Păziți-vă de diavolul pe nume „Elitism” !

Iisus-in-fata-lui-Irod

În ziua în care patriarhul Kiril a fost ales ca prim ierarh al Bisericii Ortodoxe Ruse, eu mă aflam în România, cred că tocmai lansasem o carte. În acea zi am vizitat o mănăstire istorică și acolo, din pură întîmplare, m-am întîlnit cu un părinte, care m-a invitat cu el la masă. Ce am vorbit noi vreme de trei ore, doar în parte poate fi spus în auzul prostimii, căci anume despre prostime a fost vorba, frații mei.

Părintele acela e un om de mare influență în cercurile politice și diplomatice și face asta demult. Este, fără îndoială, cel mai inteligent și mai cult preot din cîți mi-a fost dat să discut cu ei. Inteligența lui e de așa natură încît îți încordează mintea și însăși această încordare sparge ca un ciocan gîndurile în mii de fărîme și apoi, rostogolindu-se, le adună la loc, pentru a nu da voie niciunui gînd să rămînă întreg. Toate gîndurile din mintea acestui om purtau semnele a mii de disecții, ca după o operație plastică încă netămăduită.

O să vă spun îndată care e legătură dintre întîlnirea mea cu acest preot și alegerea patriarhului Kiril la Moscova. Mai întîi vreau să vă spun că, îndată ce am coborît la masă, unde am băut ceai și am mîncat de post, m-am simțit ca Alice în țara minunilor. Mai întîi pentru că, așa cum am spus, întîlnirea era pur întîmplătoare, dar pe masă erau două cărți de-ale mele. Înainte de a ne ruga, părintele a deschis prima dintre cărți și, dînd cîteva pagini, care fiecare avea sublinierile ei, m-a întrebat: “Să-mi zici, părinte, de ce ai ținut să scrii aici “Freud, medicul evreu”? Și, deschizînd a doua carte, iarăși, mi-a pus o întrebare similară. “Eram tînăr, părinte, nu mi-am pus problema”, am răspuns eu. “Să mîncăm, dar”. “Da”.

În ziua aceea am auzit trei fraze pe care n-o să le uit niciodată. Prima: “Vă dați seama ce a zis Băsescu? A zis că România e o țară ortodoxă! Vă dați seama ce tîmpenie? Ce o să zică despre noi Europa?” A doua, cînd m-a întrebat cine a ieșit patriarh la Moscova și eu am zis: Kiril. Atunci preotul roman a sărit pe scaun și, strîngînd victorios pumnii, a zis: “Gata! A ieșit al nostru! Ce se va bucura Preafericitul Daniel!” Și a treia frază, în directă legătură cu celelalte două, cînd părintele a zis: “E timpul să terminăm cu parastasele și maslurile. Vreau puțini, da buni!”

Părintele a insistat atunci să mergem în aceeași zi la patriarhul Daniel cu care a fost coleg și de care îl leagă o prietenie de peste patruzeci de ani. Eu nu eram pregătit pentru o întîlnire atît de înaltă. Eram oboist și nu eram nici pieptănat.

Povestesc această întîmplare, fără a spune mai multe și fără a da nume, pentru a liniști inimile celor care, neînțelegînd în ce direcție se îndreaptă căpeteniile noastre, se mîhnesc.

Nu vă mîhniți, acestea toate trebuie să fie. Rugați-vă, ca să nu intre ura în inimile voastre, pentru că atunci nu veți mai vedea și nu vă veți deosebi cu nimic de cei care ne vînd. Păziți mintea ca să nu cadă în iscodiri deșarte și nu căutați tîlcuri acolo unde nu sînt, ca să nu vă facă diavolul proroci mincinoși. Căci de acum știți cum îl cheamă pe diavolul cel mare care vine peste noi: Elitism! Dar voi să nu faceți deosebire între oameni, nici la mîncăruri, nici unde vi se așterne să dormiți, cum și Apostolul Iacov a zis: „Căci, dacă va intra în adunarea voastră un om cu inele de aur în degete, în haină strălucită, şi va intra şi un sărac, în haină murdară, iar voi puneţi ochii pe cel care poartă haină strălucită şi-i ziceţi: Tu şezi bine aici, pe când săracului îi ziceţi: tu stai acolo, în picioare, sau: șezi jos, la picioarele mele, n-aţi făcut voi, oare, în gândul vostru, deosebire între unul şi altul şi nu v-aţi făcut judecători cu socoteli viclene? (Iacov 2,2-4). Să luați totul cu mulțumire, ca din mîna lui Hristos, care a făcut totul pentru noi și de nimic nu s-a îngrețoșat, nici măcar de multele și murdarele noastre păcate.

Tot ce se face fără bucurie, nu este de la Dumnezeu.

15 Responses to Păziți-vă de diavolul pe nume „Elitism” !

  1. iubire spune:

    Să luăm totul cu mulţumire? Când vom fi ca Dumnezeu.

  2. daniel spune:

    …și eu care zilele acestea mă întrebam de ce nu reacționează Biserica Ortodoxă Romană, de ce nu este mai implicată în câștigarea sufletelor credincioșilor de peste Prut, cum vede recentul caz cu Mănăstirea Noul Neamț, etc… Deci, vă mulțumesc pentru răspuns!

  3. intacere spune:

    Reblogged this on In Tacere.

  4. VladR spune:

    Multumim, Parinte.

  5. stefan s. spune:

    Felicitari pentru articol! … Mai ales pentru acel sfat cu care il incheiati!
    Nimic fara bucurie, nici aici si nici dincolo de zari!
    Puneti o vorba buna, la rugaciune, si pentru noi.
    Sarut mana, si Doamne ajuta!

  6. anomismi44 spune:

    Reblogged this on anomismia and commented:
    Parintele Savatie Bastovoi, pentru noi:

  7. viorica spune:

    Cînd se zăresc directiile pe care căpeteniile noastre le urmează privind de jos în sus, spre cer, mai tare se văd, mai grotesc, contrastul e mai mare. Poate nu înţelegem, că nu sînt toate la vedere, ci ascunse şi amestecate cu cele părute bune, iar cînd lumina le ajunge, văzînd, ne încearcă amărăciunea sau mîhnirea …
    În mila Domnului sîntem toţi, bine ziceţi Părinte, acestea trebuie să fie, să primim toate cu mulţumire, ca din mîna lui Hristos.
    Cum să ne păzim inimile de ură şi iscodiri deşarte? am auzit odată, la un părinte: „nu vă lăsati înfricoşaţi de realitate, rămîneţi în Adevăr!”

  8. sherlock_holmes spune:

    daraga parinte Savatie

    Preotul cu pricina este inteligent si cult,daca ar mai fi si credincios?! Ce va faceati daca va intreba ce anume ginditi acum,dupa ce ati imbatrinit atit de mult de la afirmatia cu „Freud,medicul evreu ” ?

    Ce bine ca nu erati pieptanat ! Cred ca nici pieptenele nu ajuta prea mult.

    În ziua aceea am auzit trei fraze pe care n-o să le uit niciodată. Prima: “Vă dați seama ce a zis Băsescu? A zis că România e o țară ortodoxă! Vă dați seama ce tîmpenie? Ce o să zică despre noi Europa?”

    Dar Hristos !

    Cit despre a doua afirmatie,se stie ca grupurile sioniste nu pot prelua conducerea lumii daca mai intii nu preiau conducerea oricaror centre de putere si influenta,sau macar le paraziteaza,influenteaza cit de cit.Pentru aceasta au nevoie si de fete bisericesti proaspat varuite,cu zidurile albe si curate.

    Nici mie nu imi place Rogozin ( cam mindru si slobod la gura,poate si cu o cirita pusa in traista,de la amicii din Nato,cu care a conlucrat ) si nici patriarhul Kirill,care era cam ecumenist la tinerete,porti prin care nefirtatul poate intra si lucra cele rele.

    Cum exista si pocainta,poate se pocaiesc si dumnealor,dar bine ar fi ca,conducerea rusa sa-i schimbe din locurile care le detin,pentru siguranta ( sinodul in cazul patriarhului ) sau macar sa-i tina sub supraveghere.Daca se spovedesc mai des,ar fi ceva sanse…

  9. Vasilica spune:

    Multumim pentru cuvant si pentru sfatul intelept de la sfarsitul articolului.Doamne ajuta!Bucurie!!Sarut mana parinte!

  10. Anca Hulber spune:

    Avem nevoie de astfel de incurajari! Mutumim! Dumnezeu sa ne ajute tuturor sa le primim pe toate cu credinta
    nestirbita!

  11. cristina spune:

    La multi ani, cu sanatate si bucurie nepieritoare! Cu multumire si pentru superba traducere Cehov care mi-a redeschis bucuria lecturii literare, cristina, belgia

  12. Camelia spune:

    Sf. Mucenic Savatie sa va ocroteasca! mesaj de la pr. Valerian de la sf. Manastire Patrunsa

  13. caviota spune:

    Inca un raspuns pentru inimile noastre! Sa dea Domnul sa nu intre ura ….si nici frica!

  14. Valeriu spune:

    Sa va dea Dumnezeu putere de munca in apararea adevaratelor valori ale Ortodoxiei! Va multumim pentru evidentierea ortodoxiei marelui scriitor Cehov si pentru blogul acesta,

Lasă un comentariu