Opt ierarhi, convocaţi de ÎPS Bartolomeu, au susţinut într-un glas reacţiile credincioşilor contra cipuirii românilor

bartlmeuSinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, luând act de reacţiile unor medii monahale si teologice fată de introducerea sistemului de supraveghere biometrică în România, consideră că acestea sunt îndreptăţite, ele urmând însă să fie supuse unor analize şi nuanţări, atât la nivelul Sinoadelor locale cât şi la acela al Sfântului Sinod plenar.

Oficial, semnalul a fost dat prin Hotărârea de Guvern nr. 557 din 26 aprilie 2006 privitoare la introducerea paşapoartelor electronice, în care sunt stocate datele biometrice ale persoanei, adică imaginea facială, impresiunea digitală, precum şi alte elemente de identificare.

Mai mult, deşi Hotărârea îi priveşte pe toţi cetăţenii României, ea nu a fost precedată de o dezbatere publică, aşa cum s-ar fi cuvenit într-o ţară democratică.

Pentru 1 ianuarie 2011 este programată introducerea noilor cărţi electronice de identitate cu cip. Acesta are forma şi dimensiunea unei aşchiuţe în care se stochează datele biometrice ale unei persoane; el poate fi implantat nu doar într-un act de identitate (buletin, paşaport, cârd comercial sau sanitar), ci şi în corpul uman, sub pielea palmei, a unui deget sau a cefei, iar conţinutul său poate fi citit de la distanţă şi de către oricine, cu ajutorul unui calculator sau a unui aparat de receptare anume construit. Nu există nici o lege naţională sau internaţională care să garanteze discreţia sau securitatea absolută a datelor înscrise în cip, acestea fiind, practic, la dispoziţia oricărui factor instituţional sau privat şi constituind un sistem de supraveghere a cetăţenilor pe toată durata vieţii lor, şi chiar după moarte.

Argumentul că acest sistem de supraveghere contribuie la identificarea şi urmărirea delicvenţilor constituie o ofensă la adresa întregului popor român, care nu poate fi tratat ca o bandă de infractori.

Dimpotrivă, acest sistem de supraveghere e un atentat la libertatea şi intimitatea oamenilor, drepturi consfinţite nu numai de legile civile, ci şi de normele religioase. E ca şi cum un duhovnic ar divulga secretul spovedaniei, fapt aspru pedepsit în rânduielile bisericeşti, dar cu drept de cetăţenie în sistemul transparenţei fără perdea. Biometria nu numai că nu o sancţionează, dar, dimpotrivă, o legiferează, omul fiind tratat nu ca făptură a lui Dumnezeu, înzestrată cu suflet, inteligenţă şi libertate.

În concluzie, facem un apel către Domnul Traian Băsescu, Preşedintele României şi garantul respectării Constituţiei, să facă tot ceea ce îi stă în putinţă spre a-i asigura cetăţeanului român dreptul la libertate şi viaţă particulară, în consens cu principiile convieţuirii sociale”.

În şedinţa din 19 februarie 2009, Cluj-Napoca

† BARTOLOMEU, Arhiepiscop şi Mitropolit

† ANDREI
Arhiepiscopul Alba Iuliei

† SOFRONIU Episcopul Oradiei

† IUSTINIAN
Episcopul Maramureşului şi Sătmarului

†PETRONIU Episcopul Sălajului

† IRINEU BISTRIŢEANUL
Episcop Vicar Cluj

† VASILE SOMEŞANUL Episcop Vicar Cluj

† IUSTIN SIGHETEANUL
Arhiereu Vicar Maramureş

94 Responses to Opt ierarhi, convocaţi de ÎPS Bartolomeu, au susţinut într-un glas reacţiile credincioşilor contra cipuirii românilor

 1. Alin spune:

  „el poate fi implantat nu doar intr-un act de identitate (buletin, pasaport, card comercial sau sanitar), ci si in corpul uman, sub pielea palmei, a unui deget sau a cefei,”

  Daca POATE FI, nu inseamna ca e un motiv de protest cel putin atat timp cat nu devine o obligativitate implantarea lui.
  Cine striga lupul fara sa vina lupul, nu va fi luat in seama atunci cand va veni..

  „iar continutul sau poate fi citit de la distanta si de catre oricine, cu ajutorul unui calculator sau a unui aparat de receptare anume construit.”

  Nu tocmai corect, dar exista si alte riscuri asociate cu partea de „RF”.

  „Nu exista nici o lege nationala sau internationala care sa garanteze discretia sau securitatea absoluta a datelor inscrise in cip”

  Securitatea ABSOLUTA binentels ca nu, asa cum nici o lege nu-ti garanteaza ca avioanele nu se prabusesc sau masinile nu se defecteaza.

  Exista insa norme de securitate asa cum exista si standarde de siguranta vizavi de lucrurile care le folosim in viata de zi cu zi.

  Problema este in ce masura sunt ele implementate si respectate.

  „acestea fiind, practic, la dispozitia oricarui factor institutional sau PRIVAT.”

  Iarasi nu e tocmai corect.
  E normal ca datele sa fie la dispozitia statului cum sunt si la ora actuala diverse informatii (datele de buletin, cazierul) insa nu inseamna ca sunt automat la dispozitia unor institutii private, desi la ora actuala sunt astfel de informatii disponibile institutiilor private (ex. la banci ti se scaneza buletinul la fiecare operatiune mai importanta)

  „constituind un sistem de supraveghere a cetatenilor pe toata durata vietii lor, si chiar dupa moarte.”
  Si acutalul sistem de evidenta a populatie se poate spune (nu fara a exagera) ca este „un sistem de supraveghere”. Si intr-adevar si dupa moarte pentru ca totusi este nevoie sa se stie cine a murit si cine este in viata.

  „Argumentul ca acest sistem de supraveghere contribuie la identificarea si urmarirea delicventilor constituie o ofensa la adresa intregului popor roman, care nu poate fi tratat ca o banda de infractori.”

  Nu e un sistem de supraveghere, e un sistem de identificare.
  Nu poti identifica delicventii atat timp cat nu poti identifica inocentii, deci sistemul se adreseaza in aceeasi masura ambelor categorii.
  Acum depinde fiecare in ce categorie se simte..

  ” Dimpotriva, acest sistem de supraveghere e un atentat la libertatea si intimitatea oamenilor, drepturi consfintite nu numai de legile civile, ci si de normele religioase.”

  Aceeasi confuzie de mai sus.
  Ar fi fost bine daca se vorbea de interceptarea comunicatiilor electronice, acela ESTE un sistem de supraveghere.
  Dar pe langa confuzii, nici un cuvant despre asta (adevarata problema a SUPRAVEGHERII).

  „cu drept de cetatenie in sistemul transparentei fara perdea.”

  Cu ce argumente se poate sustine aceste afirmatii?
  Deocamdata nici unul, din pacate pentru ca argumentele oferita pana acum nu trateaza problema in cunostinta de cauza.

 2. admin spune:

  si in acest comunicat se asteapta lamuriri de la presedentie.. ce atata lamuriri ? nu stim cum stau lucrurile ? Cred ca Biserica trebuie sa deea raspunsul, pe baza unor studii proprii. Pozitia statului trebuie sa fie sau de acord cu a Bisericii, dar nicidecum sa fie adoptata de catre Biserica. Sa speram ca nu va cantari mai mult importanta obtinerii de fonduri pt construirea „Catedralei neamului” si a maririi salariilor preotilor decat apararea drepturilor sfinte lasate de Dumnezeu omului liber… Domnului sa ne rugam !

 3. […] Opt ierarhi, convocaţi de Mitropolitul Bartolomeu, au susţinut într-un glas reacţiile credincioşilor contra cipuirii românilor Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, luând act de reacţiile unor medii monahale si teologice fată de introducerea sistemului de supraveghere biometrică în România, consideră că acestea sunt îndreptăţite, ele urmând însă să fie supuse unor analize şi nuanţări, atât la nivelul Sinoadelor locale cât şi la acela al Sfântului Sinod plenar. savatie.wordpress.com […]

 4. Delavad spune:

  Si totusi, se misca ceva…

 5. […] galagie, mitropolitul Bartolomeu, impreuna cu episcopii din preajma, face o miscare strategica in dulcea limba de lemn. Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, luând act de reacţiile […]

 6. citizen tudor spune:

  Draga Alin,

  Poate ca formula pe care au ales-o cei 8 ierarhi nu este cea mai buna, cea mai cizelata logic (mesajul si-ar fi pierdut din impact daca s-ar fi intins pe mai multe pagini), dar eu unul, si fara sa fiu un „militant” aparator al unor scrieri athonite despre „fiara 666”, consider ca ramane in picioare.

  Manipularea este un fenomen „normal”, intrat in cotidian. Daca il ignoram in sistemul nostru de gandire, nu inseamna ca am si scapat de influenta acestui fenomen, ba din contra. Doar nu crezi ca „te va forta” cineva sa-ti implantezi vreun cip. Dar asa cum nu poti pleca peste hotare fara un act de identitate, asa cum nu-ti poti obtine sau exercita o serie de drepturi cetatenesti fara banalul B.I. sau C.I., tot asa se va putea ajunge foarte insinuos sa te trezesti ca „nu se mai poate” trai in societate fara „miraculosul” cip implantat.

  Logica cu lupul este partial adevarata. Ce te faci daca in armata nu se „striga lupul” si astepti sa iei masuri abea atunci cand lupul este deja in „casa”? De exemplu, „miscarea” aceasta abila, fara consultarea „vitelor” (care urmeaza incet, incet sa fie si implantate, ca, deh, va fi mult mai „eficient si SAFETY”) daca sunt sau nu de acord cu noul tip de pasapoarte, ci au fost pur si simplu puse in fata unui fapt implinit (vrei in America sau Anglia ori aiuera? Nu poti fara noile pasapoarte! Nu mai este LEGAL altfel), cum ti se pare?

  Erorile si imperfectiunile actuale in noua forma de monitorizare se vor remedia. Tehnica face minuni pe zi ce trece. Nu va sti nimeni dintre cei „cipati” CAT DE MULTE aspecte ale vietii private vor putea fi stocate pe un astfel de cip si CINE va avea acces la ele. Daca ar fi sa privim lucrurile doar sub aspect etic, si mi se pare cam mult. Poate eu nu vreau sa imi impart intimitatile cu vecinul de peste bloc care poate avea in posesie un dispozitiv de scanare a cip-ului meu cu ID-ul RO44564XXL8757 de exemplu!

  De unde stim ca va mai fi nevoie sa ne intercepteze cineva „comunicatiile electronice”, cand minunea miniaturala a tehnicii isi va fi atins cu succes si aceasta excelenta?

  Nu este o problema de cat, cum, in ce fel, ci de CAND!
  Nu este o problema de detalii tehnice, ci de aspectele ETICE pe care le ridica aceasta perspectiva.

  Cum ai formula tu acea sesizarea a celor 8 ierarhi ca sa fie SI MAI PERTINENTA? Logica ta a fost foarte buna si la obiect. De critica pe marginea unui subiect dat si eu sunt foarte bun. Insa nu sunt la fel de bun cand vine vorba sa formulez eu ceva al meu. Daca tu reusesti o sinteza mai buna, sunt bucuros s-o sustin!

 7. Mircea Puscasu spune:

  @ Alin
  @ un inginer

  Manevrele bolsevice nu se sfintesc chiar daca inveti catehismul.

  Esti platit sa faci mizeria asta sau doar orbit de ignoranta si insensibilitate?

  “Baietel si tu fetita
  Ascultati acest cuvant
  cine e umplut cu vant
  sa mai taca din gurita”
  Otilia Cazimir

  “cine seamana vant culege furtuna”

  “the answer my friend is blowing in the wind”

  Cercetatorii nodului in papura concureaza cu cei ce vor sa demonstreze stiintific, lingvistic si artistic ca albul e negru si iepurasul e mistret.

  Vino-ti in fire si da-ti demisia. Nu se merita.

 8. Alin spune:

  Mircea Puscasu,

  avand in vedere ca nu esti prea inventiv si postezi acelasi text pe toate blogurile, iti dau acelasi raspuns:

  Minciuna din spatele acuzatiilor gratuite nu se sfinteste nici daca este in numele unei cauze bune (desi ma indoiesc).

  Iar atacul la persona nu tine loc de argumente – dar asta pot sa o inteleg: fiecare cu ce are.

 9. Alin spune:

  Personal cred ca se poate si un mesaj pertinent la obiect si scurt, desi marimea nu era un factor limita.
  Insa o atitudine corecta, da.

  Sigur ca ramane in picioare, ca mesajul deja a iesit pe canale oficiale si nu numai, problema e cum o sa ramana pana la urma in picioare..ca ce?

  Luarea de atitudine este buna, indiferent de justetea sau consistenta atitudinii?
  Personal ma indoiesc.

  „tot asa se va putea ajunge foarte insinuos sa te trezesti ca “nu se mai poate” trai in societate fara “miraculosul” cip implantat.”

  Ma indoiesc ca se va ajunge la asta peste noapte.
  Si daca se va ajunge sa se sugereze asa ceva pe canale oficiale (guvernamentale) sunt sigur ca vor lua mult mai multi atitudine.
  De ce? Pentru ca ar fi o problema reala, o atitudine corecta si justificata.
  Ceea ce totusi lipseste din comunicatul in cauza.

  „De exemplu, “miscarea” aceasta abila, fara consultarea “vitelor””

  Sa avem iertare, dar:
  Specificatiile ICAO pentru pasapoarte cu capacitati de identificare biometrice care se implementeaza acum exista din 2006.
  Iar legile au fost date in directia asta la nivel european cu mult inainte sa fie implementate la noi, iar la altii au fost impelementate de ani de zile.
  N-a fost deloc un secret sau o conspiratie. De ce nu s-a agitat nimeni in baza logicii pe care o sustii: „striga lupul inainte sa vina lupul”?

  „care urmeaza incet, incet sa fie si implantate, ca, deh, va fi mult mai “eficient si SAFETY””

  Nu e nici un fel de safety, mai informeaza-te ca asta face diferenta intre isterie care poate fi ridiculizata si astfel usor respinsa si argumente rezonabile care pot fi luate in considerare.

  In primul rand ar trebui sa stii ca un act biometric (facut cum trebuie) chiar daca este pierdut, nu poate fi utilizat de alta persoana acolo unde se impune un control biometric.
  Daca se introduce si un sistem personal de identificare pe baza de PIN cu atat mai putin.

  Chiar si actualul buletin nu-l poti folosi daca nu semeni cu cel din poza.

  Si sunt suficiente alte argumente ca implantul cipului rfid nu poate furniza nici un fel de securitate suplimentara de un act biometric de exemplu in schimb are suficiente dezavantaje, inclusiv de ordin medical.

  ” Nu poti fara noile pasapoarte! Nu mai este LEGAL altfel), cum ti se pare?”
  Normal, avand in vedere gradul actual de falsificare a actualelor acte de identitate si timpul care se pierde cu masurile de securitate, inclusiv cele legate de identificarea persoanelor.

  Mai bine intreaba-te daca actele astea vor fi intr-adevar implementate intr-o masura utila, care sa creasca gradul de securitate, nu sa-l scada.

  „Erorile si imperfectiunile actuale in noua forma de monitorizare se vor remedia. Tehnica face minuni pe zi ce trece. Nu va sti nimeni dintre cei “cipati” CAT DE MULTE aspecte ale vietii private vor putea fi stocate pe un astfel de cip si CINE va avea acces la ele.”

  Vesinicul si ridicolul document.
  De parca nu exista alt loc in lumea asta unde sa-ti stocheze dosarul tau de cetatean (bun sau rau) decat la tine in buzunar cu toate riscurile care le implica acest lucru.
  Sa le enumar?

  „. Poate eu nu vreau sa imi impart intimitatile cu vecinul de peste bloc care poate avea in posesie un dispozitiv de scanare a cip-ului meu…”

  S-a mai discutat asta.
  1. Distanta la care se poate citi un astfel de document este de MAXIM cativa metri
  2. Nu se poate citi deloc daca pasapoartul este inchis sau in cazul cardului de identitate daca este tinut intr-un portmoneu ecranat (da, exista asa ceva).

  „De unde stim ca va mai fi nevoie sa ne intercepteze cineva “comunicatiile electronice”, cand minunea miniaturala a tehnicii isi va fi atins cu succes si aceasta excelenta?”

  Pentru ca cipul nu este dispozitiv de supraveghere cu camera de luat vederi si microfoane asa cum scrie protestantul Texe Marrs si cum l-au facut sa creada „baietii buni” pe par. Iustin.

  „Nu este o problema de detalii tehnice, ci de aspectele ETICE pe care le ridica aceasta perspectiva.”
  Lupta-te matale cu perspectivele si realitatea este aici.
  Deja ti se pun la index comunicatiile tale electronice.
  E o chestiune de timp (cred ca max. 2 ani) pana se va inregistra efectiv si continutul.
  Perfect legal.
  Nu e o problema tehnica, ci doar li se da oamenilor timp sa se obisnuiasca cu ideea.
  Chiar si la ora actuala se poate face cu costuri rezonabile (estimativ 2-300.000E/an pentru un provider ca Orange sau Vodafone, bani deductibili din taxe).
  In doi ani costurile s-ar putea sa scada la jumatate.

  Si asa cum nimeni nu pare sa vada problema asta acum pentru ca teama apocaliptica de implantul „666” si alte „perspective” e mult mai interesanta, degeaba se va mai ridica (DACA se va mai ridica) atunci vreo voce.

  „Cum ai formula tu acea sesizarea a celor 8 ierarhi ca sa fie SI MAI PERTINENTA?”

  Vezi aici (inclusiv comentariile)
  https://savatie.wordpress.com/2009/02/10/for-a-adresat-autoritatilor-21-de-intrebari-despre-microchip-uri/

 10. umbra spune:

  @alin/io inteleg ca faci parte din sistem,da’ nu ai specificat despre obligativitatea bul.biometrice din 2011 si nu inteleg povestea cu lupu’.tu ce astepti sa-ti intre in casa?atunci ii prea tarziu,nu ti se pare?.cat despre delicventi,daca tie iti convine sa fi amprentat,scanat si eventual cipat(in viitor)de dragul calatoriilor in ue,usa etc atunci bine.daca io refuz tratamentul asta ca la animale inseamna delict atunci sa fi sanatos.

 11. Donkeypapuas spune:

  Domnul Alin a mai renunţat între timp la unele „contraargumente” – a se vedea postările domniei sale de la http://rafaeludriste.blogspot.com/2009/02/consigliere-despre-cipurile-rfid.html
  Dar… în continuare aberează (sorry! Asta e!). Un exemplu: „E normal ca datele sa fie la dispozitia statului cum sunt si la ora actuala diverse informatii (datele de buletin, cazierul)”. Domnul Alin, Poliţia deţine cazierul unei persoane numai în situaţia în care acea persoană a comis un delict. Altfel Poliţia îţi înmânează un act că NU ai cazier. Dar tot e bine că s-a redus cu două treimi „contrademonstraţia”.

 12. Mirela spune:

  Slava Domnului! Le-a dat Dumnezeu curaj,in sfarsit au luat pozitie!

 13. Alin spune:

  umbra:
  „@alin/io inteleg ca faci parte din sistem”

  ai inteles gresit

  „nu inteleg povestea cu lupu’.tu ce astepti sa-ti intre in casa?atunci ii prea tarziu,nu ti se pare?”

  Cand vorbesc de chestiunea cu „lupul” ma refer la cei care abordeaza problema actelor biometrice urland „implaaaaaaaaaantuuuul”, „666!!!!!!!”, „apocalipsaaaa!!!!”.
  O abordare eficienta este cu totul si cu totul diferita.

  „cat despre delicventi,daca tie iti convine sa fi amprentat,scanat si eventual cipat(in viitor)de dragul calatoriilor in ue,usa etc atunci bine.daca io refuz tratamentul asta ca la animale inseamna delict atunci sa fi sanatos.”

  Sa fii si matale sanatos, daca se puna asa problema apai sa stai acasa.
  Eu asa as face daca nu-mi convine.

 14. adriana spune:

  @Alin,
  prietene, ce vrei tu de fapt?

  intelegem cu totii ca esti de acord CU DOC.BIOM., ca ti se par o solutie mai solida decat cele de pana acum, in favoare securitatii.DAR NU ASTA E MIEZUL DIN FANTA(ca sa citez pe cineva…)

  @citizen tudor nu a sustinut ca luarea deciziei la nivel european s-a facut cu batista pe tzambal, in tacere.iti zicea ce iti ziceam si eu,intr-un comment mai vechi:ca LA NOI,GUVERNUL A ADOPTAT SI A TRECUT LA IMPLEMENTAREA ACESTEI MASURI, FARA UN REFERENDUM PREALABIL, CARE SA DEA DREPTUL LA REACTIE,PRO SAU CONTRA,DIN PARTEA SOCIETATII CIVILE.LA FEL CA SI IN CAZUL LEGII ”OCHIUL SI TIMPANUL”.

  legile au fost date din 2006…ooooo,ce usurare.pai asta e problema:ca s-a dat o lege, despre care analistii si sociologii guvernamentali cred ca,cel putin, banuiau ca va da nastere la reactii controversate.aveau un exemplu in cazul Greciei.(si nu numai.)care nu e de ”ieri” in UE.DECI, ERA MAI DEMOCRATIC UN REFERENDUM.ITI MAI ZICEAM SI EU ASTA,IMI AMINTESC.

  CA SA NU MAI LUNGIM DISCUTIA, CA VAD CA ITI PLACE RAU SA DISECI LA FRAZA PE MAI TOATA LUMEA:

  AM CITIT SI FORMULA TA IN CE PRIVESTE CELE 21 DE INTREBARI,AM INTELES POZITIA TA CARE MILITEAZA PT LUCIDITATE SI JUSTETE,AM APRECIAT SI OPONENTA CLARA FATA DE FOBIILE NEJUSTIFICATE.. SUNT CONVINSA CA SI TU AI CITI REACTIILE ALTERITATII..DECI?TU CE VREI?CARE E POZITIA TA?

  PT CA RASPUNSURI MAI CLARE, MAI ”DES-CETZOSHATE” CA PANA ACUM, MAI SINCERE SI MAI DEZINTERESATE, NU VOM PRIMI.DE LA NIMENI.VOM TRAI SI VOM VEDEA.ASA CUM NU NUMAI CA NU AM PRIMIT, DAR NICI MACAR NU AM FOST INTREBATI DACA SUNTEM DE ACORD CU ”OCHIUL SI TIMPANUL”.CA ACUM SA NI SE SERVEASCA IN CEA MAI MARE NESIMTIRE CA UITE DOM-LE CATE CAZURI A REUSIT POLITIA SA REZOLVE ODATA CU ADOPTAREA LEGII INTERCEPTARILOR.CA SA NU MAI SPUN CA IN LEGE NU SE SPECIFICA SI ASCULTAREA EFECTIVA A CONVORBURILOR,CI NUMAI ORA, DURATA, NUMERELE DE TEL, ADRESELE DE MAIL, IN CAZUL NETULUI, NUMELE SITE-URILOR,ETC.

  DECI?

 15. citizen tudor spune:

  Draga Aline,

  De disecat m-ai disecat, dar formularea asteptata tot nu ai dat-o. Bine, recunosc, nu esti obligat fata de mine cu nimic.

  Iti declar onest si fara repros arogant din parte-mi, ca ma pierzi printre atatea fire despicate in saispe (credeam ca sunt un neintrecut despicator si chiar ma blamez deseori pt. asta deoarece ma tem de riscul pierderii mesajului pe drum…) Punctele pe care parintele Savatie le inainteaza si pe care, din cate am inteles si tu le sustii, sunt bune insa intr-un singur registru: cel juridic. Pentru neinitiati insa, acele adresari nu spun prea multe si nici nu-i invata sa gandeasca IN PERSPECTIVA. Da, eu unul continuu sa gandesc in perspectiva, nu conjunctural. Ce se intampla acum este un preambul cu care am inteles printre randuri ca esti de acord asupra acestui punct cu mine, ca esti constient de acest demers ascuns. Daca am inteles gresit in ceea ce te priveste, corecteaza-ma, te rog!

  Metoda abordata de parintele este probabil foarte buna dar, dupa cum am mai zis-o, in teren birocratic. Nu poate fi formatoarea de opinie in afara sistemului juridic. Eu in acea directie doream sa aud ceva de la tine, sa zicem. Ca sa fim bine intelesi, il sustin moral pe parintele Savatie in acest demers.

  DAR, cum ramane cu oamenii care sunt ANTI-CIP, cu oamenii simplii, „turma” care se opune acestui DEMERS IN EVOLUTIE (ca doar nu se va opri la pasapoarte sau acte de identitate biometrice elementare cand se poate ajunge la ceva „mai performant”, la implantare si condensare de informatii. Trebuie pregatit un pic terenul inainte, nu?) si, de multe ori o face stangaci si derizoriu. Cum ramane cu oamenii simplii care se fac de ras atat pe ei cat si credinta pe care o reprezinta prin modul dezarticulat prin care gangavesc atunci cand sunt intrebati de ce nu vor „cip”: „Nu vrem cip dom’le, pen’ ca cipul este Fiara Apocaliptica 666!”…?

  De ce sa nu invatam sa gandim IMPREUNA? De ce sa nu invatam sa ne exprimam coerent si argumentat nu doar de la nivelul parintelui sau al Sf. Sinod (daca o va face), ci si de la nivelul „de jos” al laicatului? La urma urmelor, nu suntem toti celule ale aceluiasi Trup? Si daca celulele sunt doar moarte si acefalice(unghii, par, piele moarta din calcaie), cum arata Hristos prin acest Trup al Sau?

  Ar creste inima in mine sa vad cum confratii mei ortodocsi ar fi mai putin agresivi si antipatici in reactiile lor sociale si mai argumentati in schimb. Ar castiga prin asta nu doar simpatia fata de Hristos si Ortodoxie a „oamenilor fara Dumnezeu”, ci si adeziunea acestora la acest „sistem” in care oamenii odata intrati devin FERICITI. Cand voi vedea „atei” sau „alte neamuri”, curiosi sa inteleaga care este secretul pt. care crestinii ortodocsii sunt, nu cei mai fericiti, dar cei mai liberi oameni de pe pamant si vor ajunge sa-i invidieze si sa se apropie intrigati ca sa le afle taina, atunci mandria ca sunt ortodox va fi singura mandrie pentru care nu se va mai muri, ci se va invia!

 16. umbra spune:

  @alin/problema cu implantul ii reala,uni din olanda au acces vip la unele”facilitati”daca au cip in mana,au fost si doc.tv cu”facilitatile”asa ca la aia o venit”lupu”dar nu cu toata haita,daca intelegi ce vreau sa spun.2.mai bine stau acasa si fac agricultura decat sa fiu la acelasi nivel cu caini comunitari(ca si lor le fac astia acte”bio”si cu cip pe deasupra).asa ca prefer libertatea atat cat o s’o mai avem.cand nu o sa mai am nici libertatea asta atunci o sa ma mai gandesc ce’o sa fac cu lupu’.

 17. umbra spune:

  mea culpa pt limbajul folosit in postari,dar nu sunt atat de inteligent ca @citizen tudor si sper ca nu am facut de rusine credinta pe care o”reprezint”.

 18. Ionut C. spune:

  Alin a inceput lupta anti -anti -Cip pe toate forumurile vrand sa demonstreze failibilitatea duhovnicilor nostrii ( contrazicand argumentele duhocnicesti a parintelui Iustin si a Parintelui Paisie Aghioritul cu argumente tehnice ) mai nou contrazice un Sfant Sinod tot prin aceleasi metode desi personal mi-a promis sa isi ceara iertare pentru tot scandalul care l-a creat atunci cand va aparea o luare de pozitie anti-Cip din partea Ierarhiei si nu se tine de cuvant asteptand hotararea Sfantului Sinod de la Bucuresti ca el de duhovnici nu poate face ascultare nici de Sinoadele locale.
  Alt domn Daniel care comenteaza si el pe acest blog a inceput lupta anti- anti-Cip la cot cu Alin pentru ca nu i-a fost acordata atentia necesara de Parintele Iustin , in mod profetic as spune eu , fratele Daniel ateptand ore intregi cronometrate foarte atent ca sa poata sa i-l invate pe Parintele Iustin ce inseamna adevarata ortodoxie . Foarte suparat a plecat la lupta pe forumuri impotriva tuturor care iau pozitie anti-cip demonstrandu-le cu citate din Biblie ca cei care se tem de cip-uri sunt la un nivel duhovnicesc inferior , aluzia lui incluzand si pe Parintele Iustin care dupa parerea lui Daniel si din sutele de carti duhovnicesti pe care le-a citit nu corespunde cu masura unui duhovnic .

 19. Alin spune:

  Donkey, multumesc pentru reclama.

  Nu stiu la ce iti inchipui ca as fi renuntat, dar eu prefer sa discut la obiect.
  In mod evident tu ai alte gusturi, insa stim ca astea nu se discuta.

  Eu prin cazier inteleg evidenta antecedentelor penale.
  Daca n-ai atecedente inseamna ca nu ai cazier dar nu inseamna ca nu esti in evidenta.

  Dar din moment ce nu ai o obiectie concreta, este normal sa te legi de nimicuri.
  Nici o problema, eu te inteleg perfect.

 20. Alin spune:

  citizen,

  Nu sunt in pozitia de a formula nimic, am oferit doar niste date care cred ca sunt suficiente pentru o minte mai dezghetata sa-si faca o imagine mai de ansamblu a problemei, alta decat cea promovata pana acum.
  Daca doreste, desigur.

  Personal mi-am propus sa fac un material mai sintetic care sa prezinta problema intr-o modalitate cat mai accesibila pentru cat mai multi, dar din pacate nu am timpul necesar.
  Chiar aceste postari reprezinta o incercare de sinteza (materialul este ENORM si nu l-am atins decat la suprafata).

  Nu stiu in ce consta EXACT perspectiva ta ca sa-ti pot spune in ce masura sunt de acord cu ea.
  Dar poate ar trebui sa discutam si in ce masura este ea relevanta pentru prezent.
  Insa de pe acum iti spun ca isteria cu implanatarea ca semn apocaliptic nu o impartasesc.
  Tentant – iaca stim ce e „666” deci putem sa ne ferim (haha), dar asa sunt eu mai sceptic.

  In schimb vad ca ai atins intr-adevar o problema f. reala, oamenii cei care au fost trasi de diverse persoane in agitatia asta cu sau fara rost..
  Pentru ca agitatia asta nu s-a oprit la oamenii simpli – a ajuns la duhovnici, preoti mai nou si pe la ierarhi si nu da semne bune, chiar deloc, ci dimpotriva.

  „Ar creste inima in mine sa vad cum confratii mei ortodocsi ar fi mai putin agresivi si antipatici in reactiile lor sociale si mai argumentati in schimb.”

  Un deziderat frumos dar si un vis imposibil in acelasi timp.
  Poate de fapt asta e hopul pana la urma, sa ne vedem cum stam dincolo de visele frumoase despre unitate si traire ortdoxa.
  La concret.
  Si daca ne uitam la ravagiile care le-a facut si le face probleama asta, uite ca lucrurile nu stau bine deloc.

  Vad ca inca iti permiti sa visezi frumos (toata simpatia).
  Dar vino matale cu picioarele pe pamant ca vin vremuri grele si ai sa fii nitel cam dezamagit..

 21. Alin spune:

  umbra:

  Daca ne referim la aceeasi chestie,
  aia erau niste indivizi dintr-o discoteca care vroiau sa se simta „cool” cumva.
  La gradul de indobitocire care il aveau deja (sa-mi fie cu iertare) cred ca doar cip „zoometric” le mai lipsea.
  Ca apropo, acelasi model e folosit si la animale, n-are nici o facilitate de securitate semnificativa si e o gluma sa te substitui oricarei alte persoane, ca sa nu mai vorbesc si de alte probleme (sanatate de ex.)

  Dincolo de campaniile de dezinformare, pardon marketing, care se duc in directia asta, oamenii au sa-si dea seama ca treaba asta nu le ofera nici un grad de securitate, ba dimpotriva.

  Si nu au sa accepte niciodata benevol asa ceva si in conditii normale nici un stat nu o sa-i poate determina sa accepte asa ceva, indiferent de convingerile lor religioase.

  Poate doar in caz de forta majora(reala sau provocata), ceea ce nu este neaparat o chestiune religioasa, asa cum nici faptul ca unii isi fac implanturi ca sa intre la discotecta (club daca vrei tu) inseamna mai mult decat ca sunt nitel cam..dezinformati (ca sa nu spun altfel).
  Lasa-i pe altii sa-i satanizeze.

  Ca au o problema religioasa, este evident dar nu de la cipuri li se trage.

 22. mihai spune:

  Cum ar trebui sa ne asigure securitatea si protectia aceste cipuri ?
  Pana acum nu am auzit nici o descriere cat de cat exacta (fie ea si sumara, doar in linii mari) a modului in care vom fi protejati de sistemul ce urmeaza a fi implementat.

 23. Donkeypapuas spune:

  Logoreea Domnului Alen nu are limite. De aceea îi mai extrag din preţioasele sale concluzii:”1. Distanta la care se poate citi un astfel de document este de MAXIM cativa metri ” I-ai explicat asta şi lui Johar Dudaev? Să-ţi amintesc eu: tipul a fost asasinat cu o rachetă rusească gidată de GPSul inclus în telefonul său mobil. Închis, dacă ţin minte! Se petrecea chestia cam acu vreo 15 ani. Racheta era rusească iar frăţescu ajutor pentru ghidare era american. Rezultă că faţă de ceea ce exista cu 15 ani în urmă tehnologia a dat cu MUUUULT înapoi. Mai e un pic şi revenim la telegraf, apoi direct la tam-tam.
  DAI NIŞTE ARGUMENTE PENIBILE!

 24. […] Opt ierarhi, convocaţi de ÎPS Bartolomeu, au susţinut într-un glas reacţiile credincioşilor c… Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, luând act de reacţiile unor medii monahale si […] […]

 25. intrus117 spune:

  LUMEA SE PRABUSESTE.SLUGILE ANTICRISTULUI ”LUCREAZA”NEANCETAT… http://salvatiromania.wordpress.com/2009/02/21/obama-mai-presus-ca-isus-hristos

 26. intrus117 spune:

  OAMENI BUNI CITITI AICI : http://salvatiromania.wordpress.com/proiectul-nasa-“blue-beam”-simularea-holografica-a-venirii-“salvatorului”-noii-ordini-mondiale SI DATI MAI DEPARTE LA TOTI CUNESCUTII….BIBLIA NICIODATA NU A MINTIT SI NU VA MINTE IN VECI..

 27. roxana spune:

  Sa vedem daca la sinod vor mai avea curajul sa dea acelasi comunicat. Este foarte bine si imbucurator ca totusi cativa ierarhi au ajuns la aceasta concluzie si ne sustin, dar nu trebuie sa uitam ca voturile in sinod se dau de catre toti ierarhii si atunci acestia de la cluj pot intra in minoritate. Am inteles ca IPS Laurentiu Streza deja a afirmat ca nu e nici o problema si ca este chiar o necesitate, o identificare cu propria persoana… Sa nu uitam ca acest IPS este un purtator de cuvant neoficial al lui DAniel,

 28. Alin spune:

  mihai,

  daca te descurci cu engleza, un material foarte bun aici:

  Dă clic pentru a accesa 01-Biometrics-Lecture-Part1-2008-09-15.pdf

  Si mai gasesti muuulte altele pe acelasi site.

  Din pacate la noi nu s-a invrednicit nimeni sa duca o campanie de informare (corecta) inainte de a se trece la asa ceva desi cred ca se stia ca vor fi opozitii.
  Dar la noi posturile de consilieri, gras platite, sunt doar pentru a rasplati slugarnicia politica si interesele de casta.

  In plus, gubernantii nostri au un sictir total fata de cetatean insa motivul nu e foarte departe ci intr-un sictir asemanator care zace in acelasi cetatean vizavi de problemele de ordin social, adica cele care cel putin pe moment nu sunt in curtea lui.

 29. Alin spune:

  Donkey, daca argumentele tale se bazeaza pe o memorie indoielnica, sa nu-ti fie de mirare daca si dumneata ai sa fii tratat la fel cand ai sa deschizi gura sa-ti promovezi cauza.

  Ca sa nu mai vorbim ca iti permiti sa faci afirmatii intr-o cumplita si totala ignoranta fata de tehnologie, altfel nu-mi explic de ce confuzi un cip semi-pasiv rfid cu un telefon mobil.

  Si tot pentru informarea dumitale, nu erai musai sa aiba cip GPS in telefon pentru a i se cunoaste cu destula precizie locatia cum nu era musai nici sa-si bage americanii coada ca sa-i fie localizata pozitia.

  Insa nu am timp sa-ti tin un curs de popularizare a tehnologiilor despre care faci afirmatii cu o asemenea usuratate (si sa nu mai vorbim de inversunare) dar am retinut in orice caz modul in care ridici problema si daca am sa prezint candva un material voi incerca sa tratez problema inclusiv pentru nivelul dumitale.

  Multumesc pentru atentie, in orice caz.

 30. Alin spune:

  iertare fratilor.. eu chiar am batut campii pana acum.. m-am dumirit si cu microcipurile astea.. NU TREBUIE ACCEPTATE !!! va rog sa nu mai luati in considerare tot ce-am scris cu nick-urile :alin si orthologia.
  PS : pana acum am slujit sistemului, dar nu mai pot face asta oricat m-ar plati ei

 31. Alin spune:

  Foarte interesant..
  Sper ca moderatorul sa ia masuri vizavi de tentativa de impersonare.

 32. mihai spune:

  Alin,

  Am citit materialul indicat de tine si cu toate astea nu m-am lamurit asupra securitatii pe care mi-o va asigura noul document cu cip.

  „With increasing identity fraud and emphasis on security, there is a growing and urgent need to efficiently identify humans both locally and remotely on a routine basis.
  From the point of view of security, biometric measures to prevent interference by unauthorised persons constitute a particularly important means of protecting critical infrastructures.

  Iata ce spun autorii materialului. Deci noul sistem pe baza de cipuri biometrice are ca scop principal impiedicarea fraudelor (se refera cumva la fraudele BANCARE? cred ca in principal da) si protejarea unor infrastructuri a caror importanta este critica in societatea noastra (nu s-au obosit sa mentioneze care anume).

  Mai aflu ca piata cipurilor biometrice va ajunge undeva in jur de 7 miliarde de dolari in 2012…interesant.

  Vedem apoi ca un astfel de sistem a fost implementat la granitele Emiratelor Arabe Unite (aliati importanti ai SUA). Sistemul a fost lansat in aprilie 2003 si de atunci au fost prinse 50.000 de persoane…impresionant, presupun ca erau toti teroristi, un adevarat pericol.

  Mai aflu apoi ca in UK (Marea Britanie) se fura in jur de 110.000 laptopuri anual din care doar 3% sunt recuperate…de-acum inainte vom avea o lume mai sigura…pentru laptopuri.

  „Objective: use biometrics to create a more reliable link between a physical person and corresponding digital identity.
  –Biometrics allows for the automated matching process to occur in a matter of seconds
  –Biometric identifiers can replace the existing patchwork of passwords that are often forgotten, lost, or misappropriated.
  –Biometric identifiers are an alternative to requiring the clients to produce numerous paper documents for identity justification.”

  Iarasi observam imbunatatiri ale unui sistem creat (si detinut) tot de catre cei ce urmaresc introducerea cipurilor. Nu vom mai trebui sa tinem minte o sumedenie de parole si nici sa taram dupa noi un sac de documente…numai avantaje.

  „It is expected that once the public becomes accustomed to using biometrics at the frontier borders, a diffusion effect in commercial applications will be likely to follow.”

  Vai de mine…oare nu chiar asta se urmarea de la bun inceput?

  La pagina 47 a materialului ne este prezentata o imagine de-a dreptul sinistra a hotului viitorului…suntem pe drumul cel bun.

  „Biometrics are not secret and can be spoofed.
  •Identity theft can be less likely but more serious.
  •If we place too much faith in this technological option, we will be creating a false sense of security that fraudsters could take advantage of.”

  Chiar asa…?

  Nu stiu daca acest material avea ca scop prezentarea modului in care va fi sporita securitatea cetateanului, nici nu stiu daca exista un astfel de material iar daca exista as fi tare interesat sa-l citesc.
  Imi este din ce in ce mai mult intarita convingerea ca ceea ce se doreste de fapt este securizarea unui sistem si nu a indivizilor.
  Cu siguranta resursele folosite (sa nu spun risipite) in directia asta ar putea fi intrebuintate mult mai chibzuit, la rezolvarea unor probleme mult mai apasatoare si mai apropiate de fiecare dintre noi. Numai ca nu rezolvarea problemelor noastre se urmareste aici…

 33. sebi blas spune:

  am citit aroape tot…
  trebuie sa recunosc ca nu sunt atat de bine pregatit ca dumneavoastra,cei care ati lasat cate un mesaj…
  ce nu inteleg este cine e pentru noile tehnici si cine nu.. nu am reusit sa imi dau seama.
  sunt pagini si pentru uni si pentru altii,eu unul nu am intrat pe pagina asta sa vad pe unul sau altul cum isi gadila orgoliul. mandria este diabolica,primul pacat cu care ne vindem
  haideti sa ne revenim si sa ne asezam acolo unnde ne e locul si sa ne respectam ,nu face ca pentru ca am alta parere sa fiu pus la zid. si ortodoxul si democratul ar trebui sa fie de aceasi parte,anume aceea care respecta persoana
  sinodul clujului asa a inteles sa isi expuna parerea si sincer pe cei mai putini eruditi ii lamureste….. de ce vreti sa semanati ura si comfuzie?
  incercati sa faceti ceva util…ortodocsii sa se roage iar sustinatorii democratiei sa ne garanteze dreptul de a refuza ceea ce nu ni se pare potrivit.
  nu stiu daca stiti ,dar adventistii sau altii,nu sunt sigur,si in vremea comunistiilor ,nu erau obligati sa presteze serviciul militar,pentru a contraveni cu principiile lor,si nu reprezentau 80%din populatie ca ortodocsi de astazi
  iertatimi indrazneala

 34. ion adrian spune:

  Alin,
  argumentul esential este del dar de mine:
  incalcarea art 11(1) din Declaratia drepturilor..care stipuleaza prezumtia de nevinovatie si pe care foarte bine si corect o desvolta si o afirma Preasfintile lor si cite:
  „poporul roman nu poate fi tratat ca o banda de infractori”

  Eu aici as nuanta: ca o banda de infractori potentiali caci tocmai asta spune art 11(1), ca fiinta umanana nu este un infractor potential.
  Am zis!

 35. Alin spune:

  ” Deci noul sistem pe baza de cipuri biometrice are ca scop principal impiedicarea fraudelor (se refera cumva la fraudele BANCARE? cred ca in principal da) si protejarea unor infrastructuri a caror importanta este critica in societatea noastra (nu s-au obosit sa mentioneze care anume).”

  Orice fel de fraude, cele care se construiesc in jurul furtului de identitate (se pare ca n-ai citit tocmai introducerea).

  Orice fel de infrastructuri.
  Poti sa-ti imaginezi. Un aeroport de exemplu. Sau si mai critic, un avion.
  Aplicatii nelimitate atunci cand se pune problema identitatii si identificarii.

  Daca iti plac teoriile conspiratiei poti sa-ti inchipui inclusiv ca va trebui sa te legimitezi ca sa cumperi o paine si ca asta va fi „pecetea fiarei”.
  Insa poti sa te gandesti ca la fel de bine poate fi si un tatuaj cu „666” pe mana sau pe frunte.

  „Mai aflu ca piata cipurilor biometrice va ajunge undeva in jur de 7 miliarde de dolari in 2012…interesant.”

  Exact. Asta explica multe despre tamtam -ul care se face in jurul chestiunii astea, uneori cu pretul de a induce individului false senzatii de securitate ca in cazul implanturilor sau chiar si cu unele din actele astea astea biometrice.
  E vorba de bani la mijloc. Foarte multi bani.

  Daca vorbim din perspectiva piramidei lui Maslow, nevoia de securitate vine imediat dupa cele primare. Deci se pot face multi bani din chestia asta.
  Iar marketingul modern vinde mai mult idei si imagini decat produse si servicii reale.
  Aici este una din problemele REALE ale actelor biometrice daca e sa vorbim de abordari rationale si la obiect.

  S-a vazut si se vede clar ca aceste acte au fost puse deja in circulatie de ani buni fara sa existe macar infrastructura necesara pentru a profita de facilitatile de securitate pe care le pot oferi teoretic.
  Ca sa nu mai vorbim ca nu de putine ori nici macar nu s-a incercat a se implementa o securitate reala chiar daca s-au investit bani seriosi in platforma hardware.

  Pentru dumneata si poate si altii, aceste afirmatii s-ar putea sa le alimenteze teoriile apocaliptice si conspirationiste, personal cred ca e una si aceeasi problema dintotdeauna: banul si lipsa de scrupule.

  Sa-ti mai spun ca dupa recomandarile ICAO, din motive de securitate actele biometrice se recomanda a fi schimbate la fiecare 3-5 ani?

  ” fost prinse 50.000 de persoane…impresionant, presupun ca erau toti teroristi, un adevarat pericol.”
  Puteau fi orice si in mod evident erau indivizi-problema.
  Ironia nu rezista in fata faptelor.

  „se fura in jur de 110.000 laptopuri anual din care doar 3% sunt recuperate…de-acum inainte vom avea o lume mai sigura…pentru laptopuri.”

  Nu e vorba de laptopuri ci de datele pe care le contin si care nu de putine ori sunt MULT mai costisitoare decat bucata de hardware.
  Biometria nu este singura metoda prin care se pot oferi solutii la aceasta problema.

  „Nu vom mai trebui sa tinem minte o sumedenie de parole si nici sa taram dupa noi un sac de documente…numai avantaje.”

  Chestiunea parolele e una cat se poate de serioasa dar nu e singura (pe langa cea a documentelor si birocratiei) si asa cum spuneam, ironia nu rezista in fata faptelor.

  Nu te astepta sa intri intr-o banca si sa-ti retragi banii doar in baza unei poze lipite de un carnetel (cum era buletinul vechi), neputand demonstra ca esti de fapt posesorul sau legitim.

  Pentru ca pe de alta parte, nu cred ca ti-ar conveni sa te prezinti la banca si sa afli ca toti banii tai au fost retrasi cu buletinul care l-ai pierdut/ti-a fost furat in urma cu cateva zile.

  Dar daca lumea in care traiesti ti se pare ca a devenit prea complicata, nu te opreste nimeni sa te retragi intr-un varf de munte.

  Biometria iti ofera o cale de a spori securitatea (daca este folosita cu cap), nu de a-ti oferi o securitate absoluta.
  Spunea cineva „chiar si ingerii cad din cer”.
  Si stim ca este perfect adevarat.

  „Nu stiu daca acest material avea ca scop prezentarea modului in care va fi sporita securitatea cetateanului,”

  In principiu asta si incearca materialul, insa e doar o introducere in tema si nu o prezentare exhaustiva si ma tem ca totusi este nevoie de un grad minim de intelegere a unor anumite aspecte de baza ale problemei.

  ” nici nu stiu daca exista un astfel de material iar daca exista as fi tare interesat sa-l citesc.”

  Cred ca este nevoie in prealabil de o familiarizare cu notiunile de baza ale problemei de care inclin totusi sa cred ca sunteti strain prin vointa, pentru ca unele aspecte sunt destul de bine prezentate si totusi nu lasati deloc impresia ca le-ati trecut in revista.

  „Imi este din ce in ce mai mult intarita convingerea ca ceea ce se doreste de fapt este securizarea unui sistem si nu a indivizilor.”

  Daca nu crezi in gradul de securitate oferit pentru individ, atunci de ce crezi ca un sistem (care sistem?) ar deveni mai sigur prin asta? (cum?)

  In rest, e frumos sa construiesti teorii pe baza de temeri amestecate cu neincredere, ironie inradacinata in primul rand in ignoranta fata de anumite probleme, dar sa aduci si argumente e ceva mai dificil si se pare ca nu la indemana oricui.

  Fara suparare, sper.

 36. adriana spune:

  @Alin

  CE VREI?

  Din postarile tale nu mai mijeste nici urma de intentie,doar logoree…

  ”Daca POATE FI,nu inseamna ca e un motiv de protest cel putin atat timp cat nu devine obligativitate implantarea lui(a cipului).cine striga lupul fara sa vina lupul, nu va mai fi luat in seama atunci cand va veni”,

  dar,in acelasi timp,
  se pare ca vezi lupul la orizon
  pt ca,zici tu:

  ”Ma indoiesc ca se va ajunge la asta(implantarea)peste noapte. si daca se va ajunge sa se sugereze asa ceva pe canale ofociale(guvernamentale)sunt sigur ca vor lua mult mai multi atitudine.de ce?pentru ca ar fi o problema reala, o atitudine corecta si justificata.”

  insa, pana atunci,pana cand problema va
  fi ”reala si justificata”, si va motiva lumea sa ia atitudine, tot de la tine stim ca, de fapt:

  ”nu e o problema tehnica, ci doar li se da oamenilor timp sa se obisnuiasca cu ideea.”…”si asa cum nimeni nu pare sa vada problema(supravegherea convorbirilor, mesajelor,etc) acum, pt ca teama apocaliptica de implantul ”666”si alte ”perspective”,e mult mai interesanta,degeaba se va mai ridica,(DACA se va mai ridica)atunci vreo voce.”

  tot de la tine aflam de utilitatea unui astfel de document,pt ca:

  ”…un act biometric, (facut cum trebuie),chiar daca este pierdut,nu poate fi utilizat de alta persoana acolo unde se impune un control biometric.”,

  insa tot tu spui ca:

  ”dincolo de campaniile de dezinformare,pardon marketing…,oamenii au sa-si dea seama ca treaba asta nu le ofera nici un grad de securitate , ba dimpotriva”.

  asa ca sa nu mai strigam ”lupul”cand nu e
  cazul,dar nici sa nu mai visam la revigorarea
  unei atitudini curat ortodoxe:

  ”…vad ca inca iti permiti sa visezi frumos.dar vino matale cu picioarele pe pamant ca vin vremuri grele si ai sa fii nitel dezamagit.”

  …vom fi nitel dezamagiti,pt ca, nu-i asa,lucrurile capata o alura de ”vremuri grele”,ba chiar o ”posibila dictatura”,insa pt tine asta nu conteaza.ne si spui:

  ”…daca vrei sa ma convingi ca exista si alte intentii(in ce priveste impunerea doc. biom.),nu incerca, probabil este adevarat dar neinteresant”(!!!!!!!!!!!!)….ele se vor materializa oricum. …”,”…legile europene au prioritate fata de cele romanesti…nu este practic pana la urma nici o cale de atac legala asupra acestui sistem,…iar pe scurt,tin sa-ti amintesc, nu vom trai(aici)o vesnicie.”…”…sf.apostoli nu au ajuns luptatori pentru ”dreptate sociala…au predicat supunerea fata de autoritati” …

  deci nu atitudinea sociala ar trebui sa ne ”miste”.
  asadar,ne ramane o blanda resemnare,vecina de palier cu nepasarea superioara,daca nu chiar cu moartea, dar care, culmea!!!,e total de neacceptat din pct tau de vedere,pt ca daca lucrurile merg nasol in relatia cetateanului cu statul,de asta se face vinovat..

  ”…un sictir care zace in cetatean vizavi de problemele de ordin social,adica cele care cel putin pe moment nu sunt in curtea lui.”

  aaaaaaaaaa,te rog!te rog, nu-mi livra povestea cu ”sunt scoase din context”, si in scop de ”atac la persoana”.orice persoana care se afiseaza cu un comment se expune.eu(si,nota bene, se pare ca nu numai eu!)caut sa cern logoreea nesfarsita de motivatii principiale si detalii tehnice(carora nu le neg autoritatea), o atitudine.numai ca nu prea e de gasit.si asta pt ca tu te ocupi cu disecatul la fraza.

  deci,CE VREI? STII DESPRE”CE E DA SA FIE DA SI CE E NU SA FIE NU”,NU-I ASA?

  E SIMPLU..CE VREI?

 37. adriana spune:

  MAI ALES TU, CARE DETII UN MATERIAL LAMURITOR ENORM PE CARE TE SI GANDESTI SA-L FACI PUBLIC INTR-O SINTEZA, SPRE DEOSEBIRE DE RESTUL NEFAMILIARIZATILOR CARE SUNTEM MAJORITATEA(CE CONVENABIL,DAR POATE TE INSELI:),AR TREBUI SA AFISEZI O ATITUDINE.CARE?

 38. adriana spune:

  Pt ca stii ce se intampla?incep unii sa te suspecteze,pe de o parte de”atitudine condescendenta,superioara,informata”,iar pe de alta ,de ”nevoie de a te afla in centrul atentiei”.si asta pt ca numai tu esti cunoscatorul si obiectivul,si noua ne ramane sa tot postam commenturi la commenturile tale.

  personal,te suspectez si de un pic de naivitate,pe care ti-o reprosam si in alte postari la care nici nu mi-ai facut onoarea sa-mi raspunzi.probabil nu meritam.

  fara suparare,sper.:)

 39. sanducha spune:

  Pt Sebi Blas
  Adventistii aveau 3 atuuri mari: 1.nu reprezentau un popor (adica 80% din populatie), 2.aveau „sustinere” in alta parte cu care nu voiam sa ne punem rau, 3.aghiuta cand te are deja de partea lui de ce sa mai lupte impotriva ta?
  Pe cand Ortodoxia te face „independent” de sistem! Si asta e foarte deranjant! Asta nu se poate controla!
  De asta ortodocsilor le va fi mai greu decat celorlalti sa capete astfel de „favoruri”.
  Parerea mea. Doamne ajuta!

 40. mihai spune:

  Alin,

  nu e nici o suparare bineintales. Totusi cred ca problema reala a securitatii nu a fost atinsa. Daca pentru tine siguranta cetateanului inseamna a nu i se putea fura informatiile din laptop sau banii din banca atunci sunt de acord ca prin aceste masuri are loc sporirea (desi am auzit ca si documentele biometrice pot fi falsificate) acestei sigurante.
  Dar care este costul?

  Cu siguranta, daca s-ar dori intr-adevar crearea unui mediu mai sigur in care individul sa-si poata duce existenta, directiile de lucru (si de investitie) ar trebui sa fie cu totul altele, nu crezi ?

  Dupa cum poti observa nu am cautat a face nici o legatura (in nici unul din comentariile mele) intre cipurile biometrice si pecetea fiarei.

  Poate ca nu am intales materialul prezentat, dar nici explicatiile tale ulterioare nu prea m-au convins.

  Fraudele care se construiesc in jurul furtului de identitate…sa fie ele chiar atat de multe si chiar atat de grave incat sa necesite asa o mare atentie? Nu spun ca nu ar trebui rezolvata si problema asta, dar sunt convins ca s-ar rezolva mai mult de la sine daca ar disparea alte probleme.

  Securitatea pe aeroporturi…iarasi o problema importanta dar care este doar consecinta altor probleme.

  Securitatea unui sistem si securitatea individului care face parte din acel sistem nu sunt lucruri identice. E posibil ca gradul de securitate al unor sisteme sa fie invers proportional cu al individului, sau sa nu fie decat o relatie indirecta intre cele doua.

 41. Iuliana spune:

  Mi se pare important ca Sinodul Mitropoliei Clujului isi exprima pozitia, ridicandu-se in apararea demnitatii omului, a dreptului la intimitate si la protectia datelor personale, de pe o pozitie echilibrata.

  Intr-adevar nu vad sensul apelului la Presedinte (decizia nu il implica direct) si mai am niste obiectii la unele formulari, dar sunt marginale.

  Personal, mi s-ar fi parut mai potrivit (daca tot s-a asteptat pana la 19 februarie) ca mesajul sa vina, daca va fi necesar, dupa Sinodul BOR de zilele urmatoare, daca exprimarea acestuia nu are sa fie destul de clara pe tema pasapoartelor.

  De asemeni, va propun o punere in contextul european (de pe pozitii libertariene), de unde reiese ca nu numai guvernantii nostri au idei cretze:
  http://misesromania.org/553/

 42. adriana spune:

  @Sanducha,
  da, e un atu sa nu reprezinti,in materie de convingeri religioase, un popor,cum spui tu.si as putea si eu completa ce zici, in legatura cu independenta fata de sistem.e mai degraba o alta ”limba”,ortodoxia,alta care nu intra in ”nomenclatorul de limbi vorbite,general acceptat”.

  imagineaza-ti ca fix limba asta n-au inteles-o,in timpul bombardamentelor din serbia, oficialii nato, cand li s-a cerut sa inceteze bombardamentele macar in zilele de Paste.

 43. mihai spune:

  In privinta securitatii sistemului si a individului : daca ti-ai construit un sistem in care detii maximum de date despre toti membrii, in care nimeni nu poate intra daca nu se supune acestei metode de control, din care poti scoate afara pe oricine (sa presupunem ca un individ X te supara intr-un anume fel; daca tu detii controlul asupra bazei de date in care se tin informatiile despre membrii -pentru a se putea face o comparatie cu datele existente in cip- atunci poti pur si simplu sa-l stergi din acea baza de date, deci el va fi paralizat din pct de vedere economic, politic, social) atunci ai un sistem sigur.

  Bineintales ca si indivizii se vor bucura (poate) de o anumita securitate in acest sistem, nu vor mai putea fi fraudati de catre alti membrii (sau ne-membrii) , nu li se va putea fura identitatea, dar esentialul e ca vor fi la cheremul tau.

  Ma vei acuza iarasi ca imi imaginez tot felul de teorii conspirationiste dar oare nu suntem indreptatiti in lumea in care traim sa ne imaginam astfel de lucruri?
  Avem oare motive mai multe sa credem ca ni se doreste mai degraba binele?

 44. Alin spune:

  sebi blas,

  Daca vrei o parere scurta si la obiect:

  Cred ca pe undeva IPS Bartolomeu si ceilalti au cazut in cursa care a fost intinsa si parintelui Iustin de cei care l-au facut sa creada ca in tagurile rfid sunt supercalculatoare, camere de luat vedere si microfoane si de la cipurile le cad animalelor urechile si coarnele si se incearca asasinarea oamenilor cu cipuri implantate.

  Altii ca IPS Laurentiu Streza au o atitudine exact opusa (par. Savatie ar trebui poate sa posteze un articol si despre asta).

  Personal cred ca ar trebui sa astepti decizia Sf. Sinod pentru ca aceasta este vocea definitiva in ceea ce priveste pozitia OFICIALA a Bisericii Ortodoxe Romane (mai sunt doar cateva zile).

 45. Alin spune:

  Adriana, ai un mod destul de „dezlanat” de a ridica problemele si imi este destul de dificil si mai ales obositor sa sistematizez discursul tau care pe undeva aduce a discurs OTV (fara suparare sper).

  In masura in care nu voi avea alte prioritati am sa incerc sa raspund si la mesajele tale, cel putin partea de bun simt si la obiect.
  Ceea ce nu cred ca o sa-mi ia f. mult timp o data ce am sa am timp si energia necesara sa o identific.

 46. ghilgames spune:

  de lamurit nu te poti lamuri, cel putin din comentarii. felicitari mitropolitului Bartomlomeu si ierarhilor care l-au sustinut. A veni cu o pozitie vis-a-vis de actele biometrice e tot ce am sperat si cerut Bisericii.
  In linii mari, cred ca e o problema de monopol de putere. noi acte care te tin mai strans legat de sistem. te face mai controlabil,mai lipsit de proprietate, te face prizonier la moara statului.

 47. mihai spune:

  P.S. in ce priveste retragerea intr-un varf de munte, e intr-adevar o optiune demna de a fi luata in considerare.

 48. mihai spune:

  Alin,

  nu cred ca oamenii duhovnicesti faci aprecieri si declaratii publice bazandu-se pe zvonuri sau ptr ca altii i-au facut sa creada un anumit lucru; m-as mira ca Parintele Iustin sa faca exceptie.

 49. ion adrian spune:

  Repet:
  Acest tip de acte de identitate incalca Decl. drepturilor omului, incalcand:

  Articolul 1.
  Toate fiintele umane se nasc libere si egale în demnitate si în drepturi. Ele sunt înzestrate cu ratiune si constiinta si trebuie sa se comporte unele fata de altele în spiritul fraternitatii.

  Nota mea: Dupa toate astea vor fi unele mai egale decat altele.

  Articolul 11
  1. Orice persoana acuzata de comiterea unui act cu caracter penal are dreptul sa fie presupusa nevinovata pâna când vinovatia sa va fi stabilita în mod legal în cursul unui proces public în care i-au fost asigurate toate garantiile necesare apararii sale.

  Nota mea: cu atat mai mult cele cu cazier curat.

  Restul sunt discutii inutile, ca de teroristi inexistenti, contrafacauti si manipulati si liberi sa actioneze cu voia celor mai egali, eu unul-am cam saturat…

 50. Mircea Puscasu spune:

  Manevrele bolsevice nu se sfintesc chiar daca pe langa catehism mai inveti si un pic de engleza.
  Te plasezi in situatia de a nesocoti hotararile unui sinod local.
  Iti atac metodele ca fiind bolsevice.
  Cautatorii de cusururi in comunicate sinodale sau duhovnicesti, se prefac a fi interesati de adevar si gramatica. Arunca acuzatii nefondate asupra oponentilor ideatici, provocandu-i sa se disculpe. Astfel ii tii ocupati cu nimicuri si le iei ocazia de a-si continua rationamentul. Asa se aplica manevrele bolsevice.

  Te intreb iarasi: in cazul tau este vorba de un talent natural sau ai studii si experienta?

  uninginer are aceleasi tehnici.
  Ati fost colegi?

  Mai bine te lasi de comentarii pe blogurile ortodoxe. Vezi bine, nu se lipesc. E evident ca le stai impotriva.
  Sa fii sanatos si linistit cat te lasa constiinta.

 51. adriana spune:

  @Alin,

  vezi?incep sa te simt tare condescendent.si nu sunt singura.altfel incepeam sa-mi fac probleme.dragutza si tactica ta de a face un mic transfer de greutate dinspre ”nevoia ta de a fi in centrul atentiei”, spre discursul meu dezlanat care aduce a OTV(pe undeva).

  nu te obosi sa-ti gasesti o vreme in care nu vei mai avea alte prioritati.pt ca probabil nu vei avea altele(pe blogul asta), decat a diseca la farza pe cate unii si a trata cu ”intelepciune”si replica condescendenta pe altii,care difera in pareri fata de tine.

  cum ziceai tu?atacul la persoana nu e argument.pai conformeaza-te.(adica:nu incerca sa-mi spui,subtiiiiil,asa de subtil, ca abia recunosc ,in schema,umbra de atac la persoana:)))) ,ca nu ”merit” atentia ta pt ca ti-ar lua muuuult prea mult timp si ti-ar deturna prioritatile,ca sa stai sa descoperi ”mica”,„infima”,„aproape inexistenta”parte de bun simt si obiectivitate din discursurile mele „dezlanate„:))))))).nu trebuie sa-mi raspunzi.sincer.trebuie doar sa clarifici o unica problema in ce te priveste, dincolo de stufosenia informatiilor tehnice,a argumentelor contra celor ne- sau dezinformati,s.a.m.d.,a interminabilelor pendulari intre ce e ,cum e , cum se intelege, si cum ar trebui inteles..

  tu,care esti asa informat,si le stii ca un om mare(fara suparare:)))))),CE VREI?

  in fapt, asta e tot ce te intreb.

 52. Donkeypapuas spune:

  Domnul care se pricepe atât de bine la tehnică încât le dă altora lecţii ar trebui mai întâi să înveţe să folosească o combinaţie de 2 taste pentru a scrie cu diacritice! Că de virgule…

 53. Donkeypapuas spune:

  @ Domnu’ ştie tot
  M-oi baza pe o memorie îndoielnică, dar e memoria MEA. A dumitale se pare că sunt bazate pe materialele oferite de stăpâni. Şi crede-mă, ştiu să recunosc făcăturile. La ce ONG slujeşti? Cât e solda? Nu scade pe timp de criză? Vă bate tăticu’ dacă daţi rasol?
  Ce să-i faci? Mă împiedic de amănunte. Ah, micile astea de amănunte, cum împiedică ele să se realizeze Minunata Lume Nouă! Auzi! Să ne împiedicăm noi într-o prostiuară numită LIBERTATE. Ce-i aia prezumţie de nevinovăţie dacă noi vream idealuri măreţe, progresul, boborul! Să fie pace în lume fără arme nucleare, sub ochiul Marelui Frate care e mai mare decât toate!
  Ce să-i faci dacă la începuturile banalului de acum telefon mobil se garanta (cu surle şi trâmbiţe) că nu se poate face aia, că nu se poate face ailaltă? Dar între timp a apărut cel puţin smeritul ECHELON (sau nici asta nu există?). Ce să-i faci dacă dumneata faci pe niznaiu de parcă nu s-ar fi trecut la miniaturizare de vreao 50 de ani (deh, memoria asta care-mi dă feste)? Sau trebuie să-i explic domnului Ştie tot ce înseamnă miniaturizare? Dar poate ştie ceva despre nanotehnologie? A! Asta o fi ca girafa din Marin Preda: Aşa ceva nu există!
  Mai bine bagă banii în teşcherea şi tinde-o, nene!

 54. […] Felicitari pentru emisiune ! S-au zis foarte multe lucruri curajoase, asa cum ne-au obisnuit cei doi… […]

 55. Sorin H. spune:

  Am şi eu o mică idee banală, pe care nu aş fi scris-o dacă aş fi găsit-o scrisă de către altcineva. (Sau poate a scris-o cineva şi n-am fost atent)

  Orice făcut are şi desfăcut. Cine a vrut şi a avut cum, a falsificat şi până acum acte de identitate. Aceiaşi o vor face şi cu cipuri. Fie ele implantate sau doar în acte.

  Poate se va mai strânge un pic cercul, însă tocmai din ineficacitatea actiunii se poate înţelege că scopul e altul decât cel declarat.

  Că e minciună poate să-şi dea seama şi un prunc. Ce ar fi un pic mai greu de înţeles de către prunci, ar fi scopul minciunii.

  Poate fi un scop comercial, sau unul diabolic. Eu cred că amândouă. Şi mă înspăimânt când îmi dau seama că un aparat mincinos de o asemenea anvergură presupune un număr foarte mare de oameni implicaţi. Fie ei doar proşti sau doar corupţi sau doar oportunişti, sau damnaţi de-a binelea, sau toate la un loc. Cifrele pot fi ameţitoare. Şi deznădăjduitoare.

 56. Alin spune:

  ion adrian,

  Mai ramane sa demonstrezi ca identificarea(legitimarea) individului incalca prezumtia de nevinovatie.

 57. Alin spune:

  mihai,

  Ceea ce spui (eliminarea unui individ din societate) se poate face indiferent de nivelul tehnologic al societatii si prin n metode.

  Ai impresia ca la ora actuala ceea ce spui tu nu este posibil sau dificil din cale afara?

  Sa fim seriosi.

  Nu, nu sunt motive sa crezi ca intr-o societate de consum individul va fi mai important decat societatea, si ea inteleasa undeva la un nivel superior (ierarhic) nu de la cel al nevoilor (autentice) ale indivizilor care o compune.

  Insa e bine sa ai o judecata lucida, sa incerci sa identifici corect problema chiar daca lipsa unor date creaza un suspans panicard, numai bun pentru teorii si actiuni extremiste.

  „nu cred ca oamenii duhovnicesti faci aprecieri si declaratii publice bazandu-se pe zvonuri sau ptr ca altii i-au facut sa creada un anumit lucru; m-as mira ca Parintele Iustin sa faca exceptie.”

  Vrei inregistrarea video in care declara alb pe negru ca „cipurile” au microfoane si te toarna la securitate?

 58. sanducha spune:

  pt Adriana
  E trist fiindca ei (adversarii ortodoxiei) chiar nu stiu impotriva cui lupta si cu cine s-au aliat, dar simt ca ortodoxia e singurul lor adversar pe care nu-l pot invinge si de aceea incearca sa „cumpere” constiintele care au un pret lumesc si nici macar asta nu le da pace, fiindca inlauntrul lor este o scanteie de lumina pe care ei se chinuie din rasputeri s-o inabuse fiindca sunt orbiti si surzi. Asta e chinul iadului! Sa nu intelegi cum tu esti nemultumit avand de toate (in plan material) iar altul care nu are nimic e multumit, recunoscator si poate chiar muri martiric fericit.

 59. mihai spune:

  Alin,

  da, cred ca ar fi fost bine daca plasai si un link catre acea inregistrare.

  Nu intaleg de unde ai tras concluzia ca discursul meu ar fi discursul unui om panicat. Nici masura luata de sinodul local in frunte cu Bartolomeu Anania nu mi se pare dictata de panica.

 60. mihai spune:

  „Ceea ce spui (eliminarea unui individ din societate) se poate face indiferent de nivelul tehnologic al societatii si prin n metode.

  Ai impresia ca la ora actuala ceea ce spui tu nu este posibil sau dificil din cale afara?”

  Cred ca depinde enorm cum se face aceasta eliminare. Altfel de ce o asa mare grija pentru detalii in procesele politice din timpul regimului comunist? Ce rost mai aveau aceste procese in sine, daca rezultatul se stia dinainte? Pentru a crea iluzia ca totul este perfect legal si cum nu se poate mai corect.
  Ce rost avea reeducarea cand eliminarea opozitiei s-ar fi putut realiza mult mai simplu ?
  Cred ca ceea ce se urmarea cu adevarat nu era simpla eliminare a indivizilor-problema (pentru sistem) ci subjugarea lor sufleteasca.

  In noul sistem (iar eficienta lui consta tocmai in faptul ca se va aplica la scara globala – dupa cum spuneau autorii materialului indicat de tine) , daca nu vei mai putea dovedi ca esti X, atunci inseamna ca poti fi oricine, adica un dusman al sistemului si deci al oamenilor, un terorist; astfel eliminarea ta (si fizica) va fi un act de binefacere la adresa membrilor societatii.

  In orice caz nu sustin ca parerile mele ar avea vreo valoare absoluta, dar imi este foarte greu sa cred (ba chiar imposibil) ca masurile luate urmaresc siguranta individului (dealtfel asta am spus si pana acum).

 61. ghilgames spune:

  recte >> alin: de plictiseala si din lipsa de activitate, am citit cate ceva din ce ai scris. Coerenta logica a unei structuri polemice cam lipseste, nu te poti contrazice cu cineva dandu-i dreptate. mihai spune ca actele biometrice sunt o problema, fara sa mai nuantez problema, tu il contrazici si afirmi ca actele biometrice au probleme „REALE”. bravo!
  in plus chiar ti se pare ca un sinod, fie el local, s-a gandit ca si asa nu are ce face si ca ar fi „a lot fun” sa isi dea cu parerea, da numa asa in joaca, ca intentia lor si a celor care au scris comentarii la rubrica asta e lipsita de intentia unor „abordari rationale si la obiect”?.
  Te citez, mai jos, ca sa meditezi putin ce inseamna fenomenul actelor biometrice, si nu tehnologia lor. adauga profitul, si ai un snapshot cu mafia din spatele acestei afaceri a actelor biometrice.
  daca inca nu ai remarcat, se reprofileaza prin intermediul tehnologic al actului bometric identitatea juridica a individului,noi reguli,noi perspective juridice,implicatii de alt ordin, si centralizare globala a informatiei,la nivel institutional global.

  „Aici este una din problemele REALE ale actelor biometrice daca e sa vorbim de abordari rationale si la obiect.

  S-a vazut si se vede clar ca aceste acte au fost puse deja in circulatie de ani buni fara sa existe macar infrastructura necesara pentru a profita de facilitatile de securitate pe care le pot oferi teoretic.
  Ca sa nu mai vorbim ca nu de putine ori nici macar nu s-a incercat a se implementa o securitate reala chiar daca s-au investit bani seriosi in platforma hardware.”

  felicit pe toti care au taria de a avea o opinie legat de problema. felicitari inca o data ierarhilor care au iesit in fata si s-au exprimat.

 62. […] pas spre… Este o ingradire a libertatii si a demnitatii noastre. Cum frumos am citit intr-un comunicat al mitropoliei Clujului : Nu suntem o tara de tradatori si de infractori, ca sa avem nevoie de cipuri si ca sa ne urmareasca […]

 63. catalin spune:

  in credinta mea firava vreau sa cred ca duhul sfant nu va parasi biserica si nici chiar portile iadului nu o vor birui. Asta mi se confirma acum cand IPS Teofan si-a exprimat pozitia fata de problema cip-urilor. Alegerea sa ca pastor al moldovenilor a fost o surpriza chiar si pentru Sf. Sinod dar incepe sa se contureze menirea sa si sa intareasca convingerea ca nimic nu este intamplator. Admiratia mea pentru el s-a implinit si intr-adevar Cuvioasa Parascheva nu ne lasa….

 64. ion adrian spune:

  @mihai,
  Ai dreptate una este sa acuzi un grup pe fata si alta este sa-l decimezi prin actiuni ferite de vizibilitate.
  Ce crezi ca ar spune vecinii tai daca ar dispare si apoi ar aprea asa un zvon ca erai un mafiot , un terorist etc.
  Crezi ca ar face ceva?
  Cititi Pendulul lui Foucault unde Eco explica clar cum poti fi distrus fara sa te ajute nimeni cum poti fi scos infractor fara sa fi facut nimic etc.

  Deci exista acest risc, dar trebuie sa recunoastem deasemeni ca tehnica avanseaza si ca este normal ca ea sa fie folosita.Problema este cum o folosim?
  Pe ce fata a „foii de hartie”?
  Cred ca ce este de neacceptat este cipul introdus in organism sau orice marcare biologica, ajunge amprentarea, care nu este o marcare si cu care eu de altfel sunt de acord, caci actele se pot distruge sau contraface, macar amprenta este unica, si dupa ADN cel mai bun mijloc de identitate.
  Si cred ca trebuie sa recunosc organelor de siguranta dreptul si posibilitatea de a vedea cine sunt cu adevarat.

 65. ion adrian spune:

  Erata: …daca ai dispare…

 66. @Alin:

  1.Incerca sa te aperi pe tine de tine insuti si pe ceilalti de curentul de opinie care incerci cu obstinatie sa-l induci, cheltuind resurse imense de timp si nu numai.

  2.Nu mai folosesc argumente pentru ca am vazut ca nu le asculti, nu te intereseaza decat sa spui ce vrei tu sa auda ceilalti si pentru ca am vazut ca nici tu nu le folosesti.

  Oameni buni,
  nu ascultati de orice comentator de pe bloguri. Sunt foarte multi infiltrati platiti sa faca contra curent cu minciuni, ponegriri, acuze fara argumente. Multi folosesc mai multe nume de pe un singur IP pentru a parea mai multi.
  Ascultati de sfaturile Parintilor duhovnicesti precum Parintele Iustin si Cuv Paisie Aghioritul si ale oamenilor informati si treji precum IPS Bartolomeu, PS Iustinian si ceilalti semnatari ai documentului sinodal de mai sus; si de oameni precum Danion Vasile, parintele Filotheu, parintele Ioan Sismanian, Laurentiu Dumitru, Maica Ecaterina, Victor Roncea, Rafael Udriste, Ionut Gurgu, av.Cezar Axinte, Savatie Bastovoi, ierom.Hristodul Aghioritul, Virgil Gheorghe si multi altii asemenea lor. Cei rauvoitori ii vor ataca pe acestia, ii vor ponegri. Poate chiar in comentariile urmatoare.

  Pentru a ramane cu mintea limpede in vremurile tulburi in care traim sa ne ferim de panica si isterie, sa ne linistim, sa ne rugam, sa postim, sa mergem senini spre Hristos cel iubitor de oameni si spre Preamilostiva Sa Maica.
  „Domnul este luminarea mea şi mântuirea mea; de cine mă voi teme? Domnul este apărătorul vieţii mele; de cine mă voi înfricoşa?”

 67. Ionutz spune:

  @ion adrian

  crezi ca „AI DISPARE” A REZOLVAT PROBLEMA???

  Dar stai!!! E erata!!!

  Gramatica Ionica, mama ei!!!

 68. Daniel spune:

  Eu am credinta ca Dumnezeu poarta de grija intregii lumi. Daca Dumnezeu va fi deacord, voi cadea prada infractorilor. Daca Dumnezeu nu va dori ca eu sa fiu in pericol, nu voi pati nimic.

  Si chiar de as cadea prada vreunui om viclean, eu ma stiu pacatos si demn de multe necazuri… prefer un chin pe pamant, decat un chin vesnic in iad.

  Voi ce ati alege?

  Cam greu de crezut ca poti trai linistit, fara necazuri si fara ispite si sa mostenesti si Imparatia Cerurilor. Cititi Vietile Sfintilor, vedeti ca fiecare a avut necazuri. Necazul ne ajuta in calea mantuirii! Trebuie doar sa stim sa ne folosim de el.

 69. Adriana spune:

  Ah, Doamne, tare mai pute a orgoliu printre rândurile unora dintre comentariile de pe-aici…ce băieţi inteligenţi şi ce spirit de contradicţie pus la treabă, mai aveam puţin şi îmi apărea pe ecranul creierului imaginea unor ţaţe în plină harţă, care mai au niţel şi-ncep să se tragă de păr…
  fraţilor, încercaţi să lămuriţi omul, că de inteligenţă de-asta super-arogantă suntem sătui cu toţii, comentaţi pe marginea a ceea ce scrie părintele şi lăsaţi-l pe fiecare cu părerea lui…cu cip sau fără cip, mie mi se pare că tare nu suntem conformi cu voia lui Hristos, iubirea e cam lipsă la apel…batem câmpii pe marginea acestui subiect de atâta vreme, e interesant rău, se vede treaba, dar nu prea înţelegem că dacă ne-am mai primeni şi interiorul, „pe ici, pe colo, prin părţile esenţiale”, n-am avea atâta a ne teme de ceea ce oricum vom avea de traversat, şi, vorba ceea, ăla e aproape de sfinţenie, cel care poate trăi sub un clopot de sticlă, în văzul lumii, că până la urmă Dumnezeu e cu ochii pe noi, dracii la fel, că mai trag cu ochiul doi-trei muritori…mai că aş susţine acest punct de vedere dacă n-ar exista pericolul furtului de identitate, dar să nu uităm că perii din cap ne sunt număraţi şi tot ce ni se întâmplă este fie din alegere proprie, fie având îngăduinţă de Sus, şi unele chiar ni le merităm, că altfel, iaca, prost mai stăm la capitolul politeţe, că de smerenie…nici nu poate fi vorba…ce ziceţi?

 70. Daniel spune:

  Psalmul 26
  „1. Domnul este luminarea mea si mantuirea mea; de cine ma voi teme?
  2. Domnul este aparatorul vietii mele; de cine ma voi infricosa?
  3. Cand se vor apropia de mine cei ce imi fac rau, ca sa manance trupul meu;
  4. Cei ce ma necajesc si vrajmasii mei, aceia au slabit si au cazut.
  5. De s-ar rindui impotriva mea ostire, nu se va infricosa inima mea.
  6. De s-ar ridica impotriva mea razboi, eu in El nadajduiesc.
  7. Una am cerut de la Domnul, pe aceasta o voi cauta: sa locuiesc in casa Domnului in toate zilele vietii mele,
  8. Ca sa vad frumusetea Domnului si sa cercetez locasul Lui.
  9. Ca Domnul m-a ascuns in cortul Lui in ziua necazurilor mele; m-a acoperit in locul cel ascuns al cortului Lui;
  10. Pe piatra m-a inaltat. Si acum iata, a inaltat capul meu peste vrajmasii mei.”

  Recomand tuturor sa aiba nadejde in Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu nu are pe nimeni de pierdut. Chiar daca ne pierdem libertatea pamanteasca, chiar daca suntem expusi pericolelor… avem un Dumnezeu care pe toate le randuieste foarte bine. Singura noastra grija trebuie sa fie: MANTUIREA.

  Restul este desertaciune!

 71. mihai spune:

  Daniel si Adriana,

  ati mutat problema intr-un registru religios. Discutiile in contradictoriu (care poate ca sunt intr-adevar deranjante si inutile, ca dealtfel mai tot ce spune omul dupa mintea lui) ofereau mai mult o abordare civila.
  Nici nu s-a pus problema ca Dumnezeu ne-a parasit si acum trebuie sa avem grija singuri de propriul viitor, sa nu fim subjugati, cipuiti sau mai stiu eu ce…

  In mod clar daca nu ne vom pune nadejdea in Dumnezeu atunci putem chiar si sa trecem cu bine peste povestea asta cu cipurile ca tot degeaba va fi, dar ma indoiesc totusi ca ne este permis sa stam cu mainile incrucisate si sa nu facem nimic (a nu se intalege de aici ca sunt adeptul mitingurilor sau al iesirilor in piete cu furci si topoare) dar o opozitie (fie ea si surda, ascunsa) trebuie sa existe.
  Imi sprijin modul acesta de gandire in principal pe atitudinea parintelui Nicolae Steindhardt (si nu numai, dar il mentionez pe el deoarece personal am fost foarte impresionat de scrierile lui) vis-a-vis de problemele -ce s-ar zice- lumesti.

 72. Alin spune:

  mihai,

  Problema este cu atat mai grava cu cat cei obsedati de “666 in codul de bare” au ajuns atat de departe incat sa convinga Sinodul Greciei sa “constate cu regret” ca “progresul civilizatiei in domeniul aplicatiilor electronice este legat, din pacate, de numarul 666 care este utilizat drept cod numeric principal in tehnologia respectiva.”

  http://www.razboiulnevazut.org/capitol.php?id=1249

  Nu spune in mod explicit la care tehnologie se refera probabil osciland intre codul de bare (care de fapt fapt NU CONTINE nici un 666) si “Fiara de la bruxel, computerul cu 666″ (dezinformatorii par. Paisie http://www.razboiulnevazut.org/articol/51/Scrisoarea-Parintelui-Paisie-Aghioratul-referitoare-la-semnele-vremurilor-666).

  Iar mai incolo se cere:
  “A nu fi acceptat drept cod numeric al sistemelor electronice de stat pentru protectia persoanei numarul 666. ”

  Mai nou, acelasi gen de indivizi au ajuns sa-l convinga pe parintele Iustin ca in tagurile rfid sunt ascunse computere, camere de luat vederi si microfoane care te toarna la Securitate si din cauza cipurilor le cad animalelor urechile si coarnele, ca sa nu mai vorbim ca deja se urmareste realizarea unui genocid prin implantarea de cipuri.


  min 2:30
  min 4:20


  min 3:10

  Daca manipularea a ajuns sa fie eficienta si in fata unor oameni care ii stim ca duhovnicesti, ce sa mai spui de cei care nu le au nici cu tehnologia, nici cu duhovnicia?

  Daca vrei sa vezi cine sunt unii din autorii campaniei de manipulare de la noi nici nu trebuie sa mergi departe:

  http://victor-roncea.blogspot.com/2009/02/minune-la-petru-voda-icoana-maicii.html

  “cererea de a putea alege acte de identitate cu sau fara dispozitive de supraveghere electronica prin unde radio (RFID).”

  DISPOZITIVE DE SUPRAVEGHERE PRIN UNDE RADIO = (RFID)

  diavolul = tatal minciunii (Ioan 8:44)

  „Cum poate satana să alunge pe satana?” (Marcu 3:23)

 73. Cum ziceam si alta data:

  Zi-le Aline , sa te vada lumea cine esti.

  Ataca tu fiecare piesa, sa vada lumea cine esti si cu ce te ocupi. Dar Puzzle-ul mare nu il poti ataca, pentru ca nici nu-l vezi sau intelegi. Dar sa stii: foarte multi oameni simpli il, vad il simt, il intuiesc macar.

  Daca esti orb, ochii sa-ti dea Domnul.
  Daca esti platit/vandut intoarce-te, smereste-te, spune pe fata si te-or ierta toti.

  Suna poate patetic discursul meu, dar ma doare gandul ca unii te-ar putea lua in serios.

  Gand curat de la Domnul, tie si la toti ai tai!

 74. Sunt unii cu scoala si antrenament, platiti sa bage fitile pe net.

  Nu o fac prea bine. Sunt destul de stangaci. Lucreaza prea evident.
  N-au argumente, doar acuzatii si comentarii meschine.
  Cine se simte cu musca pe caciula stie despre ce vorbesc.

  Nu zic de nimeni anume (Alin, costin etc.), caci multi nu sunt asa, ci-s doar orbiti si nu pot vedea adevarul.
  Cele doua categorii seamana foarte tare, cu diferente aproape indecelabile.

 75. Delavad spune:

  Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte!…

 76. adriana spune:

  pt cine vrea sa se lamureasca despre ”a fi sau a nu fi” 666 in barcode:http://www.av1611.org/666/barcode.html

 77. O imagine face cat 1000 de cuvinte

  RFID implantat in mana

  CNN – reportaj despre o companie din america unde se foloseste chipul implantat in mana in loc de card de acces

  Un student isi implanteaza un chip RFID in mana pentru un proiect la scoala, asta ca sa vedem cat de usor este de implantat.

  I had the implant done for a school project at Denmarks Design School where I was experimenting with keyless entry solutions.

  Securitate RFID:

  Elvis Presley la aeroport, pasaport verificat in Amsterdam la un terminal

  detalii tehnice aici: http://freeworld.thc.org/thc-epassport/

  Credit cards cu RFID – sparte cu un aparat de 8$ de pe ebay:

  SpeedPass cu RFID – folosit la cumparat benzina, demonstratie de cat de usor e de clonat si spart de o firma de securitate

  Tipul de MythBusters (o emisiune pe Discovery care se ocupa cu testarea diferitelor afirmatii considerate legende urbane) spun ca din cauza VISA, Discovery, Mastercard etc nu pot sa faca o emisiune serioasa despre cat de usor e de spart chipul RFID

  Gecad: 7 martie 2007 – Pasapoartele biometrice, noi oportunitati pentru furtul de identitate
  http://www.gecadnet.ro/securitate/stiri/266.Pasapoartele-biometrice-noi-oportunitati-pentru-furtul-de-identitate.html

  Altele :
  Totul monitorizat prin RFID

  IBM – reclama publicitara despre viitorul e-business, no checkout lines, totul bazat pe RFID

  Chipurile au inceput sa fie sparte de la primele specificatii si sunt sparte pana astazi inclusiv. Deci nu se pune problema ca ar fi ceva imbunatatiri (nici nu sunt) pentru ca oricum specificatiile dupa care sunt facute chipurile din pasapoarte si toate actele de identitate sunt vechi.

  SITE OFICIAL CU SPECIFICATII:
  http://ec.europa.eu/justice_home/doc_centre/freetravel/documents/doc_freetravel_documents_en.htm

  Commission Decision C(2006) 2909 of 28 June 2006 establishing the technical specifications on the standards for security features and biometrics in passports and travel documents issued by Member States:

  Dă clic pentru a accesa c_2006_2909_en.pdf

  La pagina 6 (Data security and integrity issues – Standards compliance): Chipurile sunt facute dupa specificatii din 2004, respectiv 2006.

  In Romania pasapoartele sunt facute dupa specificatiile si comanda Uniunii Europene (conform contractului de aderare)

  “punerea în circulaţie a paşaportului electronic constituie o obligaţie asumată de România potrivit calităţii sale de stat membru al Uniunii Europene, în conformitate cu dispoziţiile Regulamentului (CE) nr. 2252/2004 şi cu Decizia Comisiei nr. C(2005)409 pentru stabilirea specificaţiilor tehnice aferente dispozitivelor de securitate şi elementele biometrice integrate în paşapoarte şi în documente de călătorie emise de statele membre, completată de Decizia Comisiei nr.C(2006)2909.”

  Dă clic pentru a accesa material%20pas%20biometrice.pdf

 78. Ionut C. spune:

  Alin vrei sa insinueziaici ca Parintele Iustin traieste in trecut vorbind de Securitate dar ori tu nu pricepi ce vrea sa spuna ori in lupta ta oarba nu mai auzi bine. Daca asculti bine la minutul 2:30 Parintele spune de telefon care I-l ai in buzunar si prin care poti sa fii ascultat(chiar si cand nu vorbesti la el)si nu ca ar fi camere de luat vederi si microfoane in cipuri. Iar la minutul 4 spune doar ca e posibil sa fii supravegheat daca ai un cip asupra ta nu ascultat si filmat . Cu al doilea link vrei sa insinuezi alceva ce ai mai facut-o si pe forum , logica a la Alin: daca a aparut in ziarul Ziua un articol cu Icoana Maicii Domnului care plange , aceasta minune nu poate fi adevarata din moment ce ziarul e condus de insusi dracu , cum sa faca el reclama la ceva sfant ?Cam asta e logica fratelui Alin .

 79. umbra spune:

  @alin/mai lipseste sa scrii,ca insusi Dumnezeu este de acord cu biometria(prin intermediul”sfintilor”din companiile producatoare)si ca noi astilalti,facem lucrarea diavolului!?.ps.iti admir zelul.

 80. Donkeypapuas spune:

  Tehnologia ca tehnologia, dar foamea de bani ]i face pe unii să încheie patul cu diavolul. Păi ia să vedem: cu câţi dolari puteai să cumperi primul PC scos pe piaţă? Cu… 666 $ puteai să faci rost de MĂRul (apple) cunoaşterii. A! Da! E doar o coincidenţă! Trebuie să afirmăm răspicat că în lume nu există persoane şi firme care folosesc din plin simbolistică satanistă sau ocultă. Nu există aşa ceva, tovarăşi! Dacă ne spune tov Alin, putem să nu fim de acord? Tov Alin are mereu dreptate! Mai ales atunci când face confuzie de termeni.

 81. ion adrian spune:

  @Ionutz,
  Ai dreptate, fac destule greseli. Am o singura scuza si anume:
  Nefiind in serviciu comandat si trebuind sa-mi castig traiul cu alte activitati, aici timpul meu este masurat si nu mai prea bag in seama chestiuni legate de forma, pe care cei care fac diversiunile si raspandesc minciuna, le au cu multa grija in vedere.

 82. Mirela spune:

  Hotărârea Sfântului Sinod al B.O.S.V. cu privire la introducerea actelor de identitate biometrice
  2009-02-23 23:13:54

  Nr. 40/23.02.2009

  Hotărârea Sfântului Sinod

  al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România

  cu privire la introducerea actelor de identitate biometrice

  „Domnul este întărirea mea şi scăparea mea şi izbăvitorul meu” (Ps. 18, 2)

  Luând act cu deosebită îngrijorare de reacţiile publice de protest ale unor medii laice şi monahale, organizate împotriva introducerii sistemului de supraveghere biometrică în România, în cadrul Sinaxei ce a avut loc la sediul Mitropoliei Slătioara, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România, întrunit astăzi 10/23 februarie 2009, ia atitudine împotriva introducerii documentelor de identitate biometrice, denunţându-le ca parte componentă a sistemului de supraveghere totalitară a persoanei, iniţiată de cercurile de interese oculte şi extinsă la nivel mondial.

  Prin acordul tuturor membrilor Sfântului Sinod, Biserica Ortodoxă de Stil Vechi din România dezaprobă şi osândeşte iniţiativa introducerii acestor documente prevăzute cu microcip de stocare, prelucrare şi transmitere de date cu caracter personal (imaginea facială, amprentele digitale, precum şi alte elemente de identificare) – date la care posesorul actului nu are acces.

  Pentru argumentarea opoziţiei noastre, invocăm în primul rând motivele religioase, întrucât aceste documente, după cum s-a dovedit tehnologic, conţin în structura lor electronică numărul fiarei – 666: „Aicea este înţelepciunea, cel ce are minte, socotească numărul fiarei; că număr de om este, şi numărul ei, 666” (Apocalipsa 13, 18). În al doilea rând, Sfântul Sinod al Bisericii noastre dezaprobă introducerea documentelor biometrice pe temeiul considerentului că ele reprezintă un act anticonstituţional şi antidemocratic, ce ne privează de libertatea şi intimitatea personală.

  Introducerea acestora nu reprezintă rezultatul deciziei unui referendum organizat la scară naţională, demersurile de introducere ale acestor documente presupunând o dezbatere publică, organizată după informarea corectă şi obiectivă a populaţiei, fără a se ajunge la situaţia din prezent, când aceste acte sunt acceptate de către oamenii lipsiţi de o informare reală şi temeinică, şi ţinuţi în mod deliberat în necunoştinţă de cauză.

  Evoluţia alarmantă a acestor mijloace de supraveghere, ce atentează la libertatea şi intimitatea persoanei, ca şi reacţiile întârziate (sau chiar lipsa reacţiilor) la nivel oficial, ne fac să credem şi chiar ne întăresc temerile referitoare la acţiunile ce se întrevăd în viitorul apropiat, având drept ţintă finală introducerea microcipului în corpul uman, pe frunte ori pe mâna dreaptă. Tocmai pentru acest motiv, considerăm că acceptarea documentelor biometrice reprezintă un prim pas spre lepădarea peceţii Darului Sfântului Duh, primit la Botezul ortodox, şi înlocuirea lui cu semnul fiarei apocaliptice, pentru care s-a scris: „Şi face pe toţi cei mici şi pe cei mari, şi pe cei bogaţi şi pe cei săraci, şi pe cei slobozi şi pe cei robi, ca să le dea lor semn (semn scris) peste mâna lor cea dreaptă, sau peste frunţile lor” (Apocalipsa 13, 16).

  În numele lui Dumnezeu şi spre mântuirea tuturor celor ce cred într-Însul, chemăm pe toţi credincioşii, cu dragoste şi îngrijorare părintească, sfătuindu-i să nu primească niciun document biometric, invocând în primul rând motive religioase, întrucât scopul introducerii lor este de a înşela „pe cei ce locuiesc pe pământ” (Apocalipsa 13, 14). Fără a le nega totuşi, vom exclude din argumentaţia noastră motivele referitoare la securitatea datelor personale înscrise în structura microcipului, deoarece invocarea acestor lipsuri şi riscuri ale tehnologiei informaţiei ar putea grăbi trecerea de la sistemul documentelor biometrice la introducerea microcipului în organismul uman, care va fi prezentat, în chip înşelător, drept un sistem perfect de securitate a persoanei.

  În concluzie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România se declară fără echivoc şi întrutotul împotriva iniţiativei de introducere a documentelor biometrice. În calitate de instituţie divino-umană, ce are datoria de a păstori duhovniceşte pe cei ce ascultă glasul ei, şi nearătându-se nepăsătoare nici faţă de nevoile şi drepturile sociale şi civice ale poporului nostru, Biserica Ortodoxă de Stil Vechi din România nu acordă binecuvântare credincioşilor din sânul său în vederea acceptării documentelor biometrice de identitate.

  Pe această cale, facem apel către instituţiile şi mediile abilitate să întreprindă toate demersurile ce le stau în putinţă, pentru a asigura poporului român dreptul vieţuirii în deplinătatea frumuseţii chipului dumnezeiesc cu care a fost dăruit la naştere, dar şi a libertăţii şi intimităţii personale, conform normelor convieţuirii sociale. Totodată, însărcinăm pe preacuvioşii stareţi şi egumeni ai mănăstirilor şi schiturilor, precum şi pe preacucernicii protoierei şi preoţi de mir din parohiile noastre, să aducă la cunoştinţa păstoriţilor cele hotărâte de Sfântul Sinod.

  „Deci voi, iubiţilor, cunoscând acestea de mai înainte, păziţi-vă, ca nu cumva, lăsându-vă târâţi de rătăcirea celor fără de lege, să cădeţi din întărirea voastră” (II Petru 3, 17).

  Preşedinte al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România

  Î.P.S. Arhiepiscop şi Mitropolit

  VLASIE MOGÂRZAN

 83. Alin spune:

  Donkey,
  Vezi ca faci confuzie intre PC si calculatorul produs de firma Apple (care NU e PC si a aparut DUPA PC).

  Nu stiu daca e adevarat sau nu ca el costa 666$ dar nu m-as mira.

  Si inainte de a te gandi ca e „opera diavolului” mai bine te-ai gandi la marketing si cum ridica problema intr-o tara care NU e crestina.

  Pentru ca in mod sigur intr-o tara care ar fi crestina s-ar aborda alta atitudine, in caz contrar riscandu-se falimentul.

  Dar sa nu uitam ca si la noi se vinde vinul „7 pacate” care are o reclama f. sugestiva in aceasta directie si avem si noi fastfood -uri care isi desfasoara activitatea bine mersi sub un slogan de genul „hranim dracusorul din tine”.

  Si cred ca exemple se mai pot gasi destule in directia asta.

 84. Daniel spune:

  Umbra, crezi ca pasapoartele biometrice sunt fara ingaduinta lui Dumnezeu? Este ceva pe pamant care sa nu fie cu acordul lui Dumnezeu? De ce si-a dat acordul Dumnezeu pentru aceste acte biometrice? Oare ca sa avem pentru ce ne opune, sa ne certam intre noi?

  Eu stiu ca toate cate face si ingaduie Dumnezeu sunt spre folosul si mantuirea noastra. Se indoieste cineva de asta?

  Toate cate vin asupra noastra, sunt pentru a ne apropia de Hristos, cat mai mult cu putinta. Asa si poporul evreu era lasat sa cada in robie, cand uita de Dumnezeu. Cand isi aducea aminte de Dumnezeu, ii scotea din robie.

  Asa trebuie sa actionam si noi: sa facem totul pentru a ne apropia de Dumnezeu si a indemna si pe cei de langa noi sa faca aceasta.

  Chiar daca refuzati actele biometrice, stiinta tot evolueaza si tot vor aparea acte mai sofisticate.

  Nu va amagiti gandind ca daca refuzati aceste acte, lucrurile vor stagna si antihrist se va instala mai tarziu! Nici nu va ganditi ca refuzand actele bio sunteti mucenici, pentru ca ele nu va obliga si nici nu va indeamna sa va lepadati de credinta, nu reprezinta pecetea.

  Sigur ca sunt niste pasi care se fac spre instaurarea unui guvern mondial si apoi venirea lui antihrist la conducerea lumii. Dar opunandu-ne luarii acestor acte bio, nu afectam cu nimic mersul lucrurilor. Acestea trebuie sa se intample, scrie in Apocalipsa.

  Noi trebuie sa fim pregatiti sa trecem prin vremurile grele ce vor urma. Si eu sunt crestin-ortodox! Si eu doresc sa ma mantuiesc! Nu cred ca cineva poate sa faca ceva pentru ca sa intarzie acele vremuri ale Apocalipsei. Lumea in general este foarte rea! Trebuie sa vina sfarsitul lumii. Asta este.

  Daniel

  PS: Eu cand zic de „cip” ma refer la actele cu cip, nu la implant. Ca sa nu fiu inteles gresit in postarile anterioare. Am spus sa nu ne temem de actele cu cip. Cu implantul nu stiu cum e…

 85. Donkeypapuas spune:

  @Alin
  Păi de ce nu verifici? O fi greu?
  Dar diferenţierea între PC şi Mac nu o fi tot din motive comercial? Doar îndeplinesc acelaşi scop. Sunt calculatoare de birou, personale, sau cum vrei să le spui, DAR nu mai sunt ultra performantele şi hipersofisticatele calculatoare întinse pe zeci de metri etc. etc. folosite în instituţii.
  „inainte de a te gandi ca e “opera diavolului”” – hopa! De unde ai scos asta? Ia uită-te mai atent!
  „Pentru ca in mod sigur intr-o tara care ar fi crestina s-ar aborda alta atitudine, in caz contrar riscandu-se falimentul.” – numeşte o ţară care ar fi creştină. Se înţelege prin a fi creştină – includerea acestui aspect în… Constituţie. Păi n-ar mai fi nici o ţară conform criteriului ăsta. Implicit USA, UE, Rusia, România. Poate te referi la ţări cu o majoritate creştină? Dar de ce numai la ele? Crezi că utilizarea simbolisticii oculte sau sataniste nu deranjează populaţia iudaică sau islamică? Eu cred că o deranjează chiar foarte mult.
  PS: verifică informaţiareferitoare la preţul primului produs Apple destinat comercializării. Doar ai dat dovadă că ştii să foloseşti wikipedia 🙂

 86. mihai spune:

  „Eu stiu ca toate cate face si ingaduie Dumnezeu sunt spre folosul si mantuirea noastra. Se indoieste cineva de asta? ”

  Nu cred ca se petrece ceva in Univers fara ingaduinta lui Dumnezeu; asta nu inseamna ca toate sunt spre mantuirea noastra.

  „Asa trebuie sa actionam si noi: sa facem totul pentru a ne apropia de Dumnezeu si a indemna si pe cei de langa noi sa faca aceasta.”

  Intr-adevar asta e singura rezolvare reala pe termen lung; daca vom face aceasta , celelalte conteaza mai putin.
  Totusi cred ca ar fi un lucru bun si refuzul actelor biometrice, si data viitoare sa ne fie invatatura de minte, sa nu ne mai departam de Domnul ca iata unde se poate ajunge.

 87. mihai spune:

  Daniel,

  sfarsitul lumii va veni fara indoiala; dar un parinte ortodox spunea ca daca toata omenirea s-ar ruga catre Domnul, macar 5 minute, atunci in marea Sa milostivire Dumnezeu ar „amana” sfarsitul, dandu-ne mai multa vreme de pocainta.

 88. Daniel spune:

  Aici este toata problema, toti fac galagie, dau din coate… ma intreb: cati au inceput sa-si ia mantuirea in serios de cand au aparut aceste acte biometrice? Cati dintre voi ati inceput sa fiti mai atenti cu sufletul dumneavoastra? Cati ditre voi treceti mai des pe la duhovnici? Observ ca sunteti foarte porniti impotriva sistemului nou de pasapoarte, dar lucrati si impreuna cu Dumnezeu? Va si rugati mai mult, sau va bazati mai mult pe fortele voastre de lupta impotriva sistemului?

  Fiti sinceri!

  De aici puteti observa fiecare de unde vine indemnul vostru de lupta: de la diavol sau de la Dumnezeu. Daca e dela Dumnezeu, inseamna ca ati inceput sa fiti mai buni si ca va apropiati din ce in ce mai mult de Dumnezeu.

 89. Guliver spune:

  personal n-am rabdare sa citesc toate aceste comentarii, drept concluzie as spune ca gradul de isterie a luat amploare, numai lucru crestinesc nu-i. Lipseste cumpatarea, dreapta masura, socoteala cea dreapta. Prea mult dat cu presupusul, multa trancaneala, putina chibzuiala. Doamne ajuta!

 90. Guliver spune:

  @ Mihai: „daca toata omenirea s-ar ruga catre Domnul macar 5 minute”; pai asta e S.F. draga Mihai, atunci n-ar mai fi nevoie de nici o amanare. E Corul Biologic al Apocatastazei! E Eugene Ionesco!

 91. adriana spune:

  @Daniel,

  tu vii si spui:”nu va amagiti gandindu-va ca daca refuzati aceste acte,lucrurile vor stagna si antihrist se va instala mai tarziu.”…”sigur ca sunt niste pasi care se fac spre instaurarea unui guvern mondial si apoi venirea lui antihrist la conducerea lumii.”…”chiar daca refuzati actele biometrice, stiinta tot evolueaza si tot vor aparea acte mai sofisticate”…„opunandu-ne luarii acestor acte bio, nu afectam cu nimic mersul lucrurilor.acestea trebuie sa se intample, scrie in Apocalipsa.”

  deci, opunandu-ne actelor bio nu rezolvam nimic,pt ca asa trebuie sa se intample,asa scrie in Apocalipsa.

  dar tot tu spui ca”ACTELE BIO NU VA OBLIGA SI NU VA INDEAMNA SA VA LEPADATI DE CREDINTA, NU REPREZINTA PECETEA.”

  pai daca nu reprezinta pecetea, atunci de ce mai sustii ca ”asa trebuie sa se intample, asa scrie in Apocalipsa”? in legatura cu ce anume „asa trebuie sa se intample„, daca nu cu actele? ce legatura mai vezi intre Apocalipsa pe care o aduci in discutie si actele biometrice, daca ele ”nu reprezinta pecetea”?

  de ce insinuezi ca unii dintre noi am nutri speranta ca prin refuzul actelor bio se va ”frana” instalarea lui antihrist,daca documentele bio ”nu reprezinta pecetea”?
  care e logica ta?

  gandeste-te la un aspect.

  voi traduce toata discutia strict in cheie teologica.
  gandeste-te ca acum 2000 de ani, fariseii,saducheii, toti membrii Sanhedrinului,batranii poporului, intr-un cuvant, toti cei care, la acea vreme cunosteau in detaliu Scripturile si cuvintele Pofetilor, vedeau foarte bine cum toate detaliile prinderii,judecatii si condamnarii lui Hristos deveneau, ca sa zic asa, ”coincidentze„ cu suma de informatii scripturistice si profetii.stiau si de cei 30 de argiti, ”pretul celui pretuit”, stiau si de ”tarina olarului”,asa cum si Irod s-a interesat el insusi ”unde trebuie sa se nasca Impratul”.pentru ca ”era scris”.

  dar asta nu i-a impiedicat sa-l condamne si sa-l rastigneasca pe Hristos.si asta pt ca Hristos nu se conforma imaginii lor despre Mesia.motiv pentru care il mai asteapta si acum.tu ai sa-mi replici, conform celor scrise de tine, ca asa a ingaduit si a binevoit Dumnezeu, pt ca nimic nu se intampla inafara voii Lui.
  numai ca faptul ca asa a ingaduit Dumnezeu, nu ii face mai putin vinovati pe cei responsabili:”DE ACEEA CEL CE M-A PREDAT TIE MAI MARE PACAT ARE.”,sau (citez din memorie)”NU SE POATE SA NU FIE PRICINA de pacat, dar VAI DE CEL prin care vine sminteala…”,sau”n-a pierit niciunul dinte ei,DECAT FIUL PIERZARII,ca sa se implineasca Scriptura.”

  daca voi incerca sa traduc in cheie teologica povestea cu documentele biometrice, mi-e teama ca voi starni un foc continuu de rosii si oua indreptat spre mine.nu e cazul sa discutam in felul acesta.pt ca nu pasaportul biometric are ”valente apocaliptice”.nici tehnologia RFID, si nici biometria.sunt lucruri firesti din perspectiva dezvoltarii tehnologice, pt eficientizarea si securizarea functionarii unui sistem.cel putin ca scop declarat.

  pt ca nu ce intra in viata omului ”il spurca pe om , ci ceea ce iese din inima omului,il spurca”.si felul cum, ceea ce iese din inima omului deturneaza inspre scopuri indoielnice, lucruri ”bune foarte”.

  perspectivele,fie ele pozitive sau negative, legate de utilizarea tehnologiilor mai sus mentionate, au facut subiect de discutie, si mai fac inca, pana sa ajunga la noi, chiar si printre euro-parlamentari.ei insisi prezinta si analizeaza riscurile ca tehnologiile cu pricina sa se constituie ca parghiile ”hard” ale unei dictaturi.poftim aici:

  http://www.ziua.ro/pics/2009/02/25/1235499986.doc

  e vorba de studiul PERSPECTIVELOR,si nu deturnarea viziunii in replici de felul: ACUM, actele biometrice nu sunt obligatorii…,IN MOMENTUL DE FATA, tehnologia nu e atat de avansata incat sa permita…, LA ORA ACTUALA, distanta maxima care permite citirea RFID e… .

  nu ACUM trebuie luat in discutie,pt ca ACUM e PROVIZORIU, ci PERSPECTIVA.pt ca altfel s-ar putea sa ne trezim cu un raspuns de genul ”fatarnicilor semnele timpului stiti sa le cititi…,dar semnele vremurilor, nu”.

  daca vrem sa vedem ”semnele vremurilor”, de bine, daca nu, iarasi bine.dar asta nu ne va scuti de consecinte.

  oricum, statul cu mainile in san nu e o optiune.
  la urma urmelor ce era ilegal sau nepermis de legea iudaica,in faptul ca evreii vindeau animale sau pasari la Templu, sau ca schimbau bani?si totusi, reactia lui Hristos a sunat intr-o nota mult mai profunda:„…nu faceti din casa Tatalui Meu pestera de talhari…”

  probabil ca daca asta s-ar fi intamplat in zilele noastre, Hristos insusi ar fi fost asociat cu o atitudine anarhista, subversiva, de destabilizare a autoritatii de drept, un element periculos care incita la actiuni violente si la tulburare a linistii si ordinii publice.un personaj care atenteaza la autoritatea de drept.un element ce trebuie monitorizat si supravegheat discret(mai mult sau mai putin),in vederea preventiei evenimentelor ulterioare.UN POSIBIL TERORIST…

  nu ti se pare un ”tablou” foarte asemanator cu ce se cam intampla azi?si uite ce usor se distorsioneaza faptele si se catalogheaza persoanele.

  🙂 🙂 🙂

 92. crip71 spune:

  domnu Alin , esti de speriat in incapatanarea dumitale….Ajuta-ne ,te rog ,sa te putem intelegem ca sa stim cu cine stam de vorba, si spune din ce categorie faci parte : esti ateu si deci ,nu crezi in cele relatate de Apocalipsa si de Sfinti,
  – esti crestin ,dar nu crezi in Sfinti si in invataturile lor
  – esti crestin ortodox , dar nu crezi in tot ce au invatat Sfintii,
  – esti crestin ortodox , dar ai si tu de castigat de pe urma cipurilor, sau care ti-o fi pozitia , ca eu nu pot sa inteleg cum un crestin ortodox care crede cu adevarat in Iisus Hristos si in invatatura Sfintei Biserici Ortodoxe poate ignora un text atat de simplu de inteles din Apocalipsa in care se arata ca daca nu-ti pui semnul pe mana nu poti cumpara sau vinde .Iar cipurile tocmai asta vor face .Si contextul actual este acesta… au umplut lumea de cipuri si o vor mai umple pana cand il vor transfera in trupul uman.E usor de inteles , nu-ti trebuie multa scoala…..Eu cred ca te pierzi in amanunte si pierzi esentialul.Daca pecetea antihristului nu va fi cipul implantat in mana atunci spune tu cum va fi aceasta.
  Ce pecete va fi aceea care nu ne va lasa sa cumparam sau vindem nimic? Asteptam sa ne explici , ca dupa cum scrii arata ca esti un om inteligent ( nu te jignesc ,e parerea mea), dar crede-ma, nu e destul in problema credintei , ba chiar poate fi un mare handicap….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: