Proiectul „Chișinăul citește o carte” a recomandat pentru 2011 romanul „Diavolul este politic corect”

În 2011, Programul „Chişinăul citeşte o carte” (ediţia a VII-a ) propune spre lectură romanul „Diavolul este politic corect” de Savatie Baştovoi. Perioada de desfăşurare: aprilie-noiembrie. Cu această ocazie bibliotecile din Moldova au fost aprovizionate cu exemplarele necesare din acest roman achiziționate din fonduri ministeriale. Proiectul se va finaliza prin o serie de conferințe și un simpozion internațional preconizat pentru luna octombrie.

Biblioteca Municipală “B.P. Hasdeu” desfăşoară anual programul de lectură Chişinăul citeşte o carte, scopul căruia este atragerea chişinăuienilor pentru a lectura împreună o anumită carte, selectată în colaborare cu instituţii abilitate: Uniunea Scriitorilor, editurile etc. Concomitent, selectarea se face şi după criterii de vîrstă, preocupările eventualilor cititori. Programul orientează participanţii spre valori literare autohtone, promovând lectura ca mijloc de dezvoltare culturală. Totodată, fiind un program cultural complex, în cadrul lui se organizează diverse activităţi culturale: prezentări de carte, întâlniri cu scriitorii, expuneri/dezbateri.

Programul Chişinăul citeşte o carte se finalizează cu conferinţa de totalizare, unde au loc discuţii-dezbateri, schimb de opinii între autor şi publicul prezent, iar cei mai activi cititori sunt premiaţi cu diplome.

Din momentul implementării programului s-au lecturat cărţi ale diverşilor autori: publicişti, prozatori, dramaturgi, poeţi, fapt care a permis publicului cititor să se încadreze în lectura colectivă, alegându-şi atât autorul, cât şi genul literar.

Experienţa organizării şi desfăşurării Programului Chişinăul citeşte o carte a fost preluată de către colegii bibliotecilor din raioanele Ungheni şi Soroca.

30 Responses to Proiectul „Chișinăul citește o carte” a recomandat pentru 2011 romanul „Diavolul este politic corect”

 1. Mos Ioan spune:

  Excelenta alegere! Romanul „Diavolul este politic corect” al Parintelui Savatie Bastovoi, este un roman exceptional. Trebuie citit si memorat de milioane de oameni, deoarece se întâmpla aievea ceea ce descrie Parintele în acest roman,ca si în altele de altfel……..
  Ar fi bine ca romanele Parintelui Savatie sa fie traduse în toate limbile pamântului, ca astfel sa ia aminte toti de ceea ce ne-au pregatit stapânii acestei lumi……..

 2. Elena spune:

  E pe lista. 🙂 Dupa ce termin Scara lui Scararul. 🙂

 3. Alexandru spune:

  Ar fi bine sa fie si in format online !!!

 4. Mos Ioan spune:

  @ Elena

  Vrei sa spui ca dupa ce termini Scara Sfântului Ioan Scararul…..

 5. Vasilica spune:

  Intradevar cartile pr.Savatie ar trebui traduse in toata lumea .Ar fi de folos multora.

 6. elena spune:

  Slava Domnului! pentru actiuni de acest gen. Mai ales pentru partea cu conferinte si intrebari, fiindca ii poate dezlega cititorului pasaje, interpretari neintelese in timpul lecturii. Nu-i suficient sa citesti, ca sa intelegi intotdeauna. Doamne ajuta!!!

 7. ABC-dara spune:

  Scara Sfantului Ioan NU SE TERMINA!

 8. Elena spune:

  Mos Ioan cred ca Sfintul Ioan Scararul nu s-a suparat. Dar daca te deranjeaza pe tine uite – „Dupa ce termin Scara Sfintului Ioan Scararul.” 🙂 Ma refer la carte. Ca scara…hm…ferice de cine o termina de urcat. 🙂 Eu abia priverc in sus spre prima treapta. 🙂 Cu chiu cu vai incerc sa ma cocot pe ea. 🙂 Cind sa zic ca m-am prins – pac primesc cite una de la mosi ioani. 🙂 Dar incerc iar si iar si iar.. 🙂 Sa fii sanatos! 🙂

 9. Marius spune:

  Doamne ajuta!

  Parinte, ma iertati ca va intreb.. contul de Facebook Savatie Baștovoi este al dumneavoastra, nu?
  Multumesc!

 10. Elena spune:

  Apropos de statuia libertatii de pe coperta – baietelul unei cunostinte – voia sa-i spuna mamei lui ceva despre statuie si mama nu intelegea la ce se refera pentru ca pustiul ii zicea „doamna cu inghetata” – ceea ce mi se pare genial! 🙂 Copiii vad mai bine! 🙂

 11. mihaikon spune:

  DECI SE POATE ,EMINESCU V-A BINECUVANTAT PARINTE SAVATIE .. BISERICA DIN CHISINAU SE POATE RUGA PE ”PROIECTE COMUNE”

 12. Constantin spune:

  Parinte Savatie, am gasit un articol in ziarul Jurnalul National in care erati citat dvs : http://www.jurnalul.ro/opinii/editorial/preotul-se-chicoteste-cu-frumoasa-asta-581746.html

 13. viorica spune:

  Binecuvantati Parinte,
  Plin de speranta acest program – si ambitios as zice – intrucat putini parinti reusesc sa-si mai orienteze copii spre lectura (exemplul personal care poate fi hotaritor este, din pacate, din ce in ce mai palid). Cred ca partea cea mai buna este ca se deschide usa – acest izvor este dintre acelea din care gustand, însetosezi mereu.
  Batranii spun ca „cine se aseamana s-aduna” – aflînd din vreme orarul conferintelor, poate ne vom gasi impreuna – chisinaueni sau nu, toti insetati cautatori.

 14. acelas spune:

  @constantin,

  in principiu parintele are dreptate acolo …

  dar, personal cred ca inregistrarea este ceva mai veche, cand parintele Savatie era chiar mai tinerel, se simte. Iar ceea ce spune, APLICAT la numite cazuri ce pot aparea, poate sa NU mai fie valabil. Mie mi se pare ca daca nu avem discernamant duhovnicesc (care se castiga in ani, zeci de ani poate …), aceasta „abordare” in cazul in care ar fi dusa la „generalizare” , poate fi o CAPCANA enorma, pt crestinism. Deci, dimpotriva, mi se pare a fi „fisura” aia „mica”, prin care poate intra siret, ca „tolerate”, toate ideile ce intra in continutul acelei „politici corecte” (sigur, acolo era vorba de un caz „local”, minor, preotul mirosea a ceva bautura …. De asta zic, nu se poate GENERALIZA la alte cazuri .. )

  iar despre asta a tot scris parintele Savatie … Despre aceste pericole, despre preotime. Asta inseamna ca „judeca” (blameaza) preotii ? Nu, este o cercetare lucida si dreapta a unor pericole ce se pot repeta acum, si au tot abundat in intreaga istorie a crestinismului … . Iar parintele a inceput sa ni le spuna in in primul rand incepand cu „Cand pietrele vorbesc” ..

  „elitele” lumii de azi tocmai pe asta mizeaza si vor sa exploateze, tocmai „toleranta” spre care este indreptat crestinismul, dar nu este totusi „prost”, toleranta cu limite precise, clare; „toleranta” asta prin care, daca e generalizata, si deci daca „de dragul” ei, de dragul „iubirii” absolut „neconditionate”, de a nu „rani” adica sub nici un chip, ei vor sa introduca cele mai aberante idei ce tin de „politica correcta” …

  mi se pare ca in ziua de azi, daca nu faci apel atent la „discernamantul duhovnicesc” poti sa fii pierdut. Sa te „blochezi” duhovniceste si sa nu mai intelegi nimic …

  parinte Savatie, daca puteti sa comentati cele spuse de sfintia voastra pe atunci, despre „gandul cel bun”, cum si cand poate fi aplicat el. Caci ziarele de azi preiau „otova” si raspnadesc ideea cititorilor cum le „pica” lor mai bine… Daca puteti sa ne spuneti ceva, ar fi binevenit.

  multumim oricum, Doamne ajuta !

 15. dumitru spune:

  imi puteti spune si mie unde a disparut emisiunea parintului ….de la jurnal tv de ce nu apare in arhiva postului de televiziune……

 16. ieromonah savatie spune:

  Aici e emisiunea pe site-ul televiziunii:
  http://jurnaltv.md/#pietrele-vorbesc-4-iunie-2011-262508

 17. viorica spune:

  @acelas
  frumusetea este ca acum ca si atunci, este perfect valabil si foarte actual – este indemn de cercetare interioara pentru oricine. Secventa cu pricina este autoironie si ilustreaza situatia cand inchipuirea noastra ne spune ca sintem „ceva” si ne dam ifose …. mare pericol ! si examen totodata….
  Intr-adevar, exemplul potrivit face cat o biblioteca intreaga…

 18. acelas spune:

  @ viorica

  de acord,

  doar ca „atitudinea” parintelui Savatie de atunci se aplica NUMAI CIRCUMSTANTIAL, nu otova …, cum ar fi tentati unii crestini naivi sau mai incepatori sa gandeasca …

  sa nu uitam, ca uraciunea pustiirii se va urca pe tronul sau tocmai pe fondul unor asemenea „gaselnite”, pe care stim ca le pretuieste crestinismul, dar cu anumite limite stricte si clare, care nu-i submineaza temelia, Piatra – Hristos, „gaselnite” gen lasa, nu critica, nu judeca tu (eventual baga capul in nisip, si fa-te ca nu vezi= „falsa smerenie”, sau ca toleranta etc … . Si asa poti accepta aproape totul …

  dupa „calapodul” parintelui Savatie exprimat atunci, bun, dar care ar fi aplicat „OTOVA”, un act de barbatie si mustrare pt apararea crestinismului si a fundamentelor lui pt a nu putea pieri definitiv pe la acea vreme, combatandu-se ferm si rapid a mare erezie (ariana), cum a fost cel al sfantului Nicolae, care l-a mustrat inca bland – cu doua perechi de palme pe Arie – fata de nenorocirea si blasfemia ce o adresa lui Hristos si crestinismului in general, un astfel de gest, ferm curajos, barbatesc si fara „pietisme dulcege” ori „falsa smerenie”, nu s-ar mai fi pretecut niciodata, caci un astfel de calapod aplicat OTOVA, ar fi spus ca : vai parinte, nu judeca tu, nu condamna, nu face ceva rau, nu face nimica, stai asa si te roaga, ca are grija Dumnezeu…, le face Domnul pe toate ..

  si pot fi povestite sute sau mii se astfel de situatii din istoria crestinismului (sf. Maxim Marturisitorul si atatea, in general toti marturisitorii, care nu au facut compromisuri) as zice ca daca crestinismul a rezistat, a fost tocmai datorita acestui „discernamant duhovnicesc” aplicat !, intelepciunea intelepciunii !

  pentru acest gen de „siretenii” impreuna cu „false semrenii”, a se citi cartea de asemenea a parintelui Savatie, mai recenta – CAnd pietrele vorbesc. Aceasta va lamuri pe toti de mai toate situatiile ce pot aparea …

  .

 19. viorica spune:

  @acelas
  va duceti, poate, prea departe cu rationamentul … este indemn foarte clar sa cascam ochii, dincolo de aparente, sa fim atenti ce ganduri primim pentru ca „Omul acela era preot al Dumnezeului celui viu” – ne desluseste Parintele. Mai ales acum, cand violenta provocarilor sporeste, trebuie sa punem „sita” cat mai groasa.
  Sa nu judeci aproapele n-o spune Savatie Ieromonahul – ci Domnul nostru Hristos Iisus – a Lui este judecata si cine judeca aproapele, este impotriva Lui.
  Altceva este paruta toleranta, compromisul, inselarea – cu care nu facem partasie, bun prilej de marturisire fara ezitare a Adevarului…
  Credinta fierbinte, vie in Cuvantul este „rezistenta” crestinismului – care este si izvorul discernamantului duhovnicesc.

 20. Natalia spune:

  Este un roman superb. Dupa ce am lecturat cartea dintr-o rasuflare am fost nevoita sa mai caut ceva scris de dvs si am gasit romanul „Nebunul”, „In cautarea aproapelui pierdut”. E foarte interesant ceea ce scrieti.

 21. viorica spune:

  Pentru toti cei care vor si pot ajunge: intilnirea cu autorul romanului – Savatie ieromonahul – este in 28 septembrie la Chisinau, filiala Stefan cel Mare (Bd.Decebal 91) a bibliotecii municipale BP Hasdeu – orele 13,00.
  Parinte, aceasta este conferinta de totalizare sau numai o etapa ?

 22. florian spune:

  Parinte Savatie, locuiesc in USA de 21 de ani, un prieten din tara mi-a trimis cartea dv “ Deavolul este Politic Corect”. Cartea pare un film mai degraba decat un roman. Nu am citit prea mult din ce s-a scris dupa revolutie, am avut doar o pasiune pentru cartile care, erau jurnale din inchisoare. Jurnalul Fericirii de N.Steinhard, ar trebui sa fie citit obligatoriu de orice crestin.
  Sint un om cu educatie medie, am 60 de ani si sant “sectant”( baptist). Cartea m-a bucurat m-a rasacolit. Dv scrieti scenarii posibile in pustia lumii in care traim, dar atrage-ti atentia cititorului spre dimensiunea verticala a existenteie, de care cei mai multi dintre oameni nu o pot aprecia. Cei care nu gasec in cartea dv decat aspecte politice, au o patrundere superficiala si nu inteleg nimic dincolo de litera.
  Personajele dv chiar daca sunt creonate sumar sunt indeajuns de relevante. Parintele Ioan este un personaj, care tarieste nebunia evangheliei in mijlocul tragediei umanitatii, aparitia lui invioreaza de la primele propozitii, ca si Presfintitului din comunitatea lui Vik par oameni care tariesc in cer dar umbla pe pamant. “Condamnarea la moarte” ni sa da in momentul cand am fost zamisliti, in esaenta, nu face mare diferenta daca legea 182/110 o da, guvernul mondial.
  Ati ales famili Kohner pe care o banuim de evrei, o urmaririti cu o oarecare simpatie, nu doar findca se vor increstina, ci parca aveti o anumia slabiciune pentru ea. Mintea mea se trezeste astfel, la neuitarea tragediei, poporului ales si la revolta impotriva acceselor antisemite de care biserica crestina s-a facut vinovata de-alungul istoriei. Pentruca indifernt cum sunt evreii in relatiile cu crestinii, ei raman senorii spirituali ai lumii cum ne invata sf, Apostol Pavel, Prin ei am primit Revelatia si pe linia lor ne-a venit Mantuitorul Domnul Cristos. Evreii care se increstineaza ma intoarc mereu cu gandul la reliatea tarita de Printele Nicolae de la Rohia, si experienta bucuriei absolut supranaturale, incepand cu botezului domniei sale in Inchisoare.
  Parintele Ioan, pentru mine, este mai mult decat martir, el moare sub statut de sfant, renuntand la comunitatea lui Vik de buna voie,merge in mijlocul turmei in cautarea unui suflet, si aceasta este cu atat mai semnificativ cu cat se intampla sa fie evreu, el este in urmele lui Hristos astfel.
  Presfintitului impreuna cu comunitatea lui Vik sugereaza superb idea unei “ramasite” pe care Dumnezeu si-o pastreaza, de-alungul Scripturii, de=alungul istoriei “pentruca ai pazit cuvantul rabdarii mele te voi pazi si Eu in ceasul incercarii tale”
  Botezul lui Iacob este emotionant, in cateva fraze ati prins excelent bucuria si emotia “dragostei dintai”. Iacob al dumneavoastra nu a furat dreptul de intai nascut, chiar daca si acum, Esau (Raul) a renuntat constient la el, conditie tragica a rasei umane. Iacob straluceste la reintalnirea cu Esau (Raul) pentru ca “lupat cu ingerul” s-a savarsit mai inainte prin botez. Iacob este de acum Israel “taiat imprejur in inima” atitudinea lui fata de Esau (Raul) este o adevarata mireasma a crucii lui Hristos
  Ideea dv de a prezenta nume familiare din Biblie, sau cel putin ma gandesc ca va asteptati sa ne fie familiare, este o dinnou bine aleasa. Aceasta ne trimite la Hristos si la certitudinea ca: “Harul acesta de care v-ati alipit, cum zice sf, Apostol Petru, este Harul adevarat”.
  Preasfintitul de pe insula, biserica “ inlumita” este o realitate care da “autenticitate” nuvelei, o relitate prea stigatoare astazi in Crestinatatea secolului xxi .
  Comunitatea lui Vik, este pentru mine idea permanentei si adevaratei Biserici, slujitorii ei au daruri veritabile supranaturale, pentruca nu poate fi vorba de o Biserica fara supranatural. Comunitatea este Biserica care trieste, simplitatea vietii de credinta care Iubeste si lupta, fiind astfel singurul loc luminos al povestirii.
  Realitatea traita de noi cei care am fost martorii caderii comunismului nu a fost niciodata rostita mai adanc de cum a facut-o Philip Yancey, un ziarist si scriitor american, in “Waht’s so amzing about Grace?” refritor la rolul hotarator al bisericii in caderea comuniusmului,el scrie:
  “ Revolutiile din Estul Europei a fost un raspuns venit mai tarziu la intrebarea pe care Stalin, “Cate divizii are Papa?” ( este vorba aici de Biserica Cresatina in general si nu de una anume).
  Ca si in Evanghelie cel care este in noi este mai tare decat cel care este in ei, si se vede din judecatile divine ale nelegiuirii care se intampla acum si aici in povestirea dv. “Irod a fost lovit de Inger, fiindca nu a dat slava Lui Dumnezeu si a murit mancat de viermi”
  “Iacob Kohner nu a murit niciodata” Pentruca Biserica Lui Hristos nu moare, ea trece din moarte la Viata. “Inr-una din nopti el a fost vazut cum se ridica din gradina si zboara spre cer”
  ”noi cei vii care vom fi ramas,vom fi rapiti toti…in nori ca sa intampinam pe Domnul in vazduh; si Astfel vom fi todeauna cu Domnul.” 1Tes 4:17 Doamne ajuta. florian guler

  PS> Nu stiu exact de ce va-am scris mi-a venit asa o dorinta sa va incurajez si sa va multumesc. Nu am nici o pregatire de specialitate care sa dea greutate, gandurilor mele, dar as vrea sa va spun ca ati facut o slujba duhovniceasca cu aceasta nuvela. Va multumesc. fg

 23. viorica spune:

  ….iar conferinta de totalizare in 16 noiembrie la Sediul Central al bibliotecii municipale BP Hasdeu( Bd. Stefan Cel Mare 148) – orele 13,00.
  La manifestarea ce se anunta a fi eveniment – cu invitati tot unul si unul – sint asteptati si cititorii…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: