Traian Băsescu e mai catolic decît papa? Dar decît patriarhul Kiril?

Nu ascund că m-am bucurat de înfrîngerea candidatului socialist la alegerile prezidenţiale din România. A fost o piatră pusă sub carul mare şi roşu care calcă Europa. Iar vizita la Chişinău a proaspătului preşedinte reales al României mă aşteptam să aibă şi ea ceva mai multă dîrzenie în faţa balaurului comunist. Nu că l-aş crede pe Traian Băsescu un Făt-Frumos, dar nu mă aşteptam să văd în el un papă care împarte indulgenţe bolşevicilor.

La atacurile mojiceşti ale lui Voronin, care l-a sfătuit să stea acasă şi ale lui Tkaciuc, care l-a numit „criminal întors la locul faptei”, domnul Băsescu a răspuns: „Sînt creştin. Îl iert pe Voronin!” Nu ştiu dacă Traian Băsescu a fost sau nu informat, dar taman în ziua vizitei domniei sale la Chişinău Voronin se afla în vizită la Moscova, la patriarhul Kiril care, probabil, l-a iertat şi el.

Se pare că de la Iliescu încoace poporul român nu a mai avut un om atît de iertat ca Voronin.

Şi ca să închei în acelaşi ton descurajant. Voroavele înalte despre „acordul privind micul trafic de frontieră” prin care basarabenilor cu domiciliu în raza graniţelor li se va permite intrarea în România fără vize nu e un merit, ci o scădere a politicii româneşti. Cum de ungurii din Croaţia circulă în spaţiul Schengen fără viză, iar românii basarabeni nu pot intra nici măcar în România? Ştiu, e o întrebare retorică. Dar poate că pînă data viitoare, cînd preşedintele României şi al RM se vor întîlni să-şi dea medalii unul altuia, vom avea şi răspunsul.

Colaj Unimedia

Citeşte şi: Ce i-a iertat Băsescu lui Voronin şi lui Mark Tkaciuc

28 Responses to Traian Băsescu e mai catolic decît papa? Dar decît patriarhul Kiril?

 1. Donkeypapuas spune:

  Pentru că acest chelios sectant vă prosteşte în faţă?
  PS: aceste pătlăgele roşii pe care le-am avut la guvernare pe timpul lui Ilici Iliescu au introdus totuşi Religia în şcoli. Sub sectantul Băsescu va fi scoasă.

 2. Maria Donea spune:

  Mă dezamăgiți Părinte. Pot înțelege reacția sfinției voastre față de regimul comunist din Moldova, dar nu pot înțelege cum de v-ați putut lăsa îmbrobodit de manifestările creștine ale lui Băsescu, cel care pufnea în râs la auzul numelui părintelui Galeriu, despre care cineva a spus că i-a fost duhovnic. Dacă Traian Băsescu a ajuns model pentru creștinii ortodocși din țara asta, atunci, Dumnezeu să ne aibă în pază, nu mai avem scăpare! Cine a vrut să scape de Geoană sau Antonescu în România, ar trebui să poarte greutatea actuală în locul celor pentru care au votat! Inclusiv diaspora! Să împartă foametea, sărăcia, drepturile încălcate fățiș, cu noi, care trăim în țara asta și cărora ni s-au furat voturile! Constat cu tristețe că și sfinția voastră preferați ateismul lui Băsescu, grosolănia, minciuna, jocurile de culise, răzbunarea, în locul unor oameni tineri, fără manifestări dictatoriale, fără un vocabular de ghetou…Cred că ați trăit prea mult în comunism, poate nu puteți fără…În fond Băsescu este tot un Voronin, dar are deasupra blănii de lup, una de oaie inocentă, subit și declarativ…încreștinată!

 3. Vladimir B. spune:

  Sincer să fiu, pe mine vizita lui Băsescu la Chişinău mă lasă rece! Băsescu n’are ce să ierte, nici pe cine. Căci accederea la putere în RM a lui Voronin i’o datorăm (aproape în exclusivitate), el este cel care trebuie iertat, de întregul popor român! Doar că noi nu ştim să umplăm la nuanţe, constatăm că Voronin a fost o catastrofă pentru perioada 2005-2009, dar punem la socoteală că anume Băsescu a fost acela care a îndemnat pe minuanţii noştri patrioţi să-l voteze în Parlament, pentru care a şi primit carul cu vinuri, la Cotroceni…ce a urmat am văzut cu toţii! Acum, eram convins că Băsescu îl va căuta la Chişinău pe Voronin, pentru „împăcare”, doar că „papa” a plecat acolo unde e iubit mai mult. Şi poate mai sincer. Să nu uităm că alături de Medvedev şi Putin la înscăunarea PF Chirill a stat anume Voronin. Şi niciun alt şef de stat. Asta nu e puţin…

 4. observator spune:

  Parinte, gresiti un pic in legatura cu vizele – cetatenii Serbiei nu mai au nevoie de vize in UE, dar cetatenii RM au. Despre asta e vorba. Ungurii din Serbia (in Croatia nu prea exista unguri) au avut nevoie de vize la intrarea in Ungaria si UE pana la ridicarea vizelor de catre UE acum cateva saptamani.
  Daca intelegi maghiara: http://index.hu/kulfold/eu/2009/11/27/december_19-tol_vizum_nelkul_johetnek_a_vajdasagi_magyarok/
  Sper sa se intample acelasi lucru cu Moldova, dar va mai dura ceva, din pacate.

 5. E grav cand popii se dau cu parerea despre politichia romaneasca, despre care nu prea au habar. Cica s-a bucurat de infrangerea unui socialist, stiind ca a revenit la carma tarii un comunist.

  Parinte, da ce spuneti despre marele teolog roman Gala Galaction care era social-democrat ca orientare? Dar despre Iuliu Maniu si Ion Mihalache, martiri ai inchisorilor romanesti, care au fost de stanga, ce parere aveti?

 6. pastarnac spune:

  Traiesc in Romania. Nu l-am agreat pe Basescu inca de la inceput, din 2005. Il consider o pacoste pentru tara. Un singur lucru care am apreciat si mi-a placut la el: politica si atitudinea fata de Basarabia. Am urmarit imaginile vizitei lui la Chisinau. Cu toata antipatia pe care i-o port, m-a uns la inima cand am vazut cum a fost aclamat de acei oameni. Acei romani basarabeni nu il aclamau pe acel Basescu pe care eu nu pot sa il suport, ci pe Presedinte Romaniei.

  Sangele apa nu se face, dar se pierde in van si se decoloreaza daca noi romanii, de pe ambele maluri ale Prutului, nu vom fi capabil sa facem lucruri concrete care sa ne aproprie. Sefii de stat, oamenii politici, au responsabilitatea lor. Dar la fel avem si noi, oamenii mai de la talpa tarii. Nu trebuie sa asteptam totul de la conducatori.

  Legat de mesajul cu iertarea lui Voronin. Eu nu l-as condamna pe Basescu. Probabil nu a vrut sa irite acei cetateni moldoveni care inca sunt atasati de Voronin si de ceea ce el reprezinta. Nu a vrut sa irite si mai mult spiritele. I-ar fi facut jocul lui Voronin daca raspundea la impertinenta si mojicie in acelasi fel.

 7. Vladimir B. spune:

  pt.Maria Donea:
  patetismul Dvs. mă face să rîd sardonic, amar. Reiese că aţi fi dorit o revenire la putere a oamenilor lui Iliescu…Nu uitaţi că atitudinile lui Băsescu la adresa Basarabiei – sunt gesturi de imagine, nicidecum de convingere, el are nevoie să arate în Europa că sunt mai mulţi români decît arată statisticile…ca să-i crească dănsului aripile, că domină peste o ţară mai mare decăt este. Capital simbolic se numeşte.

 8. daniela spune:

  eu stiam ca basescu se spovedise acum cativa ani la parintele arsenie papacioc.bine,asta nu-l face sfant,nici macar crestin,in fine.n-as vrea sa deschid cine stie ce controversa la adresa parintelui-Doamne fereste!sa nu-mi fie!dar clar basescu e dubios,din multe puncte de vedere-stiam asta si cand l-am votat in turul 2.acum o sa-l critic doar pe partea cu religia,pt ca restul ar dura prea mult si sunt prea obosita acum:nu pot sa-l uit de cand a participat la „chestia” ecumenista de la sibiu.sa zicem ca el e oarecum mai constrans politic(dar mai bine nu zicem),sa zicem ca a vrut sa evite vreun rau mai mare(dar mai bine nu zicem).nu am auzit povestirile legate de pr galeriu,dar desi,probabil,la inceput participa la diferitele manifestatii religioase mai cu…convingere,acum se roteste dupa cum ii priieste.urat!

 9. Maria Donea spune:

  Vladimir B, greșești hai să spun așa… patetic! Și după ce că greșești, îți permiți să și râzi sardonic de …părerile altor oameni. Să-ți spun de ce greșești: nu doresc oamenii lui Iliescu la putere, deși până și aceștia sunt mai umani decât incapabilii lui Băsescu. Aș fi vrut o prezență mai cinstită, mai curată, mai creștinească, mai sinceră, mai puțin duplicitară! Și mai tânără, o adiere mai proaspătă, ca să folosesc un termen mai plastic.
  Cât despre atitudinea lui Băsescu față de Basarabia, eu nu cred în asta, Basarabia și-a primit bănuții (100.000 euro nerambursabili) pentru voturile pe care românii de acolo le-au oferit lui Băsescu. După acest gest mercantil (binevenit-ar spune unii, jignitor-aș zice eu), Băsescu nu va mai face altul! Nici măcar de imagine… De ce? Pentru că are treburi mult mai importante decât așteptările românilor, când să-i mai pese și de basarabeni? Cuvintele mari și cu sens profund ale domniei sale sunt o apă de ploaie la fel de banală precum cea de la robinet, de zi cu zi.
  Tendințele totalitare ale lui Băsescu sunt vechi, de pe vremea când era secretar de stat în Ministerul Transporturilor, numit fiind și în subordinea Elenei Ceaușescu. Doar că sunt ici colo împănate cu manifestări mai practice, marinărești!
  În fine…cine sunt eu să-mi dau cu părerea, dacă a îngăduit Dumnezeu așa probabil că merităm și vom avea destul timp să trăim cu intensitate consecințele.

 10. adrian spune:

  Pretuiti timpul
  Isus Hristos ne-a dat puterea sa iertam vrajmasii….
  dracul nu se va putea lega de tine atunci cand gandurile tale vor fi numai inspre EL … asta inseamna ca atunci cand vei intra in spiritul gandirii omenesti el are cale libera …

 11. Vladimir B. spune:

  Păi, să ne dea Bunul Dumnezeu să avem zile să trăim! Și să vedem…

 12. Victor Roncea spune:

  Scuza-ma ca poate te intrerup din rugaciune P Savatie. Dar Kiril nu e cumva patriarhul tau?
  Doamne ajuta!

 13. ghenadie spune:

  unde e finnes…unde e tepes?
  iertarea e pt cel care se pocaieste,pt cel care staruie in rautate sunt sagetile cele de foc din mana lui Dumnezeu!striga catre Dumnezeu sangele celor prigoniti de catre ei…unii vorbiti despre iertare pt ca va merge prea bine si pt ca inca nu ati iertat inca pe nimeni care sa va fi facut un rau mare!

 14. ANAMORF spune:

  Băsescu e mai ortodox decât Patriarhul Constantinopolului !

 15. savatie spune:

  @Victor Roncea

  Hai ca te scuz, frate Victore, sint crestin. S-a inteles ca am zis ceva de rau de patriarh?

 16. avatar spune:

  fara cearta. base nu merita 🙂

 17. Vladimir B. spune:

  Aici e și buba, că poți ortodox, fără a fi deloc un credincios! Este drama pe care doar puțini sunt capabili să o perceapă. Trăirea – contează, faptele discrete, cumsecade, iertarea și iubirea, nu o gestică și o retorică demonstrative…”ortodoxia” lui Basescu se manifestă mai ales atunci cînd spune că s-a plictisit de atîția filosofi, cu referire la cei din administrația prezidențială! Menționez că cei mai de taină sfetinici ai săi sunt de formație filosofi (Lucian Avramescu, Bogdan Cazaban ș.a.)

 18. Lucian Bureriu spune:

  Nu cumva Băseskov face un cadou basarabenilor tocmai din banii pe care îi împrumutăm, cu chiu, cu vai, de la FMI? N-a cheltuit destul pentru deșănțata-i propagandă electorală?

 19. Vladimir B. spune:

  Păi și asta e campanie: pentru a-l treilea mandat, că din Basarabia o să-i vină grosul voturilor!

 20. elena spune:

  Ma mira la fratele Victor Roncea repeziciunea cu care(inca)sare in apararea marelui si bravului nostru prezident,in timpul caruia ne merge atat de bine noua romanilor,din toate punctele de vedere,inclusiv din punct de vedere al vietii de crestini ortodocsi ce suntem!Sub mandatul actualului prezident,nu s-au scos icoanele din scoli,ba mai mult,nu avem nici acte biometrice,basescu ascultand de marele Duhovnic al neamului nostru,de Parintele Iustin Parvu,care i-a trimis bravului nostru conducator,un memoriu,la Cotroceni,pentru organizarea unui referendum cu privire la actele acestea!Nu avea si nici nu are de gand sa legalizeze prostitutia,nu foloseste unelte demonice pentru a „atrage”asupra sa tot felul de energii violet,manolea ala din campania electorala,de statea la juma’de metru de presedinte,de fapt nici nu exista,este un trucaj ordinar,n-ati vazut pixel-ul albastru(violet)?Sa-ti fie rusine,Dinu Patriciu!
  Parinte,mai facem si noi haz de necaz,iertati!
  Acum,sa fim seriosi,nu cred ca-si mai imagineaza cineva ca s-ar mai gasi vreun Stefan cel Mare si Sfant sau vreun Martir Brancoveanu,sa ne conduca!Nici poporul nu mai este cel de atunci si cred ca ar fi foarte greu sa mai gasim un astfel de om!Iar daca Bunul Dumnezeu a ingaduit sa avem astfel de conducatori…
  Tuturor celor ce poarta numele Sfintilor Mari Dascali ai lumii crestine,Sfintii Trei Ierarhi Vasile,Grigorie si Ioan,sanatate si minte luminata de Hristos Domnul!

 21. ana ioana spune:

  @ioana
  Doamne ajuta! Cred ca glumesti in legatură cu virtuțile lui Băsescu! Oare nu știi că la noi în țară pașapoartele au cip, la fel și permisele de conducere. Întotdeauna nu sunt permise la acești președinți inițiativele personale. Nu prea cred că a fost o minune faptul că Băsescu a ieșit președinte. Și apoi, mai mare minune decat toate minunile ar fi ca Băsesu să asculte de acest mare duhovnic al neamului, Justin Parvu.

 22. teo spune:

  Brother V.Roncea….
  Extremis extremicus extremiculus…

 23. Moromete spune:

  Parinte, Basescu s-a remarcat, in 2003-2004, prin faptul ca a reusit, intr-o tara destul de ortodoxa cum e a noastra, sa adune oamenii la miting (!) in Parcul Carol impotriva daramarii mausoleului comunist (!) ca sa fie inaltata acolo Catedrala mantuirii. S-a opus, de fapt, oricarui amplasament al ei, cat a putut…
  Ca pe urma a plans pe la manifestari religioase si tinea cuvantari ca la birt prin biserici, cocotat pe soleie, la toate sarbatorile, asta e o alta istorie…

 24. monica spune:

  Doamne iarta-ma parinte dar nu ma asteptam sa-l vedeti asa pe Basescu si pe Geoana(cu duhovnic pe parintele Galeriu si Teofil Paraianu la care privegheri a participat in deosebita taina).Iertare pentru sminteala pe care v-o provoc dar din punct de vedere religios si nu numai este haul intre cei doi.Doamne ajuta!

 25. Hohmah spune:

  Vin si eu …prin iunie 🙂 si zic :

  Observ o „lupta surda” pentru ca Parintele Savatie sa condamne pe Basescu , sa nu ierte comunistii, sa faca ceva , orice , numai sa fie „cu noi” NU cu „ceilalti”.
  Observ de asemenea ca sunt unii (dintre ei chiar cunoscuti bine ca Victor Roncea) care in dragostea lor marturisita intru Hristos uita din pacate esenta a ceea ce propovaduiesc : Dragostea pentru dusman!
  Mergand pe „logica mintii” lui @donkeypapuas se poate spune ca „macar Gheorghiu Dej a scos trupele rusesti din tara” …, iar dupa @Victor Roncea … primii Crestini, care-si huiduiau preotii si plecau din Biserica daca acestia vorbeau prost despre Hristos sau faceau lucruri nedemne, sunt niste farisei !
  Fratilor , nu faceti cu totii decat sa …judecati pe altii !
  Cand Parintele Savatie va gresi , daca va gresi , Dumnezeu il va judeca !
  Asa cum ne va judeca pe toti !
  Cat despre Basescu …se poate spune fara echivoc ca este un …ratacit!
  Dar despre Iliescu, urmasii lui si aliatii lui, se poate spune un singur lucru , si mai grav : Detalii !
  ––
  Frate Roncea ! La ce televiziuni propovaduiesti ? Fratii Paunescu sunt buni sau rai ? Sau …sunt mai crestini decat Basescu ?
  Nu este nevoie sa raspunzi ! Raspunde-i lui Dumnezeu , seara cand iti faci rugaciunea de ieratre a pacatelor.
  Acum observ ca te „lupti” si cu Fratele Dan Puric ! Multumita lui Dumnezeu esti liber sa faci ce vrei, dar si eu sunt la fel de liber sa-ti spun ca nu-i vei convinge decat pe cei ca tine ! Asa bun sau rau cum te consideri !
  Parintele Savatie si Biserica are alt rol pe acest pamant !

 26. francisc spune:

  Savatie, preotul lui Basescu. Moraru ziaristul lui Basescu. Pora, intelectuala lui Basescu. Super;

 27. Flori spune:

  Pt Francisc.
  Afirmatiile tale sunt de prost gust. Daca nu ai inteles pana acum rolul Parintelui Savatie e vina ta.
  Parinte, am reusit in cele din urma sa citesc ultima carte „Diavolul este politic corect” si trebuie sa recunosc ca m-a marcat. Ma bucur ca exista oameni ca dumneavoastra care trag semnale de alarma. Din pacate multi dintre cei care citesc scrierile dumneavoastra nu inteleg mesajul, ideea, esenta. Cu toate acestea consider ca aceasta ultima aparitie ar trebui introdusa in programa disciplinei Limba si Literatura romana pentru ciclul liceal. Poate asa li se mai deschide mintea acestor copii- noua generatie- care, din pacate, devin pe zi ce trece personajele cartii dumneavoastra.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: