Lupta pentru simboluri: Unde-i Crucea de pe ambulanţe?

Spitalul ca instituţie este o începătorie creştină. Fondatorii spitalului sînt Vasile cel Mare şi Ioan Gură de Aur, episcopi sfinţi care au organizat în eparhiile lor lăcaşuri de îngrijire a bolnavilor. Această îngrijire se făcea, desigur, în mod dezinteresat şi gratuit.

Despre sensul şi temeiul creştin al spitalului, care se bazează pe deplin pe mila şi dragostea creştină, veţi găsi mai multe în cursul marelui Doctor Nicolae Paulescu, denumit chiar aşa „Spitalul”. Doctorul Paulescu se pronunţa împotriva practicii de a lua bani pentru tratamentul medical, o practica pe care el o considera străină de duhul iniţial al spitalului, care era un duh evanghelic. Cu siguranţă, tocmai din acest motiv, cel mai mare doctor pe care l-au avut românii, descoperitorul insulinei şi al altor remedii folosite pe plan mondial, este azi necunoscut în România.

În apus creştinii catolici au fondat crucea roşie, organizaţie de voluntari care îngrijea gratuit bolnavii, în special pe fronturi. Crucea roşie a ajuns să fie simbol al medicinei fiind prezentă pe toate ambulanţele. Crucea roşie nu a fost scoasă nici de pe ambulanţele din URSS, un stat ateist.

De vreo cîţiva ani însă am constatat că ambulanţele nu mai sînt însemnate cu cruce roşie. Pe ele a apărut un simbol ciudat pe care am încercat să-l tălmăcesc în fel şi chip, iar înţelesurile la care am ajuns nu au nici o legătură cu medicina. Cu medicina aceea evanghelică, reprezentată prin crucea roşie.

Poate că aşa se explică răceala şi împietrirea tot mai multor medici, medici care ucid copii la naştere sau lasă femeile gravide să moară pe targă dacă nu scot şpaga. Medici care propovăduiesc avortul şi fac operaţii de „înfrumuseţare” şi schimbări de sex, operaţii care în orice caz duc la îmbolnăvire şi moarte prematură. Medici care au transformat industria de medicamente într-un ghişeft mai mare decît afacerile cu droguri şi arme. Medici care fabrică viruşi în laborator. În fine, medici care se simt mai bine reprezentaţi de şarpe decît de Cruce.

Cînd, de cine şi pentru ce a fost înlocuită Crucea Roşie de pe ambulanţe cu aceste noi simboluri străine nouă şi medicinei filantropice? Poate că o petiţie adresată Ministerului Sănătăţii şi Guvernului ar putea afla un răspuns.

99 Responses to Lupta pentru simboluri: Unde-i Crucea de pe ambulanţe?

  1. Iustinian spune:

    Parinte Savatie, aveti idee cand va ajunge ultima d-voastra carte („Diavolul este politic corect”) si in librariile din Buzau?

  2. Cristian spune:

    Nu stiu daca este vreo legatura, dar tocmai mi-am amintit de simbolul de pe partea interioara a hainei purtata de Mark Zuckerberg, creatorul si CEO-ul Facebook. http://bit.ly/aCcsd2

    Mark este evreu, dar asta cred ca este mai putin semnificativ decat faptul ca acest tanar a stiut sa creeze un sistem ce „a prins” la mai bine de 500 milioane de oameni.

  3. Simona spune:

    Foarte interesanta remarca! Nici nu imi dadusem seama.

  4. danutza spune:

    http://despremasonerie.blogspot.com/search/label/CADUCEUL
    e de remarcat si simbolul din interiorul simbolului de pe ambulante! este pagan!

  5. danutza spune:

    http://luptapentruortodoxie.blogspot.com/2009/11/despre-masonerie.html
    in detaliu, despre simbolul de pe ambulanta

  6. ana ioana spune:

    Blagosloviţi!
    Interesant ce spuneţi, dar parca prea vă risipiţi în toate aceste descoperiri pe care 90% dintre oameni deja le ştiu. Aşteptăm de la dumneavoastră ceva mai profund.

  7. Lumina lina spune:

    Da! Ma bucur sa descoper in cele spuse in articol – semnificatia simbolului de pe …Salvare. Caci simbol este, nu doar un biet insemn.

    Interesant ce a spus si Cristian – nu stiam.

    Multumiri!

  8. adrian.ant spune:

    http://ro.wikipedia.org/wiki/Steaua_Vie%C5%A3ii
    Steaua Vieţii se numeste si este simbolul internaţional al tuturor serviciilor medicale de urgenţă.

  9. Lumina lina spune:

    Steaua vietii? Leo R. Schwartz?

    Noi suntem romani!

  10. VladR spune:

    Buna observatia lui adrian.ant.

    In plus http://ro.wikipedia.org/wiki/Crucea_rosie

    Acolo se poate verifica atat originea semnului crucii rosii cat si subcapitolul referitor la simbolurile Crucii Rosii.

    Simbolurile crucii rosii sunt detaliate aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Emblems_of_the_International_Red_Cross_and_Red_Crescent_Movement

    Exista doar patru simboluri reglementate de acordurile internationale pentru a desemna serviciile de cruce rosie. Cel mentionat in articolul Parintelui nu se regaseste printre ele.

    Iata si un link despre simbolul Crucii Rosii din Romania: http://www.crucearosie.ro/despre-noi/emblema-crucii-rosii-romane-2.html

  11. c14radioactiv spune:

    vai adrian.ant! adica steaua de pe salvare nu e de provenienta masonica? nu e nimic conspirativ? 😦 ce pacat! cat de dezamagiti sunt „crestinii”, of of mai mai!

  12. Ciprian spune:

    Se incearca pervertirea a tot ce e crestin in simbolistica favorabila lor. Dumenzeu sa ne ajute si sa ne aiba in paza!

  13. VladR spune:

    Pentru a-mi duce gandul pana la capat: Crucea Rosie este o institutie internationala sub auspiciile careia sunt asigurate servicii de ajutor medical si asistenta a persoanelor in nevoie.

    Serviciile de urgenta foloseau in Statele Unite in trecut un semn care era foarte asemanator cu cel al Crucii Rosii, fapt care a facut Crucea Rosie in 1973 sa depuna o plangere impotriva folosintei neautorizate a acestui semn.

    Din acest motiv s-a ajuns la adoptarea Stelei Vietii, pentru a inlocui semnul distinctiv al serviciilor de urgenta folosite de unitatile spitalicesti.

    Spitalele si Crucea Rosie au servicii complementare, dar numai uneori lucreaza in cooperare.

    In concluzie, Parinte, coroborat si cu linkurile din prima mea postare, cred ca este o mica confuzie pe care o faceti dumneavoastra in acest articol in legatura cu motivele ce au stat la baza adoptarii acestei sigle de catre serviciile de urgenta. Si asta, cred eu, ca urmare a nediferentierii (pe care nici eu nu o faceam inainte de a citi articolul dvs de mai sus) intre Crucea Rosie si serviciile de ambulanta ale spitalelor.

  14. Donkeypapuas spune:

    @danutza
    Există o polemică referitoare la acel toiag cu şarpele pe el. Unii spun că ar fi legat de Esculap http://ro.wikipedia.org/wiki/Bastonul_lui_Esculap
    Dar cu mult înainte avuseserăm toiagul lui Moise.

  15. 1 Roman spune:

    Eu sunt gata sa semnez o astfel de petitie ! Cu cat mai repede cu atat mai bine !

  16. Liviu spune:

    Parinte, ma iertati. Pe asta am inteles-o.
    Acum, spuneti-ne altceva. Dusmanii ii cunoastem. Vedem cum lucreaza: legal. Cu „legea” alunga pe Hristos din scoli, cu legea mutileaza familia, cu legea ridica desfranarea la nivel de valoare in ochii tinerilor.
    Dar noi, parinte, noi de ce nu facm nimic mai mult decat sa ne miorlaim pe bloguri (ba le mai dam si material de studiu „on-line”)?
    Stiu ca nu aveti timp. Totusi, indraznesc sa va intreb: ce putem jerfi noi, tinand cont de starea aceasta jalnica care suntem, pentru a ridica neamul? Mai putem face ceva? Ce?

  17. elena spune:

    noua la scoala (fac. de farmacie) ne-au spus ca crucea rosie pe fond alb vine de la inversarea culorilor de pe steagul elvetiei, caci fondatorul crucii rosii a fost elvetian; iar pt farmacisti s-a trecut la cruce verde printr-un fel de analogie…

  18. ieromonah savatie spune:

    VladR,

    în Rusia ambulanţele poarte semnul crucii roşii şi nimeni nu-i dă în judecată. Cine a dat în judecată România pentru că purta crucea roşie? Asta am vrut să aflu. Sau România se execută singură, devenind peste noapte „americană”? Cine le-a dat dreptul de a folosi acest semn albastru, iar dacă nu l-a dat nimeni, cine le garantează că nu vor fi daţi în judecată pentru că îl folosesc?

    Pe de altă parte, motivul schimbării crucii roşii în SUA este o speculaţie. Organizaţia Crucea roşie nu i-a dat în judecată pe cei de la ambulanţele americane pentru că foloseau o cruce roşie, ci pentru că foloseau o cruce portocalie încadrată care se confunda cu crucea roşie, aşa cum ai observat şi tu. Este ca şi cum cineva ar face haine pe care să scrie Adibas dar le-ar vinde ca fiind Adidas.

    Crucea Roşie nu a acţionat pe nimeni în judecată pentru că foloseşte semnul crucii roşii. Nici nu cred că are dreptul să o facă.

  19. VladR spune:

    Da, aveti partea dv de dreptate. Am verificat si se pare ca Star of Life este inregistrata ca marca si se foloseste doar in SUA.

    Pe de alta parte si Crucea Rosie are, prin Regulamentul privind folosirea emblemelor de cruce si semiluna rosie, dreptul de a urmari orice persoana sau asociatie care foloseste in mod ilegal acest insemn. De altfel si in Codul penal roman, la capitolul privind infractiunile de fals, in articolul 294 (falsul privind folosirea emblemei Crucii Rosii), articol ce a fost adoptat inca de la introducerea Codului penal din 1969 ca urmare a aderarii Romaniei la Crucea Rosie.

    Deci, dupa parerea mea, acesta e motivul pt care nu se mai foloseste crucea rosie pe ambulantele romanesti, dar nu inteleg, pe de alta parte, de ce se foloseste Star of Life.

    Mai verific.

  20. VladR spune:

    Si in plus, in materia proprietatii intelectuale, reglementata in Romania si prin Legea 8/1996 privind drepturile de autor, Adibas este o forma de inselare a clientilor prin contrafacerea marcii Adidas. Asa si cu Crucea galbena/protocalie. Inseala oamenii si conform normelor internationale de proprietate intelectuala, pot fi trasi la raspundere.

  21. asmatwey spune:

    Daca intradevar ,,Star of Life” vine din traditita SUA atunci pobibil si chiar cred ca are o simbolistica sau a unei loje masone sau de conspiratie pentru un careva curent religios local.Simbolul crucii rosii ar trebui sa revina inapoi deoarece intradevar poarta o semnificatie a milei,a dragostei pentru aproapele,a ajutorului neconditionat.Adevar a-ti vorbit parinte despre tragediile ce se fac in spitale si la serviciile de salvare unde daca nu oferi o recompensa poti sa mori pe targa in coridor fara ca sa te bage cineva in seama.Traditiile milei crestine de ajutor au fost pierdute pe parcursul ocupatiei sovetice unde sa considerat ca doar statul are dreptul si necesitatea in a se implica pentru ajutorul cetatenilor.
    In statele islamice nici urma de sarpe pe bordurile automobilelor acolo este semiluna rosie adica un prototip islamic al crucei rosii.Sa fie oare islamicii mai fideli suportului si ajutorului religios ca crestinii?Problema abordata de parinte nu este una deloc minora deoarece cum a mai semnalizat Domnia Sa in lucrarile sale in secolul XXI valorile si traditiile crestine sint inlocuite prin surogat sau ceva complementar posibil cu dorinta unor forte malefice ca generatiile tinere ce cresc sa nu mai prinda justele si adevaratele valori,sa nu perceapa mila,dragostea,prietenia ca valori general-umane ci sa continue sa traiasca in o lume virtuala controlata de un administrator.
    Daca ar fi lansata o petitie despre intoarcerea simbolii crestine pe echipajele de prim ajutor si nu numai fie ca petitia va fi si in format electronic o voi semna cu mare bucurie si voi sfatui si prietenii mei sa o faca.
    Mila si ajutorul neconditionat pentru aproapele sint pietrele de capatii care ajuta la o purificare spirituala si morala si care te ajuta sa percepi si sa intelegi corect valorile crestine.

  22. camelia spune:

    la ce imi trebuie mie steaua vietii justificata din mitologie, cand eu sunt nascut pe pamantul dacilor (care nu impartaseau ideea de zeitatea ca si celelalte popoare) si mai mult …. sunt crestina.
    de ce steaua e mai buna decat crucea ?

  23. Adrian.I spune:

    Parinte, simbolul respectiv cu sarpele provine de la masonerie fiind usor modificat. Acesta (nemodificat) reprezinta crucea care este incolacita si infranta de doi serpi. Justificarea lor era ca acel obiect aduce aminte de zeul mesager Hermes. Alt simbol masonic (si satanist totodata) este folosit in industria farmaceutica si reprezinta un sarpe care incolaceste un pocal. Trebuie stiut ca sarpele in simbolistica masonica il reprezinta mereu pe Lucifer.

  24. Viorica spune:

    Inregistrat in America, in numele Adm. Nat. a traficului in siguranta pe autostrada, in feb 1977 cu patent si marca valabila 20 ani – simbolul cu pricina pare ca-si face treaba cu succes: separa sensul crestin de actiunea in sine, face posibila alungarea dragostei si milei din chiar fundamentul actului medical – punand in loc sentimentul datoriei implinite.
    Desi resimt acut lipsa exercitiului duhovnicesc al discernamantului, am cautat si eu sa inteleg de unde vine si mai ales incotro bate.
    In Romania l-am gasit :
    (a) pe ambulante/echipamente medicale si pare sa aiba trimitere directa catre “URGENTA”
    (b)preluat in sigla unei asociatii care promoveaza valori precum: Altruism, Respect, Implicare, Sacrificiu, Umanitate – cuvinte moderne care par sa denumeasca valori crestine; (simbolul este colorat jumatare rosu-jumatate albastru)
    Asta ar fi trebuit sa ma linisteasca (se cauta, se incurajeaza implinirea faptei bune!) dar, mi-a atras atentia motto-ul “adoptat de numeroase structuri de interventie din intreaga lume”si linistea s-a risipit ; am gasit ca este inregistrata si acreditata la Camera Deputatilor (?) si UN-OCHA (“structura aflata in cadrul Natiunilor Unite responsabila cu coordonarea principalelor structuri de interventie de nivel mondial pentru a asigura un raspuns coerent situatiilor de criza din lume. Misiunea UN-OCHA este sa mobilizeze si sa coordoneze structurile de interventie din toata lumea in parteneriat cu organismele locale ale tarii afectate de dezastru pentru depasirea situatiei de criza, pe baza unui protocol international unanim adoptat”)

    Poate ar fi trebuit sa fac mai intai observatia ca este din ce in ce mai putin posibila existenta individuala. Orice, pentru a exista, musai trebuie inclus intr-un sistem. A carui substanta este media statistica, impersonala; in cadrul caruia poti exista fara sa-ti asumi consecintele acestui simplu fapt : ca existi – ce sa mai vorbim despre asumarea deciziilor cu consecinte asupra sistemului. Nevoia de a ne asuma miracolul existentei ca OM paleste inlocuita cu reflexul comod al confundarii cu sistemul. Opinia mea este ca industria farmaceutica a substituit sensul si temeiul crestin al spitalului alterand – prin ingradirile si facilitatile pe care le ofera medicului – tocmai calitatea actului medical.
    Raceala, impietrirea nu este a medicilor, nici nepasarea…. Este a noastra: noi suntem asa …. Noi ne lepadm copii in fel si chip de la avort pana la abandon – lipsindu-i de caldura dragostei; in cel mai bun caz oferim “nivel de trai … si educatie” , ii omoram incet, inchizandu-le caile , astupandu-le ochii – indrumandu-i pe singura cale pe care o cunoastem desi suntem nemultumiti de ea…perfect pregatiti pentru esec. Nu face exceptie nici tagma medicilor: cel care are suflet va fi un medic bun -“are chemare” spunem – si nu odata am vazut gesturi nealterate, imposibil de evaluat in bani ; ceilalti …… urmeaza alta cale, mai larga. Acestia sunt copii crescuti de parintii nostrii, de noi, de prietenii nostrii – durerea, dar si prilej de incercare al credintei, de intarire a sufletului, un foarte bun moment de intoarcere la Hristos…

    Va rog sa ma iertati ca incerc aici astfel de exercitii – stiu ca sunt departe de a pune inceput bun – dar o fac cu nadejdea ca, daca sunt alaturea cu drumul, ma veti indrepta pe calea buna.

  25. VladR spune:

    Parinte, iata si rezultatul cautarilor mele: in 2001, respectiv 2004, statul roman prin Ministerul Sanatii a hotarat externalizarea serviciilor de ambulanta si prevenire situatii urgenta, ceea ce implica participarea unor societati private la proceduri de achizitii publice prin care, in urma castigarii lor, obtineau dreptul de a oferi serviciile de asistenta in cazuri de urgenta pe langa diferite unitati spitalicesti publice.

    Asa cum am mai spus, Crucea Rosie este o organizatie internationala care nu are de-a face cu spitalele publice, are activitate, insemne si simboluri proprii. Simbolistica si motivele adoptarii crucii rosii sunt gasite de cine este curios si dornic sa se informeze pe linkurile pe care le-am postat mai sus.

    Este probabil ca pana la externalizarea serviciilor de urgenta si ambulanta sa fi existat un protocol intre statul roman si Crucea Rosie care sa fi permis insemnul crucii rosii (la care eu nu am acces).

    Asa dupa cum am spus si mai sus, folosirea emblemei crucii rosii fara drept este sanctionata atat prin Regulamentul de folosire a emblemei crucii rosii adoptat la Barcelona din 1992 cat si prin legislatia romaneasca nationala, inca din 1969.

    Un singur lucru nu inteleg: Star of Life este adoptata international, de toate serviciile de ambulanta si urgenta, nu stiu insa pe ce baza legala, deoarece nu am gasit nimic in acest sens, nici conventie internationala, nici vreun for asemanator celui al Crucii Rosii.

    Totusi, personal, nu ma hazardez sa vad aici nu stiu ce conspiratie internationala impotriva simbolului crucii. Pana la urma serviciile de ajutor si urgenta trebuie implementate peste tot in lume, atat la crestini cat si la non-crestini. Faptul ca serviciile de urgenta au un alt simbol decat crucea rosie nu il vad ca o ofensa la adresa originii serviciilor de ajutorare.

    M-am plimbat cat de cat prin spitalele romanesti si am vazut suficiente semne ale crestinismului ortodox (nu afirm ca ar fi in toate spitalele, ma refer doar la cele prin care am fost eu in cateva orase): icoane, cruciulite, paraclise sau mici bisericute, preoti, maicute, carti de rugaciune sau voluntari ASCOR etc.

    Parinte, stiti ca nu sunt nici ecumenist, nici nu tin partea laicizarii. Doar ca aceasta problema pe care o ridicati in articolul dumneavoastra mi se pare putin trasa de par. Acesta este punctul meu de vedere.

  26. ieromonah savatie spune:

    Vlad,

    din ce ai zis înţeleg că Statul Român nu se mai implică în situaţiile de urgenţă, oferind această grijă străinilor, iar ambulanţele care ne iau bolnavii de acasă sau din accidente sînt şi ele ale unor străini, liberi să-şi dicteze condiţiile în România. De doi ani caut să văd ambulanţe cu cruce roşie în România, dar nu am mai văzut. Dacă din 1969 România nu a avut dreptul să folosească crucea roşie, cum de pînă în 2004 nu a amendat-o nimeni? Este foarte edificatoare informatia oferita de tine si imi descopera ca banuielile mele, ca profan in drept, erau timide în comparaţie cu ceea ce a fost pecetluit deja la nivel mondial în ceea ce priveşte îngrijirea bolnavilor în regim de urgenţă.

    Serviciile de urgenţă nu trebuie implimentate în România, cum susţii, deoarece România a avut spitale şi medici înainte ca domnul Shwarts să se nască. Simbolul propus de american nu este unul neutru, menit să-i împace pe creştini şi noncreştini (cîţi or fi ei în România?), ci unul plin de încărcătură ocultă purtînd un mesaj vădit anticreştin. Iar prezenţa icoanelor şi crucilor în spitale nu este tot una cu adoptarea simbolisticii creştine ca emblemă a medicinei româneşti, ci doar gesturi individuale separate. Asta doar confirmă că românii sînt creştini şi au dreptul să aleagă între Cruce şi şarpe, iar guvernanţii ar trebui cel puţin să-i informeze atunci cînd schimbă legile şi temeiurile care îi privesc.

    Cum crezi, dacă ar apărea în România cîteva maşini cu aceasta „stea a vieţii” a domnului Shwarts, dar nu albastră, ci verde şi încadrată într-un pătrat, ar fi daţi în judecată, ca mai apoi să aibă temei să propună Ministerului Sănătăţii o Cruce a Vieţii?

  27. Viorica spune:

    http://www.legestart.ro/Ordinul-270-2004-asistenta-medicala-urgenta-prespitaliceasca-(NzExNTg-).htm

    Extras din
    Ordinul 270 din 11 martie 2004 (Ordinul 270/2004)
    privind asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca al MINISTERUL SANATATII
    Publicat in Monitorul Oficial 382 din 30 aprilie 2004 (M. Of. 382/2004)
    “Dotarea tehnica auxiliara obligatorie a mijloacelor de interventie:
    ▪ sigla „Steaua vietii” (reflectorizanta) si numarul de telefon al Dispeceratului public „961”/”112″ sau, in cazul serviciilor private, numarul propriu de apel – fata/spate/laterale; “

  28. VladR spune:

    Parinte, externalizarea serviciilor de urgenta nu o vad ca un lucru rau, avand in vedere starea deplorabila in care se afla acum spitalele romanesti.

    Sunt de acord cu dv ca este ciudat faptul ca Star of Life este afisata pe aceste ambulante, in locul altui insemn neutru sau fara niciun alt insemn. Ciudat pentru ca nu exista, din cate am cautat eu, nicio baza legala pentru folosirea lui.

    Ideea cu semnele crestine/necrestine in medicina mi se pare in continuare deplasata. Inca din copilaria mea intr-un oras de provincie imi amintesc perfect ca pe farmacia de stat la care mergeam cu mama mea pt a lua medicamente era un insemn pe geamurile sale cu un sarpe intr-o cupa. Acest insemn in medicina are multe zeci (sute?) de ani in spate.

    Daca e sa o luam pe panta aceasta conspirativa, atunci ce sa mai spunem despre juramantul lui Hipocrat pe care il depun medicii la finalizarea studiilor? Si acesta trebuie eliminat deoarece este pagan, nu?

    Sa nu uitam ca, mai ales in Evul Mediu, un rol vital in medicina il aveau studiile arabe, studii care au fost ulterior folosite si de medicii europeni in dezvoltarea medicinei moderne. (In Evul Mediu era considerata un pacat disectia unui cadavru, astfel ce studiile arabe in acest sens au fost foarte importante).

    Deci ideea de medicina si ajutorare nu este exclusiv crestina. Parerea mea este ca nu trebuie amestecat planul medical cu cel teologic.

  29. Viorica spune:

    http://www.arisu.ro/cine_suntem.html
    viitorul – suna bine !

  30. VladR spune:

    Completare: planul medical si cel teologic sunt complementare, dar nu se suprapun. Daca un bolnav solicita asistenta religioasa a unui anumit cult, o va primi, dar asistenta religioasa nu ii va fi bagata pe gat. Asa cum ortodoxia se remarca si prin discretie, printre altele, cred ca acest atribut este cu atat mai eficient a fi implementat in mediul spitalicesc, unde durerea trebuie tratata cu delicatete (atat cea fizica, cat si cea spirituala). Ce am zis mai sus e un deziderat, stiu ca realitatea ma contrazice grosolan.

  31. VladR spune:

    Prin baza legala nu inteleg Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 270/2004 prin care se instituie folosirea acestui insemn in Romania, pe care foarte bine Viorica l-a semnalat (l-am gasit si eu aseara in cautarile mele) ci vreo Conventie internationala la care Romania sa fi aderat si care sa impuna obligatia implementarii acestui insemn.

  32. ieromonah savatie spune:

    VladR,

    nu am zis că medicina este o invenţie creştină, ci doar medicina gratuită, dezinteresată, după porunca lui Hristos „în dar aţi luat, în dar să daţi”, cum se şi cîntă în troparul doctorilor fără de arginţi. Crucea pe ambulanţe era amprenta medicinei evanghelice iniţiată încă din veacul al IV-lea de Sfintii Vasile cel Mare si Ioan Gură de Aur. Cu dispariţia crucii dispare medicina gratuită, din simplă dragoste pentru semeni. Împotriva acestui fapt avem temeiul teologic şi moral să ne arătăm indignarea.

  33. Viorica spune:

    Vlad, poate tocmai acest punct este important: apare ca „alegere” nicidecum obligatie.
    Cat despre prezenta preotilor/simbolurilor crestine in spitale poate este incurajator faptul ca fiecare spital are un spatiu dedicat – dar nu cred ca este semnificativ. Ar fi de notat ca aceste simboluri nu apar singure ci impreuna cu un set de valori cu care se fac in timp legaturi automate, care estompeaza valorile crestine si asa destul de putin cunoscute, traite de noi.

  34. VladR spune:

    Am inteles, Parinte. Cred ca medicina dezinteresata a disparut de cateva decenii, cel putin pe meleagurile noastre, iar doctorii care o mai practica astfel sunt foarte putini. Odata cu disparitia medicinei dezinteresate dispare acum, din pacate, si insemnul ei.

  35. VladR spune:

    Asa este, Viorica. Dar, ne place sau nu, traim vremuri ciudate. Si asta se datoreaza, in opinia mea, si modului in care noi, crestinii, intelegem sa ne traim credinta. Suntem judecati dupa roadele pe care le dam.

    Eu personal nu ma mai scandalizez de stergerea anumitor insemne, deoarece pentru marea majoritate a noastra (inclusiv eu) nu mai aveau si nu mai duceau cu gandul la semnificatia lor primara.

    Pentru ca noi sa fim respectati nu trebuie sa protestam si sa bagam petitii pe la institutiile statului. Noi vom fi respectati prin atitudinea noastra. Daca toti, in lume, am urma exemplul unui Dan Puric sau a unui parinte Savatie (care chiar calugar fiind, face jertfa si isi ocupa atata timp cu noi, cei din lume, cautand sa ne ajute sa si gandim, nu numai sa simtim „mostruos”) altfel s-ar raporta oamenii la noi.

    Vina este a noastra, si atata timp cat nu ne-o vom asuma si vom da cu barda in unul sau in altul, nu vom mai re-castiga nimic. Vom ajunge si noi o minoritate, asa cum sunt cele nationale sau, mai rau, ca cele sexuale, o simpla curiozitate pentru oamenii „normali”.

  36. Viorica spune:

    Medicina gratuita nu a disparut… se incapataneaza sa apara chiar in randul medicilor tineri. Numai ca sistemul nu permite multe astfel de experiente, iesiri din tipic. Trebuie diferentiat aici : asistenta medicala nu este gratuita ca sistem.
    Daca vorbim despre comisioane si aici trebuie facuta separare : conditionarea actului medical de existenta si marimea comisionului incasat – este clar ca se intampla adesea si este definitoriu pentru medicii impatimiti dupa avere (dar foarte frecvent in societate!) si acceptarea unui folos material oferit ca recunostinta de pacient.

  37. VladR spune:

    In continuarea postarii de mai sus, recomand tuturor celor interesati o carte care m-a edificat mult asupra tipologiilor majoritatii celor care posteaza pe aici, tipologii care s-au gasit si in perioada istorica tulbure la care face referinta cartea: http://www.humanitas.ro/humanitas/a%C5%9Ftept%C3%A2nd-ceasul-de-apoi
    Personalitatile sunt creionate cu un foarte fin simt critic.

    Pentru aceasta carte autorul ei a facut parte din lotul Noica-Pillat, condamnat la ani grei de detentie (din acelasi lot au facut partea Constantin Noica, Nicolae Steinhardt, Vasile Voiculescu). Aceasta carte a stat la baza condamnarii lor.

    Cartea este o fictiune ce porneste de la niste evenimente reale. Pentru cei care o citesc, un sfat: nu va cramponati de spiritul ei critic, de referintele la evenimente istorice, ci cititi cu atentie descrierea personajelor. Eu m-am regasit in evolutia (sper eu) mea intelectuala si spirituala in multe dintre ele. Personaje la fel de asemanatoare regasim astazi pe blogurile ortodoxe.

  38. ieromonah savatie spune:

    VladR,

    din ce ai prezentat despre această carte care te-a fascinat am înţeles că autorul a făcut puşcărie alături de Nicolae Steinhardt şi Vasile Voiculescu. Dar, din prezentarea editurii, se pare că rolul lui a fost tocmai invers.

  39. Viorica spune:

    Vlad, aceasta ruptura de semnificatia primara ar putea face diferenta intre a merge pe Cale sau aiurea; pana la judecarea dupa roade – cel putin asa inteleg eu – este necesar sa (ne) cantarim bine si gandurile, si cuvintele si faptele…. Nu cred ca respectul semenilor il cautam, traindu-ne credinta ci marturisirea Lui Hristos – limpede si fara echivoc, iar ciudatenia vremurilor nu este scuza sa renuntam . Aici vad eu dificultatea : in a marturisi curat, limpede cu linistea bunei asezari – iar pentru asta jertfa Parintelui capata sens…….

  40. VladR spune:

    Humanitas este una dintre editurile corecte politic, asa ca prezentarile lor nu trebuie luate prea mult in considerare. Nu stiu exact la ce va referiti prin rolul invers al autorului. Va recomand si dv sa o cititi (istoria detaliata a cartii este in prefata ei). Sunt curios ce parere veti avea:)

    http://www.humanitas.ro/dinu-pillat

  41. Donkeypapuas spune:

    Nu ştiu de ce o tot numiţie „steaua vieţii”? De câte ori o văd, îmi vine în minte Monograma lui Hristos. Cea pe care a pus-o Sfântul împărat Constantin pe steagurile şi scuturile sale…

    Numerii: 21, 9 „Şi a făcut Moise un şarpe de aramă şi l-a pus pe stâlp; şi când un şarpe muşca vreun om, acesta privea la şarpele cel de aramă şi trăia.”

  42. VladR spune:

    Viorica, exact asta spuneam si eu, dar cu alte cuvinte.

  43. Viorica spune:

    @ Liviu aceasi intrebare imi pun si eu: ce putem face? In ceea ce scrii gasesc o parte a raspunsului, care pare sa fie capatul : jertfa. Pregatirea pentru jertfa. Intarirea pe piatra poruncilor, primind cu bucurie incercarile vremurilor ……… cum facem asta? nu stiu, incerc sa scap de reflexul de a gandi cu mintea (pe care o simt ne-antrenata si slabanogita) pun intrebari Celui pe care-L rog sa-mi umple inima si chem Pacea Lui. Am credinta ca va gasi o cale sa-mi raspunda…

  44. m.g. spune:

    Donkeypapuas,

    totusi acest simbol a inlocuit crucea, deci oricate asemanari i s-ar gasi cu mai stiu eu ce alte simboluri vechi testamentare sau de alta natura, e ceva in neregula.

  45. Lumina lina spune:

    Donkeypapuas,

    Tocmai asta este: ca se amesteca adevarul cu minciuna pentru a avea credibilitate.

    La cine tine, tine!
    Si, din pacate „tine” la multi.

    Are dreptate parintele Savatie in ceea ce spune – in dialogul sau cu VladR.

    VladR vine cu argumente care, din nefericire sunt „doar” TEORIA.
    Practica o infirma!

  46. Lumina lina spune:

    VladR,

    Tu il dai pe Dan Puric – de exemplu – pozitiv?

    De tupeul lui – sa nu mai vorbim:
    http://jos-comunismul.blogspot.com/2009/07/dan-puric-il-umileste-pe-blandul.html

    Si alte „dovezi”:

    Actorul Dan Puric, membru al unei anticamere a Clubului de la Roma, isi permite sa conteste decizia si vointa Parintilor Duhovnici Justin Parvu si Arsenie Papacioc in privinta Manastirii de la Rapa Roblilor – Aiud. Ultima lui stratagema: sa-si puna proiectul neortodox in mainile lui Andrei Andreicut si sa fac pe victima. Dumnezeu e mare si le vede pe toate!

    Extras din discursul secretarului Parintelui Justin , Parintele Filotheu la Conferinta „Dictatura si Martiraj”, sustinuta la Aula Mare a Facultatii de Drept, pe 25.05.2009, cu ocazia lansarii lucrarii „Dictatura Biometrica” realizata de Petru Voda si Civic Media.
    Ascultati conferinta integrala la http://www.ortodoxradio.ro/arhiva/liv
    http://www.petruvoda.ro, http://www.civicmedia.ro.

  47. dadatroll spune:

    Eu ce nam inteles e decea pus acu si ata in stema aia? Ca carei legatura?

  48. Florin Pavel spune:

    Stau si ma crucesc. Toata lumea plange disparitia crucii rosii de pe ambulante.
    Chiar nimeni nu stie ca aceasta Cruce Rosie este creatia francmasoneriei? Henry Dunant, întemeietorul Crucii Rosii, a fost rosicrucian si francmason de gradul Cavalerilor Templieri. Ce aveau templierii pe scuturi si armuri? O cruce rosie.
    Crucea rosie este si simbolul rosicrucienilor, acum parte integranta a masoneriei.
    Un pic de documentare pe internet si ati vedea ce falsa este propozitia „În apus creştinii catolici au fondat crucea roşie, organizaţie de voluntari care îngrijea gratuit bolnavii, în special pe fronturi”
    Dunant a fost nascut calvinist, iar in ultimii ani ai vietii se declara ateu convins.

    Mare lucru trezvia. Iar informarea corecta este baza pentru dreapta judecata.

  49. zubascu spune:

    „sensul şi temeiul creştin al spitalului, care se bazează pe deplin pe mila şi dragostea creştină”

    ?????

    Temeiul spitalelor sunt banii. Fara bani nu functioneaza nimic. Construieste dumneata un spital care sa isi obtina resursele necesare functionarii din mila si dragostea crestina..

    Astea-s tampenii sfruntate.

  50. Viorica spune:

    @ Florin Pavel :
    Inclin sa cred ca Parintele Savatie vorbeste aici de Sfântul Camil de Lellis(+ 1614), „tatăl săracilor”, initiatorul societatii „Slujitorii bolnavilor” ( ridicata la rang de ordin calugaresc de catre Papa Grigore al 14-lea ) , ai cărui fii îngrijeau gratuit bolnavii din opt spitale şi aveau să deschidă în toată lumea creştină nenumărate „şcoli ale iubirii”. Ca semn distinctiv al asociaţiei sale, Camil a prescris o cruce roşie cusută la vedere pe haina specifică, spre a le aminti neîncetat iubirea pe care a dovedit-o Cristos prin vărsarea sângelui său şi iubirea pe care trebuiau să o dovedească ei prin dăruirea totală şi slujirea celor bolnavi. Pentru acest motiv, era numit, încă fiind în viaţă, „Sfântul Crucea Roşie”. Biserica l-a înscris în calendar abia în anul 1746; Papa Leon al XIII-lea l-a declarat patron al bolnavilor şi al spitalelor, împreună cu Sfântul Ioan al lui Dumnezeu.
    Romano-catolicii considera preluarea numelui „Cruce Roşie” societăţii pentru ajutorarea victimelor de război, societate constituită prin Convenţia de la Geneva din 1864 ca fiind un omagiu adus acestui sfant.
    Ce reprezinta organizatia, semnificatia simbolurilor, contextul si evolutia – pot constitui obiectul unei alte discutii.

  51. zubascu spune:

    Inca ceva…

    Sa presupunem ca simbolul de pe ambulantele americane este masonic. Cum si in ce masura influenteaza acest lucru calitatea serviciilor de ambulanta?

    Crucile pe ambulante ar imbunatati calitatea serviciilor?

  52. 1 Crestin Ortodox spune:

    @ Florin Pavel
    Si cum te crucesti, francmasonic sau masonic ? Si in general de ce te mai crucesti ?

    Crucea este un simbol ancestral de dinainte de masoni si chiar de mult inainte de Hristos.
    El , prin jertafa Lui , ti-a dat tie posibilitatea sa … te crucesti. Asa cum o fac si eu acum, citindu-ti textul.
    Unii , de exemplu , isi dau palme.
    Crucea pe care o are acum (si a avut-o)acvila din stema Romaniei cum o fi ? Dar steluta din vechea stema ? Faptul ca prima stema comunista a Romaniei nu a avea steluta rosie ce-o insemna ? De ce avea cinci colturi si asta de acum de pe ambulante are 6 ?(mai stilizate, e drept). De ce de fapt sunt doua triunghiuri suprapuse,si mai ales de ce a aparut cel de-al doilea triunghi cu varful in jos ?
    Dar „crucea in miscare” , simbol hinduist si apoi budhist, de ce a fost rasturnata ca sens de rotatie si a devenit zvastica …germana ?
    De ce satanistii anti-crestini au ca simbol crucea rasturnata ?
    De ce bisericile Crestin Ortodoxe au interiorul si/sau exteriorul in forma de cruce si nu de …patrat , sau de stea ?
    Masonii au si ei pacatele lor si eu sunt ultimul care sa-i apar , dar a reduce totul si a simplifica prin raportare la masonerie, o organizatie … mestesugareasca si economica la origine, mi-se pare o chestiune care tine de … prea multa graba de a judeca.
    Pervertirea semului Crucii Care A Facut lumea, toata lumea, este un subiect mult prea serios pentru a fi expediat atat de simplu prin raportare la masonerie si derivatele ei.
    Ceea ce este cu adevarat grav este ca a disparut nu numai de pe ambulante ci si din sufletele noastre.
    Doamne ajuta !

  53. Mihnea Georgescu spune:

    Iar te rătăceşti, Savatie… Dacă nu mă asculţi… Florin Pavel are dreptate. Crucea roşie este simbol masonic, al Cavalerilor de Malta… vechi simbol templier.

    Doar dacă nu eşti şi tu din numărul acelora, Savatie! 😉

  54. crip 81 spune:

    anul acesta am tot fost pe la spitalele din oras si am observat si eu ca nu mai exista crucea rosie . Nici o salvare nu mai are acest simbol , toate au o „steluta” albastra .Au reusit sa inlature si acest simbol crestin care ne ducea cu gandul ca Crucea lui Hristos este cea care ne salveaza de la suferinta…

  55. Michelle spune:

    Ai cam pus punctul pe i, Florin…

  56. ieromonah savatie spune:

    Florin Pavel,

    crezi că ştii totul despre cruce şi că poţi vorbi în felul în care o faci? O cruce roşie era şi pe capuşoanele calăgărilor egipteni din veacul al patrulea. Dar greşeala ta şi nu doar a ta este aceea că prea uşor cedezi crucea, oricum ar fi ea (iar crucea pătrată mai este denumită şi bizantină sau grecească), masonilor sau altor ciudaţi ai planetei pămînt. Dacă mîine o grămadă de proşti şi-ar desena pe blazon o cruce mai mult sau mai puţin stilizată, şi pe aceea o vom scoate din iconografia noastră? Poate că veşmintele sfinţilor noştri ierarhi din frescile de odinioară sînt şi ele însemnate cu cruci „masonice”, roşii, pătrate pe care tu le consideri de origine templiericească?

    Baza pentru dreapta judecată nu este informarea, pentru că şi diavolul este bine informat. Este altceva ce îl face pe om să grăiască drept.

  57. Lumina lina spune:

    Mihnea Georgescu,

    Exprimarea ta este de-a dreptul necuviincioasa. Si plina de „siguranta”.

    Si, totusi: care este treaba cu…Volga neagra? Da (mai) bine la…imagine?

  58. Ana spune:

    Mihnea Georgescu, dumneata cand ai fost botezat nu mai tii minte, dar mai tarziu ai mai trecut pe la biserica? Unui parinte calugar i te adresezi cu denumirea de preot nu direct pe nume. Daca nu stii de pacat, nu stii de cele ale credintei, atunci foloseste respectul si nu ironia.

    Observ ca pe blog ti-ai pus denumirea de dr. deci ai o anume functie si prin asta incerci sa arati ca ai nevoie de un anumit respect.

    Atacul asupra unui parinte ortodox, e atac asupra oricarui credincios ortodox. Daca faci parte din Biserica Ortodoxa, mesajul tau este o insulta si asupra ta insuti.

    Doamne ajuta

  59. adriana spune:

    Părinte, oare de ce realităţi flagrante şi palpabile sunt reinterpretate, re- segnificate? Părerea mea e că …tocmai experienţa demonstrează faptul că Adevărul nu se primeşte printr-o bună informare, ci prin dispoziţia inimii. Adevărul e Dragostea.
    Mi se mai pare ciudat tonul autosuficient al unor comentatori. Cum se ştie – e o axiomă – tonul face muzica. Ce soi de Adevăr te poate face să rânjeşti printre rânduri?
    Părinte, cum aş putea eu să vă acopăr inima cu ceva, să nu vă doară prea tare? Problema e că până acolo – mă doare pe mine. Şi nu puţin. Nu-i genul meu să comentez prea mult pe bloguri…Vă rog pe toţi să mă iertaţi!

  60. Nicolae spune:

    Iertare, daca gresesc in ce spun, dar eu vad simbolul „chi-ro”(H si R suprapuse) din care lipseste ro – o schimonosire a Numelui pe care-L chemam; iarasi, nu credeti doar una din variante, este posibil ca mai multe sa fie adevarate in acelasi timp.

  61. mariusaudit spune:

    „Baza pentru dreapta judecată nu este informarea, pentru că şi diavolul este bine informat. Este altceva ce îl face pe om să grăiască drept.”


    credinta, nadejdea si dragostea.

  62. 1 Roman Crestin Ordotox spune:

    @Mihnea Georgescu

    Dar tu, draga Mihnea, de unde le stii atat de bine ca un om „mare” ?
    Nu vreau sa fiu avocatul Parintelui pentru ca Dumnezeu ne apara de toti daca-L urmam, dar faptul ca ti-a aprobat comentariul spune multe … despre tine.
    Nu numai masonii au „preluat” crucea in simbolistica, asa cum nu numai crestinii adevarati se inchina. Se inchina si Stalin (care a facut Teologia) se inchina si Dej (care s-a casatorit in Biserica si s-a spovedit si s-a impartasit inainte de a muri)si multii altii din zilele noastre.
    Stau si ma-ntreb daca nu cumva statul grec , stat ce are crucea pe steag nu este cumva un stat masonic dupa „gandirea” ta ? Si daca nu cumva „adevaratii” crestini franco-germani vor „sa-i termine” tocmai pentru asta ! 🙂
    Si apoi „demos” si „cratos” sunt niste cuvinte inventate de „paleo-masonii” din „vechea Elada”, atata timp cat sunt atat de folosite azi. Cred ca la asta te-ai gandint. Logic !
    Totusi , nu crezi ca exista o deosebire fundmentala intre logica si ratiune?
    Asa cum exista si intre respect si bun-simt?
    Unora le lipsesc ambele…

  63. acelas spune:

    despre „corectitudinea politica” , si ale sale binefaceri …

    http://www.tolo.ro/2010/06/14/tirania-vuvuzelelor

    (cred ca e o persoana care va citeste, parinte, dar si mai multi, cel putin decand cu Nasul si cu cartea.. )

  64. Florin spune:

    …Si brusc mi-am dat seama de ce toate Guvernele se intrec in a lua masuri de scoatere a icoanelor din scoli si spatii publice. Brusc am realizat de ce crucifixul a devenit subit dusmanul public numarul unu (dupa Italia se pregateste Spania si Romania, Germania si tarile nordice. Franta este deja interzisa de mult). Pentru ca urmeaza executii publice. Pietele se vor inrosi de sangele datornicilor executati silit. Bancile, cu capetele acoperite de glugile tuguiate, avand in mainile vanjoase ridicate deasupra capului securi cu doua taisuri, se pregatesc sa verse pe caldaramul fierbinte sange de crestin insolvabil…

    http://parohia-petresti.ro/postate/Ipoteca_pe_cutia_milei.php

  65. Marius spune:

    @Lumina lina

    In raspunsul tau referitor catre donkeypapuas suntem de acord referitor la amestecul de simboluri …

