Povestea unei legi

steag_israel1Acest text nu este scris de mine, ci este un colaj preluat de pe site-ul oficial al Comunităţii Evreieşti din România. Datele cuprinse aici fac parte dintr-un Raport de evaluare a antisemitismului în România pe anul 2002. Nu se spune către cine a fost înaintat acest raport, dar un lucru este clar: oricine doreşte să afle ceva despre evreii din România, accesînd site-ul oficial al CER, citeşte aceste informaţii, atît în română, cît şi în engleză. Citiţi-l, sînteţi în România.

Antisemitism

In Romania contemporana credintele conform carora „evreii se afla in spatele mortii lui Isus”, „evreii conduc omenirea prin manipulari financiare” sunt inca raspandite, in special printre persoanele cu varste mai inaintate dar nu numai.

„Am prieteni evrei”, „am crescut printre evrei” sunt afirmatii mult uzitate de foarte multe persoane, care atunci cand intalnesc un evreu sau un israelian, simt nevoia sa deschida discutia cu acest tip de afirmatii, fara nici o legatura cu subiectul intalnirii.

Chiar si atitudinile „pro-evreiesti” adoptate din motive politice sunt bazate pe opinii simpliste conform carora evreii sunt controlorii nedeclarati ai finantelor si politicii mondiale.

Religia

Religia predominanta in Romania este cea Crestin-Ortodoxa. La ora actuala nu exista o diferentiere clara intre Stat si Biserica. Dupa 60 de ani de restrictii religioase, impuse de regimul comunist, un puternic curent de revitalizare religioasa se afla in plina desfasurare. Constitutia Romaniei afirma in mod clar dreptul minoritatilor din Romania de a practica, in mod liber si neconditionat practicile religioase specifice fiecarei minoritati. Art.29 din Constitutie, reglementeaza „autonomia cultelor religioase fata de stat”.

Influenta religioasa in aspectele vietii cotidiene este evidentiata prin proeminenta afisare, in Parlamentul Romaniei, a Crucii. Aceasta este flancata de doua drapele si se afla pozitionata in sala Parlamentului, pe peretele din spatele podiumului de discursuri.

Incidente

1. Un caz mai vechi, unic in felul lui, in care unui elev evreu i s-a cerut in timpul unei sesiuni de bacalaureat sa rosteasca o rugaciune crestina ne-a fost adus la cunostinta.

2. Lipsa de respect si evidenta ignoranta prin cultivarea de cartofi printre mormintele din cimitire evreiesti isolate.

Povestea unei legi – Ordonanţa 31/2002

Cand in Noembrie 2000, dupa 4 ani de activitate ca principal partid de opozitie, PSD a preluat puterea, principalul obiectiv declarat a fost asigurarea conditiilor de invitare a Romaniei la negocierile de aderare la NATO. Eforturi necunoscute inainte au fost investite in crearea unui sistem sofisticat de promovare a relatiilor publice si a imaginii menit sa promoveze interesele Romaniei. Multiple vizite oficiale au fost efectuate, in tari considerate ca fiind strategice pentru atingerea scopului urmarit.

Invitarea Romaniei la negocieri avea sa fie si a fost prezentata populatiei ca un eveniment istoric. Acest eveniment a devenit un element cheie in campania condusa pentru a asigura, partidului de guvernamant, o cota sporita de popularitate.

Constienti fiind ca fara suportul guvernului american, al Senatului si al Congresului SUA, aderarea la NATO ar fi imposibil de obtinut, noii conducatori ai Romaniei s-au focalizat, incepand cu luna Ianuarie 2001, in conducerea unei campanii de relatii publice menite sa convinga SUA si NATO de sprijinul neconditionat al Romaniei. In consecinta guvernul a demarat o serie de actiuni pentru a indeplini unele din rigorile necesare pentru a obtine invitarea la aderare. Ca o parte a acestui efort, sistemul de relatii publice al Guvernului s-a concentrat pe realizarea unor raporturi sustinute cu organizatiile evreiesti americane, presupuse ca influente si puternice din punct de vedere politic si financiar. Acest efort deosebit de relatii publice, adoptat si implementat de Guvern, a fost indreptat asupra entitatilor (de stat si private) din SUA si Israel, care au fost considerate ca fiind capabile sa ofere suportul necesar pentru asigurarea aderarii la NATO. In Iunie 2001, o delegatie marita a Guvernului Roman, condusa de Dl. Adrian Nastase, Prim Ministru, a vizitat Statul Israel. In Noiembrie 2001 o alta delegatie condusa de Dl. Nastase a vizitat SUA si s-a intalnit cu conducatorii comunitatilor evreiesti din SUA.

Dl. Mircea Geoana, Ministrul Afacerilor Externe de asemenea a facut eforturi diplomatice speciale, pentru castigarea suportului evreiesc in favoarea Romaniei in procesul de aderare la NATO. Dl Mircea Geoana, inainte de a deveni Ministrul Afacerilor Externe, a fost Ambasador de success al Romaniei in SUA. Astfel Dl Geoana este familiarizat cu aspectele legate de comunitatea evreiasca din SUA. Alte numeroase intalniri cu personalitati evreiesti au avut loc in cadrul altor vizite conduse de oficialitatile romane in SUA, in Ianurie si Februarie 2002.

In Martie 2002, o delegatie condusa de Rabinul Andrew Baker a fost invitata sa participe la Conferinta conducatorilor natiunilor doritoare de a adera la NATO. Conferinta s-a desfasurat in Bucuresti. In timpul acestor intalniri si vizite, oficialitatile de la Bucuresti au fost confruntate cu apeluri prin care Romaniei i se cerea sa isi asume responsabilitatile memoriei si suferintei populatiei evreiesti din timpul celui de al doilea razboi mondial. De asemenea au fost confruntati cu repetate intrebari referitoare la masurile luate pentru a evita situatia in care Maresalul Ion Antonescu ar putea deveni un erou national, pangarindu-se astfel memoria evreilor romani exterminati in urma politicii conduse de Maresal. De asemenea, au fost inaintate cereri de elaborare a unor legi clare care sa asigure retrocedarea proprietatilor evreiesti, confiscate si nationalizate de comunisti, catre propietarii lor de drept.

Cereri ferme de elaborare si adoptare a unor legi care sa stopeze raspandirea antisemitismului manifestat in Romania, inainte ca acest fenomen sa devina un fenomen social scapat de sub control, au fost formulate, in repetate randuri, in cadrul intalnirilor initiate si conduse de oficialitatile de la Bucuresti.

Concentrati fiind in obtinerea suportului si a simpatiei americane, si ca un rezultat al repetatelor cereri, oficialii romani au fost nevoiti sa dovedeasca ca promisiunile si eforturile de a combate antisemitismul sunt respectate si implementate pe cale legislativa. In Martie 2002, ca rezultat al presiunilor internationale, Dl Nastase, Prim Ministru, a initiat Ordonanta Guvernamentala de Urgenta nr 31/28.03.2002. Acesta este primul act normativ emis de Guvernul Romaniei in care se incearca definirea fenomenului de xenofobie si anti-semitism ca un fenomen social si o crima inacceptabila care trebuie redusa la minimum si pedepsita daca este comisa.

Ordonanta de urgenta nr.31/2002 Raport de evaluare Doctor in Sociologie – Alexandru Florian pentru MCA (afirmatie facuta pe acelasi site)

„Ordonanta de Urgenta este expresia vointei politice a actualei puteri a PSD de a limita manifestarile extremismului in societatea romaneasca. Guvernul a adoptat aceasta Ordonanta si ca urmare a presiunilor exercitate mai bine de 10 ani de catre guvernele occidentale, in special cel american, de catre asociatii evreiesti americane si internationale”.

Reclame

7 Responses to Povestea unei legi

 1. Eugen-Ionuț spune:

  Ori e alba, ori e neagra?
  „[…]Chiar si atitudinile “pro-evreiesti” adoptate din motive politice sunt bazate pe opinii simpliste conform carora evreii sunt controlorii nedeclarati ai finantelor si politicii mondiale.[…]”
  &
  „[…]Ca o parte a acestui efort, sistemul de relatii publice al Guvernului s-a concentrat pe realizarea unor raporturi sustinute cu organizatiile evreiesti americane, presupuse ca influente si puternice din punct de vedere politic si financiar. Acest efort deosebit de relatii publice, adoptat si implementat de Guvern, a fost indreptat asupra entitatilor (de stat si private) din SUA si Israel, care au fost considerate ca fiind capabile sa ofere suportul necesar pentru asigurarea aderarii la NATO. In Iunie 2001, o delegatie marita a Guvernului Roman, condusa de Dl. Adrian Nastase, Prim Ministru, a vizitat Statul Israel. In Noiembrie 2001 o alta delegatie condusa de Dl. Nastase a vizitat SUA si s-a intalnit cu conducatorii comunitatilor evreiesti din SUA.[…]”
  Reluand, „organizatiile evreiesti americane, presupuse ca influente si puternice din punct de vedere politic si financiar” – presupuse influente si puternice de cine? Textul asta nu face altceva decat sa aduca argumente palpabile cum ca „evreii sunt controlorii nedeclarati ai finantelor si politicii mondiale”. 🙂

 2. sorin spune:

  Nu cred ca aduce un astfel de argument textul, sunt prea inteligenti pt asa o gafa.

  In text se subintelege ca organizatiile sunt presupuse […] de catre reprezentantii statului care au apelat la ele. Adica vor sa spuna ca autoritatile romane au apelat la organizatiile evreiesti pentru ca au presupus ca sunt suficient de influente ca sa poata influenta decizia NATO. Niciunde nu se spune ca acelasi lucru este presupus si de autorii textului.

  Este foarte atent formulat textul. Autorii nu fac nici un fel de afirmatii legat de aceste organizatii, peste tot ele sunt definite din perspectiva conducatorilor romani care au apelat la ele.

  Nici macar o concluzie indirecta nu se poate trage: nu se spune in final ca aderarea la NATO ar fi fost rezultatul bunei colaborari cu organizatiile evreiesti americane, de unde s-ar fi putut concluziona ca sunt intr-adevar suficient de puternice.

 3. savatie spune:

  Ba se spune foarte explicit acest lucru, dar nu în fragmentele citate. Iata afirmatie, aparuta pe acelasi site, la capitolul „Ordonanta de urgentг nr.31/2002-Raport de evaluare Doctor in Sociologie – Alexandru Florian pentru MCA”:

  „Ordonanta de Urgentг este expresia vointei politice a actualei puteri a PSD de a limita manifestгrile extremismului оn societatea romвneascг. Guvernul a adoptat aceasta Ordonanta si ca urmare a presiunilor exercitate mai bine de 10 ani de catre guvernele occidentale, in special cel american, de catre asociatii evreiesti americane si internationale”.

  Cititi, cind aveti vreme, intreg raportul. Nu e mare, dar ofera multe prilejuri de mirare.

 4. Ana spune:

  O parte din documentatia stransa pe site-ul comunitatii evreiesti e un atac impotriva crestinilor din Romania si a traditiei.

  Ordonanta emisa ca sa-i protejeze pe evrei, arata nevoia lor de atac. De cine vor sa fie protejati domnii evrei intr-o tara crestin ortodoxa?

  In Brasov in centrul parcului din Racadau troneaza statueta unei personalitati evreiesti cu steaguri cu insemne evreiesti cu tot. De ce? In ce stat din lumea asta care nu este crestin, exista statueta vreunei personalitati ortodoxe cu cruce, lumanari? Una este sa fie doar statuia expusa si altceva sa fie si insemnele credintei. Domnilor evrei, treceti acest caz la incidente langa baiatul cu rugaciunea si cartofii din cimitir (care om ar manca cartof stiind ca provin dintr-un cimitir? ).

  Crucea din parlamentul Romaniei nu incomodeaza pe nimeni in afara de cei care au ceva impotriva crestinismului. Frige? Doare? De ce? Eu crestinul ortodox care am numai bine de la cruce, nu pot sa inteleg cum poate crucea sa faca rau.

  Chiar nu inteleg. Parinte, va rugam sa ne dati o explicatie.

  Doamne ajuta

 5. […] Parintele Savatie Bastovoi: Cine semnează Scrisoarea ortodocşilor către preşedinte? si: Povestea unei legi […]

 6. igor spune:

  http://ortodoxiemd.wordpress.com/
  am gasit abia acum aceasta emisiune realizata de Udriste. Poate e cineva care n-a vazut-o…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: