Ce i-a iertat Băsescu lui Voronin şi lui Mark Tkaciuc

Se ştie că tot românul s-a născut poet. Îi plac cuvintele cum sună, dar arareori ia seama şi la înţelesuri. Erorile grave care s-au produs în ultimii 20 de ani în spaţiul politic şi eclesial din România şi RM se datorează tocmai acestei înclinaţii native a românului spre poezie. Adică fiecare înţelege ce vrea şi se încîntă singur de adîncimea sensurilor pe care le dă unor cuvinte şi situaţii. De regulă fără prea mare legătură cu realitatea. Aşa ne-am trezit cu o dezbinare aproape iremediabilă atît la nivel diplomatic, cît şi la nivel eclesial, dintre România şi RM.

Atunci cînd mi-am arătat indignarea faţă de impulsurile „creştine” ale domnului Băsescu în faţa comuniştilor moldoveni (impulsuri care nu au lucrat şi în cazul celebrului discurs pro homosexualitate al Domniei Sale), am făcut-o tot de dragul României şi a poporului român.

Se pare că românii din România nu pătrund sensul acuzaţiei pe care Mark Tkaciuc, consilierul lui Voronin, i-a adus-o lui Traian Băsescu. „Criminalul s-a întors la locul faptei”, de această dată, nu este o poezie şi nici o etalare a lecturilor din Dostoevski. Este o acuzaţie adusă României de către comunişti în decursul a jumătate de secol, aceea de „regim-fascist” care, chipurile, nu a făcut decît să ucidă şi să jefuiască în Basarabia.

Aşadar, atunci cînd Mark Tkaciuc, un expert de primă mînă în arta manipulării, îi aruncă preşedintelui României această replică în faţă, el acuză încă o dată România de fascism. Iar Traian Băsescu, poet şi el, uită că se află în faţa unui public cu o mentalitate diferită şi răspunde ca la Cotroceni: „iaca, vă iert”. Răspunzînd provocărilor lui Voronin şi Mark Tkaciuc, peşedintele României le-a făcut, de fapt, jocul. Ar fi putut foarte bine să nu-i bage în seamă, să spună, de pildă, că n-a venit la Chişinău să vorbească despre Voronin, ci să facă treburi mai importante. Schimbul de replici pe care l-a avut cu Voronin a creat pe undeva impresia de rivalitate.

În orice caz, Voronin s-a comportat ca un preşedinte, organizîndu-şi din timp o vizită la Moscova tocmai în ziua vizitei preşedintelui României în RM. Vizită în calitate de ce? De preşedinte al partidului comunist? Tocmai la Patriarh? Dar poate că Moscova încă îl mai crede pe Voronin Preşedinte şi de aceea Băsescu evită să-l înfrunte? Sigur, Voronin a făcut-o ca să sfideze, dar şi pentru că suferă de nebăgare în seamă. A fost şi o miză pusă pe presa rusă, care depăşeşte cu mult amploarea presei româneşti, avînd un mai mare impact asupra opiniei publice internaţionale (presa rusă e mult mai citată peste tot în lume decît presa română). Iar o vizită la Patriarh, chiar şi a unui comunist, în ochii pravoslavnicilor poate părea mai ortodoxă decît prosternarea lui Băsescu în faţa comuniştilor.

Poate că din România lucrurile se văd altfel, dar basarabenilor această atitudine slabă în faţa comuniştilor, care, să nu uităm, încă mai reprezintă majoritatea parlamentară în RM, le poate lăsa un gust amar.

Foto: Unimedia

13 Responses to Ce i-a iertat Băsescu lui Voronin şi lui Mark Tkaciuc

  1. maria spune:

    Mie personal imi lasa gust amar tot cei legat de politica murdara a fostei Basarabii.Prea multa atentie si publicitate(fie si negativa) li se face celor care au nenorocit atata lume.
    Cu mult mai drag mi-ar fi fost sa citesc o rugaciune, care m-ar ajuta sa infrunt timpurile destul de complicate ce au ajuns pe Pamint, sa stiu cum sa nu gindesc prea mult la ziua de maine.

  2. pastarnac spune:

    Desigur ca, avand in vedere ce a spus de-a lungul timpului, e cel putin discutabil crestinismul lui Basescu daca nu chiar pur fariseism. Iar a ierta, fara ca cineva sa-ti fi cerut asta, e din nou discutabil. Poate ca era mai bine ca Basescu sa nu fi raspuns in niciun fel la acuzatiile lui Voronin si Tkaciuc. Dar atunci, s-ar fi gasit altii ca sa-l acuze ca nu a avut curajul sa le dea o replica celor doi, ca baga capul in nisip ca strutul.

    Lucrurile se vad diferit si exact aici cred ca trebuie lucrat. In timp ce pe dvs. Parinte va deranjeaza lipsa de fermitate a lui Basescu in privinta comunistilor, in Romania se gasesc unii sa se intrebe de ce a promis Basescu 100 milioane de euro pentru R.Moldova. Adica, iote, noi suntem in criza (ca sa nu spun alt cuvant) pana la gat, dar asta s-a trezit sa arunce cu banii contribuabililor peste Prut. Si apoi, se mai si intreaba cum numai cei cu apucaturi negustoresti din tata in fiu o fac: „ce castigam noi la treaba asta?” Imi pare rau ca sunt romani care gandesc astfel, dar e un exemplu de perspectiva diferita a situatiei. Asa cum multi basarabeni au fost tocati la cap cu ocupantul roman-fascist, si multi romani din Romania au ajuns sa creada ca in Basarabia sunt numai racheti, rusi, comunisti, infractionalitate etc. Au avut unii grija sa alimenteze presa cu tot felul de stiri de’astea negative. Sunt perspective multiple, diferite , uneori contrarii, de care trebuie sa tinem cont: unele sa le neutralizam, altele sa le promovam. In fond, ceea ce ne lipseste este cunoasterea reciproca, autentica, dezbarata de clisee.

    Majoritatea celor din tara vad doar ca Basescu a fost bine primit in Basarabia, ca ceva se misca pe zona asta. Una peste alta, cred ca aceasta vizita e binevenita si sper ca in timp sa se soldeze cu rezultate concrete pozitive, in primul rand pentru basarabeni: cetatenie mai facila, libera circulatie, educatie in Romania si altele. Este important sa le aratam ca tara nu i-a uitat si ca e gata sa-i ajute.

  3. denisbulancea spune:

    O situatie plauzibila, dar pe atit de trista. Nu stiu de ce, dar parca toata lumea se teme de condamnarea prompta a comunismului, parca toti il ocolesc. Comunismul deja a cazut nu mai are atita amploare.Sa ne amintim ca comunismul socialist a fost mai crincen si mai dur decit fascismul, facind mai multe victime decit cel din urma. Iar spre deosebire de fascism care a fost condamnat si practic s-a stins, comunismul inca mai continua.(Sigur ca la mijloc stau interese politice, ca gazul rusesc)
    De fapt Basescu i-a iertat lui Voronin, prostia si intiligenta redusa, care se ascunde dupa degetul Rusiei, comunismul in acest sens avantajindu-l.

  4. Alex spune:

    Nu cred ca astfel a gandit Tkaciuk! Presupun ca s-a referit la evenimentele din 7 aprilie … din moment ce a mentionat ca Romania este cea care a organit o lovitura de stat.

  5. mih2021 spune:

    Sarut mana Parinte! Am citit doua carti scrise de dumneavoastra si as dori sa va adaug la Blogroll daca imi permiteti ! Doamne ajuta!

  6. savatie spune:

    mih2021,

    adauga, frate, ca nu-i nici un pacat 🙂

  7. Un creştin_ortodox spune:

    Dă dovadă de „bun” creştin…

  8. dan camen spune:

    Credeam ca o sa ziceti in stilul dvs. caracteristic ca „a iubi inseamna a ierta”, aici implinindu-se reciproca> „a ierta inseamna a iubi”… pe cel iertat, (Basescu pe Voronin) 🙂

    Bine ati revenit in blogosfera parinte!

    dan.camen.

  9. Mos Ioan spune:

    Daca Voronin ar fi asasinat-o( asa cum a asasinat sute de tineri în aprilie 2009) pe fata lui Basescu, sa vezi atunci iertare………….

  10. Didi spune:

    Pe la noi in romanica marinarului lipit de carma inca 5 ani se intampla multe … „intamplari”.
    Totusi intreb : mai poate Biserica Ortodoxa sa influenteze (in mod pozitiv) politicul in Romania sau in Basarabia ?
    Mai poate asculta statul de Biserica ?(in termeni constructivi : educatie si cultura pe termen lung)
    Mai e nevoie de un asemenea dialog cand stim care e directia social-politica prost inteleasa si aplicata de ambele guverne”democratice”?
    Probabil ca nu !
    Biserica o avem de 2000 de ani , guvernele se duc si vin altele. Din moment ce statul nu respecta o institutie veche si bogata , nu ma astept sa respecte nici crestinul aflat in postura de spectator trist in fata politicianismului neo-marxist.
    Ruptura e clara iar o apropiere nu poate fi facuta decat in numele comuniunii si discernamantului crestin.

Lasă un comentariu