Adresare către mitropolitul Vladimir privind vederile mele antiecumeniste, antiglobaliste și anticomuniste

Ieri am depus la sediul Mitropoliei Moldovei o adresare către Mitropolitul Vladimir în care am dezmințit acuzațiile aduse la adresa mea de către misionarul rus, protodiaconul Andrei Kuraev și mi-am mărturisit crezul de credință în față noilor tendințe ale vieții bisericești.

ÎN ATENȚIA ÎNALT PREASFINȚIEI SALE VLADIMIR,
MITROPOLITUL CHIȘINĂULUI ȘI AL MOLDOVEI

Înaltpreasfințite Părinte mitropolit Vladimir, Vă aduc la cunoștință că misionarul rus, protodiaconul Andrei Kuraev, zilele trecute m-a învinuit public de instigare la ură națională între popoarele ortodoxe și uneltire împotriva Sanctității Sale Patriarhului Kiril al Moscovei și a toată Rusia. Drept uneltire împotriva Patriarhului Moscovei diaconul moscovit percepe antiecumenismul meu afișat, iar prin ”instigare la ură națională între popoarele ortodoxe” sfinția sa are în vedere dragostea mea față de poporul meu.

Bazîndu-se, probabil, pe relația deosebită pe care o are cu Patriarhul Kiril al Moscovei, diaconul Kuraev a îndrăznit să-mi aducă aminte că am preoția de la Patriarhia Moscovei, fapt pe care eu l-am perceput ca pe un șantaj și amenințare.

Acuzația adusă de diaconul rus vine la puțină vreme după reproșul care a răsunat la adresa mea la Radio France International, cînd romanul meu ”Diavolul este politic corect” a fost prezentat ca unul ce ”abuzează de libertatea gîndirii pe care tocmai sistemul pe care îl critic mi-a dat-o”.

Cu această ocazie țin să amintesc că vederile mele antiecumeniste, antiglobaliste și anticomuniste (fenomene pe care le consider expresii ale aceluiași fond ideologic) sînt publice și constituie subiectul a zeci de articole și al unor cărți semnate de mine. Dintre cele cinsprezece cărți ale mele, scrise înainte de primirea monahismului și după, răspîndite în sute de mii de exemplare peste tot în lume unde au ajuns români, doar trei tratează cu precădere aceste teme: ”Cînd pietrele vorbesc – biserica față în față cu propria imagine” (Premiul Salonului internațional de carte de la Chișinău, 2007), romanul ”Audiență la un demon mut” și romanul ”Diavolul este politic corect”.

Faptul că articolele mele sînt preluate de site-urile și revistele neoprotestante și romano-catolice, iar cărțile mele se vînd și în librăriile deferitelor confesiuni religioase din România, arată că polemica pe care o port este pătrunsă de spiritul toleranței și nu aduce atingere demnității umane.

Suspiciunile diaconului rus cum că aș face parte din vreo grupare schismatică doresc să le spulber prin mărturisirea că niciodată, sub nici o formă, nu am comunicat cu cineva din vreo grupare sau biserică schismatică și nu am îndemnat pe nimeni să comunice sub nici o formă cu grupări sau biserici pe care Patriarhia Moscovei și bisericile cu care are comuniune le consideră schismatice.

Consider convingerile mele corecte și în deplin acord cu învățătura și tradiția Bisericii Ortodoxe Sobornicești și Apostolice și nu doresc să mă lepăd de ele. Condamn amestecul bisericii în politică și consider necesară reînnoirea anatemei asupra comunismului și masoneriei printr-un act sinodal. Atîta vreme cît biserica nu va interzice oficial colaborarea slujitorilor săi cu serviciile secrete ale statului, precum și prezența acestora în diferitele loji masonice, consider că acest subiect va constitui o temă de dezbatere publică.

Prin comportamentul său diaconul Andrei Kuraev creează un precedent inadmisil pe teritoriul canonic al Mitropoliei Moldovei reinstaurînd instituția comisarilor poporului care împușcă fără judecată, subminînd astfel autoritatea ierarhului locului și lovind în sinodalitatea Bisericii. Șantajul și intimidarea sînt practici condamnabile și trebuie înfruntate ori de cît ori este cazul, deoarece Biserica este un spațiu al dragostei și al libertății, pecetluite cu Sîngele scump al Domnului nostru Iisus Hristos.

Avînd în vedere caracterul provocator, cu posibile implicații politice ale cazului, rog să mijlociți înaintea Patriarhului Kiril pentru a-l determina pe protodiaconul Adrei Kuraev să-și ceară scuze public pentru acuzațiile aberante pe care mi le-a adus.

Al Înalt Presfinției Voastre smerit fiu duhovnicesc și rugător către Domnul,
ieromonahul Savatie Baștovoi de la mănăstirea Noul Neamț

26 octombrie, 2010

25 Responses to Adresare către mitropolitul Vladimir privind vederile mele antiecumeniste, antiglobaliste și anticomuniste

  1. viorica spune:

    „Biserica este un spațiu al dragostei și al libertății, pecetluite cu Sîngele scump al Domnului nostru Iisus Hristos”Amin.
    „Faceti carari drepte pentru picioarele voastre”.
    Va sarut dreapta Parinte, binecuvantati !

  2. Hohmah spune:

    Dumnezeu sa va ajute !

  3. […] putut citi pe blogul ieromonahului Savatie Bastovoi de la Manastirea Noul Neamt din Rep. Moldova, marturisirea de credinta a sfintiei sale, necesara pentru a lamuri polemica iscata de protodiaconul Andrei Kuraev, agent […]

  4. dan alexandru spune:

    Daca as sti ca, luand pozitie solidar cu parintele Savatie, as putea prin aceasta sa influentez intr-o oarecare masura hotararile ce se iau la nivel bisericesc inalt, nu as da inapoi in a-mi face cunoscute toate datele personale, pentru a iesi din anonimatul caracteristic internetului.
    Dar acest lucru ar fi insignifiant in fata celor ce au puterea deciziei.
    Nu pot decat sa ma alatur cu inima si cu gandul la pozitia descrisa mai sus.

  5. leo spune:

    Parinte eu cred ca puteti sa initiati o marturisire de credinta antiecumenista, la fel ca cea din Grecia, pe care sa o semneze toti cei care simt si gandesc ortodox. E drept ca in fruntea listei ar trebui sa fie cel putin un ierarh, dar cred ca se poate si fara.
    Ei oricum ne cunosc, asa ca ar trebui sa mergem inainte fara teama!
    Binecuvantati si ma iertati pentru indrazneala!

  6. Cred ca solutia pentru a pune capat acestor amestecuri, acestor acuzatii si acestor confuzii este una singura: Ortodoxia basarabeana trebuie sa revina in intregime sub jurisdictia canonica a Bisericii Ortodoxe Romane. Si astfel sa faca un pas inaintea politicii care se zbate si dupa cincizeci de ani in mrejele pactului Ribbentrop-Molotov. Adica Hitler-Stalin, pentru a fi mai bine intelesi.

  7. alexandru spune:

    Buna ziua,parinte!
    Ma alatur cu tot sufletul meu viziunilor (ce tin de credinta) sfintiei voastre.
    Sa va dee Dumnezeu frunte de arama ca sa puteti infrunta toate incercarile!
    Doamne ajuta!

  8. 0rt0d0x spune:

    Ăsta-i un joc pus la cale de mata cu Kuraev, Părinţele… Nu te mai da mucenic acuma !

  9. sebastian spune:

    nu mai exista curaj de a da astfel de anateme din partea Bisericii…

    gata!!! sunt vremurile de pe urma,Biserica este subordonata statului si la propriu si la figurat!

    cu parere de rau, daca nu au zis nimic impotriva legalizarii avortului, a drepturilor poponarilor, actelor antihristului, nu va zice nimic si impotriva ”zidarilor” si a ”ciumei rosii”

  10. Mos Ioan spune:

    „In lume necazuri veti avea”, spune Domnul si Mântuitorul nostru Iisus Hristos.
    Sfintia Voastra suntem alaturi de Dvoastra.
    Sarut Mâna!

  11. Iulian Capsali spune:

    Sunt de acord cu Paul. Atata vreme cat mitropolitul Vladimir a cochetat in alegeri cu Pasat, deci a eliminat echidistanta politica fireasca a unui ierarh, nu vad cui va adresati scrisoarea. Unirea cu Biserica de care v-a rupt istoria, aceasta-i solutia de salvare a romanitatii din Basarabia. Unica in acest moment.

  12. Iulian Capsali spune:

    Sunt de acord cu Paul. Atata vreme cat mitropolitul Vladimir a cochetat in alegeri cu Pasat, deci a eliminat echidistanta politica fireasca a unui ierarh, nu vad cui va adresati scrisoarea. Unirea cu Biserica de care va rupt istoria, aceasta-i solutia de salvare a romanitatii din Basarabia. Unica in acest moment.

  13. mihaikon spune:

    binecuvantati parinte sa va zugravesc chipul de-o fi sa fie…iar zisa fi-va :”prihaniti-va pe voi insiva,si va uimiti de sfintenia celor mici ai lumii” sau ce altceva voiti

  14. Adam Radu spune:

    Toate cele bune Parinte Savatie. M-am folosit mult citind cartea „Dragostea care nu cade niciodata”. Sa va intareasca Dumnezeu si sa va rugati pentru toti mai ales pentru protodiaconul Andrei Kuraev. Mi-a placut de Parintele Selafiil cand a venit la el „Ejos” si s-a rugat pentru el daca ii de la Dumnezeu ceea ce face, sa il ajute, daca nu, sa nu primeasca ajutor de la Dumnezeu. Sa ajute Dumnezeu tot asa si pe protodiaconul Andrei Kuraev ( daca ii din rautate si ura sau daca ii din dragoste si bunatate).

  15. Un crestin nelamurit spune:

    Pentru ca pe un cunoscut blog din Romania posesorul blogului a scris ca adresarea sfintiei voastre de mai sus se refera la KGB-istii din randurile clerului ce tine de Patriarhia Moscovei, as vrea sa va intreb daca va referiti cu adevarat doar la serviciile secrete rusesti sau la o problema de principiu (o problema morala): un cleric ortodox nu are are voie sa faca parte din nicio organizatie secreta sau serviciu de informatii/contrainformatii etc? Si in ce masura un laic poate sa faca parte (ii poate fi spre mantuire sau este un obstacol)? Desigur ca nici clericul si nici laicul nu pot fi membrii ai masoneriei sau aderenti ai comunismului.

  16. Georgiana T spune:

    Doamne ajuta, parinte! nu cumva v-au facut si fascist?:)

  17. Mos Ioan spune:

    Sarut Mâna Parinte Savatie!

    Sfintia Voastra spuneti: „Condamn amestecul bisericii în politica si consider necesara reânnoirea anatamei asupra comunismului si masoneriei print-un act sinodal.
    Atâta vreme cât biserica nu va interzice oficial colaborarea slujitorilor sai cu serviciile secrete ale statului, precum si prezenta acestora în diferitele loji masonice, consider ca acest subiect va constitui o tema de dezbatere publica”.
    Sfintia Voastra ma gândeam ca ar fi bine sa vi se alature,ierarhii, preotii, diaconii, monahii, monahiile si mirenii, în demersul Sf.Voastre de a reânnoi anatema asupra comunismului si masoneriei printr-un act sinodal.
    Eu sunt alaturi de Sfintia Voastra, cu tot sufletul.
    Dumnezeu este cu noi!

  18. danielterpea spune:

    9. Textele Comisiei Teologice Mixte de Dialog dintre Ortodocși și Catolici nu ajung în Sinoadele Bisericilor Ortodoxe pentru discuție și aprboare adeclarat Mitropolitul Ierotheos al Nafpaktei și Sfântul Vlasie

    http://graiulortodox.wordpress.com/ve%c8%99ti/

  19. viorica spune:

    @ Iulian Capsali & Paul Slayer Grigoriu
    eu inteleg ca Printele Savatie se adreseaza prin acest cuvant Bisericii Ortodoxe Sobornicesti si Apostolice, Mireasa Lui Hristos, ale carei invataturi le avem si de al carei trup nu ne despartim; adresarea deschisa catre Mitropolit ar fi calea fireasca si prilejul ca aceste chestiuni sa se discute în Sinod – Sa ajute Domnul!- si sa se limpezeasca pozitiile tulburi, pricinuitoare de sminteli; problema salvarii romanitatii din Basarabia este delicata, nu cred ca lipsesc incercarile de rezolvare, daca ajuta Dumnezeu o vom gasi pe cea mai buna.
    @0rt0d0x
    …si daca nu este asa? cauta cu mintea matale pana la capatul directiei pe care o arati – este asa mare beneficiul incat sa fi fost necesara o asa desfasurare? miza pe care o sugerezi matele poate fi apropiata cu mai ceva putine riscuri si drumuri mai senine, asa ca am rugamintea la Dvs. incercati sa deschideti inima si ochii, s-apoi gura …

  20. Mos Ioan spune:

    @OrtOdOx

    Ori ai creierul spalat ori esti un ticalos si un tradator al Bisericii lui Hristos.
    Jos mâinile tale murdare de pe Parintele nostru iubit Savatie!
    Ai gânduri spurcate si esti îndracit daca poti afirma cele de mai sus. De la cine primesti ordinele de a-l denigra pe Sfintia Sa Savatie?
    Intoarce-te la Hristos, roaga-te mult si cere-i iertare Parintelui Savatie pentru aberatiile tale!

    Marsh de pe internet si fa pocaintza, ca nu stii ceasul când vei fi chemat sa dai socoteala în fata Marelui Judecator!

  21. 0rt0d0x spune:

    @ viorica

    Mintea nu ?

  22. Andrei spune:

    Parinte,
    urmaresc in paralel blogul dvs si al pr. Kuraev. Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: dvs semnati pe blogul pr. Kuraev cu savatie.wordpress.com? Ash vrea sa stiu daca feedback-ul vine de la dvs sau de alta persoana.
    Multumesc!

  23. viorica spune:

    @0rt0d0x
    un inceput trebuie sa fie, nu-i asa? Ajungeti si la minte, vedeti Dvs. cum faceti! Calea este lunga si nu lipsita de primejdii

Lasă un comentariu