Diafilmele cu bucluc

Scandalul in jurul diafilmelor de propaganda ateista pe care le-au „descoperit” granicerii transnistreni si le-au „studiat” o echipa a MGB-ului de la Tiraspol ma obliga cumva sa impartasesc tuturor celor implicati intr-un fel sau altul in aceasta tarasenie macar putin din lucrarea pe care o fac impreuna cu Octav Esinencu si o echipa de artisti  basarabeni din diverse domenii. Este vorba de un film documentar la care lucram de ceva vreme despre prigoana asupra Bisericii Ortodoxe din perioada comunismului ateu. Linia centrala a filmului urmareste destinul unui preot de tara arestat pe timpul lui Stalin si eliberat la moartea „tatucului noroadelor”. Este povestea darimarii bisericii si lichidarea preotului din satul Sipca, raionul Soldanesti. Preotul din film, Feodor Sadovici, a murit in vara anului 58, la virsta de 38 de ani, in urma bolii dobindite prin schingiuire in vremea anchetelor. Acesta este bunicul meu de pe mama a carui memorie doresc sa o cinstesc astfel, reparind pe aceasta cale si memoria tuturor preotilor romani lichidati sau nedreptatiti in perioada comunismului ateu.

28 Responses to Diafilmele cu bucluc

  1. […] Pentru detalii despre proiectul la care lucreaza Parintele Savatie, cititi Diafilmele cu bucluc […]

  2. muresanalin spune:

    Ortodoxia sa pare ca este ultima religie in picioare.Sper sa ramana asa.

    Poate ca raul castiga multe batali, dar razboiul il va castiga binele.

  3. Viorica spune:

    Delicat si dureros demers!
    Slavit fie Domnul pentru nelinistea cea buna cu care V-a daruit si care, poate, va aprinde si sufletele noastre amortite, alungand intunericul si spaima ochilor inchisi…
    Pacea si intelepciunea sa sporeasca in voi Domnul nostru!
    Amin

  4. vladp9 spune:

    ce scandal?

  5. Arcasul lui Stefan!!! spune:

    Ma bucur sa aud ca esti bine Parinte! Ne-am rugat pentru tine! Ai o misiune foarte grea acolo unde esti dar sa nu uiti ca multe suflete de romani sunt cu tine!

    Dumnezeu sa te lumineze si sa te pazeasca!

  6. […] Pe blogul propriu (linc) părintele Savatie a pus o parte din filmările care au stîrnit atîta curiozitate din partea organelor de forţă transnistrene. […]

  7. M-am bucurat, aflând că sunteţi bine. De acţiunile Tiraspolului nu mă mir, se înscriu perfect în logica politicii teroriste a liderilor de acolo. Vă urez succes cu acest proiect şi cred că va fi o realuzare frumoasă şi folositoare.

  8. […] articolul “Diafilmele cu bucluc“publicat de parintele ieromonah Savatie din Basarabia pe blogul […]

  9. Victor Roncea spune:

    Dumnezeu sa te ajute, parinte!

  10. dixit spune:

    ”ce se dobandeste usor,usor se si pierde”;iar daca usor nu va va fi,apai si documentaru asta va merge la inimile noastre.Abia astept,sa va ajute Domnu!

  11. Vasilica spune:

    Doamne ajuta sa duceti la bun sfarsit acest proiect .Trebuie spus adevarul despre prigoana bisericii si a slujitorilor ei din perioada comunista.Stiu ca este greu in Transnistria dar Dumnezeu sa va dea putere ca sa rezistati.

  12. Hohmah spune:

    M-am tot gandit cand am aflat de „retinere”, care ar putea fi rostul ?
    Si pentru ca nimic nu se schimba in modul de gandire comunist, am aflat : Chiat daca nu s-a gasit nimic compromitator la Parintele Savatie (si „dansii” stiau ca n-au ce), „prietenii” acestuia vor zice : he, he , he , in fapt Parintele a primit „instructiuni” in acele trei ore de retinere! Modul kgb-ist de a compromite orice ai face sau orice ai spune ca ai facut, este unic si diavolesc: toti sunt „vanduti” si noi stim tot ! Nu aveti nicio sansa, mai bine stati linistiti, unde vreti voi : acasa sau in Biserica!
    Inca nu au curajul sa-l acuze oficial pe Parinte, dar „lucreaza” din greu la asta! Orice voce crestina si romaneasca trebuie redusa la tacere sau cel putin compromisa.

  13. vladp9 spune:

    gata, am aflat 🙂

  14. crip 81 spune:

    parinte , va rugam sa ne explicati si noua cum este posibil ca o fata de preot martir sa se marite cu un ateu activist ?

  15. rufin liban spune:

    Vigilenţi vameşii, nu glumă…

  16. 0rt0d0x spune:

    Ce bine că te-ai întors, Părinte ! Ne făcusem atâtea griji în privinţa Sfinţiei voastre. Eu am încercat să-i liniştesc, că sunteţi printre prieteni !

  17. iosif spune:

    Binecuvantati! cand va fi gata documentarul? sau in ce perioada a anului il vom avea si noi? va multumim din suflet pentru ceea ce faceti si ne rugam si noi cum putem pentru a va da Bunul Dumnezeu putere de munca si har mult. Binecuvantati si iertati!

  18. Alex B. spune:

    Cred ca a fost o manevra de intimidare, dar sunt convins ca ierom. Savatie nu se va lasa cu una, cu doua si va termina acest film. Sper ca va avea un impact bun asupra publicului si ca va deschide ochii multor tineri manipulati de majoritatea mass-mediei de astazi

  19. Arcasul lui Stefan spune:

    Biblioteca teologica digitala:
    http://www.angelfire.com/space2/carti/cat01.htm

  20. Viorica spune:

    Incerc sa-mi linistesc ingrijorarea sufletului, gandind ca astfel de experiente sunt ocazii in care ne aflam masura, iar din intensitatea privirii ingustate ata, inteleg ca nu au fost putine…Desi am incredintare ca sinteti ocrotit de Maica Domnului, m-au trecut fiorii reci la gandul ca motivele se pot inventa, relativ usor.
    Asadar, asa se dobandesc virtutile: patimind, impreuna-lucrand cu Cel Care ne intareste si ne da putere; asadar, curajul este raspunsul firesc al statorniciei – alegere neingradita a inimii…
    Doamne miluieste!

  21. filip carmen cecilia spune:

    parinte esti indrumator real prin scrierile dumitale pentru mine si copii mei faptul ca ai fost retinut imi spune ca in adevar le este frica de ce faci dumneata pentru luminarea tuturor ma rog parinte pentru dumneata.Doame Ajuta.

  22. Flori spune:

    Dumnezeu să vă ajute să terminaţi acest proiect.Nu vă lăsaţi intimidaţi.Tinerii din ziua de azi au nevoie de oameni ca dumneavoastră.

  23. Petru spune:

    Slava lui Dumnezeu. Bunul Dumnezeu si Maica Domnului sa va ajute pe calea ce-a ingusta .Traiasca dreapta credinta Ortodoxa

  24. Iustina spune:

    Pana la moarte pentru ortodoxie si dragoste intre frati!

  25. Anton Spineanu spune:

    Biserica lui Hristos n-o va putea darama nici toate puterile iadului.
    Amin!

Lasă un comentariu