Ce se întîmplă la Aiud sau ce-i lipseşte părintelui Iustin pentru a fi un Elie Wiesel al românilor

Deşi sînt atent la tot ceea ce se întîmplă în jurul proiectului de la Aiud, m-am reţinut să-mi exprim public părerea din mai multe motive. Mai întîi, pentru că este vorba de un loc cu o neînchipuită încărcătură duhovnicească şi istorică, un loc cu adevărat sfînt şi sfinţitor, de care ar trebui să ne apropiem cu o evlavie pe măsură. În al doilea rînd, pentru că încă mai sînt în viaţă parte din martirii care au pătimit în acel loc, dar şi în alte locuri de suferinţă şi de jertfă creştină care s-au înmulţit în România prin lucrarea celui rău şi a slujitorilor lui. Aşadar, a vorbi despre lucruri atît de înalte nu mi s-a părut cuviincios, atîta vreme cît sînt încă în viaţă oamenii care sînt cei mai în măsură să vorbească: martirii înşişi.

De la o zi la alta şi de la an la an se pare însă că tocmai martirii rămaşi în viaţă sînt excluşi din sfatul cu privire la „proiectul Aiud”. Deoarece însăşi nevoia de a ridica un „monument” al „victimelor” comunismului (prefer cuvîntul jertfă), a venit foarte tîrziu, aproape prea tîrziu, avînd în vedere că între timp mulţi dintre supravieţuitorii iadului comunist din România s-au mutat la Domnul, se creează, vrei nu vrei, impresia că acest „complex” sau „monument” are menirea de a îngropa mai întîi toţi martorii, ca mai apoi să ia calea unui muzeu fără viaţă şi personalitate.

În acest sens glasul acelor puţini supravieţuitori ai calvarului comunist, care se aude azi doar în condiţii de „samizdat”, este perfect îndreptăţit. România nu are nevoie de un muzeu al comunismului şi nici de un centru de cercetări, România are nevoie de un loc viu al cinstirii martirilor din acest neam în duh creştin, prin rugăciune şi liturghie, aidoma cinstirii martirilor din primele secole, cinstire care era nedespărţită de liturghie.

Altminteri, ne-am putea trezi ca acest „muzeu” şi „centru de cercetări”să se transforme într-un loc fără coloană duhovnicească, areligios şi paraconfesional, sau că, ceea ce iarăşi nu este exclus, va deveni, în timp, un loc de cinstire al unui alt popor şi alte religii. Acest lucru nu este deloc exclus în condiţiile în care tot mai mulţi cercetători evrei  susţin tot mai deschis că teroarea comunistă, ca şi nazismul, a fost îndreptată cu precădere împotriva evreilor. Verva şi puterea de persuasiune a unor astfel de cercetători este bine cunoscută, ei fiind susţinuţi şi de legislaţia care clasifică orice polemică referitoare la istoria evreilor drept un act de antisemitism.

Avînd în vedere timiditatea cu care BOR îşi afirmă solidaritatea cu martirii anticomunişti, tolerînd atacuri inadmisibile ale comunităţii evreieşti la adresa martirilor noştri, scenariul expus este posibil. Nu mai departe decît în toamna trecută martirii anticomunişti au fost numiţi, în jargonul comunist de altă dată, „bandiţi” şi „antisemiţi” de către directorul Institutului pentru Cercetarea Holocaustului din România. Expunerea fotografiilor celor pe care ortodocşii îi cinstesc ca martiri a fost catalogată o sfidare la adresa poporului evreu. Drept urmare expoziţia „Destine de martiri” a fost închisă cu scandal la Iaşi.

Mă întreb cum va fi tolerat un memorial al martirilor creştini-ortodocşi, cînd pînă şi simpla expunere a fotografiilor lor într-o expoziţie temporară a stîrnit atîta scandal, fiind închisă cu brutalitate? De aceea, cred că proiectul de la Aiud va fi unul extraconfesional, mai exact unul ce nu va avea ca scop principal cinstirea martirajului creştin. Cel mai probabil, cercetările ce se vor face acolo, pentru că tot trebuie să existe un centru de cercetări, se vor ocupa de partea exotică a lucrurilor, cum ar fi clasificarea tipurilor şi a uneltelor de tortură, a urmelor violenţei rămase pe oase, a descrierii perimetrelor celulelor şi a materialelor din care au fost construite. Dar cred că nu se va vorbi deloc sau aproape deloc despre motivul pentru care oamenii erau închişi acolo şi schingiuiţi, principalul motiv fiind acela de a crede în Hristos şi de a i se închina Lui ca unui Dumnezeu.

Avem toate motivele să credem că monumentul de la Aiud, dacă va urma proiectul arhitectonic de tip masonic, precum şi conceptul de centru de studii, s-ar putea transforma în cel mult 20 de ani într-un loc în care nu doar liturghia ortodoxă, ci pînă şi rostirea cuvîntului „ortodox” vor fi considerate o sfidare, aşa cum au fost considerate crucile polonezilor şi sîrbilor morţi la Auschwitz, fiind în cele din urme scoase.

Iată de ce cererea martirilor care au pătimit la Aiud, clerici şi laici, de a întemeia pe locul suferinţei lor şi a fraţilor lor de suferinţă a unui lăcaş de cinstire prin rugăciune şi liturghie, şi nu a unui centru ce cercetare rece şi străin de duhul Ortodoxiei, este o condiţie principială şi profetică. Îndărătnicia cu care această condiţie este înfruntată tocmai pe linie bisericească nu face decît să confirme suspiciunile ridicate în ultima vreme faţă de ceea ce a devenit „proiectul Aiud”.

În condiţiile în care muzeul Holocaustului, prevăzut a fi ridicat în Bucureşti, constituie un angajament şi un demers oficial al statului Român, este regretabil că recunoaşterea martirajului creştin din timpul comunismului nu este recunoscut prin lege, iar proiectul de la Aiud nu este unul al statului Român, ci unul mixt, incluzînd, înafara Arhiepiscopiei de Alba, unele organizaţii şi persoane cel puţin dubioase.

Cinstirea memoriei colective a Bisericii trebuie să devină un drept recunoscut prin lege în România, la fel ca cinstirea memoriei Holocaustului, pentru a evita atacurile sau amestecul din partea unor persoane sau grupuri străine.

Este de datoria Bisericii Ortodoxe Române să ceară printr-o adresare oficială recunoaşterea prin lege a martirajului creştin în perioada comunistă, aşa cum au făcut-o evreii, care şi-au delimitat foarte clar victimele propriului popor, dînd astfel o încărcătură religioasă şi naţională suferinţei pe care au îndurat-o, din varii motive, de-a lungul istoriei.

Atîta vreme cît chestiunea martirajului creştin din România comunistă nu va fi rezolvată prin lege, iar asta nu se va întîmpla dacă BOR nu va face demersuri oficiale în acest sens, confuziile smintitoare de tipul celor iscate în cazul proiectului Aiud vor rămîne nerezolvate. Patriarhia Română trebuie să instituie în regim de urgenţă o comisie care să formuleze în detalii proiectul de lege care să fie înaintat instanţelor statului român. Principalii consultanţi ai acestei comisii trebuie să fie în mod obligatoriu foştii deţinuţi politici, iar clericii dintre ei trebuie să se bucure de un statut aparte, în sensul de a-şi fi dublat propria suferinţă cu experienţa duhovniciei, experienţă din care cunosc profund şi nemijlocit frămîntările societăţii civile româneşti.

Cum se poate ca supravieţuitorii Holocaustului evreiesc să fie consultaţi în probleme de geopolitică la scară mondială şi să-şi permită să înfrunte Guverne, de fiecare dată cu succes, cum este cazul domnului Elie Wiesel, a cărui părere figurează frecvent alături de preşedintele SUA şi a altor lideri mondiali, iar supravieţuitorii Holocaustului creştin să fie trataţi cu dispreţ chiar şi atunci cînd nu cer nimic mai mult decît să fie consultaţi într-o problemă care îi priveşte în primul rînd pe ei şi pe cei alături de care au suferit? Ce-i lipseşte, de pildă, părintelui Iustin Pîrvu pentru a fi un Elie Wiesel al românilor,  după cei 17 ani de chinuri? S-ar părea că nimic. Şi totuşi…

139 Responses to Ce se întîmplă la Aiud sau ce-i lipseşte părintelui Iustin pentru a fi un Elie Wiesel al românilor

  1. Mihnea Georgescu spune:

    Părinte, să se facă! Dar explică-mi şi mie te rog cum arată „proiectul arhitectonic de tip masonic”? Şi cu ce ar împiedica acest proiect săvârşirea Sfintei Liturghii?

  2. Cristina spune:

    La Aiud domnul Purcarea Nicolae, care traieste si astazi in Brasov, a supravietuit tuberculozei, camerei mortuare , izolarii, batailor, traumelor cu ajutorul Celor de Sus. Acolo este un locas binecuvantat, pentru care poate Dumnezeu va mantui neamul acesta, pentru care poate ne va ierta mitocaniile. Ar trebui sa facem plecaciuni martirilor. Parintele Iustin Parvu ar fi vrut sa fie acolo o manastire…. Asa o fi vrut Dumnezeu …. sa nu se faca? Nu ar fi fost in viitor calugari pe masura sfinteniei locasului… Cine poate sti? Rasplata martirilor nu poate fi decat in Ceruri…. aici nu cred ca avem noi masura sacrificiului domniilor lor…. nu avem decat mandrie, mediocritate si egoism. Il cunosc pe domnul Purcarea de mai bine de zece ani si nu pot inca sa ii fiu recunoscatoare pe masura. Imi cer iertare …. poate am fost pe langa subiectul articolului. Dar ma doare neputinta noastra fata de maretia Aiudului.

  3. savatie spune:

    mihnea,

    Amin, amin! Proiectul arhitectonic a fost făcut public. Din păcate, are ceva care aminteşte de mausoleul lui Lenin. Există şi un alt proiect, foarte bun, în stilul ortodox tradiţional, dar care, din pricini nemotivate, a fost respins.

    Ai aici nişte imagini

  4. VladR spune:

    Parinte, va acuz ca dati dovada de dreapta socoteala si ca ma determinati sa imi vad anumite erori de perceptie asupra acestei probleme cu centrul de studii!:)

    Inca o data, chapeau bas!

  5. savatie spune:

    mihnea,

    Amin, amin! Proiectul arhitectonic a fost făcut public. Din păcate, are ceva care aminteşte de mausoleul lui Lenin. Există şi un alt proiect, foarte bun, în stilul ortodox tradiţional, dar care, din pricini nemotivate, a fost respins. Cît despre Sfînta Liturghie, avem şi noi motive să o vrem slujită fără amestecul masonilor. Ne simţim jigniţi de mausoleele şi clădirile masonice ridicate pe pămîntul udat cu sîngele martirilor noştri. Apopo, poate face Comunitatea Evreiască din România un demers pentru recunoaşterea prin lege a Genocidului Anticreştin în România Comunistă, sînt sigur că ar avea succes.

    Ai aici nişte imagini

  6. trandafirescu spune:

    iertati ca poate tind sa va fiu impotriva. dar un singur lucru zic. amestecul de percepte pe cale le sustineti, pentru cunoscatori e clar ce reiese din finetea articolului, tinde sa nu va reprezinte. asa cred. sursa imaginilor e deja catalogata de multi, iar tendinta argumentatiei acestui articol e la fel de razboinica… nu cred ca asta doriti. lancia a fost deja aruncata, sa nu va faceti partas la lucruri nedovedite si la speculatii. nu ma refer la proiect ci la celelalte aspecte, pe care le recunosteti mai bine.

    in rest, tot respectul.
    va salut cu drag,

    blagosloviti.

  7. VladR spune:

    Parinte, sper ca mesajul meu anterior sa nu fi fost perceput gresit de dv. M-ati ajutat sa inteleg de ce nu este bine sa existe un centru de studii la Aiud. Probabil am fost cam abscons in exprimarea admiratiei vis-a-vis de dreapta-socoteala de care dati mereu dovada.

  8. savatie spune:

    trandafirescule,

    Domnul să te blagoslovească. Da tare încurcat mai vorbeşti: „fineţuri” care „reies”, „lănci” pe care nu e clar cine spre cine le aruncă. Spune, bre, pe româneşte ce nu-ţi place şi motivează, ca să ne putem înţelege. Altfel, la ce-mi foloseşte dragul şi respectul şi blagoslovitul?

  9. Mihnea Georgescu spune:

    Puric – da! Aici ai dreptate, Batiuşka, un cabotin acest Puric cu ortodoxia lui de paradă… lipsit de duhul smereniei, care caracterizează Tradiţia noastră răsăriteană…

    Am văzut imaginile – oribile – este ceva între o casă mortuară de provincie şi o moschee!

  10. Mihnea Georgescu spune:

    Un pic off topic şi nu prea…

    Am şi eu o curiozitate, poate mi-o satisface vreunul din cei mai înaintaţi duhovniceşte, care văd că sunt nu puţini pe acest blog cam… reacţionar… 🙂

    De ce se găseşte pe multe biserici ortodoxe, chiar pe frontispiciu, SEMNUL MASONIC al Ochiului înscris într-un Triunghi, Simbol al cunoaşterii universale a Marelui Arhitect?

    Lămuriţi-mă, fraţilor şi părinţilor!

  11. savatie spune:

    Mihnea, prietene, Tradiţia „noastră” răsăriteană e cea care vine de la Răsărit? 🙂

    Măi, evreule, eu n-am zis nimic despre Puric. Dumnezeu o să-l judece. Dar descrierea pe care ai făcut-o proiectului e memorabilă.

  12. Mihnea Georgescu spune:

    Ce să-i faci, taică Părinte… Lumina tot de la Răsărit vine…

  13. Mihnea Georgescu spune:

    … şi Mântuirea de la Evrei… dar asta e o altă poveste…

    Când te ascult, îmi vine să las toate cele lumeşti şi să mă tund în monahism…

  14. daniela spune:

    am auzit si eu ca dan puric vrea sa faca un muzeu.acolo,insa,deja sunt bazele unei manastiri.Dumnezeu o sa-i binecuvinteze pe cei care vor cinsti numele Sfintilor martiri si va avea grija si de…opozitie,ca sa zic asa(si nu zic aici ca dan puric ar fi opozitia,nu urmaresc cu prea mare interes evolutia lui pe niciun plan).dar,tipic romaneste de vreun secol incoace:stim sa-i cinstim pe mai-marii lumii,nu pe mai-marii neamului

  15. Veronica spune:

    Ii lipseste sprijinul BOR, suflarea romaneasca care gindeste crestineste, care respira crestineste, care traieste ORTODOXIA – dar le este frica – frica care stapineste aceasta lume!
    Numai prin intoarcerea noastra sincera, curata, smerita a tuturor crestinilor catre Dumnezeu, prin rugaciune continua poate fi invinsa aceasta frica!
    Doamne ajuta!

  16. VladR spune:

    Mai Mihnea mai, dar stii sa o dai la intors. Si sectarii fac la fel cand nu au argumente.
    Arunci o vorba ici, una colo si hop! dispari.

    Simbolul la origini nu e masonic, a fost copiat datorita lipsei de inspiratie de care masonii si tatucul lor din adancuri dau mereu dovada.

  17. daniela spune:

    @mihnea
    simbolul de care vorbesti a fost,initial,un semn crestin si se referea la Ochiul lui Dumnezeu,Care le vede pe toate.mai apoi,insa,a fost preluat de masoni,care l-au transformat intr-un simbol de-al lor,deci satanic.si nu o sa tac in a spune si ca e larg cunoscut fenomenul penetrarii masoneriei in biserica;si ca,din pacate,chiar unii preoti colaboreaza(ca in vremea contextului comunist)cu masonii,dusmanii declarati ai lui Hristos.

  18. […] Savatie Baştovoi Ce se întîmplă la Aiud sau ce-i lipseşte părintelui Iustin pentru a fi un Elie Wiesel al român… […]

  19. Mihnea Georgescu spune:

    Ce ştiţi de Daniel?

  20. […]  Cititi si articolul parintelui Savatie referitor la acest caz Ce se întîmplă la Aiud sau ce-i lipseşte părintelui Iustin pentru a fi un Elie Wiesel al româ… […]

  21. silvia spune:

    Multumim parinte ca ati intervenit in aceasta problema care ne-a cauzat multa tulburare in ultimele zile.

    E clar ca orgoliile isi fac de cap pe seama suferintei martirilor. Se pare ca a fi sfant inseamna a indura cu iubire rautatea si hulele pe lumea asta dar si pe cealalta. Dupa atatia ani, inca mai au de indurat martirii nostri anticomunisti, doar ca acum e mult mai fina si subtila prigoana de nici nu-i poti spune pe nume, ca prea putini pricep despre ce e vorba. Daca lupta lor a fost pentru Hristos si memoria lor tot in Hristos trebuie sa ramana, dincolo de orgolii si devieri de orice natura.

    Dumnezeu sa-i intareasca pe cei putini ramasi sa ne mai lamureasca si limpezeasca mintile ca ceata si confuzia se ingroasa pe zi ce trece.

  22. vladp9 spune:

    @Mihnea

    „ceva între o casă mortuară de provincie şi o moschee!”

    hahaha, nici nu banuiam ca ascunzi in profunzimile domniei tale un asemenea ochi plastic.

    dar, din pacate, dupa cum schimbi registrele de adresare si de judecare, nu te ridici mai presus de definita cu care il flatezi pe Puric: „un cabotin acest Puric cu ortodoxia lui de paradă…”. esti doar un cabotin cu un alt soi de parada, de exhibitionism practicat pe blogul parintelui.

  23. Cititor spune:

    Citez din articol:
    „Patriarhia Română trebuie să instituie în regim de urgenţă o comisie care să formuleze în detalii proiectul de lege care să fie înaintat instanţelor statului român.”

    Nu e nevoie sa formuleze proiectul de lege e destul sa il ia pe cel privind holocaustul si cel referitor la antisemitism si sa schimbe cuvintele iudeu cu ortodox si evreu cu roman. Sau inlocuit tot ce face referire la religia iudaica cu cuvinte referitoare la religia ortodoxa.

    Asa am avea drepturi egale si am fi corect politic ca sa zi asa …

  24. elena spune:

    Mantuirea nu a venit de la evrei,ci de la Dumnezeu…ca Mantuitorul Hristos s-a intrupat din PreaSfanta Fecioara,care era evreica,este un fapt de necontestat,dar nu inseamna ca mantuirea neamului omenesc a venit de la evrei…
    Domnul nu poate fi perceput rasial sau israelitean,ci universal uman.Ar fi si ceva cam paradoxal…mantuirea sa vina de la ei si cei mai multi sa nu aiba parte de ea,avand in vedere ca-L considera pe Hristos,un profet mincinos…nu putem uita ca majoritatea poporului evreu l-a urmat pe Caiafa,pana in zilele noastre si nu pe Sfintii Apostoli…
    Proiectul de la Aiud,pe care se pare ca-l vor pune in practica(doar daca nu le va sta Dumnezeu impotriva)ar parea,la prima vedere,un kitsch,deoarece asta devine orice lucrare care iese din canonul ortodoxiei.Chiar si numai atat si ar fi de ajuns pentru a opri un astfel de proiect,deoarece vizualul este partea care are un impact extrem de puternic,zi de zi,asupra constiintei umane iar acest proiect ar avea(parerea mea)un soi de mesaj toxic…
    Dar nu este doar atat,caci proiectul de la Aiud mi se pare a fi o BATAIE DE JOC si o ultima palma la adresa mucenicilor si martirilor care au suferit prigoana comunista…o ultima umilire si o ultima batjocura…
    Pare ca sunt nesfarsite mijloacele cu care se organizeaza,in lumea aceasta,raul…rau care are,de altfel,o putere imensa de seductie si o multitudine de „argumente”,incat devine greu,aproape imposibil,sa i se reziste de catre oameni slabi la minte,slabi de inima si slabi in credinta,asa cum extraordinar remarca Ioan Ianolide,in „Detinutul profet”.
    In problema aceasta,un rol esential il are Biserica,caci Biserica nu poate binecuvanta,la intamplare,orice lucrare,ci doar pe acelea care respecta Sfintele Canoane si Sfanta Traditie.
    Nu putem decat nadajdui…dar nu voia noastra sa se faca,ci a Domnului…

  25. Vlad-Mihai spune:

    Parinte Savatie, sarut dreapta!

    Ati pus punctul pe „i”. Si pe mine ma doare ca martirii ramasi in viata nu sunt consultati in problema Aiudului. Stiu aceasta de la marile personalitati ale neamului romanesc care si-au asezat suferinta lor sub semnul Crucii, si anume domnii Nicolae Purcarea, Grigore Caraza, Nicolae Itul, Raoul Volcinschi (cu totii patimitori ai Aiudului) sau doamna Aspazia Otel Petrescu. Ca sa nu ami vorbim de marii duhovnici ai ortodoxiei romanesti, peste a caror parere se trece cu o usurinta condamnabila. Toti acestia si-au spus limpede opinia. Ce facem insa, noi, cei tineri? Fi-vom noi generatia debila si lasa care sa permita o astfel de blasfemie?
    Un prieten de-al meu s-a infricosat cand a citit afirmatia Sfintiei Voastre cum ca Rapa Robilor din Aiud s-ar putea transforma în cel mult 20 de ani într-un loc în care nu doar liturghia ortodoxă, ci pînă şi rostirea cuvîntului „ortodox” vor fi considerate o sfidare. I-am dat exemplu ce s-a intamplat la Sighet. Si, ca sa avem o imagine completa vedeti cine a preluat inchisorile de la Pitesti, Ramnicu Sarat, Jilava, Fagaras, si veti vedea cine are interes sa confiste si sa deturneze sensurile profunde ale rezistentei anticomuniste. O sa vedeti ca sunt urmasii kominternistilor, ai celor care ne-au chinuit si omorat bunicii si strabunicii in inchisorile comuniste. Istoria o vom scrie noi, spuneau tortionarii straini de neam. Si vad ca au dreptate, neokominternistul Vladimir Tismaneanu, impreuna cu cativa evrei si unguri, condamna crimele regimului comunist, iar „greco-catolicul” Sorin Iliesiu realizeaza un film despre experimentul Pitesti (vedeti cine sunt expertii intervievati in film, nu-i pot emumera aici, si-asa m-am lungit cam mult).
    Parintele Savatie are dreptate: se incearca ascunderea adevarului ca acesti oameni, care au patimit, cred in Hristos si i s-au inchinat Lui ca unui Dumnezeu.

  26. Simona spune:

    Nu inteleg de ce nu mi s-a aprobat un comentariu. Caci m-am ostenit sa-l scriu, era mai lung putin. Este prima data cand nu mi se aproba, chiar nu pricep…

  27. savatie spune:

    simona,

    nu ţi-am aprobat acel comentariu deoarece propunea o discuţie care ne-ar fi abătut de la tema articolului. Vrînd să ne atenţionezi asupra unei provocări lansate aici de către unul din comentatori, ai fost, deocandată, singura care ai căzut pradă acelei provocari, chiar prin postarea respectivă, acordîndu-i o importanţă pe care nu o merită.

  28. Simona spune:

    Bine, atunci din moment ce mi s-a aprobat asta atunci sa fac rezumatul celui care nu mi s-a aprobat. Pe scurt si cu liniute spuneam:
    – ca sunt raspandaci si instigatori sectari gen MIhnea G.
    – la intrebarea lui tendentioasa ” Ce stiti de Daniel?”, si la faptul ca ar fi in masonerie, atrageam atentia ca nu este bine sa ne criticam ierarhii pt ca este greu sa fii cap al bisericii si sa-i impaci pe toti
    -spuneam ca in Kiev, biserica Sf Sofia care a fost retezata din temelii de comunisti si reconstruita este inca in proprietatea statului si ca pe esplanada bisericii vin turisti care fumeaza si ca in Romania, datorita lui Teoctista, nu avem asemenea cazuri
    -ca desi se critica Trinitas Tv ca este ecumenist, totusi multi tineri nauciti si insetati de ceva duhovnicesc se pot folosi caci are impact media acest canal de tv crestin ortodox
    -ca parintele Cleopa s-a ridicat in picioare cand a venit Daniel pe cand se afla la Sihastria
    -ca daca nu ne vom respecta ierarhii si nu le vom acorda credit de incredere, ne vom sfasia intre noi, ceea ce doresc vrajmasii nostri

  29. Simona spune:

    Aha
    Gata, m-am prins, ma gandeam eu ca nu am fost la subiect cumva si chiar voi cadea cumva in plasa, dar totusi am vrut sa avertizez.

  30. Vasilica spune:

    Suntem un popor dezbinat ,fara dragoste ,unii se vand usor pentru un pumn de galbeni .Ne lipsesc marii voievozi care aveau credinta in Dumnezeu si tineau cu poporul nu-si vindeau pielea pentru a se imbogati.Da ar fi trebuit sa aiba un cuvant cei care au suferit in temnitele comuniste in problema Aiudului,dar cine-i baga in seama?Nu vedeti ca pe nimeni nu mai intereseaza adevarul ?Nadajduim ca prin rugaciunile noastre catre sfintii inchisorilor sa se intample o minune si sa se faca o manastire in duhul ortodoxiei.Acolo este un loc sfant unde moastele martirilor striga si fac minuni.

  31. Anca spune:

    daca pe martirii Aiudului, martirii comunismului care sunt inca cu noi in lumea vazuta, nu-i asculta cei care se ocupa de proiectul de la Aiud, atunci ce ne ramane de facut, sa ne rugam Sfintelor moaste sa le vorbeasca??? sa-i imploram pe martirii din vesnicie sa le explice ca ei vor Sfanta Manastire acolo???
    Sau, nu se poate oare, nu se gaseste un preot care sa bata la usa dl.Dan Puric, si sa-i explice ca acele ramasite pamantesti sunt chiar SFINTE MOASTE, si ca trebuie venerate cu respectul cuvenit Sfintilor?Ca noi, oile proaste, mirenii, vrem sa ne inchinam Sfintilor in biserica, nu intr-un centru cultural…
    Parinte Savatie, indraznesc sa va intreb, nu puteti dumneavoastra sa vorbiti cu dl.Dan Puric? Mi se pare ca dl. Dan Puric, are un cuvant de spus in proectul de la Aiud,si eu cred ca daca se vorbeste cu el de la suflet la suflet, o sa vrea si el Manastire la Aiud.
    Doamne ajuta!

  32. ion spune:

    Ati vazut inregistrarile?
    Omul cu dosarul de turnator si implicit de tortionar, episcopul, i-a poruncit martirului in viata, Parintelui Justin, sa stea de-o parte.
    Imi spunea la un momendat un venerabil patimitor al inchisorilor „pe un om care ti-a facut rau daca-l vei descoperi va deveni un dusman necrutator”. Episodul din inregistrari mi-a amintit aceste vorbe. E drept, acesti oameni ar vrea sa-si treaca in „nefiinta” victimele, pentru ca nu au smerenia de a-si cere iertare. Propovaduiesc iubirea, jertfa, iertarea pentru ca interpreteaza „un fenomen religios” dar nu cred in aceste valori.
    Atunci cand nu au autoritate morala invoca autoritatea canonica si prin aceasta isi acopera impostura.
    Puric este lucratorul! (nici nu mai conteaza daca ai fost vreodata bine sau rau intentionat)
    Oricine poate trece prin Taina Lacrimilor!

  33. Cititor spune:

    @ Simona

    Dau un scurt citat din Sf. Ioan Gura de Aur:

    „Dacă cineva contraface măcar o mică parte a chipului regelui pe moneda regală, în felul acesta o falsifică; la fel şi în credinţa cea adevărată, acela care va schimba chiar cît de puţin în ea, o vatămă pe toată. Căci dacă, pe de o parte, dogma este răstălmăcită, şi înger de ar fi, să nu-l credeţi. Nimic nu foloseşte viaţa virtuoasă, dacă credinţa nu este sănătoasă.

    Dacă episcopul sau clericul este viclean în chestiunile credinţei, atunci fugi şi leapădă-te de el, nu numai ca de un om, ci chiar şi înger din cer de-ar fi. Cel care doreşte mîntuire personală, cel care vrea să fie un adevărat fiu al Bisericii Ortodoxe, acela caută la corabia lui Noe scăpare de potop. Cel care are teamă de trăsnetul straşnic al anatemei, care omoară sufletul şi trupul, acela să ia asupra-i dulcele jug al dogmelor Bisericii lui Hristos, să-şi îmblînzească îndărătnicia cugetului său, cu ajutorul legilor bisericeşti şi să se supună în toate maicii sale – Biserica.

    După mine, pacea nu este aceea care se ţine pe saluturile şi mesele comune fără rost, ci pacea întru Dumnezeu este cea care vine de la unirea duhovnicească. Mulţi distrug astăzi tocmai această unire, cînd, dintr-o rîvnă nechibzuită, neluînd în seamă hotărîrile noastre şi dînd mai multă importantă celor iudaice, socotesc pe iudei drept învăţători care merită o încredere mai mare decît Părinţii noştri.” (PG, Migne 47-48)

    As vrea sa repet:
    „Dacă episcopul sau clericul este viclean în chestiunile credinţei, atunci fugi şi leapădă-te de el, nu numai ca de un om, ci chiar şi înger din cer de-ar fi.”

    Doamne Ajuta!

  34. Mihnea Georgescu spune:

    Plec de pe acest blog cu un gust amar. Părintele Savatie este un om al dialogului, dar majoritatea comentatorilor sunt fanatici şi intoleranţi. Am nevoie de aer, aici miroase a tămâie prea tare. Oricum, voi monitoriza acest blog pentru spirit reacţionar şi antisemitism. Cu bine! Acesta este ultimul comentariu.

  35. daniela spune:

    mihnea asta e smecher(viclean)
    @simona
    nu confunda a nu judeca o fata bisericeasca(un pacat foarte mare) cu a fi ferm in apararea lui Dumnezeu,la care exista Un Singur Adevar
    traim niste vremuri de confuzie,dar suntem in confuzie pt ca nu mai avem inimile curate.trebuie sa ne rugam ca Dumnezeu sa ne tina mintile luminate,asa incat sa nu cadem nici in stanga,nici in dreapta

  36. UmbraSerii spune:

    In sfarsit cineva care pune cu cap cateva puncte pe „i”. Am avut emotii citind titlul, asocierea numelui parintelui Iustin cu cel al lui Elie Wiesel fiind cam exotica, indiferent din ce directie am privi-o … Articolul transcede insa excentricul colorat, relevandu-ne cu tristete o realitate in nuante deloc vesele …
    Desigur „povestea” locasului de la Aiud comporta mai multe perspective, una pe care indraznesc sa i-o sugerez parintelui Savatie fiind si cea a elitelor romanesti de ieri si de azi, a falsului si legitimitatii unor astfel de elite si a modului lor de a se face cunoscute in societatea romaneasca.

    @Simona
    Subscriu parerii ca trebuie sa ne urmam ierarhia atat timp cat aceasta nu este pe fatza apostata. Ca „oi cuvantatoare” insa cred ca avem obligatia ca, in momentele in care suntem nedumeriti de unele decizii/pozitii ale mai-marilor nostri, cu toata condescendenta necesara, sa cerem explicatii luminatoare.

    Doamne ajuta !

  37. mihnea turcitu
    pe tine te doare cerebelul mic cand scoti ineptiile astea? stalinismul a murit mai nastratin hogea…lasa-ne sa ne vedem de suferintele noastre..

  38. marian spune:

    –experienta a demonstrat ca lucrurile mari s-au infaptuit cand a existat unire(in cuget,in simtire,in credinta…);de aici:disciplina,incredere,ierarhie…

    –ma gandesc ca e suficient-pentru noi,cei de rand- sa ascultam ce spun „mai marii nostri”(Marturisitorii ce sint in viata) si sa ducem la indeplinire

    –cum spunea Cuviosul Paisie:daca vom face tot ce e omeneste posibil,are grija DUMNEZEU sa completeze; Biserica lui HRISTOS nu poate fi biruita de nimeni si nimic(asa ne-a incredintat MANTUITORUL).Amin!

  39. Vlad/Mihai spune:

    mi-e si frica sa zic ceva de iustin parvu.

  40. chiril spune:

    Am aflat ca Raiul are miros, de aici mireasma moastelor, ca sunt pline de Duh Sfant, are gust, prezenta Duhului Sfant o simti până şi în gură, iar ochii care se uită la icoane se umplu de vedere dumnezeiască, dându-ne astfel multumire, împlinire, rost.

    Legat de Aiud cele două priecte vin să arate de fapt o altă faţă a situaţiei României Ortodoxe.
    Mereu sunt două tabere: una aşezată pe locul ei (Creştinii ortodocşi) şi cea de-a doua tabară, cei care vor să-i alunge pe cei dintâi amintiţi.

    Nu putem să-i acuzăm pe cei care vor să-i alunge pe ortodocşi, numai Dumnezeu o va face la cea de-a doua judecată, atunci se vor lămuri multe. Aplic aici vorba pr Necula de la Sibiu: „om muri si om vedea”. Un muzeu este un loc frumos, în care ne desfătăm prin incursiuni în trecut. Însă muzeul muzeelor este Biserica, cea care aduce aminte omului ca e făcut de Dumnezeu, că Hristos S-a întrupat ca omul să se îndumnezeiască. E asa de limpede ca Aiudul este locul firesc pentru zidirea unei mănăstiri, încât orice alt plan vine să strice lucrarea dumnezeiască începută cu aceşti martiri.

    Spuneti-mi vă rog: Golgota e locul potrivit pt o Biserică sau pt un muzeu. Pai nu ne e rusine, muzeele ne mântuiesc, sau Biserica.

    Va trece si aceasta lovitură adusă martirilor, şi lui Hristos, Primul Martir, şi va veni o vreme când toate aceste nedreptăţi vor înceta.

    Cu adevărat sunt orbi cei care nu văd ca la Aiud este deja manastire, numai ca noi nu o vedem, cum de altfel nu vedem nici jertfele aduse în perioada comunista. Această mănăstire a fost începuta de Dumnezeu prin jertfa creştinilor ortodocşi, e acolo şi se zideşte în fiecare zi, oricât de mult se vrea un muzeu pe mormintele martirilor.

