O nălucă bîntuie la Chişinău. De la comunismul roşu la comunismul albastru

La Chişinău s-a încercat interzicerea prin lege a simbolurilor comuniste. E o încercare mai veche pe care nu mai are rost să o punem pe seama unui partid sau lider politic, deoarece ea reprezintă dorinţa tuturor celor care nu au ochi să vadă comunismul. Nou în această încercare este doar reacţia democraţilor care au sărit să combată această iniţiativă.

L-am auzit întîmplător pe Oleg Serebrean pledînd la radio Vocea Basarabiei pentru amînarea procesului de interzicere a simbolurilor comuniste. Interzicerea simbolurilor comuniste în prag de campanie electorală ar însemna o concurenţă neloială, susţine democratul prounionist şi nu ar fi conformă etichetei politikiei europene. Argumentele domniei sale erau ridicole şi nu fac decît să susţină o temere din ce în ce mai răspîndită, aceea că cele două uniuni, sovietică şi Europeană, au un fond ideologic comun.  Se pare că Uniunea Europeană are nevoie de comunism la Chişinău.

Interzicerea simbolurilor comuniste presupune însă o chestiune mult mai gravă. Dacă secera şi ciocanul ar mai putea fi interzise, steaua galbenă cu cinci colţuri ar ridica mari probleme. Chiar şi pentru faptul că o suită de astfel de stele împodobesc steagul Uniunii Europene.

Mă rog, dacă steagul Uniunii Roşii avea o singură steluţă, cel al Uniunii Albastre are un cer întreg. Roşul, culoarea luptei, n-a fost decît simbolul comunismului militant. Pe cînd Albastrul pare să însemne victoria deplină a comunismului în Europa.

„Năluca”, despre care Marx zicea că bîntuie prin Europa, pare să se fi oprit. Acum ea şade tolănită în hamacul de stele pe care proletarii din toate ţările i l-au împletit începînd de la Revoluţia Franceză încoace.

15 Responses to O nălucă bîntuie la Chişinău. De la comunismul roşu la comunismul albastru

 1. crip 81 spune:

  parinte , cand o sa intre mai tare U. E. in Moldova o sa va aduceti aminte cu drag de comunisti .

 2. Bacauanul spune:

  trebuiau de mult interzise simbolurile comuniste si in Romania si in RM, insa din cauza supravietuirii comunistilor la putere nu s-a putut. sper sa se interzica simbolurile comuniste cit mai repede.

 3. Mihail preotul spune:

  Ce pacat ca locuitorii tarilor mai mari nu sunt la fel de curajosi ca locuitorii tarisoarelor de felul Republicii Moldova!

 4. Florin spune:

  Finalul „Fermei animalelor” a lui George Orwell se dovedeşte tot mai mult a fi un text profetic…

 5. m.g. spune:

  Nu prea intaleg care este logica din spatele interzicerii simbolurilor comuniste, naziste, fasciste si asa mai departe. Chiar nu reusesc sa intaleg.

  Ba chiar cred ca ar fi un lucru bun sa se faca in mijlocul orasului o statuie cu Marx, Engels, Lenin si Stalin. As avea pe ce sa scuip in fiecare zi in drum spre/dinspre serviciu.

 6. c14radioactiv spune:

  fiti seriosi, nici nu exista R. Moldova pentru UE, poate in mintea frustratilor astora care se cred buricul pamantului…

 7. asmatwey spune:

  Sfinte parinte urmaresc cu interes toate articolele si operele scrise de Dumneavoastra.Poarta o adiere a ceva proaspat,nou a ceva ce timp de decenii nu sa incumetat sa spuna nimeni si care era un mare tabu.
  Referitor al articolul de mai sus mi-a trezit si multe ginduri si intrebari.Nu sint un adept al doctrinelor comuniste dar forma de paralela intre valorile uniunii Europene si dogmele comuniste pe care am perceput-o din cuvintele Dvs putin ma afectat.Referitor la interzicerea simbolurilor comuniste mai mult este o idee politizata din considerentul blocarii acestui partid la viitoarele alegeri prin lipsa unei identyitati clare. Dar nu este o iesire interzicerea simbolisticii partidului.Comunismul s-a manifestat si a ramas in constiinta prin ororile prin care s-a impus,prin razboi civil,foamete,deportari,aresturi,executii.La ora actuala in Europa exsita peste 20 de partide comuniste in diferite state ca Marea Britanie,Elvetia,Franta,Germania unde doctrinele lor sint unele mai degraba liberal-socialiste.Nu cred ca este la locul sau comparatia stelelor de pe simbolul Uniunii Europene cu cele comuniste. U.E nu a devenit o inchisoare a popoarelor spre diferenta de URSS ci un cadru teritorial,politic si juridic unde normele si valorile general umane sint puse pe prim-plan.E tragic desigur faptul ca U.E nu s-ar dori implicata in problemele Moldovei dasr asta este cadrul geopolitic unde statele mici sint carti de schimb in jocul statelor mari.
  Apropo la simbolistica culorilor rosul mai inseamna si schimbare si viata si nu intimplator la multe popoare rosul este o culoare a schimbarilor.In acelas timp albastrul simbolizeaza un inceput,ceva nou.
  Referitor la naluca care bintuie prin Europa si care indeamna la schimbari masive prin violenta ele vin nu din ideile revolutiei Franceze desi acolo ele au fost cristalizate si conturate si de la revolutia din Anglia din 1648 cind prin executarea regelui s-a impus ideea ca prin singe se poate institui teroarea si se poate schimba radical societatea.
  Ideile lui Marx si enghels aveau o baza serioasa si prezentau o doctrina viabila pina in momentul cind au fost manipulate si preschimbate i niste naluci ai terorii rosii si ale luptei de clasa.
  Si in uniunea Europeana pot si momente de blocare a liberatii nationale si de exprimare-de facto acesta este un bloc politic si economic unde la cap stau germania si franta.Dar la moment o alta forma mai viabila si mai reusita ca modelul uniunii nu exista.
  Sa ajute Domnul ca si pe teritoriul multumilitei si multasupritei noastre tarisoare sa vina pacea,linistea si bunastarea

 8. Dan spune:

  @asmatwey
  Nu faptul ca comunismul a produs atatea victime e putred la el… ci insasi ideologia sa, facand abstractie de victime si dandu-i comunismului „the benefit of the doubt”.
  1. Egalitatea impusa de comunism e o prostie, si nenaturala. Noi ne-am nascut inegali, genetic vorbind. Oare este un iepure egal cu un leu? Hai sa nu mai fim ipocriti! Una e egalitatea in fata legii, si alta e egalitatea pe care comunistii vor sa o forteze (egalitate in avere, egalitate in tratament fie ca esti un puturos neproductiv, fie ca esti baza productiei tarii, egalitate intre sexe – care merge pana la absurd de femeie-tractorist si buldozerita, femeie „barbateasca” ce devine o uratenie in mod real, etc.). Esti tu egal cu Einstein? Sau putem sa-l comparam pe vreun romanas de rand cu dr. Paulescu? Sa fim seriosi! Egalitatea comunista e sindromul unor frustrati care stiu ca vor ramane toata viata niste ratati ce nu se vor ridica in veci la nivelul altor semeni, si deci prefera sa uniformizeze tot, sa egalizeze, ca sa-si impace constiinta de ratati si inutili. Asta e egalitatea.
  Nu mai zic, ca, egalitatea in fata legii este cam evitata de comunisti si socialisti, care ii jupoaie de avere, bunuri, etc. doar pe cei ce produc intr-o tara, nu si pe plebe. Asta ideologic vorbind. Presupunand ca nu ar exista victime.
  Apropo, Valeriu Gafencu avea o pozitie asemanatoare asupra egalitatii, el zicea ca nu suntem egali si nici nu trebuie sa fim, decat in fata legii. Comunistii nu pot suporta concurenta, genialitatea, inventivitatea, de aia ne-au castrat intelectualitatea, nu au suportat faptul ca prin nastere, crestere, devenire, prin legea naturala suntem inegali si asa trebuie sa fim, au vrut sa niveleze totul la acelasi nivel submediocru la care erau ei.
  2. A fura de la cei care produc bunuri de valoare, de la cei „bogati” si a da la saraci este inuman, oricat ar prezenta comunistii altcumva. A ma priva de dreptul la proprietate, pt. un „bine comun” abstract si arbitrar stabilit, a inhiba dezvoltarea individuala prin aceasta, a redistribui avutia pe care nu ei au produs-o ci indivizii (= a fura mai pe sleau) se numeste primitivism, hotie, badaranie. Nu are importanta ca un hot ma fura de bani ca sa dea la saraci, sau ca sa isi satisfaca vreo pofta criminala de-a lui, el tot hot ramane. A incuraja hotia la nivel institutionalizat precum fac socialistii si comunistii prin redistributie este a-ti bate joc de munca indivizilor care au creat valoare, a o nesocoti, in numele unei ideologii putrede. Pornirea de la premisa „toti bogatii sunt imorali, niste nemernici, si saracii sunt cei virtuosi” nu doar ca este o minciuna sfruntata si neadevarata, dar nu rezolva fondul problemei – anume ca acei bogati imorali au fost facuti bogati prin interventionismul socialist al statului, care le-au acordat varii beneficii legislative, de tranzactionare cu sistemul public, contracte aranjate etc.; ei bine, solutia propusa de comunisti la interventionism este si mai mult interventionism. Asta va creea o patura de bogati de carton cum exista de altfel in statele socialiste – „geniile” comuniste – care vor mai arunca din averile furate si plebei, ca s-o potoleasca, s-o atraga de partea sa dandu-i bani pe nimic. Care e raul aici, ma intrebi? Tocmai faptul ca clasa mijlocie are de suferit aici, fiind furata de stat pt. „binele comun” si „saraci”, traind o viata mult sub nivelul material meritat. Ori, in cadrul unui stat capitalist laissez-faire, aceasta clasa mijlocie are posibilitatea sa se dezvolte mult mai bine, si sa duca un trai mult peste cel „oferit” de ideologiile socialiste – lucru dovedit de altfel in istorie prin fenomenul migratiei printre altele.
  3. Comunismul este o minciuna ordinara, prin insasi idealurile sale putrede si deloc crestine. El nu tine seama ca averea este creata de om, nu apare la comanda; ca totul pe lumea asta costa bani, si chiar intr-o lume complet comunista, global, nu poti scapa de acest aspect, ca nimic nu este gratuit ci orice costa bani (care se pot exprima nu doar in forma de moneda, ci si in timp, in bunuri fizice, etc). A ii persecuta pe cei putini pt. cei multi nu e deloc un scop nobil, este exact ce-au facut fariseii si carturarii cu Hristos, decat sa dea pierzarii un neam intreg, au preferat sa lichideze un singur om. Hai sa facem abstractie ca acel Om a fost si Dumnezeu, adica, si daca ar fi fost un simplu om, de rand, crima ar fi ramas tot crima (chiar daca cel sacrificat ar fi fost ultimul om, nu exista nici o motivatie pt. crima, in afara autoapararii propriei proprietati si integritati fizice, oricat ar vrea comunistii sa justifice ca se merita „targul”). Deci, atata timp cat comunismul are nevoie de forta sa se impuna si presupune sacrificarea si unui singur „chiabur”, el ramane o ideologie draceasca, necrestina, pagana si primitiva. Nu se deosebeste de cultele primitive care sacrificau oameni (adesea copii) pt. zeitatile lor – idoli.

  A fost scrisa o carte intreaga ce combate foarte bine ideologia comunista, pornind de la filosofia ei, nu apeland la victimele comunismului ca altii.
  Se numeste „Requiem for Marx” de Yuri N. Maltsev. Rusul, impreuna cu alti economisti, trateaza teoriile marxiste punct cu punct, aratand grosolania, nesustenabilitatea, si colapsul final care acestea il provoaca. Ti-o recomand s-o citesti.
  Era o zicala ca, daca pana la 30 de ani nu esti comunist, nu ai inima, dar daca dupa 30 de ani esti comunist, inseamna ca nu ai minte :).

 9. moldoveanul spune:

  eu nu am răbdare să se interzică odată simbolurile comunismului şi să fie scos în afara legii acest partid tot cu ideologia sa.
  apropos, de ce nu scriţi nimic despre faptul că biserica încearcă să se implice în politică prin proiectul mîrşavului pasat, un şarpe în sînul mitropolitului.

 10. fanu spune:

  O nălucă sectară bântuie România întreagă

  Am ajuns să nu mai cred în faptul că reacţiile contrare valului sunt rezultatul unor interese de conştiinţă; aceasta a dispărut de foarte multă vreme din ABC ul structural omenesc…
  faptul că udemereii au avut un rol decisiv în a marca neconstituţionalitatea reducerii pensiilor nu mă încântă aşa de mult încât să i văd salvatorii pensionarilor din „jormania”;
  probabil că indirect centuriştii udemerei se pregătesc de ieşirea de la guvernare;
  fiindcă secta portocalie le a cam tergiversat deciziile de interes maghiar în ceea ce priveşte rezolvarea cerinţelor totalmente nejustificate ale udemereilor;
  aşa cum ne au obişnuit tărdându şi partenerii de coaliţie fără vreun sentiment anume sau resentiment ci doar cu cinismul asasinului căruia nu i pasă pe cine asasinează, udemereii votează după cum le este interesul fiindcă ţara oricum nu contează, ci ei şi neamul lor fără de ţară contează;
  şi oricum secta pedelistă şi o merită din plin dacă ar fi să judecăm aspectele;
  iar despre starea sectară a „politicii” româneşti se cunoaşte elementul ferment adică iliescu, or pedeleii nu puteau avea vreun alt model de depăşit la nivelul ticăloşiei astfel că iliescu este deja lăsat în urmă de perfidie, nesimţire şi igroranţă;
  oricum cu udemereii cam toţi şi au aflat naşii, fiindcă acest apendice bastard aşa zis politic în corpul ţărişoarei face parte din planul rocadei bine pus în scenă de către cele mai perverse măşti care s au perindat pe la guvernare din 89 încoace şi au avut în iliescu un aed…

  nu ştiu dacă vreodată România a atins acel prag al iubirii de conducători şi mă refer la istoria relativ recentă şi nu ştiu dacă România şi a ales conducătorii dintre rândurile românilor de sânge fiindcă mereu acesta o fost amestecat de variaţiuni cel puţin ciudate; şi nici sectarul marinel nu face excepţie de la regula asta stigmatizantă…

  cred că acel câine nici nu a mâncat bătaie şi nici nu i o trebuit stăpânului să l educe prea mult la a refuza hrana de impuls băsescian; până şi câinele se simte ruşinat de numele ăsta al unui marinel ajuns spre nefericirea şi înrobirea naţională preşedinte sectar de ţară,

  care indiferent de câtă susţinere UE ar avea nu va rezista prea mult fiindcă sectele nu sunt în specificul naţional românesc… (în acest caz aşteptăm încă intervenţia BOR, ca biserică naţională să explice naţiunii române de ce trebuie să ne ferim şi să refuzăm atitudinea politică incorect ocult sectară –prea nalţilor ierarhi nu ar trebui să le fie teamă de oculta lui frunzăverde chiar dacă au fost votaţi prin pârghia asta să fie liderii Bisericii)

  oricum marinaru nu poate avea statut după cum se vede nici de mamă, nici de tată pentru naţiune… ceva ceva a vrut el sărman marinel să facă adică să şi depăşească condiţia de tătuc iliesciotă şi este pe aproape dar doar în clipele de ilegimitate ale beţiei; însă nu poate avea nici stofa unui preşedinte veritabil fiindcă are în subordine doar o sectă politică dar nici croiala resentimentar ticăloşită „a emanatului revoluţiei” nu o poate avea fiindcă pe punte aria era destul de strâmtorată la nivel de straturi societale; poate doar la nivel turnătorial să fi fost el în top pe punte, dar asta nu o vom afla O niciodată fiindcă arderea filelor a fost toatală… astfel că modelul din 89 a fost greşit şi ceea ce a urmat înseamnă tot gerşală în caricatură cronică…
  mulţi zic că este diabolic, şi poate că au dreptate însă este doar cu ajutorul consilierilor care îi slăvizează spiritul de minorat marinăresc până la un delir etilic de bestializare a puterii din care se săvârşesc mai apoi aberaţii de care culmea UE pare a fi tacit încântată, astfel că România la ora asta are un preşedinte şi o sectă politică care dinspre UE dă bine la nivelul planului decizional de înrobire a naţiunii române…

  pensionarii se bucură la cald că nu le a fost afectată pensia însă nu gândesc că de fapt măsurile indirect prin taxe şi impozite tot îi vor afecta DAR sperăm că nu doar pe ei ci mai ales clientela la fel de sectară pedelistă…

  scopul este în fapt înrobirea naţiunii iar măsurile sunt doar faţada de ducere la criză (asta după 45 de ani de demoralizare mai apoi vreo 20 de ani de destabilizare şi marasm) spre o normalizare care înrobeşte naţiunea română…

  acum ţoapa de buzău are în dulap a doua şampanie de beut…

 11. fanu spune:

  şi din năluca sectară se pot ivi oricând alte năluci ciocoit sectare

  Avem parte mai nou ca români de două televiziuni, una naţională aleasă mereu de către factorul politic şi una a poporului aleasă dinspre factorul politic; – cele mogulice îs o specie aparte, unele, altele pare că nu îşi strangulează realizatorii când vine vb de critici la adresa portocaliului – … una se zice că este publică şi prin urmare imparţială, cealaltă s a constutuit privat şi se zice că a devenit între timp populară adică publică;

  pe la care s a perindat şi marinelu fie cu premii de dat şi reclamă mascată la vin, fie cu ameninţări voalate, fie spre a arunca cu noroi pe obrazul naţiunii prin ticăloşia minciunilor săvârşite sau impuse cu înjosirea românilor;

  dar nainte de toate a fost acea pâine, aparent dulce dar îmbibată cu euri care se va fi dovedind amară pentru viscere, „a arestării” venită după cum am mai spus firesc, într un calm şi aproape surâzătoare agitaţia fiind numai ingredientul neapăratului prolog al circului… astfel că deruta a ţinut, minciuna s a săvârşit iar nada şi a consumat efectele la televiziunea poporului unde în direct asistat de poliţie şi cu cătuşe, neapărat cu ele fiindcă vor fi simbolul viitorului politic, şi a consumat intrarea în politică omul vremilor…

  Dacă ar fi să gândesc o ipoteză de himere aş spune că marinelu din praf în ochii electoratului a ajuns să fie luat drept hula împotriva naţiunii iar secta lui „politică” să fie o sminteală suficient de bine aşezată împotriva naţiunii cât să dispară doar la un mic, scurt şi cuprinzător referendum (ceea ce pare a fi imposibil de propus astăzi fiindcă nu i o alegerea nici în acord cu interesele UE, fiindcă măsurile de bir şi înrobire trebuiesc cu orice preţ impuse, şi nici spre interesul „clasei politice”, ca să nu mai zic de biserica naţională BOR care tace chitic prin nalţii ei ierarhi care ar cam trebui să i mustre pe frauduloşii neamului pentru injusta îmbogăţire dar mai ales pentru înjosirea neamului românesc la înrobire şi bir)… şi totuşi iată că i merge şi le merge…
  astfel, poate că marinelului i o fi trăsnit prin minte să mai săvârşască o sectă, oricând colaterală dar şi mereu dispusă la alternativă care culmea ticăloşiei să mai şi poarte numele poporului iar ca simbol să aibe mâinile încătuşate şi care să fie refugiu dintru cosmetizare sau dintr o cameleonică stare de supravieţuire (dacă lu oprea i a mers cu traseiştii de ce nu ar merge şi de data asta, atâta vreme cât naţiunea în general stă şi jubilează la tv ul poporului se poate face orice sub ochii injectaţi de pâine şi circ)… sau maculat şi simplu marinelu o vrut să l răsplătească pe partenerul să de afaceri cu un show de toată mila şi miru lumii… în fine era doar o himeră

  La asemenea imagini nu poţi avea altă reacţie decât aceea a abandonării într un râs mai ceva ca la comediile cu proşti…
  În aceeaşi măsură este fatalmente incredibil ce se petrece…

  Asta pe fondul neconstituţionalităţii tăierii pensiilor dar nu şi a salariilor DAR mai ales pe ridicarea tva ului; stau şi gândesc dacă nu cumva chiar asta s a urmărit;
  oricum măsurile sunt cam la fel iar dacă tăierea pensiilor şi reducerea salariilor afecta doar o parte din naţiune au rămas prevederile cu reducerea salarială dar s a mărit tva ul, poate şi cota unică dar mai ales români pe drumuri prin disponibilizări astfel că am impresia sau din puţ am ajuns într un lac fără fund…

  nu ştiu de ce dar am impresia că întregul carusel al grozei acestor măsuri a culminat până în acest stadiu în care dacă nu treceau măsurile împotriva pensionarilor şi bugetarilor să se ajungă la măsuri şi mai tiranice de bir şi înrobire împotriva naţiunii române.

  Şi uite că UE mai dă tacit un comunicat de condamnare laxă şi fmi iarăşi se uită urât şi măsurile totuşi se aplică aşa bine camuflate de câte o arestare or un show… în timp ce udrea mai desface o şampanie iar „clasa politică” mai trage câte o zavistie de ochii naţiunii ca mai apoi jos la bufet să înceapă distracţia ticăloşiei împreună… poate chiar udrea şi dă tonul nu doar şampania…

  Oare la OOOteveu poporului va urma senzaţional exclusiv şi în direct apariţia unui mesia iluminat care să aducă dintr o dată pacea şi liniştea lumii să stârpească sărăcia şi să aducă lumii bucuria perpetuă asta fiindcă fericirea este doar un ţel Hiristic tot mai de neatins azi nu i aşa?

 12. fanu spune:

  Avem o ţară în declin, unde nici măcar absurdul nu mai poate fi atât de stârnitor către tragic; avem o naţiune dusă spre inexorabila stare a delabrării dar mai ales o „clasă politică” într un delir „al nesimţirii împreună” prin al cărui cinism se reflectă decadenţa în imperturbabila ineficienţă antinaţională;

  azi mai ostentativ ca oricând fiecare vine cu declaraţii, astfel decât doar cu apă rece adică ne menţin ca naţiune în sfera letargică a lui „nici aşa nici altminteri” tocmai spre încuibarea cât mai lentă dar teribil de eficientă a ordinelor amăgitoare ale „unităţii în diversitate” sub observaţia ocultelor săvârşite publice pentru ducerea în ispita dualităţii bir-robiei naţiunea română;

  deloc ciudat este cum românii prin măsurile care se dictează indirect dinspre mijlocirea fmi sau comisiei europene ( care mai dictează sancţiuni pentru măsurile drastice dar este şi de acord cu acestea, astfel că aceasta nu mai este făţărnicie ci ferocitatea celei mai cinice ticăloşii) sunt aduşi la starea de revoltă care oricând poate să erupă, ceea ce evident poate că şi aşteaptă reprimatorii ca să i reactiveze pe anarhiştii de job care să spargă şi să săvârşască îmbulzeală desfigurantă a naţiunii române prin latura violenţei…

  probabil că după experienţa celor 45 de ani ai demoralizării – dezbinării, prin criză acum se vrea testul verificării consecinţei extreme; se vizează rezistenţa şi îndelunga răbdare a naţiunii române la trinitatea satanică adică la bir, ticăloşie, înrobire…

  suntem în vremurile birului, când „clasa politică” huzureşte uneori cu şampania pe buze lipitoreşti, alteori cu declaraţii berceniene înjositoare către naţiune, de cele mai multe ori cu soluţii atât de iluzorii încât îţi vine să închizi tv şi să cauţi un loc monastic întocmai spre a ţi pregăţi mucenicia, fiindcă aceasta se pare că va fi soarta naţiunii române…

  niciodată zona maramureşului nu a fost iubită de lideri cu atât mai mult cu cât oferă soluţii spre binele naţiunii dar gratis şi nu în ecoul fad al spiritului întunecat al vremilor; dar în spiritul iulminaţilor guvernanţi sau iluminatei „clase politice” poate că se inventează curând un cost şi pentru gratuitate şi când îl vor inventa atunci vor apela şi la diguri gratuite; însă în acest moment apele se pare că trebuiesc lăsate să izbeliştească ţinuturile moldave iar birul trebuieşte lăsat să înrobească naţiunea încât până dintr atâta gâtuială să accepte înrobirea adică o soluţie de aia de a iluminaţilor guvernanţi inspirată de „unitatea în diversitate”…

  Atâtea plăgi, Doamne Dumnezeule pentru o înrobire care la o singură adiere a mâinii Tale are să se cutremure şi are să piară;

  Şi atâta vânzoleală spre răul naţiunii acesteia mult încercată şi mai singură ca oricând fără de nalţi ierarhi care au ales tăcerea pilaţială şi făţărnicia fariseică în loc să aline durerea naţiunii prin Cuvinte potrivite şi la vreme Rostite (mulţumim Lui Dumnezeu că există Părintele Iustin Pârvu sau Danion ori Savatie Baştovoi şi mulţi alţii care s au rugat şi se roagă şi au ştiut curajul şi au grăit Harul către naţiunea română prin cuvinte de încurajare şi întărire duhovnicească în aceste vremuri premergătoare ale celui rău), cu o „clasă politică” metehnită şi dospită iliesciot, ocultă public şi săvârşită după reciprocităţi de rocadă spre incuibarea întru interes personal, cu o societate civilă fără vlaga mijlocirii dialogale între naţiune şi ilegitimii care o duc la pierzanie, cu sindicalişti reduşi la avere şi pierduţi luptei celor ce sunt sub bir şi duşi la robie;
  Ne mai lipseşte un singur accesoriu, precum acela pus la animale pentru identificarea în caz de pierdere, adică ne mai lipseşte o încipare exemplară în consuetudine cu o soluţie mesianică naintea căreia se ne închinăm cu drag şi spor…

  Odată cu inundaţiile şobolanii roşii travestiţi în albastru de ieuropa mişună prin biata noastră patrie România dar ciudat este că lipseşte măreţul marinel pe care Vadim îl vede deja într un cadru liric bacovian cu influienţe clare de ciuruială de târgovişte… om supravieţui şi om vedea…

  Până una sau alta să nu uităm de acel Doamne ai milă de ţara noastră, că tare s au întunericit vremile cu iluminaţi de o şchioapă dar vuvuzelari ai birului şi robiei nevoie mare…

 13. Adrian spune:

  Parerea mea este ca simbolurile comuniste nu ar trebui interzise pentru ca aceasta actiune este o incalcare a dreptului la libera exprimare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: