Anatemizarea comuniştilor sau cum a ajuns Lenin în calendarul “ortodox”

tihon patriarhPe 19 ianuarie 1918 patriarhul Tihon al Moscovei a anatemizat pe toţi cei care, fiind botezaţi în Ortodoxie, au ucis oameni nevinovaţi alături de hoarda comunistă. Trei zile mai tîrziu, pe 22 ianuarie, Sinodul local al Bisericii Ortodoxe Ruse a confirmat această anatemă.

Patriarhul Tihon l-a înfruntat pe Lenin pe faţă, protestînd împotriva ucazului privind confiscarea averilor şi bunurilor bisericeşti, precum şi împotriva politicii sîngeroase a acestuia. La rîndul său, Lenin l-a numit pe patriarh „comandant al bandiţilor” care trebuiau să fie „împuşcaţi” şi „spînzuraţi” pretutindeni, în număr cît mai mare (Scrisoarea secretă către Molotov şi membrii Biroului Politic din 22 martie 1922). Cu toate acestea, în aceeaşi scrisoare, Lenin îi sugerează lui Molotov să nu se atingă de patriarh. Patriarhul Tihon era să fie arestat în acelaşi an, petrecînd ultimii ani din viaţă în arest la domiciliu, adică în mănăstirea Donsk din Moscova. Pe 16 mai 1922 toate atribuţiile patriarhale au fost cedate mitropolitului comunist Agatanghel al Iaroslavului. Pe 19 decembrie 1923 are loc un atentat neizbutit, în timpul căruia este ucis chileinicul patriarhului, Iacov Polozov. Pe 25 martie 1925, patriarhul Tihon s-a mutat la Domnul, fiind otrăvit. În 1989, cînd puterea comunistă îşi trăia agonia în URSS, Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse l-a trecut în rîndul sfinţilor pe patriarhul Tihon cu ziua de prăznuire 25 martie.

Anatema aplicată de sfîntul patriarh Tihon comuniştilor şi confirmată de Sinodul Local al Bisericii Ortodoxe Ruse nu a fost abrogată de către nimeni. Ea rămîne în vigoare, chiar dacă anumite personaje din interiorul bisericii au ajuns să cînte osanale „conducătorului noroadelor” şi chiar să-i rezerve o zi de prăznuire în calendarul bisericesc, alături de pomenirea Comunei din Paris şi „praznicul” Răsturnării monarhiei, cum este cazul calendarului tipărit de Patriarhia Moscovei în 1928.

CALENDAR ortodoxo-comunist coperta

CALENDAR ortodoxo-comunist1

Cu litere mici, îngroşate, sînt menţionate praznicele bisericeşti „obişnuite”, precum ar fi NAŞTEREA DOMNULUI şi altele. Iar cu majuscule îngroşate sînt trecute „Ziua de pomenire a Conducătorului Proletariatului, Vladimir Ilici Lenin”, „Răsturnarea monarhiei (autocraţiei)” şi „Comuna dinParis”.

CALENDAR ortodoxo-comunist

Tradiţia „înfrăţirii” bisericii cu comunismul pare să-i fi marcat pe unii ierarhi pînă în zilele noastre, nu doar în Rusia, ci şi departe după graniţele ei. Astfel, patriarhul Ierusalimului a socotit de cuviinţă să-l decoreze pe tiranul moldovean, Vladimir Voronin, cu distincţii bisericeşti, iar întîistătătorul bisericii din Antiohia şi-a manifestat admiraţia faţă de liderul comunist, asemuindu-l cu împăraţii bizantini de odinioară. Patriarhul Kiril al Moscovei, mai reţinut în oferirea premiilor, totuşi tolerează o mîndreţe de tablou, cu ramă aurie ca o icoană, răspîndit pe cale bisericească în plină campanie electorală, în care patriarhul şi urmaşul devotat al lui Lenin îşi strîng mîna cu căldură.

Cu alte cuvinte, internaţionala comunistă e vie şi dăinuie prin biserică. Dar pînă cînd?

voronin ierusalim

Urmaşul lui Ilici la Ierusalim.

11 Responses to Anatemizarea comuniştilor sau cum a ajuns Lenin în calendarul “ortodox”

  1. teo spune:

    Zis-a Avva Pamvo: „Iar episcopii in zilele acelea se vor sfii de fetele celor puternici, judecand judecati cu daruri, nepartinind pe cel sarac la judecati, necajind pe vaduve si pe sarmani chinuindu-i. Va intra inca si in norod necredinta, curvie, uraciune, vrajba, zavistie, intaratari, furtisaguri si betie. Si a zis fratele: ce va face cineva in vremile si anii aceia? Si a zis batranul: fiule, in acele zile, cel ce isi mantuieste sufletul sau mare se va chema in Imparatia Cerurilor”

  2. tceuforum spune:

    Sărut mâna, Părinte,
    Sunt Romeo Cemîrtan din Chişinău, doctorand la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi. Tema mea de cercetare se referă la relațiile între Biserica şi stat în R. Moldova şi pentru mine nu e nici o noutate astfel de interferențe între politică şi religie, pentru spațiul ortodox, mai ales rus, e ceva firesc. Problema constă în a formula un răspuns adecvat, un mecanism de protecție faţă de imixtiunile frecvente ale statului în viaţa Bisericii Ortodoxe. Din nefericire, clericii din R. Moldova sunt reticenți atunci când se discută colaborarea reprezentanților Bisericii cu organele statale în perioada socialistă şi până când această tema va fi tabu, situația nu va înregistra nici o schimbare.
    Părinte am o mare rugăminte: eu, fiind un mare îndrăgostit de Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Ţipova, am creat un blog dedicat acestui Locaş Sfânt, pentru a promova patrimoniul spiritual al acestui neam. Vă rog din suflet să-l consultaţi şi, dacă consideraţi că merită, să-l adaugaţi la lista de pe blogul dvs cu linkuri utile. În felul acesta, veţi ajuta la promovarea acestui Patrimoniu de spiritualitate.
    http://manastireatipova.wordpress.com
    La fel, puteti vedea:
    http://tceuforum.wordpress.com/ ONG care sustine tinerii cercetatori, având şi Departamentul Teologie
    http://stranierul.wordpress.com/ Portal electronic despre şi pentru cetăţenii RM plecaţi peste hotare.

    Vă rog să Vă rugaţi pentru noi, păcătoşii!
    Cu cele mai bune gânduri, Romeo.

  3. tceuforum spune:

    VA multumesc, Părinte!
    Sper sa ne cunoastem si sa colaboram!
    Inger pazitor si Doamne ajuta in toate!
    Cu drag, Romeo.

  4. … Pana la venirea Fiului Omului pe norii cerului, cu slava si putere mare, care-i va nimici pe toti acesti stapani antihristici ai lumii cu suflarea gurii Sale si cu stralucirea slavei Sale, potrivit Sfintei Scripturi! Si timpul acela nu este departe, insa pana atunci mai este de rabdat partea cea mai grea a durerilor din urma si venirea „celui faradelege”. Pana atunci, intunericul si minciuna au totala dezlegare sa imparateasca, sa amageasca neamurile si sa faca razboi „sfintilor”, iar omeneste nimeni nu mai poate face aproape nimic ca sa inlature aceasta… doar sa marturiseasca. Insa taina faradelegii se lucreaza neimpiedicat pretutindeni. Iar comunismul este astazi la putere in mod universal, chiar daca in forme deghizate, ca o hidra cu mii de capete ce se afla. Chiar taiandu-se capul lui Voronin, vor rasari alti tirani mai indraciti ca el… Fiindca ceasul lor este 😦

  5. vladp9 spune:

    Parinte, atat spun:

    sa va tina Domnul! de inimi curajoase avem nevoie, care sa graiasca Adevarul

  6. […] Anatemizarea comuniştilor sau cum a ajuns Lenin în calendarul “ortodox” […]

  7. sorana spune:

    Se poate sa gresesc dar cred ca patriarhul Ierusalimului habar nu avea de culoarea politica a lui Voronin. Eu cunosc multi pelerini, mireni si calugari, stareti care au fost primiti de patriarhul Theofilus si carora li s-au oferit daruri sau „atentii” fara sa fi avut merite deosebite.

  8. Canoanele Sinodului al saselea local de la Sardica (343), 13 Sard.
    PEDEPSELE DATE DE UN EPISCOP AU TĂRIE ÎN ÎNTREAGA BISERICĂ
    Episcopul Osiu zise: „Să aprobe toţi şi acestea: Dacă vreun diacon, sau presbiter, sau oricare dintre clerici ar fi excomunicat şi s-ar refugia la alt
    episcop, care-1 cunoaşte şi ştie că s-a dezbinat de comuniunea cu episcopul său, nu trebuie să-i acorde aceluia comuniunea, făcând ocară fratelui său episcop. Iar de ar îndrăzni să facă aceasta, să ştie că, adunându-se episcopii, va fi tras la răspundere”. Zis-au episcopii:
    „Hotărârea aceasta va păstra totdeauna pacea şi va menţine unitatea
    tuturora”.
    12, 13, 16, 32,33 ap.; 5 sin. I ec; 6 Antioh.; 11,29, 133 Cartag.; 1 Sof.

  9. […] mai ridica vocea impotriva marsului triumfator al ‘baietilor buni’. Dimpotriva, sunt aplaudati in cor tocmai de urmasii nevrednici ai celor care, altadata, ii anatemizau si ii blestemau. Apropo de Lenin: cu ce l-a impiedicat pe acesta faptul ca in zorii dictaturii bolsevice controla, […]

  10. […] nu isi mai ridica vocea impotriva marsului triumfator al ‘baietilor buni’. Dimpotriva, sunt aplaudati in cor tocmai de urmasii nevrednici ai celor care, altadata, ii anatemizau si ii blestemau. Apropo de Lenin: cu ce l-a impiedicat pe acesta faptul ca in zorii dictaturii bolsevice controla, […]

  11. gil spune:

    patriarhia ierusalimului nu are nici ea si nici o alta patriarhie legatura cu crestinismul ci cu serghianismul care se va incununa cu ascultarea de antihrist(vezi Cuv Averchie de Jordanvile

Lasă un comentariu