Ieromonahul Petru Pruteanu: „Şi eu sunt anticomunist!”

La data de 7 iulie 2009, în cotidianul „Timpul de dimineaţă” a apărut un articol semnat de Angelina Olaru, intitulat „Mănăstirile în slujba PCRM?”. Mă îndoiesc că cineva se va apuca să scrie vreun răspuns la acest articol. Am zis că eu, ca vieţuitor în una din mănăstirile Moldovei, am dreptul la replică şi trebuie să scriu măcar ceva. Replica mea nu va plăcea nici comuniştilor şi nici „anticomuniştilor”.

Am citit articolul cu atenţie şi am rămas oarecum indignat. Şi eu sunt preot şi călugăr la o Mănăstire din Moldova, dar iată că sunt anticomunist, şi încă unul înverşunat. Anume eu am fost cel care am dat în presă tâmpeniile spuse de Voronin la Mănăstirea Condriţa în vara lui 2007 (cu „Iisus Hristos comunist” etc.). Am făcut-o cu multă demnitate şi sunt gata să suport consecinţele. Foarte mulţi preoţi m-au susţinut şi în primul rând călugării din mănăstirea în care vieţuiesc. Aici la Zăbriceni toţi suntem anticomunişti, pentru că suntem ortodocşi. Comunismul şi Ortodoxia nu se leagă în nici un fel. Dacă cineva ne întreabă – spunem asta fără frică şi respectând limitele creştine, iar dacă nu ne întreabă, ne vedem de viaţa noastră călugărească, fără să facem politică sau propagandă partinică. Nici un cleric, începând de la mitropolit şi episcopi, şi terminând cu ultimul monah din cea mai izolată mănăstire, nu are dreptul să facă propagandă electorală pentru nici unul din partide, nu neapărat cel comunist. Acest lucuru este interzis de rânduielile bisericeşti, iar abaterile trebuie pedepsite. Iată însă că PPCD-iştii au pus chiar în lista lor electorală pe un preot din Mitropolia Basarabiei, ceea ce este interzis în mod expres de o hotărâre a Sinodului Bisericii Ortodoxe Române (de care această Mitropolie ţine).

Pe de altă parte, este bine să se ştie că nu toţi clericii fac campanie procomunistă, ci numai cei fără carte sau care au fost cumpăraţi de Voronin şi agenţii lui. Trebuie să fii prost ca să susţii comunismul din dragoste; prin urmare, cei care-l susţin o fac doar din interes. La Mănăstirea Hâncu, despre care se scrie în articol, sunt ţinuţi doar călugări şi maici foarte slabi pregătiţi. Majoritatea maicilor cu facultate au fost determinate să plece. Mai mult decât atât, deşi s-au făcut numeroase sesizări la Patriarhia Moscovei (de care cei de la Hâncu chipurile ascultă), acolo se practică diferite lucruri neadmise de Biserica Ortodoxă. Situaţii asemănătoare avem şi în alte mănăstiri, dar chiar şi aşa, jurnaliştii nu au niciun drept să generalizeze în această privinţă.

Un alt aspect nereuşit al articolului este faptul că se dau exemple doar despre preoţi anticomunişti din România, de care mulţi clerici necărturari din Moldova nici nu au auzit – ceea ce diminuează din efectul mesajului; iar exemplul cu papa Ioan Paul al II-lea chiar că nu se înscrie în peisaj. Trebuia însă se spună despre cei 46 de preoţi BASARABENI care au fost ucişi de regimul comunist în anii 1944-1956. De asemenea trebuie să se spună foarte clar că Sf. Patriarh Tihon al Moscovei, omorât de comunşti în 1925 şi canonizat de Biserica Rusă, a anatemizat (blestemat) comunismul, iar această anatemă nu a fost anulată de nimeni niciodată.

Un ultim aspect pe care vreau să-l scot în evidenţă este că odată cu critica comunismului, apre şi întrebarea cine va veni în locul acestora? Listele PDM, AMN şi PLDM sunt pline de masoni şi sectari. Prea puţini din cei care candidează pe listele vreunui partid poate fi numit creştin, majoritatea doar speculând cu elementul religios, în special cu cel ortodox. Biserica nu trebuie să admită aşa ceva şi este datoare să se ţină echidistantă.

Prim urmare, problema abordată în articolul dat e mult mai profundă şi nu se poate reduce la o simplă critică faţă de una din mănăstirile Moldovei. Ar fi bine ca redacţia „Timpului” să-şi ceară scuze în mod public pentru acuza prea generală faţă de mănăstirile din Moldova. Ea nu-i priveşte pe foarte mulţi preoţi şi călugări din Moldova, care au totuşi o orientare duhovnicească sănătoasă şi care-şi onorează cu cinste slujirea lor.

P.S. Celor de la Hâncu vreau să le spun că nu Europa şi stilul nou sunt pericolul pentru noi, ci incultura şi imoralitatea poporului nostru, care nu are nici un fel de identitate şi nu ştie să-şi păstreze nici cele mai elementare valori. Am fost sute de ani cotropiţi de turci şi nici până astăzi în R. Moldova nu este nicio moschee, pentru că strămoşii noştri aveau o identitate şi ştiau să şi-o păstreze. Deci problema e în noi şi în politicenii care-i naştem, îi curtăm şi, până la urmă, îi merităm.

Să-i învăţăm pe oameni să-şi schimbe viaţa şi atunci vom rezista la tot ce ne poate vătăma, dar să nu-i amăgim cu practici exorciste, speriindu-i pe toţi că au demoni. Pseudo-duhovnicii de la Hâncu, Saharna şi de pe unde mai sunt ei, trebuie să-i cheme la „şedinţele lor duhovniceşti” pe cei de pe listele electorale. Din ei să scoată dracii şi pe ei să-i scurgă de bani, iar pe oameni simpli să-i lese în pace, că ei au mai multă credinţă decât noi…

Sursa: PREDANIE

13 Responses to Ieromonahul Petru Pruteanu: „Şi eu sunt anticomunist!”

 1. Mirela spune:

  Da’ ce transant e parintele! Ce drag mi-e! M-a uns la suflet articolul!
  „Pseudo-duhovnicii de la Hâncu, Saharna şi de pe unde mai sunt ei, trebuie să-i cheme la „şedinţele lor duhovniceşti” pe cei de pe listele electorale. Din ei să scoată dracii şi pe ei să-i scurgă de bani, iar pe oameni simpli să-i lese în pace, că ei au mai multă credinţă decât noi…” Ar trebui sa se faca exorcizari la taaaaareeee multi capi, poate asa am simti si noi ca avem conducatori cu frica de Dumnezeu!
  Mult bine faceti parinte Savatie, ca dati insufletire si treziti constiintele prin ceea ce faceti! Domnul sa va rasplateasca!
  Cu bucurie il felicit pe parintele, ieromonahul Petru Pruteanu pentru curaj! Doamne ajuta!

 2. Mihaï spune:

  Doamne ajută spre lămurirea minţilor noastre!

  Părinte Savatie, eu văd diferenţe între sistem, oameni şi faptele lor.
  Greşeala în care cade redacţia Timpului este că pune accent pe sistem, nu pe oameni.

  Exemple
  1.
  Dumnezeu prin Moise a condamnat sistemul sclavagist de dictatură monarhică despotică?
  sau
  a condamnat responsabilii pentru viaţa grea a fiilor lui Israel?
  2.
  Ultimele dumneavoastră articole s-au concentrat pe responsabilii alături de Voronin, nu pe sistem.

  Vă rog să mă iertaţi.

 3. SERGE spune:

  Am citit cu atentie si deosebita placere acest articol…Il cunosc personal pe parintele, ieromonah Petru Pruteanu. Stramosii nostri au crezut in Dumnezeu si din aceasta cauza, mosulmanii nu au reusit sa ridice moschei…In ziua de azi, noi basarabenii credem in bani…

 4. altfel spune:

  si cum se impaca ortodoxia cu liberalismul?

 5. Veronica spune:

  Doamne ajuta!
  Parinte, sper din toata inima ca tot Clerul Bisericesc din Moldova sa fie asa rivnitori ca Sfintia Voastra si sa aiba aceasta atitudine neclintita fata de comunism, politica, de tot ce ne indeparteaza de Dumnezeu!
  Sper ca si Clerul Bisericesc din Romania sa nu se lase tirit in mocirla ecumenismului!
  Hristos in mijlocul nostru!

 6. Vasili spune:

  Autorul pare foarte chitit pe imposibila simbioza comunism religie sau daca vreti si mai precis ortodoxie -comunism.Totusi dupa umila mea parere ceea ce se revendica a fi ortodoxie in Romania este cel putin ingrijorator si dezamagitor.Vreau sa va reamintesc ceva fapte.Slaba aproape inexistenta reactie de compasiune fata de sirbi in 1999.Zic macar compasiune pentru ca nici nu ma asteptam sa mearga Teoctist sau altul la Belgrad.Asta odata.Lipsa de reactie sau prea slaba impotrivira la dezincriminarea homosexuaitatii . Dar ceea ce a fost pentru mine o capodopera a uriciunilor a fost neimpotrivirea BOR la tirirea noastra in o asociatie absolut satanista NATO.Mai mult …O FATA BISERICEASCA A ASISTAT LA INALTAREA DRAPELULUI NATOIST LA BUCURESTI.Asa ca din asta nu am mai putut sa imi revin din uimirea asta .Nu m-am mai mirat ca BOR nu a avut nici o reactie de impotrivire la tirirea noatra in UE.Asa ca cele sfinte daca nu merg cu comunismul ,logic,nu merg cu orice politician de orice orientare.Ceea ce se intimpla acum in Romania din partea BOR personal ma inmarmureste.Presedintele face sau incearca sa convinga Biserica de faptul ca exista un parteneriat intre ea si Stat.Si in virtutea acestui parteneriat sa isi aduca contributia la constientizarea mai puternica a romanitatii si valorilor UE de catre cetatenii din jurul Romaniei.Mie mi se pare foarte nepotrivit …dar avind in vedere …extravagantele BOR …ce mai conteaza cum imi pare mie.

 7. Preot Andrei Rusu spune:

  Parinte prietene, desi am vazut si eu articolul din timpul, nu am gindit ca ar fi necesara o replica. In schimb, Sfintia ta a facut-o, pt care te apreciez foarte mult. Si daca-mi permiti, subsemnez si eu la toate cele scrise de tine. Sunt crestin ortodox, deci anticomunist. Hristos in mijlocul nostru!

 8. Mariana V. spune:

  Hristos in mijlocul nostru! Sa IL DORIM NEINCETAT…sa ne unim in Sfanta Rugaciune si tot ceea ce se spune, tot ceea ce se face spre distrugere Bunul nostru Dumnezeu va schimba in bine – intotdeauna a facut-o! Sa IL CAUTAM PE EL – IUBIREA –
  din toata inima si totul ne va ajuta sa ne smerim, sa il iubim pe aproapele si sa iubim!
  Suntem crestini ortodocsi si dorim sa ne bucuram neincetat, sa ne rugam neincetat! Hristos in mijlocul nostru!

  Dumnezeu este IUBIRE
  Uimitoare IUBIRE
  Minunata IUBIRE
  Neincetat
  EL ne iubeste…sa
  Zorim catre
  EL
  Uitand orice rau

  Existam ca
  Sa IL cautam pe
  Tatal Nostru
  EL este

  Iubire…sa ne
  Unim
  Binecuvantand
  Iubind
  Rugandu-ne
  EL ESTE IUBIRE.

 9. cernavodean spune:

  Pt. Vasili
  O Vasili nu iti mai da tu cu parerea despre Biserica Ortodoxa Romana… Nu cred ca esti indeajuns de vrednic sa critici actiunile unei Biserici, oricare ar fi ea. Cu atat mai putin Biserica Romaneasca cand te intitulezi „Vasili”… La fel, nu mai stabili tu ce organizatie politica este sau nu satanica si nu mai poza in cunoscatorul adevarurilor supreme pentru ca esti atins de pacatul trufiei.

 10. florin spune:

  Sf Ioan Iacob despre comunism si curajul credintei:
  ––––––––––––––-

  În Ţara Mucenicilor de azi, o femeie ruşinează
  pe organele întunericului de la Miazănoapte

  În vremea revoluţiei din Rusia, când vrăjmaşii credinţei erau mai sălbatici decât fiarele împotriva celor sfinte, atunci când era oprit cu pedeapsă de moarte ca nimeni să nu poarte sfânta Cruce la gât, a avut loc următoarea întâmplare, pe care mi-a povestit-o un preot care a fost de faţă.

  În zilele acelea de groază şi de sălbăticie nemaipomenită mergea cu trenul spre oraşul Tiraspol o femeie evlavioasă.

  Cu toată ameninţarea bolşevicilor şi cu toată grozăvia pedepselor care aştepta pe cei nesupuşi ordinelor, evlavioasa femeie nu s-a sfiit nicidecum de legea stăpânirii, ci purta totdeauna o Cruce mare de aur, la gât.

  Aceasta era arma şi acoperământul şi mângâierea ei. Era mai bucuroasă să moară, decât să lepede semnul cel de mântuire. Dar săraca fiind obosită din cauza grozăveniilor din vremea nopţii, a adormit în tren.

  În vremea asta un mare pungaş, care sta aproape, i-a scos încetişor Crucea care se zărea de sub haină, fără să simtă femeia.

  Când s-a trezit ea din somn, prima ei grijă a fost să caute Crucea la gât.

  Văzând că lipseşte, a început să plângă şi să întrebe cine i-a luat Crucea. Neaflându-se hoţul, ea a tras semnalul de alarmă.

  Numaidecât a venit conductorul întrebând cine a tras alarma şi ce s-a întâmplat?

  Atunci femeia, fără cea mai mică sfială a declarat că i s-a furat Crucea de aur pe care o purta la gâţ. Conductorul a rămas uimit şi nu ştia ce să creadă. În vremea aceea nu mai îndrăznea cineva să poarte la el lucruri sfinte şi mai ales să reclame că a pierdut o Cruce.

  După puţină gândire funcţionarul a zis către femeie, în auzul tuturor:

  “Dacă tu, în vremea asta de groază îndrăzneşti să porţi cruce la gât şi nu te sfieşti ca să reclami pierderea ei, pentru curajul tău se cuvine să opresc trenul şi, făcând percheziţie, să-ţi caut Crucea pe care o cinsteşti atât de mult”.

  Şi în adevăr a oprit trenul şi făcându-se cercetare a aflat şi i-a dat înapoi femeii cinstita ei Cruce.

  Iată o pildă de bărbăţie care ne învaţă cât poate curajul credinţei. Ruşine să le fie celor care în vremuri de pace nu îndrăznesc a-şi face semnul Crucii în faţa boierilor şi nu mărturisesc credinţa lor la vreme de întrebare.

  tot textul la http://sfioaniacobhozevitul.iblog.my/partea2_cuprins/p2_010_curajul_credintei/

 11. † marturisitor ortodox spune:

  @ Florin

  Foarte frumoasa relatare frate Florin. Sa ne intareasca si pe noi Bunul Dumnezeu sa putem si noi, ca acea femeie, sa purtam crucea in inimile noastre pana la moarte. As vrea sa postez si eu o relatare frumoasa a unui sfant atat de drag, Sf. Nicolaie Velimiorovici:

  Unui slavofil, despre foametea din “Rai”
  (Scrisoarea a 167-a)

  Vă miraţi de foametea înspăimântătoare care domneşte în Rusia de acum- aşa o foamete că până şi în săraca Austrie oamenii milostivi strâng pomană pentru pâinea Rusiei flămânde!

  Cum de nu este pâine în Rusia atee, unde pâinea trupească a fost înalţată ca dumnezeire mai presus de orice dumnezeire şi unde totul este jertfit doar trupului şi pâinii pentru trup?

  Iată, ateii ruşi au jertfit pâinii şi pe Dumnezeu şi pe Hristosul lui Dumnezeu, şi Biserica, şi orice credinţă, şi sufletul, şi împărăţia cerurilor, şi zece mii de biserici şi mănăstiri, şi o sută de mii de preoţi, monahi şi monahii şi milioane de oameni din clasa aristocratica şi din cea de mijloc! Tot ce nu era îngăduit a se jertfi pâinii a fost jertfit: tot ce putea fi prefăcut în pâine a fost prefăcut, şi totuşi pâine nu-i!

  O ţară cât un continent, de la Polonia până la Japonia a fost trasformată în fabrică de pâine- şi pâine nu este.Puterea a 100 de milioane de oameni a fost silită să muncească neîncetat spre a produce pâine- şi pâine nu este.

  Toata inteligenţa omeneească, animalele de tracţiune, toate maşinile de oţel au lucrat cu încordare pentru a scoate din pământ această cenuşă care se cheamă pâine ca să umple cu ea pântecele oamenilor- şi totuşi pântecele oamenilor cântă jalnicul cântec al foametei şi pustietăţii. Ce înseamnă aceasta? Înseamnă că nu oamenii sunt stăpânii pâinii, ci Făcătorul lumii.Înseamnă că sunt adevărate spusele lui Hristos că Făcătorul le dă oamenilor pâine cu prisosinţă când pâinea este cerută de la El nu ca lucru de primă însemnătate; ci ca unul de mâna a doua.

  Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi celelalte se vor adăuga vouă.Aşa le-a poruncit oamenilor Stăpânul duhului şi Stăpânul pâinii.

  Când animalele caută pâinea ca pe primul şi cel mai însemnat lucru, li se dă- fiindcă sunt animale. Când oamenii caută pâinea ca pe primul şi cel mai însemnat lucru, nu li se dă, ca să realizeze că sunt oameni, nu animale.

  La ce bun să ari cu tractoare şi să semeni din avioane, dacă soarele şi norii sunt în mâinile altuia? Cu adevărat, ce folos să ari şi să însămânţezi o lume uriaşă în 6 zile, dacă omul nu are stăpânire să poruncească seminţei să încolţească, nici pământului să o răsară, nici viermilor să n-o mănânce, nici soarelui să n-o ardă, nici norului să o adape, nici apei să n-o înnece?

  Rusia e o ţară bogată, însă Egiptul e şi mai bogat. Şi totuşi, în Egiptul cel bogat pe oameni i-a chinuit foametea vreme de 7 ani. De ce? Nu pentru lenevia şi nepriceperea oamenilor- departe de asta, oamenii au ştiut dintotdeauna să lucreze bine pământul- ci pentru împotrivirea lui Faraon faţă de Cel Preaînalt, care ţine în a Sa stăpânire şi pământul, şi soarele, şi ploaia, şi sămânţa, şi viermii, şi toate gângăniile.

  În vremea aceea, un om temător de Dumnezeu, Iosif, a mântuit Egitul de pieirea deplină prin înfometare. Şi mântuirea fraţilor noştri din Rusia nu stă în oţel, nici în bani, nici în vreo stratagemă sau în vreun aparat omenesc, ci numai şi numai în Dumnezeu.
  Iar această mântuire o va trimite Cel Preaînalt numai prin acei oameni şi pentru acei oameni care se vor teme de Dânsul.

 12. Vasili spune:

  Cernavoda…cum iti suna ?Cernavodene…Nu iti place Vasili?Sa nu imi dau cu parerea ca nu am dreptul pentru ca nu ma cheama Vasile sau John ?NATO nu sint satanisti?Au bombardat serbii pravoslavnici in Ziua de Paste.Pesemne ca asta nu ti-a captat atentia.Daca sirbii nu ti-au captat atentia nu vad de ce ti am captat-o eu.Doar ca ma cheama Vasili?Si nu cunosc adevarurile supreme .Cunosc doara ce am vazut si auzit 78 de zile si nopti in anul 1999.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: