„Biserica a primit declarația de război din partea mai marilor lumii… De acum înainte să ne aşteptăm doar la lovituri”

Interviu acordat jurnalistului Igor PÎNZARU pentru blogul IOANATAN.WORDPRESS.COM

Despre locul Bisericii în noua societate moldavă. / Despre tehnicile moderne de persecuţie. Închiderea emisiunii Pietrele vorbesc. / Despre declaraţia Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse şi „bîlbîielile” lui Marian Lupu. / Despre simbolurile comuniste, internet şi lupta televiziunilor pentru minţile umane 

Savatie Baștovoi într-o discuție despre comunism și totalitarism cu filosoful francez Gérard Poulouin (unul din întemeietorii Universității Populare din Caen). Lansarea ediției franceze a romanului ”Iepurii nu mor” la Biblioteca din Saint-Lô

„Înainte de a scoate monumentul lui Lenin de la MoldExpo, 
scoateți-l pe Lenin din Constituția Moldovei!”

-Părinte Savatie, ați lipsit suspect de multă vreme din mass media moldovenească și de pe internet. Între timp s-au întâmplat niște lucruri: homosexualii au obținut o lege care să-i protejeze, Alianța a fericit poporul cu alegerea unui președinte care învață a citi discursuri de pe foaie și care merge la Bruxeles după indicații; comuniștii au declarat că lupta cu legea nediscriminare este sensul existenței lor ca partid și au revenit în Parlament. La Chișinău dar și prin raioane liberalii luptă cu monumentele leniniste, iar mai nou în lupta aceasta s-a angajat și Parlamentul care a interzis folosirea simbolurilor comuniste. Îmi amintesc că sfinția voastră încă în 2009 sugerați necesitatea scoaterii simbolurilor comuniste în afara legii. Cum credeți, de ce acest lucru s-a realizat anume acum și care vor fi consecințele acestei decizii politice pentru societatea noastră?

Lupta pentru simboluri este ultima şi cea mai importantă luptă pe care o duc cuceritorii dintru începuturi. Așa cum noi ne apărăm Crucea, care-l prefigurează pe Hristos, tot așa dracii de multe feluri și-au făcut simboluri și le-au înmînat oamenilor care îi slujesc. De la Hristos încoace, orice simbol în afara crucii este un simbol străin și, prin urmare, ostil Crucii. Masoneria internațională a mers pînă acolo încît și-a însușit diverse reprezentări ale crucii ca simbol a răului. De aceea astăzi e de o mie de ori mai greu să te orientezi în această luptă pentru simboluri.

Observați că imperiul ateist-sovietc a scos crucile de pe biserici și le-a înlocuit cu steaguri. Ei înțelegeau că puterea bisericii nu e în ziduri, ci în cruce. Cînd sugeram interzicerea simbolurilor comuniste prin lege în locul hărțuielilor prin intermediul Procuraturii împotriva demnitarilor comuniști, propuneam o luptă principială. Dar actuala guvernare a demonstrat că nu are principii, ci doar ambiții și că nu a fost în stare de o luptă corp la corp cu comunismul. Au aplicat lovitura într-un moment cînd animalul comunist era deja la pămînt, sleit de propria ură și măcinare, ceea ce face prezenta lege lipsită de grația pe care ar fi avut-o trei ani în urmă. E ca o vînătoare regală cînd animalul este împușcat în cușcă sau ca o coridă în care toreadorul își obosește taurul cu elicopterul, apoi vine și îi înfige sulița în ceafa cînd animalul este jos.

Această alianță ciudată își va arăta verticalitatea nu prin scoaterea monumentului lui Lenin de la Mold Expo, ci atunci cînd îl va scoate pe Lenin din Constituția Moldovei. Principalul punct al Constituției adoptate chiar în noiembrie 1917 și formulate de Lenin personal era decretul despre libertatea de conștiință în care primul punct prevedea „separarea Bisericii de stat și a școlii de Biserică”. Constituția actuală a Moldovei este fidelă acestui precept leninist care a motivat exterminarea a zeci de milioane de oameni și cu care ne lovesc din nou activiștii noii ordini mondiale.

Logica ne dictează că atunci cînd declari simbolurile comuniste și pe Lenin în afara legii, ca fiind criminale, trebuie să o începi de la abrogarea constituției lui Lenin. Monumentului lui Lenin de la Moldexpo i se închină Voronin și babele, iar lui Lenin din constituția Moldovei i se închină așa zisa societate civilă „nediscriminată” cu toți sprijinitorii lor occidentali.

„Treaba cu introducerea religiei în școli e o joacă”

-Dați-mi voie să vă contrazic. Pentru că totuși Mitropolia Moldovei a obținut introducerea religiei ca obiect de studiu în școli, încă pe timpul când ministru al educației era un om din partidul lui Urechian, care a fost înghițit de un alt partid. Nu putem spune că nu avem religie în școala. Problema e că de la o vreme avem tot mai puține școli pentru că Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional cer optimizarea bugetelor pentru educație.

-Treaba cu introducerea religiei în școli e o joacă. Ce să vorbim, dacă nici academia noastră teologică nu are statut de școală, nu e recunoscută de stat. Teologia nu face parte din obiectele academice de studiu, așa cum e în marile universități europene și americane. Și atunci, despre ce vorbim? Ce s-a introdus în școli? O disciplină care nu e obiect de studiu recunoscut de stat și de aceea nu poate fi obligatoriu. E ca și croșetatul sau cursurile pionierești de traforaj.

Mai întîi trebuie schimbat statutul Bisericii, al religiei într-o societate majoritar ortodoxă, precum și statutul teologiei între celelalte discipline de studiu, abia apoi să se treacă la elaborarea unei forme potrivite pentru predarea teologiei elementare în școli. Altminteri, totul are aspectul unei concurențe electorale dintre Biserică și cei care se denumesc cu emfază „societate civilă” și care au aceleași metode și argumente ca și asociațiile luptătorilor ateiști din anii 20-30 ai secolului trecut.

”Dacă televiziunea și noile tehnologii ar avea o mai mare putere de persuasiune decît cartea, Hristos Dumnezeu ar fi făcut televiziunea și internetul cu două mii de ani în urmă și nu ne-ar fi lăsat o Evanghelie scrisă, ci un film

-Aici vă dau dreptate. Pentru că nu trece o seara în care să nu vedem la televizor pe reprezentanți ai societății civile specializați în discreditarea și marginalizarea Bisericii ca factor de opinie și decizie în societate. Avem o ceată de ong-iști în frunte cu Ostaf, Bărbăroșie, Brega și Fonari care trambițează despre statul secularizat în care, vedeți dvs, societatea civilă poate și trebuie să se implice în politicile sociale ale statului, iar sfera de activitate a Bisericii trebuie să se limiteze la a boteza, a ingropa și a îngriji de invalizi. E adevărat că în aceleași emisiuni apar tot mai des și fețe bisericești sau oameni care, zic ei, reprezintă Biserica. Credeți că aceste apariții televizate sunt un mod eficient de apărare a Bisericii?

Cu Scott Lively, după filmarea emisiunii ”Pietrele vorbesc”.

-Televiziunea în Moldova a devenit un loc al minciunii. O spun cu experiența omului care a lucrat în televiziune. Am avut libertatea de a concepe și realiza o emisiune de autor de 45 de minute la o oră de maximă audiență. Dar asta pînă în momentul în care persoanele pe care le pomeniți au văzut în ieșirea unui „popă homofob” la televizor un pericol la adresa statului secularizat.

Există o înregistrare a unei ședințe a acestor activiști în care ei îmi pomenesc numele și fac un plan prin care să-mi atace emisiunea la CCA. Nu s-a ajuns la asta, deoarece eu nu încălcam nici legislația, nici codul deontologic al jurnalistului, exprimînd doar adevărurile creștine care îi deranjează. La scurt timp după aceea mi s-a propus un tîrg prin care eu mi-aș fi păstrat emisiunea cu condiția să nu mai ating cîteva teme.

Partea cu haz a întîmplării este că domnul Ţopa, patronul televiziunii, m-a asigurat într-o discuţie particulară că nu ştia nimic despre ruperea contractului meu cu Jurnal TV şi m-a rugat să revin. Fără nici o ranchiună personală, am considerat nedemn din partea mea să mă întorc într-o televiziune unde oamenii pot fi cumpăraţi sau vînduţi la nevoie şi unde homosexualii dictează. Mă întreb doar: cine sunt aceşti măscărici care au puterea să dicteze politici editoriale trecînd peste voia patronilor?

Așadar, în condițiile în care televiziunile din Moldova primesc fonduri guvernamentale și externe cu scopul declarat de a face lobby unor legi și atitudini anticreștine, ieșirea preoților la televizor este zadarnică și poate avea chiar un efect invers. Dar nu numai preoții, ci și jurnaliștii cu verticalitate au ajuns să fie persecutați pentru opinie, demiși din funții și înlocuiți cu persoane dubioase care nu au nici pregătirea profesională necesară și nici harismă, postura lor fiind aceia de DJ într-o discotecă de la țară. Intrați pe blogurile lor și vedeți că fac greșeli de ortografie, ca să nu mai vorbesc de logică, inadmisibile și pentru un copil de clasa a șasea. Unora ca aceștia li s-au încredințat politicile editoriale ale noilor televiziuni.

Putem declara cu fermitate că în Moldova oamenii sunt persecutați pentru opinie, iar libertatea presei a apus cu desăvîrșire. Eu personal am refuzat după aceea toate invitațiile de la mai multe televiziuni de la noi de a participa la vreo dezbatere sau emisiune, ceea ce îndemn să facă, măcar pentru o vreme, pe toți cei care au o credință dreaptă.

Creștinii trebuie să se întoarcă la carte. Este o minciună că televiziunea și noile tehnologii au o mai mare putere de persuasiune decît cartea. Dacă ar fi fost așa, Hristos Dumnezeu ar fi făcut televiziunea și internetul cu două mii de ani în urmă și nu ne-ar fi lăsat o Evanghelie scrisă, ci un film. Mitropolia are nevoie de o bibliotecă serioasă în centrul Chișinăului care să fie deschisă pentru toți cei care doresc să cunoască frumusețea moștenirii creștine.

„În ce-l privește pe Marian Lupu sau alt membru al Alianței care îndrăznesc să traseze limite Bisericii lui Hristos, le spun că părerile lor tulburi nu vor călăuzi niciodată popoare”

-Mai multă lume și, în special, credincioșii s-au arătat surprinşi de reacția Președintelui Parlamentului Republicii Moldova la Declarația Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse în legătură cu adoptarea legii egalității de șanse în care Conducătorii bisericii exprimau „dezacordul principial cu orice tentative de a declara viciile nefirești drept normă” remarcând că „Biserica protestează ferm împotriva legalizării viciului, a declarării comportamentului păcătos drept normă și cheamă să păstrăm principiile morale ale societății”. Marian Lupu a declarat atunci pe un ton foarte grav „Nimeni nu este în drept să indice statului suveran şi independent Republica Moldova ce să facă!”. Ar însemna că, ONU poate recomanda statutului Republica Moldova anumite politici sociale și de alt fel, Uniunea Europeană face demult acest lucru, iar Biserica trebuie să stea cumincioară în banca ei și să intervină în viața cetățenilor doar atunci când acești au nevoie să fie înmormântați? Cine este interesat să înstrăineze Biserica Ortodoxă de viața credincioșilor ei?

Ieromonah Savatie Baștovoi cu Patriarhul Teoctist, mitropolitul Germaniei Serafim și arhiepiscopul Tomisului, Teodosie

-Replica Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse a fost o necesitate canonică. Ea nu ar fi venit dacă Mitropolia Moldovei ar fi avut o poziție unitară. Dacă această chestiune a ajuns să fie discutată de Sinodul de la Moscova, care este cel mai numeros sinod din lumea ortodoxă (și în care mitropolitul Moldovei este membru permanent), atunci problema a atins cotele de sus ale gravității. Ortodoxia risca, în cazul Moldovei, să piardă claritatea evanghelică în privința a ceea ce este păcatul.

Este evident că Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse a fost pus într-o situație incomodă, aceea de a provoca acuzația lui Marian Lupu de amestec în treburile statului. Totuși această acuzație este infamă pe lîngă acuzația de complicitate la legalizarea păcatului. Sinodul a ales să rămînă fidel Evangheliei cu prețul unui scandal. Sminteala din popor a fost astfel înlăturată.

În ce-l privește pe Marian Lupu sau alt membru al Alianței care îndrăznesc să traseze limite Bisericii lui Hristos, le spun că părerile lor tulburi nu vor călăuzi niciodată popoare, decît în prăpastia cu orbi. Astăzi Biserica a primit declarația de război din partea mai marilor lumii și este vremea să ieșim din vraja părelnicii libertăți: să ne înarmăm cu armele luminii și să ne îmbrăcăm în armura dreptății că de acum înainte nu vom primi decît lovituri. Noaptea e pe sfîrșite, ziua este aproape.

Interviu realizat de Igor Pînzaru,

Iulie 2012,

ioanatan.wordpress.com

25 Responses to „Biserica a primit declarația de război din partea mai marilor lumii… De acum înainte să ne aşteptăm doar la lovituri”

 1. ioana spune:

  “Sînt foarte sceptic referitor la omul de mîine, după cît de laş, de netot, de naiv, de uşor de îmbrobodit, de nătărău ni se arată astăzi. Europa de astăzi (Occidentul) oferă un spectacol de nerozie şi îndobitocire cum rareori a mai fost din secolul IV încoace.

  Şi ăştia să realizeze amplitudinea fiinţei! Aida de! Vor realiza amplitudinea sclaviei, către care au făcut deja paşi mari…“ N.STEINHARDT

 2. viorica spune:

  Ziditoare de suflet emisiunea aceea, tare mult îmi lipseşte!
  Adevărul este că „Pietrele…” au adus în discuţie teme colţuroase, bucşite de zvonuri dureroase şi, punîndu-le în lumina potrivită, omeneste, ne-au deschis ochii – pricinuind astfel mare pagubă pentru cei care se străduie să alimenteze vrajba şi ura. M-am convins, nu o dată, că puţin din ceea ce se vede este cum pare, iar sensul, de la nivelul de înţelegere pe care îl am, nu-l pot pătrunde întotdeauna fără desluşire.
  Ce teme să nu fie atinse? Iaca ce întreabă cuvioasa Maria Egipteanca în pustie, cînd întîlneşte pe Părintele Zosima: „Deci, spune-mi, părinte, cum vieţuiesc acum creştinii, cum vieţuiesc împăraţii şi cum sînt sfintele biserici?” – iată ce ne interesează…

  Popă homofob?!? încă nu era votată legea urîciunii cînd a încetat emisiunea – ce ar face slugile întunericului acum, ce etichetă ar pune?

 3. viorica spune:

  De un an aştept o ediţie nouă a „Pietrelor..” care să dea trăinicie bunei aşezări a inimii mele – am nădejde ca ea să revină dacă nu la televiziune, poate în format dvd sau în orice altă formulă.
  Preocuparea lor este să suprime vieţuirea creştină – iar a noastră să rămînem uniţi în Hristos: să ne vedem de treabă!

 4. […] Blogul Parintelui Savatie: „Biserica a primit declarația de război din partea mai marilor lumii… De acum înainte să ne … […]

 5. mihaikon spune:

  Parinte deplasati-va cu emisiunea in on_line ,cu siguranta isi va indeplini in continuare rolul pe care l-a avut si pana acuma ..nu lasati sa se stinga lumina.Asumati-va sfintit parinte rolul pe ca Dumnezeu vi la randuit in intelepciunea Lui atotstiitoare…si mai ales nu credeti gandului ca sunteti aproape singur …oare nu stiti ca aceeasi Duh ne insufleteste pe toti..si pe toti ne doare ,,fiti in continuare glasul nostru

 6. Ala spune:

  Da, Parinte, chiar daca practic nu suntem sa intelegem durerea dstra, totusi, teoretic ne dam bine seama de presiunile pe care le aveti. Deseori intru pe blogul d-stra ca sa citesc ceva nou, in stilul si maniera dstra originala, inspiratoare de credinta, cultura, intelegenta. Asteptam cartile d-stra in Moldova prin librarii. Dati-ne sa devoram roadele talantului pe care vi l-a dat Dumnezeu. Traim flamanzi, si am vrea sa traim si o bucurie.

 7. antuza spune:

  „Libertatea de constiinta” prin „separarea Bisericii de stat si a scolii de Biserica” s-a produs printr-o revolutie.Sa nu uitam ca acest principiu a fost prima data enuntat in Franta comunei din Paris, printr-o revolutie. Tot printr-o revolutie au fost aduse aceleasi principii si in tarile ortodoxe ceva mai tarziu.
  Important este ca aceste „revolutii” declansate la comanda au fost victorioase si au distrus intreaga asezare crestina a lumii in care traim, mai intai in occidentul slabit de marea schizma si de nenumaratele faramitari ulterioare, si mai apoi au fost victorioase in miezul crestinismului, ortodoxia. A fost schimbat in fond intregul sistem de valori al lumii crestine, acesta fiind inlocuit cu altceva care este evident contrar crestinismului. Si totul nu se putea face decat cu multa violenta.
  Simbolurile sunt esentiale, iar crucea este dupa cum stim arma cea mai puternica impotriva diavolului, dar nu este si singura, din fericire.
  Problema introducerii religiei in scoli ca si materie obligatorie este foarte importanta, dar, din pacate, in Romania de exemplu, sunt destui de putini elevi interesati de continutul acestor ore de religie, in care se vorbeste de fapt despre faptul ca menirea noastra pe pamant este mantuirea, iar profesorii de religie se cam bat cu morile de vant. Este un adevarat chin sa vorbesti tanarului despre tot ceea ce transcende societatea secularizata si depravata in care traieste. Altfel „societatea civila”, un tremen ambiguu si in care intra un amalgam de organizatii al caror origini este greu de controlat, va lupta cu toate mijloacele de care dispune impotriva Bisericii. Discursul „societatii civile” este insa unul mult mai rafinat, mai „civilizat”, mai „progresist”, si are atata „toleranta” incat ii cuprinde pe toti, dar nu asa cum Biserica ii cuprinde pe toti iubind pe pacatos dar urand pacatul, ci iubind si pe pacatosi si (mai ales) pacatele lor.

  In ceea ce priveste televiziunile, singurul lucru pe care-l poate face crestinul de rand este boicotul lor, adica renuntarea la acest mijloc de „informare”. Exista si internetul, pentru cei care au acces. Principala sursa de intoxicare ramane televizorul, care ar trebui eliminata. Dar cati au taria sa o faca?
  „Crestinii trebuie sa se intoarca la carte”. Cel putin in Romania s-a tiparit enorm de multa carte crestina. Si apoi insasi Sfanta Scriptura ar putea sa ne fie de ajuns.
  Se pare ca amestecul extern in treburile unei tari are mare succes mai ales in tarile mici, care mai au si probleme cu o populatie de etnii diferite, chiar daca au aceeasi religie sau nu. De tarile mari nu se pot inca atinge atat de radical.
  Minunate emisiunile „Pietrele vorbesc”. V-ati gandit sa continuati acest ciclu de emisiuni in Romania? Poate exista aceasta posibilitate, fara cenzura si fara conditii impuse?

 8. viorica spune:

  Un interviu dialog dus în tihna unei seri de duminică, în urmă cu un an, despre oameni şi vremuri, despre aşteptări, temeri – mai scurt, despre viaţa noastră.
  http://www.voceabasarabiei.net/component/content/article/17194-audio-ipsdd-savatie-tefan-batovoi-24072011
  pentru mulţi dintre noi acest dialog poate scoate din umbră, „colorînd” zone întunecate.

 9. viorica spune:

  La mulţi ani Părinte, bucurie şi mîntuire!

 10. viorica spune:

  Adaug ca detaliu la comentariul de mai sus că pentru a fi ascultat dialogul care durează vreo două ceasuri trebuie să găsiţi butonul aflat în josul paginii.
  Redau aici un mic fragment:
  „Noi nu putem rupe istoria noastră,oamenii care au pătimit şi care ne-au transmis nouă în modul direct credinţa – pentru că iaca eu îs fiu de ateist, cineva din neamul meu a pătimit – de unde mi-a venit mie toată treaba asta? Undeva, cineva o plătit cu sînge ca tătă drăcia asta să nu mă cuprindă pentru totdeauna, să nu mă înghită! Şi fiecare dintre noi dacă vom căuta, vom găsi în neamul nostru pe cineva care o pătimit, c-aşa-i pămîntul ista al nostru şi aşa-i credinţa asta a noastră – o credinţă întemeiată pe jertfă, în primul rînd Jertfa Lui Hristos şi jertfa tuturor înaintaşilor integrată în ea. Ei, “pietrele” trebuia să vorbeacă despre asta, ar fi trebuit să fie un proiect destul de lung cu gîndul de a, în primul rînd, de a crea o ocazie să filmez toate lucrurile astea şi să am martorii, mărturii.
  (..)despre asta ar trebui să discutăm mai des – să avem dialoguri de duminică – dialoguri de suflet în care să ne cunoaştem unii pe alţii, pentru că discuţiile în care povestim doar lucruri externe, lucruri care nu ne privesc direct – fie că sînt politice, fie că sînt economice sau de altă natură – nu ne apropie.
  Şi nici o altă idee în jurul căreia ar putea să se consolideze oamenii nu merită să mori pentru ea, dar ideea Dragostei, a Iubirii, a Păcii care este în Hristos merită să fie plătită şi cu preţul vieţii – iar asta trebuie să fie tema centrală în jurul căreia să ne consolidăm, să ne adunăm.”

 11. Vasilica spune:

  Semnele apocaliptice

  Vânturi rele, pierzătoare,
  Ameninţă azi mereu
  Pe noroadele smerite
  Care cred în Dumnezeu.

  Bate “Crivăţul” năprasnic,
  De la Nordul Comunist,
  Răspândind în toată lumea
  “Dogmele” lui Anticrist.

  Din Apus “Austrul” suflă
  Aducând cu el “Progres”,
  Care naşte necredinţă
  Şi împrăştie eres.

  De la Miazăzi mai tare,
  “Băltăreţul” s-a pornit
  Şi, lovindu-se de “Crivăţ”
  Pe cei negri i-a-nroşit.

  Iar la Răsărit de soare,
  “Valul galben al lui Gog”
  Spumegă şi se frământă
  Cu “vlăstarii lui Magog”.

  Ucenicii stricăciunii
  Forfotesc îngrozitor
  Căutând să otrăvească
  Pe sărmanul muritor.

  Grabnic uneltesc perzarea
  Cei cu duhul “răzvrătit”
  – Şi precum se vede lumea
  Nu-i departe de sfârşit –

  Urâciunea pustiirii
  Şi-a găsit învăţăcei
  Care dăscălesc pe oameni
  Ca să meargă după ei.

  Aceste versuri au fost scrise în
  ziua Sfintei Maria Magdalena,
  cea întocmai cu Apostolii,
  22 iulie 1960, în Sihăstria “Sf. Ana”
  de la Hozeva (potrivit cu starea
  furtunoasă din cele patru
  continente) de către smeritul
  Ieroschimonah Ioan Iacob.

  Sunt ultimele versuri ale Sfântului Ioan

 12. Parintele Matei Vulcanescu spune:

  Parinte, daca e de folos, cu smerenie puteti face publica aceasta emisiune in care vorbesc despre Dogma, anateme, papalitate si masonerie, la final arat anatema impotriva masoneriei, valabila si astazi cu anumite nunate si modul de primire la ortodoxie a masonilor.

  Binecuvantati,
  Pr Matei

 13. georgiana spune:

  hai mai bine sa ne gandim ca o sa fie bine. Daca tot credem in Dumnezeu, atunci putem sa ne rugam pentru toate lucrurile bune care se pot intampla pe tot globul. Un gand bun trimis in lume face mai mult decat nenumaratele lucruri rele. Parerea mea.

 14. Sarut-mana , Parinte Savatie , va doresc din suflet ca Dumnezeu sa lucreze in asa fel incat emisiunea ” Pietrele vorbesc ” sa se reiea ! -Doamne-Ajuta ! si va invit cu drag la expozitia mea de desene ,pe blogul http://www.albastrude.wordpress.com , sunt si doua portrete de-ale Sfintiei Voastre si nu acrostih cu numele Sfintiei Voastre . Dumnezeu sa va binecuvanteze !

 15. callina spune:

  ” Exista un gand al stapanirii intregii lumi. Uitand de sine, sufletul incepe sa reconstruiasca si sa schimbe ( cu mintea) totul in lume, dupa bunul sau plac – lucruri, oameni, intamplari. Vrajmasul il aseaza intr-un fotoliu si face din el o maimuta a carmuirii mondiale. Poate fi ceva mai caraghios decat aceasta pocitanie ? ”
  Sfantul Teofan Zavoratul

 16. gabriel spune:

  sa ne pregatim de lupta
  arma noastra e rugaciunea, chemarea Domnului nostru Iisus Hristos , care va calca pe curcubeul lor , un curcubeu al mandrieir, al desfraului si al tuturor josniciilor.

 17. Ala spune:

  Parinte, cand ne mai scrii. Suntem atat de dispersati, dezbinati, urati, aruncati. Trimite-ne cate o scrisorica in celulele noastre nu doar virtuale.

 18. Merselim Berzenov spune:

  Eu sunt mason si ma bucur ca religia voastra (a unui Dumnezmeu care nu vorbeste cu oamenii) se duce treptat in uitare

 19. Gabriel N spune:

  Draga pr Bastovoi
  Citeva opinii la emisiunea despre homosexuali cu Scott Lively.
  Locuiesc in vest si problema homosexualitatii o vad zilnic in jurul meu. Am colegi la servici homo. Majoritatea lor din punct de vedere social sint foarte buni lucratori, foarte ordonati, foarte sociabili, dar nu de asta scriu rindurile de mai jos.
  Problema este ingrijoratoare nu pentru ca ei se organizeaza si reusesc in fiecare an sa devina mai puternici ci e faptul ca lumea crestina nu prea face nimic concret, iar restul de oameni, “caldiceii”, ateii, gnosticii, etc… nu intreprind nimic in sensul asta, motivele fiind multe.
  Multi oameni nu cred in Bible, in Dumnezeu, pentru ca biserica romano catolica si protestantii au lasat multa neincredere si pustiu in sufletele oamenilor de sute de ani de zile, iar ei fara lumina, in loc sa caute ortodoxismul, prefera ateismul, filmele pseudo stiintifice de la Discovery, cele Sci Fi sau pur si simplu indiferenta. Deci daca le spui ca problema homo a fost combatuta de Dumnezeu, si le recomanzi Sfanta Scriptura iti rid in fata. Eventual te indreapta sa citesti Codul lui DaVinci. Iar pe linga asta duhul moralismului, al dulcegariei sentimentale e peste tot. Fac mult caz de pisicile si ciinii abandonati sau maltratati fara sa se intrebe vreodata citi orfani exista in orasul lor.
  Dvoastra a-ti intervenit in interviu cu notiunea de chipul lui Dumnezeu in om care se distruge prin pacatul homosexualitatii. Foarte corect. Dar v-ati intrebat citi oameni, mai ales crestini cunosc ce inseamna chipul si asemanarea cu Dumnezeu? Din pacate pentru foarte multi chipul este cel cu barba, aratat in icoane, etc…
  Americanul dvoastra din interviu are intentii bune dar parca traieste intr-o lume utopica. Homosexualismul a fost practicat mai ales in lumea aristocrata de mii de ani (Caligula, imperiul roman, etc..) politicienii nostri moderni au facut-o si o fac in ascuns, iar ca sa ajungi acolo sus trebuie sa fii ori ca ei ori sa ii aprobi altfel nu ai sanse. Nu mai vorbim de otrava mediatica a organizatiilor secrete care folosesc orice slabiciune umana in scopul dezbinarii. Dar asta intra in alta discutie.
  Toata lumea e cazuta, dar vestul e mult mai cazut si inima lor mult mai impietrita. Faptul ca homosexualismul a ajuns la limitele care a ajuns, e si o pedeapsa rezultata din aceasta impietrire care se revarsa asupra copiilor pentru indolenta si necredinta parintilor.
  “Pietrele vorbesc” e o imagine frumoasa dar nu e de ajuns. Va dau un exemplu:
  In Bucuresti in 1990 cind au venit minerii, nu numai ca lumea a fost lasa si fricoasa sa iasa afara, sa intervina si sa le contracareze miscarea dar erau o groaza pe margine care aplaudau! Asta e lumea noastra de azi! La Londra acum un an studentii au facut demonstratii pentru taxele mari de platit in invatamintul superior. Datorii cu care ramin multi ani dupa terminarea studiilor.
  Unde au fost parintii sa vina cu sutele de mii? In fata televizorului, sau pesemne la crisma? Nu mai exista unitate pentru o cauza pentru ca lumea e pur si simplu hipnotizata de televizor, jocuri pe computer, moda (cu puternice accente gay), etc.. cum bine spunea Pr Rafail Noica ca “traim aproape total in imaginatie” si trebuie sa fim reformatati. Nu vreau sa va dau impresia ca o revolutie sociala ar rezolva problemele acute ale societatii in general. Nu mai cred pentru ca toate sint organizate tot de cei de sus, noi nefiind in stare sa ne organizam pentru ca am pierdut iubirea intre noi, nu ne mai unesc decit sefii de sindicate care ne promit ridicari de salariu, si culmea ca inca mai credem in dreptatea acestor false mascarade sociale.
  Daca nu o sa incepem o viata de pocainta adevarata, o viata de rugaciune pentru toti, nu o sa ne dea Dumnezeu lumina sa iesim cistigatori ci din contra! Degeaba dam vina pe apocalipsa, sau pe altii… cu rugaciune arzatoare si cu multe lacrimi multe lucruri a schimbat Domnul in trecut ne spune Sfinta Scriptura. Daca am avea in inima focul acela pe care il are un parinte fata de copilul cazut in pacat, si sa il indreptam catre multi din jurul nostru sint sigur ca Domnul ne-ar ajuta. Dar nu avem iubire!
  Doamne ajuta si va doresc multa sanatate si pace sufleteasca!
  Gabriel N

 20. alina spune:

  re: Merselim Berzenov

  Pretinzand ca esti mason ar trebui sa stai bine cu matematica, cu calculul si cu analiza in genere (cum altfel ai numara banii:-))?). Acum compara numarul crestinilor de pe glob- 2 miliarde(vezi wikipedia) si …nr masonilor. Acum fa o deducere elementara de logica- cat de uitata este cum zici tu ‘religia voastra’. Cum zice o vorba in rusa” не выдавай желаемое за действительное”

 21. Adina spune:

  Si ce folos ca al tau vorbeste cu tine, Berzenovule, ca e un drac ce -ti suge toata viata si libertatea. Cand un om iti intoarce spatele, tu mai vorbesti cu el? Logica minima iti lipseste

 22. […] Blogul Parintelui Savatie: „Biserica a primit declarația de război din partea mai marilor lumii… De acum înainte să ne … […]

 23. […] Blogul Parintelui Savatie: „Biserica a primit declarația de război din partea mai marilor lumii… De acum înainte să ne … […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: