Mărturisire

Dacă am fi căutat slavă de la oameni, am fi vorbit ceea ce le place oamenilor să audă.

Şi dacă am fi dorit să nu fim vorbiţi de rău, ne-am fi linguşit şi lăudat duşmanii.

Dacă am fi dorit să stăpînim peste mulţimi, cu stăpînire nedreaptă, ne-am fi trădat prietenii.

Şi dacă am fi dorit să fim bogaţi ne-am fi pus în slujba celor care împart bogăţia nedraptă a acestei lumi.

Dumnezeu ne-a dat minte să pricepem şi înţelepciune ca să înţelegem.

Ştim şi vedem prin darul Lui.

Lumina lui Hristos luminează tuturor, dar numai cei cărora le este dat o văd.

Unii şi-au dat viaţa pentru pace, iar alţii, în numele păcii, au ucis.

Nu este cuvînt de apărare pentru cei pe care îi apără Dumnezeu, iar cei ucişi fără de vină sînt ca luminile ce se aprind în întuneric.

Dragostea, fie că strigă, fie că tace, este auzită doar de cei ce iubesc.

14 Responses to Mărturisire

  1. […] Ieromonah Savatie Bastovoi. […]

  2. Vasilica spune:

    Nu pot sa tac ci trebuie sa spun cata bucurie ne dati in suflet parinte prin scrierile sfintiei voastre.Intelept si realist si acest cuvant de mai sus.Dumnezeu sa va dea putere.Doamne ajuta!

  3. cristian spune:

    acum este mai necesar ca oricând sa ne dea Dumnezeu „minte să pricepem şi înţelepciune ca să înţelegem”… avem nevoie foarte mult să „ştim şi să vedem prin darul Lui”
    sa ne dea Domnul si Preasfânta lui Maică har şi ocrotire ca să răzbatem spre Lumina lui Hristos!

  4. † marturisitor ortodox spune:

    Foarte frumos. Domnul sa va binecuvanteze Parinte Savatie.

  5. Bruno spune:

    Bunul Dumnezeu sa va binecuvanteze parinte Savatie.

  6. VladR spune:

    Parinte, sper ca nu sunteti amenintat de nimeni. Dumnezeu sa va tina in paza Sa!

  7. Mirela spune:

    Iubesc cerul! E atat de frumos, de fascinant incat simt ca l-as putea privi o vesnicie! Ma copleseste de-a dreptul!
    Mi se pare ca viata noastra e ca un cer plin de nori de diferite forme, culori si chiar si atunci cand e innorat si pare ca vine potopul, undeva se vede ori o raza de lumina care da o stralucire imateriala ori poti intrezari un norisor de un albastru pur deasupra norilor intunecati, care te face sa exclami cu bucurie:” Da!, acesta este dragostea!”. In timp, cerul porneste sa se transforme, norii cei gri se risipesc usor si norisorul cel azuriu isi arata maretia lui. Incepe sa se limpezeasca si totul sa devina curat, un albastru de diferite tonuri. Soarele face sa sporeasca si mai mult splendoarea cerului, patrunde si amesteca razele in cer realizand un spectacol unic in fiecare clipa! Grandoarea ansamblului de culori si amestecul lor, danseaza intr-o miscare ce iti taie respiratia… tonuri de roscat, violet, azuriu, auriu…lumini amestecate…muzica dumnezeiasca!
    Viata noastra e plina de „nori” care unii vin cu „slava de la oameni”, altii cu „dusmani”, altii cu „tradari”, altii cu „bogatii nedrepte”…, dar Lumina lui Hristos limpezeste si lumineaza cerul vietii noastre prin „norisorul” cel maret, prin dragoste… din dragoste!

  8. primadona25 spune:

    Cred in Dumnezeu si este singurul cu care vorbesc fara frica. Nu m-a tradat niciodata. El este echilibrul meu deplin. Oare noi nu suntem facuti dupa chipul si asemanarea Lui? Ce am pierdut pe drum? Ce am gasit si nu trebuia? Ce am gasit si nu stim de ce?
    Ce stim dar nu ne pasa? Intrebari retorice.
    Sunt multumita ca traiesc in acest spatiu, virtual, pentru ca voi toti ati reaprins in mine flacara. Uitasem ca exista, traiam mic in cotidian, ma pierdusem…

  9. Alter Ego Blog spune:

    Frumoasa marturisire ! Amin !

  10. Liuba spune:

    http://jurnal.md/article/178645/

    „Moldova – teritoriu al dragostei“ a fost sloganul comuniştilor în campania electorală, rezultă din discursul conducătorului comunist Vladimir Voronin, rostit în deschiderea unui concert Zdob & Zdub. Savatie Baştovoi, un ieromonah bloger, fin analist al situaţiei politice din Moldova, a oferit cititorilor săi, între care mă număr şi eu, un fragment inedit ce cuprinde un discurs despre amor al generalului sovietic.

  11. Veronica spune:

    Parinte, mare este dragostea! Fie ca Bunul Dumnezeu sa ne harazeasca si noua aceasta dragoste pura, sa o putem impartasi si celor din jurul nostru ca Mare-i Dumnezeu!
    Bunul Dumnezeu sa va ocroteasca!
    Doamne ajuta!

  12. o pacatoasa spune:

    Binecuvantati, Sfintite Parinte!
    Suntem si cei care va iubim!
    E adevarat ca nu toti ajung pana aici sa va citeasca cuvintele, dar stiu ca cei mai simpli oameni pe care ii cunosc s-ar bucura sa o poata face! Pe acei oameni simpli de la sat, pe batranii care cred curat in Dumnezeu si asculta cuviincios o fata bisericeasca spunand mereu:”sa ne traiti, Parinte!”; pe copiii agatati de poalele bunicii care le spune:”mergi puiule de saruta mana Parintelui” si pe toti cei nemangaiati de bunatatile acestei lumi,pe noi astia laolata, stiu ca tare mult ne-ati bucura asa cum ma bucur si eu acum. Si de asta stiu ca va iubesc, ca va iubim toti.
    Pacat ca ei nu ajung pana la Sfintia-voastra! Pentru ca in simplitate si cuviinciosie de multe ori omul poate fi incurcat de insasi fete bisericesti, in ziua de azi. Am vazut asta, am simtit asta, se intampla asta! Unii pleaca ochii de tot in tarana, se mahnesc si mutesc o vreme in gandurile ametite. Altii din nefericire, trec peste glasul constiintei si incearca sa admita ceea ce li s-a spus. E greu de controlat manipularea la nivelul asta. In sat, si cred ca stiati, e asa ca se voteaza! „Asta-i bun, asa o zis popa”. Ca asa suntem noi, cei de la sat, ce zice preotul ne poate fi lege. Si cum le amestecam pe toate, ne devin legi cele din afara bisericii,si lasam deoparte celelalte. De asta zic ca avem nevoie sa va auzim! Avem nevoie de cuvantarea cea dreapta.
    Marturisirea Sfintiei-voastre in schimb ar trebui sa ne fie rugaciune!
    Binecuvinteaza Doamne pe cel ce a marturisit aceasta si ne ajuta sa marturisim si noi. Amin!
    Binecuvantati si iertati-ma!
    adriana pacatoasa
    ps: Sfintite Parinte! ca intotdeauna am sa adaug ca-i de publicat numai daca zideste, ca de daramat ne daramam si fara ajutor.

Lasă un comentariu