SONDAJ: Consideraţi necesară reînnoirea anatemei asupra comunismului şi masoneriei?

57 Responses to SONDAJ: Consideraţi necesară reînnoirea anatemei asupra comunismului şi masoneriei?

  1. callina spune:

    20 de voturi.., nici un comentariu ! cu siguranta ca da (absolut, trebuie reinnoite.., altfel prin radacini draci), dar la noi (in romania) in duminica ortodoxiei nu s-a citit sinodiconul ortodoxiei (la biserica unde merg eu) ! asa fara sa fie practicate.., nu stiu daca au efect ! presupun ca da !
    niciodata nu le-am auzit .. !

  2. Seminarist ortodox spune:

    Da da sinca odata da deoarece de asta sunt vrednici…

  3. sorin h spune:

    Anatemele deja existente ar trebui printate in mii de exemplare si afisate peste tot. Sunt inca valabile, nu?

  4. ieromonah savatie spune:

    @ sorin h,

    sigur că sînt valabile. Dar numai din punctul de vedere al tradiției Bisericii, nu au însă valoare oficială, adică nu exprimă poziția oficială a bisericilor locale care le-au dat, în cazul dat Rusă (asupra comunismului în 1917) și Română (asupra masoneriei în 1937).

    Din punctul de vedere al lumii moderne, adică a normelor juridice, bisericile nu sînt judecate decît în baza statutelor interne aprobate de ministerele acreditate și de declarațiile cu caracter oficial venite din partea Patriarhului sau al forului suprem, adică Sfîntul Sinod. Sinoadele anterioare, care au avut loc majoritatea în state care astăzi nici nu mai există, nu au valoare juridică și nu reprezintă neapărat poziția oficială a unei biserici, din punctul de vedere al celor care găsesc prilej de dezbatere chiar și acolo unde s-ar părea că nu ar trebui să fie.

    Cu atît mai mult că Biserica Ortodoxă Rusă, fără să abroge anatema dată de sfîntul Patriarh Tihon, totuși a emis un document de loialitate cu statul sovietic, prin urmare a introdus o confuzie. Iată de ce o reînnoire a acestor anateme, foarte lesne de susținut doctrinar, este necesară. Îndeobște, revenirea, adică reînnoirea anatemelor prin noi sinoade a fost o practică obișnuită pentru Ortodoxia primului mileniu și nu are nimic nepotrivit sau exagerat. Este un bun prilej de reasumare a credinței – e ca și cum am repeta crezul în fiecare zi, la fiecare liturghie.

  5. Florin spune:

    Cu siguranta ar tebui reinnoite, dar nu vad cine si-ar asuma aceasta responsabilitate, din moment ce reprezentantii Bisericilor oficiale nu au o atitudine marturisitoare fata de ereziile contemporane. Chiar daca se va face acest lucru, se va face formal, ca si procesul de condamnare a comunismului facut recent. Situatia actuala ati exprimat-o excelent in cartea „Audienta la un Demon Mut”.

  6. dardala spune:

    Ideea e interesantă, dar cine să le înnoiască? Securiştii şi francmasonii din sinod? Ştim bine că serghianismul nu s-a sfîrşit odată cu moartea lui Serghie Stragorodski.

  7. Mihnea Georgescu spune:

    Iarăşi eşti depăşit de situaţie, Savatie, comunismul şi francmasoneria au idealuri luminate, tolerante, care nu intră în contradicţie cu adevăratul spirit creştinesc,de într-ajutoare şi de egalitate. Dar dumneata eşti un reacţionar care se face că nu înţelege Mersul Vremurilor Noi. Păcat, că te stimam ca şi potenţă intelectuală… 😉

  8. adi spune:

    Aceasta antema cu tot istoricul ei am vazut-o afisata pe usa bisericii la care merg(Bucuresti).Timp de un an,aproape, a stat acolo lipita, …apoi nu am mai vazut-o.M-am interesat ce s-a intamplat cu afisul .N-o sa va vina sa credeti(sau poate ca da!):preotii respectivi,au fost chemati „sus” si amenintati ca „…daca nu dispare afisu’ala,zburati toti in directii diferite…” Oare ce-ar fi putut sa faca slujitorii acelei biserici ?! Au familii, au greutati! Destul ca au probleme din cauza celor spuse la predici. …Ma rog la Dumnezeu sa le tina dreapta credinta si sa fie sanatosi!

  9. m.g. spune:

    Anatema asupra comunismului si masoneriei inseamna si anatema asupra tuturor comunistilor (cei ce adera la doctrina comunista) si masonilor (membrii ai diverselor loje masonice) ?

  10. Elena spune:

    Are dreptate Florin! Cine sa-si asume asa grea raspundere?

    Cine sa se puna cu „ei” cei ce sponsorizeaza – la greu – (anumite)sfinte lacasuri?

    Si, mai mult – chiar – sunt ctitori de biserici!

    O alta gaselnita a „lor”: platesc serviciile medicale unor calugari veniti din Sfantul Munte – in Capitala, la tratament – dar le cer – in schimb „documente” despre sfintii traitori in Gradina Maicii Domnului – cu gandul de a scoate brosuri (despre) la una din editurile „lor”.

    Banul! Ochiul dracului! Totul – de la ban! Idolul ban!

    De ce li se permite? Ca daca le-a fi fost refuzati – banii – altfel ar fi stat lucrurile.

  11. sorin h spune:

    Multumesc pentru raspuns, parinte.
    Acum va intreb eu: Ce sanse dati BOR sa faca asa ceva in urmatorii, sa spunem, 10 ani?
    Eu as raspunde 0,001% , sfintia voastra?

  12. sorin h spune:

    Si chiar daca ader clar la idea de a fi reinnoite, nu cred ca idea cu printatul si afisatul celor vechi poate aduce ceva in detrimentul posibilitatii reinnoirii lor, poate chiar dimpotriva.

  13. 0rt0d0x spune:

    De mai multă viaţă în duh avem nevoie, nu de … poziţii oficiale ! Prezenţa Bisericii în lume ca instituţie e şi-aşa complicată; vă daţi seama ce scandal monstru ar ieşi dacă ar mai reînnoi şi anatemele alea ?!

  14. marian spune:

    Este necesar acest lucru, pentru noi, pentru amintirea celor prigoniti prin intemnitare, a celor ce au luptat in rezistenta anti-comunista si pentru copiii nostri ce vor avea parte de vremuri grele in viitorul apropiat datorita consecventei multora in goana de a conduce lumea, prin orice mijloace.

  15. humoreanul spune:

    Eu stiu ca in Duminica Ortodoxiei in unele biserici se citesc anatemele date. Practica nu e peste tot si doar cei mai curajosi o mai fac. Dar am inteles ca asa ar trebui sa fie randuiala: sa se citeasca in Duminca Ortodoxiei.

    Preotul citeste : […]sa fie Anatema!
    Credinciosii raspund: Anatema!

  16. c spune:

    Noi traim astazi `ex-comunincati`…cine se impartaseste macar in Posturile mari?

    Noi traim astazi ca indivizi nu ca persoane in relatie cu Persoanele Sfintei Treimi.

    Cine mai intelege Anatemele?

  17. viorica spune:

    Acesta ar fi un moment in care ar fi necesara reasumarea a credinței, se pare ca ne apropiem cu dificultate de obisnuinta practicii Ortodoxiei primului mileniu. Ce poate urni lucrurile asa suspendate – daca trupul viu al Bisericii n-o poate face? macar de-am intelege sa ne dezmortim !

  18. callina spune:

    adi,
    marturisirea de credinta am auzit ca este valabila doar in cazul in care iti pui viata in pericol sau o functie importanta!
    asadar la ce bun sa mai fii preot daca nu poti marturisi Adevarul ..???

  19. m.g. spune:

    zerort0d0x,

    cred ca o sa ne evaporam de la atata traire in duh. Teama de SS (Scandal & Sminteala) pare sa fie criteriul absolut pentru determinarea pozitiilor publice in ziua de azi. Oare de putine ori i-a „scandalizat” si Hristos pe cei din vremea sa ? chiar pe cei apropiati. Poate nu ne-ar prinde rau sa-l citim pe Steindhardt mai mult.

  20. Mos Ioan spune:

    @Mihnea Georgescu
    Mihnea cel Turcit bati câmpii….
    Crutza-ne cu comentariile tale……….

  21. Mos Ioan spune:

    @OrtOdOx
    „Dle” mie nu îmi plac „dadatorii de lectii”…..

  22. Elena spune:

    Mihnea Georgescu,

    Vorbesti de „idealurile luminate ale masoneriei si comunismului”?

    (Ai grija ca, de perseverezi in aceasta ratacire – pe lumea cealalta vei avea parte de „lumina” lor).

  23. Sorin George spune:

    DA categoric ca este necesara reinnoirea anatemelor asupra comunismului si masoneriei, dar nu inteleg de ce parinte Savatie nu ati aprobat si comentariul meu anterior. Si raspunsesem si atunci cu un DAAAA hotarat la intrebarea dumneavoastra de la inceputul acestui sondaj.

  24. sorin h spune:

    Fac un apel la rugaciune pentru Mihnea – sa-i dea Dumnezeu sa apuce sa inteleaga si el in viata de aici adevarul adevarat despre subiectul asta.

  25. Mihail V. spune:

    bai Savatie n-ai nimic de zis referitor la postarea apologetului cu atacul la Rost, al carui corespondent permanent esti?

    o revista de prestigiu care se complica publicandu-ti numele lipsit de valoare

  26. m.g. spune:

    Tovarasul Mihnea si ai sai o duceau bine pe vremea comunistilor, este deci firesc sa regrete „epoca de aur”. Si in francmasonerie probabil ca s-a integrat binishor.

    Peste tot pe unde ar fi un os de ros, fara prea mare efort sau munca (Doamne fereste, un „iluminat” ca el nu si-ar murdari manutzele mamuchii si ale tatuchii). Este mai usor pentru dumnealui sa-si tzuguiasca buzele si sa pupe sezuturi, si cu asta chiar poti sa ajungi departe, mai ales in comunism si masonerie.

  27. antidemocratie spune:

    Uitati-va ce stire este pe Rambler.ru, iar in presa Romaneasca nu scrie nimic: http://news.rambler.ru/8060435/ Despre gasirea a unei gropi comune de evrei in Romania Primul din cei care a dat raspuns la subiect, a spus foarte frumos: ” Ai impresia ca pana la al doilea razboi in europa locuiau doar evrei”.

  28. dan alexandru spune:

    Eu imi cer iertare ca uneori mai gresesc in cele scrise.

  29. antidemocratie spune:

    Nu mi se pare la locul ei intrebarea aceasta despre comunism si masonerie. Tot asa de usor ati putea intreba ” Este necesara reinnoirea sinoadelor ecumenice?”. Pana la urma cine are urechi de auzit, sa auda, avand in vedere ca toata lumea, sau majoritatea oamenilor, ortodocsilor, si nu numai, stiu ce institutii dracesti, si cat de mult rau au adus aceasta organizatie si aceasta forma de guvernare, avand in vedere ca ambele au la baza evreii(Marxistii, construirea templului lui Solomon).

  30. ieromonah savatie spune:

    @ antidemocratie,

    toate sinoadele ecumenice intareau mai intii ceea ce s-a hotarit la sinoadele anterioare. Este o practica obligatorie a oricarui sinod. Asadar, cind intrebi retoric cu referire la necesitatea reinnoirii sinoadelor ecumenice te afli alaturi cu Ortodoxia. Si nu stiu de ce. Biserica este datoare sa-si reconfirme marturisirea de credinta ori decite ori integritatea acesteia este atacata din afara sau din interior.

  31. Sorin spune:

    Sa inteleg ca o anatema isi pierde valabilitatea in timp?
    Daca da, la ce interval de timp trebuie repetata?

  32. teodor spune:

    bai…(ti-am uitat numele,ca nu-i important!)mihail v.,
    nu stiu la ce revista faci aluzie.., dar cunoscandu-l pe parintele, cred ca voi va folositi de numele lui pt a va vinde „tidula”..(sau cei de se ocupa..de ea)!
    tu stii ce inseamna preot – calugar ?!!! inseamna INGER, da..? deci unii din calugari vor inlocui ceata de ingeri cazuti..! si atunci atunci… cum iti permiti tu… asa atitudine si asa cuvinte..! du-te ma si te culca..!!!

  33. antidemocratie spune:

    Hai sa o luam altfel. Dumneavoastra sunteti calugar, ati depus voturile monahale oficial, in prezenta nasului de calugarie, astfel , oricat de mult ar spune altii ca nu sunteti calugar (vorbind la figurat), dumneavoastra ramaneti calugar. Nu este nevoie ca in cativa ani sa mai depuneti inca o data aceste voturi, nu este necesar sa reinnoiti aceste voturi(chiar daca un calugar pentru el insusi le reinnoieste zilnic). Asadar eu cred ca adevaratii crestini vor tine cont de ceea ce a hotarat biserica ortodoxa cu aproximativ 60 de ani in urma, daca nu ma insel.
    P.S. Nu pun intrebari retorice, incerc sa am o discutia cu Sfintia Voastra, pentru a ma lamuri si eu, sau poate a pune problema din alt spectru. Nu sunt de acord cu sintagma „Crede si nu cerceta”.

  34. Mihnea Georgescu spune:

    Mulţumesc tuturor celor care se roagă pentru modesta mea persoană. La Savatie ţin ca la un frate duhovnicesc, de aceea îmi mai permit să îl mustru, dar în Duh de Dragoste, întru îndreptare. Îi prevăd un mare viitor, dacă se va alătura forţelor progresiste. Are o ironie rusească fantastică, din speţa lui Gogol şi a lui Dostoievksy. Păcat că se iroseşte prin mânăstirii şi biserici cu babele şi cu bigoţii. Cu ajutorului Bunului Dumnezeu, după ce voi lua Puterea în Stat, îl ung cel puţin Patriarh. 😉

  35. Alin spune:

    In primul rand, parinte Savatie, sa nu facem confuzie intre chestiunile dogmatice (fixe) si cele canonice (posibil variabile).
    Ca sa nu mai vorbim ca cele sus mentionate decizii nu sunt deloc ecumenice ci hotariri locale.

    Innoirea anatemei impotriva comunismului?
    Ce tare trebuie sa fie sa te iei de piept cu mortul!

    Dar de ce atata zor pentru a calca pe un drum deja batatorit si sa nu o luam pe unul nou, anatema impotriva capitalismului si a sistemului politic si de valori actual care il insoteste?
    Credeti ca mai e necesara argumentarea anti-crestinismului lui si exista vreo indoaiala privind victimele pe care le-a facut, poate mai mari decat tot comunismul la un loc, si e in continua desfaurare la scara planetara?

    Asta da gest curajos si de actualitate dar stai, parca Biserica se presupune ca n-ar trebui sa faca (oficial) politica?

    Iar cu masonieria, tranta nu e deloc usoara, la o adica scopurile declarate par a fi destul de morale, problema este cum ii facem sa recunoasca ca sunt doar de fatada, ca altfel ne trezim ca atacam ceva ce in ochii celor creduli pare a fi bun, progresist, moral chiar la o adica?

    Mai simplu si mai practic poate ar fi declarata apartenenta la masonerie incompatibila cu statutul de crestin, cu accent in special pe partea clericala, dar cum faci ca toate cele N biserici ortodoxe locale sa subscrie?

  36. Hohmah spune:

    Drag Parinte !

    Faceti bine ca nu raspundeti unor derbedei de pe aici.
    Ei asta si vor : polemica sterila si jigniri.
    Dar poate ati face si mai bine daca v-ati implica in :
    http://www.experimentulpitesti.org/public/apelul-nostru/
    Doamne ajuta!

  37. Hohmah spune:

    @Mos Ion

    Pierzi timpul cu astfel de prosti.
    Stiu ei care. Mai ales ca au si prieteni 🙂
    La fel de prosti !
    Te sfatuiesc ca in cazul lor sa folosesti „Doamne fereste!”
    Poti sa stii ce probleme au pe-acasa sau prin familie ?
    Unii oamnei se roaga altii injura. Asa i-au invatat tatal si cu mama lor.
    Sau poate ca-i bat copii lor si o fac numai in cap !
    Poti sa stii ?
    Numai Dumnezeu stie !

  38. callina spune:

    ” afara roiesc intunerici
    aici suntem noi luminosi
    se cearta-ntr ele biserici
    facandu-si acelasi repros…!” Adrian Paunescu

  39. antidemocratie spune:

    In Rusia sunt arse biserici: http://smi2.ru/adpreview?ad=57104&bl=4339&url=www.regnum.ru%2Fnews%2Fpolit%2F1342129.html, http://www.regnum.ru/news/polit/1342129.html

    Nici mai mult, nici mai putin decat 3 (ca Sfanta Treime), poate asta au dorit sa interpreteze.

  40. ieromonah savatie spune:

    @ Sorin,

    anatema nu-si pierde valabilitatea in timp, dar poate fi uitata si nesocotita de oameni. Atunci cind aceasta se petrece, trebuie repetata, adica reamintita. Din acest motiv Biserica are in rinduiala sa citirea anatemelor in Duminica Ortodoxiei, rinduiala care nu se mai respecta azi. Asadar, repetarea unei anateme nu are rostul innoirii ei in sensul ca si-ar fi pierdut puterea, ci are un caracter de readucere aminte, de informare a comunitatii cu privire la subiectul anatemei. Si deoarece anatema se face doar in Duhul Sfint, este si o lucrare vie in inima celor care o aud.

  41. VladR spune:

    @Alin: Reinnoirea anatemelor, asa cum spune si Parintele mai sus, are rol de rememorare. Si de trezire a constiintei multor membri ai Bisericii care nu stiu de ea sau care, desi o stiu, nu o respecta. Faptul ca ea are ca obiect masoneria si comunismul nu este lipsit de motive. Iar motivele au fost prezentate in ultimele luni de catre Parinte, mai mult sau mai putin detaliat in articolele si comentariile sale de pe acest blog.

  42. mihailt spune:

    Pc parinte daca cititi prin cartea inselatului de draci Albert Pike mason de rit scotian (care a fost mason de grad 33) „Dogma and morals” vedeti ca unii masonii inselandu-i dracii zic ca draci nu exista,ca Dumnezeu e milos fara sfarsit dar si „drept” fara sfarsit si fiind „drept” da la propriu oamenilor boli,necazuri etc.
    (ei nu zic ca dracii sunt autori necazurilor si ca Dumnezeu ingaduie ca peste oameni sa vina necazuri dar nu ca le da Dansul.)

    Ei motiveaza ca i se zice lui Dumnezeu Iisus Hristos „steaua stralucitoare a diminetii” adica „luceafar” in Sfanta Scriptura in Noul Testament de doua ori.

    Asta asa este dar tot in Sfanta Scriptura in Noul Testament vedem pe Dumnezeu Iisus Hristos ispitit de Satan sau vedem pe Dumnezeu Iisus Hristos vindecand oamenii de posesie draceasca ,scotand draci din oameni.
    Mai apoi presupunand ca ceea ce se zice la Sfantul prooroc Isaaia (in Vechiul Testament) se refera la Satan Satan e numit „stea stralucitoare” pentru cum era inainte de cadere.
    Pentru cum e dupa cadere nu mai e numit asa.

    Pentru cum era inainte de cadere,cand era heruvim sau arhangel.
    Sfantul Ioan Damaschinul la Dogmatica zice ca Sfintii Ingeri din primele trei triade – serafimii,heruvimii si tronurile – au comuniune nemijlocita cu Preasfanta Treime.Iar ceilalti ingeri se impartasesc si ei de lumina necreata de lucrarile necreate ale lui Dumnezeu prin intermediul celorlalti de „mai sus”.Ca era heruvim sau arhanghel inainte de cadere pentru atunci Satan e numit „stea stralucitoare” (unii or fi zis luceafar,adica lucifer pe latina).
    „12.Cum ai căzut tu din ceruri, stea strălucitoare, fecior al dimineţii! Cum ai fost aruncat la pământ, tu, biruitor de neamuri!
    13.Tu care ziceai în cugetul tău: „Ridica-mă-voi în ceruri şi mai presus de stelele Dumnezeului celui puternic voi aşeza jilţul meu! În muntele cel sfânt voi pune sălaşul meu, în fundurile laturei celei de miazănoapte.
    14.Sui-mă-voi deasupra norilor şi asemenea cu Cel Preaînalt voi fi”. ”
    si mai incolo zice:
    „14.Tu erai heruvimul pus ca să ocroteşti; te aşezasem pe muntele cel sfânt al lui Dumnezeu, şi umblai prin mijlocul pietrelor celor de foc.
    15.Fost-ai fără prihană în căile tale din ziua facerii tale şi până s-a încuibat în tine nelegiuirea.
    16.Din pricina întinderii negoţului tău, lăuntrul tău s-a umplut de nedreptate şi ai păcătuit, şi Eu te-am izgonit pe tine, heruvim ocrotitor, din pietrele cele scânteietoare şi te-am aruncat din muntele lui Dumnezeu, ca pe un necurat.
    17.Din pricina frumuseţii tale s-a îngâmfat inima ta, şi pentru trufia ta ţi-ai pierdut înţelepciunea. De aceea te-am aruncat la pământ şi te voi da înaintea regilor spre batjocură.”
    (de unde se vede ca se si zice de Satan ca si-a pierdut intelepciunea de o avea inainte,cazand din uniunea cu Dumnezeu).
    Asa toti Sfintii ingeri care nu au cazut pot fi numiti metaforic „stele stralucitoare”. Satan cazand din uniunea cu Dumnezeu nu mai poate fi numit „stea stralucitoare” sau „luceafar”.
    Ci i se zice Satan adica cel care e impotriva lui Dumnezeu.
    Nu am avut rabdare sa citesc toata cartea lui Albert Pike dar asta e invatatura de la gradul 33 ca nu exista draci ca Dumnezeu e cel care ne ispiteste.
    Asta se vede si pe la inselatii de draci bogomili initial dracii inselandu-i pe bogomili sa zica asemenea absurditati.
    Albert Pike desi prin cartea sa mai scrie de „fratietate” nu prea stiu cum o intelege ca din zice pe wikipedia a fost un sustinator al sclaviei.
    Din aceasta conceptie reiese ca:
    „The same reason necessitates Evil and Sorrow in Humanity, which renders indispensable the bitterness of the waters of the seas. Here also,Harmony can result only from the analogy of contraries, and what is above exists by reason of what is below. It is the depth that determines the height; and if the valleys are filled up, the mountains disappear: so, if the shadows are effaced, the Light is annulled, which is only visible by the graduated contrast of gloom and splendor, and universal obscurity will be produced by an immense dazzling. ”
    Cum sa dispara lumina daca nu mai sunt umbre,tocmai ca intr-o camera cu cat e mai multa lumina cu atat e mai putina umbra.
    Iar Sfantul Ioan Teologul zice despre Dumnezeu:
    „Şi aceasta este vestirea pe care am auzit-o de la El şi v-o vestim: că Dumnezeu este lumină şi nici un întuneric nu este întru El. ”
    Normal e exprimare metaforica pentru a arata ca Dumnezeu e preabun fara sfarsit.
    Ca Dumnezeu Iisus Hristos zice despre Dansul:
    „Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi-vă de la Mine, că sunt blând şi smerit cu inima şi veţi găsi odihnă sufletelor voastre.”
    Si Sfantul Ioan Damaschinul mare teolog mistic al BO printre cei mai mari zice la Dogmatica:
    „Dar după cum spune Sfântul Dionisie, numele cel mai potrivit al lui Dumnezeu este „Cel bun”…”
    La viata Sfantului Ioan Damaschinul zice ca Sfantul Ioan Damaschinul fiind calugar smerit la un batran monah aspru acest monah batran ii daduse ascultare Sfantului sa nu mai scrie nici scrieri teologice nici cantari.
    Iar Maica Domnului i s-a aratat intr-o noapte batranului monah aspru poruncindu-i sa lase pe Sfantul Ioan Damaschinul sa scrie.
    Iar mana cu care Sfantul Ioan Damaschinul a scris Dogmatica ii fusese taiata prin uneltirile inselatilor de draci iconoclasti iar mai apoi Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu i-o lipise la loc.

    Eu nu sustin sa fie anatemizati crestini ortodocsi de fac parte din masoneriei ci sa se dea o recomandare sa nu se inscrie lumea la masonerie de la Sfantul Sinod al BO iar cei care au mers in masonerie sa fie incercat sa fie salvati de acolo.

  43. Tiberiu spune:

    Dar ce etimologie are acest cuvant „anatema”? Ce inseamna?

    @Humoreanul: Sigur trebuie sa raspunda si credinciosii in Duminica Ortodoxiei? Stiu ca unii preoti spun ca la moliftele Sf. Vasile nu se cuvine sa spuna si credinciosii „Amin.”

  44. ieromonah savatie spune:

    @ Tiberiu,

    anatema înseamnă separare, adică o delimitare între ceea ce crede și trăiește Biserica și ceea ce este străin de credința și viața Bisericii.

  45. nu contează spune:

    Domnule Baştovoi, doar anatema dată de Patriarhul Tihon împotriva comunismului (căutaţi TESTAMENT TIHON pe google) este validă. Anatema împotriva franc-masoneriei nu este valabilă pe motivul că ereticii nu au puterea să dea anatema pe nimeni, nu numai că BOR a fost declarată schizmatică de către Patriarhul Ierusalimului în 1927 cînd au schimbat data Învierii, dar şi serghianismul atotprezent ca să nu mai zicem de calendarul papistaş, toate astea fac din BORom o sectă eretică în toată regula, şi prin comuniune cu BORus (care a fost antihristică din momentul uciderii Patr. Tihon), au reuşit să ducă în iad sute de milioane de oameni, valabil şi pentru celelalte biserici care sunt în comuniune cu dînsa.

  46. Tiberiu spune:

    Parinte Savatie, multumesc pentru raspuns!

  47. Joker spune:

    am votat nu, dintr-un motiv, cred, simplu. odata anatemizate aceste institutii, ideologii, credinte, nu e posibila indiferent ce s-ar argumenta, fie un cadru juridic, fie altceva, necesitatea reanatematizarii. daca anatema nu a fost ridicata, cum se poate anatematiza din nou? ca ierarhii, sinodul, si altii care au trecere si cuvant de spus in societatea civila si de ce nu chiar si in biserica, ar trebui sa tina cont si sa vorbeasca fatis si actual de aceasta anatema, e cu totul o alta discutie. anatema, consider ca nu este doar o formalitate juridica a bisericii si in consecinta ar trebui reimprospatata din cand in cand ci, o lucrare a Sintelor Taine din biserica. cel pus in situatia anatemei e rupt din trupul euharistic, nu mai este asumat in lucrarea mantuitoare a Bisericii. Daca gresesc in cele ce spun considerati ca imi schimb votul si votez – Da

  48. Anatol spune:

    …ele există deja, de la timpul potrivit şi trist, trebuie luate în consideraţie actualizată.

  49. Andrei spune:

    Cum poate sa existe spurcaciune in Locul Sfant, cum putem sluji lui Dumnezeu si satanei ?
    Daca nu se afirma deschis si cu putere opozitia fata de aceste mari spurcaciuni care distrug omul si il transforma in animal vom suferi mult pentru ca acceptam prin tacere si ne facem complici la rautatile lor.
    Daca vrem ca urmasii nostri sa fie curati cu inima si cugetul, trebuie sa avem curajul sa aratam cu degetul aceste cai care duc la moarte cum sunt: homosexualitatea, curvia, betia/drogurile, ereziile, cultele gnostico-materialiste si masonii care sunt o religie si o miscare sociala de inrobire si distrugere a omului. Comunismul este o consecinta a unui rationalism bolnav care se foloseste in mod distrugator de dorinta sincera de socializare prezenta si in primele comunitati apostolice, doar ca scopul este de a dobandi puterea absoluta folosind prosperitatea ca motivatie.
    Doamne ajuta !

  50. Anatol spune:

    precizare: …ele(anatemele împotriva masoneriei şi comunismului) există deja…

  51. Matei spune:

    Trebuie reinoita anatema impotriva masoneriei!
    Sau de fapt trebuie republicata anatema data deja in 1937 despre carce nu se mai spune nimic astazi!

    Romania este un teritoriu aflat sub ocupatia unor elemente total antiromanesti si straine de Duhul Evangheliei lui Hristos. Romania este sub ocupatie masonica si este condusa de niste marionete (NU CONTEAZA PARTIDUL POLITIC, Stanga sau Dreapta, toti sunt niste tradatori cumparati de masoni) care au transformat Romania intr-un biet judet al Uniunii Europene….

    Ma intreb… Are voie un judet amarat sa se planga de faptul ca „este spionat de la centru”? 🙂

    Romania a ajuns un judet amarat in statul federal Uniunea Europeana, deci doar Bruxelles-ul are dreptul sa formuleze o plangere impotriva Americii in acest sens… 😛

    Bucurestiul este acum o biata resedinta de judet, iar Parlamentul Romaniei este un biet „Consiliu Judetean” care dupa cum stiti nu mai are dreptul sa dea legi care sunt in contradictie cu legile date de Parlamentul European…

    Deci vedeti cum sta treaba acum? Cine mai crede ca Uniunea Europeana este doar o „alianta economica” iar trebui sa deschida ochii! Uniunea Europeana este un stat federal si statele membre si-au pierdut suveranitatea si independenta fara sa se traga un foc…

    Totul a fost facut pe ascuns prin tratate strategice(adica tratate de renuntare de buna voie la suveranitate) semnate d eindivizi aranjati culti si la costum, care evident au lucrat pentru masoni…

    Scopul masonilor? EVIDENT, STATUL UNIVERSAL condus de ANTIHRIST. Nici macar nu pot sa ii condamn pentru asta pe masoni, pentru ca fiind satanisti, e „normal” sa isi doreasca asta si sa lucreze intens la scopul lor intunecat.

    EU II CONDAMN PE ORTODOCSII NOSTRII CARE NU FAC NIMIC! Stau si se complac in mizeria asta spunand ca „oricum nu se poate face nimic”!

    Ba se poate face fratilor! Rugati-va lui Hristos si incercati sa fiti ortodocsi si romani adevarati!

    De nimic nu le este mai frica masonilor si diavolului decat de crestinii ortodocsi care se roaga sincer lui Dumnezeu. Nu mitingurile si asa-zisele revolutii pe care oamenii masonilor le pot oricand inabusi in sange ii impiedica pe masoni sa isi indeplineasca scopurile!

    Doar prin rugaciune, spovedanie si impartasanie cu Sfintele Taine vom putea rezista!

  52. mirela boncila spune:

    ….de ce ar trebui reinnoita?… anatema are cumva termen de expirare? …nu e destul de valabila daca a fost pronuntata o data?

  53. dan alexandru spune:

    @ mirela boncila

    Daca este asa cum spuneti, anatema fiind inca valabila, nu se tine cont de ea. Oare cati inalti ierarhi nu or fi masoni?
    Asa cum politicienii – cel putin formal – trebuie sa depuna o declaratie de avere, asa si cei ce sunt alesi in fruntea bisericii ar trebui sa declare ca nu sunt masoni. Iar daca ulterior se dovedeste contrariul, cineva sa aiba curajul sa-i dea jos din functia ocupata. Dar cati au curajul?

  54. Valentin spune:

    nu mai trebuie sa ne asteptam de la cei din sinod ca n-o sa fac ei nimic

Lasă un comentariu