„Șah de la Chișinău”. De data asta cu legionari

De Marius VASILEANU
www.ziarultimpul.ro

Biserica Ortodoxă Română (BOR) a primit un puternic șah de la Chișinău. Se știe, ortodocșii din Basarabia sunt astăzi împărțiți în două: pe de o parte, Mitropolia Basarabiei (majoritară) care în 1992 a revenit acasă, la BOR, așa cum a fost totdeauna, iar vicisitudinile istorice au deturnat-o cu cruzime și cinism; pe de altă parte, cealaltă mitropolie, intitulată a Moldovei, care preferă să se-nchine Moscovei.

Participând recent la o emisiune moderată de călugărul Savatie Baștovoi, intitulată „Pietrele vorbesc” (pe Jurnal TV Moldova), Mitropolitul Vladimir al Chișinăului și Moldovei (dependent de Moscova) a abordat problema canonizării unora dintre martirii perioadei comuniste.

Patriarhia Moscovei a canonizat în ultimii ani sute de asemenea martiri, pe când BOR, mai prudentă, a stat în expectativă, în pofida intenselor presiuni venite din media, diverse ONG etc. A fost amintit cu acest prilej și Valeriu Gafencu – unanim evocat drept un „sfânt al închisorilor”. Întrucât Valeriu Gafencu s-a născut în Basarabia, Mitropolitul Vladimir a declarat că intenționează să propună canonizarea sa, dar, pentru că a pătimit în închisorile din România, este nevoit să consulte Patriarhia BOR. Dacă BOR nu-l canonizează, atunci îl va propune spre canonizare Patriarhiei Moscovei…

În mod evident, BOR va trebui să ia o decizie, iar ieșirea din impas ar fi foarte simplă dacă va declara că încă analizează situația. Arhivele sunt imense și insuficient cercetate. Oricând pot apărea mărturii inedite fie din partea unor confrați de suferință, fie din arhive. În plus, există sfinți care au fost canonizați separat de Bisericile ortodoxe (presupuse a fi surori). Nu aici este problema.

Există cel puțin doi vectori de atac în cazul șahului pe care Mitropolitul Vladimir (citește Moscova) îl dă BOR. Întâi, unul de imagine: vrând să arate credincioșilor din Moldova că rușii & rusofilii știu să aprecieze sfințenia, în comparație cu românii și BOR care, din păcate, au tăcut prea mult și impardonabil la acest capitol. În al doilea rând, se încearcă o forțare a deciziilor BOR care, se presupune, a avut rețineri în privința multora dintre martiri inclusiv din motive ideologice.

Nu este un secret pentru nimeni, bună parte dintre martirii închisorilor au fost legionari. Este limpede că BOR se ferește de un scandal, chiar dacă, conform mărturiilor, Valeriu Gafencu a avut cu adevărat o viață de sfânt…

Iată o situație politică, canonică, ecleziologică și spirituală deloc simplă. Din fericire, în perspectivă duhovnicească (spirituală) nu funcționează regulile șahului, nu există mat.

29 Responses to „Șah de la Chișinău”. De data asta cu legionari

  1. Graiul Ortodox spune:

    52) PERICOLUL EVIDENT AL SCHISMEI ÎN CADRUL BISERICII ORTODOXE A SERBIEI

    http://graiulortodox.wordpress.com/2011/01/22/52-pericolul-evident-al-schismei-in-cadrul-bisericii-ortodoxe-a-serbiei/

  2. Donkeypapuas spune:

    Ooooo! To’arăşu’ Vasileanu! De la „Băcănia liberă”! Oficina Moscovei din ’90 până astăzi!

  3. viorica spune:

    Din fericire…nu exista mat !
    Observ cu amaraciune ca se amplifica nevoia de „aparare”, chiar cand nu te ataca nimeni – adevarul? carpa lepadata…
    Urmarind „cei doi vectori de atac” aflam ce este de aparat :
    (1) imaginea BOR care in pofida presiunilor a stat in expectativa si care , la o adica poate fi spalata usor daca „se va declara ca inca se analizeaza situatia”
    (2) libertatea nelimitata de a mentine reținerile în privința multora dintre martiri inclusiv din motive ideologice
    Chiar daca a avut viata de sfant, BOR se fereste de un scandal – cautam nu dreptatea si adevarul, ci locul comod

    Interesanta interpretarea jurnalistului crestin, Marius Vasileanu acelasi care, in cazul Tanacu aprecia ca „fanatismul cu care au fost aparati de localnici cei de la manastirea din Vaslui arata insa si altceva. Traim inca alaturi de concetateni aflati ei insisi in Evul Mediu”

    Cuvantului ” mat ” limba romana ii da si alt inteles : opac, fara stralucire, fara rezonanta, surd – ba exista, din fericire!

  4. Sa inteleg ca pentru MArius daca ai fost la un moment dat copil, ulterior nu mai poti primi diploma de matur?! Scarboasa logica. Adevarul este ca se tem ca dracul de tamaie de masoni, care le dicteaza pana si cu sfintii neamului ce au de facut.

  5. Vasilica spune:

    Acest articol graieste adevarul.Cei din BOR se feresc sa dea un raspuns referitor la canonizarea sf.inchisorilor din motiv ca majoritatea au fost legionari.Dumnezeu sa-i lumineze pentru a putea face ceva in sensul canonizarii lui Valeriu Gafencu si a celorlalti.Dovada sfinteniei lor sunt minunile care s-au intamplat la schitul din Aiud la osuar si marturiile celor care i-au cunoscut.

  6. pr Timotei spune:

    Cui ii e frica de LEGIONARI?
    In primul rand istoria miscarii legionare a fost terfelita de comunisti, masoni, etc
    Nimeni nu i-a iubit! De ce oare?
    Pentru ca principiile legionare se contraziceau in mod brutal cu cele sioniste: Legionarii vorbesc de Dumnezeu, Biserica si Neam, pe cand Sionistii vorbesc de globalizare, dumnezeu ecumenist, desfiintarea identitatii nationale!
    Deci problema e foarte simpla!
    Iar cei care nu cred asta despre Legionari, sunt prost informati! Inca ceva: Majoritatea tinerilor inchisi de conunisti nu erau neaparat Legionari ci simpatizanti ai Miscarii Legionare!
    Orice tanar cu constiinta nu putea fi altfel!

  7. pr Timotei spune:

    Sa dea Dumnezeu ca Sf Marturisitor Valeriu Gafencu sa fie canonizat de Mitropolia Moldovei, pentru ca se afla in drept de al canoniza!

  8. Gheorghe spune:

    De unde ati luat-o dragii mei ca „Mitropolia Basarabiei (majoritară)…”??? Priviti statistica actuala din Republica Moldova: Mitropolia Moldovei 1798 preoti, Mitropolia Basarabiei 68 preoti. Quasi-majoritara este Mitropolia Moldovei. Pur si simplu, peste Prut se vorbeste aiurea, fara a cunoaste situatia reala din R.Moldova.

  9. viorica spune:

    Cand ati pornit demersul de a desface, limpezi si explica cele cateva „noduri” care se faceau pricina de acuze si neintelegeri intre crestini, nu ma asteptam la asa reactii – am trait bucuria sansei de a le intelege din pespectiva duhovnicesca, implicarea dvs. fiind chezasia acuratetei, sinceritatii si a curatiei gandului cu care sint abordate.
    Nici unul dintre subiectele puse in lumina si asupra carora ati invitat la dialog nu a starnit asa imbulzeala de minciuni si mizerii precum cel al existentei celor doua Mitropolii ortodoxe in Moldova. Reactiile vehemente care incearca prin minciuni sa atite nationalismul orgolios in partea lui cea mai intunecata, arata ca au fost atinse interese care nu se simt bine in lumina …
    Pe linga departarea de adevarul istoric – „Mitropolia Basarabiei (majoritară) care în 1992 a revenit acasă, la BOR, așa cum a fost totdeauna” – identificarea, in perspectiva de a propune canonizarea lui Valeriu Gafencu, unui atac asupra BOR, nu arata decat marea dorinta a unora de a mentine dezbinarea intre frati, alimentand-o.
    Ramane de vazut, daca noi ne lasam dusi de nas, incremeniti in apararea unor cauze marunte sau ascultam porunca Iubirii si de pornirea inimii .

  10. viorica spune:

    Ar mai fi un punct de vedere: abia astfel de articole sint atacuri reale, cu tinta clară de a nărui increderea in Biserică, intrucat prezintă aparent nepărtinitor drept idei veridice:
    – separarea BOR de societate si aceea impartita:”a stat în expectativă, în pofida intenselor presiuni venite din media, a tăcut prea mult și impardonabil, a avut rețineri în privința multora dintre martiri, inclusiv din motive ideologice”;
    – BOR slabă,infricosată,…lipsită de reactie – daca alege mai degraba sa tacă asupra adevărului decat sa infrunte un scandal;
    – Biserica, departe de a fi Una, este o instituitie ca oricare alta, supusa instantelor politice, in care surorile viclenesc si se ridica una impotriva celeilalte …
    Ferească Dumnezeu, nu asa este Biserica noastră! cu toate slăbiciunile si jocurile la virf – mai mult sau mai putin diplomatice, cu toate greselile noastre omenesti – eu in aceasta Biserica am gasit Viata! Nu pot primi gandul ca Si-a intors Cel Sfant Fata Sa de la noi. Cum să reducem toata frumusetea vietii noastre crestine la amaraciunea neintelegerilor vremelnice?
    Si noi sintem trup al Bisericii – nu cum spun altii – si căutandu-L pe Hristos Cel Viu să-I aflam nascut chipul in fiecare din noi, să găsim prilej să ne descoperim, sa ne tinem aproape.Asa inteleg si rostul chemării cu care blind stăruiti sa ne imbărbătati.
    Asta ar explica, măcar in parte, zarva intretinută in jurul subiectului – clapcă spre care, constat cu regret că pornisem si eu …

  11. dadatroll spune:

    Calu la f5. De obicei ajuta.

  12. antuza spune:

    Nu cred ca BOR va da unda verde Mitropolitului Vladimir pentru ca acesta sa propuna canonizarea lui Valeriu Gafencu Patriarhului Moscovei (!). Valeriu Gafencu este un roman care a patimit in inchisorile din Romania, si nu-i asa, Basarabia e pamant romanesc. Daca BOR nu ar mai vrea sa fie „politically correct” si ar canoniza pe martirii din inchisorile comuniste, atunci s-ar creea un scandal … international … care cine stie ce presiuni ar creea asupra BOR-ului. Situatia este intr-adevar foarte delicata. Pot fi canonizati martirii romani din inchisorile comuniste fara se ajunge la compromisuri pagubitoare?

  13. Ina spune:

    Pr. Timotei
    „Nimeni nu i-a iubit! De ce oare?
    Pentru ca principiile legionare se contraziceau in mod brutal cu cele sioniste”

    Cred ca era vorba de teama. Legionarul prin educatia primita era un om greu de manipulat. Nu cred ca are nici o legatura cu sionistii, ci cu credinta in Hristos.

    Oare cum am fi noi, daca am trai azi dupa regulile legionarilor?

  14. Şahul sfinţilor către autorităţile laice şi bisericeşti
    http://bucovinaprofunda.wordpress.com/2011/01/25/sahul-sfintilor-catre-autoritatile-laice-si-bisericesti/

    …Acest sah se aseamna cu intrebarea lui Hristos adresata elitelor fatarnice evreiesti: “Botezul lui Ioan de unde a fost? Din cer sau de la oameni? Iar ei cugetau întru sine, zicând: De vom zice: Din cer, ne va spune: De ce, dar, n-aţi crezut lui? Iar de vom zice: De la oameni, ne temem de popor, fiindcă toţi îl socotesc pe Ioan de prooroc. Şi răspunzând ei lui Iisus, au zis: Nu ştim.” (Matei 21, 25–)
    Tot asa si azi ne intreaba Hristos daca atitudinea celor ce s-au opus ordinii si oranduirilor antihristice de azi, a fost dupa Voia lui Dumnezeu sau dupa poftele si orgoliile oamenilor.

    Totusi ierarhiile fatarnice de azi, lumesti sau bisericesti, stiu ca daca ar zice ca atitudinea acestor martiri este dupa Voia lui Dumnezeu, atunci toti le-ar zice : de ce nu le urmati lor? De ce nu va delimitati de demonismele lumii de azi, de ce nu spuneti raului pe nume, de ce nu chemati parinteste la pocainta pe cei ce pe fata slujesc fortelor si planurilor oculte? De ce sunteti mai aproape, prin fapte si metode, de cei ce prigonesc azi poporul ortodox? De ce iubiti strainii pentru puterea si banii lor si lasati sa fie asupriti pe cei de o credinta si de un neam?
    Iar de vor zice ca atitudinea anticomunista a acestor sfinti a fost din ambitii politice, din pofte sangeroase omenesti, din orgolii filetiste, se tem de multimea oamenilor care ii considera sfinti (si, poate, de mania lui Dumnezeu). Atunci prefera sa spuna ca nu stiu, sa traga de timp si sa urzeasca explicatii convenabile.
    O tactica ce se prefigureaza este aceea de a “peria” vietile acestor sfinti de atitudini si fapte “incorecte politic”, de nuantele “reactionare” si potential “explozive“, de originile legionare a majoritatii covarsitoare a acestor sfinti. Un fel de deturnare a sfinteniei lor. O incercare prosteasca de reeducare post-mortem. Exista deja evocari elogioase si evlavioase ale sfintilor din inchisorile comuniste ce ii zugravesc in lumina cuvioasa, de rugatori isihasti, de postitori smeriti si tacuti (precum si erau, multi dintre ei), dar omit ceea ce a determinat intemnitarea lor, cauza tuturor nevointelor si suferintelor lor: pozitia de adversitate fata de noua ordine anticrestina a lumii, marturisirea vocala si curajoasa a Vointei lui Dumnezeu, lupta lor pana la sange cu slugile satanei ce vor sa stapaneasca peste neamul omenesc, spre spurcarea si demonizarea sa.
    Exista azi sinaxare partiale, epurate, periate, din care lipsesc tocmai cei ce au aprins flacara miscarii crestinesti de opozitie, lupta si rezistenta romaneasca anticomunista, dar pe care(din fericire) supravietuitorii prigoanei ii cinstesc ca sfinti intemeitori ai intregii jertfe mucenicesti. Ma refer martirii Ion Mota si Vasile Marin si la cel cinstit de toti supravietuitorii prigoanei ca sfant, intemeietor si capetenie a intregii miscari nascatoare de martiri, la Corneliu Codreanu, dar si la toti intemeietorii Legiunii Arhanghelului Mihail, care au murit muceniceste arzand de dragostea si ravna pentru apararea unei Romanii crestine, in prigoanele interbelice, in temnite carliste, in executii, in batai si torturi in beciurile Sigurantei, iar altii precum Horia Sima, ce au murit prin exiluri la fel de chinuitoare, temnite nevazute, chinuri mistuitoare, nestinse.
    Astazi, evitand raspunsul, cei fatarnici si fricosi isi arunca responsabilitatea canonizarii mucenicilor de la unii la altii, unii bravand, altii politizand si cautand eschive si amanari.

  15. Valentin C. (Londra) spune:

    Dragii mei,

    Pentru ca de trei ani si ceva invat si lucru la Londra, o sa fac o analiza genul BBC a acestui articol. Fiindca este scris de unul din cei mai tari analisti religiosi din Romania (Marius Vasileanu)iar articolul respecta standardele BBC: este ne-implicat, rational, inteligent. Articolul nu trage concluzii definitive, ci semnaleaza problemele asa cum si sunt.
    (1) Asa-i, Mitropolitu Vladimir face jocu Moscovei, ii vreun secret pentru careva??
    Iaca, analiza rece care se face in articol (asa cum analizezi o partida de sah), este, fara tagada, foarte adevarata!
    Domnul MV nu ia nici partea BOR din caleafara: el scrie negru pe alb: <> (cine a mai citit ceva din presa romaneasca, stie ca MV este destul de critic si cu unii ierarhi din BOR…).
    Oameni buni, lasati miciuna la o parte ca adevarul iese la iveala ca uleiu : ati uitat cumva ca Basarabia a fost rapita de rusi acum 200 de ani, si din nou la ultimul razboi???
    Iata motivul pentru care MV scrie <>.
    Poate MV trebuia sa mai zica: Mitropolia Moldovei care se inchina intai Moscovei si abia dupa aia lui Hristos…!
    Situatia este, intr-adevar, delicata. Poate ca cele ce ne unesc, MARTIRII, vor aduce si oleaca mai multa incredere si marinimie intre fratii ortodocsi. Ca sunt romani-romani, ca sunt romani-basarabeni, ca sunt rusi, si asa mai departe…
    Parinte Savatie, aveti curajul sa publicati aceste pareri sau numai pe cele ale unor amagiti (rusofilii) sau ale amagitorilor (rusii) fara hodina?

  16. o enoriasa spune:

    Nici sah nici mat! Aceasta este o decizie care, daca s-a prefigurat, sa se duca pana la capat! Mtropolitul Vladimir e dator sa implineasca cea ce a gandit! Cred ca nu s-a dorit sa se cunoasca indirect opinia crdinciosilor aruncandu-se aceasta ideie ca o provocare! Parintele Iustin este singurul care vade corect situatia- nu conteaza de loc ce biserica ii canonizeaza pe sfintii mucenici, actul in sine, al canonizarii este cel mai important lucru, iar acesta trebuie sa fie prilej de bucurie in toata ortodoxia si nu prilej de galceava, dezbateri si datul cu parerea! Doamne lumineaza-ne pe toti, mici si mari!

  17. ieromonah savatie spune:

    @ Valentin. (Londra),

    am cunoscut echipa BBC la Chisinau si criteriile lor de lucru. Este foarte adevarat ca evita sa foloseasca in reportaje si stiri cuvinte gen „amagiti”, „rusofili” sau expresii „toata lumea site ca” si alte tertipuri ale manipularii media facile. Sa inteleg ca la Londra BBC vorbeste altfel, adica foloseste toate aceste unelte condamnabile, asa cum reiese din comentariul Dumneavoastra? Caci, chiar dintru inceput, ne-ati propus „o analiza gen BBC”. Specificati va rog, Dumneavoastra lucrati de trei ani la Londra, sau la BBC Londra?

  18. pr Timotei spune:

    Revin cu acelas comentariu pentru ca este de actualitate: pr Timotei

    Dragii mei,
    Am o mare nedumerire, cum se face ca in ultimul timp multi din fratii nostri au devenit filetisti?? Filetismul a fost condamnat de Biserica fiind erezie!
    De cand ne urmareste paranoia?
    Iata parintele Iustin spune ca nu are importanta cine il canonizeaza pe Sf Marturisitor Valeriu Gafencu!
    Cine indrazneste sa ii rastalmaceasca cuvintele? Domnul Roncea?
    Imi pare rau pentru domnia sa, dar va sfarsi ca Dan Puric daca nu se pocaieste!
    Biserica e Plina de Har! Daca va fi canonizat de MOscova sa ne bucuram, la fel asa cum si Arhiepiscopia Galatiului a facut slujba de Canonizare a Mitroploitului Patelarie de la Constantinopol!
    Unde e problema?
    Oare Ortodoxia nu e universala? Oare nu spune Sf Duh: nu mai este iudeu, nici elin.
    In primul rand nu uitati ca se face o mare confuzie intre rusi, popor al lui Dumnezeu si bolsevici, oameni fara dumnezeu, de origine neruseasca care a facut atrocitati. Nu confundati lucrurile. Nu aduce ura si dezbinare!
    Daca suntem duhovnicesti inteleem asa cum insusi pr Iustin a inteles, ca Ortodoxia nu cunoaste granite, ca suntem frati cu Mitropolitul Vladimir ca si cu congolezul Siluan, pentru ca sunt Ortodocsi!
    Cine pune mai presus natia lui de Ortodoxie sa fie anathema!(anatema Sinodului Bisericii Greciei impotriva filetismului)
    Pr Timotei

  19. pr Timotei spune:

    Daca Mittropolitul Vladimir are interese meschine, Dumnezeu il va judeca, nu e treaba noastra, nici macar sa ne gandim, dar GANDUL INALT PREA SFINTIEI SALE PE CARE L-A EXPRIMAT ESTE FRUMOS! NOI ASTA AM AUZIT, NU AM AUZIT NIMIC MESCHIN!
    Daca e Canonizat Sfantul Valeriu vom putea ridica Biserici cu numele lui, vom putea cinsti Sf Moaste ale Martirilor, daca Ierarhia Romana nu e in stare iata, vin altii mai indrazneti si o fac! Azi e nevoie de marturia acestor Sfinti, trebuie raspandita Viata lor, ca sa cunoasca generatiile tinere si sa aiba modele.
    Tinerii nostri sunt lipsiti de modele! Nu mai exista modele, societatea nu ii ajuta, ci ii distruge, scoala ii dostruge prin politizarea excesiva care se duce in scoli, copii nostri invata istoria holocaustului, si nu invata cine a fost Stefan cel Mare, se invata Istoria Uniunii Europene, se invata ca familia e ceva demodat, se invata de Mc Donalts.
    Va rog sa luati un manul de istorie de clasa a 9=a sa cititi!
    Vom avea o generatie de copii spalati la creer, profesorii sunt foarte slab pregatiri, facultatile sunt pe bani si trec toti pe banda rulanta, nu mai exista selectie.
    Vom avea o generatie de copii tampi!
    La ora de religie elevii invata despre pace si intalnirea istorica dinte papa si patriarhul teoctist! Oricum ora de religie e ca si cum nu ar fi!
    Romania se gaseste intr-o criza cum nu a mai fost niciodata in istoria ei! Biserica ei este in criza, nu are oameni demni! Iar cei care mai sunt habar nu au teologie! Facultatile de teologie sunt imbacsite cu ecumenisme!
    studentii teologi nu cunosc dogmatica, nici istoria, totul se face la nivel de gradinita, nu exagerez, pentru ca daca la liceu mai invatai, aici nu mai ai aceasta sansa, ei invata relativizmul religios.
    Avem nevoie de modelul lui Valeriu Gafencu!
    Oriunde va fi canoizat, vom putea ridica Biserici, vom cinsti toati martirii de la Aiud fara ca sa ne ferim de cineva. Acum ne ferim, le ascundem ,cand vin in control de la patriarhie, ca sa nu le ia, avem deaface cu o patriarhie care nu are simtul realitatii, nu traieste in prezent, nu simte ierarhia criza in care se afla romania, nu ii pasa! Ei traiesc ca si ministrii, au palate, primesc taxa de la parohii! Iata Ierarhii Greci au sarit cu totii, au strigat si striga, lupta si indeamna, spun adevarul.
    Noi romanii ne-am obisnuit cu minciuna, cu manipularea si cu rabdarea prost inteleasa, am ajuns o natie de plans, si nici nu ne dam seama !
    Ne-au sedat! Manipulati am trait pe timpul lui ceausescu, manipulati am iesit la revolutie, manipulati traim incontinuare! Unde este BOR?
    Enevoie de jertfa don partea BOR pt salvarea neamului, nu de catedrala mantuirii, ca avem casa poporului, ne ajunge! Dar e nevoie de implicare, in Biserica Rusiei in fiecare Mitropolie exista organizat cate la fiecare parohie cantina care hraneste pe saracii parohiei, se implica in viata credinciosilor, sprijina construcita de biserici de cartier. Fac cercuri si fratii care se intalnesc in parohii sub indrumarea preotilor pentru a studia DOGMATICA! Au CENTRU DE MISIUNE APOSTOLIC infiintat de Sf Mucenic Daniil Sisoiev care e organizat cu scoala misionara pentru pregatirea misionarilor care pleaca in toata lumea pentru a propovadui Ortodoxia!
    Si toate acestea nu se fac cu bani! Ci cu credinta lor! Cu vointa lor! Cu jertfa lor! Noi unde suntem? Pe nicaieri! Dar ne e frica de rusi, conspira inpotriva noastra in loc sa luam exemplu! Nu e normal ca Patriarhia Moscovei sa fie Imperialista? Pai e normal, dar e unealta in mana lui Dumnezeu! Pentru ca nu au fost batuti in cap! Ei sunt flexibili, au inteles ca daca raman in matca lor vor pieri!! Si ca neam si ca Ortodoxie locala! Noi nu realizam ca suntem pe punctul de a pieri ca Biserica Locala??
    In 40 de ani! Adica doua generatii, in ritmul acesta, vom avea bisericile goale!

  20. viorica spune:

    Am fost surprinsa sa vad invitatul dvs. la editia de astazi a Pietrelor, dar dezvoltarea subiectului precum si dialogul viu ma determina sa recunosc – surprinsa in mod placut. Ramane doar regretul ca nu pot urmari emisiunea in direct…
    Va sarut dreapta Parinte si multumesc !

  21. raul spune:

    E o problema care nu depinde decat da conducerea Bisericii.

  22. ovidiu spune:

    Trebuie să vă spun mai întâi că nu Biserica îi face pe sfinţi. Nu noi, Sinodul Bisericii, îi facem pe sfinţi. Ci pe sfinţi îi face Dumnezeu şi poporul. Dumnezeu – pentru că le recunoaşte sfinţenia lor şi poporul – pentru că păstrează în memoria sa faptele lor. (…)
    Dar va veni şi vremea sutelor şi miilor de pre¬oţi şi credincioşi care au fost închişi şi bă¬tuţi pentru credinţa lor creştinească în în¬chi¬¬sorile comuniste…

    PS. Sebastian Paşcanu,
    Episcopul Slatinei şi Romanaţilor

    Asa incepe cartea Marturisitorii

  23. ieromonah savatie spune:

    @ viorica,

    traducerea va fi miercuri, cu ajutorul Domnului.

  24. vasile dumitru spune:

    Daca este sfant,este acolo sus,in raiul lui dumnezeu,Noi aici pe pamant,l-am bagat l a puscarie.cum facem si azi,de multe ori,Mare este taina oricarei canonizari.alte canoane,,alte patimiri,;acelasi.

  25. paul bacosca spune:

    BOR-ul parca a devenit un fel de Vatican, e prea politizat si prea diplomat, lasand adevarul si interesele nationale mai de o parte.

  26. viorica spune:

    Sarutam dreapta Parinte, cind este miercuri ?

  27. viorica spune:

    @ ieromonah savatie
    Cu voia dvs. reformulez: cand si unde sa fie?

  28. puiu georgescu spune:

    Foarte interesant, dar nu s-a mai intamplat nimic, nu? Dupa ce in BOR se „popularizeaza” martirii exclusiv rusi, inclusiv prin brosuri editate in..Romania, este chiar un gest nobil al ierarhului susmentionat ca s-a gandit si la cei romani.
    Adica si o palma peste fund si un pas inainte.
    Dar nu s-a intamplat nimic, nu?

Lasă un comentariu