    In cel referitor la VladR imi permit doar sa-ti recomand sa asculti si pe Parintele Porfirie nu numai pe Parintele Paisie.
    Vei observa o eroare la un moment dat, la Parintele Paisie. Cred ca Parintele Paisie nu are un astfel de „instrument de plata”,un card bancar, cu toate ca face referire la el in cursul raspunsurilor pe care le da si astfel eroarea nu-i apartine ci apartine celor care l-au informat. Eu asa cred !
    Astfel se spune ca la ridicarea unui buletin/pasaport biometric se semneaza pentru a-l ridica si astfel esti de acord cu semnul diavolesc.
    De asemenea se spune ca acesta (semnul/numarul) este de mult in telefoane, computere, card-uri , etc. si ca in momentul in care le accepti pentru folosinta nu semnezi pentru ele si deci nu ai acceptat pactul cu diavolul !
    As vrea sa ne gandim la un aspect : nu comentez ca de fapt cand le cumperi … tot semnezi pe un contract in care apare numele tau , adresa etc., pentru a se putea face factura si garantia , dar … pe card-ul bancar , fie el de debit sau credit, adica „tot un drac” :-), nu numai ca semnezi pe contract ci si … pe card !

    Fie si numai din acest punct de vedere ar trebui sa urmam NUMAI CE SPUNE BISERICA, ASA CUM SPUN SI PARINTII (GRECI) DE MAI SUS, IN FINAL SI CUM SPUNEM NOI CU TOTII !
    ASA CUM NE-A INVATAT HRISTOS !

    DOAMNE AJUTA !

  66. Florin Pavel spune:

    Imi cer iertare, parinte, n-am vrut sa smintesc pe nimeni cu parerile mele, ma aprind iute si vorbesc fara sa cuget inainte. Iaca, o sa tac de acum.

  67. Marius spune:

    @ Lumina lina

    De asemenea, pentru ca vad ca Dan Puric este un „nemernic” ,dupa cum ne spui, si Victor Roncea (care „comenteaza” si el pe aici pe blog) „se lupta” si cu Patriarhul Daniel ,cel care, se zice, a vrut sa-l inlature pe Teoctist in 1990 pentru ca ar fi fost de acord cu daramarile de biserici, si ne anunta (prin gura fratelui acestuia, adica al actualului Patriarh)ca Preafericitul Daniel ar fi … securist si ecumenist, adica diavolul in persoana (!!?), deci pentru asta, as vrea sa-ti spun numai ca cei care l-au adus pe Papa Ioan al II-lea in tara sunt acuzati la randul lor de Parintele Aldea, chiar pe acest blog, de satanism !!! Si Papa a venit la invitatia lui Teoctist sau cel putin si cu acordul lui.

    Iar Roncea se lauda ca este binecuvantat de … Teoctist sa faca lucruri „bune” prin Basarabia prin 2006-2008 !
    Cat de bune,vezi mai jos.
    Nu as vrea sa-ti spun mai multe despre Fratii Roncea, lucruri stiute de foarte, foarte multa lume.

    http://www.stiri.romanism.net/sforaituri-si-dezbinare-la-bucuresti-de-90-de-ani-de-la-unire.html

    Asa ca ar fi bine „sa stam stramb si sa cugetam drept”.
    Sa judecam oamenii dupa fapte si nu dupa vorbe !

    Sunt preoti, si in vechime, care au fost dati afara de mireni din Biserica in timpul vietii , pentru ca vorbeau „in afara lui Hristos” !
    Pe cine crezi ca i-a luat la „viata vesnica” Dumnezeu?

    Si noi mirenii suntem Biserica !
    Atata vreme cat il avem pe Dumnezeu in inima si in gand, cat timp nu-i incalcam poruncile , diavolul nu exista si nu avem a ne teme de nimic !

    Sa ne rugam dara pentru Biserica din care si noi facem parte si bunul Dumnezu ne va ajuta !

    Doamne ajuta!

  68. sherlock_holmes spune:

    catre Florin Pavel

    Daca crucea rosie este si simbolul rosicrucienilor, acum parte integranta a masoneriei…atunci de ce si-au dat-o jos de pe ambulante ?

    catre Zubascu

    Cred ca temeiul spitalelor este vindecarea bolnavilor.

  69. Viorica spune:

    Drumurile dictate de implinirea slujbei m-au adus pentru cateva zile in targul Iasilor. Neavand obisnuita pelerinajului imi gasesc greu linistea in loc necunoscut si, inca mai greu, cuvintele rugaciunii . Am simtit cald in suflet – asa cum calda am simtit atingerea Cuvioasei Parascheva, chemand cuvintele cu care voiam ma rog si pe care nu mi le puteam apropia; m-am intristat gandind ca asa e drept, ca rasplata a nesimtirii in care zac, a fricii care-mi tine ochii inchisi, lipsindu-mi sufletul de lumina… multumesc Tatalui ca in Mila Lui, imi daruieste atata bucurie cat sa nu spulbere sufletul meu …
    “Trei Ierarhi” – inchisa spre renovare …
    Nimeni nu ne poate lua crucea, atata vreme cat este vie in noi – si daca nu o traim vie, are sens sa sa spui ca o pastrezi?

  70. ovidiu spune:

    „Baza pentru dreapta judecată nu este informarea, pentru că şi diavolul este bine informat. Este altceva ce îl face pe om să grăiască drept.”-si se facu liniste…sau cel putin ar trebui…

  71. Dan spune:

    „Crucea roşie nu a fost scoasă nici de pe ambulanţele din URSS, un stat ateist.”
    Mai in gluma, mai in serios, pentru ca a fost… rosie probabil (culoarea rosu e o culoare pe care comunismul si-a atribuit-o) :)?. In plus, ce sa puna in locul ei, secera si ciocanul :))? Sau poate, fereasca Dumnezeu, portretul tovarasului Lenin/Stalin (ar fi facut pacientii stop cardiac, vazandu-i pe acesti criminali ca simboluri ale medicinei) :)?
    Daca inteleg bine din articol, crucea rosie este un simbol al medicinei prestate catre omul bolnav fara a-i percepe acestuia bani. Sistemul medical public nu este nicidecum gratuit (atat din perspectiva finantarii cat si din cea a beneficiarului), pentru el platesc milioane de contribuabili (contributiile obligatorii la sanatate), mai ales cei cu salarii mari (cota fiind procentuala, la un salariu mai mare se vireaza mai multi bani la CAS in valoare absoluta). Deci, din start, sistemele de referinta sunt diferite. In primul caz (exemplu fiind Sfantul Vasile cel Mare), finantarea sistemului medical este realizata benevol de catre finantator (Sf. Vasile), fara ca beneficiarul serviciilor medicale sa suporte cheltuieli. In cazul sistemului public, finantatorul (contribuabilii) sunt constransi sa finanteze sistemul, deci nu e o actiune benevola, ci o constrangere de a plati, iar beneficiarii, in masura mai mica sau mai mare, sunt in acelasi timp platitori prin partea din salariu prelevata de bugetul asigurarilor sociale (31%) in acest scop; de notat ca in acest caz, o mare parte din finantatori (contribuabili), pe langa obligarea lor fortata de a cotiza, nu sunt beneficiari deloc ai sistemului (fie nu sunt bolnaviciosi si nu au nevoie de spital mai mult de 5 ori in viata, fie sistemul public nu dispune de capacitatea sa le solutioneze problemele si apelarea la sistemul privat e necesara, unde vor plati alti bani).
    Ideea asistentei medicale gratuite este buna, umana, s.a.m.d. atata timp cat nu se face din banii mei, pe spinarea mea, prin fortarea si constrangerea mea, ci se face benevol, doar de cine vrea sa cotizeze si are inclinatii caritabile.
    Sistemul socialist, bazat pe constrangere (nimeni nu plateste impozite, taxe, contributii benevol) si redistribuirea (= furtul efectuat de stat) averii indivizilor, nu este deloc uman, bun, de laudat, oricati oameni ar vindeca. Faptul ca el are nevoie de sacrificarea fortata, impusa, a fie si un singur individ, ii anuleaza „beneficiile”. Pe banii altora este usor sa fi milostiv (= sa ceri de pilda asistenta medicala publica „gratuita” – finantata in ultima instanta din banii cuiva), mai greu pe banii tai.
    E dealtfel una dintre diferentele esentiale intre sistemul medical intemeiat de Sfantul Vasile si cel impus de socialisti: sfantul nu a furat banii altora (= contributii obligatorii, etc), nu le-a tinut prelegeri demagogice altora despre utilitatea furtului… pardon… contributiei sociale la sanatate, privandu-i in urma prelegerilor de o parte din avere ca sa-si intretina sistemul, ci a pus banul din averea lui, necesara functionarii sistemului.
    Un popor afectat profund de doctrina comunista/socialista atatia zeci de ani greu va intelege diferenta aceasta, lucru ce se vede din cerinta insistenta din partea maselor, de finantare suplimentara a sistemului public (sanatate, educatie, pensii de stat etc), in locul privatizarii acestora si desfiintarii impozitelor, taxelor, contributiilor obligatorii mentinerii lui, si lasarea individului de a decide in ce loc sa-i mearga banul (la ce doctor/spital, la ce profesori/scoli/universitati particulare, cum sa-si administreze singur banii de pensie in loc sa-i dea pe mana statului, care, garantat 100%, nu ii va mai da inapoi cat a contribuit, etc).
    Oricum termenul de „gratuit” este un nonsens. Nimic nu este gratuit pe lumea asta, totul costa, fie ca vorbim de bani, de timp, sau de alta unitate de masura. Exista, e adevarat, caritate, dar nici aceasta nu e gratuita decat din perspectiva beneficiarului; totusi ea provine de la un finantator, deci pentru partea care o efectueaza, nu este gratuita.
    Este insa o porcarie sa dorim a transforma sistemul public intr-unul caritabil – in primul rand ca sistemul public nu rezista de la sine, statul nu ar putea exista fara impozite, taxe, contributii si alte aberatii impuse cetatenilor fara consimtamantul lor – deci nu trebuie sa fie milostiv cu banii contribuabilului, ci sa-i administreze corespunzator pentru scopurile care s-a angajat in fata cetatenilor, iar daca nu poate, sa renunte la acestea (si la impozitele aferente). Milostenia nu poate fi statala pt. simplul motiv ca statul nu produce, niciodata n-a produs ceva, ci el doar fura de la cetateni cu legea in mana o parte din averea lor. Ori, din banii altora nu poti fi milostiv – asta se numeste furt, un lucru la care socialistii au o experienta de sute de ani.

  72. wolfwie spune:

    mai semnul acela nu este steaua vieti, este floarea vietii si e foarte foarte vechi si se spune ca este o „mostenire” de la uriasi. Oricum daca mergeti prin muntii noastri dragi in locuri „sihastrite de calugarii daci” veti vedea tot felul de semne ciudate. Sunt cateva astfel de locuri mai cunoscute cum ar fi Sinca Veche, Cetatuia – Arges…..etc. Chiar ma intreb de ce nu mai gasesc nici o carte cu alfabetul chirilic de la noi, care se spuuna ca, cuprindea mai multe semne………in jur de 45. Nu incerc sa scot in evidenta dacica, ci faptul ca multe lucruri ne sunt ascunse si ca se stie foarte bine ce sunt, de aceea nici nu prea ne este voie sa ne cunoastem trecutul…..ma iertati si sper sa nu va va suparati ceea ce am scris.

  73. Donkeypapuas spune:

    @Dan
    Băi, frate, nu mai abera în stilul propagandistic al… anarhiştilor. Că acei smintiţi exact asemenea lucruri afirmă! Şi de cine sunt mânuiţi? Te las să te gândeşti!

    În primul rând dumneata afişezi critici aduse abstracţiunii numite STAT. Uiţi că eşti subiect al unui stat concret (fie România, Franţa sau Afganistan), uiţi că aparţii unei naţiuni anume care îşi alcătuieşte structuri de conducere, de supravieţuire naţională chiar, ce îndeplinesc anumite obiective ce ţin cont în special de securitatea naţională a respectivului stat. Între ele se numără SĂNĂTATEA PUBLICĂ, ÎNVĂŢĂMÂNTUL PUBLIC, APĂRAREA NAŢIONALĂ, etc.

    În al doilea rând dumneata uiţi că toate acestea sunt plătite prin intermediul unei anumite convenţii denumite ban. Moneda unei ţări semnifică în primul rând aria sa de influenţă, gradul său de independenţă. Dar banul în sine este o convenţie în sine pe care o respectăm în beneficiul tuturor. Au fost folosite monede de aur, argint şi bronz datorită calităţii acelor metale. Iar vechile bolniţe, din ăcate pentru miturile istorice pe care le afirmaţi, ERAU FINANŢATE (sau, mai bine spus, se permitea finanţarea) de către stat. De statul medieval vorbesc, evident, fie că îl numim Imperiuil Roman de Răsărit, Valahia, Rusia, etc). Dar, pentru că banul era rar, o altă sursă de „finanţare” era acordarea de moşii ale căror venituri să fie direcţionate spre împlinirea nevoilor acelor spitale sau azile. Sau taxe de poduri, mori etc. Asta pentru că erau medievalii nişte oameni pragmatici.

    În al treilea rând – şi este strâns legat de ceea ce am scris mai sus – impozitarea NU se face, cum ai cred dumneata, spre a se asigura un „sistem de sănătate gratuit”, sau de învăţământ (şi pe acestea de aceea le numeşti drept… socialiste/comuniste). Dumneata eşti impozitat pentru că eşti CETĂŢEAN al acestei ţări. Dacă în vechime cei ce erau subiecţii unui stat îndeplineau anumite sarcini OBLIGATORIU (clacă, întreţinerea drumurilor (sic!), participare la oaste, etc.) în zilele noastre acest lucru se face printr-o participare financiară, prin impozite şi taxe.

    Aceste impozite şi taxe – cumulate cu ceea ce primesc rezervele de stat din roadele pământului sau ale subsolului (şi asta se uită adesea) – sunt folosite (sau ar trebui) pentru buna administrare a ţării. Administrare pentru astăzi dar şi pentru viitorime! Asta uiţi dumneata! Din fericire am avut noi, românii, oamenii măreţi care şi-au dat şi viaţa pentru Ţară – atât cea de atunci cât şi pentrru apărarea nevoilor ei viitoare: Constantin Brâncoveanu, Tudor Vladimirescu, mareşalul Antonescu şi mulţi alţii.

    De obicei, cei ce fac propagandă pentru o „guvernare civică”, pentru stabilirea relaţiilor dintre statul-abstracţiune şi cetăţeanul-abstract într-un mod contractual, aceşti oameni lucrează în realitate împotriva Statului Naţional, lucrează pentru înrobirea poporului din care fac parte.

    Sper, prin umilelel mele gânduri, să te fi clarificat cu privire la primejdiile care se ascund în spatele unor idei care sunt prezentate drept „creştine”, dar drăceşti în esenţa lor. Să subliniez: NU la Vasiliadă mă refer! Mă refer la distrugerea unor pârghii prin care este guvernat statul naţional.

  74. Lumina lina spune:

    Marius,

    Multumesc pentru straduinta ta de a-mi explica. Cu ocazia aceasta am mai aflat si alte „date”. De retinut.

    Cat despre Victor Roncea – nu am dubii. Ai dreptate!

    Toate cele bune, iti doresc!

  75. Laurentiu spune:

    Chiar ma intrebam si eu…De ce au scos crucea vasiliana(greaca) de pe ambulante si au inlocuit-o cu „maghen David”-ul stilizat combinat cu sarpele Nehushtan?…Curat ghescheft jidovesc…

  76. crip 81 spune:

    am observat inca o chestie ce tine de medicina .
    Pe multe situri de sanatate se face propaganda la circumcizie .

  77. nevrednicul spune:

    Parinte,

    Grija de bolnavi este o virtute crestina, binecuvantata de Hristos. Si are grija El de asta.

    Din alt punct de vedere acest nou simbol afisat seamana cu crucea lui Hristos IH

    [Crucea monogrammatica (lat. monogrammus; gr. μονογραμμοσ; – monogrammos = figura din linii) – semn ce reprezinta o cruce verticala asemanatoare cu litera „rho” ρ, din alfabetul grec, care combinat cu literele „iota” I si „chi” X , tot din alfabetul grec, au format o monograma pe care crestinii au preluat-o ca modalitate de a desemna numele lui Iisus Hristos. Acest semn se intalneste pe multe monumente si inscriptii descoperite la noi – la Tomis, Callatis (Mangalia), Histria si Dinogetia (in nordul Dobrogei), Biertan (Ardeal). Aceasta monograma crestina s-a numit si constantiniana.]

  78. Alex B. spune:

    Am vazut astazi in Iasi o ambulanta a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, care pe langa stema mitropoliei, avea si acest simbol cu sarpele in loc de Cruce..

  79. Petru spune:

    Parintele Savatie are dreptate. Gunoaiele de jidani sunt in spatele la toate negativismele de pe pamant…pe ei i-i arde Sfanta Cruce…Slava Sfintei Treimi.

  80. fanu spune:

    şarpele cel vechi a intrat între unii dintre nalţii ierarhi atunci când masonii (frunzăverde) au votat după cum au vrut ierarhia bisericii de aceea nimeni afară de călugări şi preoţi curajoşi nu au azi curajul să spună înaintea naţiunii române ce aduc vremurile adică înrobirea…

  81. Viorica spune:

    De acord, informarea nu poate fi baza dreptei judecati, si-atunci unde incepe buna intelegere a lumii, a ceea ce vede ochiul?
    Orice lucru il intelegem in legatura cu altele, de aceea intelegerea noastra sporeste trecand de la un lucru la altul, afland legatura unui lucru cu altul. Pentru ca am observat atat in comentarii cat si la intalnirea de la Sophia „asteptarea” ca Statul, Primaria sa raspunda …”corect” si pentru ca nu-mi
    este clar, intreb : de unde reiese faptul ca Statul Roman s-a retras din gestionarea situatiilor de urgenta? pentru ca in acelasi an 2004 se infiinteaza Inspectoratul general pentru situatii de urgenta in cadrul Min. Administratiei si internelor, iar mai apoi Sistemul National Unic pentru apeluri de urgenta in sigla caruia se afla si simbolul albastru… nu-mi este limpede, dar cred ca in afara noastra Statul n-a cedat nimic; nu intereseaza omul, bolnavul – de aceea presiunea este de scadere a activitatii in spitale (medicamentele lipsesc, medicii sunt transformati in scribi etc.),chiar se desfiinteaza spitale in regiuni si asa lipsite de servicii medicale – interes prezinta dezvoltarea capacitatii de raspuns in „situatii de criza” pentru ca sunt… „mereu pregatiti”.
    Recunosc, nu m-am gandit ca trecand sub tacere actiuni ca aceasta – de substituire a crucii crestine – poate parea cedare a ei (cu usurinta!), ceea ce arata ca n-am depasit inca pruncia…
    Sa sporeasca Domnul in Dvs. Parinte drag, intelepciunea, blandetea si purtarea de grija pentru noi ! Amin

  82. silvestru spune:

    Eu nu vad neaparat ceva masonic in acest simbol, dar cu siguranta este ceva care incearca sa ne amnezeasca simbolurile crestine. Nu doar masonii se lupta pentru disparitia crestinismului, o religie a iubirii. Toata lumea face asta, toata lumea e luata de un val de parca s-ar razbuna pe faptul ca iubirea neconditionata a celuilalt ar fi irealizabila, deci un esec, deci trebuie terminat cu institutia bisericii. Dar daca totusi iubirea e realizabila?!

  83. gil spune:

    se scoate crucea si se scrie invers si pe masinile de ambulanta si de politie…sa fie satanism peste tot ! nu va mai mirati atata si nu mai va ganditi la solutii de crestinare a satanistilor!!spune sfantul Averchie ca sa se salveze fiecare ca incercand sa l crestinezi in aceste vremuri pe altul e imposibil caci evenimentele sant asa de rapide incat tu explicandu i ceva apare altceva si tu nu o sa mai poti fi concentrat la ce vine..astea sant vremurile nu e vorba de egoism,,

  84. silvestru spune:

    legat de ce spune gil as avea o intrebare pentru parintele Savatie: trebuie sa ne preocupam exclusiv de mantuirea noastra? Este chiar asa de periculos sa le spui celorlalti ca exista Dumnezeu, ca El este iubire si ca viata noastra de dupa moarte depinde de moralitatea noastra pe segmentul de (cativa) zeci de ani pentrecuti aici? Stiu ca apostolii vorbeau de o a doua sau chiar a treia dojenire (mustrare) dupa care era mai bine sa-ti lasi in pace aproapele (no chance), dar tot din scrierile lor reiese ca exista pacate care nu se pot ierta (precum uciderea cu premeditare). In timpurile nostre ce trebuie sa facem? Sa ne rugam, sa postim, sa ne spovedim si sa ne impartsim (dupa dezlegarea preotului) si atat?!

  85. silvestru spune:

    As avea un mesaj pentru Petru. Nu-mi place expresia ,,gunoaiele de jidani”. Petre Tutea ne aminteste ca Iisus Hristos nu era din Falticeni.
    Traiesc de cativa ani intr-un oras (Montreal) despre care se spune ca este a doua comunitate de evrei din America de Nord. Am cunoscut evrei si toti mi-au spus ca au un respect deosebit penteu traditia lor dar ca sunt ATei. Asta in contextul in care in acest oras exista scoli teologice evreiesti si nu e deloc intamplator sa intalnesti evrei imbracati traditional la cumparaturi prin mall-uri dar (n-o sa va vina sa credeti) chiar si la schi.
    Prima oara cand l-am intalnit pe parintele Savatie (se numea Stefan) a fost in anul 1996 la Ilva-Mare, ii citisem din poezii, mi-a marturisit elegant ateismul cultural in care traia (m-am si mirat ca ateismul poate fi asa de simplu formulat, eu inca de pe atunci credeam numai in Dumnezeu), mi-a starnit putin curiozitatea vorbindu-mi despre Nietzche (eu am ascuns faptul ca Asa grait-a Zaratustra era o lectura recenta pentru mine, proaspata, si mai ales o revelataie intrucat o interpretam absolut invers decat el) iar a doua si ultima oara in anul 2003 cand am reusit sa schimbam o vorba pe meterezele unei univesitati din Cluj. Ce vreau sa spun este ca atunci cand el se se credea sigur pe sine (in profunda lectura filosofica si ) eu l-am vazut derutat. Iar atunci cand l-am vazut calugar cu voce smerita vorbindu-mi despre neputinte dar si despre Sfintele Taine am realizat ca in privirea lui straluceste speranta.
    Nu cred ca un asemenea om, asa cum l-am cunoscut eu in doua ipostaze, ar putea sa emita o asemenea expresie, draga Petru.
    Iar daca totusi acest lucru e adevarat (si anume citatul tau este valabil), gandeste-te putin la Sfantul Siluan de la Athos care se ruga chiar si pentru demoni, considerandu-le niste biete fapturi.

  86. Viorica spune:

    Citez aproximativ : “ In Romania sunt peste 18.300 de biserici si DOAR 430 spitale” – asa apare in banda de stiri a panourilor cu reclame din metrou; ca sa vezi! Oare ce vor sa spuna ?

  87. Camelia spune:

    Parinte Savatie as vrea sa stiu ce credeti despre canonizarea unor sfinti romani care au suferit in inchisorile comuniste??? Personal ii cinstesc foarte mult pe cei care s-au jertfit pentru pastrarea credintei ortodoxe, inclusiv cei din secolul nostru. Stiu persoane care au intocmit o propunere de canonizare, acatistul si o icoana pentru Pr. Gheorghe Calciu, cred si pentru Sfantul Inchisorilor Valeriu Gafencu. Ce credeti este un lucru bun??? Sau inca nu-i timpul??

  88. […] să uit, mai este şi spitalul cu salvările chip cioplit la chip cioplit de pe care a dispărut semnul carităţii şi credinţei… era doar un detaliu despre […]

  89. John spune:

    creatorul crucii rosii este Henry Dunant un elvetian care a asistat la razboiul de la solferino din cauza faptului ca soldatii nu beneficiau de prim ajutor , el fiind un om instarit a reusit sa adune femei voluntare care sa ajute soldatii raniti, el fiind elvetian a ales drept simbol reversul steagului elvetian deoarece era foarte usor de facut in razboi acest simbol de cruce rosie este purtat doar de cadrele medicale persoanele care poarta acest simbol nu pot si capturate sau impuscatte , pe timp de pace acest semn este purtat doar de catre voluntarii societatii de cruce rosie. simbolul de pe ambulante nu este nici un semn pagan nici mai stiu eu ce ati zis voi mai sus se numeste steaua vietii si reprezinte simbolul medicinii

  90. REVISAL spune:

    REVISAL…

    […]Lupta pentru simboluri: Unde-i Crucea de pe ambulanţe? « Savatie Baştovoi[…]…

  91. cornelia spune:

    Smurdul nu este iniţiat de Raed Arafat?!
    El poartă steaua lui David şi nu Sfânta noastră Cruce creştină.
    Părinte, părinte cred că nu mai este mult până departe. Sărut mâna!

  92. kat spune:

    dar de ce nu face biserica romana, cu banii de catedrala si cu altii din donatii un sistem de ambulanta si poate de asistenta medicala gratuit si pe care sa puna cate cruci vrea in ce forma doreste?
    cata vreme sisitemul de stat e finantat si de cetatenii romani de alte religii sau care se declara atei, mi se pare incorecta folosirea unui simbol crestin

  93. Simbolul de pe ambulanta este sarpele sarpele de arama pe care Moise l-a inaltat in Pustie cand poporul Evreu pribegea in ratacire datorita necredintei. vezi in Sfanta Scriptura cartea Numerilor 21 . 8. In Sfanta Evanghelie a lui Ioan cap 3 de la versetul 14 Domnul Nostru Iisus Hristos Spune ca Acel Simbol pe Care Moise la inaltat in vechime il preinchipuia pe El. Cel care prin moartea invierea, inaltarea si revenirea Sa are sa Mantuie pe toti ce cred in El. Deci Semnul de pe Salvare (sarpele incolacit pe prajina ) simbolizeaza Salvarea pe care Domnul nostru Iisus Hristos a oferit-o lumii . Problema e ca oamenii nu cunosc aceste adevaruri si prefera sa creada tot felul de rataciri. Eu va recomand sa Cititi mai atent Sfanta Scriptura si Sfanta Evanghelie si sa nu va mai luati dupa ce Spune unu si altul.

Lasă un comentariu