este întotdeauna gata să se încline; egoul, niciodată. Dacă încerci să te apropii de un ego, acesta se va înălţa şi mai mult, devenind atât de rigid încât să nu-l poţi atinge. Ceea ce poate fi atins este considerat a fi mic. Ceea ce nu poate fi atins, cel care stă pe tronul puterii, este considerat a fi mare.
    Aşadar, ori de câte ori venea copilul, arborele îşi pleca ramurile. Când micuţul îi mângâia florile, bătrânul copac se simţea cuprins de un val incredibil de fericire. Iubirea este întotdeauna fericită atunci când poate dărui ceva; egoul nu este fericit decât atunci când poate lua ceva de la altcineva.
    Băiatul a crescut. Uneori, dormea în poala copacului, alteori îi mânca fructele, sau purta o coroană împletită din florile sale. Se simţea atunci de parcă ar fi fost regele junglei. Florile iubirii te fac întotdeauna să te simţi ca un rege, în timp ce ghimpii egoului te fac să te simţi mizerabil.
    Văzând cum băiatul poartă o cunună din florile sale, dansând cu ea, copacul se simţea fericit. Îl aproba cu ramurile sale; cânta în bătaia vântului. Băiatul a crescut şi mai mult. A început să se caţere în copac, legănându-se pe ramurile sale. Ori de câte ori se odihnea pe ele, copacul se simţea fericit. Iubirea este întotdeauna fericită atunci când altcineva se poate sprijini de ea; egoul nu este fericit decât atunci când altcineva îl reconfortează..
    Timpul a trecut, iar băiatul a început să fie apăsat de alte îndatoriri. Avea ambiţiile lui. Trebuia să îşi treacă examenele, să îşi facă prieteni… De aceea, a început să vină din ce în ce mai rar pe la copac. Acesta îl aştepta însă cu o nerăbdare din ce în ce mai mare, strigându-i din adâncurile sufletului său: „Vino, vino. Te aştept”. Iubirea îşi aşteaptă întotdeauna obiectul afecţiunii sale. Ea nu este altceva decât o continuă aşteptare.
    Când băiatul nu venea, copacul se simţea trist. Singura tristeţe pe care o simte iubirea este aceea de a nu se putea împărtăşi cu altcineva, de a nu se putea dărui. Atunci când se poate dărui în totalitate, iubirea este fericită.

    Băiatul a crescut şi mai mult, iar zilele în care trecea pe la copac au devenit din ce în ce mai rare. Toţi cei care cresc în lumea ambiţiilor îşi găsesc din ce în ce mai puţin timp pentru iubire. Băiatul a devenit ambiţios şi prins în afacerile sale lumeşti. „Ce copac? De ce ar trebui să-l vizitez?”
    Într-o zi, pe când trecea prin apropiere, copacul i-a strigat: „Ascultă! Te aştept în fiecare zi, dar tu nu mai vii pe la mine”.
    Băiatul i-a răspuns: „Ce poţi să-mi oferi, ca să trec să te văd? Eu îmi doresc bani”. Egoul este întotdeauna motivat: „Ce poţi să-mi oferi pentru ca să vin la tine? Aş putea veni, dar numai dacă ai ceva de oferit. Altminteri, nu văd de ce aş face-o”. Egoul are întotdeauna un scop. Iubirea nu are nici un scop. Ea reprezintă propria sa răsplată.
    Uimit, copacul i-a spus băiatului: „Nu vei mai veni decât dacă îţi voi oferi ceva? Îţi ofer tot ceea ce am”. Iubirea nu ţine niciodată nimic pentru ea. Egoul o face, dar iubirea se dăruieşte necondiţionat.
    „Din păcate, nu am bani. Aceasta este o invenţie a oamenilor. Noi, copacii, nu avem bani. În schimb, suntem fericiţi. Crengile noastre se umplu de flori, apoi de fructe. Umbra noastră îi răcoreşte pe cei încălziţi. Când bate vântul, dansăm şi cântăm. Deşi nu avem bani, păsărelele se cuibăresc pe ramurile noastre şi ciripesc vesele. Dacă ne-am implica şi noi în afaceri financiare, am deveni la fel de înrăiţi şi de nefericiţi ca voi, oamenii, care sunteţi nevoiţi să staţi prin temple şi să ascultaţi predici despre iubire şi despre pace. Noi nu avem nevoie de predici, căci trăim tot timpul aceste stări. Nu, noi nu avem nevoie de bani”.
    Băiatul i-a spus: Atunci, de ce să vin la tine? Nu am de gând să merg decât acolo unde pot obţine bani. Am nevoie de bani”. Egoul cere întotdeauna bani, căci banii înseamnă putere, iar aceasta este cea mai mare nevoie a sa.
    Copacul s-a gândit mult, după care a spus: „Atunci, culege-mi fructele şi vinde-le. În felul acesta, vei obţine bani”.
    Băiatul s-a luminat imediat la faţă. S-a urcat în copac şi a cules toate fructele copacului, chiar şi pe cele necoapte. În graba sa, i-a rupt crengile şi i-a scuturat frunzele, dar copacul s-a simţit din nou fericit. Iubirea se bucură chiar şi atunci când este lovită. Egoul nu este cu adevărat fericit nici măcar atunci când obţine ceva. El nu poate simţi decât nefericire.
    Băiatul nu şi-a dat nici măcar osteneala să-i mulţumească arborelui, dar acestuia nu-i păsa. Adevărata sa mulţumire s-a produs atunci când acesta a acceptat oferta sa de a-i culege fructele, pentru a obţine bani în schimbul lor.
    Băiatul nu s-a mai întors multă vreme. Acum avea bani şi era foarte ocupat să obţină cu ajutorul lor încă şi mai mulţi bani. A uitat cu totul de copac, şi astfel au trecut anii.
    Copacul era trist. Tânjea după întoarcerea băiatului, la fel ca o mamă cu sânii plini de lapte, dar care şi-a pierdut copilul. Întreaga sa fiinţă tânjeşte după copilul pierdut, pentru a-l strânge la piept şi a se uşura. Cam la fel tânjea şi copacul nostru. Întreaga sa fiinţă era în agonie.
    După mulţi ani, băiatul, devenit între timp adult, s-a întors la copac.
    Acesta i-a spus: „Vino la mine. Vino şi îmbrăţişează-mă”.
    Bărbatul i-a răspuns: „Termină cu prostiile. Făceam asemenea lucruri pe vremea când eram un copil fără minte”.
    Egoul consideră iubirea un lucru prostesc, o fantezie copilărească.
    Copacul a insistat: „Vino, mângâie-mi crengile. Dansează cu mine”.
    Îmi poţi oferi o casă?” Bărbatul i-a răspuns: „Termină cu flecăreala asta stupidă! Acum doresc să-mi construiesc o casă.
    Copacul a exclamat: „O casă? Bine, dar eu trăiesc fără să stau într-o casă”.
    Singurii care trăiesc în case sunt oamenii. Toate celelalte creaturi trăiesc liber, în natură. Cât despre oameni, cu cât casa în care trăiesc este mai mare, cu atât mai mici par în interiorul ei.
    „Noi nu trăim în case, dar uite ce îţi propun: îmi poţi tăia crengile, pentru a-ţi construi o casă cu ajutorul lor”.
    Fără să mai piardă timpul, bărbatul a luat un topor şi i-a tăiat crengile copacului. Din acesta a rămas acum doar trunchiul, dar el era foarte fericit. Iubirea este fericită chiar şi atunci când îi sunt tăiate membrele de către cel iubit. Iubirea nu ştie decât să dăruiască. Ea este întotdeauna pregătită să se ofere în întregime.
    Bărbatul a plecat, fără să-şi mai dea osteneala să arunce în urmă măcar o privire. Şi-a construit casa visată, iar anii au trecut din nou.
    Copacul, devenit acum un simplu trunchi fără crengi, a continuat să-l aştepte. Ar fi vrut să îl strige, dar nu mai avea ramuri şi frunze care să poată cânta în bătaia vântului. Vânturile continuau să bată, dar el nu mai putea scoate nici un sunet. Cu un efort suprem, sufletul său a reuşit să rostească o ultimă chemare: „Vino, vino, iubitul meu”.
    Timpul a trecut, iar bărbatul a îmbătrânit. Odată, se afla prin apropiere, aşa că a venit şi s-a aşezat sub copac. Acesta l-a întrebat: „Ce mai pot face pentru tine? Ai venit după foarte, foarte mult timp”.
    Bătrânul i-a răspuns: „Ce poţi face pentru mine? Aş vrea să ajung într-o ţară îndepărtată, să câştig şi mai mulţi bani. Pentru asta, am nevoie de o barcă”.
    Fericit, copacul i-a spus: „Taie-mi trunchiul şi fă-ţi o barcă din el. Aş fi extrem de fericit să devin barca ta şi să te ajut să mergi astfel în ţara aceea îndepărtată, pentru a câştiga mai mulţi bani. Dar, te rog, ai grijă de tine şi întoarce-te cât mai repede. Voi aştepta de-a pururi întoarcerea ta”.
    Omul a adus un ferăstrău, a tăiat trunchiul copacului, şi-a făcut o barcă din el şi a plecat.
    Acum, din copac nu a mai rămas decât rădăcina, dar el a continuat să aştepte cu răbdare întoarcerea celui iubit. A aşteptat mereu şi mereu, conştient însă că nu mai avea nimic de oferit. Poate că bărbatul nu se va mai întoarce niciodată. Egoul nu se duce decât acolo unde are ceva de câştigat.
    Odată, m-am aşezat lângă ciot. Acesta mi-a şoptit: „Am un prieten care a plecat departe şi nu s-a mai întors. Mă tem să nu se fi înecat, sau să nu se fi rătăcit. Poate că s-a pierdut în ţara aceea îndepărtată. Poate că nici măcar nu mai este în viaţă. O, cât mi-aş dori să aflu veşti de la el! Mă apropii de sfârşitul vieţii, aşa că tot ce mi-aş mai dori ar fi să aflu veşti despre el. Atunci aş muri liniştit. Dar ştiu că nu ar mai veni nici dacă mi-ar auzi strigătul, căci nu mai am nimic să-i ofer, iar el nu înţelege decât acest limbaj”.Egoul nu înţelege decât limbajul acceptării. Iubirea vorbeşte limbajul dăruirii.

  10. Pr. Dorin spune:

    La mulţi ani, Prea Cuvioase Părinte Savatie, cu ocazia zilei dv. patronimice, astăzi când se prăznuieşte pomenirea Sfântului Mucenic Savatie! Toată bucuria din partea noastră şi numai bine!

  11. Victoria spune:

    Astazi de ziua Sfantului a carui nume il purtati va impartasesc o rugaciune ce ne aminteste de simplitatea copilareasca dar nu mai putin adevarata a rugaciunii.De acum cand va veti intalni la rugaciune cu Sf.Mucenic Savatie ii puteti spune printre altele si acestea

    :”Sfantul meu,Sfantul meu,mare este Credinta ta ca si eu ma voi mantui!…Asa de mult Crezi ca ma voi lasa de pacate,incat si Dumnezeu pentru ca Il Iubesti si El te Iubeste,Crede Credinta ta…si de aceea are atata rabdare cu mine,ca dupa dreptate,demult as fi vrednic de moarte.O,Sfantul meu, Sfantul meu ce dar mare este sa fi Sfant, sa ai Credinta ce Inviaza si pe cei din mormant.O,Sfantul meu,Credinta Mantuirii mele,Ti-o crede Insasi Dumnezeu,Credinta ce ti-o cred si eu!”.

    La multi ani dragul nostru parinte!Binecuvantati.

  12. mihaipr spune:

    Sfintii trofim, savatie si dorimecont sa va fie alaturi tot timpul

  13. Alex spune:

    Pe 19 septembrie este Sf.Mucenic Savatie. L amulţi ani Părinte!

  14. Adrian spune:

    Am si eu o intrebare:De ce vrasmasului i s-a ingaduit o putere atat de mare?
    Traim intr-o lume care este din ce in ce mai paralela cu partea duhovniceasca.Asta datorita mai multor factori.De ce?Adrian(16 ani) spike_ady@yahoo.com

  15. ninu spune:

    parinte,imi puteti face si mie cadou o carte ?

  16. Pr.Simion spune:

    Doamne ajuta parinte Savatie si binecuvantati! Am avut marea placere de a va cunoaste in timpul facultatii la Timisoara; si de a petrece vreme minunata impreuna. Am o carte a sfintiei voastre(Elefantul promis) pe care am o dedicatie:”lui padre , bun cititor si prieten”. Poate va ve-ti aminti de mine si ve-ti dori sa-mi permiteti a va contacta. Incerc de mult timp a va da de urma si poate ca acum e momentul hotarat.Doamne ajuta si iertati.

  17. angi spune:

    Doamne Ajuta!
    Va urez multa putere,si multe bucurii duhovnicesti.
    Si va mai rog sa va rugati pentru noi pacatosii.
    Eu va scriu din indepartata canada, Slava Domnului pentru toate cele ceresti si cele pamantesti ca nu ne lasa si avem si aici biserici ortodoxe.
    Saptamana trecuta cu voia lui Dumnezeu, am fost la Sfantul IOAN MAXIMOVICi, in san francisco, la catedrala ruseasca PREASFANTA FECIOARA , si tare frumos a fost. Iar de Sfantul….MARE SFANT CU MARE AJUTOR pentru cei cel cauta.
    Rugativa Sfantului IOAN MAXIMOVICI , SFANTULUI SERAFIM DE SAROV SI SFINTEI XENIA ,ca mult ajutor veti avea….
    Doamne Ajuta si na iertati pe mine pacatoasa. O romanca….moldoveanca , care acuma e prea departe de tara dar nu de neam si de credinta…..

  18. angi spune:

    Iar pentru Victoria , vreau sa-i multumesc pentru povestea frumoasa, asa este, eu ma simt baiatul si copacul Domnul, de aceea avem nevoie de rugaciunile sfintilor nostrii……Doamne Ajuta….

  19. tincu mihai spune:

    parinte nu pot uita ani atit de frumosi in care credeam in viitor. in lumina ce parca o vedeam in arta. toti am uitat spre ce ne doream sa aspiram. poate gasesti un moment sa vorbim, sa vezi ce am ajuns dupa atatea vise. noi baietii veseli ce nu aveam teama de nimic.

  20. Mihai spune:

    Doamne ajuta !

  21. Victoria spune:

    Pentru Angi

    Te fericesc ca ai ajuns la Sfantul Ioan Maximovici ,imi este tare drag si mie.Daca voia lui Dumnezeu va randui sa mai ajungi la sfintele sale moaste pomeneste-ma si pe mine inaintea sfantului Ioan.Doamne ajuta!

  22. Victoria spune:

    Parinte Savatie intr-un cuvant de-al matale am inteles ca nu e tocmai potrivit sa ne rugam pt. luminarea,inteleptirea duhovnicului dar eu am o rugaciune pentru parintele duhovnic,atribuita parintelui Sofronie Saharov,in care am intalnit aceste cereri.

    Acum sunt cam nedumerita desi oarecum am inteles ce ispita ati sesizat.

  23. sophia spune:

    parinte, de ce nu dati drumul la documentarele despre islam? chiar e un pericol iminent pt o tarisoara ca Romania, daca marile puteri europene sunt deja sufocate.
    nu credeti ca e mai bine sa prevenim din timp?

  24. savatie spune:

    Islamul nu va deveni niciodată un pericol pentru România. România are pericolele ei, mult mai mari.

  25. savatie spune:

    Către Victoria:

    Părintele Sofronie a făcut acea rugăciune pentru propria obşte, nu pentru toată lumea. E bine aşa cum îi e bine sufletului, iar sufetele sînt diferite.

  26. sophia spune:

    sunteti foarte sigur pe ce spuneti. imi pare rau. eu merg pe idea ca e mult mai sanatoasa prevenirea. cum spuneam: marile tarile europene sunt deja sufocate. noi avem toate sansele sa devenim o enclava a crestinismului. atunci vom vedea cu cine avem a ne confrunta. Domnul sa va auda, dar eu vad mai in gri situatia europei crestine. Macar Sfintia voastra sa se uite la documentarul acela de o ora jumatate. e facut de profesori universitari, unii dintre ei fosti musulmani si increstinati acum, care dau marturie despre ce este cu adevarul Islamul. La 11.09.1683 islamul se opreste la portile Vienei. Acesti profesori sunt convinsi ca a fost aleasa caderea turnurilor pe 11.09 tocmai pentru a da un semnal ca razboiul impotriva crestinatatii s-a repornit si deci sunt hotarati sa se foloseasca de toate parghiile pentru cucerire.
    Doamne ajuta, si iertati

  27. savatie spune:

    Soră Sophia, eu nu cred că musulmanii au dărîmat turnurile. Am eu această credinţă mai specială. Se încearcă ciocnirea creştinilor şi a musulmanilor de către cei îi urăsc şi pe unii şi pe alţii.

  28. sophia spune:

    da, am auzit si eu ipoteza asta. destul de abracadabranta. doar americanii sunt devina, pentru toate, ei, musulmanii pt nimic. cu toate ca sunt peste 12.000 de atentate de la Turnuri incoace, in intreaga lume, culmea, acolo unde sunt comunitati musulmane.
    parinte, atat va rog, urmariti acel documentar, sunt chiar curioasa de opinia sfintiei voastre. doar o ora jumate ia
    Doamne ajuta

  29. vlad spune:

    cu un epilog teologic de Razvan Codrescu:

    Dă clic pentru a accesa boli_homo.pdf

  30. MIHAELA spune:

    Sarut mana parinte,
    Va scriu in numele unor crestini din orasul Fetesti -Ialomita care cauta cu disperare cartile sfintiei voastre. Este vorba despre : In cautarea aproapelui pierdut , A iubi inseamna a ierta , Dragostea care ne sminteste. Editurile pe care le-am contactat ne-au spus ca stocurile sunt epuizate. Cum sa facem? Se vor reedita?
    Cu multumiri,
    Mihaela

  31. savatie spune:

    A iubi inseamna a ierta se va reedita in ianuarie, cu mila Doamnului.
    Celelalte mai asteapta deoarece necesita redactari pe care le consider necesare.
    Numai bine si ajutor de la Domnul.

  32. Angelica spune:

    Doamne Ajuta
    As vrea sa-i dau un raspuns Sophiei, in legatura cu sept 11- new york, crezi sau nu Sophia draga nu a fost bombardate cladirile de nici un terorist din afara americii ci au fost din launtrul lor de oamenii care- pregatesc venirea anticristului, ca sa-i sperie pe americani si sa-i instige la mai mare ura ,pe pacatosii de musulmani. Totul a fost pus la cale din launtrul masoneriei americane si nu numa.
    Stii tu buba din launtrul ei coace si se sparge….Sophia uite aici poti sa aflii ceva detalii, filmul nu trenuie downloud ci numai play.

    Filmul ‘Ingerul digital’

    Iar pentru Victoria, iti multumesc petru gandurile tale draga mea. Desii sant nevrednica si din toata nevrednicia am ajuns la sfantul Ioan Maximovici,( caruia ii multumesc ) , sant sigura ca sfantul te poate auzii si pe tine si pe toti care se roaga lui desii el se odihneste cu trupul si nu numai in sfanta biserica

    Moaste

    in san francisco, asa cum iti spune-am Sfantul te aude si din odaia ta, iar daca vrei pot sa-ti trimit o Icoana si mir de la parinte numai sa-mi dai o adresa. Numai bine si Doamne Ajuta.

  33. sophia spune:

    PENTRU ANGELICA

    cunosc f bine teoria conform careia americanii su pus toata gropzavia la cale. Intrebarea mea este pentru toti cei care continua sa creada acest lucru: ati vizionat filmul pus de mine???
    a, din pacate parintele nu i-a dat drumul, acum imi amintesc. il mai pun o data aici, desi cred ca sunt slabe sansele, asta este

    aici vedeti ce se intampla in inima Londrei, chiar la intrarea in mareata catedrala Westmonster (era vremea liturghiei)

    http://sharia-realislam.blogspot.com/2008/11/they-came-in-our-home-christian-europe.html

    si aici aveti filmul, cel mai bun documentar pana in prezent despre islam, realizat de profesori universitari, fosti adepti ai Profetului mincinos; unul dintre ei marturiseste cum in adolescenta a pus si o bomba in comunitatea evreilor si spune ceva socant – „nu sunt atatea bombe cati aplicanti asteapta pe liste pentru a se martiriza, singura cale sigura ca vor ajunge in rai”:

    http://video.google.com/videoplay?docid=-871902797772997781

    e o marturie, daca doriti postati, daca nu, asta este. Domnul sa va ajute!

  34. Victoria spune:

    Pentru Angelica

    Draga mea iti multumesc din suflet pentru gandurile tale bune.In vara chiar am trimis o scrisoare catre catedrala din San Francisco in care ii spuneam Sfantului ,ca si in rugaciunile de acasa,oful sufletului si solicitam putin ulei sfintit de la candela Sa ,avand o problema de sanatate ce pare ca necesita o interventie chirurgicala.Iata ca Sfantul nu m-a uitat si se grabeste sa imi aduca bucurie prin tine,indiferent ce se va intampla legat de sanatatea trupului.

    adresa mea:FLUERARU VICTORIA
    STR.DECEBAL NR.58,COMUNA LUMINA,CONSTANTA

    Doamne ajuta!Iti multumesc inca o data tie si de nenumarate ori Sfantului Ioan ce ti-a dat gandul cel bun.

  35. angi spune:

    Doamne Ajuta

    Draga mea Victoria-ce frumos,( fetita mea de 14 ani se numeste Victoia, si acum cateva zile de ziua sfantului Nectarie am sarbatorit si pe Sfantul Victor – un mare credincios Domnului…)
    Eu am sa-ti pun uleiul din candela sfantului IOAN MAXIMOVICI chiar de la El cu o iconita si nu stiu daca ai cartea sfantului, dar eu mi-am luat-o asta vara cand am fost in tara cu toti 3 copii ai mei,se numeste VIATA SFANTULUI IOAN MAXIMOVICI si are coperta neagra. Deci asa cum ti-am spus cu voia lui Dumnezeu maine vineri 27 noe. am sa-ti pun pachetelul si sper sa-ti ajunga cu bine de aici din canada.
    Sfantul este foarte bun mie mi-a spus o maicuta si spunandu-mi de Sfantul in vara. Cand am ajuns acasa din romania inapoi aici la cateva saptamani am si ajuns la Sfantul(am sa-ti trimit si o paza). A fost foarte frumos la sfantul Ioan mai ales ca in incinta bisericii este si icoana cu moaste a sfantului Serafim de Sarov-mare sfant- si Sf Xenia care si ea tare mult ajuta.
    Cu nedejde in Dumnezeu , Maica Domnului si sfantul Ioan v-a face de vei avea acest sfant ulei si iconita lui.
    Mie nu-mi multumi ca nimic bun nu fac , ci Maica Domnului si Sfintii Sai fac minuni. Lui Dumnezeu sa-i multumim pentru tot si pentru toate ,cele ceresti si cele pamantesti.

  36. Victoria spune:

    Pentru Angelica

    Am citit cartea despre care zici,prinzand drag de Sfant prin „intermediul” Parintelui Serafim Rose,sper ca voi primi scrisoarea la care vreau sa-ti raspund.Doamne ajuta!

  37. vlad spune:

    Parinte,

    de multa vreme doresc sa va intreb ceva, o nelamurire pe care o am. Cand ne rugam pentru ceva, adesea ni se raspunde dupa o vreme (sigur, uneori chiar in clipa urmatoare, dar mai rar se intampla asa), iar cand nu mai avem aceeasi ravna pentru rugaciune, sau gresim cu ceva, consecinta vine tot dupa o vreme (nu suntem „trazniti” pe loc, cum era o vorba din popor). Vreau sa spun, se poate forma impresia unui drum pana la Dumnezeu, un drum temporal pe care ajung rugaciunile noastre sau greselile (caci si mustrarile par sa vina dupa o vreme de la fapta noastra). Stim ca Dumnezeu nu depinde de timp, totusi cum se face ca raspunsurile si mustrarile pe care le primim apar dupa o un timp? Numai eu traiesc cu impresia asta? E vreo taina inaccesibila noua, conform careia Dumnezeu, nefiind dependent de timp, totusi ne raspunde in timp? Sau poate exista deja date raspunsuri si nu le cunosc eu, ori pur si simplu nu mi le mai amintesc. Daca bine retin evul mediul scolastic a dezbatut la un moment dat exact chestiunea aceasta. Dar nu mai retin nimic si apoi ma intereseaza o viziune ortodoxa. Va rog parinte, daca puteti sa ma luminati si pe mine.

  38. angi spune:

    Doamne Ajuta,

    Draga Victoria, asa cum ti-am promis eu am pus iconita si sfantul ulei de la sfantul IOAN MAXIMOVICI si niste fotografii din san francisco si de la sfantul. Ma rog Maicii Domnului si Sf Ioan sa-ti aduca cu bine pachetelul , pe care il vei primii in 2 saptamani.(cam asa). Numai bine si multa sanatate.
    Doamne Ajuta.

  39. savatie spune:

    Sînt rugăciuni care se îndeplinesc pe loc, după cum şi pedepse care urmează îndată. Eu am judecat într-o zi, pe cînd eram diacon, corul seminariştilor deoarece cînta „prea tare” şi mă împiedica „să mă rog”. De supărare, în prostia mea, am zis: „Să dea Dumnezeu să li se întîmple ceva ca să nu mai poată cînta aşa”. Prostie curată. În aceeaşi noapte am răguşit aşa de tare, că nu am mai putut sluji vreo două săptămîni. Abia vorbeam, deşi era luna august. De atunci nu mă mai supăr nici cînd cineva cînta prea tare, nici prea încet, că nu ştiu ce-i place lui Dumnezeu.

  40. Victoria spune:

    Parinte Savatie simt nevoia sa va multumesc pentru ca mi-ati ingaduit intalnirea cu Angelica si schimbul nostru de ganduri in „casa”dumitale oarecum…pomeniti-ne si pe noi la sfintele rugaciuni ca aceasta „intamplatoare „intalnire sa ne fie spre folos duhovnicesc.

  41. Ana spune:

    Doamne ajuta parinte drag,

    „De supărare, în prostia mea, am zis: “Să dea Dumnezeu să li se întîmple ceva ca să nu mai poată cînta aşa”. Prostie curată.”

    Am ras bine cand am citit, insa cand am recitit din nou textul am simtit ca deseori facem asa si NU VEDEM si NU INTELEGEM ca tot ceea ce gandim rau despre altcineva cade pe noi si daca gandim bine, chiar se poate implini.

    Grea lupta sa nu judecam. Mintea fuge in toate directiile, si uitam de crucea pe care o avem de dus. In fiecare duminica la slujba incerc sa ma tin strans de icoanele din biserica ca sa nu-mi fuga mintea. Oricum fuge. Parintele Cleopa marturiseste (in cartea despre viata sfintiei sale) ca a citit de 5 ORI cartea „Paza celor 5 simturi” a Sfantului Nicodim Aghioratul. Eu ma impotmolesc mult la scrisul asta vechi. Sau poate este alta cauza.

    Multumim de asa buna invatatura.

    Doamne ajuta

  42. vlad spune:

    Multumesc pentru raspuns, parinte. Marturisesc, si eu m-am amuzat cand am citit despre rabufnirea Sfintiei Voastre.

    Domnul sa va ajute in toate, asa cum stie si cum Ii place Lui!

  43. Nicoleta spune:

    Sarut mana, Parinte Savatie!

    Cartea „Idol sau icoana? Elemente de teoria icoanei” va fi reeditata? Este singura carte a dumneavostra care imi lipseste si pe care o astept cu multa nerabdare.
    Doamne ajuta!

  44. angi spune:

    Doamne Ajuta!

    Pentru Victoria,

    Tare mi-as dorii sa aflu daca ai primit sfantul ulei si icoana sfantului IOAN MAXIMOVICI ?
    Doamne Ajuta.

  45. Lacustra spune:

    Salut pe toata lumea ,sunt nespus de fericit ca am dat peste acest site minunat a parintelui Savatie Bastovoi.parinte am o intrebare,daca ati citit cartea ”Бог говорит избранникам своим…”(Dumnezeu le vorbeste alesilor sai…) de Lidia Emilianova despre отрок Славик(baietelul Slavic).
    Este vorba despre un baietel despre care a scris si Sf. Serafim de Sarov,ca Dumnezeu va trimite alesul(отрок) Sau in Rusia in ultimile timpuri intru salvarea multora.In Rusia se vand icoane,multi se roaga lui Slavic(ma rog si eu) ,cu tarina de la mormantul Lui se fac Slujbe.
    Vreau sa va intreb daca ati citit cartea ,si daca nu este cazul ca cartea sa fie tradusa si petru poporul Roman.Este o carte foarte serioasa.
    Astept raspuns ,va multumesc!
    Vreau sa precizez ca sunt Crestin Ortodox,si stiu ca suna ciudat mesajul meu in cazul in care nu stiti despre ce merge vorba ,si sa nu credeti ca fac parte dintr-o secta sau ceva de genu.
    Doamne Ajuta.

  46. Victoria spune:

    Pentru Angi

    Azi e vineri 12 dec.si inca nu am primit,dar nadajduiesc pe luni sau marti.Te anunt cand o sa-l primesc.Doamne ajuta!

    Ieri citind din cartea cu viata sfantului mi-am amintit ca mi-ai pus acolo si fotografii,eu uitasem dar mi-am amintit ca i-am trimis si eu Sfantului Ioan o fotografie cu copiii de la serbarea de Craciun de anul trecut.Am primit raspuns si de la medicii din Buc.(am trimis prin cineva mamografia) si mi-au zis ca e de operat fara discutie,m-a asteapta dupa sarbatori.Astept cu nerabdare binecuvantarea Sfantului Ioan.

  47. angi spune:

    Dăruind, vei dobândi

    Fraţilor, Domnul întoarce împrumutul pe care îl ia de la oameni însutit şi înmiit, atunci când oamenii îl împrumută pre Domnul prin săracii Lui. A fost odinioară o femeie creştină măritată cu un bărbat păgân, care trăia cu bărbatul ei în iubire şi sărăcie. Muncind din greu, bărbatul a câştigat cincizeci de monede de argint, şi i-a zis soţiei lui aşa: să pună banii aceştia la schimbătorii de bani, ca să îi poată lua înapoi cu dobândă; altminteri, vor fi nevoiţi să îi cheltuiască ban cu ban, şi iar vor rămâne săraci. Dar înţeleaptă soţie i-a zis: Dacă voieşti să dai banii în împrumut cu dobândă, împrumută-i mai bine Dumnezeului creştin, şi mai mare dobândă vom lua. Şi unde este Dumnezeul creştin?, a întrebat bărbatul. Soţia şi-a luat atunci bărbatul de mână şi l-a dus la biserica creştină, i-a cerut să împartă banii la săracii ce stăteau înaintea ei, şi apoi i-a zis: „Domnul va primi banii din mâna lor, căci toţi aceşti săraci ai Lui sunt”. După ce au împărţit săracilor toţi cei cincizeci de taleri de argint dobândiţi din sudoarea frunţii, bărbatul şi femeia au plecat la casa lor. După o altă vreme ei iar au rămas fără pâine. Atunci femeia i-a cerut bărbatului ei să meargă la biserică, spunându-i că are să primească acolo împrumutul dat lui Dumnezeu. Bărbatul s-a supus, dar acolo nu a văzut iar decât săraci, şi a stat uimit întru sine, întrebându-se cum îi vor putea da aceia vreun ban. Întru nedumerire, el a înconjurat încet biserica privind abătut în pământ, când deodată a văzut un ban de argint. El l-a luat şi a mers cu banul de argint la piaţă, de unde a cumpărat de mâncare un peşte. Ducându-l acasă şi dându-l femeii lui să-l gătească, i-a povestit cu amărăciune că la biserică nimeni nu i-a dat nimic, ci că din întâmplare numai a găsit un ban pierdut de argint cu care a putut cumpăra de abia acest peşte. Credincioasa lui soţie i-a zis: „Domnul Dumnezeu nevăzut este, şi nevăzut de ochii oamenilor lucrează El”. Spintecând femeia peştele, află în el o piatră strălucitoare, pe care o dă bărbatului ei să o ducă la bijutieri, să vadă ce preţ ar putea lua pe ea. Negustorul de nestemate cercetează piatra şi îi oferă omului cinci taleri de argint, dar omul începe să râdă, crezând că negustorul glumeşte. El nu crede că o piatră găsită astfel poate să preţuiască atât de mult. Dar negustorul, dimpotrivă, crede că omul râde din pricina preţului ridicol de mic pe care îl oferă pentru nestemată; de aceea, urcă preţul, şi la râsul din ce în ce mai neîncrezător al omului, îl sporeşte mereu, oferindu-i pe nepreţuitul juvaier zece, cincisprezece, apoi treizeci, cincizeci de taleri de argint. Atunci omul îşi dă seama că fără de preţ este piatra lui, şi tace. De aceea negustorul creşte preţul lui până la trei sute de taleri de argint. Luând cei trei sute de taleri, omul merge acasă la a lui soţie mut de bucurie. “Acum vezi ce fel de Dumnezeu este Dumnezeul creştinilor?” – i-a zis credincioasa femeie. Bărbatul, rămas întru uimire, a primit Sfântul Botez îndată şi împreună cu soţia lui iubită L-a preaslăvit pururea pe Dumnezeu.

    (Din Proloagele de la Ohrida, Cugetare, 7 decembrie, Sfântul Nicolae Velimirovici)

  48. Victoria spune:

    Pentru Angelica

    Slava Domnului ieri am primit avizul iar azi am ridicat pachetelul din Constanta.Multumesc pentru toate Domnului,Maicutei Sale,Sf.Ioan si tie draga mea.Iti las adresa de email pentru a mai schimba cate un gand din cand in cand victoriaflueraru79 @yahoo.com,sa-mi scrii te rog in clar adresa ta caci nu inteleg de pe pachet mai nimic in afara de Angelica.Dupa sarbatori ,pe care va doresc sa le petreceti cu pace si bucurie duhovniceasca,vreau sa va trimit niste fotografii frumoase.Va imbratisez pe toti!Doamne ajuta!

  49. angi spune:

    SLAVA DOMNULUI SI MAICII SALE

    SI SFINTILOR SAI.

    Doamne Ajuta.

  50. Elena spune:

    Multumesc mult pentru „incurajari” si pentru rugaciuni.

  51. zeic spune:

    Am gasit la libraria ortodoxa numai 3 carti:,,Ortodoxia pentru postmodernisti”, ,,Cind pietrele vorbesc”si,,Intre Freud si Hristos”.
    E speranta in 2009 si de celelalte?

  52. Victoria spune:

    Pentru Angi

    Angelica sper sa -mi scrii vreo doua randuri pe mail-ul pe care ti l-am lasat mai sus,asa imi va ramane si mie adresa ta.Iti voi putea spune ce am facut de sarbatori si ….alte ganduri pe care vreau sa ti le impartasesc.Te rog sa-mi spui cum o chema pe maica stareta care ti-a spus si te-a calauzit la Sf.Ioan Maximovici si la ce manastire este.Sarbatorile cu bine!Doamne ajuta!

  53. dan alexandru spune:

    Dragă frate întru’ Hristos,

    Fie-mi iertată îndrăzneala de a scrie aici. Doar egoismul de a comunica puţin cu un privilegiat al Văzutului din cele nevăzute mă aşterne la scris. Nu voi încerca să fac pe smeritul, căci nu sunt – aş vrea eu…
    Am spus frate pentru că fie vă sunt, fie că nu, Domnul ne vrea pe toţi fraţi. Şi oricât de slabă îmi este credinţa şi dragostea, speranţa în ele aş îndrazni să cred că nu mi-o poate lua nimeni.

    Am o anumită încredinţare că nu ne aşteaptă vremuri tocmai uşoare. Fratele Constantin [Ciomâzgă], în cele două vizite făcute la parohia noastră, numai de a nu fi un bun român nu i s-ar fi putut reproşa. Iar acea smerenie ce se degaja din el mi-a dat speranţa că, dacă ne vom ruga unii pentru alţii – şi de ce n-ar fi aşa? – vremurile, oricât de grele ar fi, sunt date de la Dumnezeu întru’ mântuirea noastră.

    Iar dacă vă scriu, asta nu va însemna că nu am un duhovnic destoinic, ci doar simplul fapt că iubirea nu se construieşte pe algoritmi, precum politica. A iubi sfinţenia pe care o degajă un om înseamnă a iubi haina cu care Duhul Sfânt acoperă Pruncul ce este pe cale a-şi găsi sălaş în omul acela.

    Sunt un om cu vicii – parcă aş spune vreo noutate… Şi totuşi Dumnezeu nu m-a dat de o parte pe mine căldicelul. Vai mie de nu voi avea curajul de a folosi „armele” ce mi-au fost încredinţate…
    Sunt o fire visătoare, poate prea visătoare. Uneori la propriu, alteori la figurat. Nu am fost răpit precum Pavel, dar anumite lucruri mi-au fost oferite. Şi cine ştie dacă vremurile nu vor cere să le folosesc? Voi avea curajul şi priceperea?

    Sunt un novice. Am nevoie de sfaturi şi cât de slab ascultător sunt…

    Iertata fie-mi obrăznicia de a scrie atât de mult.

  54. cristian spune:

    Sarut mana cuvioase parinte!
    Va urez zile indelungate si sanatate,pentru ca noi sa ne bucuram de cuvantul dumneavoastra,intru cele sfinte.
    Bunul Dumnezeu sa ne aiba in paza pe noi toti.

  55. Bogdan spune:

    Sunt total de acord cu ideea ca 11 sept 2001 a fost data unei mari inscenari. Nu am nimic cu musulmanii ( imi sunt oarecum dragi – am cativa colegi arabi la facultate ) si va impartasesc ideea conform careia se incearca instigarea crestinilor si musulmanilor unii impotriva celorlalti. Am scris si eu putin despre asta pe blogul meu ( destul de modest ). Youtube-ul este plin de filme care instiga la lupta impotriva musulmanilor, la noi cruciade. Este evident ca cineva instrumenteaza totul. America batjocoreste Serbia pentru a-i apara de musulmani dar nu zice nimic cand Israelul distruge palestinienii. Ramane de vazut ce o sa se intample. Doamne ajuta !

  56. […] ştiam până în noaptea asta niciun călugăr cu blog, dar am avut norocul să-l descopăr pe ieromonahul Savatie. Şi am fost surprins plăcut. Născut în 1976, călugărul ( n.r. Ştefan Baştovoi) a scris […]

  57. un crestin spune:

    Parinte, Dumnezeu ii iubeste pe toti oamenii la fel?

  58. VladR spune:

    @un crestin: Tu ce crezi? de vreme ce te numesti singur crestin.

  59. un crestin spune:

    nu stiam cum sa ma semnez…iertati-me de intrebare..

  60. VladR spune:

    Draga crestin, intrebarea mea nu era acuzatoare si nici nu sunt pornit pe harta:) Dar de vreme ce singur te numesti crestin, ar trebui sa stii ca Dumnezeu ii iubeste pe toti la fel de mult. Hristos cand S-a rastignit a facut-o numai pentru evrei sau numai pentru cei ce vor fi drept-credinciosi? Nu, El S-a rastignit pentru toti oamenii.

  61. Mihaela spune:

    Parinte!
    Frati crestini!
    Sa nu-i uitam pe parintele Corogeanu si maicutele de la Tanacu! Niciodata nu este prea tarziu sa ne ajutam aproapele! Sunt nevinovati si obligati sa indure in fiecare zi petrecuta in puscarie nenumarate umilinte!
    Frati crestini!
    Daca generalii si-au abandonat soldatii ,sa le intindem noi o mana de ajutor. Daca sunteti de acord cu gratierea lor, va rog, semnati petitia on line adresata presedintelui Basescu:
    http://www.petitieonline.ro/petitie-p56172047.html
    si cu siguranta fiecare semnatura ii va aduce mai aproape de eliberare.

  62. VladR spune:

    Draga Mihaela, propune initiatorului acestei petitii sa discute si cu un jurist. Nu de alta, dar nu o adresezi Patriarhului, ci unei autoritati laice. E nevoie si de argumente juridice, civice, morale. Altfel institutia Presedintelui o va inapoia fara nici un raspuns.

  63. Anca spune:

    In taramurile desertice ale Galielei era un tanar ,fiu de tamplari,ca multi iudei din aceea vreme.Tatal sau ii transmisese mestesugul dar si valorile a cea ce insemna sa fi un bun iudeu .
    Viata era grea pe atunci si tanarul nostru se simtea turmentat caci trebuia sa faca cruci pentru romani pentru condamnarea plebei si rebelilor din imperiu .
    In mintea si inima sa precupetea triste aducanud-si aminte de copilaria mirifica si cum tatal si mama sa mergeau deseori la singaoga .Se uita strain si golit de sens cum religia iudaca nu facea nimik pentru popor ci tot clerul isarelului poticnea in coruptie fiind mana in mana cu ocupatia. .Insa nu-l durea asupritorul ci faptul ca lumea israelita devenize barbara si superstitioasa cruda si oarba incat in asemnea vremi iudeu pe iudeu se vindea si se omora.
    In nopti de liniste se gandea ca Ierusalimul nu semana deloc cu orasul Thorei si ca asa se simtisera israelaeti in robia egipteana:neajutorati si disperati .Thora i se parea o carte in coperti aurite dar a carei litere incepeau sa dispara pe masura ce era citita .Litera incepea sa teremure pe carte si cuvantul se eluda iar sensul disparea.Senul cartii nu avea nici o legatura cu realitate in care el traia .Tanarul cu sufletul curat si chinuit de intrebari adesea in secret isi striga indoiala fata de Thora si profetiile sale .Figura lui Moise ise parea straina asemenea fluturilor de care auziese dar care niciodata nu zburasera prin desert. Acesta era inceptuul.
    Nimeni nu stie ce s-a intamplat cu acel tanar tacut si ganditor.Toti vecinii observasera ca EL e un iudeu de alt soi.Tatal sau ajunsese asa ingrijoriat incat incepeuse sa-si faca griji in privinta batranetilor sale si a viitorului fiului sau .Maria era cea Blanda.Desi nu-si intelegea fiul simtea in suflet ca el nu este ca ceilalati .Pe amndoi ii intampina CU VOICIUNE SI BALNDETTE .
    iNTR-O ZI Fiul dupa ce isi schimnonsise gandurile si inima isi saruta mama spunandu=i
    -Ce forta ESTE BLANDEATA TA !este o forta ce alina !
    Am decis sa merg catre Ierusalim sa vorbesc poporului meu intr-un moment de ragaz.Aici in Galielea nu ma aude decat cerul dar nu este de ajuns.Doresc sa fiu in orasul profetiei Thorei caci acolo e inima pericolului sufletului si poprului meu .Nu-mi gasesc sensul! .
    Amandoi ingrijorati il rugara sa ramana dar el bland si nenduplecat pleca .Ajunsese in Ierusalim unde deja cercurile de tineri si clerici auziera de el .Auziera cat de preoce ii fusese copilira si cat de aventurata tinereta.Iata-l in inima Israelului si a profetiilor aruncat in maturitiate in viata iersualimului un oras crud ,barbar criminal si corupt .Momentele din copilarie pentru tanarul nostru ajunsesera mici taramuri de paradis in care se mai desfata fata de realitate cruda. Stia ca venise pentru ceva mai importnat decat amintirile.Simtea asta .
    Isi pastrase obiceiul de a merge in sinagoga dar cand vazuse cum in curtea templului se adunsera comercianti si cum locul de rugaciune semana mai degraba cu o mare piata Isus se mahni adund revolta anilor in care fuese plin de tacere ,blanedte si tristete.Toti uimti de reactia lui incpeura sa strige iata iata pe ISUS NAZARITENUL.Religia Thorei nu avea nimik in comun cu ce se intampla pe strazile si in templele israelului.Multi prieteni si cunoscuti il pirveau pe Isus ca un ciudat .Altii incepura sa sa-l numeasca profet din batjocura sau ignoranta.In multe ocazii La 3O de ani deja ise spune invatorulule.Iudei intr-o lume a crumziii si a cirmei dupa o Thora la randu-i destul de barbara nu intelegeau spusele lui Isus.multi creznadu-l eretic sau sfant.Isus nu era nci una nci alta.Insa era un mare invatator.Iudei nu mai auziera dar nici nu mai stiua sau nu stiusera intr-adevar nciodata ce insemna iubirea ,milostenia ,grija ,protectia .Ttoate aceste valori erau asa straine de evrei si lumea in care traiau .Aceste invataturi erau straine de cler si autoritatii insa atragea negustori tarani betivi prostuiate aristrocati,calatori si chiar sipe soldatii romani.Autoritile romane si clerul incepura sa privesca cu ingrijotrare populariatea si invatamnitele sale. Le era frica ca numarul mare de adepti va aduce rascoala impotriva ordinii si autoritatii statale si bisericesti.Se auzise chiar ca face minuni si ca ar fi MANTUITORUL.Clerul A RESPINS IDEA aceasta .Mantuitorul lor nu facea minuni dar nici era impotriva autoritatii si strica ordinea sociala cu invataturile sale.Numaul mare a atras cu sine furia clericala si romana incat au inceout sa se gandesca serios sa ia masuri.Era mai popular decat Irod .O rebeliune sau vreun razboi nu era de dorit.Insa ei auziera ca Isus vorbea despre pace iertare si iubire .Isus ca si Socrate nu a scris nimic.Insa valorile sale au speriat si panicat o lume ce nu era pregatita sa le primesca.Isus era rebelul neinteles de unii si sfantul adulat de altii.LUMEA avea un invator CUM umanitatea nu a mai intalnit .Oamenii auzisera
    povesti de la babiloniei sau de la uzurpadorii de egiptenii dar nimik nu semana cu ce spunea acest OM.
    Cum poti vorbi de iubire in plin razboi??! cum poti vorbi de pace cand la fiecare colt era un hot sau un roaman cu silte ?!cum poti oferi iubire si ascultare plebeii (hoti,prostituiate ,beitvi si asa femeii adultere,si demonziatilor,leprosilor,orbilor).Era o nebunie frentica in jurul sau de opozitie ,fascinatie admiratie si zeificare!!
    Atunci ei au hotarat sa-l numeasca eretic mai ales ca unii i-ar fi spus Mantuitorul.Isus insusi a refuzat sa confrime sau sa infirme dar a spus ca e FIUL OMULUI.Atunci graind aceste vorbe ce putini le intelgeau s-a hotarat rastignirea sa ca salatan si eretic . Atunci a fost condamnt la tortura si cruzime de catre propriul popor .Isus a indurat torturi groaznice .Tortura insesi se stie ca in IMperiu e o buna ocazie de spectacol.Orice moarte era un sptactcol macabru pentur public si soldatii romani.Obiceiul s-a pastrat si dupa Isus in plina perioada medivala cand Europa era crestianta. .
    Isus a fost crucificat in ziua de Pasti .Altii spuneau ca e MEsia altii spuneau ca e un eretic .Pe cruce fiiind Isus era liber !!!
    Dupa moartea sa adeptii sai au scris Evanghelia.Intre timp adeptii sai cei ami apropiati au inceput sa se certe iar drumul curcii s-a transformat in PROCLAMATIA LUI PAUL: CUVANTUL CRUCII . Crucea A FOST inlocuita de epistemologie in loc de experienta.Aceasta a fost o cale de a aduce sub o autoritate invatamnitele lui Isus .Credinta si viata lui ISUS au devenit o problema intelectuala a credintei in Isus.Isus a fost exact cea ce a fost si a spus exact ce a ce a spus.Nu poti cere prea mult sau judeca in vreun fel niste preluarii a spuselor lui Isus.Isus nu s-a gandit la un ideal al omenirii incurajat de mintile si inimle superstioase si limiate ale celor din Galilea.A considerat invatataruile sale si mai ales „teologia” iubirii ca unica solutie pentru cruzimea si salvare a umaintatii. .Suferinta sa pe cruce nu a fost un vis ci si-a dat viata pentru invataurtile sale.A murit in agonie si suferinta dar astazi traieste in fiecare dintre noi .
    Isus a dat un dar omeneniri cea mai frumoasa moestenire.Intr-adevar s-a deovdeit ca nu toate „mostenirile” sunt fercite .Depinde de fiecare ce face cu mostnirea Christica .Pana In ziLele noastre nu prea ne-am descurcat sa intelegem si sa traiam invatutra christica .Am avut Inhizitia si Bserica ce a facut casa buna cu regimurile totalitare folsindu-se de numele lui . MODERNII ( incepand cu PERIOADA MEDIAVALA PANA ASTAZI ) au varsat sangele a 10O de IMPERII .De la Paul si PETRU lumea a cunoscut tot felul de „apostoli” si „profeti” „predicatori” si” sfinti „ce i-au raspandit invataturile si le-au interpretat dupa dorinta si folosul lor.Pentru asta au avut nevoie de cuvant .Atunci au scris Evanghelia Noului Testament.De atunci crestinatatea,adica cei care urmeaza invaturile lui Christos ,au trecut din existenta la epistemolgie de la, traire la speculatie .Acestia sunt oamenii carti.
    De atunci si pana astazi unii oameanii au observat ce difrenta este intre Isus si oamanii carti.S-a ajuns la situatia in care cei ce au facut o critica publica a oamenilor carti sa fie linsati negati sau judecati in numele carti si mai putin in numele lui Isus!CACI PE ISUS NU L-A AFLAT NIMENI.
    Autori si ganditori ca Giordano Bruno,Galielei ,Pascal,Carl Jung,Thomas ,Netwon, Jefresson,Tolstoi,Wil Durant,Freud,Eintseine in,Hyam MACCOBI,Bentham,Episcopul John S.Spong,Thomas Hardy,Simone Weil si multi altii au observat inadvertele evangheliei si diferenta dintre Isus si oameanii carti.Bibila devine testamentul paulinic a vietii intru Christos in care insusi Christos lipseste sau nu prea mai are multe de spus.Fundamentalismul de atunci incoace a devenit triufumul lui PAUl asupra lui Christos.Am devenit OAMENII CARTI SI NU OMANII FIULUI OMULUI.

    P.S Nietzsche a fost interpretat gresit de multa lume la noi asa ca tin sa dau tot citatul Nietzsche a spus „Gott ist tot/Dumnezeu a murit!!Dumnezeu ramane mort .Si noi l-am omorat[…]Cine ne va sterge de sange?In ce apa trebuie sa ne curatim?!!Ce festivaluri ale iertarii sau jocuri sacre trebuie sa inventam ?!!” (Asa graita Zarathustra)

  64. olteanu cristian spune:

    V-am descoperit prin cartea „Intre Freud si Hristos” si nu pot decat sa va multumesc pentru ca mi-ati readus „ceva” in mine.Am ramas profund remarcat pentru ca m-am regasit in „omul modern” din pacate.Sarut mana parinte!

  65. Modestus spune:

    In cautarea aproapelui pierdut

    O pogorare la iad

    Dragostea care ne sminteste

  66. Alexandru Curbet spune:

    Bună ziua , am şi eu câteva întrebări la care m-aş bucura mult dacă voi primi răspuns .
    1 . De ce aţi început acest blog ?
    2 Cum vă ajută blogul în activitatea dumneavoastră ?
    3 ce avantaje prezintă blogul ?
    4 care este mesajul central care doriţi să-l comunicaţi cititorilor ?
    Aştept cu nerăbdare răspunsurile .

  67. 5 care sunt realizăril dumneavostră obţinute prin intermediul blogului ?

  68. Silviu spune:

    Sarut mana parinte Savatie
    Sunt un umil crestin care merge duminica la biserica si seara isi spune rugaciunea . Incerc sa nu emit judecati fata de aproapele meu , mai ales fata de inalte fete bisericesti , dar referitor la problema actelor ci cip biometric sunt putin derutat datorita parerilor divergente din sanul bisericii .Cum sa nu il crezi pe parintele Iustin Parvu, cand spune ce spune ? In acelasi timp biroul de presa al BOR da un alt fel de comunicat si lasa sa se inteleaga ca marii duhovnici (si aici ma gandesc si la parintele Arsenie Papacioc)au iesit de sub ascultarea bisericii .Concomitent cu aceste evenimente laicatul ortodox , care e foarte virulent, pune o mare presiune pe sinodul bisericii ortodoxe romane.Pe de o parte nu ai cum sa nu crezi ce iti spune un duhovnic de talia parintelui Iustin , iar pe de alta ma gandesc ca patriarhul Daniel a fost ucenicul parintelui Cleopa si de n-ar fi fost voia lui Dumnezeu , nu ar fi fost patriarh.De aici provine deruta si pot spune si teama mea .Teama ca biserica noastra ortodoxa s-ar putea scinda si atunci ar fi vai de noi.Eu nu vreau decat sa sfarsesc acesta viata crestin ortodox ,spovedit si impartasit ca sa am nadejde de mantuire.Va rog parinte Savatie ,spuneti-mi parerea dumneavoastra
    Dumezeu sa ne ierte si sa ne ajute !

  69. gabriel vladu. Arad spune:

    părinte savatie vă trimit nişte rânduri pe care le-am scris mai demult dar nu ştiu de ce şi nici cui s-or potrivi; poate nu ştiţi nici dumneavoastră dar vi le trimit; oricum nu asta e important ci faptul ca va aşteptăm pe la arad; când puteţi veni daţi-ne un semn, inclusiv prin telefon (0740.053.702 – nr aparţine preşedintelui asociaţiei „drept” sub egida, dar nu şi sub osteneala, căreia a-ţi mai fost, şi mai puteţi veni, asociaţia dorind să işi asume de data asta şi osteneala): eu pot inventa dintr-o nucă iubirea,/ pot, o secundă pe zi,să presimt nemurirea/ dintr+o veche privire de copil, azi uitată/ fac două pârâuri cu apă-nviată/ cu un sac din recolta de grâne de anul trecut/ cumpăr pentru toate icoanele câte-un sărut/ dezleg, cu o mână mai mult nevăzută,/ un vis condamnat şi o ţară pierdută…

  70. alvi spune:

    Sarut mana , parinte ,si binecuvanteaza !
    Va multumesc parinte pentru aceasta mana intinsa catre noi , cei multi , care avem atata nevoie de indrumare duhovniceasca si care , rataciti fiind , cautam cu ardoare calea spre Dumnezeu . Avem nevoie de ajutor si aceasta vine spre noi si prin acest blog .
    Dumnezeu sa ne ajute si sa ne ocroteasca !

  71. octavian leonard spune:

    Parinte Savatie, va rog sa ma iertati ca, fara sa va cunosc macar, v-am clevetit ca ati fi omul rusilor. Cei carora le-am spus acest lucru nici nu auzisera de dvs. si nici nu ii prea interesa subiectul.
    V-am scris acest mesaj numai pentru a va cere iertare.

  72. ella spune:

    Doamne ajuta!
    Sarut mana parinte,sunt o femeie batrana si neinsemnata,si simt nevoia sa trimit toata dragostea mea catre tinerii din Moldova-Dragostea care nu cade-
    Ma rog si eu pacatoasa pentru ei.
    Doamne ajuta!

  73. Mihaela spune:

    Parinte Savatie v-am citit cartea „Nebunul” si „Pentru cine bat clopotele la Tanacu?”. Mi le-a dat parintele meu duhovnic. Ma intrebam daca nu aveti o adresa de e-mail.
    Dumnezeu sa va ajute si sa va dea putere sa scrieti tot asa: simplu, frumos, obiectiv, cu curaj…multora dintre noi ne lipseste curajul. E mare lucru sa iti asumi adevarul si sa scrii despre adevar.

  74. Meghistan spune:

    http://www.romanialibera.ro/a152882/cat-costa-duhul-sfant-in-romania.html

    Cred ca stim acum cine este episcopul din „Audienta la un demon mut”, nu?

  75. ma z spune:

    Vreau si eu romanul ala… se gaseste prin librariile din Bucuresti?

  76. geany spune:

    Hristos a inviat,parinte Savatie!Stiu sigur ca nu iti mai amintesti de mine, dar noi am fost colegi la liceul de arta de la Iasi,numai ca fratia ta erai la plastica(in D),iar eu la muzica(in A).Am vorbit de multe ori involuntar despre Dumnezeu la cantina,cand luam masa si stiu ca am participat si eu,ca si alti colegi de la plastica, la niste intruniri in parcul Copou,unde fiecare isi citea poeziile compuse saptamanal.Chiar aveam o admiratie deosebita pentru scrierile fratiei tale,pentru curajul cu care spuneai unele lucruri si cunosc faptul ca nu prea ai avut parte de multa „fericire” in acea perioada.Chiar ma intrebam la un moment dat ce s-a mai intamplat cu colegul de atunci,Stefan Bastovoi,si am fost surprinsa sa aflu ca te-ai calugarit.Si totusi m-am bucurat,pentru ca doar in felul asta te puteai implini spiritual.Nu vreau „sa dezgrop mortii”,ci vreau sa te felicit prin acest mesaj pentru alegerea pe care ai facut-o,pentru realizarile tale in plan intelectual si teologic si sa-ti urez sa ai cat mai multe reusite pe acest drum deloc usor al monahismului.Sa te binecuvanteze Dumnezeu sa luminezi mintile tinerilor,care azi sunt intr-o decadenta si ratacire morala de nedescris!Drept semnatura,o colega violonista de la Iasi.

  77. Iohana Toma spune:

    stiinta.info
    (Opinii)
    „Nu este timp pentru superstitii.”

  78. Julia spune:

    Parinte Savatie,

    Vorbiti-ne, va rog, despre gandurile obesive, ideile fixe, toate gandurile absurde care ne paraziteaza uneori mintea. De ce apar? Cum putem scapa de ele? Cum putem face ca sa nu mai apara in mintea noastra?

  79. savatie spune:

    Julia,

    obsesiile vin sau din mîndrie (cu toate formele ei, de la mînie şi dorinţa de răzbunare, dorinţă de a conduce şi de a te îmbogăţi pînă la melancolie şi deznădejde), sau din frică. În aceste cazuri trebuie să meşterim ceva: reparăm scaune, coasem nasturi, croşetăm, vopsim balconul, orice, numai să fie ceva care te antrenează. Acesta este şi răspunsul dat de Sfîntul Antonie cel Mare pentru astfel de cazuri. Pustnicicii egipteni împleteau coşuri.

  80. Mirela spune:

    Parinte,
    Doamne ajuta!
    Caut de ceva timp cartea d-voastra „Dragostea care ne sminteste” si nu o gasesc, dar la o librarie online am gasit scris ca aceasta carte se reediteaza, acum, la editura Cathisma. E adevarat? In caz ca nu e adevarat, poate va ganditi sa o reeditati. Imi doresc sa o fac cadou pentru ca vreau ca si altii sa se foloseasca si sa se bucure de ea!

  81. emil spune:

    Doamne ajuta! Am vazut ca Sf. Ioan Maximovici are si aici fii si fiice duhovnicesti si, fiindca ma socotesc si eu printre acestia, intreb daca ma poate ajuta cineva cu ulei sfintit de la racla Sfantului (pentru mama, suferinda de o tumora intestinala, operata, nevindecata…) Multumesc.

  82. angi spune:

    Doamne Ajuta,

    Sarut dreapta parinte Savatie ,

    Draga Emile,
    Eu am fost anul trecut ,cu voia LUi Dumnezeu si Sfantului Ioan Maximovich ,la San Francisco, si de acolo mai inca putin ulei sfintit de la Sfantul Ioan,daca ai nevoie ,eu iti trimit un pic de ulei sfintit si un mic acatist numai sa-mi dai o adresa .
    Fac aceasta in schimbul rugaciunii tale si pentru fiul meu Ioan, unde eu fiind in romania saptamana trecuta ,sotul m-a sunat si mi-a spus ca fiul nostru de 7 ani a paralizat si este si acuma (de 10 zile) conectat la aparate nefiind capabil sa se miste deloc nici sa respire din cauza unui virus pe care l-a luat ,nestiind nimeni nici doctorii nici nimeni cum s-a putut asa ceva.Insa Il rog pe BUNUL DUMNEZEU sa nu ma lase si sa FIE VOIA LUI, DACA EL ASA A VRUT ASA SA FIE , numai sa nu ma lase si pentru rugaciunile parintilor, duhovnicilor si a oamenilor sa-mi faca baiatul bine si pe toti cei suferinzi, FIE VOIA DOMNULUI. Eu acuma m-am intors in canada ,dar cu voia DOMNULUI iti voi trimite acest sfant ulei( cu care eu il ung acuma in fiecare zi de pe patul spitalului pe fiul meu), sa ai credinta in DUMNEZEU si in MAICA DOMNULUI, draga Emile si in Sfintii Sai Ca DOMNUL nu ne lasa ci ne incerca , numai noi sa nu cartim si sa nu-l intrebam niciodata ” – de ce Doamne? „, ci mereu sa zicem FIE VOIA TA, numa nu ma lasa.Amin.
    Adresa mea de e-mail este angimagz7@yahoo.com. Sau nr de tel din canada 1 519 358 90 70. Doamne Ajuta si sa nu deznadajduiesti ca NUMAI DUMNEZEU ne vrea binele.

  83. Emilia spune:

    Sarut mana, Parinte Savatie!
    As vrea sa ve spun ceva, dar sa nu va suparati! Eu va cunosc din cartile pe care le-ati scris si din conferintele pe care le-ati tinut si va apreciez mult.Imi sunteti foarte drag pentru ca vorbiti ca unul care a cunoscut mai mult dragostea Lui Dumnezeu, care desi eu am cunoscut-o mai putin pentru ca putin iubesc pe Domnul, este singurul motiv pentru care sunt in Biserica.De cand am aflat de blogul acesta(nu demult)imi tot staruie gandul:oare de ce vrea Parintele sa aiba un blog? Mie mi se pare ca oamnenii care au sau tot scriu pe bloguri pierd vremea si se mandresc scriindu-si parerile si simtamintele.Uneori am sentimentul ca unii vorbesc de lucruri prea maripe care nu se stie daca le vor face daca vor fi pusi la incercare. Am astfel de ganduri si despre alte persoane si nu vreau sa mai fie asa. Imi pare rau ca gandesc asa, dar daca v-am spus nadajduiesc daca ca o sa imi schimb parerea.
    Sunteti in continuare Parintele meu drag.

  84. savatie spune:

    Emilia,

    aţi scrie părerile şi simţămintele este un foarte bun exerciţiu duhovnicesc, recomandat de stareţii de la Optina încă pe cînd nu erau bloguri. Cuvîntul scris şi recitit după mai multă vreme, cu o altă experienţă, îţi dă posibilitatea să te vezi pe tine însuţi din exterior, ca pe un străin, lipsit de fierbinţeala şi subiectivitatea momentului. În plus, ai ocazia să fii judecat de mii de oameni şi să găseşti o cale de mijloc pentru a te face înţeles şi pentru a te înţelege tu însuţi mai bine. Chiar această meditaţie a ta despre rostul blogurilor, dacă o vei citi peste cîteva zile, apoi peste o lună, s-ar putea să nu-ţi mai pară la fel de inspirată, după cum multora din cei care au bloguri nu le mai par la fel de inspirate unele dintre articolele şi părerile de odinioară. Şi acesta este un pas spre mai bine.

  85. o pacatoasa spune:

    Binecuvantati, Sfintite Parinte!
    Mi-as dori si eu cartile Sfintiei voastre, si le-am cerut( doua) prin posta de la Editura Sophia( parca asta gasisem atunci). Plata era prin ramburs. In schimb am primit un mail de confirmare a comenzii, in care nu stiu cum se facea ca mi-au trimis spre confirmare titlurile dar mi-au scris la autori: „necunoscuti”. Nu am inteles daca mail-ul era automat sau scris de cineva, dar am replicat ca nu am cerut acele carti scrise si semnate de anume acei autori, si nu oarece carti. Nu am mai primit nici un raspuns, si am fost si eu o lasa si am renuntat. Oricum am ramas atunci asa cu un gust amar. Spre mare mea bucurie, una din cartile pe care mi-o doream („Intoarcerea la Hristos” Ioan Ianolide) am primit-o de Craciunul trecut.
    Sfintite Parinte, nu putem primi cartile de la Cathisma prin posta cu plata in ramburs?
    Stiti? sunt unul din „capsunarii europei” cum atat de adevarat si de des suntem numiti; dar(de aici) imi par mult mai dulci si mai ieftine cartile de acasa decat capsunile Europei( de acasa ma uit la ele cu jind)! Si atata timp cat inca e rusinos pentru altii sa culeaga capsuni, eu mi-as dori imens sa o pot face si sa le schimb pe fagurii de la Cathisma.
    Binecuvantati, si iertati-ma!
    adriana pacatoasa

  86. Emilia spune:

    Sarut mana Parinte.Va multumesc pentru raspuns. Aveti dreptate. Erau oricum ganduri de judecata.
    Sa aveti bucurie!

  87. angelia spune:

    Parinte,

    Am primit adresa blogului de la o buna prietena. Mi-a citit o poezie si mi-a recomandat acest blog pentru a o trimite.
    Mi-ar placea s-o poata citi si altii cu care sa pot impartasi dragostea de Dumnezeu care m-a incalzit si mi-a calauzit cuvintele.

    M-ai înlănţuit

    M-ai înlănţuit cu-a ta atingere,
    Domn al zărilor
    Şi lanţul ce l-ai pus în juru-mi
    Cu dragoste mă strânge,
    Iar metalul zalelor e libertatea.

    M-ai învăţat să cer
    Pentru a primi peste fiinţa-mi goală
    În ploaie, stropi de bucurie
    Iar şiroaiele de pace să curgă
    Peste inima-mi ce bate pentru Tine,

    Să caut pentru a te găsi,
    Să Te implor să nu mă scapi
    Şi să strângi lanţul meu mai tare,
    Să ma lipeşti de fiinţa Ta,
    Şi dorul Tău sa fie-al meu la nesfârşit.

    Mi-ai curmat neliniştea
    Şi-ai facut să mă-ncălzească fericirea
    Şi chiar tristeţea dacă mă-nconjoară
    Lacrimile-s dulci
    Când Tu alături, plângi cu mine.

    În palmele tale, inima mi-o porţi
    Şi sângele ce-mi curge-n trup
    E făcut din Tine
    Şi spiritu-mi se scaldă în lumina Ta
    Iar pe buze şi în ochi îmi joacă zâmbete-alintate.

    La umbra ta găsesc scut
    Împotriva furtunilor
    Ce spulberă liniştea şi nemişcarea
    Şi clocesc în miezul violent
    Disperări ce nu m-ating.

    Mângâietor e Duhul Tău
    Şi cele mai adănci tristeţi
    Sunt blânde şi-mpăcate
    Curgând prin mine domolite
    Sub atingerea Ta!

    Domn al meu şi-al inimilor
    Dă-mi liniştea eternă
    Şi-n pieptul meu fă loc
    Dragostei neţărmuite pentru Tine
    Şi fă din mine punte între ceruri şi pământ.
    Aura-Angela Drugă

  88. alvi spune:

    binecuvantati , parinte!
    rugati-va pentru sufletele noastre ,parinte , mai ales pentru cei care am trecut prin mutilantul sistem comunist . avem nevoie de tarie si credinta puternica fiindca , se pare , ca vremurile ce vor veni vor fi la fel de rele si chiar mai mult ! avem nevoie de prezenta permanenta a lui Dumnezeu in viata noastra pentru a nu deznadajdui .cum sa rezistam acestui atac impotriva credintei ? ni se rapeste timpul , ni se rapeste libertatea, ni se fura viata si pana la urma ni se ingradeste sufletul , dar asa cum spune Aura in poezia ei ,doar lantul lui Dumnezeu e libertate .
    va multumesc ,parinte , pentru ca ne-ati dat posibilitatea de a comunica cu Sfintia Voastra , fie si virtual !

  89. Emilia spune:

    Doamne ajuta, Parinte!
    Va rog sa imi spuneti care este parerea dumneavoastra in legatura cu scandalul cipurilor.Mie mi se pare ca s-a cam exagerat putin si unii plecand de la spusele parintelui Iustin au inceput sa vorbeasca de rau ierarhia. Care trebuie sa fie atitudinea unui om de rand, care are duhovnic? Nu trebuie sa asculte de duhovnicul sau si sa nu judece ierarhii? Orice om poate sa spuna asa simplu ca un ierarh a gresit? Eu cred caci chiar daca ierahul sau duhovnicul greseste cel care asculta nu va fi vinovat.Ma intreb cati din cei care s-au avantat sa spuna vorbe mari ar fi in stare cu adevarat sa si implneasca.
    Sarut mana, Parinte.

  90. George spune:

    Parinte Savatie Bimecuvintati,

    Cu multa greutate ne-am hotarit sa va tulburam.
    Toate gindurile si indreptatirile precum indoiala,timiditatea,lipsa curajului au luptat cu impotrivire si marturisesc,greu am biruit acestea.Doar pentru ca credinta,madejdea si dragostea au dat mereu imbolduri inimii noastre.
    Va scrim din foame si sete duhovniceasca,caci duhul occidentului ne lupta cumplit si cu greu stapinim cirma corabiei noatre pentru a ajunge la limanul mintuirii.
    Cea mai primejdioasa fiara a acestei mari agitate este curentul ei ce te fura pe nesimtite ducindu-te intre stinci.
    Trec anii si suntem in mare primejdie ca toata acesta seceta a occidentului sa ne usuce sufletele.Din pacate prea putini romani vin la sfinta biserica motivele fiind asa de multe si nu neaparat de vina.
    Cu greu, incercam sa punem bazele unei comunitati culturale si duhovnicesti unde sa organizam conferinte macar in posturile mari pentru a ne intari.
    In ultimul an avem bucuria de se fi infiintat mai multe parohii ortodoxe romanesti ceea ce e un semn bun.Ar fi o mare binecuvintare,daca am primi cuvint de folos,atit de lipsit noua,de la sfintia voastra.
    Citeam intr-un interviu din ziarul Romanii in UK ca romanii inaite de revolutie traiau si erau uniti din motive politice.I-si iubeau si doreau tara.Cei de astazi sunt aici mai mult din motive economice,unii urindu-si tara,neinvatindu-si copii romaneste si lipsindu-i de identitatea lor nationala si istorica.
    Pentru aceasta e de o importanta covirsitoare sa traim prin pulsul si inima tarii.Dumneavoastra sunteti o bataie a acestei inimi.Va rugam aduceti-ne in dar acesta bataie si acceptati invitatia de a avea o intilnire.
    Vor fi in preajma sfintie voastre romanii din Oxford,Cambridge,Birmingham,Londra si desigur din inprejurimi.

    Cu multa nadejdie si dragoste George

  91. Cristian spune:

    Doamne ajuta Preacuvioase Parinte sunt curios sa stiu daca aceasta este pagina dumnavoastra oficiala mai este o pagina http://savatie.trei.ro/ si nu stiu acum care este cea buna imi cer iertare daca gresesc cu ceva . Cu multa stima Cristian .

  92. Cristian spune:

    Doamne ajuta cuvioase Parinte va mai rog ceva , sa duceti o campanie aprinsa impotriva avorturilor , daca doriti puteti intra si pe site-ul meu . Cu respect Cristian .

  93. victoria spune:

    Draga Angi,cu durere am primit trista veste legata de fiul tau Ioan-Iacob.Fie ca Domnul sa va miluiasca dupa voia Sa cum bine zici si pentru rugaciunile dragului nostru Vladica Ioan.Sa-ti aduca Sfantul o bucurie de 10 ori mai mare decat mi-a adus-o pachetul de la tine cu icoana si uleiul de la sfintele sale moaste.Sunteti cu noi la Sfanta Liturghie,fata in fata cu Domnul!

  94. Liuba spune:

    Dragă părinte, binecuvîntaţi!
    La mulţi ani sfinţiei tale şi mamei Claudia multă sănătate în această zi minunată, cînd atingeţi vîrsta cea mai frumoasă pentru un om al lui Dumnezeu. Să vă dea Domnul dragoste jertfitoare, putere şi înţelepciune. Să nu încetaţi de a înmulţi talanţii pe care i-aţi primit din belşug de la Domnul. Pe cît de mult aţi primit, pe atît de mult veţi fi întrebat.
    Noi vă îmbrăţişăm cu drag şi ne rugăm pentru dvs.
    Iertaţi şi Doamne ajută!

  95. ioana.salis spune:

    Parinte, gasisem pe net undeva ca azi ar fi ziua dumneavoastra. Nu stiu de este asa. Dar sa va tina Dumnezeu precum sunteti si sa va fericeasca!

  96. Mirela spune:

    Harul Domnului in inima d-voastra! La multi ani!

  97. Bianca spune:

    La multi ani, parinte!

  98. Veronica spune:

    La multi ani, Parinte!

  99. angi spune:

    Doamne Ajuta,
    Draga Victoria,

    Iti multumesc pentru gandurile tale bune. Stiu ca ma porti cu tine in rugaciune si-ti multumesc. Acuma baiatul este mult mai bine a inceput sa mearga ca un bebelus, si sta mai mult in carut dar SLAVA DOMNULUI, ca nu m-a lasat si in ciuda virusului syndrom GBS(Guillain-Barré Syndrome) , copilul meu este foarte bine.Deoarece si medicii au spus ca acest virus dupa ce ataca sistemul nervos si pleaca din corpul pacientului dureaza luni si chiar ani pana pacientul se v-a face bine in totalitate, de multe ori. Ori eu cu gura mare de mare bucurie imi vine sa strig cand toti raman socati ca dupa nici 2 luni baiatul a inceput sa mearga singur cativa pasi de exemplu din spatele bisericii pana la parinte in fata , atat de mult poate merge chiar de mai cade uneori si are dureri mari. Dar aici am vazut inca o data MAREA IUBIRE A LUI DUMNEZEU, ca desii eram in pragul unei foarte mari suparari EL DOMNUL mi-a zis mereu in suflet sa nu deznadajduiesc ca STIE EL CE FACE. Si uite acuma e bine in ciuda tuturor statisticilor medicilor. Si asta numai SFANTA IMPARTASANIE, ADICA TRUPUL SI SANGELE MANTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS( pe care SLAVA DOMNULUI SLAVA DOMNULUI SLAVA DOMNULUI baiatul duminica de duminica L-a Luat, si II MULTUMESC BUNULUI SI MARELUI DUMNEZEU) , si rugaciunile sfintei noastre biserici, si a tuturor crestinilor,( care si-au luat din viata lor o clipa pentru a se ruga pentru baiatul meu) mi-a ridicat baiatul din paralizie totala.ASA SA FIE CU NOI CU TOTI, BUNUL SI MARELE DUMNEZEU . AMIN.

  100. mihai spune:

    Buna ziua, parinte! Am si eu o nelamurire. Se spune ca Dumnezeu ne da suferinte din doua motive:
    1. Pentru mantuirea pacatosului;
    2. Ca si arvuna pentru osandirea vesnica.
    Cum ne putem da seama de ce fel sint suferintele noastre? Este posibil sa stim lucrul acesta? Doamne ajuta!

  101. ioana spune:

    Binecuvantati, parinte! ce parere aveti de aceasta declaratie? http://declaratiadelapraga.ro/

  102. vladp9 spune:

    Pleșu despre Puric, nu doar ”despre îngeri” 🙂

    Pleşu despre Puric

  103. fara nume spune:

    Întreaga viaţă şi lucrare a lui Antihrist pot fi rezumate în trei perioade:

    „Şi va face întocmai ca Domnul…”
    Perioada întâi a lui Antihrist – cuprinsă între ziua naşterii sale şi momentul arătării lui – va trece neştiută. Sfântul Ioan Damaschin spune că „Antihrist este crescut în ascuns şi pe neaşteptate se rascoală”.

    A doua perioadă a vieţii lui Antihrist se va deschide cu intrarea sa învederată în rolul de învăţator al lumii sau „prooroc” [1]. Se prea poate să-şi înceapă lucrarea în împrejurările unei conflagraţii mondiale când umanitatea, după ce a suferit toate urâciunile războiului, nu va mai vedea nici o cale de ieşire din dureroasa sa fundătură, fiindcă toate mijloacele de rezolvare se vor afla în mâinile unei societăţi secrete care va colabora cu Antihrist. El va oferi un plan pentru rezolvarea reuşită a crizei mondiale, întemeiat pe înţelepciune politică şi socială – anume statornicirea unei structuri politice şi sociale uniforme în întreaga lume. Ostenită de grozăviile războiului şi fiind oarbă duhovniceşte, omenirea nu va recunoaşte acest proiect ca o cursă vicleană şi astfel va fi ademenită în cea mai nemiloasă şi necurmată robie. Dimpotrivă, oamenii vor întâmpina cu osanale manifestările de înaltă erudiţie, înţelepciune şi geniu ale lui Antihrist.

    Notorietatea mondială a lui Antihrist drept gânditor de geniu, nou cârmuitor şi salvator al tuturor popoarelor va răzbate ca fulgerul printre toate neamurile, în cel mai scurt răstimp [2]. „Duhurile rele răspândite prin văzduh vor stârni în oameni o părere unanimă, foarte înflăcărată cu privire la Antihrist, o încântare obştească şi o ademenire de neînduplecat”, spune Sfântul Efrem Sirul. În această perioadă a lucrării sale, Antihrist nu va întrebuinţa nici o metodă silnică (tiranică), ci se va sârgui să câştige încrederea şi iubirea oamenilor prin amăgire şi printr-o făţarnică şi teatrală înfăţişare a virtuţii. El – spune Vladimir Soloviov – „va arunca vălul strălucitor al binelui şi adevărului peste taina fărădelegii”. Sfantul Efrem afirmă că va veni într-un aşa chip încât să-i amăgească pe toţi. Va părea smerit, blând şi urâtor – cum va spune despre sine – al fărădelegii, dispreţuind idolii, dând întâietate cucerniciei, bun, iubitor de săraci, peste măsură de frumos, statornic, îndatoritor faţă de toţi şi preţuind în chip osebit neamul evreiesc, pentru că evreii îi vor aştepta venirea. Va întrebuinţa mijloace viclene ca să placă tuturor, astfel încât oamenii să ajungă iute să-l iubească. Nu va primi mită, nu va vorbi cu mânie, nu va avea o înfăţişare posomorâtă, ci printr-o înfăţişare cuviincioasă va începe înşelarea lumii, păna ce va fi întronat. Din bogata experienţă ascetică a marilor nevoitori ai Ortodoxiei cunoaştem că, atunci cand duhul întunecat nu-l poate înfrânge pe cel ce se nevoieşte duhovniceşte, lovindu-l cu împotrivirea lui statornică, vine un diavol mai puternic, sub chipul unui „înger de lumină” (II Cor. 11, 14). Acest „înger de lumină” se sileşte să insufle nevoitorului duhovnicesc aplecare şi încredere faţă de arătarea sa [de lumină], ademenindu-l astfel către pierzanie. Din această pricină putem să ne închipuim cât de uşor şi de grabnic va putea imaginea sclipitoare a lui Antihrist să stârnească şi să atragă simpatia generală. Urmare a acestei înşelări va fi că în societatea omenească „se va ivi cererea, dorirea lui Antihrist, va răsuna glasul chemator care va arăta stăruitor că este trebuinţă de un geniu al geniilor, care să ducă dezvoltarea şi propăşirea materială la cel mai înalt nivel şi care să aducă o asemenea bunăstare pământească, încât cele cereşti să fie de prisos pentru om” [zice] Sfântul Ignatie Briancianinov [3].

    (va urma)

    ___________________________________________________
    [1] De la Sfântul Lavrentie al Cernigovului (1868-1950) ne-au rămas aceste cuvinte „Antihristul va cunoaşte toate vicleniile diavoleşti şi va face false minuni. Pe el îl va asculta şi îl va vedea, în acelaşi timp, întreaga lume. Fericit şi preafericit va fi omul care nu va dori şi nu va vedea faţa spurcată al lui Antihrist. Cine va vedea şi va asculta cuvântul hulitor de Dumnezeu a lui Antihrist, făgăduinţele pentru toate bunurile pământeşti, acela va fi ademenit şi va merge cu închinăciune înaintea lui şi împreună cu el va pieri şi va arde în focul cel veşnic”. Arhiepiscopul Simeon, arhiepiscopul Teodosie, episcopul Iacob şi arhimandritul Teofan (contemporani ai Cuviosului) l-au întrebat pe Sfântul Lavrentie: „Cum vor fi toate acestea?” Stareţul le-a răspuns cu lacrimi: „În locurile cele sfinte va fi necurătia pustiirii şi se vor arăta mârşavii ademenitori ai lumii, care vor înşela oamenii care s-au lepădat de Dumnezeu şi care vor săvârşi false minuni. Dupa ei se va arăta Antihrist şi toată lumea îl va vedea deodata”. Părinţii l-au întrebat pe Sfânt: „Unde? În locurile sfinte? În biserică?” Cuviosul le-a raspuns: „Nu în biserică, ci în fiecare casă. În colţul unde stau acum sfintele icoane vor sta maşini ademenitoare care vor înşela oamenii. Muţi vor spune: trebuie să vedem, să auzim şi să auzim noutăţile. În aceste noutăţi se va arăta Antihrist” (Sfantul Lavrentie al Cernigovului – viaţa, învăţăturile şi acatist

  104. Cristina spune:

    Prea sfinte Parinte Savatie

    Am citit pe internet despre faptul ca ati scris o carte despre parintele Daniel Coslogeanu. In copilaria mea am participat la o slujba de exorcizare la o biserica in apropiere de Targoviste. Desi fetita demonizata avea 12 ani, pur si simplu avea o forta imensa in ea, de se chinuaiau 2 persoane sa o imobilizeze.
    Nu stiu ce rationament au avut judecatorii in acest caz dar din moment ce spune clar in rezultatul autopsiei care a fost cauza mortii, cum poti sa sustii ca a fost lipsire de libertate. E stiut faptul ca un om cand face asfel de crize se prezuma ca in asfel de momente este lipsit de discernamant, se poate automutila si trebuie imobilizat pentru a preveni automutilarea.
    Personal, eu am convingerea intima ca acest om a primit o sentinta nedreapta, dar din pacate in Romania judecatorii fiind incarcati de foarte multe dosare, nu au timp sa cerceteze pe indelete continutul unui dosar si de aceea dau sentinte uneori aberante. Dar chiar si asa, aceasta nue o scuza sa te joci cu viata unui om. Nu cunosc daca cazul a ajuns sau nu la CEDO pentru ca acolo cred ca s-ar fi facut o judecata echitabila.

    Felicitari pentru demersul dumneavoastra de a scrie aceasta carte.

    Multa sanatate si Doamne-ajuta.

  105. Vincentiu spune:

    La Multi Ani Parinte! Am avut bucuria de a va asculta in cadrul conferintelor tinute la Constanta. Si mi-au fost acelea prilejuri de desfatare sufleteasca.
    Dumnezeu sa va dea sanatate si prilejuri de imbucurare ca trepte spre mantuire!
    Doamne ajuta!

  106. vladp9 spune:

    de la fratele Danion Vasile, sa-l sustinem in acest demers cu binecuvantarea Parintelui Justin Parvu:

    ”Doamne ajuta. Grupul Areopag, pe care il coordonez, face maine un an. Si vreau sa dam drumul unui blog. Uitati-va va rog pe http://areopagul.blogspot.com/ si veniti cu sugestii. Help… (DANION VASILE)”

  107. miki grecul spune:

    Parinte trebuie sa facem o campanie impotriva ecumenismului ca altfel se duce ortodoxia la vale si vorba aia pestele de la cap se impute!
    respect,Doamne ajuta!

  108. dumros spune:

    Părinte, ceea ce faceți dvs. este lucru mare în fața lui Dumnezeu!

  109. vladp9 spune:

    Să semnăm cu toţii Mărturisirea de Credinţă împotriva ecumenismului!

    http://www.impantokratoros.gr/8685140F.ro.aspx

  110. Florin_S spune:

    As vrea sa va supun atentiei urmatorul subiect, deloc de neglijat in opinia mea.
    In aceasta lume a aparut la un anumit moment un fenomen care se numeste pornografie.
    In prezent, acest flagel afecteaza cumplit de mult si mica noastra tarisoara.
    Ce este foarte interesant este faptul ca se vorbeste mult despre sex, prostitutie, droguri, alcool, tutun, dar nu se vorbeste de cel mai rau dintre toate: masturbarea, ca si consecinta a pornografiei. Este adevarat ca onanisti au existat din vremuri indelungate. Dar in ziua de astazi, datorita existentei pornografiei – pe internet mai peste tot sub toate formele, la T.V. (in special pe anumite programe si dupa miezul noptii), la tarabele cu ziare si reviste, C.D.-uri, DVD-uri etc. – masturbarea este incurajata si exacerbata.
    Ma refer la faptul ca exista oameni care nu au ca si inclinatie naturala voyeurismul si onanismul, dar datorita pornografiei devin onanisti cronici. Mai mult, pornografia exacerbeaza masturbarea. O persoana care va privi filme sau imagini porno sau sexy timp indelungat se va masturba de mai multe ori decat in mod obisnuit, pana la epuizarea psihica si fizica.
    Ca sa spunem lucrurilor pe nume PORNOGRAFIA genereaza implicit ONANIE colectiva, cu efecte destul de nocive asupra individului si a societatii in general.

    Nu reusesc sa inteleg cum de Biserica se opune atat de vehement legalizarii prostitutiei, homosexualitatii, drogurilor si nu se opune pornografiei, fara sa ia nimeni masuri. Acest subiect nu se prea discuta si nici nu este luat in serios!
    Din pacate, realitatea este cu totul alta. Este plin de adolescenti si tineri internati la psihiatrie, deci la niste varste fragede, cu diferite tulburari psihice: fobii, atacuri de panica, obsesii compulsive, sindrom de oboseala cronica, epuizare psihica insuportabila, depresii etc. Medicii psihiatrii pot recunoaste ca majoritatea acestor tineri au practicat EXCESUL DE MASTURBARE – da, intr-adevar se poate vorbi de exces de masturbare datorat…pornografiei.
    De ce nu ia societatea masuri? Pentru ca industria porno aduce foarte multi bani.
    Dar pana cand? Barbatii care se masturbeaza intens sunt vlaguiti de energia vitala, sunt tot timpul obositi, incep sa aiba disfunctii sexuale, tulburari psihice. Le este afectata sanatatea, cariera profesionala, familia, linistea sufleteasca, performantele mentale/intelectuale si uneori chiar viata. Nici cu femeile nu stam mai bine…
    Ca sa nu mai vorbim de sufletul omului, care prin pornografie se perverteste, iar masturbarea efectiv il ucide.
    Iar noi toti stam cu mainile in san, in timp ce milioane de tineri stau pe internet pe site-uri porno sau se uita in miez de noapte la reclame si filme sexy/erotice, implicit se masturbeaza de mai multe ori pe zi/noapte din pacate si isi ruineaza sanatatea, viitorul si viata lor.

    Si sa nu spuna cineva ca este alegerea lor, ca pot sa nu o faca! Asta este cea mai mare ipocrizie. Degeaba pui bulina rosie cu 18+, adolescentul de 14-16 ani se va uita cu siguranta dupa ora 12 noaptea la asemenea filme (din curiozitate macar).
    E normal ca orice fiinta umana sa se excite la vederea acestor secvente si e normal ca pentru a scapa de tensiunea creata sa se masturbeze.
    Asa ca acest flagel care a impanzit planeta se manifesta si in tara noastra. Tinerii se uita la actorii porno cum fac sex (in diferite ipostaze, in grup etc. etc. etc.), isi doresc si ei sa puna in practica, dar pana una alta practica cu brio onania.
    Toate institutiile statului, inclusiv Biserica, opinia publica nu au ce face si privesc subiectul in mod tacit, in timp ce mii de oameni din tara asta merg pe o cale gresita.
    De ce ne mai miram ca suntem in plina criza morala si de valori? Se va ajunge ca in Olanda? Sa se faca sex prin locuri publice – in acest caz nu o sa mai fie nevoie de pornografie, o sa existe live.
    De ce nu se gandeste nimeni la protectia copiilor, a tinerilor, care reprezinta viitorul acestei tari?
    In China site-urile porno sunt interzise cu desavarsire. Poate pentru ca rasa asiatica se poate autodisciplina mai bine.

    Ma doare sa aflu ca din ce in ce mai multi tineri sufera de acest viciu, aceasta dependenta: pornografie-masturbare. Si ca tot mai multi ajung pacienti la psihiatrie, iar sufletul le imbatraneste la 20 si ceva de ani.
    Ce poate face o persoana de unul singur impotriva unui sistem care accepta ceva distrugator, ca pe ceva normal?
    E nevoie de mai multi.
    Haideti sa ne trezim cu totii…intr-o lume in care sa poti sa dai drumul la T.V. si sa nu iti fie teama ca dai numai peste mizerii, sa deschidem internetul iar la o apasare de tasta sa vizionezi (de multe ori fara sa vrei) intimitatea altor oameni, cu tarabe / chioscuri care afiseaza ostentativ femei dezbracate, ca si cand ar fi cine stie ce cucerire asta.
    Avem copii mici, care vor creste, vor ajunge adolescenti. Ce fel de oameni vrem sa devina? Ce modele le dam?
    Femei (semi)-dezbracate pe strada, fara pic de pudoare, pustoaice de liceu versate….Asta este tot ce putem ajunge ca oameni?
    Nu mai este nici un pic de bun simt?
    Haideti sa luam o atitudine cu totii – sa vada ca ne pasa cu adevarat de noi.
    Altfel, suntem CU TOTII VINOVATI DE MIZERIA IN CARE NE AFLAM !!!

  111. andrei spune:

    daca vrea cineva un arsenal de clisee, comentariul lui Florin_S este cat se poate de bun:)

  112. Florin_S spune:

    Pt. andrei: de ce spui un arsenal de clisee? care sunt cliseele?
    Cu clisee sau nu, eu am avut o initiativa si mi-o asum asa cum este: buna sau rea.
    Ar fi fost de dorit un raspuns pertinent la problemele ridicate, nu doar o atitudine ironica fara nici un folos.

  113. aivill spune:

    Parinte, ce parere aveti despre ce se scrie si despre prezicerile referitor la anul 2012?
    Dumnezeu sa va intareasca..

  114. alexandra spune:

    Doamne ajuta! sunt dintro asociatie ortodoxa de studenti si vrem sa facem o seara dedicata Nasterii Domnului cat mai autentica, in sensul adevarului ortodox si traditional romanesc care sa atraga cat mai multi studenti(colinde traditionale, o piesa de teatru, film) care sa aduca in atentie denaturarea acestei sarbatori si a vietii tanarului de azi(Mos Craciun, cadouri, petreceri) Va rog daca ne puteti ajuta cu niste idei Multumim, Dumnezeu sa va rasplateasca! Bucurie!

  115. IoanaT spune:

    Saru-mina, parinte!
    In caz ca nu ati aflat inca, saptamina trecuta a fost lansata pe Internet Manhattan Declaration. Este un document cu adevarat ecumenic si extrem de important intocmit si difuzat cu aportul multor capi de biserici crestine din America. Documentul este cu atit mai oportun cu cit se opune practicii consecvente din ultimii ani (practicata de multe organisme guvernamentale si non-guvernamentale din toata lumea) de „pus pumnul in gura” si de infricosare a crestinilor. http://manhattandeclaration.org/
    Sper sa citesc cit de curind un comentariu pertinent pe blogul dvs.
    Doamne ajuta!

  116. IoanaT spune:

    Am uitat sa mentionez articolul lui Gerald Warner din The Telegraph, care lauda aceasta initiativa extraordinara: http://blogs.telegraph.co.uk/news/geraldwarner/100017824/at-last-christians-draw-a-line-in-the-sand-against-their-pc-secularist-persecutors/

  117. vladici spune:

    Sarut mana, Parinte!

    Nu am mai scris demult comentarii, dar va citesc cu drag.
    De data asta, insa, indraznesc sa va propun un articol pe care l-am scris ca idee pentru un articol al sfintiei voastre, daca va inspira in vreun fel. Nu e dorinta de publicitate, asa cum se mai intampla uneori. Iertati daca am indraznit prea mult.
    Cu urari de bucurie,
    Vladici.

  118. Pr Timotei spune:

    Doamne ajuta,
    Parinte Savatie,
    La Volos s-au adunat monahi din Sfantul Munte, Pr. Prof Teodoros Zisis, pr Gheorghios Metalinos, Pr. Tenlenghidis si alti renumiti ai ortodoxiei grecesti pentru a redacta textul marturisirii de credinta impotriva ereziei ecumenismului. Aceasta panerezie ataca CAPII BISERICILOR AUTOCEFALE, PORNIND DE LA patriarhul ecumenic care a cerut Sf Sinod al Greciei ca cei care au semnat clerici si mireni sa fie pedepsiti!
    Aceasta Marturisire de credintia ar trebui popularizata si in randul romanilor!
    In romania erezia ecumenista a ajuns sa se manifeste pe fata. Cred ca este foarte important sa se spuna lucrurilor pe nume!
    Marturisirea se gaseste si pe site-ul manastirii Paraclitu.
    Efectul marturisirii a fost evident.
    Cu dragoste in Hristos,

  119. Cristian spune:

    Iertati si binecuvantati Parinte!

    Astept cu nerabdare o reeditare a mai multor carti aparute ceva mai demult, respectiv: Dragostea care ne sminteste, In cautarea aproapelui pierdut, Despre perversiuni si pacate in general.
    Ca o sugestie, poate ar trebui chiar insumate intr-un singur volum.
    Personal, le detin in biblioteca dar le-am tot imprumutat si s-au deteriorat.
    Si tot imi cer sa le citeasca.
    La aparitia lor am achizitionat cate 10 volume din fiecare titlu si de cate ori am avut ocazia am dat cate una de pomana.
    De atunci, am asteptat o reeditare a acestora, care insa, nu s-a mai produs.

    Dupa „Audienta la un demon mut” as dori sa mai citesc ceva „in zona”, cu atat mai mult cu cat se apropie momentul concret al acceptarii/neacceptarii actelor biometrice.

    Doamne Ajuta!

  120. vladp9 spune:

    Florin_S,

    sunt de acord cu tine. ar trebuie un soi de reglementare, un fel de „protectia consumatorului” pentru internet. cumva ar trebui parolat orice material pornografic, o lege care sa-i oblige pe cei ce detin astfel de site-uri sa vina cu un sistem de inregistrare contra-cost si prin care sa se faca dovada varstei REALE. am avea nevoie de un avocat crestin care sa se implice in formularea unei petitii competente

  121. rodica spune:

    Multe urari de sanatate si liniste sufleteasaca!
    Va iubim parinte Savatie.
    Doamne ajuta!

  122. ----------------------- spune:

    Craciun fericit! La multi ani Parinte!Sarbatori cu lumina si cu pace!

  123. elena spune:

    Sarbatori binecuvantate


  124. vladp9 spune:

    Sarbatori Fericite tuturor si un An Nou mai bun. Sa nadajduim neinfricat in imposibilul posibil la Dumnezeu

    impreuna cu Parintele Savatie (fragmente):

    Dragul nostru Parinte Savatie Bastovoi. Sa ne rugam pentru Sfintia Sa

  125. VladR spune:

    Un An Nou binecuvantat Parinte! Dumnezeu sa va dea sanatate si ajutor in toate.

  126. m.g. spune:

    Parinte, de ce ati incetat sa mai publicati articole pe blog ?

  127. Diacon Mihail spune:

    Sarut mana,Parinte!Numele meu este Mihai si sunt Diacon in Eparhia Buzaului si Vrancei.Am o mare problema si va rog sa ma ajutati cu un sfat!Am fost hirotonit diacon si IPS Epifanie mi-a promis cadupa ce ma face preot ma repartizeaza la mine in sat unde sunt 2 biserici si un singur preot.Preotul,cand a aflat ca Preasfintitul vrea sa ma trimita la biserica unde se slujeste o data la 2 luni, mi-a facut impreuna cu 14 „credinciosi” o reclamatie in care sunt spuse numai lucruri neadevarate.Cei de la episcopie au inceput o ancheta,dar i-au audiat tot pe cei care au semnat-o.Am cerut o audienta la fata locului,insa cei de la episcopie refuza.Am ajuns in pragul disperarii ca de 6 luni astept si nu ma mai cheama.Unde pot sa-mi gasesc dreptatea?daca s-ar face o ancheta la fata locului,adevarul ar iesi fara doar si poate la iveala,si astfel as putea sa-mi demonstrez nevonovatia!!Va multumesc mult pentru sfat!astept un raspuns din partea Sfintiei Voastre pe adresa de email sau pe blog!

  128. savatie spune:

    @Diacon Mihail

    Părinte Mihail, dacă ştii că eşti nevinovat şi aşa te cunosc şi oamenii din sat, găseşte mai mulţi credincioşi (nu 14, ci 28) şi cere-le o mărturie în scris pe care tot ei să o trimită la episcopie. Cancelariile iubesc hirtiile. Altfel te baţi Sfinţia Ta singur cu 14 martori.

  129. Diacon Mihail spune:

    Parinte,Va multumesc mult pentru sfat!O sa urmez sfatul Sfintiei Voastre si o sa revin!

  130. Cristina spune:

    Stimate Domnule,

    Referitor la faptele celor 14 ”credinciosi” depinde ce au scris in acea petitie.Daca v-au acuzat de savarsirea unei infractiuni le puteti face plangere penala in baza Art. 259. – Denuntarea calomnioasa
    Învinuirea mincinoasa facuta prin denunt sau plângere, cu privire la savârsirea unei infractiuni de catre o anume persoana, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
    Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
    Daca cel care a savârsit fapta declara mai înainte de punerea în miscare a actiunii penale fata de persoana în contra careia s-a facut denuntul sau plângerea, ori împotriva careia s-au produs probele, ca denuntul, plângerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 76.
    Asa cum a mentionat Parintele Savatie faceti si dumneavoastra un memoriu semnat de un nr. aproape dublu de credinciosi. Ar fi foarte util sa aduceti recomandari de la Facultatea de Teologie absolvita in care profesorii dumneavoastra vorbesc despre conduita dumneavoastra.

  131. Diacon Mihail spune:

    Multumesc si Doamnei Cristina pentru sfat.Am deschis deja proces penal impotriva celor care au semnat si astept sa fie audiati.

  132. Cristina spune:

    Dumnezeu sa va ajute in demersurile dumneavoastra!

    Inca ceva, in momentul in care faceti memoriul catre episcopie trebuie sa relatati si despre prejudiciul suferit, in sensul ca ati fost supus oprobriului public ca urmare a celor relatate de cei 14, ca prestigiul si imaginea dumneavoastra au avut de suferit si sa mentionati faptul ca ati facut plangeri penale impotriva lor, si ca se afla pe rolul instantelor respective. In sprijinul celor afirmate sa aduceti un certificat de grefa de la instanta respectiva in care sa se ateste ca pe rolul ei se afla deschis un proces penal avand ca obiect actiunea de [], intre partile [] si ca termen de judecata data de [].

  133. Diacon Mihail spune:

    Pr.Inspector care se ocupa cu cercetarea reclamatiilor mi-a spus ( fara sa stie ca eu i-am dat in judecata) ca nu e bine sa actionez la judecata.Ce fac acum?Incep razboiul?! ,dandu-mi impresia ca ascunde tot.Nu stiu ce sa mai zic.Sistemul este asa cum e si nu stiu unde sa-mi caut dreptatea

  134. savatie spune:

    @Diacon Mihail,

    Părinte Mihail, nu e nici o nevoie să-i dai pe oameni în judecată, atîta vreme cît nu ai folosit toate căile de a-i lămuri. Dacă ai mai mulţi susţinători în sat, să facă acea scrisoare către ierarhul locului şi să o semneze în număr cît mai mare. Altceva nu-ţi va fi de folos. Să zicem că vei cîştiga o judecată, dar cum vei trăi mai departe cu acei preoţi şi cu e piscopul cu care te-ai judecat în judecăţi lumeşti? N-o să mai ai pace în acea episcopie şi poate că nici în alta nu vei mai fi primit.

  135. Iuliana spune:

    Parinte Savatie,

    Am vrea sa va intrebam daca aveti program de conferinte in Sfantul si Marele Post ce se apropie.

    In caz afirmativ si daca acceptati, va rugam frumos sa ne bucurati, publicandu-l.
    Multumim anticipat,

    Blagosloviti si iertati!

  136. anca spune:

    ma numesc anca si sunt o mama indurerata ,,,baietelul meu este bolnav are cancer,pulmonar as dori mir de la icoane facatoare de minuni sau de la sf moaste sa-l ung pe corp ………..ce as putea sa mai fac in rest,,,zic rugaciuni si dimineata si seara il impartasesc aproape duminical,,,miercurea si vinerea ii dau agheazma mare,,,ce rugaciuni sa citesc??am incredere in bunul dumnezeu ,,dar simt ca nu este deajuns ceea ce fac ,,,ce sa mai fac<<<???imi este frica,,,imi este foarte frica..doctorii nu mi-au dat un procent ,,,au zis ca depinde de cat de norocos este…oare este norocos tinand cont ca a supravietuit unui stop cardio-respirator si un preinfarct!!!!???dupa operatia la o ora si jumatate a murit!…doctorii nu se asteptau sa supravietuiasca,,,veneau la patul lui sii spuneau ca are un ingeras sus care il iubeste ca nu se asteptau ca sa traiasca…te rog doamne sa nu mi-l iei ca este viata mea sufletul meu si inima mea..este totul pt mine…VA MULTUMESC,,BAIETELUL MEU SE NUMESTE ANTON JOHNNY ,,ANTON BOTEZAT LA PREOT,,,SI FACE 3 ANI IN APRILIE ,,NU VREAU SA-L PIERD VA ROG RUGATI-VA PT EL,,adresa,,str soveja bl tcif sc a ap 18 et 4 nr 62a localitatea constanta jud constanta pe numele enache anca

  137. Diacon Mihail spune:

    Sa va dea Dumnezeu putere sa treceti peste toate incercarile vietii cu bine,sa aveti incredere in Dumnezeu ca numai El poate face minuni prin Sfintii Sai!Dumnezweu sa-i dea sanatate!

  138. Elena G. spune:

    Anca,

    Sfantul Nectarie ajuta mult bolanvii de cancer (bineinteles cu putere de la Dumnezeu), pe unii ii vindeca in chip minunat.
    Anca, esti aproape de Techirghiol, mergi si la Parintele Arsenie Papacioc, este la man.Sfanta Maria.

    Daca vrei iti trimit eu mir de la MoastelevSfantului Nectarie – prin colet postal, dar adresa pe care ai lasat-o mai sus nu mi se pare prea clara (bloc tcif???).
    Anca, suferinta ne apropie mai mult de Dumnezeu. Toate sunt in Mana LUI, El stie toata durerea ta.
    Roaga-L sa usureze suferintele lui Antonel. Fii puternica, trebuie sa ai forta sa il ingrijesti.

    Astept de la tine o adresa mai in clar ca sa-ti trimit mir de la Sfantul Nectarie.

    Curaj, Anca! Eu sunt alaturi de tine!

    Cu dragoste,
    Elena G.

  139. Elena G. spune:

    Rugaminte la dvs,. parinte Savatie,

    Stiti cumva de unde as putea sa procur Didahiile Sfantului Antim Ivireanu – Ed.Minerva 1997?
    Stiti daca exista pe undeva si in varianta elecronica?

    Saru’mana!

  140. andrey spune:

    intr adevar traim vremuriile cele din urma,insa sa nu deznadajduim caci,prin rabdare te mantuiesti iar daca sfarsitul lumii se mai amana cate putin se datoreaza Bunului Dumnezeu care se indura de cativa oameni care au mai ramas credinciosi.Doamne Ajuta

  141. Lorena spune:

    Verdi şi Mozart într-o mănăstire ortodoxă ,din Banat,de Ziua Europei

    Filarmonica Banatul va susţine, duminică, 9 mai, în premieră mondială, un spectacol într-o mănăstire ortodoxă.Mii de melomeni sunt aşteptaţi să ia parte la un eveniment unic.

    Concertul de la Mănăstirea Timişeni-Şag face parte din ciclul evenimentelor organizate de Filarmonica Banatul în spaţii neconvenţionale. După spectacolele de pe Bega, de la Pădurea Verde, de pe Aeroportul Internaţional „Traian Vuia”, cel din faţa Catedralei, din Peştera Româneşti, ori cel de pe şantierul de la Drumuri Municipale, a venit rândul unui concert într-o mănăstire. Evenimentul va avea loc pe 9 mai, de Ziua Europei, la Mănăstirea Timişeni-Şag. „Este un concert în premieră mondială. Nu au mai avut loc asemenea concerte într-o mănăstire ortodoxă. Acesta face parte din planul meu de a duce muzica în locuri neobişnuite, mai puţin accesibile. Am locaţii pe şapte ani de acum, dar le voi ţine secret”, a declarat Coriolan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul.

    Sursa:
    http://www.adevarul.ro/locale/timisoara/Concert_unic_la_Manastirea_Timiseni-Sag_de_Ziua_Europei_0_255574464.html

  142. ela spune:

    Sa-L vedeti pe Dumnezeu parinte !
    Dar acum si pe noi pacatosii!
    Rugati-va si pentru noi !

  143. silvia spune:

    Hristos s-a inaltat, parinte!
    Am o mica intrebare. Am citit mai multe din cartile dvs si de multe ori scrieti despre inceputul dezordinii in Cosmos ca urmare a pacatului originar. Eu nu prea inteleg. Nu e inceputul dezordinii in cosmos caderea ingerilor rai? De exemplu, in Omul- chip al lui Dumnezeu si chip al animalului, spuneti „pedeapsa e o miscare care vine in mod natural din partea naturii ce a fost tiranizata si defectata de actiunea gresita a lui Adam, deoarece caderea omului a provocat dereglarea intregului cosmos.” Nu vreau sa fiu legalista, doar sa inteleg de ce considerati asa. Multumesc!

  144. VladR spune:

    @Silvia:

    A fost candva pamantul straveziu
    ca apele de munte-n toate ale sale,
    in sine inganand izvodul clar si viu.
    S-a-ntunecat apoi, launtric, ca de-o jale,
    de bezne tari ce-n niciun grai nu se descriu.
    Aceast-a fost cand o salbatica risipa
    de frumuseti prilej dadu intaia oara
    pacatului sa-si faca pe subt arbori cale?

    Nu pot sa stiu ce-a fost prin vremi, odinioara,
    stiu doar ce vad: subt pasul tau, pe unde treci
    sau stai, pamantul inc-o data, pentr-o clipa,
    cu mortii sai, zambind, se face straveziu.
    Ca-n ape fara prunduri, fabuloase, reci,
    arzand se vad minuni – prin lutul purpuriu.

    Lucian Blaga

  145. silvia spune:

    @VladR
    Trebuie sa recunosc ca vreau ca scrierile parintelui Savatie sa fie cat mai perfecte. Cartea „In cautarea aproapelui pierdut” m-a castigat pentru Dumnezeu, si as vrea ca si alti suparati pe pronie sa aibe o experienta asemanatoare citind oricare dintre cartile parintelui. Bineinteles ca nu numai cartea a produs aceasta impacare, care nu a fost si nu este fara piedici, dar a fost inceputul. Cateodata doar acesta lipseste.
    Multumesc pentru poezie. Nu o mai citisem.

  146. Daniel spune:

    Parinte Savatie

    Sunt unul din cei care v-au apreciat conferintele pe care le-ati tinut in Romania.V-am simtit apropiat duhovniceste,si asteptam cat mai multe lucruri bune din partea dumneavoastra.

    In aceasta situatie,am fost uimit astazi,cand am vazut ca nu il intelegeti pe Klaus Kenneth.

    Am vazut toate punctele de vedere,eu sunt dintre cei care m-am opus afirmatiilor din articolul parintelui Stanciu.

    Nu vad justificarea unui asemenea atac,in conditiile in care ,nu vad ca acest om sa insele pe cineva.Dimpotriva,eu l-am simtit aproape de la prima lectura,si ma bucur acum ca e in Romania.Ati citit si cartea lui Calator pe pamant romanesc? Sunt acolo niste comentarii superbe la adresa Romaniei.
    Dar nu dupa aceasta carte imi intemeiez eu apararea.Ci dupa cartea Doua milioane de km,care mi se pare extraordinara..

  147. savatie spune:

    @Daniel,

    Eu nu-l atac pe Klaus Kenneth, iar prin postarea comentariului meu la articolul parintelui Mihail Stanciu nu mi-am exprimat sustinerea totala a afirmatiilor sale, ci doar ceea ce am simtit eu imsumi la citirea cartii lui Klaus. In mare masura, simtamintele noastre (nu si concluziile) corespund. M-am referit la o carte, una mai veche, nu la persoana, care, cu siguranta, are si altceva de spus decit acea marturisire de inceput. Nu as fi recomandat aceasta carte in Romania tocmai pentru aceasta noua dezbinare si neintelegere care s-a iscat intre ortodocsi pe care am presimtit-o ca fiind inevitabila.

  148. Daniel spune:

    Dezbinarea s-a creat intr-adevar,dar datorita aparitiei acelui articol.Si nu spuneti ca nu v-ati fi dorit sa apara ,deoarece eu m-am bucurat de ea.Oricum ,eu am citit-o in prima editie,care a aparut la Editura Institutui Biblic ,acum cativa ani in urma.

    Aceasta carte TREBUIA sa apara in Romania,asa cum e foarte bine ca e prezent insusi autorul.
    Neintelegerea acestei vii personalitati ortodoxe pe mine ma intriga,ma pune in alerta,si ma dezamageste.
    Fara sa stiu ca se va isca o asemenea valva,eu am simpatizat cu autorul de la inceput,acum vreo 7 ani,si l-am pus deoparte,la inima.Asa ca,acum cand vad ca e atacat,reactionez din iubire.
    Sunt un clasic,vreau sa respect dogmele in totalitate,ma tin de Biserica cat pot de strans,si de pe aceste pozitii ii iau apararea.
    Ati scris o carte Nebunul,ar trebui sa vedeti o oarece nebunie pentru Hristos si la Kenneth,in sensul acela bun,crestin ortodox.Si,atunci,probabil nici pe mine nu ar trebui sa ma mire ca sunt dintre crestini care arunca in el cu noroi.
    Astept de la Dumneavoastra sa adanciti fenomenul,si sa reveniti cu un alt punct de vedere.Nu se poate ca cei care-L iubesc cu mare dragoste pe Hristos,sa nu fie apropiati.
    Nu sunt de acord deloc,ca aceasta carte ,si persoana lui Klaus nu trebuia sa vina in Romania.Sa ne gandim ca la fratii nostri greci si bulgari,nu a existat aceasta respingere.In Grecia ,un preot i-a spus ca mesajul lui este tocmai unul adecvat vremurilor noastre;iar in Grecia s-a vandut cartea in mii de exemplare.

  149. savatie spune:

    @Daniel,

    daca as aprofunda aceasta discutie, precum mi-o ceri, ar trebui sa-l apar atit pe Klaus, cit si pe parintele Mihail.

  150. Daniel spune:

    Daca este in adevar,orice pozitie este binevenita,pentru a clarifica lucrurile.

  151. Ana spune:

    Daniel @ „Dezbinarea s-a creat intr-adevar,dar datorita aparitiei acelui articol.”

    Nu s-a produs nici o dezbinare si acel articol al parintelui era necesar. Acum tu esti atasat de acest Klaus si poate chiar e ca un idol, insa intr-o zi ai sa-ti dai seama ca noi romanii care avem atatia parinti, atatea manastiri, nu putem sa luam sfaturi de la cineva care vine din occident si care traieste ortodoxia cu euforie. Klaus cu adevarat e bucuros ca a ajuns la ortodoxie, dar nu este un bun sfatuitor pentru noi romanii. El traieste o ortodoxie potrivita cu stilul lui de viata.

    Ai vazut parintele Serafim Rose cand s-a convertit la ortodoxie, si-a dat seama ca nu o sa poata trai ortodoxia acolo in lume si de aceea s-a retras departe de lume si in simplitate.

    Traiesc in afara tarii si vad cum traiesc ortodocsii credinta noastra stramoseasca. E atat de diferita, atat de modernista. Totul e intr-o perfectiune potrivita cu viata lor de zi cu zi. Seamana a ortodoxie, dar este o imbinare de mai multe credinte din care nu lipseste agiornamente..

    Cuvintele lui Klaus fascineaza, atrag, dar numai pe cei care inca nu au gustat din spusele unui parinte ca Cleopa, ca parintele Sofian Boghiu, ca parintele Ioanichie Balan.

    Azi am ascultat o conferinta de-a parintelui Ioanichie Balan, care demonteaza pe orice predicator gen Klaus. Asculta conferinta si sa vezi ce spune de Buda, de discoteca, de telivizor etc. Iar Klaus le spune tocmai invers.

    Parintii ortodoxiei noastre, nu s-au jucat cu cuvintele. Cand ii ascultam ne plangem pacatele, ne aproapiem de Hristos cu durere. De asta avem noi nevoie.

    In nebunia asta a ecumenismului, se incurajeaza un astfel de vorbitor. Sunt anumite interese. Daca insa ne pasa de cum traiesc copii nostri sau tinerii din jurul nostru, sa nu incurajam astfel de curente.

    Doamne ajuta
    Oare ce ar spune Klaus despre homosexualitate?

  152. Flavius spune:

    Spunea un Sfant Parinte, din Pateric cred (iertata sa-mi fie ignoranta) ca atunci cand nu suntem siguri ca putem discerne intre bine si rau e mai bine sa stam deoparte. De ce sa gustam din asemenea invataturi, care sunt in cel mai fericit caz incerte? Unele greseli din discurs sunt saritoare in ochi si pentru noi muritorii de rand, in plus au atras atentia si cativa Parinti aici pe forum ca treaba nu e tocmai oabla cu discursul lui KK (nu neaparat cu persoana lui). De unde atunci indrazneala de a face apologie acestui KK? Ne credem oare mai destepti si mai apropiati de Adevar decat cei care stau ore in sir in rugaciune in fiecare zi? Simplificand lucurile si mai tare: ce nevoie avem de KK scriind cu majuscule ca aceasta carte TREBUIA sa apara in Romania? Pai noi romanii am primit marele dar Dumnezeiesc de a ni se fi plantat samanta crestinismului direct de catre unul din apostoli, urmat apoi de o linie de mii de sfinti pana in ziua de azi. Nu avem noi izvoare destule? Pai pana sa ajungem noi la KK, avem ce citi, nu ne ajunge o viata.

    Fiind convertit si eu recent de la protestantism, sincer ma bucur pt KK, ca a gasit ortodoxia, dar Dumnezeu sa-l lumineze si sa-i dea mai multa smerenie. Nu mi-a inspirat ceva rau, doar ratacire. Nu inteleg de unde indrazneala de a se ridica la rang de propovaduitor, riscand sa degenereze in fals proroc. Si nu aici e neaparat problema, ca falsi proroci au fost si vor fi, ci ca sunt lasati sa predice in Biserici. Aceeasi reticenta o am si fata de Dan Puric. Hai sa zicem ca ambii sunt bine intentionati, dar neavand pregatire teologica si har, fac inevitabil greseli (vezi tamtamul de la Aiud). Cum nu ne ducem cu trupurile la veterinari, asa sa nu mergem nici cu sufletele la proroci neavizati. Iertat sa-mi fie, dar in Biserici as vrea sa vad numai fete bisericesti.

  153. Radu spune:

    Parinte Savatie,
    Am urmarit cu interes participarea dv. la emisiunea lui Radu Morar de ieri, 18.05.2010, legata de ultima dv. carte.
    Am retinut, din discursul dv., ideea asemanarii pe care ati sesizat-o intre „subtilitatile” propagandei unioniste exersate in blocul sovietic si aplicate intr-o formula imbunatatita in noua organizare europeana. Observatia dv. mi-a folosit mult si mi-a confirmat o parte din propriile opinii.
    Nu stiu daca am gasit aici spatiul potrivit pentru o intrebare la care nu as vrea sa va solicit un raspuns care sa va angajeze (d.p.d.v. politic etc.) dar va rog sa-mi permiteti totusi sa-l formulez.
    De regula, exista unele tipare dupa care pot fi recunoscuti, pentru cei putintel mai avizati, corifeii noii societati si-ai noii oranduiri spre care se tinde. De aceea pare debusolant cand geometria acestui proces se „imbogateste” si cu figuri pe care le-am fi asociat, implicit, mai degraba, cu un Ancien Régime.
    Cum credeti ca ar trebui interpretata participarea fostului suveran al Romaniei la „parada” militara din 9 mai a.c. din Rusia, in conditiile in care am inteles ca presedintele in exercitiu al Rep. Moldova a refuzat acest lucru?
    Oare toata aceasta scema include (si a inclus de la inceput) tot felul de astfel de figuri? Mai e oare in deplinatatea cunostintei de cauza batranul ex-rege sau mai e el insusi? A fost substituit intre timp si acum apare doar o sosie nonagenara? Pana una-alta este ultimul posesor in viata al ordinului sovietic Pobeda…
    Va multumesc anticipat.

  154. Ana spune:

    Flavius @ „Pai pana sa ajungem noi la KK, avem ce citi, nu ne ajunge o viata.”

    Intr-o conferinta parintele Nicolae Tanase spunea ca nu reusim sa citim in viata noastra tot ce s-a scris in ortodoxie.

    Ai vorbit ca un ortodox:)

  155. ana ioana spune:

    @Flavius

    am observat ca intotdeauna prostestantii sau cei de alte religii convertiti la ortodoxie au intotdeauna o reminiscenta. Parca nu ar avea ortodoxia pura a romanului nostru. Ei trebuie sa faca mari eforturi, chiar daca au multa ravna si dragoste fierbinte.De aceea, in tara noastra, nu cred ca isi are rostul un convertit sa ne vorbeasca, pentru ca nu sunt cazuri asemanatoare. Am citit si eu cartea lui despre convertire si nu prea m-a impresionat. Asteptam ca sa puna accent pe relatia cu parintele Sofronie si modul cum acesta i-a schimbat sufletul. Este ca o carte neterminata.

  156. VladR spune:

    @Ana Ioana: Atat Pr Rafail Noica cat si Pr. Seraphim Rose au fost protestanti.

  157. Flavius spune:

    Ca sa nu mai vorbim de Pr. Steinhardt, care a fost evreu. Desigur, cu cat vii de mai departe, cu atat e mai greu sa invingi reminiscentele, dar acesti parinti ne demonstreaza ca se poate. Si e lesne de inteles, pentru ca samanta adevarului e plantata in fiecare la nastere. „Ortodoxia e natura omului” spune Pr. Noica. Sa nu cadem nici in pacatul „purismului” ortodox de care ne avertiza Pr. Rose. Insusi Hristos a spus ca a venit pt pacatosi, nu pt cei drepti. Ortodoxia e pentru toata lumea.

    Klaus si-a facut un mare bine ca s-a convertit la ortodoxie. Ca si marturie, ca poveste, e o dovada extraordinara: Uitati, pe toate le-am gustat si confirm ca ortodoxia e Adevarul. Daca s-ar limita cu smerenie la asta, poate chiar ar fi un serviciu adus ortodoxiei si ar ajuta la salvarea altora. Dar de aici si pana la a scrie o carte si a face turnee, considerand ca povestea lui e mai pertinenta doar pt ca e mai colorata ca a altora… A cam sarit calul, cazand usor inspre baptism. Ortodocsii stiu ca nu cu tamtam ii convingi pe altii, ci prin revelatie. Poate ca ar fi trebuit sa mai astepte putin inainte sa se apuce de propovaduit. Sau daca e asa inflacarat, poate i-ar fi fost de folos sa devina preot mai intai. Bunele intentii nu ajung, nu fac decat sa ofere teren fertil necuratului si sa ne transforme in unelte. De multe ori nici nu ne dam seama pe cine slujim, cu cele mai bune intentii. Si poate chiar asta e. Necuratul a facut ravagii in vest de-a lungul secolelor cu tumultul de religii noi, totusi estul a stat drept prin ortodoxie. Acum incearca sa vina si aici, evident nu poate cu baptismul ca nu-l inghite nimeni (sau foarte putini) si atunci vine cu un ortodox care striga in gura mare: sunt ortodox, dar e OK sa mai mergeti la discoteca, si mie imi place sa dansez. Bine Klaus, e pacatul tau si al meu si al multora, nimeni nu e curat, dar nu striga in gura mare ca e OK, stricandu-i si pe cei curati. Si iata asa apare prima mica pata de putreziuciune pe marul sanatos, care in timp indelungat ajunge sa strice tot marul. Cel putin in vest asa a functionat treaba, dupa cum spune Pr. Rose.

    Sau e doar paranoia mea. In orice caz, odata ce am avut o ezitare, ma tin deoparte. Ca la depasire, daca eziti, mai bine nu iesi.

    Doamne ajuta-ti Klaus, cred ca esti pe drumul cel bun totusi, dar mai trebuie multa munca.

  158. Elena G. spune:

    Parinte Savatie,

    Va stiu de foarte multi ani, m-am folosit de sfaturile sfintiei voastre (anii 2000 -2002), va port respectul cuvenit unui slujitor al Sfantului Altar, insa, in ultimul timp, nu mai reusesc sa inteleg din care tabara faceti parte – caci va exprimati ambiguu.

    Iertata sa-mi fie indrazneala dar, sfintia voastra ce alegeti:

    1. Sa-L marturisiti pe Hristos Domnul alaturi de alti parinti (recunoscuti ca avand marturisire curata a Sfintei Ortodoxii)?
    2. Sau alegeti sa fiti de acord si cu acesti parinti dar si cu cei pe care (parinti respectivi) ii combat. (?)

    Va scriu pentru ca m-am intristat de ambiguitatea exprimarii sfintiei voastre in postarile referitoare la cartea lui K.K. si pentru ca nu aveti o pozitie ferma in acest sens.
    Sau, poate ca nu vreti sa suparati pe cineva.

    Va rog sa ma iertati, parinte Savatie!

  159. Cristian spune:

    Sarut mana parinte,
    Binecuvantati si iertati!

    Imi place foarte mult ce picteaza condeiul prin mainile dumneavoastra. Am avut ocazia sa va ascult la o conferinta in Constanta si am ramas placut uimit de felul in care abordati diverse teme teologice.
    Va astept cu drag pe pagina tatalui meu.
    http://www.preot-turcu.ro

    Iertati parinte,
    Cristian

  160. Părinte, vă rugăm să ne spuneţi mai multe despre arestarea dumneavoastră de ieri !

  161. xoxo spune:

    Pentru mine Klaus Kenneth e o mărturie a faptului că există pentru fiecare un drum către Hristos.

    Mă gândesc mereu că ortodocşi în lume suntem prea puţini, şi nici creştini nu suntem prea mulţi. Mulţi slujesc la idoli, iar alţii sunt atei şi s-ar închina diavolului, fără să ştie ce fac, numai ca să se declare împotriva lui Dumnezeu. Avem nevoie de o credinţă care să schimbe lumea, o credinţă plină de iubire.

    Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru ce a făcut cu Klaus.

    Tocmai citesc „Nebunul”. Nu a stat să judece în Caliopi urâciunea păcatului. I-a redat demnitatea. Iubirea le redă frumuseţea celor iubiţi.

    Când mă gândesc la Klaus Kenneth rămân uimită. Mie personal mi-a dat mult curaj într-o seară când, vorbind cu un ateu, pierdusem orice nădejde că o să-L găsească vreodată pe Hristos. Dar Klaus mi-a dat nădejde că o să-l găsească Hristos şi pe ateul meu.

    „Cel ce m-ai zidit, Dumnezeule, mântuieşte-mă.”

    Toate cele bune.

  162. Irini spune:

    Dumnezeu sa va dea sanatate si intarire!
    va las adresa blog-ului meu…( http://o-viata-frumoasa.blogspot.com )
    probabil veti remarca in majoritatea articolelor directia contra-ecumenista.
    si de asemenea cred ca veti cunoaste autorul acestor publicatii („M.L”).
    Bucurii intru Hristos!

  163. Flori spune:

    Tocmai am citit „Diavolul este politic corect”, si trebuie sa recunosc ca m-a marcat.Ma bucur sincer ca exista oameni ca dumneavoastra care trag semnale de alarma. Din pacate sunt multi cei care nu inteleg mesajul, ideea, esenta. Aceasta carte,dupa parerea mea, ar trebui introdusa in programa de limba si literatura romana, ciclul liceal. Poate asa se mai deschide mintea tinerilor din ziua de azi-noua generatie-care, din pacate, seamana din ce in ce mai mult cu personajele cartii dumneavoastra. Sa va dea Dumnezeu sanatate!

  164. @Flori
    Părerea mea este că ar trebui să se facă un film după acest roman. Cred că ar avea un impact deosebit.

  165. Flori spune:

    @putereaortodoxa

    Nu sunt de acord cu regizarea unui film pt ca nu va transmite ideea. Va avea impactul unui film S.F sau marca Dan Brown( sunt sigura ca oamenii asa il vor percepe)Insa, daca este introdusa intr-o programa scolara, fiind studiata, copii ar intelege meseajul( mai ales ca se studiaza religia in scoli).Astfel de realitati trebuie prezentate succesiv,urmate de explicatii,altfel riscam sa aiba un impact cum am spus mai sus.

  166. Dar ceea ce spui tu(să fie introdusă într-o programă şcolară) este aproape imposibil deoarece editorii manualelor sunt departe de învăţătura creştinească, dacă luăm în considerare lecţiile propuse.

    „Binecuvântată fii închisoare” ne demonstrează că am putea dezvolta în industria cinematografică românească o perspectivă ceştină. „Diavolul este politic corect”, având în spate un regizor bun şi totodată creştin ortodox(autentic nu cu numele), ar putea fi un produs mult mai accesibil sau mult mai practic. Eu nu susţin generaţia videoului însă la ora actuală o găsesc destul de dispusă să dea randament, căci de citit, să fim sinceri, cine mai citeşte în ziua de astăzi ? Cunosc şi eu destule persoane care citesc dar spre deosebire de alte vremuri, reprezintă un număr extrem de mic. Iar dacă este să vorbim despre învăţământ, ţin să precizez că la ora actuală este la pământ !

  167. Flori spune:

    Este foarte periculoasa ideea ta. Trebuie evitata pe cat posibil ideea de „industrie” pentru ca s-ar pierde adevaratul sens al scrierilor parintelui. Parintele nu este un romancier si atat. In scrierile sale parintele prezinta niste realitati pe care incearca sa le explice oamenilor acestor vremuri.Ceea ce este un lucru destul de delicat. Perspectiva crestina dezvoltata intr-o industrie ar deveni industrie. „Diavolul este politic corect”, prezentata unor adolescenti(varsta la care oamenii isi contureaza caracterul, isi formeaza niste idei,in linii mari , despre viata), cu siguranta va avea impactul dorit.In ceea ce priveste starea invatamantului romanesc sunt de acord cu tine.Aceasta cadere se datoreaza scoaterii examenelor de admitere la liceu si facultate. Copii nu mai sunt motivati sa invete pentru ca oricum vor termina o facultate pe baza de dosar.Asa vor disparea elitele, clasa intelectuala.Cum poti sa manipulezi un popor si sa-l ingenunchezi? Simplu: distrugandu-i clasa intelectuala.Sistemul romanesc de invatamant a fost cel mai performant din europa datorita structurii sale( 4 ani primar, 4 ani gimnazial, 4 ani liceal, 4 ani universitar + examenele de admitere).Examenul de admitere il responsabilizeaza pe copil, il face sa constientizeze ce inseamna valoare.Insa, ideea este sa nu mai existe valori

  168. @Flori

    La fel de periculoase sunt şi unele cărţi ale ierom. cum ar fi „Audienţă la un demon mut”. Amestecă adevărul cu ficţiunea, ceea ce pe mulţi îi poate sminti sau pe alţii rătăci. Aşadar nu ar fi mare diferenţă.

  169. Rodica spune:

    Si ceea ce traim nu e o fictiune de prost gust?Ceea ce nu vedem,insa,e ca aceste carti ne atrag atentia asupra realitatii…caci ceea ce nu se poate spune de pe garduri se poate spune intr-o poveste…

  170. Flori spune:

    @putereortodoxa
    Nu am spus ca scrierile parintelui ar fi periculoase, m-am referit la metodata expunerii lor.Filmul induce mai mult ideea de fictiune. Intr-adevar, daca scrierile parintelui ar fi regizate , este posibil, ca ele sa fie percepute ca pura fictiune, sa fie sminteala pentru unii. Insa, daca sunt prezentate , folisindu-se anumite metode didactice( explicatia, conversatia euristica, argumentarea,)cu siguranta ar fi intelese in profunzimea lor. Cu toate acestea, consider ca metoda aleasa de parintele Savatie este cea mai inteleapta. Imi cer scuze daca am deranjat prin comentariile mele. Mi-am dat si eu cu parerea.

  171. @Flori
    „Intr-adevar, daca scrierile parintelui ar fi regizate , este posibil, ca ele sa fie percepute ca pura fictiune, sa fie sminteala pentru unii. ”
    Înseşi scrierile(unele) sunt ficţiune într-un procent ridicat şi sunt sminteală pentru unii.
    Aşadar film sau carte este cam tot una, asta vreau să spun. Înţeleg ideea ta de a fi prezentate prin metode didactice ca fiind un posibil pericol pentru noi, însă este ultimul lucru pe care cei în măsură l-ar face(mă refer în general); şi repet, este aproape imposibil din multe motive.
    Pe mine personal nu m-ai deranjat cu nimic, noi doar încercăm să lămurim nişte treburi.

  172. Pr, Constantin BĂLĂUCĂ spune:

    P.C. Părinte Savatie binecuvântați. Numele meu este Constantin BĂLĂUCĂ și sunt preotul parohiei Nașterea Maicii Domnului din Roma -ITALIA. Vă citesc de o bună perioadă de timp publicațiile. Credincioșii de care mă îngrijesc cunosc în mare parte majoritatea scrierilor dvs. Întrucât nu am o adresa e-mail a dvs. mă văd constrâns să vă scriu pe acest blog. De aceea, vă rog să-mi indicați o adresă e-mail sau un nr de telefon la care să vă pot contacta pentru discutarea unui proiect care vă privește în mod direct.
    Cu stimă și prețuire, întru Hristos slujitor,
    pr. C. BĂLĂUCĂ

  173. Nicoleta H. spune:

    Doamne ajuta pr. Savatie!

    Vreau doar sa-mi exprim multumirea pentru tot ceea ce am citit aici si m-a zidit sufleteste.
    Domnul sa va ajute in calea dvs.!
    Cu stima Nicoleta H.

  174. Părinte Savatie, tare mult m-aş bucura să aud că apare „Iepurii nu mor” vol.2, relatându-se episoade din viaţa lui Saşa, acum ajuns la maturitate.

    M-am amuzat tare citind această carte şi mi-a intrat în suflet, aşezându-o la loc de cinste(special în bibleoteca mea) lângă celelalte cărţi semnate – Ierom. Savatie Baştovoi.

    Aştept nerăbdător să apară o nouă carte ce sper să îşi aibă lansarea tot în acest an. Ce ziceţi părinte, intuiesc bine ?

  175. alvi spune:

    Sarut mana , parinte !
    Dumnezeu sa va intareasca si sa va ocroteasca cu harul sau !
    Va multumesc pentru tot ceea ce faceti si pentru sprijinul duhovnicesc pe care ni-l oferiti !

  176. anca spune:

    EXTRAORDINARA ULTIMA CARTE A PARINTELUI!!!Luati cartea!!” Diavolul este politic corect”. Parinte! Fiti binecuvantat si harul Domnului Isus sa fie pururea peste dumneavoastra!!!
    Multumesc pentru carte!

  177. Robert spune:

    -ia uite pe ce site ai ajuns parinte si printre ce perosnalitati …unele par a fi ortodoxe altele in nici un caz ..stiai de pagina asta : http://www.ceruldinnoi.ro/pages/foto.htm

  178. eln spune:

    cand am primit atata rautate, atata ras, neciste, din parte unor oameni alesi de Dumnezeu, cum poti sa te mai gandesti la bunatate, la iubirea lui Dumnezeu, cum poti sa citesti ca Dumnezeu este iubire .
    daca ei ii slujesc lui Dumnezeu daca se impartasesc, daca il au pe Dumnezeu in sufletele lor,nu pot sa ma gandesc decat ca ceea ce primesc de la ei este de fapt ura si neiubirea lui Dumnezeu
    nimic nu ii poate opri de la rautate,imi fac atata rau si rad de mine prin pilde,imi vorbesc de mandrie si nerabdare,au distrus si distrug in fiecare zi ultimul dram de credinta ,de bunatate, de cinste, sadit cu mult greu de parintii mei si de preotii din copilaria mea.
    nu imi doresc decat ca ceea ce scriu sa le indrepte inimile catre bunatate si catre adevarata credinta , sa nu mai castige inimile si numarul credinciosilor prin suferinte, boli, tragedii
    eu asa vad iubire, sunt ultimul si cel mai nenorocit om, si pana am sa mor asa am sa vad iubirea si credinta in Dumnezeu
    va scriu cu multa durere

  179. roxana spune:

    sarut mana parinte.sunt super incantata de cartile domniei tale(ultimul meu baietel se cheama simeon).pe langa faptul ca te as ruga sa ma pomenesti cu familia care e numeroasa,as vrea sa te intreb ce parere ai despre buletinele cu cip si celelalte acte cu cip la modul cel mai serios si practic cu putinta.miroase a 666 sau nu?in curaj si libertate in ortodoxie care a aparut in 2002 spuneai ca la ora actuala ne stresam degeaba cu chestiunile astea.timpul a trecut si lucrurile avanseaza surprinzator de repede si sunt buimaca.traiesc intr un mediu intesat de preoti si multi sunt la fel de buimaci.exista deja si controverse…sunt curioasa de abordarea ta parinte azi,2010.multumesc mult

  180. eln spune:

    La multi ani duhovnicesti!

  181. ionel spune:

    Din Ardeal alese urari de sanatate,bucurii si un calduros ” LA MULTI ANI ! „

  182. Dorina spune:

    Dumnezeu si sfantul sub ocrotirea caruia sunteti,sa va binecuvanteze,sa va daruiasca pace si elan plin de intelepciune.
    Va iubim, ne bucuram ca existati si va asteptam cuvantul la conferinte si in carti.Avem nevoie de duhovnici adevarati,de marturisitori vii, neobositi.Domnul sa va apere pasii, sa va daruiasca bucurie, lumina si hrana duhovniceasca din izvorul nesfarsitei sale iubiri si din dulceata Duhului Sfant.
    La multi ani, parinte Savatie!
    In Sfintia Voastra Dumnezeu s-a facut prezent pentru doi.Ce a lipsit de la tatal s-a daruit fiului.Minunata binecuvantare aceasta „fusta”.
    Si pentru a ramane in duhul Sfintiei Voastre ma adresez fratilor si surorilor crestine pentru a exersa mereu si mereu lectia iubirii ca daruind dragoste sa ne vindecam pe noi insine si pe cei din jurul nostru.Numai prin iubire putem birui.

    Iertati si binecuvantati!

  183. Rodica spune:

    Sanatate,usi deschise la buna vreme,oameni luminati in calea dvs,clipe de pace si suflet usor!La multi ani!
    Rodica si Dolores

  184. Mirela spune:

    la multi ani, parinte! Mantuire! Azi, la Slujba mi-am adus aminte de dv….si ma gandeam ca daca eu m-am gandit la dv si pt o clipa, cum s-o gandi Dumnezeu la dv… Domnul sa sporeasca in Sfintia Voastra! Sa ne traiti in vesnicie!

  185. Flori spune:

    Sa va dea Dumnezeu multi ani sanatosi!

  186. Karol spune:

    parinte Savatie eu nu locuiesc in Bucuresti si in orasul meu nu am de unde sa cumpar cartea Diavolul este politic corect, stiti cum pot sa o comand prin posta ?

  187. Romeo spune:

    Binecuvantat este Dumnezeu prin sfintii Lui!

    Doamne, Iisuse Hristoase, pentru rugaciunile Sfantului Ierarh Ioan Maximovici ai mila de noi, pacatosii!

    Voiam sa intreb daca cineva dintre cei care crezand cu tarie minunilor savarsite de Sfantul Ioan si ajungand la racla cu moastele Sfantului m-ar putea ajuta cu putin ulei sfintit din candela care arde la aceasta, pentru o sinuzita maxilara cronica dreapta si o hipotiroidie care s-a reactivat dupa 10 ani.
    Multumesc!

  188. Sărut mâna părinte ! Vă transmit salutări din partea familiei Vizitiu din Chişinău. Dimitri, fiul domnului Vizitiu Petru, este un prieten de-al meu.

  189. o sora buzoianca spune:

    Pentru diaconul Mihai din Buzau_
    Nu uitati, parinte Mihail, ca nimeni nu e prooroc in satul lui! … si daca preotul paroh si o mana de sateni nu va vor, indiferent din ce cauze, nu va sfatuiesc sa va incepeti lucrarea cu un razboi ci mai degraba sa „activati” puterea de neinvins a smereniei si sa solicitati o parohie oriunde in alta parte decat in acel loc, unde preotul sta pe picior de atac si nu va primeste ca pe un frate si un odor scump pentru impreuna slujire si pastorire. Nu e greu de imaginat ce fel de slujire se face in acel sat, daca doua biserici au un singur preot, si cum ingrijeste lucratorul acela via Stapanului, dar este sigur ca pentru buna sau reaua lui slujire, lucratorul acela va lua plata!
    Cautati mai intai pacea, parinte Mihail, si apoi dreptatea, ne invata parintele Cleopa, si sa fiti convins ca acesta e un sfat intelept. Puneti cerere la episcopia Buzaului pentru alta parohie, iar daca nu, tara e mare, si e loc pentru fiecare! Nu va temeti! Fiecare rau ni-l transforma Dumnezeu intr-un nesperat bine! Puneti genunchiul la rugaciune la Maica Domnului si la Sfanta Parascheva, treceti la post de 40 de zile, si nu se poate sa ramaneti fara raspuns drept. Uneori Dumnezeu ne indeparteaza de raul pe care noi il credem binele nostru, pentru a ne duce sa slujim acolo unde va fi bine si pentru noi si pentru cei care asteapta un invatator vrednic! Sa multumim lui Dumnezeu pentru tot, sa nu nadajduim la ajutorul omenesc in aceste chestiuni, dupa cum citim in Paraclisul Maicii Domnului – „ajutorului omenesc nu ma incredinta pe mine, Doamne!”
    Ce judecator e mai mare ca Hristos Domnul? La El puneti plangere si rugaciune nu la Tribunal!
    Rugaciunea va va spori smerenia si va va dovedi credinta si loialitatea fata de Hristos Domnul! Eu am inlaturat toate obstacolele si adversitatile in viata cu aceste arme, care nu se demodeaza si nu se tocesc niciodata, si care nu sunt intrecute de nici o alta arma! Rugati-va cu mila si cu dragoste frateasca si pentru preotul acela tulburat, care se aseaza in drum ca asinul incapatanat si va intarzie lucrarea duhovniceasca! Sunt convinsa ca pentru preotul incepator Dumnezeu alege parohia si lucrarea si nu episcopul! Maica Domnului sa va acopere cu sfantul Ei Omofor iar Duhul Sfant sa va lumineze mintea si sa va sporeasca smerenia si credinta!

  190. Anton spune:

    ADEVARATA PROBLEMA-
    Este cenzurarea in biserica Ortodoxa a Sf. Impartasanii.Fara Trupul lui Cristos suntem nimic,si ei stiu asta,ca fara sa primim HAR prin Euharistie suntem degeaba si pot sa faca ce vor cu noi.Asta e adevarata problema,restu ca o fi ca no fi ,om vedea,dar degeba constatam cipuri si alte chestii ce vor aparea intr-un viitor apropiat,daca nu ne intarim in Har (pana se mai poate,deja nu se mai poate ca nu te lasa popii sa te impartasesti prea des,numa ei au voie in fiecare zi,de parca ei s-ar fi jertfit pe cruce).DACA NU MA CREDETI aveti pe site -ul vostru un citat de la PREOTUL MARTURISITOR CONSTANTIN SARBU care zice:”Cat mai aveti preoti cercetat-i si impartasiti-va!”
    Harul se primeste doar prin Impartasirea cu Trupul si Sangele lui Iisus Hristos!
    Alta sansa nu e,asa ca daca vreti sa ajutati credinciosii care va viziteaza site-ul si sa-i luminati spuneti-le despre cenzura Sf.Impartasanii din Biserica Ortodoxa si indemnati-i la o Unire cu Hristos cat mai deasa,zilnic daca se poate,practic Canonul 9 Apostolic spune :”Toti credinciosii care intra si asculta Scripturile ,dar nu raman la rugaciune si la sfanta Impartasire ,trebuie sa fie indepartati ca unii ce fac neorinduiala bisericii”(pag.385 Impartasirea continua cu Sfintele Taine-dosarul unei controverse marturiile Traditiei-diac.Ioan I.Ica jr.Ed.Deisis Sibiu) si Sf. VASILE CEL MARE-Epistola 93 catre Cezaria patriciana despre Cuminecare(372):”Bun si folositor lucu este a ne cumineca si impartasi in fiecare zi cu Sfantul Trup si Sange al lui Hristos,intrucat El Insusi spune:”Cine mananca Trupul Meu si bea Sangele Meu are viata vesnica ”[In 6,54].Caci cine se indoieste ca a te impartasi incontinuu de viata nu e nimic altceva decat a fi de mai multe ori viu.”(pag.391 Impartasirea continua cu Sfintele Taine-Ioan I. Ica jr.)
    Daca sunteti cu adevarat pt. Dumnezeu si vreti sa marturisiti ADEVARUL(pe Iisus)atunci acum aveti ocazia si v-am pus si documentatia la dispozitie.
    Va rog sa cititi cartea si sa cautati sa-l primiti pe D-zeu cat mai des cu putinta,chestia cu vrednicia lasati-o la o parte ca nimeni nu e vrednic pa pamantu asta,si atunci ce facem stam pa loc si nu ne impartasim?Dar pt ce a venit Dumnezeu pe Pamant?Oare nu pt cei bolnavi si pacatosi?Si atunci ce ne opreste in a ne apropia de Sfintele Taine?Doar nestiinta noastra,nesimtirea noastra si preotii spalati la creier in regimul comunist si astazi.
    Dar batranele care vin in fiecare zi la biserica de ce nu sunt lasate la Sf.Impartasanie?
    Asta e cea mai grava cenzura: A-i tine pe oameni robi pacatului,si a nu -i lasa sa ajunga la Dumnezeu.Asta e crima cea mare.Si asta preoti ortodoxi ce se pretind ca apara dreapta credinta, fiind.Cu ce o apara ,cu pomelnice?Astea-s fix pix .Centrul Liturghiei ESTE EUHARISTIA.Sper sa ni se deschida mintea si inima.
    Doamne Ajuta!
    Anton

  191. Daniel spune:

    Parinte Savatie
    Va rog, daca se poate, sa va spuneti parerea in cateva cuvinte despre Corneliu Zelea Codreanu si despre Miscarea Legionara (perioada din timpul vietii Capitanului). Acest subiect se cam evita chiar si de catre istorici, iar miscarea Noua Dreapta nu stiu daca este ceva pozitiv.
    Daniel

  192. Razvan spune:

    Cuvioase Parinte Savatie,
    Am o nedumerire in ultimul timp si nu stiu exct cui sa cer sfatul.

    Am un blog cu sfaturi pentru sanatate in care am prezentat un articol „Vindecare cu puterea mintii” prin care se foloseste Metoda Silva pentru vindecare.

    Am vazut destui oameni de buna credinta care folosesc cu succes aceasta metoda in scopuri terapeutice.

    Pe de alta parte, sunt cateva lucruri despre acasta tehnica care ma infioara:
    1. Un prieten care a experimentat de curiozitate aceasta metoda a vazut langa el un deomn si a tras o speriatura grozava.
    2. Am citit in cartea „Marii initiati ai indiei si parintele Paiasie” ca poate fi o metoda pericuolasa pentru suflet.
    3. Am vazut filmul „The fourth kind” care m-a infiorat si mai tare in acest sens.
    4. Eu nu mai indraznesc s-o fac, dupa ce, mi s-a parut ca aud lucruri ciudate prin casa.

    Desi articolul este unul de succes is pe placul cititorilor, nu vreau sa fiu eu raspunzator in fata Domnului pentru decaderea sufleteasca pe care am indus-o altora.

    Pe de alta parte, m-am gandit ca poate o experienta de aceasta e diferita de la om la om…si poate pe unii chiar ii ajuta.

    Ma tot gandesc de 1 sapatamana daca sa sterg sau nu articolul de pe blog.

    Totusi, va intreb: nu poate fi asta o metdoda prin care Dumnezeu ingadoie omului sa se vindece?(asa cum sunt medicamentele)

    Ma gandesc: Ce-ar fi daca am folosi aceste tehnici de vizualizare pentru a vizualiza mental cum Dumnezeu ne vindeca?

    Asadar, ar fi mai bine sa sterg acel articol sau sa-l las ca probabil unora le este dat sa se vindece prin asta?
    Mi-ar foate bine un sfat in acest sens.
    Doamne ajuta!

  193. VladR spune:

    Razvan, ai un duhovnic? Daca ai, prezinta-i detaliile de mai sus si urmeaza-i sfatul.

  194. Va rog, daca se poate, sa fac cadou din cartile pe care le-ati publicat, dar nu ne permitem sa le cumparam, le pot copia si imprima acasa pe imprimanta mea (la un pret infim de mic fata de pretul din librarie)
    Nu am dori sa facem un lucru ilegal, am dori sa gasim formula legala pentru a copia aceste carti si sa platim dreptul de autor pt un numar de 50 exemplare pentru inceput. Repet, cartile se vor distribui gratuit (va imprimat asta pe coperta) si voi urma toate instructiunile pe care mi le dati.

  195. ieromonah savatie spune:

    @ Ionita Petrache,

    daca le distribuiti gratuit si nu faceti nimic ilegal, in sensul sa ma expuneti pe mine, ca autor, unor riscuri in fata legii, o puteti face.

  196. paula spune:

    parinte…de abia am intrat pe blogul sfintiei voastre si recunosc ca sunt impresionata ca ortodoxismul are si aceasta forma…postmodernista
    sunt asa in tagada…adica pe cale de smintela..pentru ca pot spune ca sunt „convertita” de putin timp…n-am nici un an de cand sunt in biserica…eram in starea tanarului razvratit si dornic de exuberanta dar slava Domnului ca L-am descoperit la timp…pana nu faceam prostii mai mari.
    problema mea ar fi calea spre mantuire si ortodoxia pot fi intelease si asa?
    monahism postmodernist
    chitara
    muzica
    poezie
    arta
    va rog sa-mi iertati indrazneala dar nu vreau sa ajung sa judec
    nu stiu ce-i bine si ce nu si, asta ma framanta…nu stiu daca i-a placut lui Dumnezeu ceva din ce facea omul vechi(poezie si incercari de chitara)
    nu stiu daca lepadand toate astea qm facut bine…
    parinte, iertati-ma…nu stiu(din nou) daca ati inteles framantarea mea dar…blagosloviti si pomeniti-ma si pe mine!
    doamne ajuta!

  197. paula spune:

    parinte blagosloviti…eu am pus intrebarea si Dumnezeu s-a milostivit si mi-a raspuns…ma iertati pentru indrazneala inca odata…putina mea credinta ma duce usor la smintire…dar Dumnezeu e asa de bun…incat aduce gandul mantuitor…iertati-ma!

  198. scipio spune:

    am urmărit „Ieromonah Savatie Bastovoi – Pietrele vorbesc: ”Religia pe nume comunism”, unde părintele a menţionat ca crestinii erau ucişi într-un mod ritual de către comunişti. dacă parintele are timp si poate să abordeze acest punct mai pe larg, sau sa-mi recomande o sursă bibliografica.

  199. alexandru spune:

    Buna ziua,parinte!
    Am vizionat emisiunea de ieri a sfintiei voastre cu pr.Vasile.
    Spuneti-mi va rog,ce insemna „credinta polietnica”de care a vorbit pr.Vasile.
    Mi se pare ca este un gand ori idee cam lasa de inspiratie ruseasca.
    Va rog sa ma iertati.

  200. viorica spune:

    @alexandru
    Cred ca „ortodoxie poli-etnica” este expresia folosita pe care o expliciteaza :”consensul eclesiei, ca toti sa fie una in sensul Cincizecimii”; prin aceasta descrie particularitatea zonei, a spatiului spiritual al Basarabiei in care se intrepatrund culturi si etnii – „e realitate” zice Pr. Vasile. Una delicata, pentru intelegerea careia trebuie sa ne aplecam cu rabdare si dragoste, evitand sablonul.
    Poate ar trebui sa nu exageram cautand motive de teama si acolo unde nu sint.

  201. Sorin spune:

    Cuvioase Parinte Savatie,
    Am ascultat de curand o inregistrare a unei conferinte, „Complexul originalitati la tanarul contemporan”, care mi-a placut foarte mult. I-am spus si sotiei mele despre conferinta si ar vrea foarte mult sa va asculte. Ei ii este si mai de folos incat este artista. A invatat sculptura in lemn si lucreaza asta, iar acum face un curs de sculptura in piatra. Dar mai este si interesata de pictura si fotografie.

    Sotia mea e din Rusia si nu vorbeste inca romana prea bine. As vrea sa va intreb daca ati avut ocazia sa tineti o conferinta in limba rusa, sau in engleza, si daca ar exista o inregistrare a conferintei pe care o poate asculta.

    Va multumesc mult si numai bine!
    Doamne ajuta!
    Sorin

  202. de cîte ori îmi simt limba grea ca o bilă
    o pasăre vine şi-mi ciuguleşte din palmă
    raze de lumină
    cuvintele se fac apoi roţi dinţate
    pentru stările de spirit trecătoare
    (se bea şi un whisky cu gheaţă)
    genele împletesc origami
    fluturi spectrali
    (de dor)
    se tatuează un dragon
    clandestin în amurgurile sângelui
    când dintr-o dată mi se face iar foame de tine.

    recent am citit poezia chitara şi am găsit că origami este o ,,întâmplare reuşită,, cu dedicaţie

  203. Sărut mâna părinte! Interesantă recenta carte, mai ales pentru faptul că sunt prezentate nişte aspecte demne de luat aminte legate de pedagogie şi religia în şcoli. Evident, subiectul se tratează pe platforma Rusiei şi a Moldovei însă România a fost şi este ţinta duşmanilor ortodoxiei, de aceea trebuie să fim întotdeauna pe poziţie.

    Mi-a trezit un sentiment foarte plăcut, un fragmet al carţii legat de România, pe care mi-am permis să îl public pe blogul meu personal.
    Doamne ajută!

  204. angi spune:

    DOAMNE AJUTA si HRISTOS S-A NASCUT ,
    acest mesaj este pentru Romeo care a postat un mesaj aici in luna octombrie, daca intrii frate Romeo si citesti acest mesaj imi poti scrie o adresa si cu VOIA DOMNULUI SI A MAICII SALE , te pot ajuta cu putin ulei. Doamne ajuta si ne miluieste pe noi toti, AMIN.

  205. alvi spune:

    La multi ani ,parinte !

  206. marian spune:

    Am fost profund marcat de documentarul preluat de ‘Apologeticum’; nu am inteles pasajele de limba rusa; poate va fi de folos a invata limba rusa, cat de putin, mai ales ca suntem de aceeasi religie si vom avea acelasi destin.
    Pentru cei care pot face ceva, acum, va fi prea tarziu, dar vor mai veni altii care pot sa faca ceva pentru reintregirea nationala.
    Ne bizuim pe Sfintii Marturisitori care se roaga pentru mantuirea noastra.
    Multumesc, parinte!

  207. Marrasha spune:

    Sarut mana!
    Va rog,daca imi puteti raspunde…(Cum)Este posibil sa avem Sfinti care au facut parte din masonerie? Pana la urma masoneria este un lucru („)rau („), de vreme ce Biserica Ortodoxa canoniteaza si masoni…iar 80% din Ierarhi fac parte si ei din „fratie”(ca sa nu zic 100%)….?!
    MUltumesc anticipat! Sarut mana!

  208. ieromonah savatie spune:

    @ Marrasha,

    nu cunosc sfinti masoni. Masoneria este straina si potrivnica Bisericii.

  209. Marrasha spune:

    Sarut mana! Sincer, sunt surprins ca nu cunoasteti sfinti care au facut parte din masonerie…Dar nu va contrazic…
    1.In privinta Ierarhilor care fac parte din „fratie”…Sub ce duh propovaduiesc invatatura Bisericii…?
    2.Bisericile Ortodoxe inaltate de catre masoni,ce finalitate au…?Lui Dumnezeu sau lui Mamona?…Inchinarea ,noastra, in aceste ctitorii ce finalitate are?
    3.Distinctiile (ordinele) oferite de catre fiecare stat, de genul Steaua Romaniei in Grad de Comandor…etc,etc…nu sunt si acestea ordine si distinctii „cavaleresti”…?
    ex : http://canord.presidency.ro/Start!.htm

    4.http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Man_Curtea_de_Arges.nisa_mozaic.jpg
    …aceasta „floricica” atat de des intalnita in Bisericile Ortodoxe…nu face si ea parte din „arsenalul” de simboluri ale „fratilor templieri”…?!

    Multumesc mult! Sarut mana!

  210. Acum două zile am intrat în posesia cărții Mitropolitul Antonie, „Despre credință și îndoială” apărută la Editura Cathisma, apărută în 2007… După primele 100 de pagini am rămas fermecat de aceasta. Din această cauză doresc a o posta, în format audio, pe blogul personal, precizând sursa, bineînțeles… Doresc binecuvântarea cuvioșiei voastre!!!

  211. ieromonah savatie spune:

    @ Adrian Glodoreanu,

    Domnul sa te binecuvinteze.

  212. Doamne ajută! mă voi apuca în curând de lucru!

  213. Razvan spune:

    Parinte, iertati intrebarea, primiti invitatia de a veni sa tineti un cuvant de folos tinerilor de la un liceu de arta din Romania?

  214. Samuel Coman spune:

    Am citit in urma cu cateva luni cartea „Ortodoxia pentru postmodernisti”. Am fost de acord cu multe din parerile dumneavoastra insa cred ca v-ati schimba putin perspectiva daca ati citi mai multe din poeziile poetului Traian Dorz . A fost un poet care a scris mai multe poezii ca Eminescu (peste 4000) si aproape toate mult superioare ca valoare. A abordat numeroase teme sufletesti si a scris in majoritatea stilurilor corespunzatoare curentelor literare. A versificat psalmii, proverbele lui Solomon si multe alte cantari ale Bibliei.
    Cred ca ar trebui sa aruncati o privire asupra operei lui.

  215. Pr Timotei spune:

    Parinte Savatie te rog sa publici si pe blogul tau mesajul parintelui Theodoros Zisis pentru cei care se pupta pentru apararea ortodoxiei:

    Mesajul Parintelui Theodoros Zisis pentru fratii marturisitori ortodocsi din Romania


    Mesajul Parintelui Theodoros Zisis pentru fratii marturisitori ortodocsi din Romania

    03/23/2011 de admin

    Fericesc initiativa fratilor ortodocsi romani pentru pastrarea dreptei credinte, mai ales acum cand politicienii pregatesc terenul pentru venirea in Romania a ereziarhului Papa. Marturisirea dumneavoastra nu va ramane fara roade, la fel cum nici a noastra nu a ramas. Eu personal lupt de ani de zile impotriva ecumenismului si pot spune ca roadele acestei lupte se vad. Dumnezeu ne intareste in lupta noastra buna. Biserica lui Hristos are nevoie de marturisitori astazi, mai mult ca oricand, acum cand mrejele papismului diabolic se intind peste tot in lume prin viclenie, ca sa insele de s-ar putea si pe cei alesi, adica pe crestinii ortodocsi de pretutindeni. Din experienta nostra amara cu venirea Papei in Grecia putem sa va spunem ca multime de demoni au venit impreuna cu el, care din pacate nu au plecat odata cu el, ci au ramas in patria noastra manifestandu-se in Biserica si in societate prin diferite caderi si scandaluri, duhul secularizarii, delasarii si al alterarii credintei lucrand cu mult mai multa putere.
    Duhul sincretist, ecumenisto-papist i-a cuprins pe cei mai slabi, rupandu-i de adevarul Ortodoxiei, creand monstri spirituali care se numesc pe sine ortodocsi dar gandirea lor este alterata de duhul necurat ecumenist. In Teologie acesti demoni se manifesta prin asa numita ‘teologie postpatristica’ in care se spune ca Sfintii Parinti sunt perimati, facandu-L astfel pe Duhul Sfant care a vorbit prin ei, mincinos. Nefericita vizita a papei poate fi considerata ca un seism puternic ce a zguduit intreaga societate elina.
    Fericesc pe Parintele marturisitor Justin Parvu, strajer neadormit al dreptei credinte, pe care il doare inima pentru neamul sau roman ortodox si il rog sa ma poarte in rugaciunile sale.
    Marturisirea de credinta: Spune NU venirii papei in Romania o vom publica in revista noastra teologica Theodromia si in toate celelalte publicatii marturisitoare ortodoxe imediat ce va fi tradusa in limba elina.

    Parintele Theodoros Zisis

    Petitia poate fi in continuare semnata aici: http://www.petitieonline.ro/petitie/papa_nu_are_ce_cauta_in_romania_-p66477055.html

  216. Pr Timotei spune:

    Parintele este Profesor Emerit al Universitatii Aristotelice din Tesalonic

  217. Teofil spune:

    Parinte, sarut dreapta si ma iertati pentru intrebarea pe care o adresez: in ce conditi se poate pune cruce pe mormantul unui sinucigas in deplinatatea facultailor mentale? Daca da, cand anume? In ce conditii? Stiu ca in Romania se permite… Am nevoie de acest raspuns foarte mult pentru ca nu gasesc raspuns pe net. As fi bucuros si de un raspuns pe mail.
    Multumesc anticipat.

  218. Catalin Banu spune:

    Salutari sfinte draga Savastie, ma numesc Catalin si sunt crestin evanghelic. Vreu sa spun ca citesc cartile dumneata, imi plac (nu sunt deacord cu tot din ele), as dorii si eu un comentariu din partea dumeneavoastra asupra inpartasaniei in special in legatura cu expresia „Hristos se jertfeste la fiecare impartasanie” am citat expresia din memorie. Multumesc, astept comentariul pe mail-ul meu personaln sias dorii sa mai comunicam in cele sfinte. Domnul Iisus sa va binecuvinteze!

  219. Catalin Banu spune:

    Stimate domnule Savastie Bastovoi; referitor la afirmatia dumneavoastra din cartea “Dragostea care ne sminteste “ pagina 83, unde protestantii sunt bagati la un loc cu ateii datorita “materiei” si sariti brusc de la problema iconografiei la cina Domnului sau a impartasaniei, as dorii sa fac un scurt comentariuu asupra jocului de cuvinte pe care il folositi: “in numele Lui”, “in amintirea Lui” si “in jurul Lui”.
    Dumneavoastra spuneti ca protestantii se aduna doar “in numele Lui” sau “in amintirea Lui” pe cand ortodoxii se aduna la impartasanie “in jurul lui”.
    In Sfanta evanghelie dupa Matei cap. 18 cu 20 spune Domnul Iisus “Ca unde sunt doi sau trei adunati in numele Meu, acolo sunt si Eu in mijlocul lor.” Traducerea Ortodoxa, Gala Galaction,editie tiparita in 2008.
    Deci cei ce se aduna in numele Lui, automat si El este in mijlocul lor in mod special pentru ca El este atotprezent datorita ca este Dumnezeu (parte din Sfanta Treime), Iar in Luca 22 cu 19 si 1 Corinteni 11 cu 24 aflam porunca de la Domnul ca sa facem “spre pomenirea” (amintirea) Lui impartasania cu trupul si sangele Domnului. Asa ca stimate domnule Savastie, ceea ce practica protestantii crestini este doar implinirea poruncilor Domnului nostrum Iisus Hristos.
    Pe cand “in jurul “ Lui s-au adunat si cei ce L-au rastignit, si cei ce L-au urmat pentru paine si peste, si cei ce L-au batjocorit, a fost si Iuda care L-a vandut, etc.
    Care e pozitia dumneavoastra:”in jurul Lui doar” sau si “in numele” Lui si “spre pomenirea” Lui ?
    Pentru un necunoscator al Scripturii Sfinte (Bibila) argumentele dumneavoastra tin, dar pentru cei ce cunosc Scriptura si nu doar prin litera ci prin Duhul, argumentele dumneavoastra cad si exprima doar fundamentalism religios nebiblic.
    # Termenul “protestant” este un termen larg, mai exact pe cine bagati in oala aceasta? Caci crestini (protestanti) nu pot fi numiti toti, cum ar fi: martorii lui Iehova, mormonii, chiar si adventistii, nu sunt crestini ci un hibrid i-as numii, pseudo crestini, caci ei prin doctrinele lor adauga la mantuirea prin jertfa ispasitoare a lui Iisus Hristos diverse chestiuni si asfel “dilueaza “ harul authentic al Lui Hristos , (as putea spune).
    Catalin Banu, un ucenic al lui Isus Hristos …

  220. Catalin Banu spune:

    http://www.resursecrestine.ro/studii/64719/ce-spune-biblia-despre-ocultism o parere a dumneavoastra critica as dorii sa aflu in legatura cu acest material. Multa binecuvantare!

  221. Robert spune:

    -uite prietene Catalin un posibil raspuns de la pustiu asta http://www.youtube.com/watch?v=lblczMzT_8k&feature=player_embedded#at=684

  222. Catalin Banu spune:

    salut prietene Robert, imi pare rau ca trebuie sa ma folosesc de site-ul fratelui Savatie ca sa iti raspund la filmuletul ce l-airecomandat. E o mare problema ca am facit din Hristos Iisus un monopol denominational, adica: numai noi il avem cu adevarat pe Iisus, etc. Am uitata ca noi suntem ai Lui in primul rand si nu El al nostru ca se vorbea de un „Hristos dupa voia omului”. Silvian pomenea de unul „nascut protestant”, faptul ca s-a nascut protestant s-au ortodox nu ol mantuieste pe nimeni ci doar o credinta autentica in Iisus care s-a jertfit si a biruit moartea pentru noi, asa ca am ajuns si noi increstinism doar partide religioase tip farisei si saduchei, iar vorba aceea daca ar venii Iisus (si va veni) am fi in stare sa il rastignim din nou ca ne da „religia adevarata”peste cap. Slava Domnului ca Dumnezeu nu gandeste ca noi, asadar hai sa luam „Gandul lui Hristos” si sa il intiparim in inimile noastre ca in cer nu o sa ajunga nici protestentii, nici ortodoxii si nici catolici ci doar Copii DOMNULUI.
    Sa ma leg si de faza cu invatatul si cercetatul, un ortodox are voie sa cunoasca si sa exprime doar ce ii zice popa ca daca nu e dat afara din biserica cum au fost atatea exemple… sa zicem gen Iosif Trifa, Teodor Popescu si alte valori care nu au vrut sa taca ci sa proclame adevarul lui Hristos din Scripturi nediluat cu basme babesti…
    HRISTOS A INVIAT!

  223. Robert spune:

    -Adevarat a inviat !Frate Catalin Hristos nu a inviat numai pentru ortodocsi ci si pentru ceilalti oameni ,da de aici incolo e o mare diferenta cum si-L insuseste fiecare sau daca ,eu am credinta ortodoxa de la Hristos (de acum 2000 de ani ) si s-a pastrat datorita preotilor care au prpovadutit-o din scripturi ,sigur cu timpul comunitatea marinduse au aparut si rpobleme pentru ca nu toti percepeau la fel si a fost nevoie de sinoade care sa dea anumite canoane sau regului dupa care trebuie sa se conduca credinciosii (pe langa Sfanta Scripura ) ,cei care nu au tinut de Biserica au fost in afara ei cum probabil esti si tu ca vad ca ai un spirti protestant foarte dezvoltat si te aprizi ca becul (sa stii ca in Ucraina pentru ca tot ai adus vorba de Oastea Domnului si chiar in Romania exista comunitati foarte inchegate care tin de episcop ) nu stiu de ce ai aruncat tu samanta cu Oastea Domnului -din cate stiu eu cei care nu-s ortodocsi si au fapte bune asa cu carul nu-i lasa Dumnezeu (atata timp cat nu se ridica impotriva Sfintei Treimi ,Maicii Domnului … acestia vor ajunge in Rai dar nu vor putea vedea Slava lui Dumnezeu ,dar nic nu vor avea moaste (daca ne gandim numai la cei care au patimit in vremea comunismului nu s-au gasit maste de protestanti ,catolici ,musulmani …)citeste si Sfanta Scriptura si Sfaintii Parinti(ai BIsericii Ortodoxe) si Istoria Bisericii Universale ca sa vezi unde s-a sarit calul si daca vei fi cinstit cu tine insuti vei vedea ca Ortodoxia este calea (nu neaaparat Biserica Ortodoxa Romana sau Rusa,sau Sarba ci invatatura Ortodoxa ,mergi intr-un pelerinaj ,2 roaga-te sincer si e imposibil ca Dumnezeu sa nu-ti deschida ochii duhovnicesti !!!!

  224. Catalin Banu spune:

    Slavit sa fie Domnul Iisus frate robert, intradevar am putea spune ca am un „spirit” protestant, pentru ca eu l-am cunoscut pe Domnul intr-o Biserica independenta (de vre-un cult) de orientare penticostala, sper ca asta nu te v-a speria si ca nu te va face sa ma cataloghezi in mod grasit, imi place sa cercetez totul din cele crestine si sa iau ce e bun cum spune Pavel, de aceea citesc literatura ortodoxa si nu doar neoprotestanta, am citit chiar si traducerea ortodoxa a Bibliei Gala Galaction si vreu sa i iau si pe cea a lui Anania. Am prieteni preoti si crestini practicanti ortodoxi si imi place sa am partasie cu ei. Vreu sa il urmez pe Hristos cel inviat si nu o religie care poate sa fie doar o forma de evlavie. Cat despre „moaste”, preoti (presbiteros care de fapt inseamna batrani sau parinti spirituali in treducere, (ar)hiereu fiind cuvantul pentru preot in original)si alte lucruri care ar putea fi o pricina de sminteala (potignire)ar fi indicat sa nu discutam pe acest blog pentru a nu aduce tulburare unora mai sabi pe cale. Daca vrei sa vorbim mai amanuntit despre diverse teme crestine, scrie-mi la: catalinbanu81@yahoo.com . Domnul cu tine!

  225. alvi spune:

    Hristos a inviat ! Dumnezeu sa va ocroteasca , parinte !

  226. Alexandra spune:

    Audienta la un demon mut !
    Ca o mare cititoare ce ma cred a fi…acest roman a reusit in sfarsit sa-mi satisfaca anumite curiozitati personale…citisem de masonerie, de credinta, de evrei, de biserica…dar inca nu gaseam relatia directa sau indirecta dintre ele…
    Chiar daca este un roman istorico- fantastic…e parte din realitate,personajele se regasesc prin vietile noastre trecatoare…iar mizeria descrisa o vedem zilnic in presa si in media….
    Oamenii se minuneaza dar nu reactioneaza….ducem lipsa de reactie…ne complacem in situatia actuala asteptand……asteptand venirea cuiva sa ne salveze .
    Nu va veni nimeni, inafara de atitudinea noastra cea dreapta. Daca noi nu luam atitudine, nimeni n-o va face…
    Dumnezeu sa ne lumineze pe noi, toti..sa ne lumineze mintile intunecate …sa nu mai cautam lucrurile lumesti ci mai degraba pe cele vesnice..e greu nu? Da, dar nu imposibil !
    Doamne ajuta !

  227. Catalin Banu spune:

    A VENIT CINEVA SA NE SALVEZE: IISUS HRISTOS DOMNUL, ATITUDINEA TA TREBUIE SA FIE ACEEA DE A IL LASA SA FIE DOMN SI STAPAN IN VIATA TA,DRAGA ALEXANDRA…

  228. danut spune:

    Frumos Alexandra! Imi place la nebunie atiutudinea ta…

  229. haiduculmd spune:

    Coran(citire):

    Sura Ma’ida pasajul 82 [5:82]

    Vei gasi ca iudeii si cei care [Îi] fac asociati [lui Allah] sunt cei mai îndârjiti în dusmãnia lor fatã de cei care cred , dupã cum vei gãsi cã cei mai prietenosi fata de cei care cred sunt acei care spun: „Noi suntem crestini” Si asta ca printre ei se afla preoti si calugari si pentru ca ei nu sunt semeti.

    pasajul 83 [5:83]

    De vor auzi ce i s-a dezvãluit Trimisului , vei vedea ochii lor cum se umplu de lacrimi la aflarea Adevãrului si vor zice ei: „Doamne, noi credem! Scrie-ne pe noi împreunã cu cei care depun mãrturie”.

  230. haiduculmd spune:

    Sura Al-Bakara (Vacii) [2:256]
    Nu este silire la credintã! Rãzveditã este deosebirea dintre calea cea dreaptã si rãtãcire, iar acela care se leapãdã de false divinitati si crede în Allah, acela s-a prins de cea mai trainica toarta care nu se sparge niciodata. Allah este Cel care Aude totul, Atotstiutor.

    Sura Al Kahf (Pestera)[18:29]
    Spune: „Adevãrul vine de la Domnul vostru! Cine voieste sã creadã si cine voieste sã nu creadã!” Noi am pregãtit pentru nelegiuiti un foc ale cãrui [flãcãri] îi înconjoara din toate partile iar atunci cind vor cere ei ajutor, li se va veni lor in ajutor cu o apa ca fierul topit ce le va frige fetele. Cumplita bautura si cumplit salas.

  231. Catalin Banu spune:

    …mesaj corectat ortografico-gramatical…
    …draga “haiduculmd” bag de seama ca esti adept al islamului, o religie ce a aparut la 600-700 de ani dupa crestinism, si al carui initiator , Muhamad, e mort astazi , in comparatie cu Domnul Iisus Hristos , Fiul lui Dumnezeu care e viu si sade la derapata Ttalui in slava. Chiar si Muhamad sustinea in quran ca Iisus e viu(citez coran-ul ca sur sa istorica NU ca si carte de inspiratie divina). Cuvantul lui Dumnezeu, BIBLIA spune in 1 IOAN 5; 11-12.: “Si aceasta este marturia, ca Dumnezeu ne-a dat viata vesnica, si aceasta viata este in Fiul Sau. Cel ce are pe Fiul are viata; cel ce nu are pe Fiul lui Dumnezeu nu are viata.” Asadar te intreb: Ai tu viata vesnica impreuna cu Dumnezeu?

  232. alvi spune:

    Sarut mana , parinte al nostru ! blagosloviti , iertati si va rugati pentru noi , ca suntem pe calea cea larga pierzarii . Dumnezeu sa va ocroteasca !

  233. haiduculmd spune:

    Buna ziua! Doresc sa imi exprim regretul si fiu scuzat de dl.Savatie daca intr-un mod sau altul am deranjat sau atins sentimentele religioase, sa simtit in emisia televizeata nemultumirea, timp in care am trait o remuscare, simpatizez felul dumneavostra de a fi, nu a fost rea intentie in interventia mea. Va urez sanatate si Doamne ajuta.

  234. Efrem spune:

    Sarut mana Pr. Savatie, Hristos a Inviat! Sunt monahul Efrem de la Dervent.Va transmit multa sanatate din partea obstii, va asteptam cu mult drag pe la noi. V-am mai scris… dar nu am primit un raspuns. Iertati-ma si va rao sa ma pomeniti in rugaciunile Sfintiei voastre. Cu respect va sarut dreapta, m Efrem

  235. ieromonah savatie spune:

    Hristos în mijlocul nostru, Parinte Efrem! Ma bucur sa aflu vesti de la voi. Inchinaciunile mele Parintelui Staret si la toata obstea, vechi si noi.

  236. ieromonah savatie spune:

    @ haiduculmd,

    nu sînt supărat pe dumneata. Nici dumneata să nu te superi pe mine. Alta e neliniștea și supărarea mea. Bunul Dumnezeu să ne fie lumină în căile în care pășim.

  237. haiduculmd spune:

    Amin

  238. iulian spune:

    Doamne Ajuta Pr SAVATIE…Incerc de mai mult timp sa iau legatura cu Sfintia Voasta…din pacate nu am reusit..Insa Un Gand de Sus m-a Luminat…Cred Cu Adevarat ca In Fata TRONULUI DE JUDECATA,,,Am sa va vad Dea DREAPTA TATALUI….SA VA RUGATI SI PENTRU NOI SFINTITE PARINTE!!! MAICA DOMNULUI SA VA OCROTEASCA

  239. Marrasha spune:

    Sarut mana! Am si eu o nedumerire …IPS Laurentiu Streza a spus intr-o emisiune de la Trinitas (ca subiect de dezbatere Aghiasma Mare) ca si Aghiasma mica ar trebui sa se consume inaintea Anafurei,deoarece Aghiasma mica(chiar si mica fiind ) este sfintita ,prin intreita invocare a Duhului Sf, in timp ce Anafura este doar o paine binecuvantata,ce simbolizeaza trupul Maicii Domnului…Acum sunt intr-o mare “incurcatura” deoarece in mai toate Bisericile de pe la noi,intalnim mesajul :” Anafura se consuma pe nemancate ,inainte de Sf.Aghiasma”…Intrebarea este: Cum trebuie consumata ,pana la urma, Aghiasma MICA si Anafura ?!…

    Va multumesc!

  240. ieromonah savatie spune:

    @ Marrasha,

    intre aghiasma mare si aghiasma mica nu exista o diferenta ca sursa de binecuvintare si sfintire. Anafora este vazuta putin diferit in biserica romana si cea rusa, de pilda. In timp ce in Romania exista practica de a binecuvinta piine nefolosita la liturghie doar prin atingerea de sfintele vase in care s-a sfintit Sfintul Trup si Scumpul Singe al Domnului Hristos, in bisericile de traditie rusa sint oferite credinciosilor doar piinile folosite in liturghie, fie ca sint parte din cele cinci prescuri, fie ca din ele au fost scoase particele cu sfinta copie spre pomenirea viilor si a celor adormiti. In bisericile din Basarabia nu exista dilema care dintre cele doua sfintenii trebuie folosita mai intii, aghiasma sau anafora, dar de regula se ia anafora si pe urma se bea cu aghiasma.

  241. Marrasha spune:

    …Va multumesc pt.raspunsul oferit!…Dar tot legat de acest subiect, indraznesc sa va mai adresez o intrebare…: “Daca asta seara adorm la ora 3,insa pe la ora 1.30 am manancat si am baut ceva, dimineata , cand ma trezesc, in jur de ora 7.30-8.00, am voie sa consum Sf.Aghiasma si Sf.Anafura ” ?…
    Va muntumesc anticipat!

  242. Marrasha spune:

    …Anafura sau Anafora?…

  243. Pr Timotei spune:

    O emisiune de zile mari!! http://www.youtube.com/watch?v=KZrQZkpu6Lw

  244. Constantin-Bogdan Feştilă spune:

    Bucurie sfântă!

  245. Ioana spune:

    Draga parinte, poate nu e prea potrivita intrebarea mea si stiu ca e greu sa-mi dati un raspuns cand nu ma cunoasteti dar ma interesa mult parerea d-voastra cunoscandu-va din cartile domniei voastre si nestiid unde sa va caut, v-am scris aici. Mi se parea fascinanta psihologia cu obiectul ei de studiu dar, nestudiind temeinic mai mult m-a zapacit in loc sa ma lamureasca cu ceea ce ma framanta pe mine si pe majoritatea oamenilor:sa gasesc un sens al vietii noastre. Bunul Hristos si Maicuta Domnului S-au milostivit de mine pacatoasa si m-au lamurit in ceea ce priveste viata si rostul nostru aici ( ca de acum stiu si nu prea fac nimic, asta-i partea a doua!). Acum am tot citit psihologi ortodocsi, mai ales pe cei rusi, si din cate am inteles eu, in primul rand bolile psihice sunt in primul rand de la patimi si din indepartarea de Dumnezeu sau mai rau a scoaterii Lui de tot din viata noastra iar altele „de la fire”. Cum vine asta? Daca Dumnezeu o da sau o ingaduie boala asta cum se mai roaga cel in cauza? Sau cum nu-si pierde nadejdea, increderea in Dumnezeu? Cum sa ne lasam cu totul in voia lui Dumnezeu? Ma iertati inca o data ca va intreb aceste lucruri, am un duhovnic, dar m-am gandit ca d-voastra prin cate ati trecut si cate ati citit m-ati putea lamuri ( am in minte acum una din cartile dr.Adveev, parca, in care vorbea despre depresia lui Gogol, cum ca n-ar fi fost bine diagnosticata si desi avea si un duhovnic a luat-o razna si a sfarsit saracul cum a sfarsit! ).
    Va multumesc, Ioana

  246. Banu Catalin spune:

    Bolile psihice sunt majoritatea cauzate de demonic, datorita departarii de Dumnezeu. Eu am fost o victima a psihologiei laice, am gasit scapare dor la Dumnezeu. Sfatul apotol Pavel sune in Scriptura Sfanta (2 Ttimotei 2; 1) ca sa ne INARIM in harul care este in Hritos IISUS. Cum? Prin rugaciune, citirea si sudierea Cuvantului si partasie cresina cu sfanta Biderica. Imi cer scuze ca am intraznit sa dau sfaturi pe langa parintele Savastie. Parinte, daca ceea ce am spus nu e bine corectati-ma. Sanatate Sfanta va doresc!

  247. Paul spune:

    Pentru rugaciunile mucenicului Tau Savatie, Doamne miluiestene pe noi!

  248. daniela spune:

    sa ne traiti multi ani,parinte!

  249. Andreea Fulger spune:

    La Multi Ani intru Domnul, parinte Savatie! Abia acum am vazut ca azi a fost Sf. Savatie…dimineata nu mi-am gasit Micul Ceaslov sa ma uit la sfarsit in Sinaxar. Maica Domnului sa va intareasca si sa va acopere de rau si Sf. Mc. Savatie sa va calauzeasca la mantuire prin rugaciunile lui.

    Oare veti mai avea in curand sosiri prin Bucuresti?

    Va multumesc.

    Doamne ajuta.

  250. Ramona spune:

    Sfinte Parinte,

    Ma puteti lamuri daca este pacat sa lucrezi cu energiile, sa incerci sa afli mai multe lucruri si sa faci exercitii in privinta asta, atata timp cat intentia este una buna?
    Exista o explicatie pentru oamenii care cand ajung intr-o anumita manastire incep sa planga fara oprire?

    Multumesc

  251. Domna spune:

    Preasfintite Parinte, blagosloviti.
    Astazi, noi, cei din R.Moldova sarbatorim sf.”Trofim, Savatie si Dorimedont”. E o zi cu o dubla importanta pt noi. In primul rind pentru ca ne amintim de mult iubitul nostru Pastor-Preasfintitul Dorimedont, care acum praznuieste cu sfintii in ceruri. Iar mai apoi, e si ziua de inger a Sfintiei vs. Fie ca Bunul si Milostivul Dumnezeu sa va inzestreze cu multa multa dragoste si rabdare…Cineva imi spunea ca daca la mireni se cinta „Multi ani”, atunci la monahi ar trebui sa se cinte „Cu sfintii…”, da Preasfintite, fie ca prin mila si dreptatea lui Dumnezeu sa va odihniti nu doar dupa aceasta moarte trupeasca impreuna cu sfintii, ci incepind chiar de aici, de pe pamint…
    Ii multumesc Domnului ca mi-a dat posibilitatea ca macar prin intermediul internetului sa pot lua legatura cu sfintia vs. Sint o seminarista in anul 3 la S.T.L.”Sf.Cuv.Mc.Elisabeta”, din Edinet.Am incercat de nenumarate ori sa va gasesc, dar e un lucru ft anevoios. Vara aceasta am mers chiar si la Noul Neamt, unde cu binecuvintarea duhovnicului am ramas mai mult timp, cu nadejdea ca poate veti trece pe acolo, dar n-a fost voia lui Dumnezeu. Apoi am apelat la alte persoane care va cunosc si am primit sugestia de a va scrie pe blog.
    Am la sfintia vs o rugaminte din partea a mai mult de 40 de fete (in afara de administratia seminarului), care va roaga din toata inima sa gasiti citeva ore libere sa treceti si pe la noi. Vara aceasta s-a intimplat ceva senzational, fetele intorcindu-se de la ascultarea rinduita in fiecare zi, nu se odihneau dormind(asa cum se intimpla de obicei), ci citeau entuziasmate cartile sfintiei vs. Am facut rost de un set(cu cite un exemplar din aproape toate cartile) si le citeam pe rind, se intimpla sa citim si cite 2 fete odata din aceeasi carte…asa ceva nu s-a mai intimplat pina acum…De aceea, va rog din toata inima, Preasfinte, veniti si la noi cu un cuvint de invatatura. Nu pot sa zic ca sintem lipsiti de cuvint, Doamne fereste, Dumnezeu ne-a binecuvintat cu Parinti de Aur, dar sufletul mai cere…
    Ne dam bine seama ca sinteti mult prea ocupat, dar nadajduim ca Dumnezeu care stie inima fiecaruia vede si dorinta noastra arzatoare de a asculta cuvintele care le transmite Duhul Sfint prin gura sfintiei vs, si ne implini ruga…
    Sa stiti ca la nordul tarii, in fosta Bucovina, exista multe suflete care va asteapta si…cit le sta in putinta se roaga Bunului Dumnezeu pt pacea si mintuirea sfintiei vs.
    Asteptam un raspuns POZITIV :).
    Iertati si blagosloviti…Rugati-va pentru noi…

  252. ieromonah savatie spune:

    @ Ramona,
    Energiile sint diverse, iar cele mai bagarete sint cele necurate. Nu va recomand.

  253. Liana Gabor spune:

    Blagosloviti parinte Savatie! De ceva timp am discutat cu dl. profesor Cornel Constantin Ciomazga despre cresterea copiilor in credinta ortodoxa, eu avand doi copilasi si unul care urmeaza sa se nasca si printre altele domnul profesor spunea ca Sfantul Grigorie de Nazianz ar fi intocmit un fel de ‘test de personalitate ‘ prin care sa ne am seama care ar fi inclinatiile copilului , inspre ce domeniu, test care se face o singura data cam pe la varsta de 9-10 ani si care ar exista in limba rusa, de care spunea dansul ,dumneavoastra ati auzit.Daca este asa v-as ruga sa imi spuneti cum as putea intra in posesia acestuia .Ma iertati si va multumesc.
    Liana Gabor – adresa de e-mail :cris063@yahoo.com

  254. Adina spune:

    Nu stim ce se intampla,nu mai avem acces pe blogul parintelui Mihail de la Manastirea Antim.ne era de mare folos si ne lipseste.va rugam sa luati atitudine,nu stim cui sa ne adresam.Va multumim.un grup de tineri

  255. Adam Constantin spune:

    Sarut dreapta parinte. Am citit recent despre decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse de a compune o rugaciune pentru cei a caror rude sau sinucis (http://www.patriarchia.ru/db/text/1586949.html). Cum credeti, poate schimba cumva situatia rugaciunea pentru cel cazut, odata ce e stiut lucru ca pacatul comis de el nu are iertare in veci?
    Rog sa ma iertati! Va multumesc.

  256. mirela spune:

    Doamne Ajuta. Parinte am si eu o mare rugaminte. Credeti ca ma puteti indruma si informa despre posibilitatea de a achizitiona carti ortodoxe in limba spaniola. Ex.” Diavolul este un politic corect” .
    Va multumesc.

  257. MARIA spune:

    PARINTE: ‘BINECUVANTATI,

    AM VAZUT IN MASS MEDIA, CA SE SCOT DIN BISERICI MOLITVELE SFANTULUI VASILE CEL MARE, ESTE ADEVARAT? DACA ASA ESTE, DE CE? DACA SE POATE ASTEPT RASPUNS SI VA MULTUMESC, SARUT DREAPTA, BINECUVANTATI, MARIA LUNGU!

  258. m.g. spune:

    Parinte Savatie, cum vedeti acum poeziile scrise in tinerete ?
    Cum vedeti indeobste indeletnicirea de scriitor ?

  259. daniela spune:

    ajutati n copil care are nevoie urgenta de mila cat mai multor oameni!

    Un strigăt de ajutor!

    popularizati cazul pe blogul oersonal sau pe retele de socializare. va multumesc din suflet!

  260. iulian spune:

    DOAMNE AJUTA! i mi place ‘a iubi inseamna a ierta’ si vreau sa va intreb parinte SAVATIE BASTOVOI..ptr mine a sti scris aceasta carte? caci tare ma regasesc in ea. DUMNEZEU sa va dea ce stie EL de cuviinta sa asterneti pe hartie multi ani si sa va rugati ptr noi pacatosi asa cum stiti dumneavoastra mai bine [prin a scrie]! doamne ajuta!

  261. Marioara spune:

    Buna Ziua,
    Va rog sa-mi spuneti cum as putea sa dau de urma unor date de stare civila ale bunicii mele, care a fugit din Basarabia, zona care acum se numeste Transnistria, in 1940?
    AM inteles ca exista in arhivele Episcopiilor ortodoxe din orice tara, inregistrate nasterile si casatoriile. Oare exista undeva centralizata, aceasta arhiva? Din Romania am reusit doar sa aflu ca bunica mea s-a declarat ca fiind nascuta in comuna Ecatrineanca- la Primarie si cu locul de nastere Aiud-in actele Bisericesti. Cum nu cred sa fi existat vre-un Aiud in Basarabia din 1919, probabil ca Ecatrineanca o fi locul real al nasterii. Ajutati-ma, va rog sa gasesc o cale de a obtine date despre familia mea.
    Exista, oare, o lucrare cu numele vechi ale localitatilor din Transnistria, din perioada 1919-1934.
    Avand in vedere situati politica a Transnistriei nici nu cred sa am sanse de a obtine ceva de la autoritati. Deci numai in arhivele Bisericii Ortodoxe mi-e speranta.

  262. oana spune:

    Citesc ,,Dragostea care ne sminteste”.Multumesc, pentru fiecare cuvant.

  263. Nicoleta spune:

    Doamnea Ajuta,

    Parinte vreuna din cartie Dv au fost traduse cumva si in limba turca?
    Am nevoie de cateva carti de referinta ortodoxe, dar in limba turca, pentru cineva care este interesat sa stie mai multe despre ortodoxie (este turc – musulam – in cautarea sensului vietii).
    I-am povestit despre ortodoxie si vrea sa stie mai multe, mi-a cerut ceva de citit, dar in limba lui nativa si nu reusesc sa gasesc! 😦

    Multumesc.

  264. lamargineacetatii spune:

    Părinte pot să recomand cartea „Audiență la un demon mut” persoanelor care nu au cateheza elementară a Bisericii sau risc ca aceștia să rateze mesajul esențial și să despartă în mintea lor imaginea lui Hristos de cea a Bisericii Sale?

  265. Am citit cateva din cartile dumneavoastra ca „Nebunul” si „intre Freud si Hristos” si au avut o mare influenta asupa mea! in prezent ma confrunt cu ceva. Am o prietena care crede ca Isis zeita vechilor egipteni era de fapt Fecioara Maria, iar eu stiind miturile egiptenilor nu pot accepta asa ceva pentru ca mis e pare o blasfemie. Am adunat argumente impotriva acestei credinte care vad ca a luat amploare (instituiri de preotese a lui Isis) dar as vrea sa stiu si parerea dumneavoastra si unde credeti ca ar trebui sa caut mai multe argumente sau ce ar trebui sa fac pentru ca eu cred ca e o ratacire. Mi-ati fi de mare ajutor. Va multumesc mult!

  266. Mihai spune:

    Sarutmana Parinte. Nu o sa va pierd timpul, insa o sa va spun, ca am citit si invatat mult, de la Sfintia Voastra

    Trec direct la cea mai importanta problema:

    „văzând pe fiară că era şi nu este, dar se va arăta.
    Aici trebuie minte care are înţelepciune.”

    Acea „minte” va vorbeste, cu toata smerenia, acum:

    Ce s-ar intampla daca s-ar talcui cartea Apocalipsa? Nu ar fi tot planul antihristic dat in vileag, si nu ar fi aratat, cat de „ieftin”, de fapt este acest plan?

    O sa tâlcuiesc despre Fiara, asa ma rog sa ma ajute Dumnezeu.

    Fiara copiaza pe cat poate, ceea ce face Fiul. Ce anume?

    Fiara este mesia fals.
    Fiara “invinge” iadul
    Ce mai trebuie sa faca fiara?

    Fiara pe care ai văzut-o ERA şi NU ESTE şi va să se ridice din adânc
    şi să meargă spre pieire.
    (…)
    Şi fiara care era şi nu mai este – este al optulea împărat şi este dintre cei şapte şi merge spre pieire.

    “Era” inseamna exista
    “Nu este” inseamna ca a murit
    “Va sa se ridice din adanc” – VA INVIA (din “mare” – despre “mare” si “pamant” voi vorbi mai tarziu)

    FIARA TREBUIESTE SA INVINGA MOARTEA: SA MOARA, SI SA INVIEZE. Aceasta este talcuirea, la vindecarea ranii de moarte, a fiarei. Aceasta actiune a fiarei reprezinta “lovitura de gratie”, sau ultima sminteala. Fiara este al optulea imparat si este dintre cei sapte; unul din cei sapte imparati va “muri” si va “invia”, si va fi al optulea.

    Am vazut ca fiara o sa “invieze” “din morti”. Nu ne mai ramane decat, sa vedem cine sau ce este mai exact, aceasta fiara.

    O sa trec catre miezul problemei, revenind la:

    Fiara pe care ai văzut-o ERA şi NU ESTE şi va să se ridice din adânc
    şi să meargă spre pieire.

    si cautand si aici:

    Şi în zilele acelea vor căuta oamenii moartea şi nu o vor afla şi vor dori să moară; moartea însă va fugi de ei.

    Deci inselarea (temporara, de timp „scurt”) este cam asa:

    Hristos a inviat din morti…

    dar ce folos acum…

    caci, iata:

    Moartea a murit din vii!

    Moartea ERA, si de acum incolo, NU MAI ESTE…

    Fiara care “invie”, sau de fapt “moare” – este acelasi lucru, din punctul sau de vedere – este: MOARTEA.

    FIARA = MOARTEA

    O sa fac si dovada clara a acestei afirmatii, prin doua versete, care demonstreaza semnul egal:

    Şi fiara (…) şi, cu ea, proorocul cel mincinos (…)
    au fost aruncaţi
    de vii în iezerul de foc unde arde pucioasă.

    ni se spune intr-o parte, iar in alt verset ni se transmite:

    Şi moartea şi iadul
    au fost aruncate
    în râul de foc.

    Ar mai fi si alte versete, care suporta aceasta identificare, ca atunci cand ni se spune ca fiara iese din mare (abis), si mai tarziu ca „marea a dat mortii ei, si moartea si iadul au dat mortii lor”, deci unde se arata, ca moartea (fiara) iese, din mare.

    Rezumatul inselarii antihristice.

    Se va lua moartea de la oameni, pentru un timp. O sa se spuna: „Cum puteti voi oamenii a mai ajunge la Hristos, cand moartea voastra nu e adevarata, de fapt? Nu vedeti voi, ca am inviat pe parintii vostri?” (ascultati si spusele Parintelui Cleopa Ilie, in legatura cu aceasta inviere a mortilor). „Luati semnul „666” de la noi, si nu veti muri niciodata. Aici ramanem, cu totii, si facem imparatia.” Aceasta este moartea dintai, care va “pleca”, temporar; ea insa va veni, din nou, dupa perioada de timp stabilita exact in Apocalipsa, ca moartea cea de a doua.

    Daca oamenii inteleg ca nu au de asteptat decat, un timp „scurt”, si vor fi atentionati in detaliu, asa s-ar putea rasturna situatia de la „sfarsitul” lumii, ei nu se vor mai grabi sa ia „semnul”, si vor astepta, cu rabdare, trecerea numarului zilelor timpului „scurt”, mentionat in Apocalipsa.

    Am deschis in fata Sfintiilor Voastre, cartile cele grele. Poate a venit timpul ca sa nu ne mai minta vorbele, ci sa ne dea sens, noua insine, cuvintele. Va rog sa cercetati atent si sa corectati, unde gresesc pentru ca nu m-am nevoit destul, pentru ca asa sa aflam adevarul scrierilor lasate; iar aceste interpretari reprezinta numai o parte, din mintea mea. Cred ca a sosit timpul ca Parintii si Preotii nostri ortodocsi, Biserica noastra (Romana), sa se intruneasca si sa emita, dupa multe discutii, de comun acord, o tâlcuire foarte simplu de inteles, clara si amanuntita a Apocalipsei, pentru ca toata lumea sa cunoasca aceasta lucrare, foarte limpede. Daca nu numai BOR, atunci chiar un Consiliu Ecumenic al Apocalipsei, ca asa ne-a lasat Dumnezeu noua sa ne impotrivim, si asa, putem sa batem, chiar pe fiara. Daca Biserica ar emite o talcuire adevarata, a cartii Apocalipsa, cu dovezi logice si de necombatut, care arata conexiunile multiplelor elemente, aflate in aceasta carte, ar reusi sa biruie, pe langa Antihrist, si pe toate sectele.

    am trimis aceasta scriere si in alte parti
    un mirean ortodox din Statele Unite ale Americii, cu raspuns la criza (cred eu) in care se afla Biserica noastra

  267. m.g. spune:

    Manastirea Noul Neamt primeste pelerini ? Care ar fi durata de timp standard, in ce conditii ? Ce alte posibilitati de cazare exista in zona ?
    Un traseu de urmat pentru pelerini din Romania ?

    Multumesc.

  268. Ana-Maria spune:

    Parinte Savatie,
    De multa vreme nu mai puteam citi nimic si asta era o problema. Am intrat intr-o librarie si am zis: ” Doamne, da-mi o carte pentru sufletul meu. ” Am ales Fuga spre campul cu ciori. Multumesc pentru aceasta carte, este ceea ce imi trebuia. Doamne ajuta!
    Ana-Maria

  269. Claudia spune:

    Am o intrebare legata de smerenie la care nu i-am aflat raspunsul. Cum sa ajung sa ma consider „cel mai rau dintre oameni”? Eu din contra in adancul mintii mele ma consider cea mai buna, chiar si atunci cand evidentele demonstreaza ca sunt altii mai buni in diverse domenii. Cum reuseau sfintii parinti sa fie smeriti si sa se considere cei din urma oameni? Multumesc mult pentru raspuns. Claudia

  270. alexanru spune:

    doamne ajuta.am si eu o intrebare.atunci cand te rogi de f multi ani si vezi ca nimic nu mai merge bine in viata ta, nu se schimba nimic, ce poti sa mai faci de unde sa mai iei putere pt rugaciune si rabdare? cand in sufletul tau simti iadul, cand ai vrea sa adormi si sa nun te mai scoli, cand nimeni nu vrea sa iti fie prieten , nu te intelege, ar vrea sa nu mai existi in viata lor poate, fiindule doar povara.alexandru,25 ani.

  271. Cristina spune:

    raspuns pt Alexandru 25 ani,urmareste filmul Legea rezonantei il gasesti pe youtube si mai vb

  272. viorica spune:

    @m.g.
    Mănăstirile din Basarabia primesc cu multă dragoste pelerini, iar Noul Neamţ este dintre cele mai primitoare – cumva în contrast cu zona în care se află, sau poate tocmai de aceea. Cazare puteţi găsi la mănăstire – în condiţii decente, chiar foarte bune – perioada de sedere este mai dificil de estimat, depinde de intervalul îngăduit la vamă. Sînt multe mănăstiri basarabene care ar trebui incluse într-un pelerinaj – adevărate bijuterii, cu totul deosebite – timp şi dragoste să aveţi

  273. viorica spune:

    Un fragment dintr-o nouă carte a părintelui Savatie a apărut în Zona Literară

    carte a cărei apariţie o trecem pe răboj la „bucurii în aşteptare”…

  274. viorica spune:

    @alexandru
    nu descuraja şi nu primi gîndul că eşti povară cuiva – este un gînd mincinos şi nici nu-ţi foloseşte.
    Nu ştiu cum ai ajuns să ai aşa amărăciune, dar stiu că este Cineva, Care într-atît ne iubeşte încît şi în iad a coborît după noi, să ne elibereze. El este prieten statornic şi ne înţelege, asteptînd să-L chemăm …

  275. Ioana spune:

    Parinte, parinte, am citit mai multe din cartile sfintiei voastre. Unele mi-au placut nespus, cum ar fi „Dragostea care ne sminteste” si „A iubi inseamna a ierta”, dar „Audienta la un demon mut” m-a tulburat mult… Sunt foarte, foarte multe lucruri pe care nu le inteleg deloc despre viata noastra pe acest pamant, despre Voia si Randuiala Domnului, despre credinta cea adevarata pe care, drept este, numai in miezul ortodoxiei am aflat-o dupa ani si ani de cautari… Totusi, parinte, un singur lucru voiam sa va intreb si va tot intrebam in inima mea, in timp ce citeam: de ce nu aratati dragoste fata de poporul evreu? De ce, de ce? Am mai citit si aici pe blogul sfintiei voastre… Sunteti asa de suparat pe ei, scrieti de Talmud si de toate celelalte si va inteleg, aveti cuvantul meu din inima ca va inteleg ce va amaraste, ce va infurie privind istoria si toate nenorocirile ce s-au abatut asupra neamului omenesc de cand am cazut in pacat, va inteleg, parinte, dar pana cand amaraciunea asta? Cand o sa-i iubiti, cand? Cand o sa-i iertati? Cand o sa spuneti, asa incat si inima mea sa va auda si poate si a altora ca mine, asa cum a spus Domnul si Mantuitorul nostru, Mesia cel Adevarat, Iisus Hristos: „Iarta-i, Tata, caci nu stiu ce fac!”?

    S-au intors impotriva Domnului Dumnezeului nostru, impotriva Domnului Dumnezeului lor, nu L-au ascultat, nu L-au cunoscut, nu L-au primit si nu L-au iubit deloc, deloc, dar, parinte, cand o sa-i iertati? Cand o sa-i iubiti asa cum Fiul lui Dumnezeu si Imparatul lor, Mesia, Iisus Hristos Cel rastignit si inviat ii iubeste si-i iarta?

    Drept este precum spuneti, fac rau lumii acesteia, sunt orbiti de fagaduintele prost intelese pe care Domnul le rosteste in Vechiul Testament, vor sa stapaneasca lumea si sa-si faca singuri legea si dreptatea, da, este precum spuneti, parinte, si toti suferim din pricina lor, dupa cum si prin ei ne-am binecuvantat cu totii, caci asa s-a facut noua mantuire, a rodit din Israel Maica Preacurata, iar din Ea a rodit Mantuitorul nostru! Asadar stiu bine ca daca poporul evreu alege raul si blestemul, toti suferim, tuturor ne fac rau si ne trag in pierzanie si in moarte. Drept este, parinte!

    Dar cand ii iertam? Cand ii iubim? Cand, cand ne punem inimile pentru ei, daca de noi S-a milostrivit intr-atat Domnul si ne-a deschis ochii duhului sa-L vedem ca El este Domn si Mantuitor, Fiul Dumnezeului Celui Viu? Cand facem si noi ca El? Cand ne rastignim inimile din dragoste pentru tot omul ce vine in lume, pentru toata faptura, deci si pentru poporul Israel, chiar daca au gresit, in adevar, atata de rau si gresesc in continuare?

    Iertati-ma, parinte Savatie, ca m-am intins atat de mult, iertati-ma si Domnul sa ma ierte ca mi-am permis sa indraznesc sa va scriu cuvintele astea. E doar o forma neputincioasa (si poate inutila, Domnul stie!) pe care am cautat s-o dau strigatului din inima mea catre sfintia voastra!

    Multumesc pentru rabdare si iertati-ma de orice suparare sau neintelegere si nepricepere! Cu adevarat, sa stiti ca nu-nteleg mai nimic din viata si din lume, dar merg dupa Domnul Iisus Hristos si dupa Imparatia Lui cat pot in inima mea, si astept Invierea si Viata ce va sa fie cu mila, iertarea si dragostea Lui, care sunt nesfarsite!

    Domnul sa va dea harul Lui si binecuvantarea Lui in toate!
    Doamne ajuta!

  276. […] vara lui 2010 am primit cadou o carte scrisa de un necunoscut: Savatie Bastovoi. O carte micuta, cu coperta pe fundal negru, cu titlul “Nebunul“.  Intr-o noapte de […]

  277. Sergiu Ciocarlan spune:

    Dragă Părinte Savatie,

    Mă numesc Sergiu Ciocârlan. În 2004, cu prilejul unei burse de studii în Madrid şi Valencia, am tradus una dintre cărţile dumneavoastră: O pogorâre la iad. Marcat de duhul care însufleţea cuvintele, citisem tot ce apăruse cu numele dumneavoastră (Acum am unele restanţe, dar biblioteca mea posedă toate titlurile). Mi s-a părut de bun augur să fac lucrul acesta, deoarece credeam, aşa cum mai cred şi azi, că aveţi autoritatea necesară să comunicaţi valorile Ortodoxiei şi în acel spaţiu cultural. Cum aveam această carte la îndemână, n-am stat pe gânduri. Am fost asistat de un preot romano-catolic (José Tomas) care, stârnit de interesul pe care care i-l procura lectura, mi-a sugerat exprimări potrivite pentru anumite conţinuturi. Am adăugat o prefaţă, o serie de icoane bizantine cu minime referinţe şi am printat-o pe undeva în câteva exemplare, răspândind-o, aşa cum m-a sfătuit José Tomas, prin Institutul Juan Pablo II, profesorilor. Nu am mai avut timp să culeg reacţii. Ar fi fost util. Pentru mine am păstrat un singur exemplar (varianta electronică s-a pierdut) peste care am dat zilele trecute prin bibliotecă. Vorbindu-i unei foste colege (muy preciosa amiga) de traducere, am fost sfătuit să iau legătura cu dumneavoastră. Evident, mi-aş dori ca traducerea să se publice, însă ce mă pricep eu la asta? Nu ştiu dacă acesta este un proiect pe care să-l aprobaţi (mai ales că am pornit prea singur pe acest drum), iar dacă sunteţi de acord, ce să fac eu care nu cunosc pe nimeni?! V-am scris aceste rânduri pentru a scăpa de o grijă: aceea a lucrului nedus la bun sfârşit.

    Cu bucurie,
    Sergiu Ciocârlan

  278. Virginia spune:

    Binecuvantati Parinte un suflet nacajit !

  279. alvi spune:

    La multi ani , batiuska ! Nu uitati sa va rugati si pentru noi , pierdutii vietii .

  280. marta spune:

    Doamne ajuta!
    Parinte as vrea sa cumpar cartea Dumneavoastra,””Pentru cine bat clopotele la Tanacu””, si nu am gasit-o la librariile online. Ma puteti ajuta? Iertati-ma!

  281. Vlad spune:

    „Dragostea lui Hristos, biruitoare in vecinicie, in planul Pamantului se supune celor mai grele incercari. Nimeni a suferit vreodata ca El.” (Sofronie Saharov)

    Sursa: http://www.razbointrucuvant.ro/2011/05/05/parintele-sofronie-saharov-rugaciunea-din-ghetsimani-ce-importanta-capitala-si-nestiuta-are-si-ce-legatura-este-cu-mine-si-viata-mea-duhovniceasca/

  282. I. C. spune:

    Hristos a inviat! Parinte, m-ar bucura daca ati vorbi in cateva cuvinte despre teroare. Ascult conferintele dvs si ma ajuta. M-ar interesa orice idei sau perspective pe care le aveti cu privire la acest subiect pentru intarirea sufleteasca si psihica a omului care este supus acestei trairi. Doamne ajuta!

  283. Maria spune:

    La Mulți Ani!
    Să vă dăruiască Dumnezeu lumină, har și inimă senină!

    P.S. Mulțumim ptr. tot Părinte!

  284. crestinortodox spune:

    La multi ani binecuvantati de Dumnezeu. Sa fie Bunul Dumnezeu cu dumneavoastră si in tot ceea ce faceți si Sa va daruiasca tot ce este de folos pentru mantuire. Sa va rasplateasca pentru tot ce ne daruiti din tot ce va daruieste Bunul Dumnezeu si care aduc atâta nadejde si pentru noi. Bunul Dumnezeu sa va pazeasca si sa va binecuvinteaze.

  285. cezara spune:

    sarut mina parinte.ma numesc cezara si sunt la master la litere la facultatea al ioan cuza din iasi.am fost in seara asta de 27 octombrie 2013 la teatrul national din iasi la intilnirea dumneavoastra cu publicul din cadrul festrivalului international de literatura si traduceri din iasi.ma bucur ca v-am cunoscut personal si ca mi-ati dat un autograf chiar daca nu aveam la .mine nici o carte de-a dumneavoastra.as vrea sa vorbesc mai mult cu dumneavoastra prin intermediul blogului.va multumesc inca o data

Lasă un comentariu