Primul film adevărat despre Revoluţia de la Chişinău

Primii care s-au grăbit să facă un film despre evenimentele de la Chişinău din aprilie 2007 au fost comuniştii. Un film bădăran ca şi comunismul însuşi.

Au urmat alte cîteva filme la comanda opoziţiei, deloc mai bune decît primul, care nu au urmărit decît să dea o replică filmului comunist într-o manieră tot oarecum comunistă. Un fel de “nu-i adevărat că noi sîntem răi şi ei sînt buni, adevărat e că noi sîntem buni şi ei sînt răi”.

Cu alte cuvinte, nici unul din pretinsele documentare despre Revoluţia de la Chişinău nu a urmărit să înţeleagă revolta şi suferinţa poporului, ci toţi au oferit scenarii şi scheme reci şi seci prin care îşi scoteau curată propria cămaşă.

Documentarul de faţă a fost o surpriză plăcută pentru mine, la fel cum, cred, a fost şi va fi pentru zecile de mii de români (dar de ce nu şi ruşi!) basarabeni implicaţi direct sau indirect în Revoluţia Anticomunistă de la Chişinău despre care cred că a avut loc şi şi-a atins scopul – acela de a da jos comunismul – prin jertfa martirilor ucişi fără vină de bestiile comuniste şi prin lacrimile vărsate înaintea lui Dumnezeu de către familiile lor, dar şi a tuturor celor care au plîns şi vor plînge vizionînd acest film plin de compătimire şi dragoste către poporul nostru asuprit, dar demn şi curajos.

Vă îndemn să priviţi filmul Capcana şi să-i pomeniţi de bine pe toţi cei care au trudit la el.

Filmul poate fi descărcat integral de Aici

Reclame

15 Responses to Primul film adevărat despre Revoluţia de la Chişinău

 1. […] cuvintele părintelui Savatie și văzând acest film, revin brusc la vârsta copilăriei mele. Ce straniu. Aceste evenimente, […]

 2. Sergiu spune:

  Sarut maina, Parinte Savatie va respect f.mult si sunt pe aceeasi pozitie cu Sfintia voastra in ceea ce priveste atat comunismul,ecumenismul si restul problemelor actuale. As vrea sa va las o stire pt.Sfintia voastra daca pot sa-i spun asa si de aici o sa intelegeti la fel cum cred si eu ca asa va fi si cu sfarsitul comunismului la noi. O sa va povestesc pe scurt cat de posibil. Eu sunt de origine de langa Chisinau, si acum vreo 4 ani in urma sora mea urma sa se casatoreasca si s-a casatorit de altfel, insa am cunoscut un viitor neam de al ei care mi-a spus ceva interesant.Acest om are in jur de 40 ani si ceva si putin inainte de ’90 a cazut intr-un accident si a facut o gangrena incat medicii i-au spus ca tb sa-i taie piciorul alta solutie nu este.Parintii lui nu au fost de acord si l-au luat pe baiat si l-au dus la un calugar ortodox la sudul Bulgariei, au aflat probabil de undeva ca ar fi deosebit.Acest parinte le-a spus sa le aduca niste pamant dintr-o localitate din apropiere ceea ce au si facut.Astfel el a luat acel pamant, a facut o solutie si i-a pus pe cangrena si in cateva zile rana s-a tamaduit, incat merge si pana azi, sanatos si e bine.Apoi acest parinte se vede ca era om sfant le-a spus urmatoarele: „la scurt timp dupa ’90 va fi razboi intre cele 2 maluri, o sa vina democratii la conducere si apoi o sa vina comunistii,o sa stea 2 mandate jumatate si apoi o sa se intample ceva si o sa plece” si m.mult nu i-a spus nimic si iata imi spunea acest om ca tot ce ce a spus acest calugar s-a intamplat.Deci probabil ca comunistii m.au inca putin, 2 mandate deja le-au avut si acum urmeaza inca jumatate si astfel ei isi traiesc sfarsitul.Nu stiu cum se va sfarsi cu ei, insa stiu sigur ca sfarsitul le e aproape si in toate aceste miscari care au fost se poate vedea un inceput al sfarsitului pt.ei.
  Aceasta am vrut sa va spun, Parinte. Sa avem nadejde la Domnul si sa credem ca sfarsitul comunismului e aproape, si ca m.e nevoie de inca putina rabdare.
  Doamne ajuta.

 3. mihai g spune:

  Ce tineri frumosi! Domnul sa-i miluiasca pentru ca oamenii, pe cat se pare, nu au vrut si nu vor sa-i ajute.

 4. […] Primul film adevărat despre Revoluţia de la Chişinău […]

 5. Mircu Corina spune:

  Durerea semenilor nostri.Unde erau cei care striga in Europa”drepturile omului”;unde era Uniunea Europeana si”democratia”ei care ia atitudine prin cuvantari despre libertate?Unde eram noi romanii,fratii lor de dincolo de”granita”,diplomatii romani si presedintele?Nimic si nimeni.Rusine,am stat cu totii cu capul in nisip si ne-am facut ca lupta nu este a noastra ci a lor.Ne-a oprit indiferenta,lasitatea si tot ce pleaca de aici.Asta arata unde se indreapta omenirea in frute cu Europa care nu vor decat binele lor propriu si sa-i striveasca pe cei ce cauta sa srige ADEVARUL.Domnul sa ne ierte si sa ne miluiasca.

 6. cristian spune:

  Of, of!
  Intrebarea care mi-o pun in acest moment, dupa vizionarea documentarului, este cum sa-mi reprim pornirea de dispret, de manie, de revolta, pentru acest soi de oameni, pentru nedreptatile care se fac… Si normal ca prima data imi vin in minte marturisitorii nostri din temnitele comuniste ale secolului trecut si pilda lor de traire. Dar parca nu pot, nu ma lasa firea sa fiu si sa-i tratez asa cum ne indeamna Hristos si cum au reusit tinerii din anii 50-60, precum Valeriu Gafencu… Inca nu pot…
  Dumnezeu sa ne ajute sa facem sa zicem si sa judecam cu dreptatea lui, nu cu a noastra!
  Oricum, desi stiu ca nu e cea mai buna atitudine, cred ca m-as alatura oricand acestor tineri in lupta lor pentru Dreptate si Adevar!

 7. Saurian spune:

  Acum eu uitându-mă la jertfele acestor tineri m-a făcut să încerc să fiu mai împreună-pătimitor cu aceştia şi în acelaşi timp mi-au dat curaj ca dacă va fi vreodată momentul în care să fie nevoie şi în România ceva de genul acesta să o fac. Dar fereşte-ne Dumnezeule de orice fel de prigoană!

 8. mihai g spune:

  Parinte Savatie, am compus aceasta poezie pe care vreau sa o dedic tutror celor ce au platit cu sange pentru libertatea Basarabiei, cu ocazia evenimentelor din aprilie 2009. Mi-as dori sa pot face mai mult.

  De ieri, de azi, am rasarit in viata
  Asa cum ne-a dat Dumnezeu cel Bun
  Ce viitor frumos aveam cu totii-n fata
  Si ce frumos am fi pasit pe drum.

  Tineri copaci, cu radacini adanci
  Am fi baut din seva celor ce nu pier
  Am fi strapuns pamant si-am fi sapat in stanci
  Si fruntea ne-am fi odihnit pe cer.

  Dar ne-ati ucis, si in picioare ne-ati calcat
  In hauri ale mortii de stanca ne-ati izbit
  Cu barda-n trup de crin ati aruncat
  Tacand ne-am frant, dar nu ne-am indoit.

  Dar va veni si vreme de rasplata
  Cand se va bucura acel ce plange
  Ne vom infatisa curati la judecata
  Caci noi aici am fost spalati in sange.

 9. andrei botezatu spune:

  da unicul material prezentat profesionist.
  cit despre crimele facute ,anume acest singe va elibera basarabia de dracii rosii , caci tinerii si mai mult sint pregatiti ,doar sa mai vina o data momentul , si iatal vine.

 10. kolia spune:

  Buna ziua,prietene…parinte daca asa e mai familiar pentru domnia ta.Itinerariul spiritual pe care l-ai parcurs e mult diferit de al meu,desi „originile” noastre sunt intru-catva asemanatoare. Cunoscandu-va(pe cat posibil)acest itinerariu (aveti si o activitate publica si publicistica totusi)imi rasare o intrebare pe fondul revoltei si disperarii create de evenimentele din jurul nostru,printre care si cele relatate in documentar.Si anume:ati putea domnia voastra sa ma luminati intr-o privinta,care nu ma indoiesc ca aveti un discernamant duhovnicesc mult avansat fata de a unui om obisnuit si sunteti si la curent cu multe subtilitati ale lumii contemporane si imanente(„Audienta la un demon mut”-nu?)…cum se face totusi ca toate atrocitatile si perversiunile sufletesti,chiar daca le drapam intr-o notiune ca „sistem”,”fortele de ordine”,etc.,sunt aplicate fratelui de catre frate(sau cel putin asa sunt prin sange si origine).Bestiile care au maltratat si terorizat acum la Chisinau in beciurile militiei,care au cules de pa strada la intamplare express cu vointa de a baga teroarea in constiinta publica, nu provin si ele(sau cel putin majoritatea)din randurile moldovenilor nostri(macar prezumtiv ai nostri)?Nu au si ei(ele-bestiile)o bunica,un mos la tara,in sat,care isi mai face macar din cand in cand cate o cruce? Nu au crescut si ei alaturi de cei pe care sunt in stare sa-i decimeze,in acelasi mediu,cu aceleasi sensibilitati,cu aceleasi tendinte si aceleasi aspiratii? Deci…nu sunt niste mercenari adusi din Turcia,Israel sau stepele Cazacilor,sau din muntii Afganistanului… ? Unii o fi si ei fosti baieti de la tara care s-au ajuns…sau mai stiu eu cum…Dar totusi originea plamadei trebuie sa fie aceeasi….?Nu inteleg pana aproape de disperare… Si situatia e aplicabila si extrapolabila la multe alte manifestari si situatii umane.Ati putea veni cu un cuvant de lamurire?
  Cu respect, k.

 11. savatie spune:

  kolia,

  am fost preocupat şi eu de această problemă. Nu înţelegeam cum un om, un bărbat şi cu atît mai mult un soldat, poliţist, adică un bărbat antrenat şi, teoretic, un luptător, ar putea bate un copil, un civil neînarmat, neinstruit, leşinat. Şi încă în grup. Şi nevinovat.

  I-am pus această întrebare unui foarte bun prieten de al meu care a făcut parte vreme de 7 ani din Fulger. El mi-a mărturisit că cei din fulger şi alte echipe de intervenţie nu au misiunea să bată, ci doar să intimideze şi să aresteze. Adică loviturile pe care le aplică în timpul arestărilor, a risipirii maselor, sînt mai mult pentru intimidare. După aceea ei îi încarcă şi îi duc la comisariate. Acolo îi preia Securitatea. Şi Securitatea îi bate şi îi omoară aşa cum s-a văzut în aprilie.

  Problema e că Securitatea de asta e Securitatea ca să nu-i mai dai de capăt. Printre uneltele de bătut se numără în special poliţişti drogaţi pentru a nu avea milă. Armata sovietică droga soldaţii din Afganistan pentru a nu avea frică şi milă. În plus, se pare că pentru astfel de misiuni într-adevăr se aduc mercenari din alte părţi, că doar URSS are republici multe. Toţi sînt mascaţi, bat întotdeauna în grup – asta, în caz că moare victimă, să nu o poarte nimeni pe conştiinţă sau toţi împreună, că doar nu se ştie care a dat lovitura decisivă.

  Cam aşa stau lucrurile. Adevăraţii fraţi nu dau în fratele lor, numai dacă sînt născuţi din Voronin şi Greceanaya, sau cei asemenea lor.

 12. Alexandra spune:

  Parca m-am intors cu 20 de ani in urma: Timisoara, Bucuresti 1989….
  Ma doare sufletul pentru cei ramasi in viata, rudele acestor martiri, caci cei morti sunt vii, au luat cununa muceniceasca.
  Ma rog Bunului Dumnezeu sa-i mangaie sufleteste pe parintii, fratii, prietenii lor. Sa le aline durerea.
  Parintele Savatie are dreptate cand spune ca cei care bat sunt drogati.
  Am vazut un documentar cu soldatii americani din Afganistan. Pe langa ca sunt usor drogati in tot timpul cat sunt acolo, atunci cand intra in misiuni pe strazile oraselor asculta in casti muzica rock (satanica)…e destul de usor de inteles ce se intampla.
  Ceea ce este foarte ingrijorator este ca pe fondul saraciei accentuate din ce in ce mai multi sunt atrasi de mirajul inscrierii in armata.
  Asta se intampla peste tot, in toate tarile.
  Pentru o bucata de paine se va ajunge sa se omoare fratii intre ei.
  Doamne iarta-ne pe noi pacatosii…

 13. mitrut spune:

  un film infiorator si trist. seamana cu cele despre 22 decembrie sau despre mineriada de la 11 iunie. un film bine facut, profesionist. felicitari realizatorilor. si Dumnezeu sa apere Moldova!

 14. DocumFest 2009 spune:

  Filmul a castigat premiul III in cadrul festivalului international de film documentar din Timisoara, DocumFest 2009. Festivalul a avut loc in perioada 15-17 Decembrie 2009, la Timisoara. Felicitari !

  Vezi: http://www.documfest.eu/ro/palmares.html

 15. Mihai spune:

  Stie cineva de unde mai poate fi descarcat filmul avand in vedere ca link-ul de aici nu mai este valid?

  Multumesc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: