O nouă revoluţie comunistă, la Iaşi

Cîteva săptămîni în urmă am scris un articol care i-a provocat pe mulţi. Articolul se chema De ce ruşii îşi canonizează sfinţii, iar românii nu şi făcea cunoscut faptul că Biserica Rusă a canonizat în ultimii ani peste 1700 de martiri ucişi de regimul totalitar comunist-ateu. Mai spuneam că în România, unde au existat multe mii de martiri în aceeaşi perioadă, canonizarea lor este imposibilă. Motivul principal, după umila mea părere, este legea legată de Holocaust votată în 2002, prin care martirii români nu doar că nu pot fi declaraţi sfinţi, ci sînt declaraţi criminali de război. Mi se pare că această lege, care învinuieşte România, după ce aceasta a scăpat judecăţii de la Nurenberg, face imposibilă cinstirea memoriei creştinilor care au pătimit în închisorile comuniste.

Acum aflu că o acţiune culturală care presupune expunerea unor materiale din dosarele a şase foşti deţinuţi politici români, iniţiată de Asociaţia „Rost” şi CNSAS, a fost închisă prematur, interzicîndu-i-se traseul pe care ar fi trebuit să-l urmeze conform programului. Printre cei care au făcut presiuni pentru a bloca expoziţia se numără şi directorul executiv al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România.

Domnul Claudiu Târziu, preşedintele Asociaţiei Rost, exprimîndu-şi stupoarea în faţa acestui abuz, afirmă într-un comunicat că „expoziţia nu cade sub incidenţa unei legi”. Se pare însă că îndrăzneala celor care au acţionat ca nişte miliţieni stalinişti se trage tocmai din legea pomenită. Aşteptăm procesul de judecată anunţat de Claudiu Târziu care, chiar dacă nu va aduce un cîştig de cauză, va descoperi dedesubturile acestei legi nedrepte şi ne va învăţa felul în care poate fi ea folosită împotriva martirilor creştini români.

Poate că Statul Român ar trebui să adopte şi o lege prin care să declare regimul comunist un regim criminal, iar pe toţi cei care îşi însuşesc un demers public aidoma celui comunist-ateu, inclusiv atacurile verbale şi de orice fel la adresa creştinilor (care au pătimit cel mai mult de pe urma comuniştilor), să fie urmăriţi penal, ca nişte urmaşi ideologici ai unui regim criminal? Nici n-ar fi mult de muncă, doar înlocuiţi în legea despre Holocaust cuvintele cheie.

Mai jos fac public comunicatul Domnului Claudiu Târziu,
preşedintele Asociaţiei Rost

Premiera in România: o actiune culturala este interzisa pe motive politice. Se întâmpla la Iasi, acolo unde s-a putut juca o piesa ca „Evanghelistii” a Alinei Mungiu-Pippidi – în care este jignita sensibilitatea religioasa a crestinilor –, dar unde nu pot fi evocate sase mari figuri ale rezistentei anticomuniste prin credinta. Responsabili directi sunt Dorin Dobrincu, seful Arhivelor Nationale, Alexandru Florian, directorul executiv al Institutului National pentru Studierea Holocaustului din România, si Virgil Târau, vicepresedinte al Colegiului CNSAS.

De retinut ca expozitia nu cade sub incidenta nici unei legi si ca numele carora le este dedicata figureaza în Martirologiul întocmit de Bisericile crestine din România si în Raportul Tismaneanu: Parintele Arsenie Boca (supranumit „Sfântul Ardealului”), Parintele Arsenie Papacioc, Parintele Daniil Teodorescu (pseudonim literar Sandu Tudor), Parintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa, Valeriu Gafencu (cunoscut ca „Sfântul Închisorilor”) si Ioan Ianolide, toti fosti detinuti politici. Gafencu si Sandu Tudor au murit în închisoare.

Numele lor sunt acum prigonite din nou, de aceasta data într-un regim care se pretinde democratic, la initiativa unor oameni pusi în functii de catre partide care, formal, condamna comunismul: PNL, respectiv PD-L.

De la interzicerea unei expozitii pâna la arderea în pietele publice a cartilor unor autori considerati indezirabili nu mai este decât un pas. Iata cum o mâna de istorici si de politruci, plasati în functii-cheie în câteva dintre institutiile statului român, (re)înfiinteaza Ministerul orwellian al Adevarului.

Expozitia itineranta „Destine de martiri”, realizata de Muzeul Judetean Ialomita, CNSAS si Asociatia ROST, este închisa în urma acuzatiilor de „propaganda legionara” aduse manifestarii, în „Ziarul de Iasi”, de catre Dorin Dobrincu si dl Alexandru Florian. Amândoi au comentat public, în termeni ideologici, deschiderea expozitiei la Iasi – unde a ajuns dupa ce a fost vernisata la Slobozia si Vaslui – fara sa o fi vazut. Pe scurt, cei doi au declarat ca o astfel de expozitie „face imagine” unor legionari si, prin urmare, este antidemocratica. „Ziarul de Iasi” ne-a refuzat dreptul la replica în care lamuream situatia.

Din informatiile noastre, cei doi au facut presiuni asupra CNSAS sa se retraga din proiectul expozitiei, cu toate cele 120 de documente si fotografii pe care le-a furnizat. Prin grija lui Virgila Târau, Colegiul CNSAS a anulat vineri, 22 august a.c., colaborarea cu Muzeul Judetean Ialomita. Fara contributia CNSAS, expozitia devine inconsistenta si va fi închisa, desi era programata sa mai ajunga în câteva orase din tara.

Acest eveniment ridica, între altele, si întrebarea: pâna unde poate dispune CNSAS de documentele pe care le detine în arhvele sale? CNSAS este doar un depozitar sau un „autor” al acestor documente si se prevaleaza de dreptul sau discretionar de autor?

Pentru prejudiciul de imagine provocat organizatiei noastre, Asociatia ROST îi va actiona în judecata pe Dorin Dobrincu si Alexandru Florian. Iar împotriva lui Virgil Târau, Asociatia ROST va face plângere pentru abuz în functie.

Claudiu Târziu
presedintele Asociatiei ROST

14 Responses to O nouă revoluţie comunistă, la Iaşi

  1. […] Vezi si P. Savatie Bastovoi: O nouă revoluţie comunistă, la Iaşi […]

  2. vlad spune:

    din cate stiu eu comunismul a fost condamnat public printr-o lege si scos inafara legalitatii

  3. savatie spune:

    A fost condamnat comunismul, fără o condamnare a principiilor şi a discursului de tip comunist (aşa cum s-a procedat în cazul condamnării vinovaţilor de crime împotriva evreilor, unde au fost interzise expresii, semne şi tipul de discurs). În aceste condiţii, ateismul comunist dăinuie în continuare în România, schimbîndu-şi doar numele istoric.

  4. petru spune:

    Ar fi interesanta parerea unui jurist in privinta acestui context.
    Dupa parerea mea (de ne-jurist, dar cu ceva experienta in zona), ordonanta de urgenta privitoare la simbolurile fasciste, rasiste, holocaust, … (OUG nr. 31/2002, modificata de Legea nr. 107/2006) sufera de doua defecte majore:

    1/ Este neconstitutionala, pentru ca nu se incadreaza in art. 53 din constitutie, care prevede unicele situatii in care libertatea de expresie poate fi ingradita, si anume: „apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.”
    Dupa cum sugereaza spiritul acestui alineat (1) si dupa cum este intarit de alineatul urmator de la acelasi articol, restrangerea libertatii de expresie trebuie sa fie asociata cu o situatie / eveniment exceptional, de tipul celor de mai sus, si deci este o masura obligatoriu limitata in timp, ceea ce nu este cazul in contextul respectivei ordonante de urgenta.
    In plus, nu vad de ce, de exemplu, afisarea unuia dintre simbolurile interzise de aceasta OUG poate contraveni securitatii nationale sau ordinii publice (acestea fiind singurele situatii din cele de mai sus in care s-ar putea incadra afisarea unui simbol).

    2/ Este inaplicabila, pentru ca nu exista nicaieri in lege definitia respectivelor notiuni, cum ar fi de exemplu „nationalismul extremist” (sau cel putin eu unul nu am gasit).

  5. Preacuvioase Parinte Savatie,

    Va multumim pentru sustinere, cu atit mai mult cu cit stiu ca n-o faceti din „nationalism”, ci din credinta si din spirit de dreptate.
    Cit priveste ordonanta devenita lege, la care va referiti, n-are nici un amestec in chestiune. Oamenii aceia n-au fost condamnati pt crime de razboi sau pt crime impotriva umanitatii, iar Miscarea Legionara n-a fost judecata de Tribunalul de la Nurenberg, ca sa spuna cineva ca toti membrii ei ar cadea sub incidenta legii.
    Legea e proasta si nedreapta din multe motive, dar nu-i condamna chiar pe toti de-a valma.

    Doamne-ajuta!

  6. Radu Neuman spune:

    Multumesc inca o data parinte. Tardiva reactia domniilor lor. Pacat!

  7. […] O nouă revoluţie comunistă, la Iaşi Izgoniţi demonul muţeniei din inimile voastre! Un interviu “bine scris” cu mitropolitul Petru al Basarabiei […]

  8. […] aceeasi tema: – O noua revolutie comunista la Iasi – parintele Savatie Bastovoi – onorabilii stampilatori sint chemati in instanta […]

  9. […] aceeasi tema: – Sfintul Ardealului” si Parintele Calciu – din nou interzisi! – O noua revolutie comunista la Iasi – parintele Savatie Bastovoi – onorabilii stampilatori sint chemati in instanta […]

  10. Costel Condurache spune:

    Parinte Savatie, blagosloiviti!
    Motivul „interzicerii” este pentru ca expozitia „face imgine unor legionari”. Asta e pozitia, chiar daca gresita, a celor care nu sunt de acord cu Legiunea. Tot o pozitie gresita au si cei ce se „dezic” de Legiune, crezand ca vor schimba astfel imagine… Suntem in fata confruntarii dintre doua pozitii gresite. Singura pozitie negresita este cea de a sprijini Legiunea – daca esti crestin si daca esti roman, daca nu esti las sau chiar tradator.
    Pe plan international Legiunea nu a fost inculpata, macar, in procesul de la Nurnberg. Asa ca nu poate fi acuzata ca entitate.
    Dumnezeu sa ii lumineze pe romanii care nu inteleg destinul neamului din care fac (?!) parte. Si pe cei care nu-si implinesc menirea in cadrul neamului lor, dupa legile dumnezeirii.
    Hristos in mijlocul nostru,
    Costel Condurache
    PS Am lucrat la Gazeta de Vest (Timisoara) si ne-am cunoscut la Gabi M.

  11. joseph spune:

    parinte savatie,ma bucur nespus sa vad ca aparati adevarul mereu,desi unele afirmatii de-ale sfintiei-voastre [mai ales cele referitoare la evrei] sigur deranjeaza pe multi…
    am gasit pe net acea absurda ordonanta de urgenta nr 31/2002 care sanctioneaza penal promovarea cultului unei persoane vinovate de savirsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii”, cu inchisoarea de la trei luni la trei ani si interzicerea unor drepturi.
    ceea ce nu inteleg eu e urmatorul lucru: unde e legatura dintre acesti martiri necanonizati inca [in marea lor majoritatea legionari,intr-adevar] si persoanele condamnate in acesta lege,adica cele care au savarsit infractiuni impotriva pacii? valeriu gafencu,ianolide,parintele calciu si ceilalti sunt considerati criminali?! iar eu,daca promovez cultul unuia dintre ei,sunt pasibil de condamnare?!
    eu oricum ii cinstesc pe toti ca pe niste sfinti,incepand cu Corneliu Zelea Codreanu,Ilie Lacatusu,Valeriu Gafencu,M.Vulcanescu,Radu Gyr si terminand cu TOTI cei care si-au dat viata pentru o Românie crestina si pentru credinta lor in Hristos! Dumnezeu sa le primeasca rugaciunile pentru neamul acesta romanesc!

  12. P-AOLO,S spune:

    dincolo de polemici,un lucru este sigur:fiecare este liber sa se exprime liber in aceasta tara .indiferent de coloratura politica si inclinatiile artistice,toti avem dreptul constitutional de a avea pareri personale.in cele ce urmeaza am sa fac o observatie paradoxala,si nu stiu daca pina acum,cineva a sesizat ceea ce voi spune eu acum:din 1947 si pina in dec. ’89,”luminatii” care ne-au condus spre idealurile comuniste,cei care in incultura lor au pus la pamint mii de biserici,distrugind ceea ce le mai ramasese bietilor romani,credinta in Dumnezeu,ei bine,daca ei ne-au fortat sa renuntam la religie(si urmeaza paradoxul),din ’89 incoace, parca se forteaza,dar in sens invers,revenirea la aceste valori.sint de acord cu valorile crestine,in totalitatea lor,dar citeva generatii,cam din ’50 incoace au fost sechelizate fizic si mental,aceleasi generatii care acum ,incearca sa revina la credinta divina,dar cam cu forta.cred ca incet,incet ne vom reveni si noi dar sa nu se lase impresia ca sintem obligati,ca inainte:fortat sa renuntam si fortat sa revenim.este o parere personala.sint de acord sa se construiasca lacasuri de cult,ptr.toate confesiunile,fiecare sa creada in ce vrea el,deuarece in final exista un singur DUMNEZEU ptr.toti indiferent cum il denumesc fiecare confesiune.principalul este sa nu ne pierdem increderea in EL,sa fim mai buni cu cei napastuiti de boala si saracie,in fine sa ne schimbam mentalitatea greu incercata de comunistii ateisti,ptr. ca ei nu au fost fiinte .

  13. […] -Cenzura si crima in Romania – Sfintul Ardealului” si Parintele Calciu – din nou interzisi! – O noua revolutie comunista la Iasi – parintele Savatie Bastovoi – onorabilii stampilatori sint chemati in […]

Lasă un comentariu