Împărăteasa lumii

Ieromonah Savatie Baştovoi: ÎMPĂRĂTEASA LUMII, lemn de nuc.

9 Responses to Împărăteasa lumii

 1. Victoria spune:

  Daca am privi mai mult icoanele ele ne-ar vorbi,ne-ar spune la ceas de rugaciune taina lor.Maica Domnului ne vorbeste din orice icoana ,numai noi nu avem ureche de auzit.

 2. Vladimir B. spune:

  …In aceasta imagine e vorba despre altceva.

 3. mihailt spune:

  Sectarii infiltrati in BOR – ma refer la AIDROM si World Vision infiintate si sustinute de sectarii evanghelisti – o hulesc pe Maica Domnului si nu o mai numesc „Nascatoare de Dumnezeu” sau Maica Domnului ci pur si simplu Fecioara Maria.
  IPS Andrei , IPS Laurentiu , PF Daniel au luat parte la festivalul de la Sibiu ecumenist sponsorizat sa vezi chestie ! de World Vision si nu protestat impotriva hulirii vineri , 8 septembrie 2007 a Maicii Domnului cand Dansa a fost numita simplu in programul adunarii „Fecioara Maria”! Si nu macar Preasfanta Fecioara Maria cum ar fi fost mai canonic si mai ortodox!
  Caci curat canonic ar fi fost Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu si pururea fecioara Maria!
  Credinciosi ortodocsi nu se cuvine sa urmeze sectarismului in floare si sa o numeasca Maica Domnului asa cum e incetatenit la romani.

  http://www.crestinism-ortodox.ro/html/03/3k_maica_domnului.html
  „Numele propriu-zis al Fecioarei Maria, inscris pe icoane cu initialele MR-THU, este ( )-Mater Domini – Maica Domnului (Lc. 1, 43). Titlul
  ( ) – a fost adoptat de catre al III-lea Sinod ecumenic (Efes, 431), impotriva ereziei lui Nestorie, ca o dezvoltare a invataturii ortodoxe despre unirea celor doua firi in Iisus Hristos, dar Biserica nu le-a introdus in crez.

  Vedetzi in icoana postata de parintele Savatie literele alea grecesti mari de la stanga si de la dreapta care asta inseamna prescurtat – Maica Domnului.

 4. vlad spune:

  Pt Mihalt,

  iti inteleg perfect mahnirea, numai ca nici nu putem pretinde atata spirit ortodox (sau traire ortodoxa, daca vrei) de la niste NEortodocsi. Vreau sa spun ca daca ar fi sa-i luam la bani marunti pe toti cei ce populeaza lumea asta, nu stiu cati am gasi traitori ortodocsi in toate. Mai mult, ma tem ca nici noi nu am iesi pe deplin ortodocsi. Atunci cu atat mai mult nu putem sa le sarim in cap Neortodocsilor. Nu cunosc evenimentul la care te referi, dar catavreme au numit-o Fecioara tot e bine. Protestantii nici macar aceasta calitate nu i-o recunosc. Si sa nu uitam ca aceasta calitate a fost respectata de Insusi Duhul.
  Poate ne lamureste mai bine Parintele, daca se afla sau nu o eroare in faptul ca nu au precizat si ”Nascatoare de Dumnezeu”. Eu ma gandesc ca din moment ce au numit-o Fecioara, nu exista nicio neregula. Era limpede ca Fecioara este Maica Domnului. Doar Maica Domnului putea da nastere, pastrandu-si neprihanirea trupeasca, iar Cel nascut de Fecioara nu poate fi decat Insusi Domnul. Eu nu vad atacate aici nici calitate de Maica a Domnului, nici dumnezeirea Celui nascut, doar pentru ca nu s-a precizat ”Maica”. Parinte, lamuriti-ne, va rugam. S-ar putea sa bat eu campii din prea putina cunostinta. Cei de la evenimentul cu pricina nu puteau fi protestanti, nu?

 5. ionut spune:

  icoana unui timp de gând
  şi Maica Precurată,
  la noi în casă-n taină stând,
  acum şi-atunci odată…
  şi un ştergar mânjit de flori,
  şi inima ţesută,
  şi zâmbetu-i fără culori…
  durerea ei pierdută…
  şi două lacrime însemn,
  pe ceriul pietrei seara,
  icoana Maicii e de lemn…
  şi Dorul… Primăvara…

 6. Vladimir B. spune:

  Se face prea multă „filosofie” dintr’o imagine! Aici lucrurile nu trebuie tranşate atât de drastic: ortodox/eretic, e cel puţin straniu să punem astfel de probleme în acest context. Cuvioşia sa, părintele Savatie, a pus o simplă lucrare de-a sa, cu subiect religios, şi ea nu trebuie considerată Axis Mundi, o profesiune a credinţei unui monah. Părintele Savatie are darul de a face lucruri FRUMOASE, or fumuseţea nu e nici eretică, nici exclusiv drept-slăvitoare…sunt alte categorii! Mi-amintesc, fiind expert în iconografie, că mi se întâmplase să văd oameni care veneau la mine la expertiză cu icoane pe care ei le ştiuau a reprezenta ceva, adică un anumit sfânt, şi când colo – era chiar altcineva! Ei se închinau la Sfântul Nicolae, şi era de fapt – Sfântul Achile…Unde se ducea rugăciunea lor? La care dintre ei? În tradiţia populară astfel de „confuzii” nu sunt rare.
  În cazul acesta concret, eu văd că e vorba de Theotokos, care e taman Născătoarea de Dumnezeu. Să nu privim preste tot cu „ochi păcătoşi”, căci acesta ni se poate întoarce…Şi să mulţumim Bunului Dumnezeu că avem astfel de monahi, care ne dăruiesc din arta lor!

 7. mihailt spune:

  Da ce mai frate Vladimir a zis cineva de aceasta icoana ca este eretica?
  Doamne-fereste!
  Mi se pare o icoana foarte ortodoxa. Nu stiam ca parintele Savatie a sculptat-o!(ba am si specificat de acele litere care inseamna prescurtat Maica Domnului iar celalte Iisus Hristos).
  Sau am zis eu de cei 3 arhierei ca sunt eretici?
  In niciun caz!(mie nu mi se pare eretici).
  (nici IPS Kiril de biserica ortodoxa a Rusiei ca sa nu se sminteasca credinciosii rusi).
  E se pare ca am judecat un pic grabit in legatura cu acea adunare ecumenica…
  http://www.crestinortodox.ro/Post_si_slujbe_ortodoxe_la_Adunarea_Ecumenica_Europeana_de_la_Sibiu-119-18462.html
  „A treia zi a lucrarilor Adunarii Ecumenice Europene de la Sibiu a fost una speciala, datorita faptului ca toti participantii au fost invitati sa posteasca. La locurile unde se serveste masa s-a pregatit mancare de post, iar delegatii prezenti la Adunare au subliniat ca, prin acceptarea acestui fapt, vor sa experimenteze una dintre caracteristicile fundamentale ale spiritualitatii ortodoxe.

  In cursul serii, Catedrala mitropolitana din Sibiu a fost neincapatoare pentru miile de participanti la Vecernia ortodoxa pentru sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului. Atmosfera de rugaciune a fost una deosebita, absolut impresionanta, mai ales pentru persoanele neobisnuite cu simbolistica slujbelor ortodoxe. Cuvantul de invatatura rostit cu acest prilej de catre Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Loctiitor de Patriarh al BOR, vi-l prezentam integral in cele ce urmeaza. In continuarea serii de astazi, maine dimineata, inaintea plenarei, participantii la AEE3 sunt invitati sa asiste la Sfanta Liturghie ortodoxa, oficiata in cinstea marii sarbatori a Nasterii Maicii Domnului. (N.D.)

  Fecioara Maria, Maica Domnului, Icoana vie a Bisericii

  Cuvantul IPS Mitropolit Daniel la slujba Vecerniei sarbatorii
  Nasterii Maicii Domnului, in Catedrala mitropolitana din Sibiu, 7 septembrie 2007


  Va rog sa ma iertati ca am produs sminteala asupra arhiereilor in mod aiurea…
  Il rog si pe parintele Savatie sa ma ierte ca am produs sminteala pe blogul sau.

 8. Binecuvântată

  La multa rugăciune
  A Sfinţilor Părinţi,
  Ei, Te-au primit pe TINE,
  Fecioară între Sfinţi.

  Crescut-ai fost la templu
  În spirit preacurat.
  Să poţi primi CUVÂNTUL,
  Ce-n Tine S-a-ntrupat.

  La vreme cuvenită,
  Când DOMNUL S-a-ndurat,
  Ai fost Binevestită,
  De daru-Ţi minunat !

  Poezie religioasă, de Gherghina Tofan

 9. Daniel spune:

  Exod 20: 4.Să nu-ţi faci chip cioplit şi nici un fel de asemănare a nici unui lucru din câte sunt în cer, sus, şi din câte sunt pe pământ, jos, şi din câte sunt în apele de sub pământ! 5.Să nu te închini lor, nici să le slujeşti, că Eu, Domnul Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu zelos, care pedepsesc pe copii pentru vina părinţilor ce Mă urăsc pe Mine, până la al treilea şi al patrulea neam,6.Şi Mă milostivesc până la al miilea neam către cei ce Mă iubesc şi păzesc poruncile Mele.
  Această poruncă are trei îndemnuri foarte clare 1. Să nu-ţi faci 2.Să nu te închini 3. Să nu le slujeşti. Ce este mai mult este omenesc, iar a nu înţelege profunzimea simplităţii Cuvântului sfânt este rea voinţă şi duce la rătăcire şi la pierderea mântuirii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: