Rusia îşi întăreşte armata şi trece la paşapoarte biometrice

pasport-ruPînă la sfîrşitul anului 2009 ruşii vor trece la paşapoarte biometrice. Despre aceasta a anunţat pe data de 19 februarie curent directorul Slujbei Federale pentru Migraţie a Rusiei, Constantin Romodanovski.

„La sfîrşitul anului se va finaliza dotarea tuturor departamentelor SFM cu tehnologia necesară pentru a putea asigura numărul necesar de paşapoarte biometrice”, – a declarat el.

Cu acest prilej, Rusia intră în reţeaua internaţională de supraveghere, oferind acces la baza sa de date. Pe de altă parte, tot în aceste zile, Medvedev a declarat că Rusia îşi întăreşte armata. Probabil că cei care vor avea acces la baza de date a Rusiei, vor avea şi armata consolidată a imperiului. Iar dacă Rusia devine parte integrantă a sistemului de securitate euro-atlantic, trebuie să ne aşteptăm la o pace mondială care poate interveni în orice moment.

ИТАР-ТАСС

82 Responses to Rusia îşi întăreşte armata şi trece la paşapoarte biometrice

  1. Iuliana spune:

    Se pare ca viteza de apropiere a vremurilor apocaliptice creste!Problema devine general ortodoxa. Ce atitudine vor lua pravoslavnici rusi? Dar Sfantul Sinod al Bisericii Rusiei? Au mai ramas doar trei zile pana cand se va pronunta Sfantul Sinod al BOR. Apele se vor desparti. Atunci vom sti spre care Pastor sa ne indreptam nadejdea. Dar cat de putin pregatita ma simt pentru aceasta lupta! Insa de purtat, cine isi ingaduie sa n-o poarte? „Nu ma lasa, Doamne Dumnezeul meu, nu te departa de la mine!”

  2. Dan spune:

    Parinte Savatie, daca nu va e cu suparare, v-as ruga sa-mi raspundeti la o intrebare. Intr-o carte despre Sfantul Lavrentie al Cernigovului, in care acesta profeteste multe despre sfarsitul lumii si venirea lui Antihrist dupa ce a fost vizitat intr-o noapte de Sfantul Ioan Evanghelistul si Sfantul Prooroc Ilie Tezviteanul, sfantul profetea ca in vremea Antihristului, Rusia va fi o mare putere de care insusi Antihrist se va teme. Asemenea, multi alti sfinti rusi au afirmat asemenea lucruri, ca Rusia va fi o putere in acele vremi de partea lui Hristos. Acuma, multi ortodocsi romani carora le-am spus despre aceste profetii imi spun ca cel mult ele pot fi puse pe seama unor pareri personale ale sfintilor rusi, dragostei fata de tara natala, dar ca sunt deplasate… sau ca Sfantul se referea ca Dumnezeu va ridica din Rusia mai multi Sfinti de care Antihrist se va teme, dar nu va fi o teama statala (gen un stat crestin) sau o renastere spirituala in intreaga Rusie si a tot poporul. Sfintia voastra ce considera in aceasta privinta?
    Am mai auzit deasemenea la unii ortodocsi profetii puse pe seama Cuv. Paisie Aghioritul despre vremile din urma, care sustineau tot ceva similar (ca Rusia va anihila Turcia de pilda intr-un timp record, pedepsind astfel islamul pt. crimele sale impotriva crestinilor, ca se va naste din Balcani un nou Imperiu Bizantin, etc). Desi la aceasta varianta pusa pe seama Cuviosului sunt sceptic (nu am gasit-o intr-o carte a sfantului, deci nu cunosc daca ii apartine profetia, personal ma-ndoiesc, nu mi se pare prea serioasa si nu cred ca el ar fi putut sustine asa ceva), totusi prima legata de Rusia ma intriga… Oare chiar asa sa fie? Dumneavoastra, cum aveti legatura probabil mai mult ca noi cu atmosfera din Rusia, cum ati descrie poporul rus de azi?
    Deasemenea, ma iertati pentru lunga intrebare, am gasit o carte „Ideologia rusa” scrisa de un ierarh rus si tradusa in romana (nu ii mai tin minte numele ierarhului) care militeaza pentru revenirea la tarism si lasa de inteles ca acest lucru categoric va avea loc mai devreme sau mai tarziu… Eu necunoscand situatia nu pot spune da sau nu (desi as vrea sa fie adevarat), dar mi se par putin (daca nu mult) utopice aceste idei, admirabile prin respingerea democratiei contemporane si prin propunerea de a ne intoarce fata catre Dumnezeu, ignorat de democratie, dar care par „incremenite in proiect”, ca si cel de-al 8-lea Sinod Ecumenic Panortodox despre care se vorbeste in mediile teologice de zeci de ani ca „trebuie sa aiba loc” dar care a ramas in starea de proiect (eu presupun ca exista o parte mai lumeasca ce se teme de spunerea unor lucruri pe nume si din aia e „amanat” dar poate ma-nsel; deasemenea in acest context al unui eventual Sinod Panortodox imi pare mai clara incercarea de a invrajbi ortodocsii intre ei mai ales prin ecumenism si motive lumesti – cum sunt tensiunile Moscova-Bucuresti referitoare la Basarabia, B.O.R. – B.O.S. (Biserica Serbiei), etc).
    Doamne-ajuta.

  3. Sandu spune:

    Din cate stiu eu, rusii cam rau se dau cu progresul

  4. vicentiu spune:

    Bine c-au scapat de 666 (cod de bare), semnul fiarei. Slava Domnului! Acum a mai ramas doar problema cu controlul biometric. Lasa ca satana stie mai bine decat KGb , masoni sri toate… Deci ramane doar problema totalitarismului. Nimic apocaliptic, ne-am speriat degeaba , fratilor! Rasuflu, in fine, usurat!

  5. mihai spune:

    vicentiu,

    si eu spun ca te-ai speriat degeaba, tu oricum o s-o duci bine si in dictatura antihristica si in cea masonica. 🙂

  6. mihai spune:

    Mesaju anterior se vrea a fi, bineintales, o gluma.

  7. vitalii spune:

    Сегодня биометрические паспорта есть уже у 135 тыс. российских граждан.

    Traducere: Astazi au pasapoarte biometrice peste 135 mii de cetăteni ai Rusiei.

  8. ivan patzaikin spune:

    Уже в январе жители всех российских регионов смогут получить биометрические загранпаспорта.

  9. vicentiu spune:

    Mihaita, tata, si kiril ii tat mason? N-o zis nimic omul. Nunmai tu tragi cu arcul dupa sputnici?

    http://www.gazeta.ru/social/2008/01/11/2540846.shtml

  10. pobedronshea@yahoo.ru spune:

    Doua mere intr-o basma,
    Si-am plecat la Moscova!

  11. adriana spune:

    de ce postati intr-o limba straina?
    daca vreti sa va faceti auziti..

  12. pobedronshea@yahoo.ru spune:

    Adicaterelea, de mai bine de doi ani au cei 135000 de rusi biometrice, nea Mihai..

  13. blogideologic spune:

    „Cuv. Paisie Aghioritul despre vremile din urma, care sustineau tot ceva similar (ca Rusia va anihila Turcia de pilda intr-un timp record, pedepsind astfel islamul pt. crimele sale impotriva crestinilor, ca se va naste din Balcani un nou Imperiu Bizantin, etc).”
    Rusia nu este în Balcani. Profeţia lui Paisie Aghioritul se referă pur şi simplu la faptul că societatea în „vremile din urma” se va sprijini iar pe Constituţia Antoniniană. Acesta era mesajul recent al „anarho-separatiştilor” la Salonic. Istoria se rescrie în vechiul tipar, după un lung hiatus creat de migraţiile barbare. De fapt Turcia ca Imperiu Otoman pretindea ca este Romania. Contra Reforma avea însă un vast proiect pentru Romania Neoaquistica. Iar Mihai Viteazul era doar un condotier pentru Romania Neoaquistica. România Mare din perioada interbelică a fost un fragment realizat din proiectul Romania Neoaquistica.

  14. […] Rusia îşi întăreşte armata şi trece la paşapoarte biometrice […]

  15. gavril spune:

    „o pace mondială care poate interveni în orice moment”…genial 🙂
    Doamne ajuta-ne!

  16. savatie spune:

    sergiu,

    ti-am sters mesajul despre KGB si Sinodul de la Bucuresti. Asta deoarece intr-o singura seara ai semnat cu 5 nume, incercaind sa semeni zizanie. Ca sa nu le uiti, ti le reproduc aici:

    vitalie,
    vicentiu,
    ivan patzaikin,
    pobedronshea@yahoo.ru
    sergiu

    PS: Lucreaza mai bine.

  17. adriana spune:

    :)frumos.”o pace mondiala iminenta”.

  18. […] Blog Pr. Savatie Bastovoi: Rusia îşi întăreşte armata şi trece la paşapoarte biometrice! […]

  19. Anatolie spune:

    In toata traba aceasta cu cip si datele personale, dupa mine, problema ar fi ca iti icalca dreptul la intimitate. Dar care este problema daca nu ai nimic de ascuns despre tine. Vii de la servici, mergi acasa, mergi la Biserică, mergi la teatru, mergi la munte, mergi la mare… pe cina ar interesa dacă esti un om care nu are nimic de ascuns. Dar gandul ca cineva poate afla cam tot despre tine, sperie, Big Brotger la scară mondială. O sa le fie interesant celor ce o a aiba acces la date…

  20. silvia spune:

    Nu numai Romania si Rusia vor avea in 2009 documente biometrice, ci toate tarile din estul Europei si nu numai. Situatia e mult mai grava la nivel global.

    Russia – New Biometric Passports With Empty Chips Issued 14 January 2008 By Svetlana Osadchuk
    The first biometric passports for Russians traveling abroad will be issued this month as Russia joins the world community in its efforts to fight terrorism, the Federal Migration Service said Friday.
    http://www.moscowtimes.ru/article/1010/42/351349.htm

    Biometric passports in Bulgaria from September 2009 – Tuesday, 2008-11-25
    September 2009 is the deadline for introducing biometric passports in Bulgaria. The European Union has given this time to Bulgaria and the other member states that still do not use the papers with embedded chips. After this date the states will be liable to sanctions different for each country. The grounds for levying sanctions are the delay of the Schengen legislation development as this legislation is the main defender of the Union`s borders. Experts think that fines can reach as high as couple of thousands of euro a day if deadlines are not kept.
    http://news.guide-bulgaria.com/News.aspx?5334=Biometric_passports_in_Bulgaria_from_September_2009

    Belarus – December 2008
    Implementation of plastic documents will not only speed up Belarus’ entrance into the international document flow, but will also solve the “one entry service” problem, indicated Alexander Kurlypo, deputy minister of finance, while opening the presentation. What is required for making the new document? Citizen’s passport data, a digital picture, two scanned fingerprints and signature will be submitted to nationality and migration offices equipped with new appliances. Afterwards this data will be handed to unified information center.
    Visitors to presentation could observe manufacturing of a new sample ID card, demonstrated by Sergei Pliska, director of Republican unitary enterprise “Cryptotech”. First, the paper part is printed on a two-side printer. After thermal processing the paper and plastic parts are alloyed. Electronic chip, the “brain” of the card, is embedded into the document. Intellectual machines read information from the card and… from card holder’s face. At the presentation Sergei Pliska tried to “cross border” with deputy minister’s card but computer displayed: authentication failed. To introduce the new passports, it is necessary to arrange a unified registry, the software for which is being developed in National Academy of science. Yet some components for biometrical passports will be purchased abroad. According to experts, introduction of electronic documents is still more economic than that of paper ones. As for personal expenditures, a biometrical passport is expected to cost within Euro 5–7. http://www.belarus-magazine.by/en.php?subaction=showfull&id=1131638325&archive=1136548719&start_from=&ucat=4&

    Biometric passports to be introduced in 2010 in Ukraine – 26 June 2007
    The Cabinet of Ministers of Ukraine adopted a decree to set up database and format of new foreign passport for citizens of Ukraine for the purpose of traveling abroad. The new passports are very close to the EU standards and will be introduced in 2010. They will include a non-contact electronic data with passport biometrical data in accordance with international rules, as well as an ID-number of a natural person tax-payer and two digitize images of a person presenter with digitize image of his/her signature. http://soderkoping.org.ua/page14905.html

    FROM THE STATE RESIDENCE “VILLA GORICA”, MAY 9, 2008, PODGORICA, MONTENEGRO
    During the official ceremony which took place at 12:00pm noon at the State Residence “Villa Gorica”, Prime Minister Đukanović was accompanied by Mr. Jusuf Kalamperović. In his speech, the Minister of Interior underscored that the issuing of this new biometric passport — which going to replace the Yugoslav passport carried by Montenegrins since the mid-1990s — is an important pre-condition for joining the Schengen zone, which will soon allow every citizen of Montenegro visa free travel in 24 European states — 22 European Union Member States and 2 associated States, Norway and Iceland. http://www.njegoskij.org/article376.html

    Georgian citizens to use biometric passports 14.01.09
    Citizens of Georgia will be able to use new passports from 2009. The Civil Registry Agency has started working on issuing biometric passports. With the new passports, complete identification of person will be able. Taking of the passports by Georgian citizens will be voluntary. The biometric passports will have several distinctive details form the old ones. A special microchip that will contain electric, photo and fingertip, together with personal information will be installed in the cover of the passport. Another page may be added to the passport where information about iris of the owner will be placed. Twenty-six countries use biometric passports already and twenty more countries will join them until 2010. Citizens of Georgia will presumably be able to use the biometric passports from September 2009. http://www.rustavi2.com/news/news_text.php?id_news=29736&pg=1&im=main&ct=0&wth=

    Serbia – January 30, 2009
    The issuance of new ID cards and new biometric passports for Serbian commenced citizens in April and August last year respectively. However, citizens are facing some problems. Although the Serbian Interior Ministry accepted and applied by most of the recommendations proposed by ombudsman Sasa Jankovic, there are still problems that cause dissatisfaction of citizens, and great damage in the form of lost time and violations of other rights. Jelica Tapuskovic has more. New documents of citizens of Serbia are one of the conditions for faster inclusion of Serbia on the white Schengen list. New documents include biometric data and microchips containing all relevant data of citizens. The predicted timeline for the issuance of a new identity card is 15 days, while the new passports are issued within 30 days at most.
    http://glassrbije.org/E/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=15&Itemid=28

    Canada: has recently introduced biometrics in the use of passports with the help of digitized photos. The future passports may contain a chip that holds a picture of the person and personal information such as name and date of birth. In the 2008 Federal Budget, Jim Flaherty, Minister of Finance announced electronic passport will be introduced in 2011. http://www.findbiometrics.com/article/649

  21. mihai spune:

    Anatolie,

    dintr-un anumit punct de vedere ai dreptate, de ce ai vrea sa te ascunzi cand nu ai facut nimic rau (adica ilegal) ?

    O sa fie si mai interesant cand or sa inceapa sa defineasca ei ce e bine si ce e rau.

  22. Alexandra spune:

    pentru Anatolie si cei care sunt nelamuriti (am multi prieteni care zic acelasi lucru)
    Tocmai ca se poate stii despre tine pas cu pas ce faci, si unde esti, in clipa in care ei vor vrea ca tu sa faci altceva, de ex. sa nu te mai duci la biserica pentru ca acolo inveti ca…. homosexualitatea este de condamnat, te pot ameninta sau chiar constrange, pedepsi sau chiar elmina pentru ca nu esti un cetatean bun. Despre martirii inchisorilor comuniste nu au spus ca sunt banditi, tradatori de neam, etc?
    Si ei erau de fapt crema societatii.
    Dumnezeu ne-a dat libertate, asa a considerat El ca este bine, ca tot omul sa poata alege calea pe care merge; daca El ar fi considerat ca acest lucru nu e bun, cu siguranta ar fi gasit o solutie ca toata lumea sa stie despre toata lumea (de ex. cand furi sau inseli nevasta sau mai stiu eu ce pacatosenie ai fi facut, sa sune o trambita din cer si sa anunte pacatul comis). Dar nu a vrut asta, ne-a dat LIBERTATE DE ALEGERE.
    N-am strigat noi in ’89 impotriva dictaturii? impotriva controlului si a urmaririi? Faceam atunci rele si vroiam sa le ascundem?
    Ajutorul meu de la Domnul Cel ce a facut cerul si pamantul

  23. temporizator spune:

    ceea ce n-ar fi rau.

  24. George Popandron spune:

    Părinte Savatie vă rog sa ne spuneti daca stiti cumva parerea si pozitia Pr. Rafail Noica legat de toata problema aceasta cu microcipurile introduse cu forta in documentele de identitate care ni se impun noua cetatenilor romani.

  25. Ioan spune:

    1.Exista in Biserica Rsariteana din toate timpurile o dogma care sa faca referire la Apocalipsa ?

    2. Avem in Crez vreo referire la nr. fiarei..etc…?

    3. Cei mai mari ierarhi si invatatori din toate timpurile , numiti si TEOLOGI de catre Biserica rasariteana si praznuiti in calendarul ortodox , ne spun ceva OFICIAL despre vremurile din urma ? Care sunt acele documente scrise de cei mai mari Parinti pe tema Apocalipsei ? Sa le cunoastem si noi .

    Concluzia mea : vorbe-n vant , vorbe fara acoperire . Oricine poate exegeza orice carte a Bibliei si sa vina cu „descoperiri”. Orice credincios . Parintele Cleopa ne vorbea despre vise . Unele sunt bune ,altele nu . Evident daca ai sau nu discernamant . Un mare parinte al pustiei a visat despre asa zisele vami ale vazduhului . Aceasta nu a insemnat ca AUTOMAT Biserica din acele timpuri ( si ce nume continea Biserica la acea vreme ! ) s-a executat s-a pus garantul acelei pareri – TEOLEGUMENA – …

    Sunt foarte de acord ca nu trebuie ingradita societatea laica dar uneori aceasta devine isterica de-a dreptul fara argumente . Bunaoara , scriu aseara pe Razboi intru Cuvant ceva asemanator . Ma intereseaza f. mult sa dezbat problema din punct de vedere oficial . Poate Biserica oferi un punct de vedere oficial cat timp ea este pastratoarea unei Traditii care ARE REZERVE IN A EXEGEZA CARTEA APOCALIPSEI ? Mi se pare o intrebare pertinenta si de bun simt . Nu mi s-a publicat . Spiritul gazetaresc este ceva demonic probabil in mintea multor blogeri care cenzureaza de la sine . Asa li se pare lor normal . Li s-a pus la dispozitie aproape free un mijloc de exprimare si nu au macar bunul simt de a respecta cele mai elementare legi ale jurnalismului . Calicul s-a vazut pe butoi si se crede rege . ma gandeam zilele trecute la acest aspect : oare va schimba conceptul de romani profunzi aceste defecte respingatoare ? Iata ca nu . Interesele si invidiile personale sunt mult prea puternice . Cum sa te iei de Pr. Teofil si de ziarul Lumina cand nu intelegi

    1 Corinteni 15 , 51 Iată, taină vă spun vouă: NU TOTI VOM MURI , dar toţi ne vom schimba

    care arata fara putinta de tagada – asteptarea acelei generatii privind Venirea Mantuitorului .

    De ce la aparitia fiecarui mijloc tehnologic totul devine brusc apocaliptic ? Pt. ca alt gen de discurs – modern , adaptat generatiei noastre ,nu se poate cand vine din directia barba cu orice pret dar cu telefon , termopan , jeep , internet ….chiar nu se sesizeaza inconsecventa ? Sta Traditia in politica confesionala sau in intelegerea profunda a marilor nostrii Parinti care au lasat comori inestimabile pt. a fi citite ? Ma intreb cati le citesc ? Se pare ca e mai preferabila o carte despre apocalipse , cipuri , etc…decat un subiect serios teologic care sa destupe libertatea duhovniceasca despre care vb . Ap.Pavel . Doamne ajuta !

    P.S Nasterea Canonului biblic sta marturie despre rezerva Bisericiii . Diferenta dintre gnostici si cei care vorbesc despre cipuri o poate masura numai un om duhovnicesc . Sau un Episcop in afara caruia nu exista Biserica . Cand un ziar scrie prostii ele trebuie si dovedite . Cand te iei de un preot de mare adancime cum este Pr. Teofil tb sa iti pui problema daca nu cumva orbirea este la tine , desi fizic tii inca ochii deschisi . Cand un om duhovnicesc ca Pr. Teofil face o remarca nu o face in spirit polemic . ESTE INVATATOR AL BISERICII . A scris nenumarate carti pe diferite teme . A facut aceasta catehizare FARA BINECUVANTARE ? Absolut ca nu . Copilasi indaratnici care citesc NT din 2 in 2 critica un INVATATOR al BO . Si toate acestea doar pt. ca nu sustine o mare deraiere a Pr. Serafim Rose : vamile vazduhului ? posibil , probabil (PARTIDELE AU FOST INGADUITE DIN VREMEA APOSTOLILOR ) nu sunt absolut convins dar felul in care parintii rusi Serafim Rose si Ioan Maximovici au explodat pe piata romaneasca ma fac sa cred ca ajungem sa nu mai vedem colosii INCA VII de la care nu mai luam sfat sau ale caror sfaturi cad in derizoriu doar pt. ca ne-am gasit invatatori mai la moda . Mai mult , ajungi sa nu mai citesti Sf.Parinti cu adevarat importanti , filocalicii de ex. Ca noi romanii avem o afinitate pt. tot ce nu e romanesc . Ni se pare mai cu mot ce-i in alta tara . Doamne ajuta !

  26. Dan spune:

    Hmm… Nu-mi prea plac pacile mondiale bolsevice… Doar si pe vremea lui Stalin era pace, in timp ce milioane de oameni au fost ucisi de comunistii sovietici. Prefer un razboi adevarat si dur, unde macar sti cine e inamicul si din ce parte ataca decat o pace din asta in care esti lovit pe la spate miseleste…
    Sper ca jidanii vor face treaba mai buna pe la ei pe-acasa, poate pun de un razboi mondial :). Nu ca as fi partizanul razboaielor, dar orice inafara de „pacea” actuala mi se pare mai bun, inclusiv un razboi…

  27. suntem.inca.vii spune:

    Frati intru Hristos. Iubiti Parinti,

    Acest mare tsunami spiritual anticrestin, caruia noi ii dam puterea noastra prin necredinta noastra, pe cei reci in
    credinta lucratoare cea adevarata (crestin ortodoxa) ii va sataniza, pe cei caldicei ii va raci iar pe cei fierbinti ii va face, cu
    mici exceptii, caldicei. De implicarea si deciziile noastre de acum depinde dilatarea sau comprimarea timpului pana la cea de a
    doua venire a Domnului spre Judecata finala. Marturisim si luptam sau tradam?
    Martir sau iuda? Cununa muceniceasca sau vesnica osanda?
    Dumnezeu cu noi toti, spre slava Tatalui si a Fiului si a Sf. Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. AMIN!

    P.S. Pentru toate alegerile noastre vom da seama si mai ales pentru binele ce-l puteam face si nu l-am facut …

    ANTICIP. Un europarlamentar impotriva cipurilor biometrice: Giulietto Chiesa, fost jurnalist.
    Declaratia unui europarlamentar cu privire la introducerea identificatorilor biometrici in pasapoartele cetatenilor U.E.

    In timpul sesiunii plenare a Parlamentului European s-a aprobat propunerea Comisiei Europene cu privire la introducerea
    identificatorilor biometrici in pasapoartele cetatenilor U.E.

    Sunt profund preocupat cu privire la riscurile enorme ca bancile de date care vor centraliza aceste date si vor
    detine aceste informatii, vor ridica serioase semne de intrebare cu privire la siguranta vietii private. De fapt, nu avem
    nici un fel de certitudine ca aceste date personale vor fi folosite doar pentru o finalitate compatibila scopului pentru
    care au fost luate. Pe de alta parte, biometria nu mareste siguranta pentru ca nu face raportare la o persoana, la o
    identitate reala, ci la o identitate pe hartie.
    In fine, nu exista inca date certe asupra necesitatii functionalitatii, eficacitatii si asupra probabilelor efecte nedorite,
    urmare a introducerii identificatorilor biometrici in documentele de identitate.
    Comisia nu ne-a pus la dispozitie nici costurile (1) ridicate pentru implementarea acestei proceduri.
    Este, asadar, vorba despre masuri care restrang, de fapt, libertatile individuale fara a ne da nici macar o certitudine ca ar
    fi eficace si functionale in lupta impotriva terorismului international.

    Giulietto Chiesa, europarlamentar (Bruxelles, 2 decembrie 2004)

    NOTA INFORMATIVA

    Este o mare diferenta dintre ceea ce percepe populatia preparata special (prin manipulare, intoxicare) pentru a primi ca pe un act de progres tehnologic, cultural, civic, justitiar etc., aceste documente „biometrice” si realitatea obiectiva asupra acestei probleme.
    Cine are oarece cunostinte in domeniul fenomenelor parapsihologice (gen: hipnoza, yoga, radiestezie), stie ca printr-un anumit tip de rezonanta „biometrica” realizata intre un obiect ce apartine unei persoane si persoana in cauza, prin tehnici de magie de la mare distanta:
    – se poate modifica starea de normalitate si se pot induce stari alterate de constiinta subiectului vizat;
    – prin cele de magie neagra i se poate provoca subiectului vizat moartea (decesul) – infarct, comotie cerebrala etc.

    Inainte de 1990
    Timp de peste 25 de ani in Romania, in institutiile controlate de serviciile secrete autohtone, s-au facut aastfel de experimente. Acestor experimente li s-a dat tot concursul prin dotari specifice necesare la producerea si masurarea efectelor acestor experimente psihotronice prin mobilizarea a mii de subiecti umani, special instruiti in structuri paralele din cele mai variate domenii de activitate, o adevarata oculta generatoare sincron sau asincron de energie psihotronica de energizare sau manipulare individuala sau a mase de oameni (prin radio/televiziune) de milioane de subiecti (vezi concerte, intruniri sportive de succes etc.)
    Daca rusii au experimentat prin Djuna lor si elevii scolii de psihotronica de la Moscova, romanii au experimentat prin scoala acestor structuri de lupta psihotronica securiste si dupa 1990 si prin MISA condusa de agentul Gregorian Bivolaru (dotat din capul locului cu un certificat de bolnav psihic – deci protejat in fata legii). TE MIRA? NIMIC NU E CEEA CE PARE NU?
    Acum, dupa ce locotenentii lui Bivolaru au experimentat manipularea „prostimii” prin televizor (bine ia mai spus cineva
    „tembelizor”) la orele de varf prin pase energetice pe mantre si yantre controlate de structuri, explica-ti acum succesul de neexplicat al lui ION ILIESCU atatia ani la rand pana ce BIG BROTHER a zis: „AJUNGE! TERMINATI CU GLUMA, Bivolaru vine la noi, iar voi intrati intr-o noua epoca -> veti lucra cu tehnica speciala psihotronica, DAR sub controlul NOSTRU, altfel nu vedeti UE, NATO etc.” Si uite asa „structurili” s-au pensionat obligat, fortat FORTA ROMANIA => PE LOC REPAUS! altfel, NAZAT! sau, si mai rau, vezi discret, IUGOSLAVIA (IUGOS…ce?).
    Energia psihotronica (neagra!) si-a dovedit si confirmat stiintific importanta si puterea de seducere, de influentare a subiectilor umani in orice directie vor cei ce detin si administreaza aceasta tehnologie.
    Experimentele rusesti, americane (zona 51, Hollywood), romanesti (Pitesti, Aiud, Sighet etc.), germane (incepand cu lagarele naziste …) au studiat stiintific limitele, resorturile, structura psihicului uman si posibilitatile naturale si tehnologizate de influentare a acestuia in directia dobandirii controlului absolut, al puterii absolute. Limitele puterii energiei negre s-au vazut atinse doar acolo unde s-au lovit de „energia alba” – spirituala, pe frecventele inalte ale luminii crestine in general si ortodoxe in special. Oodata ajunsi aici, lucrurile n-au putut sa fie fortate peste o anumita limita deci, sferele de influenta s-au delimitat clar => nici un subiect uman, oricat de pregatit intelectual, nu poate cu energia sa nativa sa infrunte imperiul energiei psihotronice – este imediat epuizat preluat, manipulat, distrus. Suicidul e o arma in mana imperiului, hai sa-i spunem PSI (psihotronic guvernat si guvernant al energiei negre).
    Puterea PSI clacheaza atunci cand se intersecteaza cu subiecte umani cu profunde convingeri religioase crestine in general, ortodoxe in special, deoarece crestinii primesc constant energiile necreate de om, energiile divine de dincolo de lumea aceasta limitata. IISUS HRISTOS este DOMNUL, STAPANUL caruia I se supun toate in cer, pe pamant si sub pamant. El deranjeaza cel mai mult imperiul PSI. Prin El lucreaza TATAL CERESC in DUHUL SFANT.
    Subiectii umani trebuie manipulati, indepartati de sursa maximei puteri, altfel te trezesti ca un singur om rastoarna imperiul PSI. Orice spirit dizident in imperiul PSI trebuie compromis si distrus pentru ca altfel risca sa devina martir = model de invingator asupra acestui „sistem ticalosit”, deci demn de urmat, nu se stie in ce raport de multiplicare.
    Timpul istoric nu are rabdare si de vreo 20 de ani s-a pasit intr-o noua etapa a razboiului de cucerire totala a omenirii. Oculta mondiala (cluburile de la Roma, de la Bildelberg si altfel de cranii si ciolane …) a racolat majoritatea potentialelor umane si tehnologice pentru a avea certitudinea victoriei finale ce se vrea rapida si cu maxima eficienta pe termen lung.
    Razboiul a inceput deja! Oculta (taticii imeriului PSI) si-a propus mai intai sa-l desparta pe om de DUMNEZEUL crestinilor, UNUL: TATAL, FIUL IISUS HRISTOS si DUHUL SFANT, UNUL IN TREIME! La tembelizoare si in mass-media generalisima nu se punte accentul pe esente ci pe nuante pentru a reduce, a compromite identitatea umana, a o altera, a o corupe iremediabil pana la subanimalitate de e cu putinta.
    Daca pana acum mase imense de oameni au fost stoarse precum niste lamai de energia lor psihica prin radio (muzica mesajelor directe si subliminale – vezi redarea inversa, negative), televiziune (porno, violenta, horror etc.), prin internet etc. In Romania, prin „specialisti initiati” din structurile specializate „clasice” si cele cu sange proaspat, gen MISA, acum se culeg evident roadele statistice. Sunt alarmante statisticile ce arata frecventa si scara de contaminare in randul tineretului („carne de tun” – abundenta si ignoranta, 100% expusa noilor tehnologii de „inginerie sociala” de subminare, infestare si exploatare dictatoriala a psihicului uman) a starilor patologice de alienare psihoafectiva si intelectuala.

    ATENTIE! PUTETI SA VA OPRITI AICI CU LECTURAREA (18)

    (a se evita consultarea pacalicilor si papagalilor din mass-media care au tolba plina cu prostii tocmai gata pregatite spre a fi aruncate „in piata” – piata ignorantilor bineinteles)

    Daca pana mai ieri jocul puterii in Romania era facut de micul nostru imperiu PSI plus „agenturili” noastre, acum, dezbracati la pielea goala, dansam dupa cum ne canta celelalte „agenturi” ale Ocultei BIG BROTHER si nu numai atat dar mai si zambim sexi ca de … se poarta.
    ATENTIUNE! Se comanda la inregimentarea: FUGA! (cu peste 270 pasi pe minut) in marea gloata – globalistii fara identintate nationala, spirituala, intelectuala, teleghidati, telecomandati prin noile sisteme tehnologice PSI pe noi culmi de dezvoltare si progres unilateral (de aceasta data) : ZOMBI!
    Noile documente „biometrice” (felul intai e servit, dar nu disperati, desertul e foarte aproape) sunt pregatite spre a fi aruncate „in piata” pe sub usa!
    Ati auzit de practicile de magie? Ati auzit de rezonanta biometrica?
    Magia neagra, aia cu papusa intepata si cu subiectul uman vizat la distanta, care da coltul (adica moare in chinuri), pentru ca asa vrea samanul, sau vraciul, sau vrajitorul, sau magicianul, sau initiatul PSI (depinde cum vrei sa-i spui, cum vrei sa-l numesti) este acum aplicata stiintific, reproductibil, masurabil.
    Elementele biometrice digitalizate si preluate in sistemul informatic al ocultei globaliste, vor fi prelucrate prin softuri specializate (tehnologie 3D) si reproduse virtual in Hard-diskurile gigantice ale FIAREI 666, din centrele de putere de pe teritoriul USA, sau UE, sau … Acolo, pe baza tehnologiei informatice PSIHOTRONICE, se va simula o populatie virtuala identica in caracteristici cu populatia reala (pentru fiecare individ de la nastere si pana la deces).
    Dupa aceea, tehnologizat, ceea ce se facea prin „initiatii” scolilor (institutelor) de psihotronica, se va face acum 24/24, 7/7, prin aceste calculatoare destepte care vor produce, prin rezontanta biometrica acordata pe orice canal de comunicare (TV, telefonie mobila, radio, internet, etc.), cantitati uriase de energie PSI. Aceasta energie, modulata sau nu prin subiecti umani, asa zisi initiati din imperiu PSI al ocultei globaliste, BIG BROTHER (OGBB), va energiza emanatii puterii OGBB ce vor sa conduca omenirea prin guvern unic mondial, va energiza trupele speciale folosite pentru represiunile asupra oricaror initiative „democratice” ale pop;ulatiei care ar indrazni sa se opuna in mod organizat, in masa, hotararilor „stapanilor” OGBB.
    APROPO: JOHN (sau IVAN, sau ITIC de-ti place mai mult), vezi ca soldateii tai PSI sa nu faca reumatism la genunchi (la cel drept mai ales) din cauza modulatorului de capacitare si teleghidare PSI, pe care l-ai prevazut a fi pus tocmai acolo in misiunile speciale.

    (NOTA EXPLICATIVA DIN SISTEM:
    Daca i se comanda soldatelului PSI sa-si ucida mama, sotia sau copilul, o face instantaneu, daca in prealabil si-a activat micul aparat electronic, in carcasa metalica, de marimea unui telefon mobil pe care [oare de ce? – prietenii stiu de ce] il au instalat fixat pe salopetaa (uniforma de lupta), in dreptul genunchiului).
    NU E CHIAR ASA DE SIMPLU CUM CREDEATI?
    Munca in Servicii e un sacrificiu pe care noi l-am facut si-l facem sub juramant in numele si pentru poporul roman.
    N-am depus alt juramant decat pentru slujirea poporului roman cu bunele si relele lui, cu identitatea lui nationala si spirituala.
    Bunicii nostri aici sunt ingropati. Noi nu ne tradam copiii, nici mamele, nici neamul.
    ATENTIE politicienilor, la ce jurati si in fata cui jurati. V-a ales poporul! Nu-l tradati!!! Aratati-va curajul, barbatia de a spune „NU OGBB!!”)

    Revenim! Orice subiect uman reprezentat (simulat) in masinaria digitala psihotronica a OGBB va fi influentat de la distanta, va fi stors de energia sa psihica pana, ce va ajunge un executant obedient un ZOMBI al imperiului PSI.
    Se vor putea induce prin acest sistem supertehnologizat (apogeul tehnicii realizate de om in 7000 de ani de la crearea sa pe pamant),stari afective controlate (bucurie, manie, mandrie, razvratire, crearea premiselor pentru interventia in forta a OGBB acolo unde va avea interese etc.) care vor genera energii colosale prin care masa populatiei va fi dictatorial supusa si facuta obedienta fata de OGBB iar „stapanii” si gardienii lor vor fi „energizati”, capacitati, spre a parea infailibili, adevarati zei ce trebuie cinstiti intr-un mod special intr-un cult anume.
    Asta e cu aceasta tehnologie biometrica in prima ei treapta, care e cea care se propune acum (ti-o voi descrie peste cateva pagini, ai rabdare) si in treapta a doua (cea finala), in forma cipurilor biometrice implementate si autonome din punct de vedere energetic si logistic (emisia on board).\
    CINE detine JUCARIA conduce pravalia (omenirea). Pe timpul comunistilor au fost majoritati in sustinerea prin vot a unui lider? Sa vezi de acum inainte ce se vrea prin aceasta tehnologie: VOT UNANIM! (daca votezi contra – te da cipul de gol => esti catalogat ca virus al sistemului si se aplica devirusarea – ATUNCI SA TE TII!).
    Dar cine ti-a spus ca-ti va mai cere cineva parerea prin vot? Tot imperiul PSI este privat, asa ca, „Fruntea la pamant! – in fata „STAPANULUI”: EXECUTAREA! SA NU CREZI CA ESTE UN FILM SF! De fapt ai sa o simti pe pielea ta si inca repede, daca nu te TREZESTI la timp. TREZESTE-TE ROMANE, MAINE VA FI PREA TARZIU!

    In imperiul PSI, condus dictatorial de OGBB in prezenta exponentilor puterii, se vor induce stari de maxima satisfactie, placere, dar la intoarcerea in caminele personale, subiectii vor trai stari de frica, panica, anxietate, ceea ce-i va determina sa execute fara abatere „indicatiunile pretioase” primite pe cale ierarhica de la stapani.
    Dar aceasta maxima obedienta le va crea un oarecare confort psihic ce le va face viata mai suportabila. In rest, comenzi peste comenzi, toate de dus la indeplinire intr-o stare hipnotica, ZOMBI!
    Tot ce se va impune de OGBB in lumea virtuala a tehnologiei PSIHOTRONICE, va deveni realitate prin manipularea in lumea reala a miliarde de subiecti umani, prin zdrobirea oricarei constiinte aflate pe contrasens, cu o singura exceptie: imunitatea constiintei crestine autentice (spune-i ortodoxe ca nu gresesti) nu poate fi zdrobita deoarece in ea si prin ea lucreaza DUMNEZEU CEL VIU IN TREIME. Puterea absoluta Care, invocata intervine … si INVINGE!
    De aceea a fost aleasa ROMANIA ortodoxa crestina, ca odata cu, sau imediat dupa SUA (BIG BROTHER), sa subscrie la programul mondial de implementare a tehnologiei de control psihotronic asupra persoanei de alienare in obedienta neconditionata a acesteia.
    S-a incercat distrugerea acestei natiuni romane pe cale biologica prin vaccinuri care infesteaza cu boli incurabile prin alterarea ADN, prin iradierea controlata (Cernobal), prin intoxicarea programata si concertata cu alimente toxice (vezi stabilizatorii, aromele, E-urile ce-ti condimenteaza meniul zilnic), prin infestarea mediatica (vezi jurnalul de la ora 17), prin grile de program ce promoveaza un standard intelectual, moral, de cel mai scazut nivel (si-apoi, daca intr-un butoi cu excremente pui din cand in cand cate o lingura de miere, sa nu spui ca ai schimbat situatia). NU S-A REUSIT INCA! Depinde de tine, de mine, de NOI, daca ei vor reusi sau nu!
    Suntem in penultima statie. Inca mai putem schimba situatia in favoarea noastra.
    Barbatia nu se arata facand spume la gura si dand declaratii sexoase la TV.
    Prin tehnologia psihotronica detinuta azi de OGBB se pot SATANIZA foarte usot indivizi izolati sau mase mari de oameni, fara ca acestea sa constientizeze ca li se schimba identitatea si destinatia vietii lor.
    S-a experimentat tot ce se putea experimenta pe subiectii umani. Acum e faza de implementare a noului sistem la nivel global.
    Cand 50% + 1 din populatie (dar ATENTIE!: nu conteaza ce se voteaza, conteaza cine numara voturile) va figura in scripte ca sustine noul sistem globalist demagogic si ilegal, atunci se va instaura definitiv dictatura 666. Cine le da dreptul sa se substituie in stapani absoluti? I-a facut mama lor aristocrati? Haida de … Sa-si mosteneasca fiecare din OGBB pe mama lui si sa lase omenirea in pace! Gata cu jaful organizat! (Parca si-n Romania au fost – pastrand proportiile – niste sarmani, vai de mama lor, care peste noapte au ajuns miliardari.)
    E treaba lor cui si-au vandut sufletele!
    E treaba noastra sa ne crestem copiii liberi, sanatosi, cu suflete curate si de aceea frumosi.

    E AN ELECTORAL!
    PRESEDINTELE ALES DE POPOR TREBUIE SA-SI APERE POPORUL!
    NU EXISTA NU SE POATE!
    Englezii au respins EURO, Franta a respins CONSTITUTIA UE, ETC., ETC. => SI S-A PUTUT! PENTRU CA S-A VRUT!
    SA VREM SI SE VA PUTEA ANULA LEGEA MISELESC VOTATA DE TRADATORII NEAMULUI (imbuibati iresponsabili)! Aceasta lege vrea sa inrobeasca prin control psihotronic poporul roman.
    HEI, DOMNILOR, MAI BAIETI DIN SERVICII – SE AUDE? E TIMPUL! Chiar s-a facut tarziu.
    HEI DOMNILOR POLITICIENI, sunteti noi, curatei. E timpul sa aratati respect fata de poporul care v-a ales (scuzati tonul, dar, nu prea mai e timp de chestiuni simandicoase – sabia e deasupra capului).
    BAIETI DIN MASS-MEDIA – mai aveti fibra de roman in voi sau sunteti vanduti toti pentru doi-trei firfirei?
    DEALUL PATRIARHIEI, SE AUDE? Venim mai aproape sa fim si noi vazuti, nu doar auziti! Ca doar suntem popor crestin si ortodox, nu-i asa?

    PS1
    O evolutie nementionata – conducerea poporului prin:
    1.Legile psihologiei clasice
    2.Legile parapsihologiei (psihotronica clasica, gen DJUNA, MISA etc.)
    3.Sistemul psihotronic nepersonalizat [telefonie mobila, TV, radio (Laya Yoga iti spune ceva?), pornointernet etc.]
    4.Sistemul psihotronic personalizat:
    A) Carti de identitate cu cip biometric –
    – configuratie cap 3D,
    – IRIS – diagnostic medical,
    – amprente
    => prin sistemul cu 6 surse laser de incriptare si spatializare 3D prin reflectarea din peretii
    incintei (6xn reflexii) si sistem nx6 puncte de identificare (marcare) => clona virtuala 3D a
    capului individului ce urmeaza a fi sursa de energie psihotronica a sistemului PSI,
    avand drept consecinta alienarea subiectului uman, depesonalizarea, aparitia bolilor mentale tip Alzhaimer, apoi a celor neurovegetative si in final ZOMBI.
    Cipul biometric este citit de cititoare din aparatul administrativ al statului sau din domeniul privat fara a garanta securitatea datelor continute. Gluma cu copertile cu folie de aluminiu care ecraneaza cipul e doar o gluma. Principiul custii Faraday nu prea se regaseste cand e vorba de antene GSM. Prin antena special construita, care emite continuu, cipul este un emitator permanent activat si logat la sistemul global PSI. Antena este alimentata prin fenomenul de inductie electromagnetica, prin rezontanta cu campurile de frecvente din sistemul telefoniei mobile (acum cine nu are telefon mobil?). Serviciile de informatii ce detin tehnica speciala pot demonstra aceasta cu ajutorul celorlalte „cititoare” ultraperformante care confirma cele de mai sus.
    Este de fapt vorba de un microcip, neimplantabil, la purtator, format din doua piese ce interactioneaza continuu: cipul propriu zis si sursa lui de energie, telefonul mobil al carui camp acopera o distanta rezonabila in care-si demonstreaza eficienta.
    Sa puna cei de la Evidenta Populatiei, plini de „argumente”, telefonul lor mobil sub o cratita de aluminiu si sa ne spuna ca acesta nu mai suna cand e apelat. Praf in ochii ignorantilor, in rest numai de bine.
    B) Microcipul implantabil care e ultima treapta de control asupra individului uman, care preia controlul asupra intregului organism, asupra functiilor vitale si care creeaza o dependenta fiintiala, generand moartea instantanee in cazul in care subiectul uman decide extractia si indepartarea aparatului sau distrugerea lui. Extirparea la decizia subiectului uman a microcipului implantat este echivalentul suicidului. Deci, odata intrat in joc nu mai cale de scapara NEVER!
    DICTATURA INTUNERICULUI E TOTALA

    PS2
    TRIMITE ACEST MAIL TUTUROR CELOR PE CARE-I IUBESTI SI PE CARE NU-I VREI SCLAVI AI OGBB, CI LIBERI PENTRU TOTDEAUNA, FIU AL (FIICA A) LUMINII CE ESTI!

    Semnat,
    LITTLE BROTHER

  28. Mihai spune:

    HOTARAREA SFANTULUI SINOD AL BISERICII ORTODOXE DE STIL VECHI DIN ROMANIA la:
    http://www.mitropoliaslatioara.ro/stire.php?id=59

    „Domnul este intarirea mea si scaparea mea si
    izbavitorul meu” (Ps. 18, 2)
    Luand act cu deosebita ingrijorare de reactiile publice de
    protest ale unor medii laice si monahale, organizate impotriva
    introducerii sistemului de supraveghere biometrica in Romania, in
    cadrul Sinaxei ce a avut loc la sediul Mitropoliei Slatioara, Sfantul
    Sinod al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din Romania, intrunit astazi
    10/23 februarie 2009, ia atitudine impotriva introducerii documentelor
    de identitate biometrice, denuntandu-le ca parte componenta a
    sistemului de supraveghere totalitara a persoanei, initiata de
    cercurile de interese oculte si extinsa la nivel mondial.
    Prin acordul tuturor membrilor Sfantului Sinod, Biserica
    Ortodoxa de Stil Vechi din Romania dezaproba si osandeste initiativa
    introducerii acestor documente prevazute cu microcip de stocare,
    prelucrare si transmitere de date cu caracter personal (imaginea
    faciala, amprentele digitale, precum si alte elemente de identificare)
    – date la care posesorul actului nu are acces.
    Pentru argumentarea opozitiei noastre, invocam in primul rand motivele
    religioase, intrucat aceste documente, dupa cum s-a dovedit
    tehnologic, contin in structura lor electronica numarul fiarei – 666:
    „Aicea este intelepciunea, cel ce are minte, socoteasca numarul
    fiarei; ca numar de om este, si numarul ei, 666” (Apocalipsa 13, 18).
    In al doilea rand, Sfantul Sinod al Bisericii noastre dezaproba
    introducerea documentelor biometrice pe temeiul considerentului ca ele
    reprezinta un act anticonstitutional si antidemocratic, ce ne priveaza
    de libertatea si intimitatea personala.
    Introducerea acestora nu reprezinta rezultatul deciziei unui
    referendum organizat la scara nationala, demersurile de introducere
    ale acestor documente presupunand o dezbatere publica, organizata dupa
    informarea corecta si obiectiva a populatiei, fara a se ajunge la
    situatia din prezent, cand aceste acte sunt acceptate de catre oamenii
    lipsiti de o informare reala si temeinica, si tinuti in mod deliberat
    in necunostinta de cauza.
    Evolutia alarmanta a acestor mijloace de supraveghere, ce
    atenteaza la libertatea si intimitatea persoanei, ca si reactiile
    intarziate (sau chiar lipsa reactiilor) la nivel oficial, ne fac sa
    credem si chiar ne intaresc temerile referitoare la actiunile ce se
    intrevad in viitorul apropiat, ce are drept tinta finala introducerea
    microcipului in corpul uman, pe frunte ori pe mana dreapta. Tocmai
    pentru acest motiv, consideram ca acceptarea documentelor biometrice
    reprezinta un prim pas spre lepadarea pecetii Darului Sfantului Duh,
    primit la Botezul ortodox, si inlocuirea lui cu semnul fiarei
    apocaliptice, pentru care s-a scris: „Si face pe toti cei mici si pe
    cei mari, si pe cei bogati si pe cei saraci, si pe cei slobozi si pe
    cei robi, ca sa le dea lor semn (semn scris) peste mana lor cea
    dreapta, sau peste fruntile lor” (Apocalipsa 13, 16).
    In numele lui Dumnezeu si spre mantuirea tuturor celor ce cred
    intr-Insul, chemam pe toti credinciosii, cu dragoste si ingrijorare
    parinteasca, sfatuindu-i sa nu primeasca niciun document biometric,
    invocand in primul rand motive religioase, intrucat scopul
    introducerii lor este de a insela „pe cei ce locuiesc pe
    pamant” (Apocalipsa 13, 14). Fara a le nega totusi, vom exclude din
    argumentatia noastra motivele referitoare la securitatea datelor
    personale inscrise in structura microcipului, deoarece invocarea
    acestor lipsuri si riscuri ale tehnologiei informatiei ar putea grabi
    trecerea de la sistemul documentelor biometrice la introducerea
    microcipului in organismul uman, care va fi prezentat, in chip
    inselator, drept un sistem perfect de securitate a persoanei.
    In concluzie, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi
    din Romania se declara fara echivoc si intrutotul impotriva
    initiativei de introducere a documentelor biometrice. In calitate de
    institutie divino-umana, ce are datoria de a pastori duhovniceste pe
    cei ce asculta glasul ei, si nearatandu-se nepasatoare nici fata de
    nevoile si drepturile sociale si civice ale poporului nostru, Biserica
    Ortodoxa de Stil Vechi din Romania nu acorda binecuvantare
    credinciosilor din sanul sau in vederea acceptarii documentelor
    biometrice de identitate.
    Pe aceasta cale, facem apel catre institutiile si mediile
    abilitate sa intreprinda toate demersurile ce le stau in putinta,
    pentru a asigura poporului roman dreptul vietuirii in deplinatatea
    frumusetii chipului dumnezeiesc cu care a fost daruit la nastere, dar
    si a libertatii si intimitatii personale, conform normelor
    convietuirii sociale. Totodata, insarcinam pe preacuviosii stareti si
    egumeni ai manastirilor si schiturilor, precum si pe preacucernicii
    protoierei si preoti de mir din parohiile noastre, sa aduca la
    cunostinta pastoritilor cele hotarate de Sfantul Sinod.

    „Deci voi,
    iubitilor, cunoscand acestea de mai inainte, paziti-va, ca nu cumva,
    lasandu-va tarati de ratacirea celor fara de lege, sa cadeti din
    intarirea voastra” (II Petru 3, 17).

    Presedinte al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din
    Romania
    I.P.S. Arhiepiscop si Mitropolit
    VLASIE MOGARZAN

  29. Dan spune:

    Ioane, ai grija cum vorbesti despre oameni ai lui Dumnezeu, cum este Sfantul Ioan Maximovici, om canonizat de Biserica Ortodoxa Universala. Atunci cand vei reusi tu sa faci cat bine a facut el pentru Dumnezeu si aproapele sa ridici glasul impotriva lui, nu inainte. Despre Parintele Serafim Rose confunzi treburile rau de tot etichetandu-l „modernist”, daca ai minimul bun simt sa-i cercetezi viata, vei vedea ca dimpotriva, el a refuzat aceasta lume de nimic si placerile ei pentru Hristos, a renuntat la trairea lumeasca pentru a trai cum au trait sfintii primelor veacuri, gigantii Ortodoxiei despre care vorbesti. In locul tau nu m-as pune rau cu sfantul ca tind sa cred ca e mai apropiat de Dumnezeu si colosii Bisericii decat esti tu, fie si prin modul lui de viata autentic patristic care l-a dus in scurta-i existenta trupeasca de 48 de ani (fara electriitate, gaz si alte porcarii, pardon, facilitati moderne).
    A, ca poate te deranjeaza anti-ecumenismul lui e alta treaba. Te anunt ca nici Sfantul Ioan Gura de Aur n-a fost ecumenist. Cand capeteniile germane amenintau Imperiul Bizantin cu anihilarea (pe vremea lui Teodosie cel Mare imperiul se baza mai ales pe armata germanica, acestia fiind arieni de credinta) daca imparatul Arcadie, fiul lui Teodosie cel Mare, nu le aproba doleantele, printre altele capeteniile germane au cerut imparatului sa ii lase pe arieni sa-si manifeste credinta lor public, in biserici. Arcadie l-a trimis la Sfant, care I-A INTERZIS CATEGORIC DESCHIDEREA DE BISERICI ERETICE in imperiu precum si manifestarea acestei erezii. Curat intolerant dupa judecata ecumenista moderna, nu? Sa nu mai adaugam ca armata ar fi fost capabila sa-i ucida pe toti locuitorii Constantinopolului daca nu le era implinita doleanta capeteniilor, si totusi Sfantul a avut curaj sa le stea impotriva ereticilor, incat si ei, minunandu-se cum un om firav de 40kg (sa ia aminte preotii nostri modernisti care depasesc cu mult greutatea!) e capabil sa tina piept, sa se impotriveasca unor „muschiulosi” cum erau sefii armatei imperiale, au renuntat la aceasta cerere, din respect pentru Sfant si curajul sau.
    Nu mai vorbi rau pe oamenii lui Dumnezeu pentru ca cei care-l urasc pe cel drept vor gresi precum zice Psaltirea.
    P.S.: Te asigur ca cei pe care-i acuzi tu de tot felul de josnicii au cunoscut si trait Filocaliile mai bine decat tine, decat mine sau oricare alt „ortodox” contemporan. Deci ciocu mic, daca nu duci o viata filocalica, ci doar „ai citit” (de citit si eu am citit multe, practica ne omoara 🙂 ).

  30. umbra spune:

    @ioan/nu interpreta pasaje din Biblie,ca sa’ti vina tie bine.poate(din nenorocire)sinodul o sa va faca pe plac tie si altora ca tine.uite colosi vii:par.Parvu,par.Papacioc,par.Melchisedec etc,de la care avem ce invata,in timp ce de ex.postul Trinitas face seara em.despre accesarea fondurilor europene(e la moda,vorba ta).Doamne ajuta sa trecem peste toate diversiunile si minciunile lumii de azi.

  31. Ioan spune:

    D-lui Dan ,

    Imi pare rau ca puteti interpreta intr-un mod simplist . Nu pot avea decat respect pt. viata Sf.Serafim Rose si Ioan Maximovici . Insa de la modul de viata curat , minunile ..etc…si pana la a exegeza Apocalipsa ca mod SIGUR este totusi o cale lunga . Intrebarile puse nu fac decat sa reliefeze REZERVA Sf.Parinti in privinta Apocalipsei . Mai mult , alcatuirea canonului biblic include tema apocalipsei insa cu rezerve . Dovada este neincluderea in cantarile liturgice ale Bisericii . Oare nu aceasta este pilonul esential de la care trebuie sa plecam ? Oare nu intelegem ca nu putem aduce TEOLEGUMENA la rangul de DOGMA ? Ori daca nu putem face aceasta , o regula de bun-simt a celor care aduc astfel de exegeze in prim-plan ar fi sa se spuna : fratilor , priviti-le ca pe teolegumene ( pareri teologice ) .

    In privinta vorbirii de rau as preciza 2 lucruri :

    1 . apreciez Sf.Parinti de pana in sec. 10 . Dupa acea perioada nu prea mai gasesti ceva dogmatic in biserica cea Una . Iar daca totusi apare ceva dogmatic este DISCUTABIL pana in zilele noastre . Apreciez pe unii ca MARI , DUMNEZEESTI iar pe cei moderni ca pe niste invatacei care au dus Traditia mai bine sau mai slab , dupa harul daruit .

    2. In timp ce imi spuneti despre vorbirea de rau a respectiilor parinti , majoritatea anti-ecumenistilor isi vorbesc patriarhia de rau si pe Intaistatatorul ei sau pe episcopii ei . Nu vi se pare cumva la fel de grav daca luam ca referinta pe sf.Ioan Gura care ne atrage atentia vorbirii de rau fata de orice preot cu atat mai mult marii ierarhi . A se vedea alegerea actualului Patriarh si ce primire frumoasa are la fiecare gest . Din partea „traditionalistilor” evident .

    Vazandu-va un om inteligent trec cu vederea cuvantul „ciocul” ca pe o scapare retorica . Nu ma deranjeaza decat faptul ca limbajul intre crestini – chiar cu pareri contradictorii uneori – ar trebuie sa fie totusi unul civilizat .

    Pr. Savatie a publicat comentariile mele . Aceasta arata un inceput de normalitate . Poate ca are avantajul publicarii catorva carti de prestigiu si mediul editurilor l-a invatat ce inseamna un dialog civilizat , uneori chiar in contradictoriu fiind . Sau poate – si aceasta mi-as dori cel mai mult in sinea mea – pur si simplu spiritul crestin ii arata ca nu poti cenzura parerea unui om care incearca sa pune probleme care il framanta .

    Am citit multe carti ale Pr. Serafim . sunt extraordinare . Cel mai mult imi place referatul Facerii . Nu sunt de acord cu vamile vazduhului deoarece nu sunt sustinute dogmatic . Sf.Ioan Maximovici am avut ocazia citirii predicilor . Nu ma atrag in mod mai deosebit decat ale Sf.Parinti ai sec. 3-5 . Fiecare la ceata lui . Nu sunt un carcotas al acestor parinti . Dar in fata VALORII , IERARHIEI nu pot decat sa ma inclin . Nu pot pune pe picior de egalitate Sf.Maxim cu unul din cei 2 citati mai sus . In rest nimic altceva . Sunt toti pietre care zidesc dar in acelasi timp vad pericolul obrazniciei fata de Sinod – vizibila daca ai ochi su poate mi se pare mie si sunt un biet nebun – folosindu-se texte care nu sunt sustinute dogmatic ( vezi actuala isterie pe marginea Apocalipsei , vamile vazduhului…etc…) . sunt tanar , mai am de invatat . Intru , discut , intreb . Incerc sa nu atac persoanele ci ideile .

    Vis-a-vis de ecumenism am avut cateva dispute de-a lungul vremii . Strict pe teme dogmatice . Am vazut subiectivismul la fiecare pas al discutiei . Si mi-am tras concluziile de rigoare . Foarte multa incultura teologica . Istoric nici nu mai vorbesc . Nu mai abordez astfel de teme deoarece noi suntem in urma cu tiparirea patristicii de unde si putinatatea argumentelor pt. a-l intelege pe CELALALT . se confunda mult prea ades hagiografia cu istoria reala . De aici si teme care inflameaza aiurea . Oare e Euharistia in esenta altceva in primul secol decat acum ? Da , daca privim bogatia de texte , cantari adaugate in cursul evolutiei bisericii . Dar schimba cu ceva lucrurile ? Evident ca nu . Asisderea si cu celelalte Taine . Mergand la esente , Biserica nedespartita se uneste . Mergand pe cunoasterea care dezbina si care este oricum CA PRIN VAL , fiind inca pe pamant putem alege cai diferite . Doamne ajuta !

  32. Ioan spune:

    Lui umbra ,

    De ce atata ura : eu si cei ca mine ? Imi respect Sinodul frate . Daca nu voi mai simti asta , nu ma voi mai numi ortodox . De ce atata neancredere in ierarhi ? In invatatorii nostrii ? In profesorii nostrii ? Doar pt. ca nu ne fac noua voia spre o cunoastere nesustinuta dogmatic . Biserica are ca stalpi o Traditie . Daca o da fiecare la o parte dupa cum are chef sa interpreteze un text ajungem la anarhie si eu unul nu marsez la asa ceva . Aratati-mi ce crede Biserica in mod oficial pe tema Apocalipsei . Sa luam catehismul , dogmatica , istoria ..ce vreti dv. Nu putem sa interpretam fiecare cum vrem . Nu va suparati daca pare ca va critic . Nu este deloc asa . Incerc sa inteleg de unde atatea scandaluri in ulimul timp . Oare nu sunt ele artificiale ? Doamne ajuta !

  33. Ioan spune:

    Lui Irina ,

    Acei parinti despre care vorbiti fac obiectul a ceea ce se numeste TEOLEGUMENA . Fiecare teolog are dreptul la o parere . Unii au fost si anatemizati in primele secole pt. astfel de pareri . A se vedea cel mai de notorietate caz : Origen . Alte teolegumene au ramas in suspensie prin venirea unor vremuri mai calde cu multiculturalismul . Insa de la teolegumena la „Parutu-ni-s-a noua si duhului Sfant ” este o cale atat de lunga incat ar trebui sa fim mai atenti cand facem distinctia dintre dogma si evlavia populara . Oare Crezului nu i s-a mai adaugat nimic de atata timp doar din lene sau ca s-ar subantelege cumva ? sau e un temei extraordinar potrivit caruia ca sa adaugi ceva acolo trebuie sa ai curajul sa spui : „Parutu-ni-s-a noua si ….”

    P.S Ridicarea cu trupul la cer a Sfintei Fecioare este bazata pe o apocrifa . Nu o sa gasim in Biblie asa ceva . In evlavia populara da . Insa cati discern aceasta ? Poate ca de aceea avem invatatori in Biserica sa ii intrebam . Pr. Teofil are nenumarate carti de invatatura . Cati le citesc ? Daca acceptam cu usurinta teolegumenele noastre oare de ce pe cele catolice nu le acceptam ? Pt. ca am observat aceasta acribie la unii ortodocsi de a gasi imediat teolegumenele altora in timp ce pe ale noastre le mangaiem pe crestet . Astfel de inconsecvente sar in ochi pt. orice student serios de la teologie . Insa uneori predomina lupta confesionala . Fratricidul e la moda . Vedem numai defecte la celalalt . Ceea ce ne uneste nu e domeniul nostru de interes . Iar cei care incearca sunt imediat stigmatizati , satanizati . E trist . Doamne ajuta !

  34. […] Rusia îşi întăreşte armata şi trece la paşapoarte biometrice Pînă la sfîrşitul anului 2009 ruşii vor trece la paşapoarte biometrice. Despre aceasta a anunţat pe data de 19 […] […]

  35. mihai spune:

    Studiu CES (Comitetul Economic şi Social European) al UE despre RFID-RO

    http://www.ziua.ro/pics/2009/02/25/1235499986.doc

  36. Alin spune:

    Umbra,

    Ma tem ca Sinodul AR PUTEA sa le cante in struna, ceea ce ar fi jalnic dar ma tem si mai tare ca ar putea sa-i contrazica flagrant pentru ca in mod sigur asta nu-i va potoli pe cei implicati acum in sustinerea „Apocalipsei cipurilor” ci dimpotriva, ii va pune si mai mult pe directia unei atitudini diversive si sectare in cadrul Bisericii Ortodoxe daca nu cumva, Doamne fereste se va ajunge chiar efectiv la schisma.

    Cel mai probabil se va aborda o atitudine de mijloc dar care in mod sigur nu-i va multumi pe respectivii care deja si-au luat deciziile care erau de luat, asteapta doar ca Sf. Sinod sa fie de partea lor.

    Ceea ce ma indoiesc ca se va intampla si Dumnezeu sa ne pazeasca de ce (poate) va urma.

  37. macarie spune:

    pe http://www.cotidianul.ro/pasapoartele_biometrice_mituri_eterne_si_temeri_justificate-71881.html, la comentariul nr.4, am gasit:

    ” Date pertinente
    1. Romania nu este prima tara care introduce pasapoartele electronice din UE, ci PENULTIMA. Ultima va fi Bulgaria. Daca nu se introduceau aceste pasapoarte pana la data de 31.12.2008, Romania pierdea o finantare europeana pe clauza transfrontaliera de 523 milioane euro.
    2. Comisia Europeana deja demarase actiunea in precontencios impotriva Romaniei. Deja termenul limita de introducere fusese amanata de Guvernul Romaniei de 4 ori.
    3.Introducerea pasapoartelor electronice este ceruta de o directiva a Comisiei Europene.
    4.Romania este prima tara care introduce un standard de biometrie cerut de Comisia Europeana de la 1 iulie 2009, de aici confuzia ca este prima tara din UE. ESTE PENULTIMA TARA!!
    5.Nu este nici o legatura intre numarul 666 si elementele din CIP, care este de tip RFID.
    6.Adevarata credinta nu inseamna bigotism si necunoastere.
    7.Referitor la celelalte tari ortodoxe: In Serbia nu numai ca s-au introdus pasapoartele electronice, dar este singura tara in care le-a preschimbat inainte de expirarea celor din circulatie in mod obligatoriu. La fel, Rusia le-a introdus de peste 1 an. Grecia a introdus si ea pasapoartele electronice, care sunt produse de Hellenic Police Headquarters – National Passport Center. VA PUTETI UITA PE SITE-UL http://www.passport.gov.gr, ARE SI SECTIUNE IN LIMBA ENGLEZA.
    VA ROG SA DATI DATE REALE!!!! ”

    http://www.passport.gov.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=56&Itemid=84

    A verificat cineva aceste date??

    Interesant e si faptul ca mesajul se gaseste pe mai multe pag de net. Totusi ar trebui o minima verificare…

  38. umbra spune:

    @ioan/in primul rand nu sunt frate de nici un fel cu domnia ta.in al doilea rand vad ca evitati sa va referiti la cele scrise de mine.in al treilea rand dvs si cei ca dvs faceti o propaganda insidioasa si incercati sa manipulati cu privire la biometrie dar va asigur,cunosc tiparul.in al patrulea rand nu incercati sa va victimizati,nu este nici o ura,este doar o constatare.in al cincilea rand nu este vorba doar de aspectul teologic in aceasta problema ci si de cel al drepturilor si libertatilor omului care sunt incalcate dupa parerea mea.

  39. adriana spune:

    @Ioan

    poate vorbesti de TEOLOGUMENA.altfel intram pe piata de (teo)LEGUME(na):).nu ziceam nimic,dar e a doua postare a ta, plina de (teo)LEGUME(ne).
    prietene,nu avem inca o decizie a Sinodului.dar avem raspunsurile altor Sinoade.sa nu lungim vorba.

    imagineaza-ti,insa,ca in tari care nu ”dispun” de un Sinod in intelesul pe care i-l dam noi, tari europene si nu numai,reactia la documentele biometrice vine dintr-un motiv general,(desi nuantat),legat de posibilitatea(ca sa pastram un limbaj ne-speculativ)instaurarii unui sistem totalitar,discretionar,etc.,care sa aiba in posesie, in timp,prin masuri luate in stulul”politicii pasilor marunti”,toate parghiile unei dictaturi.ia,te rog,in considerare,opinia unui personaj aparte in peisajul financiar si economic mondial,G.Soros, care emite cu zambetul pe buze, avertismente cel putin ingrijoratoare in ce priveste situatia economica si financiara mondiala,si nu dintr-un umanism binevoitor,ci de pe pozitia unui ”papusar”.cauta,gasesti si pe net,si poate iti faci o imagine despre cum se instaureaza o dictatura economica.abia dupa ea vin si restul capitolelor unei posibile dictaturi.

    in fine, nu asta e ideea.ai sa ma intrebi ce legatura e intre pozitia Sf.Parinti cu privire la Apocalipsa,si crash-ul financiar mondial.stai linistit, nu vorbim limbi chiar asa diferite.

    niciun Sinod nu s-a exprimat in termeni de genul„nu suntem de acord cu documentele biometrice, pt ca ele aduc Apocalipsa”.ci mai degraba,parerea unanima a unui Sinod s-a exprimat in jurul ideii ca introducerea acestui tip de documente creaza niste perspective nu prea linistitoare,in materie de control centralizat,dreptul la intimitate,etc.,avand in vedere peisajul politic si social nu prea incurajator,la nivel mondial,la care suntem martori.si,desigur,acel numar buclucas,666,aflat in codul de bare,care starneste reactiiile cu pricina.poate doar aici, un Sinod face o conexiune intre documentul biometrc si Apocalipsa.dar atat.

    nuanta,reglajul fin al ideilor,delimitarea fragila a granitelor intre notiuni,lipsa (voita sau nu!)a unor declaratii de intentie din partea celor ce au venit cu ”ideea biometrica”,in legatura cu luarea unor masuri asa-zis ”de imbunatatire a securitatii”,poate arunca in ridicol orice reactie contrara,sau si numai interogativa,venita din partea societatii civile la adresa celor care au decizia in mana.

    toata lumea stie ca teroristul e un ”baiat rau”,cu ”idei obscure”,care da cu Molotovul daca nu i se indeplinesc ”dezideratele”.ni se ofera ”portretul fara fata” al ”terorismului international”,manat(mai mereu) de obscure idei religioase(ce convenabil!),sau idei separatiste si anarhiste”(si mai convenabil!!),dar cati dintre noi apuca numai, sa se intrebe cum s-au creat formatiunile asa-zis teroriste,cine le finanteaza,care era scopul lor primar,cine se foloseste de cine,in fapt.adica, CULISELE.
    cele de mai sus, ca o paranteza fiind spuse.

    asa ca nimeni din nici un Sinod n-are sa-ti faca limpede o legatura intre docum.biom. si Apocalipsa, insa toti din Sinodul care decide ca e contra lor, ”adulmeca” cursul lucrurilor, si ”deosebesc vremurile”.ei si multi altii.religia in general,crestinismul indeobste si ortodoxia in special, au alergie la ”zgarda” materialista(=economica,financiara,etc.,care poate aduce dupa sine si o zgarda ideologica,si sprituala,in cele din urma).vezi cat de greu e inghitita Grecia ca si tara cu precepte ortodoxe, in UE.

  40. mihai spune:

    Ioan,

    ” Apreciez pe unii ca MARI , DUMNEZEESTI iar pe cei moderni ca pe niste invatacei care au dus Traditia mai bine sau mai slab , dupa harul daruit .”

    Totusi iata ca si in secolul 20 au trait Sfinti ce au atins masura marilor Parinti din primele veacuri; si ma refer aici mai ales la Sfantul Siluan Atonitul. Deci nu cred ca gradul de sfintenie pe care il poate atinge cineva e invers proportional cu numarul de ani ce a trecut de la Invierea Domnului.

  41. adriana spune:

    @Ioan,
    in plus, ce intelegi prin ecumenism, si prin a il intelege pe CELALALT?

    ce intelegi prin ”fiind inca pe pamant,putem alege cai diferite”.diferite fata de ce?

  42. Dan spune:

    Mai Ioane, nu vei gasi la nici un Sfant din primele opt secole crestine, la Stalpii Ortodoxiei, vreo atitudine ecumenista, ba dimpotriva. Sfantul Ioan Gura de Aur este un exemplu vizavi de arieni la acea vreme dar nu numai de arieni (apropo, pe langa nevorbirea de rau pe care ne invata Sfantul, deasemenea mai ne invata daca iti aduci aminte bine ca atunci cand dreapta credinta e atacata sa nu preferam pacea, ci sa sarim in apararea ei). Spui de Sfantul Maxim Marturisitorul… cunosti pesemne viata lui profund antiecumenica dealtfel (ma mir ca il ai ca reper din moment ce te declari ecumenist, dar asta e un semn bun, nu esti cu totul pierdut, ecumenistii pe care i-am cunoscut eu au ca repere un Thomas Mann sau Heideger sau te miri ce filosof pagan rationalist, dar de Scriptura si Sfinti Parinti nu-i auzi sa fi citit decat cand ii foloseste ca paravan pentru ideologia lor – dar nici atunci nu ii citeaza si oricum ii expune trunchiat, luat din context, ci ii mentioneaza doar, asa ca nume si titlu). Presupun ca stii si cum il caracterizeaza Sfantul Maxim pe „Profetul” islamului, nu? Curat intolerant acest sfant, nu-i asa? Cum sa il numeasca el pe Mahomed… in termenii in care o face? Nu a inteles nimic despre oameni dupa calapodul ecumenist, adevarat? Sau sa fi fost o scadere de-a lui?
    Ma mira faptul ca afirmi ca esti tanar… de regula tinerii sunt impotriva ecumenismului (exclud din calcul ateii care imbratiseaza ecumenismul doar pentru ca niveleaza religiile si astfel si „credinta” lor e privita ca una buna si cu nimic de osandit, fiind si ei „acceptati” in colectiv dar asta nu-nseamna ca sunt ecumenisti ci sunt atei care prefera sa se intovaraseasca cu… subspecii ca ei, chiar daca provin dintre „credinciosi” – acestora vesnica lor pomenire!). Poate ii intrebi tu pe tinerii americani punkisti si rockeri de ce nu se convertesc la „ortodoxia” curveasca de tip ecumenist raspandita in Occident. Am sa te luminez eu, ca ii inteleg mai bine: n-au chef sa-si bata capul si sa-si manance viata cu un dumnezeu mort si putred cum este dumnezeul ecumenist (sau sa il numesc dumnezeul Romei, pentru a-l parafraza pe Dostoievski?), un dumnezeu inexistent. Ecumenismul = ateism spiritual, sa stii ca Nietzsche e mai vrednic decat toti popii si ierarhii ecumenisti la un loc, fie si pentru faptul ca el, chiar nebun fiind, a dedus putin pe cat a putut Adevarul: nu exista Bine, nu exista Rau, toate sunt relative, nu e bine sa ucizi, nici nu e rau, pur si simplu nu e. Care e diferenta dintre filosofia lui Nietzsche si Ortodoxie? Pentru un necunoscator ar parea mare dar de fapt ea e doar de nuante, facand abstractie de nebunia lui Nietzsche: nici in Ortodoxie nu exista Bine si Rau, ci doar dragostea fata de Dumnezeu, in rest totul e permis (vorba aia ca in dragoste si razboi totul e permis). „Pacat” sau „rau” e doar ce il separa pe om de dragostea lui Dumnezeu, dar uciderea nu e neaparat rea (vezi in Biblie multi drepti care au ucis pentru poruncile lui Dumnezeu – Finees pe evreul care curvise cu o pagana si pe pagana, David pe Goliat, etc). Toate poruncile care este „rau” sa le incalci nu fac referire la oameni decat indirect… ele de fapt se refera la Dumnezeu, sa nu te departezi de El, sa nu Il urasti ci sa-L iubesti. Nietzsche nu a dat cu barda in Crestinism cum afirma unii – el a crescut intr-un mediu necrestin, protestant, deci n-avea cum sa dea in ceea ce nu a cunoscut niciodata. Nietzsche a dat in Umanism mai cu seama, in „dragostea pentru aproapele” si toata morala ipocrita protestanta, debarasata de Dumnezeu. Aia ajunsesera sa nu le mai pese de Dumnezeul Personal, Treimic, ci faceau totul in virtutea unei „morale” autonome, pe care a infierat-o profetul nihilismului.
    In Ortodoxie de pilda nu iubesti ca asa e firesc (dragostea nu e fireasca ci deasupra firii oricate argumentari pseudoteologice s-ar aduce impotriva), ci pentru ca Dumnezeu te iubeste si iti cere aceasta; daca El ti-ar cere altceva, negresit ca n-ai mai iubi ci ai face ce vrea El, daca-L iubesti desigur. La fel, daca ti-ar cere sa ucizi, ai ucide pentru El (cazul lui Avraam care a fost gata sa-si sacrifice propriul fiu fara cartire la porunca lui Dumnezeu).
    Oricum nu te intrista, ma-ndoiesc ca starea actuala, ecumenica, va mai dura mult… in vreo 100 de ani cel mult „gratie” ecumenismului bisericile vor fi goale, popii vor tine post si ghici ce – nu de voie ci de nevoie – se vor duce toate pe apa sambetei. Si asta doar pentru ca niste imbecili care „s-au nascut ortodocsi” n-au fost capabili sa pastreze singura credinta dreapta si adevarata ci au dat-o pe laturi ca „merge si catolic, sau protestant, important e ce ai in suflet”. Te asigur Ioane ca te-nseli daca ii crezi pe toti tinerii atat de prosti incat sa nu observe magariile clerului (in speta lacomia) si cum acestia isi taie trapa de sub picioare spunand ca de fapt „nu e singura cale de mantuire”. Pai atunci nici nu vor mai apela multi la aceasta „cale” supercostisitoare ci se vor lepada de popi dar mai rau de Hristos.

  43. Dan spune:

    Apropo Ionute de vorbele tale ca noi il terfelim si nu avem evlavie la actualul Patriarh si la ierarhi… Dupa mizerabilul tratament pe care ierarhia B.O.R. l-a aplicat in „cazul Tanacu”, fara ca eu sa fiu un sustinator fervent al parintelui si maicutelor (cred ca si-au avut partea de vina dar nu i-as numi „criminali”, cel mult inconstienti, naivi, necunoscatori, neexperimentati – Parintele Daniel este si tanar dealtfel, nu prea cred eu ca s-a mai confruntat cu un caz cum a avut de infruntat atunci), si deasemenea dupa multe alte deziceri ale Bisericii de madularele ei, tu cu Patriarhul tau si cu toti ierarhii in frunte sa va considerati norocosi daca, ajunsi in mizerie, in gunoi, fara nimeni care sa va sprijine, sa va mangaie, ma voi gandi eu sau altcineva sa va aruncam macar o faramitura din bucatele noastre, si asta doar daca cersiti in genunchi si dupa ce va calcam in picioare! Nici macar atunci nu ne vom milostivi de voi! Nu meritati, deci nu mai faceti pe fecioarele!
    Primiti ceea ce meritati: cum voi nu faceti mila de altii si va deziceti de x si y (nu dau nume) ca sa va fie voua si „imaginii Bisericii” bine, asa sa stiti ca nici de scuipatul nostru nu va vom invrednici si vine vremea cand din pacate toata ierarhia (chiar si cea vrednica) va fi data-ncolo pentru niste natarai ca sfintiile voastre uzurpatoare, care v-ati facut si faceti cariera pe trupurile altora.
    N-am ce spune, frumos va mai sade dupa toate astea ca tot voi sa va smiorcaiti. Sarut dreapta ipocriziile voastre (desigur ca nu!). Sayonara!
    P.S.: Sunt tare curios ce parere ai despre sclerozatul (ma iertati pentru cuvantul dur, dar adevarat) Corneanu si gestul sau apostat.
    P.P.S.: Nu mi-o lua ca pe un atac la persoana acest umil pamflet, ca nu e, dar mai gandeste-te inainte sa le ceri altora sa sara in apararea Patriarhului si ierarhiei cum acesti „invatatori” s-au purtat si se poarta cu ei. Daca e sa folosim principiul sa ne purtam cu ei cum au facut-o cu noi, n-ar iesi bine pentru sfintiile lor. Daca ne-am purta cu ei cum vrem sa se poarte ei cu noi… am fi acuzati ca si Sf. Ioan Gura de Aur ca ii necinstim (vezi conditiile umile in care Sfantul l-a primit pe un alt ierarh, nu-mi aduc aminte care, dar asta doar pentru ca Sfantul traia in conditii cat mai austere si considera ca si confratele sau se nevoieste asemenea lui, insa ierarhul respectiv a interpretat-o ca pe o jignire, fiind obisnuit cu viata de huzur si gandind asemenea despre Sfant).

  44. puk spune:

    fix ca in biblie 😀

  45. Ioan spune:

    Pt. Umbra ,

    Orice exegezare a cifrei 666 ca fiind codul de bare se face d.p.d.v al carti Apocalipsa . Ma mir ca nu intelegeti . Doamne ajuta !

    P.S Are cineva certitudinea ca asa este ? Caci n-am vazut certitudini . Asa si eu maine , iau un verset scos din context si interpretez . Fac un colaj cu texte din Sf.Parinti si argumentez orice. Asa s-au nascut ceea ce oamenii cinici numesc secte . Au interpretat dupa capul lor , fara sa aiba un punct de sprjin in Traditia Bisericii Una care poate fi talmacita de catre invatatorii ei in aspectele delicate . Si-au creat practic o traditie paralela .

  46. Ina spune:

    Ioane, ce ai cu Maica Domnului? Dupa cum scrii, se pare ca studiezi teologia.

    E dureros, grav si periculos daca tinerii nostri teologi au astfel de idei.

    Maica Domnului sa te aiba in grija.

  47. Ioan spune:

    Pt.Adrina ,

    Despre ce Sinoade vorbiti ? Banuiesc ca Ecumenice pt. ca daca ma uit pe asa zisul arbore al religiilor ma bufneste rasul . Acela ma tem ca este ciulinul zonelor de influenta politica care continua un fratricid de cel putin un mileniu . In numele unor asa zis „incompatibilitati” .

    Nu ma intereseaza conspiratiile . Daca ma fortez putin iti gasesc si eu niste doumentare despre arme „secrete” care fac te miri ce si pe care nevoia de rating le descopera publicului larg . Si ma tem ca in fata unor alte teorii cu arme mai puternice si mai inteligente bietele pasapoarte biometrice vor pieri . Dupa cum observati ma intereseaza legatura intre Apocalipsa si pasapoarte . Dovedita biblic . Nu prea poate nimeni sa faca asta dupa cum observati . in schimb speculatii , aproximari ..etc…

    Privitor la dreptl la intimitate si alte chestii de genul asta nu stiu ce sa zic . Ma gandesc ca de dintotdeauna cei care au forta armata pe mana au mijloace mult mai eficiente decat un biet cip ca sa te linisteasca cand o iei pe aratura . Eu as intreba daca tehnologia cardurilor bancare a diminuat furtul cash-ului si daca se foloseste mai putina hartie prin orice mijloc sofisticat , aceasta insemnand paduri mai putin taiate ? Din istoria Estului stim reticenta babuinilor la tehnologie . E diavolul . Nu de ieri de azi . E undeva in gene informatia asta . Vine din zonele rurale unde intunecimea era mare . Tehnologia sperie . De acord . Lumea este dominata economic oricum . Nu ai servici bun esti mort d.p.d.v social . Nu poti sa ai o casa , o familie , o masina . Mizeria naste bigotism si o anumita disperare .Creeaza si refularea celui care invidiaza omul de succes , imbracant decent , proaspat barbierit care isi duce copiii la Mall . Ei nu IE crestini . Ca nu merge la Biserica , maica . De parca cei care merg trec de pragul de impartasire de 4 ori pe an , in posturi . Si merg duminica de duminica .

    Cunoasteti deja hotararea Sf.Sinod . Sau aveti o intuitie ?

  48. Ioan spune:

    Mihai ,

    Totusi iata ca si in secolul 20 au trait Sfinti ce au atins masura marilor Parinti din primele veacuri; si ma refer aici mai ales la Sfantul Siluan Atonitul. Deci nu cred ca gradul de sfintenie pe care il poate atinge cineva e invers proportional cu numarul de ani ce a trecut de la Invierea Domnului.

    Sfintenia se poate atinge in orice veac . Sf.Serafim de Sarov vorbea despre darul cunostintei ca fiind cel mai rar . In istoria Bisericii Una daca sunt zece care poarta pseudonimul Teologul . Doamne ajuta !

  49. savatie spune:

    Ioan,

    Nu sint nici zece denumiti de Biserica „teologi”, ci numai trei: Ioan Evanghelistul, Grigorie de Nazianz si Simeon Noul-Teolog. Dar asta nu inseamna ca nu au mai fost si altii, ci doar ca teologhisirea nu a fost latura lor cea mai reprezentativa.

  50. Ioan spune:

    Dan ,

    Cand vorbim de ecumenism putem vb despre un sincretism sau despre dialogul cu celalalt plaman al Bisericii . Nu m-am declarat ecumenist sau neecumenist . Nu cred in asemenea impartiri de prost gust facute de smecheri . Tainele sunt Taine . Ca si dogmele . Cineva vede bine , cine nu …nu i-a daruit inca Dumnezeu sa treaca de slugarnicia fata de ce e lumesc . Ai cunoscut vreodota cardinali greco-catolici sau pur si simplu preoti greco-catolici morti in temnitele comuniste . Vezi felul lor de vietuire si mai stam de vorba . Vezi misiunile catolice in domeniul sanitar din toata lumea si mai stam de vorba . Prima misiune catolica in domeniul SIDA in Bucuresti a fost facuta de maicutele Sf.Maici Tereza de Calcutta . Daca dragostea este cea mai inalta virtute si este CEVA PRACTIC nu vorbe goale nu putem sa nu vedeam in aceasta cea mai inalta teologie . La CELALALT . In fapte nu in vorbe .Ca de cai verzi pe pereti e plina lumea . Si levitii tineau rosturile , erau cititi , educati …si au trecut cu nepasare …pe langa saracii lumii :ai Indiei , ai Africii . stim sa discutam bugetul Vaticanului , mai putin investitiile in doctrina sociala a BC care nu prea face obiectul apocalipticilor de studiu . Ei sunt mai ocupati cu pan-ereziile . De parca sinoadele nu exista si nu isi fac treaba .

    Nu vreau sa discutam acum neaparat de Sf.Maxim . Nu idealizez si mi-i ridic la rang de idoli pe Sf.P arinti. Le vad maretia dar le vad si scaderile datorate efortului apologetic . Fiindca RATIUNEA este un ceva intrinsec care are legatura cu Fiinta si potrivit careia pot sa „simt” daca adevarul este sau nu este intr-un loc .

    N-am intrat in grosul discutiilor extrem de interesante dar care ar insemna ceva timp . Se pot discuta atata timp cat civiliatia este puntea care ne leaga . Adminul ar putea creea subiecte noi la sugestia dv . Daca crede de cuviinta .

    Am retinut in schimb aceasta fraza :

    „Te asigur Ioane ca te-nseli daca ii crezi pe toti tinerii atat de prosti incat sa nu observe magariile clerului (in speta lacomia) si cum acestia isi taie trapa de sub picioare spunand ca de fapt “nu e singura cale de mantuire”. Pai atunci nici nu vor mai apela multi la aceasta “cale” supercostisitoare ci se vor lepada de popi dar mai rau de Hristos.”

    Asa a fost din totdeauana . Nu idealiza . Fiecare la ceata lui . E greu sa accepti intelegerile superficiale daca esti mare . Insa eu sunt la inceput de drum si nu ma mai agit demult timp . Doamne ajuta !

  51. Ioan spune:

    Dan ,

    legat de cazul Tanacu . Nu cunosc in amanuntime . Ceea ce am observat frecvent pana la acel caz iti pot spune : vindecarea oricarei boli cu metode liturgice . Toti merg la Biserica sa fie vindecati de toate bolile posibile . Si nu de ieri de astazi . Sa fim seriosi . Mie imi pare ca uneori toti se iau de Patriarh din te miri ce . Imi spui ca esti informat despre tot felul de magarii ale „hainelor negre” . Esti la fel de informat de tot felul de baieti sprinteni care dau in bobi , deschid cartea , dau tot felul de elixiruri , icoanele fac si dreg …..trebuia ca Sinodul sa puna piciorul in prag odata si odata cu medievalismele astea strigatoare la cer . Inca o data nu cunosc cazul Tanacu . Daca e adevarat ca i-a sugerat sa posteasca 3 zile e grav …daca nu nu ma pricep ce sa-ti zic caci nu m-a interesat . Nu ma bag in ceea ce nu pot stapani . De unde sa stiu eu care e adevarul ? Doamne ajuta !

  52. Ioan spune:

    Parinte Savatie ,

    Stiu ca sunt doar 3 , Sf.Simeon avand titlu ca unul totusi laudativ . Incerc sa ma refer la Biserica primilor 1000 de ani si altfel decat politica confesionala ne-o vara pe gat . Doamne ajuta !

  53. Ioan spune:

    Ina ,

    Nu sunt teolog si nu am nimic cu Maica Domnului . studiaza inainte sa iti faci griji . Pt. ca grijile le simt ca si cum mi s-ar intampla ceva rau pt. gandurile mele scrise si nu ca unele fratesti ortodocse de dialog . Debaraseaza-te de modul babesc de a vedea si spune lucrurile . Daca esti tanara …. Doamne ajuta !

  54. savatie spune:

    Ioan,

    felul in care pui problema interdictiei anumitor practici bisericesti pe care a facut-o Sinodul este fals. Lumea a perceput ca Sinodul a interzis si rugaciunile Sfintului Vasile si orice practica a exorcizarii. Aceasta s-a intimplat din cauza ca interdictia s-a facut indata dupa scandalul de la Tanacu, avind doar scopul de a-i incrimina pe parintele Daniel si maicute. De pilda, in catedrala Mitropolitana de la Timisoara, acest bastion al ecumenismului si europenismului (in care masonii isi filmeaza ziua in amiaya mare ceremoniile) se practica exorcismele de catre preoti profesori doctori. Spun asta pentru a spulbera impresia pe care o lasa documentul emis de Sinod, cum ca doar preotii neinvatati, de pe la sate, de pe dealuri, practica exorcismele.

    PS: La intrebarea cu adevarul raspunsul e mai simplu. Trebuie sa te documentezi, la nevoie chiar sa vorbesti cu cei de la Tanacu, asa cum am facut-o eu. Oamenii sint vii, reali si iti pot raspunde si explica. Sa iesim odata din sfera bolnava a relativismelor si intrebarilor retorice. Adevarul e palpabil.

  55. Victor spune:

    Precizare : Ordinul de Malta este o organizatie oficiala a Bisericii Catolice condusa de inalti si venerabili prelati ai Bisericii .Este un ordin suveran , legitim si autentic avand „FONS-HONORUM” de la tronul petrin . Fiind un Ordin autentic este incompatibil cu masoneria . Nu imi pare ca ar fi acelasi ordin in cazul Tmisoarei . Laudat sa fie Isus !

  56. Dan spune:

    Ioane, si comunistii faceau asistenta sociala de calitate, chiar si Iulian Apostatul (pentru combaterea Crestinismului) facea milostenie (a pus chiar pe picioare o asistenta sociala pagana care sa rivalizeze cu cea crestina). Sa nu mai adaug miile de curve (pardon, nu gasesc alt termen sa descriu „starurile” moderne) si drogati care astazi mai doneaza bani orfanilor, saracilor, etc, si aici nu ma refer doar la aruncari gratuite, pentru impresionarea publicului, cred ca unii bogati drogati chiar sunt sinceri in gesturile lor… uneori macar.
    Biserica nu insemna asistenta sociala, daca ajungem la o asemenea intelegere a Bisericii, inseamna ca maine-poimaine vom darama bisericile din tara si vom lua aurul din ele, caci nu-i asa, aceasta risipa putea astupa gurile multor flamanzi si putea tamadui neputintele multor nevoiasi. Oare de ce mi se pare acest argument al tau atat de cunoscut? A, acuma imi amintesc, era argumentul lui Iuda Iscarioteanul cand femeia pacatoasa a „risipit” mir de mare pret pe picioarele lui Iisus! Cunosti ce i-a raspuns El, nu? Sa nu uit, bolsevicii tot asa au procedat, reprosand Bisericii ca nu se implica in asistenta sociala in timp ce o goleau de aur si de toata bogatia materiala pe care o poseda. Sunt convins ca multimea bogatiilor furate doar pentru milostenie o foloseau!
    Biserica Ortodoxa face mult mai multe actiuni caritative decat cea catolica, raportat la posibilitatile ei, diferenta e ca nu trambiteaza in urma. Cand un crestin ortodox a donat acum ceva timp 400.000 euro pentru a infiinta un spital crestin (fara avorturi si alte magarii moderniste), acesta nu a trambitat in urma sa, nici macar numele nu a ingaduit sa-i fie publicat din smerenie. Mai documenteaza-te si vezi situatia din Romania dar mai ales a romanilor din afara granitelor si observa cine ii asista social: statul sau Biserica?
    Sa nu mai zic ca daca e sa reprosezi ceva Bisericii referitor la asistenta sociala ar trebui sa pornesti de la tine, ce faci tu benefic pentru ceilalti oameni, ca Biserica a dat destui bani si alte forme de asistenta sociala sinistratilor, nevoiasilor, etc (sau poate uiti campaniile din biserici nu cu mult trecute de colectare de ajutoare pentru cei care au ramas fara acoperis in urma inundatiilor?).
    Vorbesti de Sfantul Serafim de Sarov… Cunosti interpretarea acestuia a pildei celor zece fecioare? Citeste-o, ti-ar folosi! In esenta iti rezum eu ce zice sfantul (e o cartulie mica a lui, Sensul vietii crestinului sau asa ceva): NU CONTEAZA FAPTELE BUNE pe care le faci, daca ele nu sunt facute pe temeiul CREDINTEI DREPTE in DUMNEZEU si al DRAGOSTEI pentru EL, nu au valoare. Punct.
    A, vrei argumente si la Parintii din vechime? Citeste Talcuirile la Psalmi ale Sf. Vasile cel Mare. Sfantul da exemplul unui om care nefiind doctor inventeaza un medicament bun dar din motiv de a obtine profit, sau accidental, oricum nu pe temeiul medicinei. Tot asa, spune Sfantul, faptele bune NU ISI AU VALOARE daca nu-s facute pe temeiul CREDINTEI DREPTE! Ca si ereticii, paganii, ateii fac destule fapte bune si milostenie dar asta nu-i ajuta cu nimic (poate doar ca in aceasta viata Dumnezeu le va iesi in cale ca sa nu se piarda, dar daca nu-L accepta tot degeaba se ostenesc).
    Apropo, tocmai asistenta sociala a catolicismului si pierderea oricarui crestinism de care mai era legat e motivul pentru care bisericile catolice sunt goale in Occident. Presupun ca stii ca mesa romano-catolica precum si multe alte slujbe au fost mult scurtate de papii modernisti cu idei ca ale tale, ca „sa nu se oboseasca credinciosii”, au ajuns asa de plans incat si credinciosii lor practicanti (vezi tatal lui Mel Gibson de pilda si chiar Mel) ii acuza de anticrestinism, de lepadare de Hristos, pe buna dreptate.
    P.S.: Credinciosul n-are nevoie cand vine la preotii Bisericii de asistenta sociala, el cauta altceva… mai spiritual (de ex. Sfintele Taine intre care mai ales Spovedania). Nu am vazut crestin ortodox practicant sa se planga de lipsa asistentei sociale a Bisericii sau de incultura preotimii, am vazut insa destui plangandu-se de scurtarea slujbelor sau chiar taierea lor si lipsa oricarei trairi a clerului in acest timp sfant si ghici ce, nu a preotimii inculte si necitite de la tara (care asa prosti cum sunt pastreaza calitatea slujbelor, daca la retorica si alte cele aburisme nu se pricep), ci tocmai a popimii scolite in Occident, toba de carte si de asistenta sociala, dar saraci la inima (nu prea gasesc termen sa caracterizez un astfel de mocofan care taie din slujba sau o face rapid, probabil a fost inainte pilot la Ferrari de F1 si din aia graba).

  57. Dan spune:

    Un mic adaus pentru Ion: credinciosii de rand, aia obisnuiti, „prostii si pacatosii” astia de oameni, nu se asteapta de la un preot sa fie toba de carte, nu ii reproseaza acestuia daca nu e la curent cu ultimele descoperiri in stiinta sau arta, daca nu cunoaste citate zbengoase din inteleptii acestei lumi, dar in schimb nu pot sa-i ingaduie modul superficial cum multi popi moderni fac slujbele (in Ardeal se taie in multe biserici citirea celor 6 Psalmi de la inceperea Utreniei sarind direct la Ectenia Mare, nu mai pomenesc ce fac anumiti preoti la Maslu, scurtand din Evanghelile ce trebuiesc citite doar ca ii mananca undeva sa stea mai mult si sa faca slujba cum se cade). Pentru simplul motiv ca Dumnezeu nu i-a ales pe preoti pentru ca acestia sa-si imbuibe capul cu toata cultura moderna, profana, laica, care desigur nu le-o interzice, DAR El i-a ales mai ales ca sa-L slujeasca prin cultul liturgic, ori tare ma tem ca multi doctori in teologie nu vor avea raspuns la aceasta scapare a lor, de a marginaliza ce e mai important, nucleul, cultul adica in timp ce confrati de-ai lor mai prosti, inculti, barbari, le-o vor lua inainte tocmai pentru ca ei isi duc la indeplinire misiunea.

  58. Stan Jenel spune:

    Ioan , Scorneala cu „celalalt plaman al bisericii”apartine papei si n-are nici o relevanta pentru crestinul ortodox care respira aerul curat al dreptei credinte.Ecumenismul privit ca sincretism e pierzator de suflete.Singura cale pentru catolici e sa se intoarca de unde au plecat.Si n-am inteles de unde ideea ca doar greco-catolici au suferit ori au murit in inchisorile comuniste.Ori ca faptele bune ale credintei sunt un apanaj exclusiv al catolicilor. Am mai auzit afirmatii de genul asta la tot felul de spilcuiti cazuti „pe spate”de admiratie in fata „bisericii sora mai mare”,dar care cunosteau Biserica ortodoxa din poze.

  59. Ina spune:

    # Ioan spune:
    februarie 26, 2009 la 12:43 pm

    Ioan a scris: „Ina,
    Nu sunt teolog si nu am nimic cu Maica Domnului . studiaza inainte sa iti faci griji.

    Debaraseaza-te de modul babesc de a vedea si spune lucrurile . Daca esti tanara …. Doamne ajuta !”

    Ioan, nu am studiat de Maica Domnului, ci m-am rugat. Nu aveam evlavie la Maica Domnului si asta ma durea. Rugaciunea insa face minuni. Dumnezeu sa te ajute sa simti si tu asta, caci trece de intelegerea ce vine doar prin citit.

    Nu ma debarasez de „modul babesc” de a vedea lucrurile. Am observat ca-mi place sa fiu de moda veche in tot ce fac. Imi place sa ma tin de traditie, credinta stramoseasca, de tot ce facea si mama mea si eu credeam pe atunci ca-i de moda veche, ca-i babesc.

    Si totusi, ce-i babitul?

    Doamne ajuta

  60. Ioan spune:

    Parinte Savatie ,

    Eu nu am sustinut ca modul meu este absolut . Se poate sa existe scapari ,nu neg . Si pot invata acolo unde nu stiu . Insa observati ca spuneti „Lumea a perceput ca Sinodul ” . Care lume ? Scrieti la un mod general pe care eu nu sunt sigur ca-l pot pricepe . Practica exorcizarii Sinodul nu are cum sa o interzica deoarece Sf.Amslu ESTE TAINA A BISERICII . Cei care au perceput asa cum spuneti Sfintia Voastra sunt oameni dezinteresati de cele bisericesti . faceti un sondaj printre cititori si intrebati cati au citit CATEHISMUL ORTODOX ? Veti avea surprinderea sa constatati superficialismul celor care vor sa aiba o parare fara sa fi citit macar fundamentele .Si atunci iarasi intreb : despre ce oameni vorbim ? Sigur ca pot sa ma intreb si de ce pretindem asceza ca in sec. 4 dar orele de cateheza sunt ca in sec. 21 . Iar orele de cateheza nu se tin singure . caci este trebuinta de invatatori . Care invatatori trebuie sa fie din oameni care au primit ungere pt. asa ceva .

    Legat de Timisoara nu stiu iarasi mare lucru . Fiind un om informat as vrea sa va intreb : care a fost pozitia oficiala a ierarhilor banateni vis-a-vis de acest caz ? A fost vreun comunicat scris sau verbal care sa explice de ce s-a ales acea locatie ortodoxa ?

    P.S Dati-mi si mie niste linkuri daca tot s-a abordat subiectul . Adevarul este relativ deoarece oamenii se comporta ciudat in astfel de cazuri grave . Nu mai departe sa ne intrebam cati oameni apeleaza la diete de tot felul inrautatindu-si boala deoarece li se pare lor medicina alternativa sau puterea rugaciunii ( uneori prost inteleasa ) ii fereste de metoda alopata a medicinii moderne ?

  61. Ioan spune:

    Dan ,

    Nu putem pune pe picior de egalitate oamenii lui Dumnezeu care pun in practica doctrina sociala a Bisericii Una cu ceilalti oameni care nu-si fundamenteaza ajutorul pe ceea ce e mai esential : mantuirea in Biserica . Cu ajutorul Liturghiei , Tainelor , comuniunii , Scripturii…etc..

    Nu cred ca este o concurenta intre BO si cea catolica . As spune insa ca doctrina sociala a uneia este conturata mult inaintea alteia care ii serveste si ca model . Asa cum in cursul istoriei acest aspect s-a inversat de nenumarate ori . Nimic neduhovnicesc in aceste aspecte .

    Statul ca parte laica nu poate prelua functia Bisericii de salvare a sufletelor . Este pusa cumva gresit problema . Conclucreaza cu succes . Asta se vede cu ochiul liber . Si e firesc asa .

    Legat de sf.Serafim de Sarov arata-mi fapte care nu au ca temelie pe Dumnezeu la CELALALT ? Concret si fara ocolisuri .

    Bisericile catolice goale ? Ma faci sa rad . Efectul globalizarii , societatii de consum se vede in statistici si in Est . Ca sa fii obiectiv trebuie sa socotesti ca noi de-abia am intrat in acest curent . Ma infioara gandul cand bunicii , parintii nostrii nu vor mai fi printre noi .

    Ca sa vb. de mesa catolica tb sa intelegi ce anume a dus la aceasta „scurtare” . Ma tem ca nu vezi decat suprafata lucrurilor . Un fapt interesant ar fi sa intelegi de ce nu se impartaseste des in BO . Cel mai important lucru este sa te impartasesti . faptul ca tu il lauzi mai mult pe Dumnezeu ca timp decat un catolic tine de „imbunatatirea ” ta . Nu ii poti trage pe toti cu forta catre aceasta . Altfel am cere si copiilor mici sa stea INTEGRAL la slujba , AUTOMAT in picioare . Modul de a decanta lucrurile este unul firesc . Incepi de jos si cresti pana la deplina MATURITATE in Hristos . Dar tb sa dai valul de prejudecati cand vine vb de CELALALT . Sa tii cont de trecerea de la societatea rurala la cea citadina si sa nu mentii cu orice pret ceva ce oricum nu-si mai gaseste locul de mult in Liturghie . Apoi , eventual sa pigmentezi cu ingaduinta crestina care iti spune sa nu ostenesti un bolnav . Si daca mai citesti si statistici care iti arata in procente gradul de surmenaj al omului modern incepi sa gandesti mai limpede , mai luminos . scopul credintei este sa nu-ti oboseasca trupul ca sa fii MECANIC la rugaciune . Ca poate ti s-o fi intamplat , draga frate , sa auzi numai franturi de Psalmi si asta nu pt. ca ai probleme cu auzul . Viteza , rutina …indeparteaza de spiritul esential al crestinismului . Care este folosul ? Doar participarea ? caci imparatsitul se pare ca este nitelusi cam rar ?

    P.S Am citit P.S la urma . De aici tristetea ca in unele locuri am repetat ceea ce ai spus fratia ta deja . Doamne ajuta !

  62. Ioan spune:

    Dan ,

    Legat de ultimul adaos : chiar crezi ca formele te vor ajuta sa ai o RELATIE PERSONALA cu Dumnezeu ? Il vezi pe Dumnezeu ca pe Tatal sau ca pe un examen de citit ,memorat texte ..? Daca nu le depasesti este pt. ca Dumnezeu descopera fiecaruia la timpul sau….Doamne ajuta !

  63. Ioan spune:

    Stan Jenel ,

    Ioan , Scorneala cu “celalalt plaman al bisericii”apartine papei si n-are nici o relevanta pentru crestinul ortodox care respira aerul curat al dreptei credinte.

    Scorneala aceasta de sora a folosit-o daca nu ma insel si Pr.Staniloae . Nu are nici o relevanta pt. ca nu ai inteles-o tu sau fiindca pur si simplu nu vrei tu ca lucrurile sa fie asa ? Citeste Sf.Augustin , Sf.Toma D’Aquino , Tertulian , Sf.Ambrozie …ai sa intelegi ce aer respira acesti parinti care hranesc BC . Nu te hazarda sa critici inainte de intelege . Chiar crezi ca Biserica cea Una este o societate ateista in care toti gandim la fel , „multilateral dezvoltat” ? Ce intelegi tu prin sintagma „fiecare la ceata lui ” . Sau prin ” cine esti tu sa judeci robul Altuia ? ” .

    Catolicii au preferat calea dezvoltarii . Fireasca de altfel si in BO . Chiar crezi ca Liturghia arata in sec. 1 asa cum o vedem noi in zilele noastre ? Si ca timp si ca exprimare si ca Euharistie si ca tot ce mai poti acoperi prin aceasta . Fa un efort istoric si ai sa vezi de ce unii prefera un conservatorism , altii sunt un pic mai liberali . In esenta insa Tainele sunt cele dirijeaza NESTIRBIT . Dogmele sunt dogme si nu se adauga decat mici nuante pe ici pe colo care nu modifica Cele 7(8) Sinoade Ecumenice acceptate de catre ambele biserici . Istoria arata multe lupte pt. putere , influenta..etc…care au facut posibil fratricidul . Insa exista si minti normale si luminate care privesc in sec. 21 cu o privire noua , integratoare , frumoasa . Daca eu si cu tine credem ca Jertfa are loc si intr=o biserica si in alta ce mai poti adauga la un asemenea adevar ? Aaaa…ca s-a imbracat invers , ca asa ..ca pe dincolo….timp de 1000 de ani s-a putut frate si inca bine . restul e istorie confesionala . O sa traim multe zeci de ani despartiti . E greu sa rupi facaturile raului . Iti trebuie sa te debarasezi de ignoranta , prejudecata .

    Legat de greco-catolici am vrut sa spun ca exista martirajul lor si este viu . Si ei sunt catolici , chiara daca de rit bizantin ca si tine . Merita cinste mai putin doar pt. ca administrativ depind de Roma ? Au trait credinta crestina la fel ca si martirii nostrii ortodocsi , crezand in punctele de la Florenta . E un capat de tara , de univers ? Nu mai conteaza viata lor , credinta lor , suferinta lor ? Se invalideaza doar pt. ca se raporteaza la Roma ? Doamne ajuta !

  64. Ioan spune:

    Ina ,

    Exista catehism . Poti studia oricand . Este o datorie a ta ca si crestin . Stiai aceasta ?

    Evlavia nu este o stare pe care ne-o inducem noi . Si rugaciunea si credinta sunt daruri de la Dumnezeu . Pana atunci trebuie sa perseveram in formele lasate de BO . Asa ne invata predania Bisericii . Cine abandoneaza formele inainte de a simti harul dumnezeiesc din belsug si fara binecuvantare este inselat . Nu vreau sa iei parerea mea ca pe un cliseu . Atat am putut recepta pana acum din ortodoxie . sunt un om incepator intr-ale credintei . Dar ai duhovnic care iti poate spune ce sa alegi din vorbele mele ca bun si ce sa arunci . INCREDINTAREA este un lucru tainic .

    Nu ti-am spus sa nu fii conservatoare . Crestinii sunt conservatori prin definitie . Evident cu corectiile de eroare de la secol la secol , de la o cultura la alta . A trecut vremea cand fiind dadaciti de catre vecinii nostrii am preluat modelul fara sa il adaptam cerinteleor propriei culturi .

    Babesc este tot ceea ce poti studia avand talanti de la Dumnezeu sa o faci ( sau nu ) si totusi te cantonezi in zona IMITARII . Cam cum fac babele noastre dragi : se uita si ele stanga dreapta si din tantar uneori ajunge armasar un termen . Nu toate persoanele in varsta se pot numi babe . Unele sunt inteligente , cultivate in spirit profund crestin si au drag de a creste in cunostinta : citind Biblia , comentariile Sf.Parinti , participand la Liturghie VIU , intelegand dogmatica din cantarile slujbelor . E o educatie permanenta . Altfel….
    P.S Fiecare la ceata lui . Nici-o ceata nu e mai putin valoroasa .Dar nu incerca sa scrii ceva fara ca macar sa fi cat de cat in tema . Asa se nasc cele mai multe certuri ….si anateme …uite o chestie babeasca : anatema se da asupra unei persoane nu asupra unei Biserici ( in speta cea catolica ) asa cum multe babe si mosi stiu ei…de unde …ei stiu…ortodoxia este o calitate a credintei …Biserica este Una , Sfanta , Catolica( sobornicesc est echivalentul rusesc al termenului ) si apostolica ( nu apostoleasca ) . Confuzii de termeni , de unde puzderie de comentarii care se focalizeaza DIN START gresit . Aceasta eu numesc confesionalism ieftin . Doamne ajuta !

  65. adriana spune:

    @Dan,
    mi-ai luat-o inainte.subscriu.

  66. savatie spune:

    Ioan, ma intrebi care lume. Daca doresti sa-i numesc pe toti pe nume, nu voi reusi, dar daca vei da o cautare pe google probabil vei mai gasi cum a reflectat presa problema. „Lumea” in ziua de azi inseamna gazetele, televiziunea, zvonurile de prin gari si din tramvaie. Eu am studiat atunci aceasta problema si nu vreau sa ma intorc la ea. Au fost chiar preoti care au iesit din partea Patriarhiei si au zis ca draci nici nu exista (unul din ei a publicat un intreg studiu pe aceasta tema in revista mitropoliei Banatului).

    PS: Cauta singur informatii, ar fi prea de tot sa umblu acum sa-ti dau linkuri (in sensul ca nu-mi permite timpul). Pot sa-ti recomand o carticica pe care am scris-o atunci si care s-a raspindit foarte mult: „Pentru cine bat clopotele la Tanacu?”

  67. Stan Jenel spune:

    Ioan,
    „Daca eu si cu tine credem ca Jertfa are loc si intr=o biserica si in alta ce mai poti adauga la un asemenea adevar ?”Tocmai aici e probelma:eu sunt convins ca Jertfa are loc in Biserica Ortodoxa dar n-am credinta ca Duhul Sfant mai coboara si la catolici.Din pacate mesa catolica e foarte departe de Liurghia Sf.Ioan Gura de Aur ori a Sfantlui Vasile cel Mare.Catolicii nu ne sunt dusmani dar anatemele exista.Iar martirajul greco-catolicilor nu-i contestat de nici un ortodox in schimb mucenicii ortodocsi din aceleasi inchisori deranjeaza pe foarta multa lume.Chiar si preoti ortodocsi ca Pr.Constantin Stoica ,promotor al avortului in acelasi spirit lumesc al secolului 21.

  68. Ioan spune:

    Parinte Savatie ,

    Am foate multe de invatat . Nici nu stiu daca se merita . Oricum cazul este unul cel putin ciudat si trist .Doamne ajuta !

  69. Ioan spune:

    Stan Jenel ,

    Problema care vine din incredintare ti-o inteleg perfect . Insa incredintarea nu vine asa din senin . Ca sa intelegi BC trebuie sa citesti DIRECT DE LA SURSA documentele ei . Asa se intampla daca esti serios . Daca n-ai facut macar acest demers cum te gandesti sa emiti judecati de valoare ?

    Mesa catolica este una din cele mai vechi liturghii . Poate ca nu este lipsit de importanta sa stii ca liturghia bizantina este una de conotatie patristica , cea catolica fiind foarte aproape – poate cea mai aproape de primele liturghii apostolice . E firesc sa fie diferite deoarece nu s-ar mai numi una de rit bizantin ( grec) , alta de rit latin .

    Anatemele . Repet : este dovada de incultura teologica sa spui ca anatema de la 1054 s-a dat asupra BC . Deoarece anatemele se dau impotriva STRICT a unei persoane , nu institutii . In cazul dat este vorba despre cardinal si episcop . Unul altuia .

    Nu stiu despre deranjul vreunui oficial . Posibil . Nu este domeniul meu de interes . Doamne ajuta !

    P.S Iti recomand sa citesti carti care trateaza istoria liturghiei de-a lungul istoriei . Nu cred ca o sa gasesti nimic neanregula in liturghia catolica . Poate ca daca vei face acest demers de-a lungul timpului vei intelege gestul IPS Corneanu in alta lumina . O lumina care are premizele unei judecati de valoare bazata pe subsolul multor lucrari de teologie in domeniu . Sigur , inteleg sensibilitatile create dar istoria este o stiinta bazata STRICT pe argumente care nu pot fi deturnate cu echilibristici retorice . Vei intelege poate si ce inseamna evolutie de-a lungul timpului . Poate ca noi ortodocsii suntem tentati sa sarim prea repede peste sec. 2-3 cand simplitatea era una apropiata de ceea ce in ziua de astazi am vedea in modul de vietuire catolic . Reantoarcerea la simplitate este greu de digerat daca fundalul este ocupat cu argumente de toate naturile create in mai mult de 1000 de ani . Multe dintre argumente nefiind mai deloc puse in contrapartida cu cele scrise de „rival” . Multi cunosc vestitele anamatematisme ale Sf.Chiril . Cati cunosc argumentatia nestoriana ? Macar vestitele CONTRANATEMATISME . spun aceasta deoarece Biserica Rasariteana are multe alte biserici , unele poate chiar mai venerabile despre care 90% dintre ortodocsi nici nu banuiesc . In schimb vorbesc cu un avant de scolar sprintar despre monofiziti , nestorieni , armeeni…si mai mult critica IN NECUNOSTINTA DE CAUZA , fara ca macar sa-i cunoasca pe CEILALTI . De aceea scriam nu cu mult timp in urma despre invatatori veritabili . Sunt oameni foarte educati care au macar un tablou general . Cum sa pretinzi UNIVERSALITATE cand nu vezi decat propria ograda . Desi vezi intr-un colt obscur ideea de Pentarhie . La origini…candva demult …cand crestinii se intelegeau bine…si cu Papa..si cu monofizitii…si cu sirienii…evident ca acum ne ratoim cu termeni ca : sincretism , ecumenism …etc…Inchei in acest ton trist poate deoarece scriam tot cu ceva timp in urma ca in urma discutiilor pe teme ecumenice razbate acel aer de siguranta ramas neschimbat din timpul cand politica imperiala a intrat cu bocancii in Biserica . Vezi vestitul canon 28 , vezi jaful cruciat , vezi luptele de putere via Constantinopol cu toate facaturile posibile si imposibile…istorie frate . Concreta . Pe care nu o va preda niciodata cu drag , durere si intelegere atat timp cat confesionalismul subiectiv sau obiectiv este dominanta in crestinism . Si in timpul Sf.Ap.Pavel se vorbea de partide . si ca erau ingaduite de Dumnezeu era o consecinta fireasca .Dar sa strici ecumenicitatea este sfasierea cea mai grava care s-a produs in istorie . Vrea Dumnezeu o Biserica sfasiata ? Categoric nu . Intoarcerea la dialog este un semn de normalitate . Insa zelotii vad conspiratii , aservire ,interese , masinatii…etc…Fiecare la ceata lui . trist ca cetele dezbinarii sunt mai mereu prezente . Din incultura sau cu rea intentie . Cine mai stie ? Caci argumente sunt din toate partile . Doamne ajuta !

  70. alexandru s spune:

    Dan.Sfintii vor fi izolati in toate neamurile.In jurul lor vor fi ceilalti care cred.Chestia cu Rusia e politica.Posibil ca in Rusia vor fi mai multi.Un sfint cu cat trece prin incercari mai multe cu atait mai mult se sfinteste,si descopera si mai mult relatia noastra cu Dumnezeu.Se spune ca dupa acele incercari oamenii vor practica crestinismul din primele secole.
    Parintele Paisie spune ca oamenii se vor ruga oarecum din obligatie pt ca incercarile vor demonstra adevarata putere a sa.
    5. Avva Pamvo.Cel întru fericita pomenire, Atanasie, arhiepiscopul Alexandriei, I-a rugat pe avva Pamvo să se pogoare din pustie la Alexandria. Deci pogorându-se şi văzând acolo o femeie uşuratică, s-a umplut de lacrimi. Iar cei ce erau împreună, întrebându-l pentru ce a lăcrimat, a zis: două pricini m-au pornit: una, pierzarea aceleia, iar alta, că nu am acest fel de silinţă spre a plăcea lui Dumnezeu, cât are aceasta să placă oamenilor scârnavi.
    In primele secole Sf.Litughie se baza foarte mult pe psalmi.Astazi este tendinta sa fie scosi de tot din toate slujbele,”modernizare,civilizare,etc”Avva Pamvo.
    Nu s-a facut sinodul 8 ecumenic deoarece pt ca sistemul trebuie sa prelucerze bine pe ierarhi ca sa fie siguri de hotarare.Toate Bisericile oficiale vor fi de acord cu sistemul.
    Ion. Cifra 6 in numerologie simbolizeaza materialul,dominatia materiei asupra spiritului(ceea ce este imposibil).Asta nu a vrut sa o inteleaga Lucifer si nici slujitorii lui de astazi.O perioada merge dar mai mult nu.Aurul prin foc se curateste.
    Nu e bine sa facem pe ignorantii din rautate(pt ca am dat voie sa fim dominati de anumite defecte ale noastre).
    „Indrazniti! Eu am biruit lumea!”ma iertati….ajuta-
    ne Doamne!

  71. […] Rusia îşi întăreşte armata şi trece la paşapoarte biometrice … […]

  72. emilia spune:

    Parinte, eu sunt in mare ispita cu aceste pasapoarte, nu inteleg nici pozitia bisericii.Am copii, nepoti,pe care i-am invatat sa fie ascultatori bisericii ortodoxe, dar acum am impresia, ca ceva important ,ca o tradare se strecoara si se trece cu vederea.
    Nici la biserica nu ma mai trage sa ma duc.

  73. Dennis spune:

    DAN, una din paginile despre spusele lui Geronda Paisie.
    Din pacate in greaca!
    http://www.rel.gr/index.php?rpage=paisios

    In Grecia, in ultimu timp, mai ales in momentele astea si avind Turcia zi dupa zi, intrind in apele grecesti, ne putem da seama si mai mult, ca se apropie zilele!
    Lumea se trezeste, se apropie si mai mult la Ortodoxie si ca de obicei la sentimentul de a fi Grec.

  74. Bruce Lee spune:

    Pai poate un mic dictator ca Putin sa renunte la metodele dictatoriale ale occidentului ? Dimpotriva e o oportunitate pentru el

  75. Andrei spune:

    Draga doamna Emilia,

    V-as ruga foarte mult sa nu va lasati ispitita si sa nu intrati in panica. Aceste pasapoarte nu inseamna lepadarea de Domnul. Lepadarea ni se va cere in mod liber si constient. Exista totusi riscul sa devenim prea dependenti de placerile oferite de tehnica si comfort si atunci am putea fi in pericol. Dar ele ca atare, aceste pasapoarte, nu ne pot induce prin ele insele lepadarea de credinta.
    Dumnezeu sa va ajute si sa va ocroteasca si sa tineti in continuare legatura cu Hristos prin Biserica iar Domnul va va pazi de tot raul.

  76. Andrei spune:

    Domnule Ioan,

    Rugati-va Lui Dumnezeu si El va va lumina.

  77. Anatolie spune:

    Cifra 7 pefectiunea, armonia, binele
    Cifra 6 lipsa pefectiunii, dizarmonia rautatea.
    Cifra 3 toalitatea, intregul
    666 impefectiune totală.
    Cat despre manipularea maselor, a vorbit cineva mai sus despre utilizarea anumitor tehnici PSI.
    Cu sigurantă aceste tehnici ar avea o anumită eficienţă, dar nu cunosc nimic despre ele. Vă pot spune in schimb despre televiziune, filme, ziare. Omul este faptura care invata prin imitare, daca ele este invatat cum sa reactioneze la anumti stimuli printr-o conditionare indelungată, el asa va reactiona. Suntem foarte fragili si usor de modelat comportamental. Despre informatia ce se transmite subliminal, adica informatie care nu este percepută constient, fiind emisă prin stimuli auditivi si vizuali care depăşeşte sau este sub capacitatea constientă de percepere, noi practic nu ne putem impotrivi. această informatie intra direct si ne reprogramează.
    Nu este foarte greu sa modifici modul de gandire al maselor, daca această activitate este desfăşurată organizat, in Germania nazistă de expemplu. Dar cunostintele in psihologie au evoluat mult de atunci, deci fara a apela la psihotronica se poate schimba total lumea.

    Numai in intimitatea tairii in Hristos, te poti păstra pe tine.

    P.S. Unii psihologi au spus: alienare psihica se va generaliza prin ani 30 ai acestui secol, pai asa ar fi daca ne indepărtăm de ceea ce suntem, chip al lui Dumnezeu.

  78. aurasstyle spune:

    analizati pe toete paginile cum ar putea sa vina cu microcipul sa nil inplanteze dar hai sa va zic eu cum ati putea sal primiti toti fara sa stiti cum va ajunge si in manutele dumneavoastra frati crestini < au 4 minciuni si le fa folosi in scopul inplantari la noi la Romani si in special la tarile ortodoxe ni le va inplanta in urama acestui virus gripa porcina care are drept scop vaccinarea si inchiderea tari intrun mod mai aparte fata de un regim comunist e identic si vine cu acea solutie de vaccin care e microcipul deci daca vor nil inplanteaza si facem planuri noi oare cum? stiu bine si au 4 planuri sau 4 minciuni acest razboi de care se vorbeste va veni de curand doar tre sa dai ceva sfant de la ierusalim jos si se ridica jihadul de ce ?se retrag trupele din Irak sa se replieze arabi saraci nus vinovati au un sfarsit pedestinat .Criza mondiala ce scop are de la inceput sau retras bani din circulatie de catre banci acum si noi ai tinem in casa sa nu cheltuim si rotita nu se mai invarte dar tot ei vor veni cu planul acesta diabolic sa dispara acesti bani si sa apara cei electronici care se gasesc pe card dar mai ales pe microcip deci sunt multe minciuni nascocite de cei din noua ordine mondiala care au drept scop inplantarea cipului deci din 4 minciuni mari te prinde cu una deci am gasit 3 pana acum dar urmeaza si a 4 minciuna mare criza de alimente de la anul o sa mai vorbim uitativa de ce la tara se da ajutor social sa nu se mai duca lumea la prasit au tv prin cablu daca vrei sa pui pe cineva sa lucreze nu_ti va lucra ca pierde 250 de lei sti poate cu codexul alimentar oricum concluzia e ca nu prea pricepem noi tot dar daca sunt vremurile de asa natura sa nadajduim la dumnezeu sa ne spovedim la preot si sa fim statornici succes dumnezeu sa ne fereasca de acest microcip amin

  79. efecte speciale…

    […]Rusia îşi întăreşte armata şi trece la paşapoarte biometrice « Savatie Baştovoi[…]…

Lasă un comentariu