Cartea de căpătîi a ateistului (Prezentare)

Fără îndoială, Cartea de căpătîi a ateistului, cu denumirea ei originală ”Nastol’naya kniga ateista”, editată în milioane de exemplare în Uniunea Sovietică, este cea mai tare carte în domeniu editată vreodată în lume. Aceasta trebuie să o spunem în condițiile în care în perioada cincinalului ateist al lui Hrușciov (al treilea după campaniile ateiste ale lui Lenin și Stalin), între anii 1959-1964 în Uniunea Sovietică se tipăreau, în mediu, 70 de titluri de carte de propagandă ateistă pe zi.

Nu e nevoie să prezint altfel această carte decît au prezentat-o autorii ei: ”Aveți în față cea de a noua ediție a Cărții de căpătîi a ateistului, un îndreptar destinat propagandiștilor, agitatorilor, lucrătorilor de partid și ai sovietelor, cadrelor didactice și studenților instituțiilor de învățămînt superior și mediu, tuturor celor interesați de problemele ateismului, care duc truda grea, dar nobilă, a educației ateiste” (”К читателям”).

Deoarece tata a fost propagandist al ateismului științific, cartea de față a stat la baza educației mele. A vorbi despre această carte pentru mine este un act intim, deoarece îmi răscolește amintiri legate de tatăl meu, care astăzi nu mai este. Totuși consider că doar lucrurile sincere își au rostul în comunicarea dintre oameni și poate că un comentariu născut dintr-o experiență nemijlocită a ateismului, așa cum a fost cazul meu, va face o discuție despre credință dacă nu mai convingătoare, poate cel puțin mai captivantă, deoarece replica mea dată ateismului nu se vrea a fi una sistematică și exhaustivă, pentru că m-ar plictisi mai întîi de toate pe mine, ci se vrea a fi o zbatere spre normalitate, o descătușare de clișeele propagandei ateismului comunist care, din nefericire, are stăpînire și astăzi asupra unui număr însemnat de oameni.

Cu voie sau fără voie, mulți dintre contemporanii mei vorbesc în termenii așa-zisului ateism științific, întemeindu-și concepțiile pe documentare televizate propuse de Discovery sau National Geographic, care pentru mine sînt atît de familiare, deloc revoluționare, deoarece am crescut pe ele, grație ateismului total al statului sovietic. Tocmai de aceea o discuție despre Cartea de căpătîi a ateistului, în care îmi propun să analizez sloganele principale ale propagandei ateiste sovietice, este mai mult decît actuală, poate chiar o temă de viitor, deoarece societatea în care am pășit pare să se întemeieze din ce în ce mai mult pe aceleași lozinci ca și URSS.

Poate că mulți dintre cititori vor fi dezamăgiți să afle cît de mult viața și vederile lor, pe care le credeau libere și personale, sînt ancorate în propaganda comunistă de odinioară. Dar rostul acestei cărți este tocmai acela de a ne debarasa de prejudecăți și a începe să gîndim liber despre lume și despre noi înșine.

12 Responses to Cartea de căpătîi a ateistului (Prezentare)

 1. […] și prezentarea integrală pe siteul Părintelui Savatie Baștovoi. Cancel […]

 2. viorica spune:

  Prima oara am auzit de aceasta carte in episodul Pietrelor : „Religia pe nume comunism -Alta istorie a revolutiei din octombrie”. Fragmentul citit mi-a starnit interesul – de necrezut cat de direct, pe fata erau exprimate „directivele”, pina la detaliu. Am fost tentata sa numesc cruzimea aceasta – primitivism, dar am inteles ca era culmea rafinamentului unei gindirii bolnave . Nici nu ma gandeam sa pot citi aceasta carte – si inca mai mult, comentata !
  Sa inteleg ca este gata de publicare ?
  Dumnezeu sa va ocroteasca si sa va dea putere, Parinte – va sarut dreapta !

 3. vasile dumitru spune:

  ateismul este ultima treapta inainte de a atinge credinta.áteul a scapat,a respins falsele reprezentari ale politeistilor este pregatit pentru rvelatia cristica.Dumnezeu,unul,stie care sunt ai lui.

 4. antuza spune:

  Societatea în care trăim este o extindere la nivel planetar a aplicării ateismului „ştiinţific” implementat brutal în fosta URSS, şi mai apoi aplicat cu forţa şi în fostele ţări comuniste. Nu este deloc întâmplător că ateismul „ştiinţific” (!?!) a fost planificat să fie băgat cu de-a sila pe gâtul oamenilor tocmai în cea mai mare ţară ortodoxă. Se vroia desfiinţarea creştinismului ortodox, sau în cel mai „bun” caz slăbirea lui, acesta fiind considerat pericolul maxim. Înfricoşătoare treabă care a fost dusă la îndeplinire cu multe „succesuri”, şi cu preţul celui mai mare genocid din istoria omenirii. Nu mai vorbim de profanarea la moduri greu de imaginat şi de acceptat de o minte omeneasca normală, a locaşurilor sfinte şi a obiectelor sfinte ale cultului ortodox. În celelalte ţări creştine dar neortodoxe, aplicarea ateismului „ştiinţific” s-a făcut în mod paşnic, acesta fiind asimilat mai uşor de o populaţie cu o credinţă smulsă din tradiţia ei firească de atâtea schizme, şi mai apoi şi de răfuiala sângeroasă (a se citi tot genocid) a revoluţiei franceze, în care conceptele iluministe de libertate, egalitate şi fraternitate au dat semnalul de start pentru spălarea globală a creierelor.
  Teroarea susţinută de teama de moarte, de foame, de marginalizare şi de lipsuri şi îngrădiri tot felul, au făcut ca creştinii ortodocşi să cedeze în marea lor majoritate în faţa tăvălugului care a ras lumea creştină mai ales din 1789 încoace. Păgânii din antichitate îi aruncau pe creştini în arenă fiarelor, dar în timpurile moderne metodele de ucidere s-au „rafinat”: de la tortură la libertinaj, de la revoluţie la toleranţă, de la psihoterapie la eutanasie, de la metode contraceptive la ecumenism, de la anarhie la corectitudine politică, cei ce s-au răzvrătit împotriva lui Dumnezeu luptă cu înverşunare împotriva Lui şi a omului ca chip şi asemănare a lui Dumnezeu. Sărăcirea tot mai acută a popoarelor creştine este o altă lucrătură a celui rău, care-i duce în foamete şi disperare şi îi face tot mai vulnerabili pe cei binecredincioşi.
  Ceea ce e şi mai trist, este că în lumea în care trăim există o unitate deplină a celor care lucrează răul, care se ajută şi se sprijină reciproc, şi o lipsă de coeziune a forţelor binelui, o dezbinare, o lipsă de veghe şi de alertă la ameninţarea răului a creştinilor, care dau astfel cale liberă înaintării forţelor malefice în toate domeniile vieţii. Cu alte cuvinte presiunea răului este atît de mare şi de omniprezenă, încât există riscul ca creştinii să se obişnuiască cu răul, şi treptat-treptat să uite de menirea lor pe acest pământ şi de darurile pe care Iisus Hristos ni le-a dat spre mântuire. Adică există riscul să rămânem fără ulei în candele …
  „Lumea noua” în care trăim este întoarsă pe dos, iar „educaţia” ateistă a „desăvârşit” acestă stare de fapt.
  P.S. În anii 90 eram cu o bursa intr-o ţară occidentală, şi acolo am cunoscut o tânără din Rusia, care la vârsta de peste 25 de ani era nebotezată. Am fost şocată să aflu că existăă astfel de situaţii. Mi-a spus că acolo unde trăieşte ea, mulţi oameni sunt nebotezaţi, pentru că acest lucru nu mai este „la modă”. Nu înţelegeam cum poate exista o asemenea barbarie. În România nu s-a ajuns totuşi niciodată până la asemenea extreme.

  .

 5. gir spune:

  Nu mai e mult nici in Romania, probabil, daca nu facem pocainta in Biserica Ortodoxa.
  Traim deja, partial, in „Minunata lume noua” a lui Aldous Huxley ( varianta soft pentru teroarea hard din „1984” a lui George Orwell ).

 6. vă rog frumos, aș vrea să știu cum se poate cumpăra această carte în România.
  Când va apare ?

 7. Parinte cu ce scrieti aduceti cu mila Domnului, o oaza de libertate sufleteasca in matrixul existentei de zi cu zi.
  Ca om, simt ca intru intr-un cosmar, in care trebuie sa aleg: ori cu trupul pentru trup si existenta asta a matrixului masonic ecumenist acceptand pecetea cu codul de bare, cu cipuirea, sau sa aleg rezistenta, sincer va spun, ,,nebunia,,,sa aleg cu mila Domnului si cu rugaciunea duhovnicului, ,,nebunia,,de a ma distanta de ce fac ceilalti, o astfel de nebunie fiind faprul ca n-am dat examen pentru examenul de titularizare pentru a fi profesor de religie ortodoxa datorita acelor etichete cu coduri de bare in care se gaseau numele meu.
  Dar cu mila Domnului o sa aleg rezistenta, aceasta ,,nebunie,, astfel va rog o mica rugaciune pentru sufletul meu pt ca sa pot sa urmez,,nebunia,, si astfel sa fiu liber si sa nu adorm in matrixul globalizarii.
  Va multumesc parinte!
  SA STAM BINE SA LUAM AMINTE!

 8. Parinte trebuie sa va aduc cateva lamuriri:
  1. Cand zic -o mica rugaciune- ma refer ca daca puteti si cand puteti, sa va rugati bunului Dumnezeu, si astfel cat puteti, pentru mine reprezinta foarte mult.
  2. Cand spun- sa nu fac ca ceilalti, ma refer la faptul, ca nu ca sunt mai drept ca altii ci sa ma fereasca Bunul Dumnezeu sa gandesc ecumenist si globalist.
  Apoi sunt un om foarte mandru, ma laud toata ziua sub masca smereniei etc.
  Numele meu e Gheorghe.
  Va multumesc parinte.
  SA STAM BINE SA LUAM AMINTE!

 9. Am căutat în câteva librării din România dar nu am găsit această carte – „Cartea de căpătîi a ateistului”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: