”Golgota Basarabiei” sau cum și-au filmat comuniștii propriile crime, neștiind că ele vor ajunge materialul unui film

Produs de Studioul „Moldova-Film”, la realizarea filmului „Golgota Basarabiei” si-au dat concursul colaboratori ai Serviciul de Informatie si Securitate a Republicii Moldova, ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Arhivei Nationale a Republicii Moldova, ai Muzeului National de Arheologie si Istorie a Moldovei, ai Companiei „Teleradio-Moldova” s.a.

Scenariu – Victor Vasilache, Ion Chistruga
Regie – Ion Chistruga, Alina Ciutac
Imagine – Ion Chistruga
Redactor – Cezara Vasilache
Editor – Alisa Chistruga
Grafica – Anatol Roibu
Sunet – Irina Garbuz
Consultanti – Elena Postica, Mihai Tasca
Voce – Ion Ungureanu
Coordonator de proiect – Ion Siman

34 Responses to ”Golgota Basarabiei” sau cum și-au filmat comuniștii propriile crime, neștiind că ele vor ajunge materialul unui film

  1. denisbulancea spune:

    In sfirsit dupa 20 de ani de independenta un film autohton adevarat, produs de Moldova-Film,in colaborare cu institutiile de stat in premiera pentru noi din Basarabia. Speram ca acest film sa contribuie la mentinerea flacarii aprinse a romanitatii fara comunisti.Timpul lor a expirat.

  2. karenin spune:

    cutremuratoare marturie, admirabila marturisire.

  3. Marius spune:

    Cand oare o sa ne ReUNIM? Cand oare?

    Atatia romani au s-au jertift pentru Unire, pentru tara!!!!

    Offf Doamne!!!!!

    Imi dau lacrimile cand scriu acest mesaj!!!!

    Pacat ca suntem inca pe mana comunistilor, se de o parte si de alta a Prutului!

    Ne-au ascuns istoria, ne-au ascuns eroii, martirii…..dar de Dumnezeu nu or sa ascunda in veci!!!

    Sa le dea sanatate Dumenzeu celro care au facut filmul!!!!

  4. antidemocratie spune:

    Felicit initiativa acestui proiect. Ei sunt adevaratii basarabeni, adevaratii crestini, martiri. Dumnezeu sa-i odihneasca in randul dreptilor.

  5. VladR spune:

    @Marius: Credinta mea intima este ca Dumnezeu va randui ca intreaga Basarabie si Bucovina sa revina la Romania. Rabdare si credinta sa avem.

  6. john spune:

    MOLDOVA = ROMANIA!!!

  7. Marius spune:

    Si eu sper, dar cand te uiti la cef tradatorii neamului…..iti vine sa urli…

    Tocmai au semnat actul rspectiv care intr-un fel sau altul legitimeaza ruperea Basarabiei si a Bucovinei de la sanul tarii mama.

    E dureros. Dureros e ca foarte multi romani nu-si cunosc istoria pentru ca au fost ajuatti. Mie unul mi-a dat Dumnezeu sansa sa aflu adevarul la varsta de 26 de ani. Inceputul il datorez lui Paul Goma. Sa-i dea Dumnezeu sanatate.

    Dupa asta am inceput sa intreb in stanga si-n dreapta. Stupoare…..majoritatea tienrilor, romanilor nu stiu nimic…sau au inteles mai nimic din ce a insemnat comunismul pentru neamul romanesc.

  8. VladR spune:

    Ce este imposibil oamenilor e posibil la Dumnezeu.:)

    In timp ce vorbim se trezesc constiinte, se pun intrebari, se cauta raspunsuri. Vei fi surprins ce generatie se va ridica. Nu iti pierde credinta, indiferent de aparente.

  9. Marius spune:

    Doamne ajuta!

  10. Mos Ioan spune:

    Comunistii banditi si criminali au fost finantati de Marea Finanta Internationala pentru a asasina milioane de oameni nevinovati. Atunci ca si acum asasinarea continua pe scara larga, prin diferite metode, tot de dusmanii lui Hristos.

    Vesnica Pomenire celor care au fost asasinati de calaii comunisti!

    „Trecuta, prin foc si sabie,
    Tradata, furata mereu,
    Floare de dor, Basarabie
    Esti lacrima Neamului meu”.

    Mihail Eminescu

  11. Marius spune:

    Plesu…….no coment……

  12. Sorin spune:

    Cutremurător…
    Dar şi mai înfiorător este faptul că sunt încă unii oameni care cred încă în comunism.

  13. dan alexandru spune:

    @Sorin

    Cutremurator nu este ca exista oameni care cred inca in comunism. Cutremurator este ca exista oameni, care dandu-se drept comunisti, sunt in realitate niste bestii.

    O bestie politic corecta tot o bestie ramane.

  14. m.g. spune:

    VladR,

    „In timp ce vorbim se trezesc constiinte, se pun intrebari, se cauta raspunsuri. Vei fi surprins ce generatie se va ridica.”

    Acum cateva saptamani, luand parte la liturghie (era duminica) si vazand multe mame ducandu-si copiii la impartasit mi-a trecut prin minte un gand: „Daca din acesti copii pe care mamele ii aduc atat de des la impartasit va binevoi Dumnezeu sa ridice o generatie asemanatoare celei interbelice ? Sau poate inca si mai pornita spre jertfa si daruire. Daca va fi aceasta generatie cea care va da cei mai multi sfinti ?”

    Nu stiu daca va randui Dumnezeu sa fie asa sau nu, dar nadajduiesc din toata inima ca da.

  15. Elena spune:

    Mi-au dat lacrimile si am plans pentru istoria noastra…si pentru toti acei oameni…Precum mi-au dat lacrimile si nu mi-a venit sa cred atunci cand al meu bunic mi-a povestit cum au venit sa ia cota de carne…luand singura vaca pe care o aveau in gospodarie…ce le oferea hrana,si era gestanta atunci.Iar din cauza foametei, mergeau pe camp, luau ierburi si le mancau..Iar asta la noi, in Romania..Niste lucruri cumplite, de care multi nu stiu..Ni se pare uneori ca noi, ca generatii,ne-am indepartat de ei, dar in fond oamenii au ramas la fel.Ma doare sufletul si nu pot intelege cum sa fii om intre om, si sa-i faci aproapelui tau atata rau…E strigator la cer..Imi pare rau pentru Basarabia si pentru Bucovina.Romani in acelasi neam suntem si vom fi, noi si ei, mereu in suflet, in cuget si simtiri!Doamne-ajuta!

  16. enoriasa spune:

    Popor roman de mucenici, prigoniti pentru dreptate si adevar!Manat la abator ca pe vite, infometat si bestializat, ai varsat mai multe lacrimi decat apa pe Prutul si mai mult sange decat apa pe Nistru! Cat de mare va fi minunea pe care Dumnezeu o va face cu tine, Basarabie? Lacrimile tale si sangele tau au scris istoria holocaustului romanilor din Basarabia. Cine iti va face dreptate pana la Judecata de apoi? Unde este cartea ta de istorie din care copiii sa cunoasca peste decenii suferinta bunicilor lor? Cine isi va asuma toate aceste tragedii care au urmarit exterminarea romanilor dintre Prut si Nistru?
    Toata recunostinta si admiatia mea fata de temerarii autori ai filmlui si fata de ieromonahul Savatie Bastovoi, pentru ca mi-au ingaduit sa insotesc cu gandul inlacrimat si cu inima franta pe bunelul nostru, Flor Nedrita, n. in 1879, membru PNL, primar in comuna Selemet pana in noaptea de 14 iulie 1941, cand a fost deportat la Sverdlovsk, unde, in 7 octombrie 1941 a fost impuscat! Sotia sa, Daria, si copiii, Gheorghe si Vasile au fost deportati in Kazahstan. Cum era sa plece primarul in refugiu, sa se salveze pe sine si familia, lasand satul natal fara conducator, fara arhiva? A ramas in fruntea satului pana a fost exterminat! Dumnezeu sa ii aseze in randul sfintilor mucenici pe toti! Siberia va fi vesnic un sanctuar al mucenicilor crestini romani!

  17. Sorin spune:

    @Dan Alexandru

    Nu e vorba de mercenari. Aceia îşi vor lua plata, cu toate că Dumnezeu nu are a pierde pe nimeni, nu-i aşa? E vorba de cei care-i vor vota tot pe comunişti la alegerile de săptămîna viitoare din Rep. Moldova. Sărmanii de ei, sunt produsul îndobitocirii diabolice.

  18. Dan Ghelase spune:

    Vizionarea este devastatoare…!
    Desi stiam de toate acestea…autorii au facut o creatie de enorm impact emotional…
    Demnitatea nationala, salvarea culturii si Patrimoniului National sunt obiective comune de ambele parti ale Prutului !
    Multumesc !!!

  19. VladR spune:

    Pentru cine doreste filmul intreg, le recomand cu caldura acest site: http://www.tezaurul-ortodox.com/index.php?app=downloads&showfile=893

    Veti gasi o multime de comori duhovnicesti, iar moderatorii site-ului sunt foarte amabili si saritori atunci cand cautati o resursa.

  20. […] Surse: P Savatie, Romania Uneste-te, PartidulLiberal Posted in Colimatorul, Documentare, Top News Tags: Basarabia, Basarabia pamant romanesc, basarabia romana, Golgota Basarabiei « Preambul la alegerile din Republica Moldova. Insemnatatea geopolitica a spatiului euxinian. Pozitia Grupului Euxin. AXA – Noua Romania la Marea Neagra You can leave a response, or trackback from your own site. […]

  21. callina spune:

    sarut mana !
    e prea trist pt „sanatatea mea”…, dar am inteles ca Basarabia isi doreste independenta si nu unirea cu „patra mama” (ca sa ma exprim asa), deci cu Romania !
    sa vie voia lui Dumnezeu si nu a noastra !
    iertati…!

  22. Stratulat Andrei spune:

    extraordinar! m-a lasat fara grai!

  23. Doamne ajuta! Multumesc Bunului Dumnezeu pentru Raza de Lumina…Sarmanii Basarabeni… M A R T I R I …

  24. Stelian spune:

    Sunt roman, in copilarie bunicii si batranii din satul unde am crescut mi-au povestit despre multe din atrocitatile pe care am acum ocazia sa le vad in acest memorabil document. Mi s-au spus, dar frica i-i facea pe acesti oameni sa vorbeasca in soapta .Am cunoscut om care a aparut acasa peste noapte cred prin 1964 arestat fiind de vreo 6-7 ani tot noaptea, pentru vina ca era gospodar si avea un atelier de fierarie. Apoi familia mea a fost constransa sa intre in CAP nemaiprimind-o pe sora mea cea mare la scoala. Am spus-o si o mai repet aici: comunismul a fost un mare rau si a invatat pe multi hoti si puturosi. Dureros este ca inca mai sunt oameni care lauda binefacerile comunismului!

  25. elena spune:

    Din pacate acest documentar nu apare prin satele basarabiei sa-si vada si batrinii inca odata copilaria.Cei care sfintesc si ridica in slavi sunt hotii si lenesii care pentru nimic si gratis primeau pamnat de la stat si el dormea toata ziua cand altii munceau pentru el..
    e dureros!

  26. […] Parintele Savatie: ”Golgota Basarabiei” sau cum și-au filmat comunistii propriile crime, neștiind că ele vor aju… […]

  27. […] Comment! ”Golgota Basarabiei” sau cum și-au filmat comuniștii propriile crime, neștiind că ele vor aj… […]

  28. Iulian spune:

    Salut Basarabia si Bucovina , frati romani care v-ati jertfit pentru dreptate si adevar luptand impotriva acestor criminali si ideologiei lor , a crezului lor si efectiv in pierderea sufetului si a credintei in Dumnezeu. Este incredibil cum oamenii isi pot pierde sufletul si constiinta nationala in vremuri tulburi punandu-se in slujba diavolului adica a comunismului.Este incredibil in acelasi timp cum mari romani care au readus Basarabia , Tarii Romanesti sa fie considerati criminali de razboi si aici ma refer desigur la maresalul Ion Antonescu oameni care au fost dedicati tarii lor pana in ultima clipa de viata si sa judece ei conjuctura politica in care ne aflam la momentul ala. Om care a luptat pentru starpirea bolsevismului stiind ce pericol reprezenta nu numai pentru Romania ci pentru intreaga lume aceasta idologie falimentara. Va veni cu siguranta o zi cand adevaratii romani vor fi pretuiti cu adevarat si cu siguranta aceste tinuturi ale Tarii Romanesti vor redeveni ale noastre pururea mai presus de orice intelegeri ale unor farisei care nu au nici treaba cu natia noastra romana. Sa nu va pierdeti speranta pentru ca va veni ziua cea mare in care Dumnezeu ii va pedepsi pe calai iar vechiul regat sa redevina ce a fost si sa starpim aceasta republica impusa de tancurile sovietice. Doamne ajuta! Cu sinceritate un roman din Bucuresti.

Lasă un comentariu