Comunitatea evreiască de la Chișinău ține partea ocupanților sovietici?

Comunitatea evreiască din Moldova cere de la autorităţile municipale ale Chişinăului să-şi revizuiască decizia în privinţa amplasării în aceeaşi clădire a muzeelor Holocaustului şi al ocupaţiei sovietice.

Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, copreşedintele Comunităţii, Alexandr Bilinkis, a dat citire unei declaraţii în acest sens, pe care organizaţia intenţionează să o transmită conducerii capitalei în calitate de document oficial.

În declaraţie este exprimat dezacordul faţă de intenţia de a amplasa cele două muzee sub acelaşi acoperiş – în incinta Asociaţiei foştilor deportaţi şi represaţilor politici de pe strada Kogălniceanu, 52. Membrii organizaţiei consideră că prin aceasta se confundă două fapte istorice diferite.

„Considerăm că nu este posibil să se facă o paralelă între regimul fascist mizantrop şi orînduirea obştească căreia astăzi încearcă să i se incrimineze aceeaşi vină pentru represiuni faţă de propriul popor”, se arată în declaraţie.

Bilinkis consideră că noţiunea de „ocupaţie sovietică” este una destul de controversată.

„Legile care limitează drepturile evreilor au fost adoptate în România încă în anul 1938. Iar faptul că Moldova a făcut parte din Uniunea Sovietică a oferit posibilitate pentru sute de mii de evrei să se evacueze şi să se salveze”, a spus el, amintind că din anul 1940 pînă în primii ani postbelici au fost deportaţi peste 4 mii de evrei sau circa 10% din numărul total al persoanelor deportate din Moldova.

Alexandr Pincevski, alt copreşedinte al Comunităţii evreieşti, a presupus că această problemă este folosită în interese politice în campania preelectorală.

„Nu vrem să fim un instrument în această luptă”, a subliniat el şi a îndemnat societatea să nu lege declaraţia Comunităţii evreieşti de nici un fel de alte declaraţii şi comentarii în această privinţă.

În opinia sa, autorităţile municipale trebuiau să se consulte cu reprezentanţii organizaţiilor evreieşti înainte de a decide să amplaseze cele două muzee în incinta unei singure clădiri. El şi-a exprimat regretul de faptul că decizia a fost luată spontan.

Sursa: infotag.md

15 Responses to Comunitatea evreiască de la Chișinău ține partea ocupanților sovietici?

 1. mihaikon spune:

  PT ROMANI ESTE O FOARTE MARE LEGATURA, DE CITIT
  Dosare-Secrete-Privind-Razboiul-Nevazut-Al-Evreilor-Sionisti-Cu-Romanii
  http://pelerinroman.blogspot.com
  SAU
  http://www.scribd.com/doc/34144044/Dosare-Secrete-Privind-Razboiul-Nevazut-Al-Evreilor-Sionisti-Cu-Romanii

  OFFTOPIC http://stagevu.com/video/qdqnhxvlrqia
  PANA UNDE POATE MERGE LIBERTATEA DE EXPRESIE

 2. antonia spune:

  Încerc să înţeleg: dacă „ocupaţie sovietică” i se pare o noţiune controversată, presupun că „eliberatorii sovietici” îi este mai limpede. Este bine cunoscută apetenţa evreilor pentru comunism în epocă, iar pentru raporturile evreilor cu bolşevicii se poate citi eseul lui Paul Goma, Săptămâna roşie, 28 iunie – 3 iulie 1940, sau Basarabia şi evreii (pdf disponibil la adresa http://www.google.ro/#hl=ro&source=hp&q=paul+goma+sapatmana+rosie&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&fp=8af4eff3c91ce0f7).
  Nici nu am ştiut până acum că pentru „dictatură comunistă” se foloseşte „orânduire obştească”. De când, şi în ce limbă? Cei peste 300.000 de români ucişi sau deportaţi în Siberia strigă la cer!
  Mi-e şi greu să scriu cât de absurd mi se pare motivul invocat, de parcă ar exista o ierarhie a suferinţei, sau a dictaturilor. De ce nu pot vedea că oamenii în memoria cărora s-ar face muzeul au suferit pentru aceeaşi „vină”, pentru simplul motiv că s-au născut în neamul în care s-au născut? Contestă ei holocaustul roşu? Şi dacă tot a fost regimul sovietic aşa de îngăduitor cu ei (la început, din motive de adeziune la “cauză”), comunitatea evreiască poate să organizeze un muzeu privat, în care să-i aducă mulţumiri, măcar să fie lucrurile clare.
  Credeam că în faţa suferinţei oamenii devin solidari. Dar se pare că nu este aşa pentru toţi. La urma urmei, poate că ei au dreptate, dar din alte motive (nu cele legate de nuanţele dictaturilor, pentru că dictaturile sunt dictaturi, orice culoare ar avea): de o parte este drama unui popor ales, dar dezrădăcinat şi rătăcitor; de alta drama unui popor autohton căruia s-a încercat să i se smulgă rădăcinile milenare – poate că nu se potrivesc sub acelaşi acoperiş.
  În altă ordine de idei, aş fi curioasă să ştiu dacă, rămânând în cadrul aceloraşi fapte istorice, vor fi evocate în muzeul holocaustului cele 54 de sălaşe de ţigani din Basarabia, cu 5.027 membri, evacuate în Transnistria, în aceeaşi perioadă?( http://www.didactic.ro/files/7/articol_revista_2.doc)
  Oare de ce îmi închipui că nici ideea aceasta nu ar fi agreată de comunitatea evreiască? Mi-ar place să mă înşel.

 3. […] militezi împotriva antisemitismului, atunci îl denunţi şi-l condamni oriunde-l vezi, nu numai când sunt atacaţi cei din gaşca ta […]

 4. Laurentiu spune:

  Discursul leninist e lamuritor: cine spune „evreu bolsevic” comite un pleonasm.

 5. Viorica spune:

  mda, greu sa pastrezi mesajul victimizarii absolute in aceste conditii; geniala decizia „spontana” a autoritatilor municipale

 6. Flori spune:

  Crestinii au fost persecutati dintotdeauna, chiar de la inceputurile crestinismului, fara sa fi avut vreo vina. Sa inteleg ca este vorba de un complex de inferioritate in ceea ce-i priveste pe evrei?

 7. Petru spune:

  …normal ca jidanii tin partea comunistilor bolsevici satanisti ca doar tot de-ai lor sunt…Traiasca legiunea si Capitanul…

 8. 1 Crestin Ordotox spune:

  Drag Parinte !

  Este bine ca nu toate mesajele negative trimise, chiar daca adevarate despre Roncea V. nu apar aici, asa cum este bine ca el va ureaza numai de bine (poate gaseste si dansul Calea), dar prin actiunile lui, fie si numai mult prea patimase (pentru a folosi cuvinte „blande”)nu se deosebeste prin nimic de actiunea distructiva(ca sa nu spun satanica)dezvaluita in link-urile „cutremuratoare” de mai jos.

  Cat despre respectarea Poruncii a II-a (in cazul Roncea V. ref. la „apararea” Parintelui Justin Parvu de „masonii” Dan Puric, Ovidiu Hurduzeu, Claudiu Tarziu, etc. )asa cum ne invata Preacuviosul Parinte Arhimandrit Atanasie, Staretul Sfintei Manastiri Meteora in cartea „Spovedania indrumar” (pag.39-40 / Editura Sophia, 2004),Dumnezeu va judeca.
  Citat:” … – Nu cumva venerezi si idolatrizezi persoane sau grupuri dintre artisti,sportivi,oameni politici sau din alte domenii? – Nu cumva se intampla aceasta si in spatiul bisericesc si devii sustinatorul vreunuia si nu madular credincios al Bisericii?…- Nu cumva iti exprimi parerea sau judecata fara sa-ti fi fost ceruta? – Nu cumva insisti pe parerea ta, fie ca este dreapta, fie ca nu, fara sa respecti sau sa discuti si parerile altora, cu scopul de a fi primita de ceilalti sau cu impertinenta, sau cu siguranta de sine ?…”

  http://kevboyle.blogspot.com/2010/07/we-are-not-revolutionaries.html
  http://www.henrymakow.com/000275.html
  http://www.henrymakow.com/what_is_communism.html

 9. El a strălucit în şcoală şi a fost premiant, iar când a împlinit 14 ani a fost răsplătit cu o bursă la Seminarul teologic din Tiflis, o instituţie a bisericii ortodoxe ruse, unde a început să înveţe din 1894. El era plătit pentru cântatul în cor, bani care se adăugau la mica sa bursă. Deşi mama sa a vrut ca el să devină preot (chiar şi după ce devenise conducătorul Uniunii Sovietice), Stalin a intrat la seminar nu datorită vreunei vocaţii religioase, ci datorită faptului că era una dintre puţinele opţiuni educaţionale disponibile, atâta vreme cât guvernul ţarist nu dorea să permită existenţa unei universităţi în Georgia.(http://ro.wikipedia.org/wiki/Iosif_Vissarionovici_Stalin)
  Despre originile mişcării, Neagu Djuvara scrie: „Să nu credeţi, cum spun adversarii Mişcării Legionare, că a fost o copie a nazismului sau a fascismului. Mişcarea Legionară a fost o mişcare autohtonă, născută din grupări studenţeşti anticomuniste”[3](http://ro.wikipedia.org/wiki/Mi%C8%99carea_Legionar%C4%83#cite_note-2)
  we should stay together! Virgin Mary Mother of God, cover us! should i place a comma? what’s the second commendment and who is my fellow? am i upside down?

  daniel antonie

 10. Comunismul sovietic a fost fundamental deosebit de fascismul românesc, pentru că primul nu a fost antisemit.

 11. Pesimistul spune:

  @Mihnea Georgescu:

  Nici nu putea fi antisemit, doctore, din moment ce comunismul este o creaţie evreiască.

 12. este ciudat numarul sub care a fost inregistrata cuvantarea tov-ului Lenin. Numarul este 13666/2. Are cumva vreo legatura cu numarul 666 despre care Biblia face vorbire?… Era cumva Lenin un mason, incat doreste ocrotirea evreilor?… sau avea doar nevoie de un numar cat mai mare de suflete care sa i se alature nebuniei debitate de el: SA UCIDA PREOTI si sa transforme bisericile in depozite?!…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: