Vahtang Kicabidze: „Cum este omul, așa este și dumnezeul lui”

Fragment din filmul „Nu fi trist” („Ne goriui”) de Danelia, cu Vahtang Kicabidze.

În discuția pe care am avut-o cu Vahtang Buba Kicabidze, am atins tema credinței. Ca orce georgian, Buba este ortodox, iar credința a moștenit-o de la mama. Nu știu dacă această mărturie a mai fost făcută publică pînă acum, dar legenda ecranelor sovietice se trage dintr-o mamă care vreme de 44 de ani a cîntat în strana catedralei din Georgia. Cum a fost posibil acest lucru în timpul sovieticilor, nu a mai fost o mirare. „Mama este din neamul Bagrationilor, dinastia care a domnit în Georgia încă din secolul IX, iar familia împărătească avea alte principii, erau ascultători de Dumnezeu și, îndeobște trăiau altfel”.

Copilul Buba, după cum a măsturisit-o singur cu autoironie, era un copil slab la învățătură și nebunatec. „Eu am crescut mai mult în biserică. Fugeam de la școală și veneam la mama. Nu pot să uit mireasma de tămîie și pacea care domnea în biserică. Veneam în fiecare zi la mama și mergeam împreună acasă ca mama să creadă că eu vin de la școală. Odată am întrebat-o: tu L-ai văzut vreodată pe Dumnezeu? Cum să nu?, a răspuns mama, eu îl văd în fiecare zi? Cum așa?, m-am mirat eu. Păi te văd pe tine în fiecare zi. Să știi că Dumnezeu este în fiecare om. Cum este omul, așa este și Dumnezeul lui. Dacă omul este rău, și dumnezeul lui este rău, dar dacă omul este bun, și Dumnezeul lui e bun”.

Discuția întreagă și mai multe despre Vahtang Buba Kicabidze, Georgia, Moldova și Ortodoxie în ediția următoare a emisiunii „Pietrele vorbesc” (cel mai probabil de sîmbăta viitoare).

19 Responses to Vahtang Kicabidze: „Cum este omul, așa este și dumnezeul lui”

 1. Mihai-Radu spune:

  Mă rog să se sfinţească numele Tatălui şi să se facă voia Lui – ca nu cumva să Îl consider pe Dumnezeu ca pe un idol în slujba personei mele.

 2. […] Sursa: savatie.wordpress.com […]

 3. vasile dumitru spune:

  vahtang nu este nume armean?Bagrationii au facut mult pt.credinta;inca din evul mediu.la urma urmaei nici stalin n-a stat degeaba;a intarziat,cat a putut si el,mondializarea comunismului.una zicea si alta facea.astfel ca in Rusia mai sunt crestini,dar in franta ,in america,canci.adica or mai fi,dar pe ici pe cola;putini.Cotite sunt caile Domnului,omul nu le intelege.

 4. Elena spune:

  Inseamna ca avem in noi si un Dumnezeu bun si unul rau? 🙂 Ca n-am cunoscut om pina acum sa fie numai bun. 🙂

 5. ovidiu spune:

  Frumos si miscator.Doamne ajuta!

 6. viorica spune:

  Un om plin de viata, navalnic – care a imbatranit frumos, caruia experienta vietii i-a adaugat seninatatea intelepciuni

 7. Elena, la ce spune el, se refera la faptul ca omul I’ll vede pe Dumnezeu asa cum vrea omul, crestinul I’ll vede ca un Dumnezeu al sufletului spre mantuire, omul care este doar cu numele crestin, I’ll vede pe Dummezeu in masura in care ii sunt satisfacutele patimile, ecumenistii in mandria lor cred ca pot sa iubeasca mai mult ca Hristos, insa sa ureasca pe adevaratii crestini care urmeaza un Hristos al jertfei pentru fiecare om si nu al satisfaceri proprilor orgolii, cei care sunt pentru cip, nu pot intelege ca omul are pecetea Duhului Sfant, iar cipul le anuleaza aceasta pecete.
  La asta se refera, e ca si cum ai avea o oglinda, si cum ai sufletul si trupul curat sau nu asa te vezi.
  SA STAM BINE SA LUAM AMINTE!

 8. Elena spune:

  Vultulturul legionar tu esi bun? Sau esti rau? 🙂

 9. alexandrutigrul spune:

  Orice se poate afirma despre Dumnezeu, exceptând faptul că este în mod exclusiv bun. Numeroasele pericope din Scriptură sunt mărturie în acest sens.

 10. Mihai-Radu spune:

  Orice se poate afirma despre Dumnezeu fiecare răspunde pentru ceea ce afirmă.

  Adevăr este că Dumnezeu în Sfânta Treime, Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, este în mod exclusiv bun şi o bunătate deosebită este că El nu se împotriveşte asupra a ceea ce făptura sa consideră bun.

 11. Parcă e din Feuerbach – Titlul…

 12. Mihai-Radu spune:

  sa am libertate
  = sa fac ce vreau

  sa fac voia mea
  = sa fac binele pe care il vreau si nu raul pe care nu il vreau

  sa fac binele pe care il vreau si nu raul pe care nu il vreau
  = sa slujesc binele ( in pofida oricaror piedici si alunecari )

  sa slujesc binele
  = sa slujesc Tatălui din Ceruri

 13. viorica spune:

  “Dumnezeu singur stie ce are de fãcut în lume si nu are nevoie de rugãciunile noastre pentru a lucra binele, iar dacã oamenii se roagã unul pentru altul o fac nu pentru a arãta lui Dumnezeu ce are de fãcut, ci ca sã se înmulteascã dragostea în lume, cãci în rugãciune noi descoperim suferinta celuilalt si ne facem pãrtasi la ea si cerem izbãvire ca pentru noi însine. Si ce este aceasta dacã nu dragoste si cale de a ne cunoaste unii pe altii?”
  (Nebunul)

  Domnul sa sporeasca in dvs. Harul Sau si sa va aiba in paza – la multi si rodnici ani Parinte drag !

 14. Gabriela spune:

  unde gasesc s eu filmu asta online Ne goriui sau de descarcat cu titrare in engleza ? multumesc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: