Peste o mie de persoane şi-au spus părerea despre biserică, comunism şi masonerie

Peste o mie de persoane şi-au spus părerea despre atitudinea pe care trebuie să o aibă Biserica Ortodoxă faţă de masonerie şi comunism.

Sondajul
a fost făcut pe internet şi a conţinut următoarea întrebare: „Consideraţi că Biserica ar trebui să reînnoiască anatema asupra comunismului (1918) şi masoneriei (1937)?”

La întrebare au răspuns, pînă acum, 1069 de persoane, prezentînd următorul rezultat: 90.36% (966 voturi), au răspuns „Da”; 6.17% (66 voturi), au răspuns „Nu”; iar 3.46% (37 voturi), au declarat că nu sînt interesaţi de subiect.

Sondajul a fost făcut în urma unor informaţii din mas media care au acuzat pe unii slujitori ai bisericii de adeziune la diverse societăţi secrete de sorginte masonică, precum şi în urma implicării unor clerici moldoveni în campania electorală în favoarea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova.

24 Responses to Peste o mie de persoane şi-au spus părerea despre biserică, comunism şi masonerie

 1. sorin h spune:

  Unii pot spune ca pe blog aici intra doar cei cu pareri in mare parte asemanatoare… ceea ce nu ar fi cu totul fals.
  Insa presupun ca chiar asta a fost directia pe care ati urmarit-o.
  Cum credeti ca ar fi fost rezultatul pe un esantion reprezentativ ptr intreaga populatie?

 2. ieromonah savatie spune:

  @ sorin h

  m-am convins ca pe acest blog intra categorii diverse de oameni reprezentind credinte si convingeri politice diferite. Cred ca esantionul este reprezentativ pentru intreaga populatie si mai cred ca daca am interoga 3, 4 milioane de oameni proportiile s-ar schimba poate doar la categoria indiferentei.

 3. sorin h spune:

  Multumesc ptr raspuns parinte, dumneavoastra stiti mai bine si va cred. Si inteleg.
  Doamne ajuta

 4. Manuela spune:

  Doamne, ajuta!
  Parinte, vroiam sa va spun un lucru nu tocmai placut. Nu o fac ca sa va critic, ci as vrea sa va ajut.
  Cartile dumneavoastra au devenit foarte scumpe si cu aspect comercial, de unde sunt cam descurajatoare in a le cumpara. Nu mi se pare neaparat un lucru rau. Teama mea era ca motivul sa fie acela de a castiga mai mult. Eu sper doar ca e dorinta dumneavoastra de a castiga atentia celor care nu sunt familiarizati cu literatura patristica. Ma iertati, daca am indraznit. Eu am vrut doar sa ajut. Cred ca intelegeti. Post cu folos si bucurie! Doamne, ajuta!

 5. dan alexandru spune:

  Ca mai marii nostri conducatori ai BOR ar putea accepta sa condamne [formal] comunismul, asta nu ar fi imposibil.
  Cu masoneria ar fi mai greu. Dati-mi un singur motiv ca sa pot crede ca nu exista masoni intre mai marii nostri conducatori ai bisericii.
  In primul rand, nu ar fi ajuns acolo sus fara sprijin din partea cluburilor masonice. Sa nu ne imbatam cu apa rece ca alegerile la varf se fac fara anumite aranjamente, cu sau fara amestecul masoneriei.

  Ori, daca mai marii nostri ierarhi [o parte dintre ei] au astfel de orientari [chiar daca nu pe fata], va fi vai de noi.

  Politicienii de mult au vandut tara noastra, acum si mai marii BOR ne vand si credinta noastra.
  La noi romanii totul este de vanzare. De aia am ajuns unde am ajuns.

  Sa nu ne asteptam la schimbari in bine. Cu ajutorul lui Dumnezeu – si numai al Lui – vom putea trece peste ispitele acestea de final.

 6. codrin spune:

  Ar fi necesar si un sodaj pentru scoaterea in afara legii pentru totdeauna si condamnarea comunismului de catre stat.

 7. galion spune:

  De-ar fi rezolvata prin lege problema promovarii publice a relatiilor homosexuale si interzicerea demonstratiilor homosexualilor, cum au facut lituanienii, ar fi minunat. Lituania, care a aderat la Uniunea Europeana 2004 http://mitropolia.md/main/show_article/3547
  dar de unde, ca mai vine un reprezentat ortodox ca d-mnul Curaev care sustine ca un homosexual poate fi si preot…

 8. antidemocratie spune:

  Nu cred ca este relevant acest sondaj, deoarece pe situl Sfintiei Voastre nu intra decat cei care sunt interesati de ceea ce scrieti ca om duhovnicesc, putini sunt cei care intra din intamplare. Sondajul ar trebui facut undeva in strada. Daca asi face un sondaj de felul acesta in fata unei biserici unde parintele predica impotriva statului, comunismului, la iesirea din biserica nu ma-si mira daca asi obtine acelasi procentaj cum la-ti obtinut si Sfiintia voastra.

 9. galion spune:

  Parinte,la jurnaltv daca va intilniti cu d-mnul brega, ar fi bine sa-i explicati ce este cu adevarat ortodoxia. Mai in toate emisiunile lui este batjocorita Biserica si preotii.

 10. m.g. spune:

  Cred ca daca Biserica Ortodoxa Romana si-ar da seama de imensa forta sociala pe care o are, nu ar mai avea nevoie de „sprijinul” masoneriei, nici al partidelor politice, nici de „colaborarile” cu alte biserici din Apus (a caror spiritualitate s-a dovedit a fi falimentara – sa privim statisticile ce arata ca mare parte a apusenilor au devenit indiferenti fata de religie).

  Atunci poate ca se vor reinnoi anatemele asupra masoneriei si comunismului.

 11. viorica spune:

  Estimativ, in perioada derularii sondajului au fost cca 36 mii de vizitatori inregistrati – cam 3% au raspuns intrebarii (pornind de la premisa ca vizitatorii inregistrati sunt ”unici”, cifra suporta adaugarea a 1-2 mii vizitatori constanti). In primele zile rata de raspuns a fost in jur de 15% – si arata cam cati din cei care intra pe blog impartasesc pareri.
  Putini, as zice la prima vedere, foarte putini. Si daca ne intereseaza subiectul, arata cat de dispusi sintem, parasind indiferenta, sa ne implicam. Cat intelegem din ce ni se intampla, cine sintem si ce vrem.
  Vestea cea buna – este rezerva – cei 97% cautatori.

 12. Liviu spune:

  Parinte, iertati-mi indrazneala.
  Va rog sa imi spuneti unde gasesc textul Sfantului Sinod care condamna comunismul (1918) ca sa il pot citi (pe cel din 1937 l-am gasit mai usor). E adevarat ca nu am cautat decat in primele pagini google. Multumesc!

 13. enoriasa spune:

  lui Dan Alexandru
  Domnule Alexandru, sa ne asteptam la tot binele din lume pentru ca ne indreptam spre acest Mare Bine – venirea lui Hristos. Daca nu ar fi adevarat, nu ar mai avea rost nici o intrunire teologica, iar biserica ar insemna ca este ceea ce propovaduiau bolsevicii-un instrument de indobitocire a poporului pentru a-l tine in intuneric!!!
  Sageta timpului este indreptata spre Marea Intalnire iar semnele sunt aduse zi de zi de evenimentele care se precipita si care adesea ni se par chiar paradoxale.(Vezi evenimetele din biserica sarba si biserica greaca). Pana la marea intalnire cu Hristos nu trebuie ca lumea sa se cearna? Cum ar putea ramane la sfarsit doar o suta si ceva de mii de credinciosi daca nu ar trece toti cei care se considera crestini prin aceasta cernere. Acum se da cel mai greu examen-acela de credinta si implicit de constiinta. Fetele bisericesti(observati ca nu le spun preoti) cocheteaza de sute de ani cu masoneria si, in consecinta, se simt atrasi ca de un magnet de politica. Misiunea lor sacerdotala le da putere asupra oamnenilor ceea ce ii face adesea pe unii sa iasa de sub ascultarea lui Hristos si sa se puna in ascultarea stapanitorilor lumii gasindu-si justificari in ideea de umanism pe care o confunda cu umanitarismul. Simpla observare a tendintelor de relativizare a canoanelor mostenite de la sfintii apostoli si consfinite de sfintii parinti, suflul aggiornamento-ului care se simte in toate bisericile ortodoxe, plecand de la tinuta preotului care a renuntat a mai purta barba (pentru ca il irita?!?), pana la folosirea spatiului sacru al bisericii pentru intruniri ecumenice, dezbateri teologice (orice „dezbatere” este adusa de duhul neascultarii si al contradictiilor), pentru actiuni de culturalizare a maselor, expozitii de pictura de oua incondeiate, de vesminte si podoabe bisericesti, lansari de carti, concerte de camera sau corale, intruniri electorale cu marimile orasului (care…deh!sponsorizeaza lucrarile de modernizare ale lacaselor). Daca pana in anul 2000, oriunde ai fi intrat in biserica ortodoxa romaneasca din tara si din strainatate, la slujba liturghiei, te simteai acasa, adica pretutindeni liturghia se oficia la fel iar cantarile erau aceleasi, puteai canta alaturi de oamenii locului Tatal nostru, fiind aceeasi melodie pretutindeni, azi, daca ajungi in alta biserica, nu mai poti nici canta nici da raspunsurile sobornicesti pentru ca nu cunosti melodia. Inainte se inalta catre Dumnezeu, aproximativ la aceeasi ora, aceeasi cantare Tatal nostru intr-un glas din toate bisericile ortodoxe romanesti, undele rugaciunii propagandu-se in univers puternic si armonios, intr-un cuget si o simtire, azi se canta in fiecare biserica alta melodie la rugciunea imparateasca. Sunt 5-6 feluri de melodii adevarate capodopere pentru scena operei( ultima, o partitura pentru soprana de coloratura, de mare dificultate interpretativa, promovata chiar de Angela Gheorghiu), dupa vorba”o mie de bordeie, o mie de obiceie”. oate aceste cantari, suprapuse aproape cooncomitent in eter, produc o cacofonie, dizarmonica si digratioasa, incat fug ingeriicand cantam noi Tatal nostru!!!
  Politica pasilor mici introduce acesti asa zisi „agenti de disolutie”, care lucreaza in timp la fundamentul ortodoxiei, care s-a deosebi tocmai prin cinstea ei de a pastra nealterata invatatura lui Hristos. Relativizarea canoanelor, incalcarea poruncii sfintilor parinti de a nu schimba „nici o iota, nici o cirta”, lipsa de rugaciune si smerenie a fetelor bisericesti, au produs sparturi in „zidurile ierusalimului”, permitand presei sa balacareasca biserica, masoneriei sa isi faca treaba pe mana fetelor bisericesti, sectantilor sa rapeasca multi dintre noi, iar pe noi cei multi si prosti, enoriasii care ne tinem de poala bisericii, ne-au adus, iata, in post, la pacatul judecarii preotului si in general al aproapelui.
  Cernerea curge, sita e deasa! „Demoncratia” ofera fiecaruia libertatea de a isi alege locul, de-a dreapta sau de-a stanga!
  Parintele Savatie e cam singur in lupta cu caracatita neagra si cam cu pieptul gol. Arme ii sunt cartile si scut este Hristos. Daca am putea avea credinta lui din care ii vine si curajul si linistea!!! Acestea sunt insa daruri pentru eroii alesi de Hristos. Iadul pe Pamant si Raiul in cer sunt pentru eroi!
  Postul sa ne dea si noua duhul rugaciunii si macar putin din aceasta putere si liniste! O zi binecuvantata!

 14. viorica spune:

  Manuela, Doamne ajuta !
  Cu ingaduinta Parintelui (si a dvs. sper), incerc sa va raspund eu – pe de o parte pentru ca de-a lungul timpului Parintele ne-a mai raspuns unor asemenea intrebari (despre pret gasiti in comentariile din mai-iulie,cred) iar pe de alta parte, eu insumi am avut problema ”aspectului comercial”.
  Aspectul – cu origini clare in dragostea si talentul artistului, are si alta noima : aceea de a atrage atentia acelor interesati de arta, nedumeritii, non-conformistii, cautatorii de ”deosebit” la care pot adauga – cred, fara sa gresesc, (conform experientei proprii) si pe aceeia (multi!) – credinciosii impovarati de prejudecati si false probleme. Este asemenea cu situatia in care ajuns in fata unei ape repezi nu gasesti cale sa treci, bati pasul pe loc sau te avanti cu nesocotinta in vartej …Parintele cam asta face, ne scoate dincolo pe mal – uzi, si nu fara emotii – dar intregi.
  In ceea ce priveste pretul, fara o analiza detaliata, acesta trebuie sa acopere cel putin 3 segmente : editura, distribuitor si librarie; din ce se adauga la costul materiilor prime (destul de ridicat – comparati cu pretul unui ziar), o mare parte revine librariei. Asta asa, negustoreste…
  Pretul corect e dat chiar de masura in care obiectul acopera nevoia ce satisface – utilitate – (in fapt, urgenta si locul ocupat de acesta nevoie in ierarhia valorilor noastre), iar din aceasta perspectiva nu cred ca mai necesita justificare.
  Eliberati-va de teama – Parintele Savatie este asa cum scrie, om al lui Dumnezeu!

 15. acelas spune:

  @ sorin h

  indiferent de subiectul in cauza, ceea ce spune „esantionul” reprezentativ pt „intreaga” populatie este complet irelevant pt Biserica noastra. Mi se pare absolut firesc ca de soarta Bisericii sa se ocupe cei „in cauza” si crestinii care isi asuma cate ceva, fie ei cler sau mireni simpli, dar crestini sau care cinstesc Sfantul Botez si numele lui Hristos in care au fost imbracati. Nu are absolut nici o relevanta, si chiar Biserica este datoare sa nu ia in seama „vocile” heterodoxe, ceea ce spun paganii, indiferentii sau ateii. Iar acestia sunt intr-un numar destul de maricel, din pacate, inca (desi in mod vizibil in ultimii ani pe un trend descrescator..). Dar sunt cam aceiasi pe care tu ii bagi in seama, „clamand” un esantion „reprezentativ”. Ce mai este reprezentativ? deci.

  aici nu suntem precum chipurile in „democratie” (oricum, una „masonica” si „revolutionara” , republicana, egalite-fraternite-… etc.), ci cei „in drept” trebuie sa se pronunte asupra sferei duhovnicesti pe care ei insisi si-o asuma, manifestand interesul vadit. Ceilalti, nu sunt Biserica. Iar ei se cern singuri, nedorind si nestiind de bloguri ortodoxe precum acesta. Cei care intra, edivent sunt cei mai „reprezentativi” ai Bisericii.

  asta ca discutie principiala relativ la subiectele ce o privesc pe Biserica in general. In schimb relativ la subiectul in cauza despre masonerie si comunism, te asigur ca aici inclusiv „marea masa” a poporului este convinsa de „reclama” pe care ele insele si-au facut-o de-a lungul istoriei .. .

  @Manuela,

  de acord cu tine, in privinta pretului. Intr-adevar si mie mi se par cartile parintelui umpic cam scumpute. Nu intra aici in discutie valoare incontestabila a lor.., si dupa parerea mea aceasta este incomensurabila, ca atare cartile ar fi ieftine si pe la 1 milion de lei … . Insa se intampla altceva, pt puterea de cumnparare a romanului si salariile care nu numai ca au stagnat dar au si dat inapoi, iar numarul somerilor a crescut vizibil. Ce se intampla? Cel putin la mine, si as zice ca nu sunt deloc singurul, datorita pretului putin mai ridicat, cartea nu se mai cumpara!, ci este citita din mana-in-mana, atunci cand este cumparata de cate unul si data de la un crestin la altul. Eu asa am facut si am citit cartile parintelui din ultima vreme. Am intrebat in stanga, in dreapta si am gasit fiecare carte pe la cate unul, fara mare jena (cel mai important este ca se citeste, parinte ..). In opinia mea (una deloc infailibila, evident) exista un prag psihologic in jurul cifrei de 200 de mii. Eu zic ca daca acestea ar fi mai ieftine cu vreo 5 ron, multi, aproape fiecare crestin de rand si-ar permite-o sa o aiba in biblioteca sa. Si astfel numarul cartilor vandute ar creste.., si inclusiv incasarile , de care stim bine ca parintele tine pt a le reinvesti in editura pe care o conduce. Cam asta e parerea mea.

  @parinte Savatie,

  faceti ceva cu „apelativul” cu care se iscaleste mai sus cel care striga „hahahaha” …, nu mi se pare normal.

  Doamne ajuta !

 16. enoriasa spune:

  Paisie, masonii pot crede ca ei conduc lumea, ba chiar o pot conduce, insa visul lor e vis omenesc, Paisie, a avut un inceput si va avea un sfarsit. Proiectele lor sunt finite, sunt omenesti, merg pana la un punct, nu la infinit, nu in eternitate. Ei pot conduce lumea, atat cat le ingaduie Dumnezeu, adevaratul conducator. Daca acum tu te bucuri pentru ca, naiv fiind, te amagesti zicandu-ti „iata, ei conduc”, priveste cu atentie cum o conduc si in ce directie! Daca lumea arata asa azi, daca sunt atatea razboaie, desfranare si droguri, atata saracie si deznadejde, atatea sinucideri si avorturi, atatea divorturi si atata minciuna si nedreptate, ai rezultatul rolului conducator pe care si-l exercita din umbra, de responsabilitatea caruia fug, de aceea nu ies la vedere!
  Nu rade sarmane Paisie, ci teme-te, ia aminte ca maine va fi rasu-plansu, si sa nu auzi cumva ca nu mai e nimic de mancare pe masa ta, si ca ai ramas singur pe o planeta spulberata de razboiul nuclear.
  Faci a rau Paisie, si nu e bine sa razi de ceea ce nu intelegi si nu cunosti! A hahai nu inseamna a gandi! Adevaratul conducator ingaduie toate suferintele astea pentru ca si tu si altii ca tine sa se trezeasca si sa se intoarca la Dumnezeu. Daca ai mir, fa-ti cruce cu mir pe frunte, nu il risipi, pentru ca in mod sigur te va ajuta, sarmane!
  Aceste probleme sunt grele pentru tine, lasa-le pe seama Domnului. Tu ia si cerceteaza cati orfani au ramas in sattul tau dupa primul razboi mondial si dupa al doilea si cati copii au jelit dupa tata deportat in Siberia, care nu a mai venit acasa sa le aduca bucata de paine pe masa!

 17. sorin h spune:

  @ acelas

  Prin „Insa presupun ca chiar asta a fost directia pe care ati urmarit-o” exact la ceea ce ati scris m-am referit.

  Si intreband despre cum ar fi iesit sondajul pe un „esantion reprezentativ” am vrut sa ma fac un pic „avocatul diavolului”, (am inceput prin „unii pot spune”) ca prin raspunsul eventual al parintelui sa iasa mai bine la lumina adevarul.

  Iaca a raspuns parintele dar si domnia voastra. Si ambele raspunsuri sunt perfect valabile si chiar daca par ca se contrazic un pic, la o analiza atenta nu se contrazic, ci se completeaza.

  Multumesc
  Doamne ajuta

 18. viorica spune:

  @acelas
  Adevarat, resursele materiale nu sint multe sau putine – sint limitate.
  Sa nu facem dintr-un asa motiv de bucurie – tot cautand fisuri, prilej de circoteala – sa cautam sa inmultim aceasta bucurie.
  Ce bucurie poate fi mai mare decat aceea de a primi in dar o carte hranitoare de suflet? Aceea de a o darui..

  P.S. sint gata sa acopar cu fapta ceea ce-am zis…

 19. enoriasa spune:

  Cartile pot aparea in editia princeps cu o nota de rafinament maxim, cu autograful si chiar ilustratia autorului, pe o hartie speciala, etc., intr-un tiraj limitat, cu exemplarele numerotate, de ex. asa cum apareau cartile la inceputul secolului XX la Paris. Erau tiparite 50 sau 100 max. de ex. de lux, numerotate, cu pretul pe masura, iar restul lucarilor se publicau la preturi accesibile masei cititorilor, cu coperta necartonata ci doar brosata, pastrand identice elementele de personalizare precum ilustratia de coperta, dar tiparite nu pe hartie japoneza, de pai de orez ci o hartie mai ieftina. Problema pretului cartilor care trebuie sa ajunga la marele public se cere atent studiata pt.ca o carte nu isi implineste menirea daca nu e accesibila. Pentru biblioteci, un exemplar de lux, cu autograf, e o comoara ce ridica valoarea colectiilor. Ganditi-va la lucrarile care au fost colectionate de groful Brukenthal si care azi au o valoare inestimabila. Pretul de 200000 lei abia acopera valoarea cheltuielilor de tiparire. El poate scadea totusi sub 200000 lei daca apar insa la inceput exemplarele speciale, pretul echlibrandu-se prin compensare. Oricum e necesar ca romanele parintelui Savatie Bastovoi fie citite de cat mai multi contemporani, trebuie traduse in limbile de circulatie pt. ca sa ajunga pretutindeni unde traiesc oameni. Daca ar avea mai mult timp de scrie, ar fi mult mai eficient in demontrea minciunilor si anihilarea caracatitei. Romanele sale produc asa un soc incat, pe moment, paralizeaza adversarul.

 20. callina spune:

  sarut mana!
  cred ca daca sondajul s-ar fi facut pe intreg teritoriul romaniei, rezultatul ar fi fost cel care a iesit si la alegerile prezidentiale…!
  cu alte cuvinte „majoritatea” este impotriva comunismului si a masoneriei..!
  iertati-ma !

 21. VladR spune:

  Parinte, de ce nu ne spuneti si noua, cititorilor dvs din Romania, ca aveti o emisiune televizata?:)

  Ar prinde bine si celor care inca mai au simpatii comuniste sa vada aceasta:
  http://laurentiudumitru.ro/blog/2010/11/22/religia-pe-nume-comunism-emisiunea-pietrele-vorbesc-ierom-savatie-bastovoi/

 22. viorica spune:

  @VladR ,
  Gasiti aici http://www.jurnaltv.md/#
  la ”emisiuni” in partea de jos a paginii – la ”Pietrele vorbesc” o serie care incepe inca din octombrie. Se difuzeaza duminica la 18.15 – daca aveti drept furnizor de cablu UPC, il vedeti in direct.
  P.S. Si multumiri pentru semnalul privind cartea. Post cu bucurie!

 23. VladR spune:

  @Viorica: Multumesc. Ar trebui sa fie mai multi cititori ai blogului ca dvs. Calatorind cu intrebarile e imposibil sa nu gasiti si raspunsuri.

 24. viorica spune:

  @VladR,
  Va multumesc pentru incurajare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: