Cine semnează Scrisoarea ortodocşilor către preşedinte?

compas
Scrisoarea ortodocşilor către Preşedinte a trecut ieri un ultim consult juridic şi urmează ca luni să părăsească spaţiul virtual al blogo-sferei pentru a deveni un document. Am primit sugestiile şi susţinerea cititorilor acestui blog cu multă căldură şi însufleţire. Considerăm că va fi necesară o petiţie care să adune 25.000 de semnături în sprijinul modificării legii care s-a făcut piatră de poticnire şi focar de ură religioasă şi naţională. De aceea, toţi doritorii să semneze acest demers, vor avea ocazia să-şi arate solidaritate şi dragostea faţă de moştenirea Bisericii Ortodoxe. Această petiţie va fi lansată în viitorul cel mai apropiat şi vă vom ţine la curent. Însă în primă fază credem că este suficient ca scrisoarea să fie semnată de un şir de organizaţii.

Sîntem pentru promovarea păcii şi condamnăm orice forme de rasism, fascism şi xenofobie. Dorim să ne cinstim memoria colectivă a Bisericii Ortodoxe fără a fi şantajaţi şi ameninţaţi de legi ambigui care ne defăimează credinţa, acuzînd-o de „propagandă antisemită”. Cerem ca termenul „antisemitism” din Ordonanţa 31/2002 să fie definit şi să fim asiguraţi că moştenirea liturgică şi apologetică a Ortodoxiei nu intră sub incidenţa acestei legi! Ortodocşii nu au fost, nu sînt şi nu pot fi antisemiţi! Ortodoxia cinsteşte sfinţii tuturor popoarelor şi etniilor, iar primii noştri sfinţi şi cei mai mari, începînd cu Maica Domnului şi apostolii, sînt evrei. Să condamnăm public antisemitismul, făcînd totodată cunoscut că nu vom îngădui defăimarea sfinţilor şi a martirilor Bisericii.

În acest sens, cerem recunoaşterea prin lege a persecuţiilor anticreştine din România comunistă, aşa cum persecutarea evreilor şi a romilor de către Germania nazistă pe teritoriul României a fost constatată şi declarată prin lege. Considerăm că neincluderea creştinilor în categoria grupurilor persecutate cu spijinul statului este o discriminare comisă printr-un act normativ al statului român.

Dar toate acestea se găsesc în conţinutul scrisorii.

Organizaţiile care semnează Scrisoarea ortodocşilor către preşedinte, pînă acum, sînt:

Asociaţia Prietenii Muntelui Athos
Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi Români (filiala Câmpia Turzii)

A.S.C.O.R. (filiala Iaşi)
A.S.C.O.R. (filiala Cluj)
Fundaţia Sfinţii Martiri Brâncoveni
Asociaţia Ieromonah Arsenie Boca
Asociaţia Brâncoveanu
Asociaţia Civic Media
Asociaţia Altermedia
Grupul Independent pentru Democraţie
Asociaţia ROST
Grupul Cathisma
Asociaţia Drept
Uniunea Vatra Românească
Liga pentru combaterea Anti-Românismului LICAR
Asociaţia „Suflet pentru suflet”

Orice organizaţie care doreşte să se alăture, să o facă pînă duminică seara, 23 noiembrie.

10 Responses to Cine semnează Scrisoarea ortodocşilor către preşedinte?

  1. […] Savatie Bastovoi: Cine semnează Scrisoarea ortodocşilor către preşedinte? si: Povestea unei […]

  2. Parintele Efrem spune:

    Părinte Savatie, doar organizatiile vor semna scrisoarea, sau si acei care nu fac parte din organizaţii?

  3. savatie spune:

    Nicidecum, parinte si frate Efrem! Este loc pentru cel putin 25.000 de semnatari! 🙂 Dar asta incepind de saptamina viitoare, cind vom lansa o petitie. Acum insa dorim sa concentram doar organizatiile, timpul fiind scurt. Oricum este un proces care va dura pina la solutionarea problemei.

  4. vlad spune:

    de ce spuneti ca timpul este scurt? exista vreun termen anume… ?

  5. Dragos spune:

    Doamne ajuta !
    Va scriu in numele Asociatiei „Suflet pentru suflet”.
    Veram sa aderam la aceasta scrisoare.
    Multumim si succes !

  6. Ioan spune:

    Doamne ajuta, parinte !
    Va rog sa formulati sfintia voastra o cerere, care sa descrie pe scurta aceasta scrisoare, prin care sa obtinem binecuvantarea de la IPS, pentru a ne alatura actiunii dvs. Va multumim.

  7. savatie spune:

    Eu vă recomand să scoateti pe hirtie intreg continutul Scrisorii si sa-l prezentati Înaltului. Ii mai puteti spune Inaltului ca ASCOR Cluj a semnat deja scrisoarea. Oricum, intentia noastra este aceea de a depune, in viitorul apropiat, (dupa ce vom avea un raspuns oficial din partea presedintelui) un memoriu catre Sfintul Sinod al BOR prin care vom solicita sa reprezinte in fata autoritatilor statului initiativa credinciosilor.

  8. Ioan spune:

    Multumim Parinte ! Am inmanat o cerere, ca aceasta este procedura. Am scris acolo si celelalte asociatii care au aderat. Asteptam pe maine un raspuns. Va multumim si sa ne rugam sa adere si Bunul Dumnezeu la aceasta initiativa.

  9. tudor spune:

    Doamne ajuta!
    Sunt presedintele Ligii Tinerilor Crestini Ortodocsi Romani, filiala Campia Turzii si prin acest mail, vrem sa semnam si noi aceasta scrisoare.
    Multumesc si sa fie spre folosul nostru

Lasă un comentariu