Va fi sau nu vlădica Teodosie ţapul ispăşitor al BOR?

Cazul vlădicăi Teodosie este unul cît se poate de trist. Îmi este jenă să comentez astfel de întîmplări din motivul creşterii mele ceva mai bărbăteşti decît a celora care se pot coborî la folosirea camerei ascunse, indiferent care ar fi scopul invocat. Sînt dintre cei care nu s-au alăturat niciodată colegilor care spionau toaleta şcolii şi duşul taberei de pionieri.

Nu vreau să acopăr ceea ce nu se mai poate acoperi. Vlădica Teodosie va răspunde, probabil, în faţa Sfîntului Sinod, aşa cum va răspunde şi în faţa judecăţii civile.

Cred că arhiepiscopul Teodosie a fost atras în cursă de către oameni din anturajul său care îi cunoşteau bine slăbiciunile. Ar fi naiv să credem că doi jurnalişti oarecare au jertfit peste o mie de euro în numele investigaţiei jurnalistice, fără să aibă asigurarea că materialul le va reuşi. Dacă aceşti bani au fost plătiţi de România Liberă, înseamnă că acest organ de presă este mai mult decît un simplu organ de presă. Iar dacă banii au fost plătiţi de o persoană privată, înseamnă că România Liberă oferă servicii de spionaj şi detectiv particular contra cost. În orice caz, folosirea camerei ascunse mi se pare că depăşeşte limitele deontologiei omului de presă, fiind o treabă a procuraturii şi a angajaţilor săi. Sau mitul despre jurnaliştii securişti este adevărat?

Ce-ar fi, de pildă, dacă un „jurnalist” s-ar învîrti în jurul fiicei preşedintelui şi, pînă la urmă, ar pătrunde în familia acesteia sub pretextul că vrea să o ia de nevastă, ba chiar să se însoare cu ea. Mai apoi să instaleze camere ascunse în dormitorul şi în toaleta socrului său. Iar mai apoi să facă un material bombă despre certurile şi intimităţile din familia preşedintelui, aşa, cu titlu de investigaţie jurnalistică. Ori tocmai aşa ceva au făcut cei de la România Liberă în materialul de azi (că articol nu pot să-l numesc) despre mănăstirea Cozia care vine ca o continuare a celor petrecute la Constanţa.

În sfîrşit, mi se pare că trăim apusul presei. Oamenii sînt mişcaţi doar de bîrfă şi mojicie. Românul nostru parcă ia o gură de aer cînd află că cineva a nimerit la ananghie, parcă se simte el mai uşurat.

Să vedem ce va urma. Dacă în cazul mitropolitului Corneanu Sinodul a dat-o la pace, în cazul arhiepiscopului Teodosie s-ar putea să nu mai fie chiar atît de uşor. Din cîte cunosc, este primul proces penal intentat împotriva unui ierarh în România. Dogmele şi credinţa mai pot fi trecute cu vederea, dar cînd e vorba de bani treaba se îngroaşă. Nu m-aş mira dacă patriarhul Daniel va slobozi în acest an un ţap ispăşitor spre iertarea păcatelor Patriarhiei Române.

Sondaj de opinie: Fapta arhiepiscopului Teodosie vi se pare mai gravă decît cea a mitropolitului Corneanu?

86 Responses to Va fi sau nu vlădica Teodosie ţapul ispăşitor al BOR?

  1. ghenadie spune:

    Simonia este anatematizata inca din inceputurile apostoliei…am vazut inregistrarea pe un site…parerea mea este ca a favorizat pe individul acela la intrarea in facultatea de teologie,cat despre preotie nu s-a batut palma ci doar s-a vorbit ca despre o consecinta a absolvirii studiilor teologice!
    Ce a patit ortodoxia din Romania?Nu mai stie Evanghelia?…Cica unu a zis ca vine la vie si nu a venit iar altul ca nu vine iar parandu-i rau s-a dus!
    Daca cineva are hepatita si nu o trateaza si nici macar nu recunoaste atunci in mod constient face MULT RAU celor din jur prin faptul ca merge printre ei imbolnavindu-i.
    Dar daca cineva are raceala…cred ca cei care se molipsesc de la el se pot trata mult usor.
    Sinodul a lasat hepatita sa se imprastie in Ardeal…

  2. Iuliana spune:

    Uf!Marturisesc ca ma doare tare, pentru ca IPS Teodosie mi-era drag si ma impresiona cand slujea sau spunra Psalmii Utreniei. L-am auzit de cateva ori Imi cine a plange, ca si cum o ruda a[propiata ar fi patit un mare necaz. Poate ca sunt naiva. Dar nu prea suport atacurile la adresa biserici. Eu am inteles ca greselile fratilor trebuie acoperite, iar gresitul indreptat cu blandete. Mi-a mai trecut prin minte ca inaltimea rangului arhieresc provoaca o ameteala similara cu cea a politicienilor cand vin la putere si viciaza si pe oamenii duhovnicesti. Ma gandesc ca IPS o fi vrut sa faca vreun act de caritate cu banii aceia, uitand ca modul in care au fost obtinuti e pacatos. Nu mai zic nimic. E prea confuz si pot gresi mai rau. Imi cer iertare.

  3. ion adrian spune:

    Parinte ,
    Parafrazez desigur in cu totul alt registru:
    Cu IPS Teodosie se intampla ce trebuia sa se intample, dar vai de cel prin care se realizeaza asta.

  4. misu1987 spune:

    Nu cred ca IPS Teodosie este singurul ierarh care se ocupa cu asa ceva. Imi vine chiar sa-i iau apararea pentru ca este ierarhul meu. Dar a fost ales ca tap ispasitor pentru ca sunt multi care nu il suporta, mai ales dupa faza cu lumina sfanta pe care a ales sa o primeasca de la IPS Pimen. De cand tot incearca sa transforme Arhiepiscopia Tomisului in mitropolie, i s-a tot ingradit puterea. Sincer, mi-ar parea rau sa fie caterisit, mai ales ca este un ierarh care impresioneaza prin slujire si prin predici. Pot chiar sa spun ca are un har aparte. A cadea IPS Teodosie ar insemna sa cada mai toti din BOR. Oricum, daca ar fi sa ne gandim, exista lucruri mai grave pe care le fac sinodalii nostri si despre care nu prea se vorbesc, pentru ca se ajunge mai greu la un mitropolit sau patriarh decat la un arhiepiscop.

  5. blaga spune:

    Draga Iuliana ,eu si sotia mea simtim ca tine si in adanc stim ca numai Dumnezeu stie cu ce inima a facut Episcopul aceste fapte,si de ce a ingaduit sa fie astfel umilit cel caruia si noi i-am vazut fapte bune…El o sa ne arate si inimile tuturor care au fost aratati public dar si pe cei care au lucrat la aceasta descoperire

  6. VladR spune:

    Iubite Parinte, imi pare rau ca de data aceasta nu pot fi intru totul de acord cu dumneavoastra.

    Omul nedesavarsit din mine a avut doua sentimente ieri, cand am citit prima data articolul despre IPS Teodosie: unul de tristete pentru starea Bisericiisi a ierarhilor ei, dar si a noastra, si unul de bucurie, ca asemenea odioase fapte sunt deconspirate fara patima de catre jurnalisti.

    Asa cum si dumneavoastra ati marturisit de atatea ori in scris cu mult tact si delicatete duhovniceasca, Biserica noastra sufera de Tare cronicizate.

    In ultimii ani am fost martori la multe scandaluri care s-au finalizat intotdeauna prin bagarea sub pres a problemelor si pasivitate.

    Eu personal nu cred ca o asemenea atitudine poate ajuta. Societatea civila, FOR si alte organizatii tot trag semnale de alarma si raspunsul este … tacere.

    Am cunoscuti care s-au smintit din pricina acestor scandaluri, pentru faptul ca ele nu au avut nici o finalitate. Nu le iau partea, dar nu pot nici sa ma autosugestionez, asa cum fac unii cititori de aici, ca poate raul nu e chiar asa rau.

    Cred ca in compozitia aluatului de crestin intra si barbatia, demnitatea, impetuozitatea. Din pacate aceste atribute au fost marginalizate deseori si putini mai sunt cei care le poseda (va numarati printre acesti putini).

    De aceea personal nu pot sa inteleg de ce sunteti atat de scarbit de faptele jurnalistilor. Eu sunt mai scarbit de coruptie, de musamalizare, de aceasta stransa „sinergie” intre Stat si biserica administrativa.

    Oare nu parintele Rafail Noica, cu cativa ani in urma, adresa o scrisoare unui inalt prelat in care ii solicita sa opteze pentru o curatare a Bisericii de toate ambiguitatile, de curatare a graului de neghina, pentru ca nu cumva si graul sa se intineze de neghina?

    Acest status-quo nu foloseste nimanui. Nici Bisericii, care se vede lovita din toate partile si tarele ei deconspirate, dar nici crestinilor, care isi pleaca capul cu rusine pentru faptele pe care ei le tolereaza, caci multi le stim de ani buni de zile.

    Si cu toate acestea noi, cei mici, ce am facut pentru a imbunatati situatia? Cum i-am ajutat pe preoti, cum i-am ajutat pe calugari? Caci si acestia sunt oameni, si ei trebuie intelesi, ascultati, mangaiati.

    Noi, crestinii, am inteles ca rolul nostru in relatia cu clerul si monahii sa fie de parte solicitanta, solicitanta fara nici un discernamant si fara limite a harului acestora care, de multe ori, s-au daruit sacrificial cu multa dragoste pana la epuizare. Ei bine, si acesti oameni trebuie ajutati sa se mantuiasca si sa ne mantuiasca. Trebuie sa ajutam la o selectie buna a celor ce ne vor indruma pe drumul stramt al mantuirii.

    In aceste conditii eu cred ca era vremea ca asemenea dureroase fapte sa fie date la iveala, pentru rusinarea celor care ar fi trebuit sa cunoasca mai bine ca noi implicatiile lor.

    In acelasi timp cred ca e nevoie sa ne implicam fiecare dintre noi cat mai mult posibil in viata bisericeasca. Si asta se poate face simplu: in situatia in care intalnim preoti cu scaderi, sa-i evitam, sa nu mai mergem la locasul lor, sa spunem si fratilor nostri apropiati aceste lucruri cu delicatete, pentru a se feri si ei; sa nu mai dam pomelnice cu bani (banii aceia mai bine ii punem ori in cutia milei, ori cumparam dupa o prealabila consultare cu preotul lucruri de folos in biserica respectiva: icoane, obiecte liturgice); sa avem curajul sa vorbim deschis si cu durere in particular cu asemenea preoti/monahi, spunandu-le ce ne raneste la ei, spunandu-le asta fara ranchiuna. Si altele pe care, cu dragoste si responsabilitate vom sti sa le facem cand ne vom confrunta cu astfel de cazuri.

    Biserica nu se poate innoi duhovniceste decat prin ACTIUNE si DIMPREUNA-LUCRARE. Atitudinea de „laissez-faire” va adanci criza morala si va imputina si mai mult numarul credinciosilor. Caci cel rau cauta ca si pe cei alesi sa ii desparta de Hristos.

    Cu dragoste intru Hristos,

    Vlad

  7. liviu spune:

    Din unghiul hulitorilor de Dumnezeu este un deliciu mediatic sa asiste la o cadere spectaculosa care le da apa la moara si satisfactie de moment(spirituala?)
    Dar trebuie sa-i dezamagesc!
    Sa presupunem ca „Iuda cu camera ascunsa” a prezentat un caz real,nemistificat , iar din punct de vedere legal Inalt preasfintitul cade sub incidenta justitiei.Aceasta inseamna ca in planul lui Dumnezeu de mantuire-acest om ( si preotii sunt oameni cu slabiciuni ) trebuie sa se smereasca pentru a se ridica mai puternic asemenea lui David, Manase, Maria Magdalena,Maria Egipteanca ca sa nu mai vorbim de talharul pocait de pe cruce care a si devenit primul cetatean al raiului.
    Unghiul din care privesc personal cazul este unul de esenta crestina ,in care „ochiul curat vede curat „. In primele comunitati crestine credinciosii isi aduceau averea si o puneau in slujba comunitatii daruindu-se in intregime vietii intru Hristos. Cate nu a realizat Sfantul Vasile cel Mare cu astfel de donatii in „Vasiliada ” sa de ajutorare a celor bolnavi,flamanzi si neajutorati? Oare poate crede cineva ,cu cugetul curat, ca un monah care s-a daruit lui Hristos ,poate folosi acesti bani in propriul sau folos? Daca da,acela nu are si nu a avut nicioadata traire crestina !

  8. savatie spune:

    VladR,

    nu am indreptatit nici o clipa fapta ierarhului. Dar imi pare rau ca Biserica nu se foloseste de caile si instrumentele interne pentru cercetarea unor astfel de cazuri pe care le stiu pina si copiii, ci asteapta pina vin jurnalistii sa scoata totul cu miinile lor nu tocmai ortodoxe. Metoda deconspirarii a fost una josnica si constat ca ea devine normala in societatea de azi. Vezi si articolul despre manastirea Cozia in care aceeasi echipa de jurnalisti depasesc orice limita a bunului simt.

  9. savatie spune:

    liviu,

    oamenii gresec. Destul este sa nu le judecam aspru greseala, dar nu trebuie sa incercam a face din greseala o virtute.

  10. VladR spune:

    Inteleg Parinte ca sunt anumite fapte/vorbe care nu ar fi trebuit dezvaluite in totalitate, pentru a nu soca credinciosii si nu numai.

    Dar atunci cum putem caracteriza reactia IPS Teodosie care si-a angajat avocati care, in numele clientului lor, il numesc pe ziarist un biet frustrat?

    Va spun cum sinceritate ca tot ce scriu acum este cu durere si fara nici un fel de satisfactie. Recunosc inca o data ca am avut un sentiment de bucurie ieri, dar acum nu mi-a ramas decat durerea.

    http://www.romanialibera.ro/a153104/teodosie-este-o-inscenare-patriarhia-filmul-e-indubitabil.html

  11. liviu spune:

    Asa este parinte,pe blogul preasfintiei voastre recunosc (numai aici recunosc) ca sunt putin partinitor.Cred de asemenea ca asa trebuie sa fie fratii intre ei. M-au indurerat prea mult comentariile vrasmasilor si hulitorilor de Dumnezeu de pe alte site-uri

  12. Donkeypapuas spune:

    Despre ce vorbiţi? Despre Băcănia liberă? Despre ziarul individului care şi-a dat afară pe rând toţi colaboratorii? Nemernicul ăla ţine lecţii de morală?

    De fapt lecţii de morală vor fi în drept să ne ţină indivizi de teapa lui Băcanu şi a slugoilor lui în momentul în care vor îndrăzni să-i filmeze cu camera ascunsă pe indivizi precum Vântu, Voiculescu, Patriciu, Puiu Popoviciu (se mai aude ceva de ăsta?).

  13. VladR spune:

    Parinte, sa nu ma intelegeti gresit.

    Singurul lucru cu care nu sunt de acord este supararea pe care v-a pricinuit-o atitudinea reporterilor.

    Dumneavoastra ii judecati (a se intelege prin judecata=analiza) dintr-o perspectiva crestina, in care in astfel de situatii caderile nu sunt facute publice, ci se cauta in taina indreptarea pacatosului.

    Insa acesti ziaristi cred ca trebuie judecati dintr-o perspectiva laica, pentru ca ei se comporta ca atare.

    Traim intr-o colectivitate eterogena. Vremurile in care Biserica avea un cuvant greu de spus in societatea si aceasta o avea ca etalon sunt apuse.

    De aceea eu personal nu ii condamn pe ziaristi. Mai ales ca, spre deosebire de mediatizarea cazului Tanacu, acum nu mai avem parte de nici un fel de epitete si pareri personale scandaloase la adresa Bisericii in intregul ei sau a reprezentantilor acesteia.

    In societatea noastra secularizata, ei au avut curajul de a cauta sa vada daca Biserica isi urmeaza principiile, adica daca Il urmeaza pe Hristos.

    Vremurile in care Biserica era un etalon sunt apuse, dar omul este intr-o permanenta cautare, costienta sau nu, a sensului vietii sale, care este comuniunea cu Hristos sau mantuirea.

    De aceea demersul lor este pentru mine explicabil, iar rezultatele anchetei sunt dureros de reale.

    In legatura cu apararea facuta de avocati IPS Teodosie, eu l-as fi sfatuit altfel pe clientul meu: in fata unor dovezi zdrobitoare singura solutie era recunoasterea fara ezitare a faptei. Cred ca intr-o astfel de situatie pocainta sincera, urmand caderii, i-ar fi adus infinit mai mult respect din partea atat a credinciosilor cat si a necredinciosilor.

    Va rog sa ma iertati, Parinte, de indrazneala, si daca am gresit, astept comentariile dv.

  14. evsevie spune:

    Cat de departe suntem de vremile in care Patriarhi ai Constantinopolului erau depusi din treapta pentru abateri.

    E clar ca la mijloc e simonie, cumpararea harului. Mita e sustinuta de prostii care o ofera.

    Ma intristez ca se sifoneaza fata Bisericii, inca o data e palmuita, ca doar pe Hristos reprezinta. Si Hristos tot pentru noi s-a lasat palmuit.

    Dar, numai asa, trebuie sa recunoastem Parinte Savatie, numai prin „miseleasca” descoperire facuta de jurnalisti s-a putut scoate la iveala ceea ce mult se discuta dar nimeni din mediul teologic nu avea curajul sa o prezinte spre a fi sanctionata. Si acum nu ma refer doar la Tomis… cu siguranta tremura si alte centre eparhiale. De ce? Pentru ca inca o data realizam ca toti suntem oameni, cu slabiciuni. Dar daca eu, cel mic, sunt tras la raspundere de cel mare… atunci si pentru cel mare trebuie sa fie un mai mare care sa-l traga la raspundere…Daca eu sunt sanctionat pt abateri canonice, atunci si cel ce ma sanctioneaza pe pamant trebuie sa fie sanctionat tot pe pamant in cazul abaterii.

    Unii se vor sminti, dar poate numai asa se trezesc toti… din constiinta adormita. Macar din teama pentru moment, simonia sau mituirea la centre eparhiale va fi sistata.
    De-a Domnul pe veci!

  15. Iuliana spune:

    Imi pare rau: urasc pacatul facut, dar nu pot gandi nimic rau de IPS. Ma gandesc: daca as avea un copil sau frate sau parinte bolnav in casa, ce as face cu el? L-as arunca in strada sau as incerca sa-l vindec?
    Reactia IPS cred ca este una de panica. Spaima nu-i ingaduie sa recunoasca deschis greseala si sa se pocaiasca pentru ea. Sa-i ajute Domnul sa prinda putere pentru a face ceea ce este demn si cinstit!

  16. ADEVARATA FATA A LUI TEODOSIE

    Teodosie isi merita pe deplin supranumele de SPAGOVEANUL, botezat de mass-media datorita scandalurilor din presa ce au demascat potlogariile sale!
    Cei din anturajul strans a lui Teodosie precis vor sari sa nege adevarurile ce le voi enunta datorita faptului ca se incadreaza in aceasi
    profil de oportunisti,arghirofili,simonisti si in primul rand lingai!
    Stau de multi ani la Constanta si va relatez succint sa intelegeti ce om este cu adevarat.

    1. Seminarul Teologic si Facultatea de Teologie

    Vanzarea diplomelor sau a examenelor de admitere incepe din vremea cand era vicar la Bucuresti!
    Aici vindea tot ce putea!
    Banii ii incasa personal si de foarte multe ori prin parintele Iliuta casatorit cu nepoata sa!
    Vreti sa deveniti Masterand? Eu am reusit! Cu bani se rezolva toate!
    Ce sa va spun ca examenul de admitere si toate examenele pe parcursul a 2 ani au fost un fleac, nu ca as fi un bun telog, ci ca am uns unde trebuie!
    Sa va spun ca masternazii nici nu vinla cursuri?
    Ca sunt preoti din toata tara ce nu au sansa sa intre si sa termine un master la Iasi sau Bucuresti sau Cluj datorita slabei pregatiri teologice?
    Sa va zic cum merge notarea sau spaga la profesorii Colotelo,Nechita , Citiriga,Rusu, Severin sau mai ales la Tomici?
    Asta si cu spaga data la Teodosie la inceput si la sfarsit!

    2.ADMINISTRAREA ARHIEPISCOPIEI

    30 miliarde datorii va spune ceva?
    Somatii si sechestru de la fisc va spun ceva?
    Neplata salariilor preotilor si angajatilor cu lunile!
    Faptul ca din drepturile salariatilor se platesc impozitele datorate de angajator statului si cuantificare in lumanari a salariului la preoti in cel mai bun caz?
    Obligatia preotilor de a trimite sume lunare si tone de lumanari bagate fortat pe gat?
    Eliminarea sau inlocuirea preotilor ce nu sunt darnici, la tara sau in delta si inlocuirea cu preoti venetici din tara dar donatori in buzunarul
    lui Teodosie cu sume intre 20.000 si 100.000 euro pentru protopopi!!!
    Angajarea rudelor si obligatiilor personale la Arhiepiscopie?

    3.RELATIA NEFIREASCA CU ANETA BADIU

    Aneta Badiu un fel de vrajitoare moderna, se pare ca la captivat total pe Teodosie!
    A scris si Cancan despre cei doi dar ambii au negat, Teodosie spunand ca e o simpla enoriasa credincioasa!
    Recent intr-u articol al Ziua realizat la pseudo manastirea Dorna Arini reporterii au vazut-o pe vrajitoarea blonda inrosind telefonul!
    Daca e o simpla credincioasa cum se fac ca e mereu la coada lui Teodosie? cum se face ca vorbesc non stop la telefon zilnic?
    De ce a a juns Teodosie cu atatia consilieri si vicari sa ceara sfatul de la vrajitoare ce ghiceste viitorul preotilor la constanta si chiar lui Teodosie ii spune
    multe lucururi! Teodosie spune ca are har de la Dumnezeu! Noi zicem ca e vrajitoare!
    Cum suporta Teodosie o vrajitoare cu limbaj de mahala vulgar care la fiecare 5 minute isi baga si scoate de toate si in toti?
    De ce trebuie Teodosie sa plece cu Aneta Badiu la Ierusalim si sa ii rezolve Aneta probleme economice peste tot unde are relatii si nu vicarii si consilierii?
    De ce trebuie Aneta Badiu sa decida cine ramane si cine pleaca din functii si posturi in Arhiepiscopie?
    De ce nu opreste relatia intima dintre Aneta Badiu si Bogdan Chiriluta?

    4.SPALAREA DE BANI DE LA PSEUDO MANASTIREA DIN DORNA ARINI
    Doar utilizatorii inregistrati pot sa vada link-ul pe acest forum!
    Inregistrat sau Login pe forum!

    Doar utilizatorii inregistrati pot sa vada link-ul pe acest forum!
    Inregistrat sau Login pe forum!

    Daca il auzi pe Teodosie mai mai il crezi…ca a facut manastirea unde s-a nascut ca asa vroiau parintii sai!
    Nu contest ca parintii nu ar fi vrut o manastire!
    Dar in orice caz nu un complex hotelier mascat in forma unei pseudo manastiri!
    Hai sa gandi logic!
    Teodosie iubitor de cele sfinte construieste o manastire!
    Ce este mai important si mai sacru la o manastire?
    Gardul? Zidurile? Arhondaricul? Sala de mese? sau Sfanta Biserica?
    Noi zicem ca Sfanta Biserica!
    Imi puteti spune de ce Manastirea Acoperamantul Maicii Domnului din Dorna Arini este compusa din:
    1. O umila bisericuta din lemn, neincapatoare avand capacitatea de maxim 80-100 persoane inghesuite!
    2. O turla cu rol de clopotnita si obiectiv turistic inalta de 50 metri din lemn si cu 24 clopote automatizate cumparate cu 300.000 euro din Austria
    de la Grassmayer, cu telecomanda si sistem GPS si ceas!
    3. 4 Hoteluri de lux,unul in dreapta bisericii si 3 in stanga bisericii inalte de 5 etaje, cu finisaje ultra moderne si parchet din lemn masiv!
    4. Un conac, han boieresc cu restaurant in constructie.
    Imi puteti spune de ce elementul sacru nu isi ocupa rolul important intr-o manastire?
    Priviti la alte manastiri: Putna, Voronet, Sucevita, la catedralele din oras ce marimi si care este proportia corecta!
    Este clar ca obiectivul este un complex turistic mascat in pseudo manastire!
    Stiati ca prin SC DORNA ART SRL administrata de PASTINARU VICTOR isi spala Teodosie banii murdari ai lui si ai altora?
    Sa vedeti pri conturile Dorna Art cati bani curg!
    Sa vedeti cati bani ii da personal lui Pastinaru saptamanal Teodosie!
    Sa vedeti cati sarantoci necajiti muncesc la negru la santierul hotelurilor lui Teodosie si multi pleaca fara salariu!
    Va ganditi ca aici vin sute de pelerini saraci sa se inchine si au macar masa gratuita nu?
    Teodosie e milostiv si darnic cu saracii corect?
    Nu se vede picior de sarantoc la pseudo manastirea din Dorna Arini!
    Aici vine Teodosie de obicei saptamanal in week-end si pleaca sambata seara,si se intind chiolhanuri pana noaptea tarziu, cu oameni de afaceri, primarii din Dorna Arini si Vatra Dornei,
    sefii politiei si parchetului , finante, garda financiara, consilii judetene din Vatra Dornei si Suceava,donatori, tepuiti, viitori studenti sau candidati la preotie!
    Va mai ganditi ca este o manastire un locas de cult sfant?
    Pai daca ar putea v-ar povesti cele 30 de maicute ce gasesc cand fac curatenie in hoteluri dupa ce pleaca prea sfintitii sau clientii de zic cu zi a hotelului!
    Va zic eu, chistoace de tigari cat cuprinde, asternuturi murdare, prezervative folosite, sticle de bautura!
    Nu de putine ori au suprins cupluri in timp ce se iubeau in bai comune sau in camera!
    Asta la doar 3 metri de sfantul altar !
    Priviti fotografiile, in sf altar slujeste preotul sf liturghie si la 3 metri in fata este hotelul si camerele unde clientii isi fac de cap!
    Tot aici se fac si preoti pe sleau!
    Li se da statutul de perot misionar pe catedrala Constanta! Ca sa nu fie suspiciuni!
    Asta daca nu cotizeaza mai mult si atunci se aleg cu o parohie cat de cat!
    Sa facem diferenta! Un pret este preotia si alt pret preotia cu parohie!
    Nu ati inteles ca sunt zeci de tineri disperati sau dornici de a ajunge macar preoti si aleg macar preotia fara parohie ca nu au toata suma necesara si pt parohie!

    5. Jaful total si haosul general !

    Sa va mai spun de Nazarcea?
    Sa va mai spun de afacerile cu terenuri in Constanta si in Delta?
    Sa va spun de oamenii de afaceri fortati sa dea plocoane altefel fiind eliminati de PSD?
    Vreti sa stiti ce membru inrait al PSD este Teodosie si ce militant si cat il iubeste pe Nastase?
    Sa va spun de gajurile la banici avand garantie patrimonii ale arhiepiscopiei si manastirilor subordonate?
    Sa va cruciti daca va spun ca Teodosie vrea sa isi faca BANCA?
    Ca visul lui este sa isi faca o banca a Arhiepiscopiei Tomisului si ca a si facut proiectul dar ii lipsesc banii si ca isi cauta colaboratori si asociati in Israel?
    Vi se pare normal ca un om intreg la minte sa circule zilnic pe soselele romaniei cu 240 km/h sau minim 180?
    Despre faptul ca nu suporta femeile? Dar in schimb ii plac baietii tineri?
    Aici nu am dovezi ca ar avea activitati sau inclinatii homosexuale este doar o constatare a starii de fapt!

    Nu suntem nici anti crestini nici nu avem de gand sa daramama sau sa manjim ortodoxisa, ci ii slujim cu dragoste lui Hristos!
    Bunul Dumnezeu insa ne indeamna sa luptam pentru adevar si dreptate!
    Asa cum scrie in Psalmi, Fericiri si Sf. Scriptura si Patristica!
    Nu tin sa spun ca Teodosie e divolul pe pamant!
    Pus in balanta inclin sa cred ca are mai multe fapte bunde decat rele!
    A construit si reparat multe biserici si manastiri in Dobrogea si a revigorat, reinviat intr-un fel ortodoxia in Dobrogea!
    Nu am nimic cu Teodosie dar daca este un om cinstit , corect , de ce nu isi arata complet caracterul si faptele?
    II este rusine sau frica de actiunile sale?
    De ce se ascunde?
    La Vatra dornei putea spune sincer, ca isi construieste hotel pentru tratamente, recreere sa aibe fonduri de salarii, constructii etc.
    La Constanta la admiteri putea cobora nivelul si accepta preoti slabi pregatiti si seminaristi slabi sau studenti nepregatiti in speranta ca le va
    ridica standardul!
    De ce nu vrea ca fiecare donatie sa fie inscrisa frumos!
    Unui candidat la preotie sa i se spuna clar! Nu sunt parohii dar in localitatea x este posibilitatea de a construi biserica!
    Vrei parohie? Bine ! Te ajut cu un proiect! Vorbesc cu primarul sa iti dea teren si tu pui banii tai si strangi fonduri si te apuci de construit!
    Referitor la acest caz este clar o inscenare, cineva ii vrea capul!
    Acel cineva ori a fost deranjat de Teodosie, ori chiar din Sinod cineva il doreste scos din carti fiindca a facut cerere de reinfiintare a Mitropoliei Dobrogei!
    In acest fel avand mai multe sanse sa ajunga Patriarh!
    Acle sau acei cineva s-au foosit de slabiciunea lui de a lua spaga si cu mare usurinta i-au produs probe!
    Cu se face ca imediat, instant Parchetul sa autosesizat si ia si facut dosar penal?
    Cand toti magistratii tremura ca stiu ca arhiereii sunt foarte influenti si isi pun lumea in cap si politicienii!
    Clar Teodosie nu va pati nimic in justitie are avocati buni!
    Si nici la Patriarhie nu va fi ciufulit!Corb la corb si barba la barba nu isi scot ochii!
    Nu la-u ciufulit pe Corneanu o sa-l jupoaie pe Teodosie? si barba la barba gasesc ei cai d scapare!
    Singurul lucru urmarit a fost demascarea, spurcarea si manjirea totala a lui Teodosie pentru ai reduce imaginea la -o !
    Eu ii doresc ca Dumnezeu sa ii ierte pacatele si sa se indrepte ca nu e nimeni fara de pacat si sa isi planga pacatele tot restul vietii
    la Dorna Arini sau SF. Munte sau oriunde numai la Constanta nu sa ne lase in pace!
    Teodosie iarta-ma ca ti-am dat pe fata smekeriile dar si pe mine ma doare sufletul de cat mai tepuit de bani!

  17. acelas spune:

    apropos de asta si de camera ascunsa.

    am vazut acum vreun an-doi, la tv la stiri cum brava o televiziune despre cum a prins in flagrant un … paznic de scoala.

    Au pus doi tineri sa se prezinte „pofticiosi” in fata omului care pazea pe seara o scoala, spunandu-i ca sa ii lase si pe iei inauntru pentru o juma de ora, ca nu au unde se duce … . Au fortat rau de tot nota, afisandu-se in asa fel, si rugandu-l pe bietul om sa ii lase si pe ei impreuna, in interior, pt o juma de ora (treaba venea pe fondul unor folosiri de arme intr-o scoala de fii de stabi, sau de „fosti” ai partidului (astazi „actuali”), din Bucuresti, contra unei sume oarecare de bani.

    Sa mai intrebam cu leafa era platit paznicul acela, de a putut „pica” asa, relativ repede. Si cata grija au mai avut de sarmanul om si venitul acestuia, de i-au asigurat o concediere pe loc omului, din partea conducerii scolii.

    Am ramas scandalizat, a fost un abuz enorm atunci din partea unor oameni din „presa” , pt un lucru care nu a dus la nimic, ba a mai amarat si un om si familia sa, trecut de varsta a doua … . Plus de asta, „presa” s-a mai si falit si umflat ca a facut un asa mare „act jurnalistic”.

    S-au incolacit pe dupa paznicul acela, perfid, la fel cum si aici, cu IPS Teodosie s-au prezentat nu oricum in tentativa de a-l prinde cu ceva, ci spunandu-i parintelui ca tanarul, viitor student, este un inflacarat si mare „ravnitor” in cele ce tin de credinta. Deci au mers „la sentiment” , asa cum au facut si acolo tinerii, cu paznicul acela.

    IPS Teodosie era discutat ca fiind „sensibil” la astfel de inlesniri scolaresti. Sa vedem cu ce se va lasa … .

    (parinte, cred ca este o fina ironie : „Dogmele si credinta mai pot fi trecute cu vederea, dar cand e vorba de bani treaba se ingroasa”. Este practic ceea ce traim cu totii in acest timp cu totul secularizat si pe care deplangem aproape zilnic noi).

    (ori ati judecat din pct de vedere strict civil).

    Doamne ajuta !

  18. Ovidiu spune:

    Parintele Arsenie Boca avertiza: „…teologie=serparie..”..iaca traim din plin aceste vremuri de mare „intinare sufleteasca”..bunul Dumnezeu sa ne apere si sa pazeasca!

  19. Vania spune:

    Faţă de împărtăşirea la cei de altă confesiune, isprava ierarhului Teodosie îmi pare minoră.

    Oricum, josnică metoda folosită de jurnalişti! Despre ierarh nu-mi prea făceam iluzii…

  20. […] Parintele Savatie: Va fi sau nu vlădica Teodosie ţapul ispăşitor al BOR? […]

  21. Ioan spune:

    nepotu lu’finu care are cumatru var cu stii tu cine…asta e Romania ….nu religioasa…Romania cu totul…astfel de cazuri se dau la tv de ani de zile in toate domeniile…

    Asta inseamna turco-fanariotismul de care nu ne mai vindecam . Pupam maiinile pe axa Bucuresti-Belgrad – Atena . Ne citim intre noi si ne credem Universali .

    E timpul sa scriem o istorie reala a acestei tari macinate de nepotism la toate nivelurile . Dar cine sa o faca ? Tot strainii ca doar tot straiinii domni dadeau edicte sa vina lumea fortat la liturghie pe la sfarsit de zec. 19 – inceput de sec. 20 . Tot strainii ne-au unit , georgienii traduce carti de cult , japonezii fac albume cu maramu’ – albume serioase adicatelea . Noi stim doar sa auzim de la „mai marii stapanii nostrii ” imbracati ca pasii si cantand ca muezinii ( apropo : oare asa suna muzica bizantina autentica ? cu infloriturile astea din ziua de astazi , numite macane daca nu ma inseala memoria unui bun prieten ? Oare asa se imbracau preotii prin sec. 6-10 ? …offff….) : SICTIR BRE !

  22. savatie spune:

    Iubite VladR,

    nu doar din punct de vedere crestin fapta jurnalistilor e nedemna, ci din toate punctele de vedere. Mai intii, legile civile interzic urmarirea cuiva, precum si filmarea, inregistrarea neanuntate. Nici macar un politist nu are voie sa te urmareasca/inregistreze cu camera ascunsa, decit daca are mandat de la procuratura. Ceea ce au aratat jurnalistii este un dosar operativ.

    Eu cred ca prin astfel de actiuni si libertati de ne-visat pentru omul de rind si chiar pentru orice politist nemandatat (adica liberatea de a urmari si a-i face dosar operativ oricui!) omul de presa devine un fel de super-man care planeaza deasupra legilor si drepturilor, incalcind fara riscuri dreptul la intimitate, dreptul la propria imagine si alte drepturi garantate de statul roman. In acest caz, jurnalistii trebuie sa depuna juramint ca si procurorii sau sa se rezume la instrumentele si metodele de investigatie proprii civililor.

    Altminteri, orice tinerel cu patalama de jurnalist poate stringe dosare operative pe oricine, ca mai apoi sa le vinda pe bani mari ziarelor si televiziunilor de scandal sau, si mai rau, sa le vinda vinovatului prin santaj, ceea ce cred ca s-a intimplat nu o data. Procuratura si securitatea inchide ochii la aceste incalcari grave comise de unii jurnalisti, deoarece prefera sa asiste la scandaluri, decit sa ia masurile necesare pentru curmarea faradelegilor in stat.

  23. pr.marius spune:

    Ingerul dreptatii,

    Nu stiu cine esti, dar esti cazul tipic al lasului care loveste murdar sub protectia anonimatului. Te doare ca te-a tepuit? Dar cat de naiv, ca sa nu folosesc alt cuvant mai dur, poti fii daca te-ai lasat dus de val? Te-a fortat cineva sa-ti fie trasa teapa? Si pana acum nu te-ai sesizat de aceste mizerii pe care le zici? Si brusc te-a apucat pocainta si duhul dreptatii? Si stii cine urla cel mai tare hotul, hotul? Cel care e la fel. Nu cred in buna credinta a celor care se reped sa scoata mizeria repede indata ce un om e la ananghie. Mi se pare josnic si de joasa speta. La ce ti-a folosit si la ce ne-a folosit daca imprastii lucrurile acestea in public? Nu faci decat sa imprastii durere si sa demoralizezi. Atat. Si eventual sa te descarci de frustrari. Dar bine, nu faci nimanui.

  24. Ioan spune:

    În Republica Moldova nici măcar 11 clase nu sunt obligatorii pentru a fi preot şi nici suma nu e chiat atât de mare, dar asta-i altă poveste.
    Cred că toate mârşăviile care se publică în ultima vreme, sunt iniţiate de UE care caută în fel şi chip şi să nu mai plătească salarii la preoţi şi să nu mai finanţeze învăţământul teologic şi religios.
    Mulţumim p. Savatie pentru viziunea sa critică.

  25. IZA spune:

    Unde este „harul preotiei”? Sfantul Duh nu este de vanzare!!! Biserica suntem noi toti, nu conducatorii ei! Daca nu se scot din cos merele stricate, le strica si pe celelalte! DACA OCHIUL TAU TE SMINTESTE,DA-L DE LA TINE!!!!

  26. mihai g spune:

    S-ar fi putut scrie multime de articole despre problemele de genul asta de la Tomis si fara a se folosi talentul de spioni al unor pseudo-jurnalisti.

    Ca au loc astfel de lucruri, stia toata lumea (aici la noi la Tomis chiar stia TOATA lumea, mai putin cine nu vrea sa vada).

    Cu siguranta cei care au comandat materialul nu au facut-o din dorinta de a indrepta lucrurile, ba nici macar de a critica anumite practici bine impamantenite. Cred ca si asta e cat se poate de clar pentru toti.

    De ce nu s-a spus nimic pana acum?
    Orice ziar bine intentionat ar fi putut culege declaratii de la studenti, seminaristi si chiar preoti sau diaconi.
    Si ar fi avut material destul, pentru ca lucrurile sunt cum nu se poate mai limpezi.
    Atunci ar fi fost posibila o indreptare fara circ.
    Acum insa…Doamne ajuta…

  27. adam cristian mirel spune:

    Iertati fapta si rugati-va pentru toti, caci altfel lucrarea diavolului a reusit si de asta data.

  28. viorel petcu spune:

    Ingere al dreptatii cel tepuit!
    Cea ce ai facut tu, nu este dreptate ci razbunare si asta nu are loc in biserica.
    Ai fost tepuit pentru ca ai pus botul(iertati limbajul de santierist, dar sunt santierist), ai pus botul pentru ca ai avut un interes. Daca faceai milostenie nu ai fi vazut teapa. Domnul sa-ti ridice tulburarea si sa iti aduca pace, in pace fiind vei vedea altfel lucrurile.

  29. petru spune:

    Cu siguranta lucrurile au fost bine aranjate, si Doamne fereste sa fi fost aranjate din interior. Inclin sa cred ca este doar o lupta „castigata” de cei pe care dracu ii chinuie si ii pune sa lupte impotriva Bisericii lui Hristos – vezi si cazul de la Cozia publicat ieri tot de cei de la Romania Libera – dar sa nu uitam ca razboiul nu sa terminat, Adevarul totdeauna va invinge si Dumnezeu nu va parasi Biserica Sa. Despre I.P.S. Teodosie, imi pare rau, il cunosc inca de cand era protosinghel si asistent in facultatea de teologie de la Bucuresti si stiu ca a ajutat foarte multi tineri dar nu in modul in care este prezentat acum, Dumnezeu sa il ajute sa treaca acest moment iar daca se va ajunge in fata sf sinod sa speram ca va fi mustrat asa cum trebuie, dat fiind faptul ca apostazia se pare ca este mai mare decat falsificarea unor acte caci de simonie nu poate fi vorba decat daca interpretam filmuletul acela.Dumnezeu sa ne apere!

  30. Catalin spune:

    Cum necum, Biserica trebuie curata de asemenea oameni, astfel incat sa nu mai devina atat de usor tinta rauvoitorilor si sa atraga oamenii, iar nu sa ii indeparteze.
    Imi pare rau doar pentru felul cum a fost scoasa la iveala fapta.
    In incheiere, vreau sa relatez singurul moment cand am avut tangenta cu Inalt Preasfintia Sa.Ma aflam in practica pe Santierul arheologic de la Murighiol, acolo unde au fost descoperite moastele sfintilor Epictet si Astion, nimerindu-se sa fie si in perioada de sarbatorire a acestor martiri si a manastirii ce se ridica acolo in cinstea lor.IPS Teodosie a sosit intr-o coloana oficiala constituita din autovehicule de teren, de lux, iar lumea prezenta a facut cunostinta cu brutalitatea celor care il protejau, fara ca Inalt Prea Sintitul sa ii mustre.Poate i-o fi scapat, dar ma indoiesc, din moment ce asemenea purtare a starnit indignarea si proteste verbale din partea credinciosilor prezenti.
    Mandria l-a dus la pierzare, trufia postului, s functiei ocupate.
    Este trist sa vezi un inalt ierarh ajuns in asemenea ipostaza, dand apa la moara dusmanilor bisericii si ateilor.

  31. Horvat Ionut spune:

    Iubitii mei,cum va explicati ca acelas ziar (Romania Libera), scria in urma cu ceva timp ca patriarhul Daniel NU este mason ? ( ziar condus de masoni ). Sunt socat .
    Acum un an,mitropolitul eretic corneanu, s-a lepadat de HRISTOS prin impartasirea cu satanastii, si nu am auzit nici o replica sau un comunicat din partea patriarhiei B.O.R ,insa acum nici nu s-a difuzat bine stirea pe posturile de televiziune ca deja patriarhia s-a grabit sa dea un comunicat : ” Daca va fi gasit vinovat arhiepiscopul Tomisisului va fi CATERISIT ” .
    Sunt socat fratilor, IPS TEODOSIE nu este mason ( satanist ) si iata ce se intampla .
    Ati auzit cumva ce s-a intamplat cu acel satanist pomohaci ? NU . Nici nu o sa auziti ca a fost sanctionat, nu mai vorbesc de caterisire .
    Iertati-ma pe mine pacatosul , dar sunt cutremurat de ceea ce se intampla in sanul Bisericii lui HRISTOS nu in sanul bisericii lui daniel , corneanu,pomohaci …………. etc .

  32. NICOLAE spune:

    Din Mila Lui Dumnezeu, rob al Lui pe vecie.

    INGERUL DREPTATZII?

    Ma mir foarte tare de ce „nume” aflat in neconcordantza cu ceea ce tu expui ca pe o „barfa” ieftina facuta de tzatza Floarea la randul de la cartofi in piatza.
    Un inger al dreptatzii, nu cred ca ar face astfel de improshcari cu murdarie asupra cuiva, mai ales ca tu singur spui ca ai fost sub ascultarea IPS Teodosie.
    Din aceasta clipa ar trebui sa te arunci cu fatza la pamant in fatza unei icoane shi sa te rogi, ca Domnul sa-tzi ierte tzie acest pacat al clevetirii, al judecarii aproapelui si al ipocriziei.
    Poate ai vrut shi tu sa obtzii un profit de tziai permis sa arunci cu banii. Nu ai shtiut ca lacomia din tine shi dorintza de slava desharta te-au facut sa pierzi acei bani? Acum de ce dai cu piciorul in cel de la pamant?
    Nu te judec in niciun fel, ci incerc sa itzi arat unde ai greshit, ca impreuna sa ne ridicam prin rugaciune, ca Domnul sa ne poata ierta pe totzi.
    Il rog pe aceasta cale pe preacuviosul parinte Savatie sa ne spuna insemnatatea rugaciunii de la miezul noptzii shi cum putem sa facem impreuna aceasta fixand din timp momentul ei pentru eliberarea poverilor sufletelor noastre shi a IPS Teodosie.
    Domnul sa aiba grija de noi tozi, AMIN.

  33. mihaela spune:

    Hristos a Inviat!!

    Pentru Ingerul Dreptatii…sau asa ceva.
    Domnule, vi se pare ca sunteti mai bun sau mai drept decat parintele Teodosie? Credeti ca ar exista infractiunea de luare de mita fara sora ei geamana ..darea de mita?? Ati participat , dupa cum singur declarati, la savarsirea acestui pacat asa ca, nu ar fi tocmai potrivit sa-l priviti pe parintele Teodosie, cu acest aer de superioritate ,nici macar cu unul de egalitate ( din perspectiva acestei situatii)…… pentru acesta ar fi necesar sa apareti si dumneavoastra in ziar, cu o identificare completa.
    Eu nu stiu ce s-a intamplat cu adevarat cu parintele Teodosie, acum… cand vrei sa scapi de cineva intr-un mod irefutabil,pot aparea dovezi facute si parafacute ..mai ales cele video( taiate si lipite…facute din montaj).La fel de bine acesta poate fi crudul adevar.
    Oricum ar fi nu avem dreptul de a judeca si eticheta pe nimeni pentru simplu motiv ca numai Dumnezeu cunoaste toate datele problemei.
    Si pana la urma cine este fara de pacat sa ridice primul piatra!!! Cu ura cu rezolvam nimik…mai degraba cu dragoste.
    Haideti sa incepem cu o curatenie personala ca sa putem vedea clar imaginea exteriorului.
    Sa spuneam o rugaciune atat pantru parintele Teodosie cat si pentru Ingerul Dreptatii si pentru noi toti…..FACA-SE VOIA TA , DOAMNE!
    Imi cer iertare daca am deranjat pe cineva , dar daca asa gandesc …asa am scris!
    Doamne ajuta!!

  34. Matei Lucan spune:

    Prea Cuvioase Parinte Savatie,
    Nu cred ca fapta Mitropolitului Corneanu intra sub incidenta vre-unui cod de procedura penala si nici chiar religioasa pana la urma. Nu uitati ca Biserica Noastra Ortodoxa e formata dintr-o multime de BISERICI NATIONALE care nu s-au intalnit inca intr-un sinod pan-ortodox cu putere decizionala canonica, ma ales in problematica legata de relatiile cu Occidentul crestin. Ultimul sinod fiind tinut in 787 la Niceea, iar pe vremea aceea biserica era una sfanta, soborniceasca (katholiki) si apostoleasca! Schisma a aparut mult dupa aceea iar ruptura abia la cruciada a IV! Nu vreau sa Va tin lectii de istorie ci doar sa va sugerez ca in Romania dezlantuita de astazi CORUPTIA la toate nivelurile tine capul de afis al Mass-Mediei! Si la Radio Trinitas s-a vorbit de cazul de coruptie din fotbalul romanesc! A venit si randul nostru sa platim pentru toti banutii stransi in nulele Domnului de la necajiti, napastuiti si disperati folositi nu doar in scopul ajutorarii aproapelui ci mai investiti in masini de lux pentru episcopi, sedii, manastiri-pensiuni, vezi cazul Manastirii Dorna -Arini etc.! In plus e vorba de un ziarist fost seminarist… cunostea bine cum mergeau lucrurile din interior, nu era premiant…deci cred ca stia de chestia cu apropierea duhovniceasca prin intermediul banilor…ca deh lucrurile desi se stiu nu se dau la iveala ca nu da bine! Acum trebuie sa ne imaginam ce se va intampla dupa ce Sinodul va asuma o pozitie oficiala. Din pacate indiferent de decizia luata, cu siguranta contestabila, lovitura de imagine va ramane, raul e oricum facut! Aici e cea mai mare problema! E usor sa judecam dar e atat de greu sa raspundem celor care vin si ingenuncheaza in bisericile noastre plangandu-si pacatele spunandu-le ca biserica e independenta si trebuie sa-si rezolve singura problemele sau ca nimeni nu are dreptul de a ataca o institutie ce se gaseste pe primul loc in topul increderii romanilor! Aici e adevarata erezie a antihristului, minciuna, coruptia si mai ales ipocrizia! Sa nu vorbim de prostie…exploatata la maxim de cler… pana intr-o zi cand totul se a da in vileag si vom avea si noi bisericile mari vechi sau noi goale, asa ca in Occidentul cel mult desacralizat si anatematizat de cuviosiile voastre

  35. mihai g spune:

    Ingerul dreptatii (care dreptate?),

    se pare ca esti deranjat nu de „smecheriile” Arhiepiscopului Teodosie ci de faptul ca ai fost „tepuit”.

    Probabil ca daca teapa nu te-ar fi strapuns atat de tare, ai fi fost dintre cei care ar fi sarit sa nege adevarurile pe care le expui, si pe care ii numesti oportunisti, lingai etc.

  36. VladR spune:

    Parinte, am citit cu multa atentie raspunsul dumneavoastra si v-am inteles punctul de vedere.

    Cu toate acestea, in continuare cred ca ce au facut ziaristii nu este atat de condamnabil fata de ce au surprins ei la Constanta si Cozia. Pentru ca nu e vorba de cine stie ce magarii, smenuri facute de laici. E vorba de joaca cu Harul. Si asta nu cred ca Ii place nici lui Dumnezeu.

    Eu unul inca mai caut sa ma cunosc pe mine si pacatele mele, asa incat nu ma consider indreptatit sa emit judecati impotriva IPS Teodosie sau a altei fete bisericesti. Cu toate acestea, dragostea pe care trebuie sa o purtam aproapelui nostru nu inseamna sa il acoperim de fiecare data cand greseste, caci aceasta repetare il duce si pe el la pierzare, dar si pe noi, ce care stim ce face.

    Intr-adevar, prima „arma” duhovniceasca este rugaciunea, dar daca ea nu are efect este si pt ca cel in cauza nu doreste sa se schimbe. Asa ca Dumnezeu permite si o rusinare mai mare, asa cum a patit sarmanul IPS. Sa dea Dumnezeu sa ii fie si sa ne fie tuturor spre invatare de minte. Orice rautate, dar mai ales cea impotriva unora mai mici ca noi, isi are plata, in viata de acum sau de apoi.

    Eu sunt patit, si numai o „palma” divina cu urmari publice m-a facut sa imi vin cat de cat in fire. De aceea am si o parere oarecum diferita de a dv asupra faptei jurnalistilor. Pt ca aceast fapta, in plan duhovnicesc, poate avea urmari deosebite prin pocainta sau urmari grave, prin nepocainta.

  37. Andrei25 spune:

    Sunt de acord cu ce spune VladR. Si eu am primit o „palma” divina, dar nu cu urmari publice. Dumnezeu a ingaduit sa i se intample acest lucru IPS Teodosie, ca sa-i dea posibilitatea sa se pocaiasca. Poate Doamne fereste, murea maine poimaine, si murea nepocait, si iadul era de el.

  38. Ioan "filo-papistasu" spune:

    Pr.Savatie,

    Scrieti

    „Mai intii, legile civile interzic urmarirea cuiva, precum si filmarea, inregistrarea neanuntate. Nici macar un politist nu are voie sa te urmareasca/inregistreze cu camera ascunsa, decit daca are mandat de la procuratura. Ceea ce au aratat jurnalistii este un dosar operativ. ”

    Cum se justifica ideea de paparazzi ? Jurnalist de investigatie …multe ziare practica aceasta . Daca ceva e nelegal nus tiu . Insa nu cred ca se risca cineva atat de tare . Au fost multe cazuri mediatizate . Un argument ar fi acela ca nu ii pune nimeni pe unii oameni sa devina PERSOANE PUBLICE .

    Cu respect , Ioan

  39. Dirlau Andrei spune:

    @ „Ingerul dreptatii”
    Nu cred ca esti nici „inger”, nici al „dreptatii”, ci dimpotriva, cel ce da spaga e la fel de vinovat ca cel ce o primeste. Ca si toti cei ce au comentat mai sus „dezvaluirile” tale, si eu sunt revoltat de atitudinea critica pe care o afisezi dupa ce ai fost personal parte la asemenea tranzactii, iar acum pozezi in justitiar neprihanit. Dezgustator! Daca te scarbeste spaga, de ce ai dat-o?

    In alta ordine de idei, cunosc personal implicarea benefica si sprijinul IPS Teodosie, atat institutional cat si financiar, dat in 1990-1991 pt construirea Catedralei Eroilor Revolutiei din 1989 (cea de langa Cimitirul Eroilor Revolutiei si Belu). Si alte fapte bune. Nu spun ca asta l-ar exonera de vina, Dumnezeu il va judeca mai nepartinitor decat noi. Dar tind sa-i acord si circumstante atenuante.

    Ceea ce as mai adauga e ca se fac pe plan international enorme presiuni pt a se convoca cel de al 8-lea Sinod Ecumenic anul acesta sau anul viitor. Cred ca banuiti de catre cine si in ce scop – legat si de preconizata „unire” a Bisericilor crestine. Iar pt asta e nevoie de ierarhi care nu doar sa accepte tacit, ci sa fie militanti activi. Dumnezeu sa ne ajute si Maica Domnului sa ne ocroteasca!

  40. xenia spune:

    Acest scandal cred ca servaste, din pacate, doar celor care l-au provocat si care, cu ac ocazie vor bifa nu numai unul ci mai multe puncte de pe agenda lor de lucru.
    Nu cred ca acest scandal va rezolva ceva in folosul credinciosilor, pt ca nu asta se urmareste.
    Daca chiar s-ar fi dorit indreptarea lucrurilor, s-ar fi intervenit asa cum bine spune si parintele Savatie, din interior.
    Ma intreb cati nu s-au lepadat acum si de putina credinta pe care o mai aveau.Iata un alt val de credinciosi care se pierd…iata ce s-a rezolvat cu adevarat.
    Ar fi bine daca dumunica, cand vom merge la Sfanta Liturghie, vom putea sterge aceste lucruri din mintea noastra si ne vom uita in ochii pastorilor nostri cu aceeasi bucurie si incredere ca si pana acum.
    Stiu ca unii o vor face…dar cei mai multi?!!!!

  41. misu1987 spune:

    Se pare ca ce s-a intamplat cu IPS Teodosie s-a datorat unui razbunari personale. Anul acesta sau anul trecut, nu mai tin minte bine, IPS Teodosie l-a eliberat din functie pe unul dintre preotii slujitori in Eforie, pentru ca acesta se folosea de biserica la care slujea si in alte scopuri. Cel care i-a trimis pe jurnalistii de la Romania Libera la IPS a fost, din cate se pare, chiar afaceristul care a ajutat la construirea sfintitului lacas de acolo.

  42. vaisamar spune:

    Să fim serioşi. Folosirea camerei ascunse nu se datorează vreunei aplecări spre voyeurism a jurnaliştilor respectivi, ci pentru că dacă această anchetă jurnalistică s-ar fi făcut fără cameră, ea ar fi fost demontată foarte uşor şi totul ar fi fost muşamalizat. S-ar fi spus: „Care sunt dovezile?”. Chiar şi aşa, prima grijă a purtătorului arhiepiscopiei Tomisului a fost de a vedea dacă nu cumva colajul de imagini este trucat…
    Cu capcane sau nu, reputaţia ÎPS Teodosie îl precedase cu mult înainte de apariţia acestei anchete.

  43. mihailt spune:

    Da cu mrea de la Dorna Arinii ce aveti mai fratilor?
    Pai a fost sfintita de PF Teoctist si PF Bartolomeu.
    IPS Pimen ce a facut,ce aveti cu IPS sa…cu ce v-a deranjat?
    Daca va supara cu ceva de ce nu va duceti sa vorbiti cu Dansul ca sta sa vorbeasca cu oamenii sa ii ziceti „IPS uite asa asta ma supara”?Sau „m-ati suparat cu asta sau cu cealalta”?

  44. Vladimir B. spune:

    Tot ce e posibil, parinte! De cazut la pace nu se va cadea, e foarte clar…ca nu mai e loc de intors. Flagrantul e aievea. Or, PF Daniel nu va trece deloc usor preste acert „hop”

  45. un pacatos spune:

    Acei ziariti,…niste slugi ai satanei,.. cu creerele spalate 99%, si cind te gindesti ca sint o multime dintr astea. Dar si aceste lucruri de la Dumnezeu sint ingaduite sa se intimple…da si inca ne mai rabda Bunul Dumnezeu,…si nu cred ca este o gluma, cum ca traim din plin APOCALIPSA….dupa cum vedem cu totii graba elitelor spre instalari guvernului mondial si al dictaturii mondiale si cine credeti ca v a fi in fruntea acelui guvern?????

  46. ghenadie spune:

    Mi-a zis mai demult parintele duhovnic ca fiecare dintre noi il vinde pe Hristos,dar ca in functie de talantii pe care ii are il da la pret mare sau mic!
    Pt ca nimeni in afara de Hristos nu poate fi Dumnezeu-om ca sa poata judeca cum trebuie fiecare situatie,au fost date sfintele canoane prin Duhul Sfant,sfintilor parinti.Aduceti-va aminte de Sf. Nectarie de Eghina cum din slujirea de mitropolit a fost redus la slujirea de cantaret iar apoi Dumnezeu l-a repus in slujirea de mitropolit.Daca ceva e de la oameni va cadea iar daca e de la Dumnezeu sa nu stea nimeni impotriva…
    Doctorul care nu mai poate opera e un pericol pt sanatatea pacientilor sai…ganditi-va la mantuirea sufletului mai mult ca la sanatate!
    Dumnezeu ii iarta chiar si pe cei neputinciosi…daca cel neputincios are prea multa mandrie si face un rau indoit in lume atunci trebuie inlaturat!

  47. viorel petcu spune:

    Parinte Savatie,
    Am urmarit de mai multe ori “documentele” emanate de Romania Libera pana ce am reusit sa-mi anulez starea emotionala nascuta de impactul cu aceasta stire, iar analiza mea sa fie facuta la rece fara a avea un creier infierbantat si am ajuns la niste concluzii:

    1. Metoda de “desconspirare” este machiavelica(scopul scuza mijloacele). Noi cei din biserica o primim ca fiind valabila? Eu de la duhovnicii mei am invatat ca nu. Nu putem inlatura un rau cu un altul pentruca cel ce foloseste o metoda rea se aseamana cu cel ce a generat-o.

    2. Documentul are caracter manipulator.
    a. Se bazeaza pe niste fapte cunoscute in biserica, atat ca barfe, cat si ca putine cazuri concrete cunoscute in cercuri restranse dar raspandite intre credinciosi.(am auzit si eu ca se vand parohii dar daca ma pui sa-ti dau un exemplu nu pot)
    b. Inainte de fiecare “dovada” filmata se face o povestire a faptelor care sa te introduca in contextul dorit de autor, apoi se prezinta filmul care nu adevereste toate faptele povestite si se intrerupe brusc atunci cand autorul si-a atins scopul. Eu pot sa va povestesc o alta poveste si sa va prezint acelasi film si ve-ti intelege altceva.
    c. Cronologia filmarilor nu este dovedita si se vede clar ca se face un montaj(discutia cu paznicul se face ziua dar pana il prezinta arhiepiscopului se face noapte; nu reiese niciunde data la care se intocmesc actele la sediul arhiepiscopiei, iar actele prezentate nu sant cele de inmatriculare ci cele de binecuvantare pentru inscriere si adeverirea ca face parte din biserica)
    d. Nu se face dovada conditionarii hirotoniei de plata unei sume. Se amesteca notiuni precum donatie, cadou cu cea de mita, primele doua sant acceptate de biserica.
    e. Absolvirea facultatii de teologie nu este canon al bisericii ortodoxe soborbicesti, ci mai degraba un ordin interior in BOR (personal cred ca aceste innoiri nu sunt benefice pentru biserica).

    3. Se vede clar reaua vointa a autorului care extinde un fapt, pe care nu il dovedeste ci mai mult il induce in mintea cititorului, la intreaga biserica.

    4. Genereaza situatia data (instiga la faptele pe care le demasca), in cele mai multe cazuri discordant cu reactia interlocutorului.

    5. In cazul de la Cozia se foloseste de un mirean (fratele cu care vorbeste la masa nu face parte din obste, pentru ca nu are vesmintele unui frate de obste), acesta poate fi un lucrator sau un nou venit care aspira la viata monahala, dar dupa cum vorbeste se vede ca este pe alaturea.

    6. In cazul fumatului nu se desprinde concluzia ca monahii de la Cozia fumeaza. In orice manastire daca soliciti permisiunea de a fuma esti indreptat spre un loc din afara manastirii, asa se procedeaza si cu lucratorii mireni din manastire(reporterului i s-a indicat un loc in care poate fuma, din film nu reiese ca nu el a solicitat asta).

    7. Si aici incita spre infaptuirea neregulilor pe care doreste sa le dovedeasca (insista sa ofere cadouri desi vede ca nu se manifesta interes fata de ele)

    8. si mai pot gasi dar m-am plictisit asa ca va las si pe voi.

    Daca cineva ar dori sa ma convinga de ceva folosind astfel de mijloace, dovezile trebuie sa fie indubitabile cea ce in cazul de fata nu se intampla, dar poate ca reporterul mai are si alte filmari pe care nu le-a prezentat. Pana atunci concluzia este ca fiecare poate sa creada dupa inima lui. Iertati.

  48. jews spune:

    Daca a gresit mi se pare normal sa plateasca!
    Iubirea de argint face parte dintre pacatele capitale.
    Nu mai amintesc de Simon Magul…….

  49. maria spune:

    Parinte Savatie,
    Iertati-ma ca va contrazic pe blogul dvs…dar nu cred sa fi fost vreodata mai in dezacord cu ceea ce spuneti! Imi pare ca puneti o false probleme intreband daca „fapta arhiepiscopului Teodosie e mai grava decat a mitropolitului Corneanu”?

    Sau ce fapta rusinoasa au facut…cine ? ziaristii?
    Pai de la „jurnalisti” sa zicem ca sunt niste hedonisti…multi nu-L au pe Dumnezeu…si atat pot ei..ce sa asteptam de la ei ?

    Imi dau seama ca ma puteti gasi in Sf Scriptura….intre aia cu piatra in mana…si ma rog Domnului sa-mi ajute cu gandul cel bun, dar pana una-alta…asta simt.

    Mi se pare ca inlesnind s-ajunga cineva preot prin simonie poti „ajuta” la ajungerea lui in posturi ca ale mitropolitului C…si smintirea cator altora!

    Mie, ceea ce spunea „ingerul drepatii” acela (aoleu, ce pseudonim) din pacate imi pare…punctual adevarat…dar pe aici vad ne omoram sa dam in cap paratorilor, de parca a pari pe cineva e cel mai grav lucru. Pai asa…si Irod parca il chema p-ala care s-a jenat de cuvantul dat Salomeei si a preferat sa-i taie capul Sf Ioan Botezatorul.

    Oare n-ar trebui sa ne gandim fiecare cum sa-i placem lui Dumnezeu, iar semenilor nostri doar in cele bune ?

  50. savatie spune:

    maria,

    daca bagi de seama, eu nu l-am aparat nici o clipa pe vladica Teodosie, pentru ca nu am cum. L-am lasat in judecata Sinodului si a Inaltei Curti.

    Problema mea cu jurnalistii e mai veche. Sa-mi spui cine este acel jurnalist, ce a scris pina acum? Eu cred ca este dintre cei care umbla doar cu filmatul si inregistratul, adica face treaba murdara, vrednica de vechea securitate. Astfel de „jurnalisti” abunda din pacate in presa romaneasca: anonimi, dar bine platiti. Acesta e rolul presei? Ti-a placut ce au facut la Cozia, ca se baga ca motanii prin bucatarii si adulmeca pe sub ziduri ca sacalii?

    Nu spune ce treaba au jurnalistii daca fac magarii. Jurnalistii au incalecat tribunele societatii si tot ce intra in capul si in inima bietilor oameni curge din gura si din pixurile jurnalistilor. Protestez impotriva normalizarii josniciei de a privi prin gaura cheii, de a citi scrisori straine, de a-l filma pe cineva fara a-l anunta, de a te folosi de minciuna si clovnerie pentru a obtine un asa-zis adevar.

    PS: Mai spun doar ca pira este meseria de capatii a diavolului. Judeca singura daca este pacatoasa sau nu.

  51. maria spune:

    Ca tot vorbeam de jurnalisti…mie intrebarile si modul in care ati abordat problema mi se par foarte…jurnalistice. Nu le-as fi comentat daca le auzeam din gura lui Mircea Badea sau Ciutacu …ca doar au declarat cinstit baietii ca n-au treaba cu biserica, dar noi ce facem ?

    Daca e sa judecam atat de lumeste…io cred ca Ingerul Dreptatii ala a raspuns la o intrebare care a ajuns sa fie luata in batjocura „vrednic este?” Citeam candva mahnirea lui Ioan Ianolide cand spunea c-a ajuns o simpla formalitate, dar am vazut-o din pacate cu ochii mei spusa asertiv si nu intrebator catre cei prezenti de catre cel care slujea…

    Va marturisesc ca de doua ori am judecat in sinea mea niste ierarhi, de am ajuns la pacate mari, de-am fost oprit de la Imparatasanie. Desi in discutii am incercat sa nu ii osandesc, exact…pe M. Corneanu si pe Arhepiscopul Teodosie. Stiu ca io sunt oricum vinovat, dar ma intreb de e neaparat sa avem totusi astfel de ierarhi despre care stim ca cel putin deocamdata n-au pic de pocainta ?

    si nu ma refer numai la episodul cu banii, ci la unele la care a facut referire „inamicul nr 1″…”ingerul dreptatii”

  52. maria spune:

    Ma tem sa nu creez o confuzie, prin comentariul intermediar.. pt cazul ca ajunge public ceea ce am scris in timp ce si dvs imi rasundeati :

    CAND AM SPUS CA IMI PARE UN MOD JURNALIST de a fi pus probelemele aici, ma refeream la JURNALISM (si dadeam si niste exemple de jurnalisti din cei care au logica, dar foarte lumeaca…si nu la SUBJURNALISM.

    Ma tem c-aveti dreptate cu pericolul „normalizarii josniciei de a privi prin gaura cheii”…prin generalizarea ei cel putin la nivel national, dar va intreb, cum ne putem lupta cu asta ?

    Io daca sa stiu c-am vreo camera ascunsa prin camera (si nu-i exclus sa fie in atata tehnologie pe care o avem, nu ?) ce sa fac,sa nu mai ingenunchez, nu mai fac metanii si-mi chem studentii sa ma spaguiasca „in direct” ?

    Doamne, ajuta-ne sa te iubim si sa fim constienti de prezenta Ta mai ceva decat a gaurilor din perete, facute de nebuni!

  53. Silviu spune:

    @ Dirlau Andrei. Ai perfecta dreptate. Totul a pornit din directia sesizata de tine. Loviturile sunt precise, iar locurile vacante vor fi ocupate pe repede inainte de ,,militantii” ce stau acum la incalzire. Mai avem o speranta : Maicuta Domnului.

  54. tudorgrigore spune:

    Cap.:11 Vers.:17: Si-i invata si le spunea: Nu este, oare, scris: „Casa Mea casa de rugaciune se va chema, pentru toate neamurile”? Voi insa ati facut din ea pestera de talhari.

  55. […] Insomnii. “Cel fara de pacat dintre voi sa arunce cel dintai piatra”, blogul Pr. Savatie: Va fi sau nu vlădica Teodosie ţapul ispăşitor al BOR? şi blogul Ortodoxia Tinerilor: Vânătoarea de […]

  56. Florin M. spune:

    Hristos a Inviat!
    Va rog cititi si articolul din linkul de mai sus. Poate ca unii veti intelege mai bine ce se petrece, de fapt.

  57. Doina spune:

    Mai teama imi este pentru biserica de cel cu care ar putea fi inlocuit, decat de IPS Teodosie.Oare cu cine o vrea domnul Bacanu sa il inlocuiasca?

  58. Dorian spune:

    Numai intr-o tara ca a noastra se poate asa ceva. Ce anume? Pai sa reclamam un abuz(???) si sa sarim pe jurnalisti(???) atunci cand se atinge cineva de intangibilii din BOR. Sarim pe Bacanu? In loc sa ne DOARA nesimtirea lui Teodosie??? Tipic romanesc, din pacate. A absolut trist ce citesc aici. Si va mirati cand auzi din gura tinerilor ca vor sa plece din tara asta. Ei bine nu se pleaca doar din ratiuni economice, pleci inclusiv ca sa te detasezi de mentalitatea asta de secol XVIII.

    Sincer, mi-e scarba.

  59. […] Mai mult decât atât, ceea ce se întâmplă în Biserica Ortodoxă Română de câteva decenii în… nu sunt adevăraţi slujitori ai Bisericii lui Hristos. Diferitele pacturi cu monofiziţii, împărtăşirea la greco-catolici a mitropolitului Corneanu, săvârşirea slujbei de sfinţire a apei cu romano-catolicii a episopului Sofronie Drincec, participarea la diferite întâlniri ecumeniste a majorităţii ierarhilor, printre care cel mai activ pare a fi IPS Joantă, mitropolitul BOR din Germaniei, Europei centrale şi de nord şi intensele pregătiri pentru sinodul pan-ortodox din Cipru de anul acesta, sinod despre care Sfinţii Părinţi spun că va fi unul tâlhăresc. Apoi este de sancţionat statutul BOR de membru în Consiliul Mondial al Bisericilor, o adunătură în duh new-ageist, manevrată de masoni şi jidovi, precum şi lipsa undei atitudini de împotrivire faţă de noile documente electronic, cu cip. […]

  60. adriana spune:

    @Ioane,

    idei putine da fixe..
    cine se crede Universal, mai frate? ca m-ai zapacit…

    macane? imbracati ca pasii? ”mai marii nostri stapani”?
    😆 😆 😆 😆 😆

    AI O PROBLEMA CU GRECII… MAAAAAAAAAAAAAAAAARE… PACAT.TOSMAI AM VIZITAT GRECIA DUPA SF. PASTI. FRUMOS.SI ORTODOX.

    te simt tare scarbit. nu de turco fanariotism ci de rasaritenismul nostru, la esenta. 😆

    pt cultura generala, asculta niste siriana veche, liturgica, sa vezi cum suna.

    in rest.. ce sa zic? asa sunt rasaritenii astia.. niste corupti.la rasarit si la greci s-a inventat cuvantul ”coruptie”. cat despre Apus..

    un cuvant(asa,in stilul cel mai reductionist cu putinta): BORGIA.

  61. Ionutz "episcopu" spune:

    Din nefericire, simonia e una dintre cele mai intalnite pacate crestine. cititi canoanele si veti observa frecventa condamnarii acestui pacat si, in acelasi timp, persistenta sa de-a lungul veacurilor. Asa ca PS Teodosie nu e nici primul, in nici un caz singurul, si aproape sigur nu va fi ultimul. Deci get over it!
    Presa isi face datoria de a regla conturi intre stapanitori. Cine stie pe cine a suparat Teo.
    De ce atata caz?

  62. Felix-Gabriel Lefter spune:

    Parinte, nu e nimic de adaugat aici. Nici eventuala ‘vinovatie’ a presei. A luat banii? I-a luat. A cerut altii? A cerut. Dixit!
    Sigur ca doare. De asta exista iertare.

  63. Carmen spune:

    HRISTOS A INVIAT!

    Ce usor e pentru unii sa se lepede si sa arunce cu pietre!Sa ne ierte Bunul Dumnezeu ca suntem tare ticalosi,si fereasca Bunul Dumnezeu nu judecam ca suntem mai mici decat niste furnici si nu avem dreptul…V-ati gandit ca de fapt vedem ce vor altii sa vedem si nu ce este realitate?La respectivul film sunt realizate mai multe secvente,dar oare in ce context?Sunt puse in asa fel incat sa arate ce vor ei si nu ce este de fapt si apoi se bat cu pumnul in piept…(..la fel cum a fost realizat si filmuletul cu Pr. Arsenie Papacioc contra comunicatului Pr. Iustin).De ce devenim filozofi doar in fata mortii,in fata sicriului si nu vedem murdaria actuala din jurul nostru?
    Sfintii Parinti a avut grele incercercari…de ce ne miram de aceasta ispita si incercam sa judecam?Satana are viclenii de 7000 de ani….Sa ne rugam ptr. Preasfintitul Teodosie ca are mult har (si harul unui preot nu il ia nimeni)ca tare mult se roaga si Moliftele Sfantului Vasile le spune saptamana de saptamana si pentru asta e lupta..De cata pregatire duhovniceasca are nevoie un preot in post si rugaciune pentru a citi Moliftele….Sa-l pomenim in rugaciunile noastre,sa ne ierte Bunul Dumnezeu pe toti,sa ne daruiasca mantuire si sa nu ne uitam la paiul din ochiul…..Cu Dumnezeu inainte!Doamne ajuta!

  64. bashar spune:

    parine Savatie
    Daca Biserica s-ar apuca sa investigheze toate cazurile de coruptie din sanul ei si ar trebui sa plateasca aceste servicii, probabil ca ar ajunge intr-o stare asemanatoare falimentului.
    Ma intristeaza faptul ca marea majoritate a oamenilor face o grava confuzie intre cele sfinte si cele lumesti. Si se gasesc oameni care ii iau apararea unui prelat numai pentru haina pe care o imbraca. Nu se revolta nimeni cand este supus oprobriului public un politist corupt, un arbitru de fotbal, un om politic, ba dimpotriva. Se bucura, sperand ca acest lucru ii va va determina pe altii sa se gandeasca de doua ori inainte de a accepta mita, iar lumea in care traim va fi mai buna. Cand, insa, e vorba de o fata bisericeasca, oamenii se inghesuie sa gaseasca cele mai jalince scuze celui care calca stramb. Asta se cheama dublu standard si spune foarte multe atat despre calitatile morale, cat si intelectuale ale celui ce face astfel de aprecieri.
    Declinul vadit al bisericii ortodoxe are drept una dintre cauze si fapte ale reprezentantilor ei similare cu ale I.P.S. Teodosie, deci sa nu se mai mire nimeni daca multi dintre fostii credinciosi au trecut la „sectari”, sau au devenit agnostici sau atei. Complicitatea de care inaltele fete bisericesti dau dovada in cazurile de coruptie aparandu-si colegii in cauza reuseste sa jigneasca inteligenta oricui.

  65. Ionut C spune:

    Am judecat si eu aceasta fapta a Ips Teodosie chiar am spus si la alti prieteni despre aceasta intamplare,dar astazi mi-a venit in minte cum Sfantul Ioan Maximovici in anii ’60 era acuzat cam de aceleasi lucruri ,mai grav poate ,de deturnare de fonduri si majoritea credinciosilor s-au intors impotriva lui precum si majoritatea Ierarhiei de la acea vreme ,era chiar scuipat pe strada de catre fostii lui fii duhovnicesti,majoritatea adultilor i-l considerau vinovat numai copiii i-l iubeau in continuare,iar mai tarziu cei care l-au scuipat si-au cerut iertare la moastele Sfantului …Eu nu zic ca Ips Teodosie e Sfantul Ioan Maximovici…Dar macar sa nu-l scuipam pe strada sau virtual noi care ne luam numele de crestini ortodocsi ca nu stim peste 20 -30 de ani la moastele cui ne vom inchina.

  66. andrei_sunt spune:

    istea cam joaca fotbal cu creierul nostru, pe mine nu ma mira ca cere mita sau primeste, ce ma mira este ca dupa ce facea istea poate sa mearga sa tina slujba in biserica, sa te uiti direct la icoane etc si sa nu simti asa o mustrare, oricum materialul acesta a ranit pe multi si nu vad alt pansament decit fata catre Hristos, ca daca ar fi dupa exemplele istea a unora ar fi rau

  67. Fesodotie Arghirofilovici Dosoftei spune:

    Peştele de la cap se împute… dar se curăţă de la coadă.

    Pentru toţi cei care aţi sărit ca arşi în apărarea Înaltului Teodosie, cel iubitor de bogăţia duhovnicească a catindaţilor, două întrebări şi o recomandare:

    Sunteţi bogaţi?
    Cât de bogaţi sunteţi?

    Păi, fraţi şi surori, dacă sunteţi bogaţi, pregătiţi-vă pungile, că poate va fi nevoie de o chetă pentru o cauţiune.
    Şi nu vă zgârciţi… citiţi şi pilda cu Anania şi Safira, ca să nu cădeţi cumva în ispită…

  68. florin spune:

    spunea cineva ca sunt,probabil, mai multi ierarhi care fac acest pacat al simoniei; poate ca Dumnezeu a randuit ca fapta IPS Teodosie sa fie vadita, pentru ca il iubeste si vrea sa ii dea ragaz de indreptare.

  69. Mau spune:

    Sunteti chiar nebuni ?!
    E un escroc care si la Giurgiu impreuna cu Caramizaru au facut acelasi lucru…
    Ce sa mai o dam de colo pana colo…
    Rusine, rusine, rusine
    Hoti de masoni…pacatul simoniei….
    Nu dormiti fratilor.Rusineee !

  70. VladR spune:

    Parinte, zilele acestea nu am avut acces la internet si am avut timp sa analizez dialogul meu cu dv. Am inteles ca problema ziaristilor consta in faptul ca ei s-au facut pricina de a pacatui pentru IPS Teodosie si fetele monahicesti de la Cozia.

    Si atunci aveti perfecta dreptate sa ii judecati pe ziaristi asa cum o faceti in articolul de mai sus.

    Blagosloviti si iertati!

  71. angi spune:

    HRISTOS A INVIAT !

    Doamne ajuta,

    Cel care nu are pacate si este fara de pacate, sa arunce primul piatra in IPS…ca-n rest….La El la Dumnezeu, este judecata noastra a tuturor.
    Doamne Ajuta.

  72. Pr. Efrem spune:

    Iertaţi-ma parinte Savatie, De ce atatea discutii la adresa unui episcop? Ne încredem în acel filmulet care poate fi foarte simplu regizat. Ne este foarte usor sa scriem lucruri care nici macar nu suntem siguri de ele, sunt f multi din cei care fac comentarii, care nu au avut ocazia sa vorbeasca cu un episcop. În schimb îndraznesc sa vorbeasca de rau pe IPS Teodosie. La acestia le spun: SĂ le fie rusine! Singuri vor sa se duca de râpă si putina lor incredere in biserica! Cu respect Monah Efrem Dervent. Iertati_ma parinte!

  73. Mihai Iorga spune:

    Ati lucrat cumva, parinte Savatie Bastovoi, cu IPS Teodosie? Credeti ca sunteti perfect obiectiv in aceasta situatie? Prin indiferent ce forma, s-a demontrat ca un inalt ierarh al BOR este corupt. Nu putem sa ne inchipuim ca este o situatie de neintalnit in alta parte. In diverse situatii, am avut de a face cu preoti care ne-au cerut bani. Am vorbit cu unii si mi-au explicat. Se intampla asa pentru ca si ei trebuie sa dea mai departe, pe scara ierarhica. Nu-i asa ca dvs cunoasteti ca asa stau lucrurile? In Ortodoxia romaneasca exista multa coruptie si e normal sa va deranjeze ca unii jurnalisti au demonstrat aceasta realitate.

  74. Un inginer spune:

    Ce ar putea face un episcop ortodox cu banii? Casatorit nu e, copii nu are (exceptii cei care au avut familii in tinerete), oricum functia ii acorda suficiente mijloace materiale pentru un trai decent. Evident, e vorba de o facatura destinata publicului larg. Scopul: discreditarea unor slujitori ai Bisericii, in final a Bisericii. Cred ca ar fi bine sa deschidem oamenilor ochii asupra acestor aspecte. In general vorbind, cred ca avem chiar datoria sa fim mai implicati in a anihila minciunile mass-media si in a explica lumii ce se intampla de fapt.

  75. Mircea spune:

    Presa a trecut de mult orice limita de bun simt si de legalitate. IPS spune in inregistrare ca o sa vada cum pune la dosar o diploma de seminar (destul de grav nu?). De bani normal ca il intreaba, ca doar a venit omul cu tupeu si ceafa de „deontolog” ce poti sa il inrebi pe unu ca ala? „Ai bani?” Cred ca trebuie luata o masura serioasa, macar sa ii sperie pe cei care ar fi tentati sau chiar fac astfel de lucruri, si cu totii am auzit ba de la unu, ori semninarist sau altul .
    Filmarea este reala si pare lucrata intr-o maniera tendentioasa. Cu banii nu are ce face IPS , iar mitra pe care si-o dorea este ceva normal!!! Nu s-au impodobit inaltii Biseriici cu tot felul de mitre, vesminte, cruci si altele, NOI OAMENII (oameni de rand, bogati, imparati, regi,), DIN RESPECT SI CA SEMN AL CINSTIRII PE CARE LE-O PURTAM, I-AM IMPODOBIT SI DARUIT TOT CE AU MATERIAL. Spiritual, si stiu si ei treaba asta, exita talpa iadului special pentru ei sau Imparatia Cerurilor.
    Doamne ajuta!

  76. Vasilw spune:

    Hristos a inviat! Constat cu stupoare ca se iau masuri asupra IPS Teodosie…dar de indracitul Corneanu nu se ia nimeni?

  77. Vlahia spune:

    Toată admiraţia pentru dreapta-socoteală de care daţi dovadă întotdeauna, Părinte.

    Cu adevărat, cred că a fi ortodox înseamnă a fi „cu capul în nori” şi cu picioarele pe pământ.

  78. Gelu S. spune:

    vad ca mi-ati sters comentariul postat ieri, revin cu aceeasi intrebare, mi-ati cerut voie inainte sa publicati fotografia cu IPS Teodosie? la cum ati procedat aceasta fapta se numeste FURT

  79. savatie spune:

    Gelu S.,
    am sters poza ta. Daca tii atit de mult la copyright, scrie-ti numele pe pozele pe care le publici pe net. Imi pare rau ca am FURAT acea poza. Nu se va mai intimpla.

  80. Ina spune:

    Cata duritate la adresa unui ierarh bun. Nu am vrut sa vad videoclipurile si nici sa citesc ce se spune rau despre IPS Teofan. Eu am vorbit cu sfintia sa o data la telefon si mi-a fost indeajuns.

    E un parinte bun si drag.

    Cineva spunea mai sus de inscenarile asupra unui paznic de scoala. Si me mi s-a intampla ceva asemanator, numai ca in sens invers.

    Eram intr-o tara straina intr-un aeroport dupa o calatorie lunga si am aflat cu stupoare ca peste noapte aeroportul se inchide. Era ora 12.00 noaptea si eu aveam avion la 6 dimineata si nici o posibilitate sa ajung in oras la un motel si nici banii necesari sa fac drumul dus intors.

    Afara era cald, dar in jurul aeroportului tot felul de bastinasi dubiosi.

    Oameni buni, singura mea posibilitate cu copil mic langa mine, era sa rog gardienii sa ma lase sa raman in aeroport. Eram disperata. Cu mari fortari m-au lasat pana la urma.

    Va dati seama daca eram un jurnalist ce as fi putut sa le fac acelor oameni? Pe ce baze judecam fapta unui bun ierarh?:(

    Ati vazut ca acum incep sa i se vada toti „prietenii”? Observ insa ca acum se strecoara neghina. Dumnezeu ne ajuta sa stim cu cine sa fim pentru vremurile ce vin.

  81. FireFly spune:

    Am vazut si filmuletele jurnalistilor, am citit pe net tot ce se putea citi despre IPS, am vazut (tot aici) marturiile (ex)protopopului ce a supravegheat lucrarile de la Dorna Arini.
    Pasii m-au purtat in acest sfarsit de iunie la Vatra Dornei dinspre Brosteni, pe valea Bistritei. Rapitoare peisaje, infernal drum, parca iesit proaspat din…bombardament. Am vazut, recunoscut manastirea ctitorita de IPS Teodosie, de pe drum si am simtit un puternic impuls de a o vizita. Era duminica dupa-amiaza, intre vecernie si utrenie. Frumoasa ctitorie, un turn-clopotnita impresionant, dantelarii de sculpturi ornamentale in lemn, o biserica micuta, dar cocheta, cum sta bine unei biserici bucovinene, cu un turn inalt ce se ridica zvelt, ca o rugaciune si intr-adevar, doua monumentale case de oaspeti care ar rivaliza cu orice pensiune turistica. Biserica desi pare mica in comparatie cu cele doua „casoaie” din stanga si din dreapta nu este, spiritual vorbind, „strivita” ci se impune. Greu de explicat, merita vazut. Un ansamblu arhitectural reusit zic eu. Sa nu uit, desi citisem pe internet despre obiceiul locului de lua bani pentru gazduire (lucru pe care nu mi-am dorit sa-l verific caci am o locuinta in apropiere de Gura Humorului), cand am intrebat doi localnici de drumul de acces, acestia s-au simtit datori sa-mi pomeneasca de nefirescul (monastic vorbind) obicei de a se lua bani pentru gazduire.
    Am ajuns si, impresionat de coltul de rai in care se afla manastirea si de frumusetea rapitoare a ctitoriei am inceput sa fac fotografii pentru albumul personal. O maicuta se ruga in tihna soarelui amiezii pe treptele de la intrarea in biserica. Am lasat un acatist pentru vii si un pomelnic pentru morti si am plecat.
    Ce-as dori sa adaug la incheiere: noi, oile cele pacatoase, cat si evlaviosii pastori, suntem trecatori prin acesta zbuciumata lume si… nestiute sunt caile Domnului. Cine stie…poate va veni vremea cand metocul de maici de la Dorna Arini isi va vadi o menire mai inalta decat ne putem inchipui, cea a ajutorarii celor aflati in nevointa, celor aflati la inceput de drum (copii), sau la sfarsit de drum (cei vechi de zile).

  82. gil spune:

    majoritatea vedeti biserica drept o organizatie lumeasca,pt ca si voi ganditi lumeste!!care ierarhi?satanistii astia care nu fac nimic pt Hristos?superereticii astia voi ii considerati a fi ierarhi?pai daca astia care se roaga se impartasesc cu ereticii voi ii mai bagati in seama arata ca santeti in acelasi duh eretic!santeti in intuneric nu vreti lumina ci doar sa vorbiti despre culori!ce har sa mai aiba masonii astia mai nu va e rusine d martirii pt credinta?serpi si soparle otravitoare asta sant masonii d episcopi si d preoti care ii pomenesc la liturghie si toti ce le urmeaza chipurile din smerenie,nu vor sa zica „din lasitate,prostie,ura d adevar..”

  83. un calin - tm spune:

    Spunea parintele Arsenie Boca : „Nu sunteti multumiti de preotii pe care ii aveti? Faceti voi preoti mai buni! Ei sunt dintre noi, copii nostri! Cresteti voi preoti buni”
    Oare câti dintre noi am crescut un copil sa-l facem preot !?
    Spunea parintele Serafim Rose ca „boala secolului XXI va fi nihilismul”. Asa este : e mult mai usor sa darâmi, sa demolezi decât sa construiesti!
    Doamne, ajuta!

  84. Iulia spune:

    sustin ce a spus „un calin”, ce sa ne asteptam de la parinti daca noi nu crestem copiii nostri dupa voia lui Dumnezeu, plus ca sunt prea multe articole in ultimul timp care hulesc si lovesc in Biserica Ortodoxa Romana, trebuie sa ne asumam faptele, sa ne rugam si sa ne schimbam cu ajutorul lui Dumnezeu.

    Doamne ajuta!

Lasă un comentariu