  41. ovidiu spune:

    Domnul sa va binecuvinteze parinte Savatie.
    Acum vreo 2 zile am vrut sa va trimit rugamintea de a va exprima parerea despre exact lucrurile care au fost tratate in acest articol.Pina la urma nu v-am mai scris dar gindurile se pare ca au ajuns la destinatie…Aveti un receiver super de care nu ma voi mai indoi.Ma doare Parintele Iustin,ma doare „Ripa robilor”,ma doare Aiudul si ma bucur ca simtim la fel.Frustrarea si neputinta mea isi gaseste alinare in cuvintele pe care le rostiti.
    Doamne ajuta.

  42. blogideologic spune:

    @ Mihnea Georgescu
    Salut ! “văd că sunt nu puţini pe acest blog cam… reacţionar…”, ai spus. Corect ! Îmi place să citesc aici pentru că şi eu sînt un “reacţionar desuet”, cum am fost caracterizat de un anonim de la New Europe College a lui Andrei Pleşu.

  43. Paula spune:

    Stimate domnule Ion,

    am vazut inregistrarea. Te sfatuiesc sa o mai vezi o data eventual de mai multe ori si sa o analizezi la rece, cadru cu cadru.

    Nu reiese din acea inregistrare ceea ce se sustine in articolul care le insoteste.

    Prezenta parintelui Justin nu poate fi dovedita de respectiva inregistrare. Chiar daca pr. Justin era de fata inregistrarea nu demonstreaza ca IPS Andrei i se adreseaza parintelui si nu altor persoane.

    Parerea mea.

    Doamne ajuta

  44. Mihnea Georgescu, sa ne spui si tu cum arata amfiteatrele masonice, da?!

  45. ion spune:

    Paula,
    Parintele este de fata prin minunata-i tacere duhovniceasca. Doar lui putea sa i se spuna „va vom chema la sfintire… -gata- cu implicarea”! Deasemenea, Parintele este avertizat de domnul Puric ca „veni Inalt Preasfintitul”. Acestea dor!

  46. Tardea Raluca Diana spune:

    Nu ma mai mira nimic,Parinte.Masoneria incerca din rasputeri sa impiedice ridicarea unor lacasuri ortodoxe, au reusit sa distruga invatamantul romanesc, in schimb, nu vor sa desfiinteze casele de toleranta si cazinourile!!!Viitorii „intelectuali” vor fi, dupa parerea mea,sodomistii,prostituatele si ucigasii de Suflete!De ce se impiedica ridicarea unei manastiri dupa modelul aratat de Pr. Iustin?!Pentru a nu ne intoarce la credinta,pentru a ne pecetlui cipul in frunte,pentru a ne pierde personalitatea ca popor.De ce se duce o campanie draconica contra unor studenti nevinovati?! Pentru a nu mai exista intelectuali, ci doar,scuzati-ma Parinte, „fetite cu fustite”, „intelectuali” cu moralitatea irodiadei.
    Parinte,intentionat am scris irodiada fara majuscula pentru a reliefa nulitatea unor „academicieni” cu stea masonica in frunte si in constiinta.

  47. ion spune:

    revin,
    Glasul Parintelui se aude doar in momentul in care domnul Puric i-a cerut binecuvantare. Apoi cu „dragoste” i s-a transmis ca „vine…”

  48. adriana spune:

    Ati vazut filmuletul acela cu IPS Andrei.Cred ca toata lumea. E dureros. Calitatea de ”crestin ortodox” se poate ”utiliza” NUMAI purtand ”zgardutza” parohiei unde ”ai un cuvant de spus”. In rest, ”daca va vom cere sugestie, sa ne-o dati”. Dar salariile nu le platim ierarhilor nostri, fara sa ni le ceara nimeni?

    Biserica nu e si a noastra, nu suntem noi? Sau numai a preotilor si a ierarhilor? Si sfintii nu-i face poporul? Nu sunt ai nostri? Noi nu avem dreptul sa-i cinstim cum dorim, de vreme ce ”finantam” institutia bisericeasca in totalitate?
    M-a nedumerit intotdeauna faptul ca, la roamani, institutiile nu fac decat sa subjuge.. tot ceea ce devine ”institutie” incepe sa stranga zgardutza de la gatul romanului..

  49. ierom. gavriil spune:

    frate Savatie oamenii acestia au primit de la Dumnezeu darul marturisirii dar al construirii de Biserici il primesc altii , marturisitorii nu sunt buni ,,la toate,, eu am fost printre supravietuitori si nu sunt toti modele morale acum , fumeaza , beau prea mult , vorbesc vulgar , cocheteaza cu erezia greco catolica dra stiu de la pateric ca SI IN MANASTIRE CALUGARII TINERII NU TREBUIE SA SE IA DUPA SLABICIUNILE CELOR BATRANI , ACESTIA AU CUFERELE PLINE CU OSTENELII IN IMPARATIA CEREASCA . BUCURIE .

  50. mihai g spune:

    Interesant e ca reactiunea presupune o actiune.
    Iar cum actiunea este de inspiratie demonica (comunism, masonerie sau, ceva mai „soft”, corectitudine politica), titlul de reactionar (principiul actiunii si reactiunii ne vorbeste despre un cuplu de forte cu aceiasi directie si egale in modul dar de sensuri contrare) nu poate fi decat o cununa pe fruntea celui celui ce-l poarta.

  51. Andrei_sunt spune:

    in toate probleme acestea se vede cit de uniti suntem noi si de puterea naostra, multe proiecte nici nu auzi de ele cum sa faca presiune oamenii ca se se realizeze, multe lucruri putem invata de la evrei ,sunt uniti, si stiu ce vor, noi suntem pe spate, si ne lipseste curajul sa zicem ce vrem , ne-am cam molesit rau de tot, suntem credinciosi prea pe ascuns parerea mea, si sincer ar trebui sa avem mai mult curaj, iar despre ce se intimpla in biserica si despre proiecte ar trebui urlat mai tare ca sa fie sprijinite si de oameni, nu sa navighezi pe 100 de siteuri ca sa auzi ceva stire, nici la noi in tara nu mai putem face ce vrem, si despre evrei ei pe toti ii vad antisemiti si au transformat asta intr-o arma pe care o folosesc peste tot, si despre martirii crestini din toate timpurile nici nu se mai aude, ne trebuie putin mai multa strategie ca suntem cam praf la asa ceva

  52. Mărturisire

    „Dacă am fi căutat slavă de la oameni, am fi vorbit ceea ce le place oamenilor să audă.
    Şi dacă am fi dorit să nu fim vorbiţi de rău, ne-am fi linguşit şi lăudat duşmanii.

    Dacă am fi dorit să stăpînim peste mulţimi, cu stăpînire nedreaptă, ne-am fi trădat prietenii.

    Şi dacă am fi dorit să fim bogaţi ne-am fi pus în slujba celor care împart bogăţia nedraptă a acestei lumi.

    Dumnezeu ne-a dat minte să pricepem şi înţelepciune ca să înţelegem. (…)

    Dragostea, fie că strigă, fie că tace, este auzită doar de cei ce iubesc.

    Tristă cugetare despre dragoste

    Mă întristează mai ales lipsa de înţelegere, provenită dintr-o slăbire bolnăvicioasă a dragostei. Nu mai este bunăînţelegere nici între oamenii acestei lumi, nici în adunarea bisericească. Fiecare e mai bun doar prin comparaţie, nu prin sine însuşi. Iar atunci cînd vrem să nu mai părem răi, facem totul pentru a dovedi că există alţii mai răi ca noi. Cu alte cuvinte, murdărim totul în jur pentru a părea noi mai curaţi şi mai buni. Dar aceasta este o minciună.

    A venit vremea cînd fiecare trebuie să deosebească singur binele de rău şi minciuna de adevăr. Nu mai există argumente şi dovezi pentru că nu mai există o gîndire izvorîtă din trăire. Fiecare înţelege ce vrea, dar mai bine zis ce -i place. Şi fiecare va trăi sau va muri cu înţelesurile sale.

    Vai de cei care înţeleg că luptă împotriva dragostei şi nu se opresc.

  53. savatie spune:

    Părinte Gavriil,

    Hristos în mijlocul nostru! Din felul în care vă exprimaţi nu înţeleg dacă sînteţi unul din supravieţuitori, sau doar aţi cunoscut supravieţuitori. Dacă sînteţi unul din cei care au pătimit, vă înţeleg smerenia. În ce mă priveşte, eu cred că dacă un bolnav s-ar atinge cu credinţă de un muc de ţigară aruncat de un fost deţinut politic, s-ar tămădui.

  54. ierom. gavriil spune:

    frate Savatie , am cunoscut supravietuitorii . mucul de tigara nu tamaduieste , cred eu . poate umbra lor .

  55. simona r spune:

    Cei care au murit la Aiud si in alte locuri ,au murit mai ales pentru cei multi din acest popor. Acum ,daca cei din conducerea Bisericii au pierdut taria marturisitorilor, sa ne intrebam ,cati dintre noi ar mai avea taria sa apere pana la jertfa Cinstea acestor locuri sfinte?
    Daca nu mai este nimeni care sa fie in stare sa apere nu numai cu cuvantul aceste locuri, cred ca inseamna ca nu le mai meritam.
    Cred ca pierdem multe lucruri bune in aceasta viata ,din cauza ca ne-am slabanogit ca neam.

  56. >>> razboinasi
    “incercand sa stea departe de scandaluri si mizerii”
    atunci de ce ati acceptat mizeria de articol al lui CT in aceste comentarii? De ce va expuneti ideile pe blogul lui, iar pe blogul vostru abia daca intelege lumea ce vreti sa spuneti, recurgand la smiorcaieli de “razboinici”?
    va e cam frica ca vi se clatina imaginea. priviti pozitia parintelui Savatie, care pana la urma nu l-a rabadat inima si si-a exprimat parerea pe masura experientei sale duhovnicesti. Masura voastra e cea care ati aratat-o pe comentariile de pe blogul lui Tarziu?
    Altceva decat copy/paste de invataturi duhovnicesti, facand pe avva Ortodoxiei romanesti virtuale, mai stiti sa publicati?
    e usor a veni cu citate, caci la fel veneau si fariseii si cei care ii prigoneau pe crestini.

  57. kallinikos spune:

    se intrezareste un duh de improtivire puternic, care ar vrea sa stearga orice urma vazuta, auzita, simtita, ce ar da marturie despre batjocura adusa lui Hristos prin acesti patimitori, ei nu suferit pentru idei ci pentru Adevar primind liberarea de frica, de indoiala, de lasitate. Au avut o chemare speciala pentru asta, pe care cei de afara nici nu o banuiau…
    Prin ei Maica Domnului a vrut sa incopcieze lantul de aur al sfintilor mucenici din primele veacuri ale Bisericii. Presiunea uriasa a rautatii abatute asupra lor a scos la lumina diamantul rabdarii, rabdare ce o avem ca dar si nu o folosim deloc. Evolutia evenimentelor, cum a semnalat Parintele Savatie, ne va pune in fata o `betonare` strasnica vecina cu erezia si apostazia tocmai pt a ne departa de folosul real al legaturii cu ei: Sfanta Liturghie (pe care, sa nu uitam, Parintele Ioan Iovan, o savarsea zilnic cat a fost inchis la Aiud, cum avea aceasta `acoperire` in acel loc iar noi in libertate o ignoram?)- izvor de marturisire vie a lui Hristos, care sfinteste si mucul de tigara, si ezitarile, si intarziera, si poticnirile…pacat ca nu profitam si noi de o astfel de `acoperire`

  58. crip71 spune:

    m. georgescu
    gura pacatosului adevar graieste…numai dracii si cei asemenea lui nu sufera mirosul de tamaie.

  59. savatie spune:

    Complot…,

    nu este vremea să ne împărţim în tabere. Fiecare are pricinile sale pentru care intră sau nu într-o dezbatere. Dacă o să ne despărţim pentru o faptă sau vorbă spusă, fără să ţinem seama de lucrarea făcută de fiecare pînă atunci, nu sîntem ucenicii Celuia care a lăudat făcătorii de pace şi a numit ucenici pe cei care au dragoste între ei.

  60. Banii şi tăierea împrejur îi lipsesc, Savatie… 🙂

  61. Vai de cei care lupta impotriva dragostei si nu se opresc spune:

    Va multumim, parinte!

    Si un ultim cuvant de raspuns pentru fratii nostri tulburati, dar nu de la noi, ci de la indrumatorul nostru duhovnicesc, el insusi ucenic al Staretului Justin:

    „Cine crede ca lupta pentru sfintii inchisorilor cu duhul potrivnic duhului acestora si celui al lui Hristos ii necinstesc, din pacate, la fel de mult, daca nu si mai mult precum masonii sau securistii despre care se zice ca le vor face acelora monument sau muzeu (sa nu fie!).
    Cine crede ca il apara si il marturiseste pe Batranul Justin si face cele opuse cuvantului sau care cheama la dragoste, unitate si fratietate si cine nu urmeaza pildei sale de a nu raspunde raului cu rau, ci de a infrunta nedreptatea cu smerenie si dragoste, acela ucenic mincinos se va afla si marturisitor impotriva Batranului. Amin!”

    Iertati-ne, toti cei pe care i-am suparat, fara sa dorim aceasta!

  62. Alexandra spune:

    Se spune in multe scrieri ale sfintilor parinti ca Dumnezeu face totusi si din rele bine.
    Iar in cazul Aiudului se aplica perfect; oamenii au suferit pentru credinta, Dumnezeu a facut sfinti din ei….iar acum din acest „razboi” pornit de cei care nu-l au pe Dumnezeu in inima, se desparte graul de neghina.
    Multi il admiram pe Dan Puric pentru felul in care vorbea despre poporul roman si credinta ortodoxa dar uite ca a venit acest moment de cumpana si ni se dezvaluie ce e cu adevarat cu el. Cu vremea parca devine mai clar si mai limpede. La inceput a fost un zvon, o nelamurire, am aflat ca sunt doua proiecte diferite, dar in cateva luni s-a limpezit.
    Acum se vede cine este cu adevarat cu Dumnezeu ce clerici, care mireni, ce personalitati.
    Acesti domni se impotrivesc vointei celor care au suferit acolo, considerati de multi dintre noi sfinti in viata, asta ca sa vedeti unde duce lipsa de respect, ambitia fara masura, mandria teribila. Exemplul acesta de oameni orbiti de patimi trebuie sa ne fie invatatura de minte fratilor.
    Din respect pentru maritirii inca in viata, acesti domni ar fi trebuit sa le respecte vointa: daca acesti sfinti ar fi vrut sa fie un camp de maci sau floarea soarelui acolo, atunci asta ar fi trebuit sa faca fara sa cracneasca; cu atat mai mult ca e vorba de o sf. manastire.
    Si ce, nu s-au vazut muzee sau centre de cercetare pe langa manastiri, patronate de manastiri? Monahii de acolo nu ar putea face cercetari? Ei ar fi cei mai in masura caci e vorba despre „Intoarerea la Hristos” si supravietuirea cu Hristos a multor oameni.
    Asta ca sa vedem orbirea maxima de care dau dovada.
    Dumnezeu va avea ultmul cuvant, dar a facut asa spre luminarea noastra.

  63. Simona spune:

    Eu stiu ca nu este bine sa se bage laicii in lucrarile si treburile bisericii si a parintilor. Un caz simplu care s-a petrecut langa Voronet. Un patron a ridicat din banii proprii un mic schitulet. La finalizare s-a sfintit si a trecut in proprietatea si administratia bisericii, cum este firesc. Doar ca pana sa se faca aceasta auzisem cum acel patron, in nestiinta lui despre randuielile bisericesti, credea ca va fi in continuare a lui.Nu vorbesc ca el va fi pomenit ca ctitor, dar el credea ca are si drepturi de administratie. Aici este problema: ce este al bisericii este de obste, este pt generatiile viitoare, este altar, ramane in randuiala bisericii. Deci nu poti face si muzeu laic si biserica. Ori un ori alta. Cel mai bine este sa fie o manastire. Asa ca daca nu se asculta de Parintele Iustin, laicii nu au ce se baga, sau daca se baga sa o faca cu ascultare de cei din biserica.

  64. CatalinM spune:

    Din câte ştiu eu, Dan Puric a anunţat incă de la începutul lunii iunie că se retrage din „proiectul” Aiud tocmai din cauza atacurilor şi acuzelor aruncate asupra lui de anumite cercuri „ortodoxe” şi apologetice interesate şi de conjunctură, cu mare audienţă la public. Aşa că, după părerea mea, punerea lui la stâlpul infamiei este, în acest moment, depăşită.

  65. […] “savatie spune: iulie 25, 2009 la 9:57 pm […]

  66. angi spune:

    Doamne Ajuta,

    tot ce pot spune si eu…ca tare mult mi-as dorii sa ajung si eu, la AIUD (macar o singura data la savarsirea SFINTEI LITURGHI, pentru ca acolo este BUNUL SI MARELE DUMNEZEU DAR SI TOTI ACESTI SFINTI MARTIRI IN CHIP NEVAZUT),unul din locurile sfinte ale romaniei , iar acolo ajungand sa-i multumesc Lui Dumnezeu ca am avut privilegiul de m-am nascut din acest popor si neam sfintit de acesti sfinti si de cei toti stiuti de Dumnezeu.
    Iar pentru rugaciunile PreaSfintei Nascatoare De Dumnezeu si a Sfintilor Sai si ai nostrii(ca cei de la Aiud), Sa ma ierte pe mine ,pe familia mea si pe tot neamul crestinesc…si nu numai …Amin

  67. o pacatoasa spune:

    @apologeticum
    Ma intreb daca ai respirat cat ai pus atatea intrebari!
    Sa-mi fie cu iertare, dar pare deja personala problema cu Razbointrucuvant, si are un iz de râcã( „razboinasi” smiorcaieli).Parca ai fi un catelandru care invatand sa latre se avanta la toate cate vede, dar ii scapa ce-i cu adevarat important. E si acesta un exercitiu de aparare, dar nu pare deloc duhovnicesc. E atat de lumesc ceea ce faci!
    Din putinul pe care l-am aflat despre sfintii inchisorilor ei nici macar in cele mai inumane clipe de tortura nu au defaimat pe cei cei loveau!
    Acuma, cat te odihnesti de ura( ca din iubire nu le strigi „farisei”), vezi putin cum ca noi nici cu cei care nu ne zic nimic nu facem aceasta, tocmai pentru ca nu se incadreaza in standardele noastre. Sau stiu si eu de ce? De lumesc, masuram cu propria masura, de asta!
    Asa, ca sa iti lamuresti de ce ei nu incap in masura ta, fara sa improsti pe ici si pe colo cu atatea diminutive si adjective, vorbeste-le pe fata si catre fata.
    Fii barbat, daca e cazul! Iar daca esti femeie…Nu fi cum muierea invidioasa pe vecina care are numai o calitate si pentru asta o place lumea, si tocmai de asta incerci sa-i scoti ochii cu defectele. Fii …duhovniceasca!
    Pentru ca pe blogurile aste nu umbla numai cei toba de carte, ca si tine! Ia aminte ca si cei putini la suflet si inculti ca si mine, au nevoie de aceste bloguri. Ba poate mai multa nevoie!
    Ia aminte!
    Acuma iarta-ma si Dumnezeu sa-ti ajute!

  68. VladR spune:

    Draga Adriana, ai pus punctul pe i in ceea ce il priveste pe apologeticum alias „compotul tortionarilor de azi..”.

  69. VladR spune:

    Oameni buni, cea mai mare greseala este sa cautam sa separam in judecatile noastre pe oameni ca Dan Puric de Pr Iustin sau de IPS Andrei.

    Sa nu uitam ca Dumnezeu ne-a facut pe fiecare din noi individualitati diferite, cu crestere duhovniceasca distincta, cu vederi personale. Ceea ce ii uneste pe acesti oameni sus-pomeniti si ar trebui sa ne uneasca si pe noi este Hristos.

    Hristos nu condamna diversitatea de opinii, de viziuni, atata timp cat ele, diferite fiind, nu contesta adevarul de credinta.

    Sa ii lasam sa hotarasca ei intru Hristos cum trebuie sa arate biserica de la Aiud. Cu ce ne folosim noi daca ne tot contrazicem, ba ca pr Iustin are dreptate, ba ca Dan Puric sau mai stiu eu cine?

    Am fost noi implicati direct in realizarea proiectului? Avem cunostinte tehnice, de arhitectura? Nu. Daca Stefan cel Mare sau alti domnitori ar fi cerut parerea norodului de sub ei pt fiecare proiect de manastire, nu mai faceau nici una.

    Dumnezeu sa ii lumineze pe toti. Pace.

  70. Geta spune:

    Am intrat pe Apologeticum, am vazut filmuletele si am pus comentariul:
    De ce s-a filmat cu camera ascunsa? Mi se pare mie sau e o manipulare prin ce se sugereaza in cele doua filmari?
    Primul filmulet – cred ca a mai avut loc o intalnire cu Parintele Arhimandrit Iustin Parvu si momentul filmat este de fapt un ramas bun a domnului Puric.
    Al doilea filmulet – Inalt Prea Sfintia Sa Ioan Andreicut, NU se adreseaza Parintelui Arhimandrit Iustin Parvu ci unui parinte din Cergau si unor calugarite care-l insotesc. Ceea ce spun cei carora li se adreseaza nu a fost dat(sau inregistrat), ci numai raspunsul Inalt Prea Sfintitului.
    Ma mira ca lumea intelege ca este o discutie intre Inaltul si Parintele pentru ca s-a si spus intr-un comentariu ca cei doi au discutat intre patru ochi.
    Dumnezeu sa va miluiasca si sa va lumineze!

  71. adriana spune:

    @Geta,@VladR,

    ma iertati, eu inteleg ca avem vederi diferite, cresteri duhovnicesti distincte, etc., dar soarele e tot rotund si pe cer, pt toate felurile de priviri.

    Nu cine are dreptate, conteaza, daca e Puric sau Parintele Iustin. Nu cine se pricepe la arhitectura sau nu, ci CU CE INTENTIE SE CINSTRUIESTE, SI IN CE SCOP.Exista 2 proiecte. Unul, o manastire, are forma ideala care sa incapa duhul potrivit unei slujiri ortodoxe, potrivit pt a se putea sluji Sfanta Liturghie. Celalalt e O MORGA. Un soi de maosoleu/muzeu, etc, care nu are nimic a face cu felul ortodox de a cinsti sfintele moaste.Nu are importanta cine il sustine pe care dintre proiecte, ci ce anume se va concretiza.

    @VladR,

    ”am fost noi implicati..? avem cunostinte tehnice si de arhitectura..? intrebi tu. Pai poate unii dintre noi au astfel de cunostinte.Si poate li se strange camasa pe spinare cand privesc proiectul/maisoleu. Crede-ma, in asa ceva NU PREA SADE O SFANTA LITURGHIE.Pt asta pot sa-ti dau scris, personal, cu semnatura si parafa, si sa-mi asum in totalitate ce scriu. Atat cat se vede din proiect, evident..

    Cat despre ”am fost noi implicati?”… pai, sa ma ierti. Pacat ca nu am fost si nu suntem. Noi suntem Biserica, sfintii sunt ai nostri, si, in plus, in cel mai pragmatic mod de gandire, cu banii nostri finantam si sustinem institutia, functionarea Bisericii, si proiectele ei.

    @Geta,
    poate nu ai surprins niste momente din discursul IPS Andrecut. I se adreseaza explicit si foarte direct Parintelui Iustin, cand ii spune ”nicio dorinta, nu mai exista nicio dorinta, va vom invita la sfintire”. Cat despre felul cum ii raspunde acelui ”tupeist”crestin ortodox, care ”a indraznit” sa-i adreseze o intrebare… ce mai e de zis?..:

    ”-in ce calitate ma interogati? … de crestin ortodox.. -crestin ortodox? la dumneavoastra la parohie..-da, dar biserica e Una, nu suntem bisericute..-cand va vom cere sugestie, atunci sa ne-o dati- dar macar asa din bunavointa, nu imi puteti raspunde?- fiti un om duhovnicesc, ii faceti rau Parintelui Iustin, toti ucenicii neascultatori, care va tineti dupa el..
    Ce frumos.. mai intrebam undeva: dar salariile nu li le platim fara sa ni le ceara nimeni? Poate, pt ca Biserica e sustinuta din banii nostri, am avea dreptul sa stim ce se face cu ei, ce fac cei pe care ii platim ca sa ne fie ierarhi, cum ne vorbesc si cum ne trateaza.Poate nu ai avut de-a face prea mult cu episcopiile ca sa vezi despre ce fel de atitudine e vorba.E trist..

  72. VladR spune:

    Adriana, parintele Savatie a raspuns mai bine decat mine aici: https://savatie.wordpress.com/2009/07/26/parintele-iustin-%e2%80%93-condamnat-pe-viata/#comment-9654

    Daca esti arhitect, spune pe fata. In orice caz, in problemele care nu imi sunt familiare si unde nu sunt nici macar diletant, ma abtin sa ma pronunt.

    Urmaresc cu atentie de la inceput problema cu Aiudul. Parerea mea personala este ca in situatia de fata nu merg textele cu faptul ca „noi suntem Biserica”. Sincer, nu sunt arhitect, nu ma pricep, nu am vazut nici o dovada de cearta sau neintelegere serioasa intre IPS Andrei, Dan Puric si Pr Iustin, asa incat nu inteleg de ce m-as apuca sa fiu partinic sau sa imi bag nasul unde nu am nici un fel de habar.

  73. ovidiu spune:

    VladR,tare alambicat si confuz esti.Dan P. s-a separat singur de Parintele Iustin(cam cum se separa nava spatiala de racheta propulsoare,zic eu).Totusi de ce crezi ca asta ar fi cea mai mare gresala?De ce exagerezi? De ce nu vezi distanta astronomica ,in toate punctele esentiale, dintre cei 2?Daca nu o vezi inseamna ca tre sa reglezi un pic perceptia.Cel mai simplu ar fi sa casti ochii si sa deschizi urechile la altii ,mai „experimentati” duhovniceste,nu zic P. Savatie ca sa nu par „cumva” si nici P.Iustin ,desi ar fi cel mai indicat poate dar sint/au fost alti duhovnici care au sfintit locurile acelea si zic ca e chestie de bun simt elementar ce e de facut in cazul de fata.Si ar fi frumos sa-ti spui clar si fara filozofareli ametite parerile.Nu te-ar scadea cu nimic.Lasa abureala pretentioasa si fi mai simplu in exprimare.Cintaresteti cuvintele, nu postarile .
    Nu ma lua prea in serios ca nu am nimic de impartit cu tine dar iti propun sa mai lasi aerele de vedeta, iti dauneaza.
    Ti-as cere iertare daca te-am suparat sau alte formule evlavioase de incheiere dar au devenit un stereotip ,un fel de superstitie verbala. Dar…nu te supara ,frate.

  74. VladR spune:

    Inca ceva, Adriana: (cu multa prietenie iti spun, ca sa nu ma intelegi gresit) pentru ca m-ai starnit 🙂 voi fi mai explicit: am o mare stima pentru toate cele 3 personalitati implicate in povestea asta. Scandalul Aiud are si un mare iz de facatura, si aici ma refer in principal la proiect. Ma bazez doar pe intuitia mea aici.

    Acesti oameni deosebiti sunt…oameni. Au si ei calitatile si slabiciunile lor. Ce este delicat e faptul ca aceste slabiciuni au fost starnite si apoi mediatizate de persoane ce nu au maturitatea duhovniceasca sa o faca, respectiv Roncea si apologeticum. Asta e parerea mea. Nah, ca mi-am calcat pe printzipuri si m-am bagat, diletant ce-mi sunt:))

    Sa ma iertati, Parinte, pentru indrazneala.

  75. Banditul spune:

    @ Adriana:

    Ai dreptate cam in toate, mai putin o chestie punctuala si factuala: Episcopul Andrei i se adreseaza acolo parintelui in varsta de la Cergau, iar nu parintelui Iustin! Asta ti-o pot confirma, daca sunt onesti, si realizatorii filmarii. Este cert ca parintele nu era in acel moment in acel loc anume, fara sa ni se spuna unde era, totusi. Dar asta e un detaliu.

  76. VladR spune:

    Ovidiu, nu ai de ce sa iti ceri iertare, doar ca nu inteleg unde ma vezi tu alambicat in postarile anterioare.

    Iar daca dau impresia de vedeta, imi cer iertare. S-o fi datorand faptului ca postez destul de des pe blog. Sincer, pentru mine a fost un bun exercitiu de dialog si autoeducatie in rigurozitatea expunerii parerilor personale. Cu riscul chiar de a irita pe unii.

    Multumesc pentru critica constructiva, Ovidiu.

    P.S. Sa fac lumina in obscuritatea parerii mele despre scandalul Aiud: acesti oameni chiar diferiti fiind si avand anumite neintelegeri la acest moment nu trebuie sa fie prilej pentru noi de a tine cu unul sau cu altul. Mai bine ne-am ruga pentru ei, ca sunt oameni maturi duhovniceste si vor sti sa isi rezolve neintelegerile cu ajutorul lui Dumnezeu.

    Cred ca avem lucruri mai bune de facut, cum ar fi descoperirea de sine, cu bune si rele si pus inceputul pentru o viata personala mai buna.

    Avem oameni mai potriviti si mai in tema care sa judece problema Aiudului sau altele similare (Claudiu Tarziu, Parintele etc).

    Asta e parerea mea.

  77. Andrei spune:

    Vlad,
    Sunt si eu de acord cu tine.
    Cred ca avem lucruri mai bune de facut.

  78. ion spune:

    VladR,
    Bravo! Ati reusit sa ne convingeti ca a fost o intalnire aducatoare de pace si de unanimitate consensuala. Ca parintele a plecat bucuros pentru ca sunt unii care vegheaza la implinirea proiectelor marete. Ca specialistii au biruit si ca pot sa purceada la treaba. Daca nu ar fi existat aceste filmulete totul ar fi decurs perfect conform planului. CT ar fi marcat marele consens pe blog, apoi l-ar fi propovaduit prin Trenul Vietii si totul s-ar fi implinit si pe pamant ca in cer.

  79. VladR spune:

    Ion, m-ai inteles gresit: eu nu vreau sa coving pe nimeni. Fiecare gandeste si simte cum vrea. Mi-am spus DOAR parerea (asa am si incheiat ultimul mesaj).

  80. UmbraSerii spune:

    @VladR
    Stimabile, daca esti un tanar de vreo 14 ani te inteleg, desi nu te aprob si cred ca pe masura ce te vei maturiza vei intelege mai bine lucrurile (care vor fi de actualitate atunci, evident). Daca insa esti un adult te rog sa citesti mai mult … si sa asculti mai mult … ti-as zice si sa te rogi mai mult, daca eu insumi as fi un rugator …

    Problema cu locasul de la Aiud comporta, cred eu, doua abordari (se poate citi printre randuri asta si la pr Savatie): una punctuala si una generala.
    Punctual: la Aiud si nu numai, se sfideaza memoria martirilor romani din temnitele comuniste dintr-un motiv foarte simplu: urmasii tortionarilor, care sunt conducatorii Romaniei de azi (nu numai la nivel politic), nu pot sta pasivi la diabolizarea prin comparatie a parintilor/bunicilor lor si nici la sanctificarea unora pe care pana mai ieri ii numeau „banditi” legionari. Dar nici nu pot anula fatzis jertfa a mii de oameni … asa ca fac tot ce pot sa puna sub obroc lumina si sa deturneze, cred ei subtil, sensul acelor jertfe …
    General: suntem, ca tzara si ca oameni, intr-o disperata criza de elite, astfel ca avem tendinta de a supralicita valoarea primului care, aparent pe linia neamului, iese cat de cat in evidenta si pare a fi demn de urmat … Ca sa intelegem cat de mare e nevoia de astfel de persoane cheie si cat de mult batranii luptatori isi doresc urmasi demni de ei, este ca insusi parintele Iustin i-a dat initial girul sau moral lui Dan Puric.
    Ulterior Dan Puric a ales o alta traiectorie, chiar daca viza, aparent, aceeasi tinta si s-a plasat singur pe baricade straine …
    Si aici apare dilema: e treaba lor … sa si-o rezolve, nu ne bagam sa judecam (de parca, vezi Doamne, am avea simplitatea sfintilor si in viata noastra nu am indraznit sa judecam pe cineva …), sau e si treaba noastra si macar la nivel de opinie trebuie sa fim transanti invatand in acelasi timp sa osebim falsul de autentic ?
    Din pacate cred ca avem in fatza o situatie in care ori esti cu parintele Iustin si cu cei in gand cu el, ori esti impotriva lui … tertium non datur

  81. ion spune:

    VladR,
    Franc: a fost una dintre cele mai josnice tentative de manipulare la care am asistat; si asta pentru ca la mijloc raman Sfinte Moaste!

  82. cristian moldoveanul spune:

    @ UmbraSerii

    Ai mare dreptate, frate!

    @Savatie

    Multumim din inima, Parinte, pentru luminosul articol.
    Ne rugam zilnic pentru Sfintia voastra.
    Doamne ajuta!

  83. VladR spune:

    Ion, la fel de franc: arunci cuvinte mari si grele. Avand in vedere ca nu ma cunosti, nu crezi ca iti asumi o responsabilitate cam mare?:)

    Umbraserii: te deranjeaza ca am incredere ca trei oameni net superiori noua isi vor rezolva problemele? Sau ai complexe de om nebagat in seama in luarea deciziilor importante?

    Nu ii agreez pe cei ce vorbesc cu parti pris, pentru simplul motiv ca ii arata cat sunt de limitati.

    @ both: Va irita ca nu sunt in trend, ca nu comentez si eu cu infocare impotriva lui Dan Puric, ca nu ii iau partea neconditionat pr Iustin. Nu voi face asta niciodata, macar pt simplul motiv ca ii respect pe amandoi.

    E cam greu sa intelegeti asta, dar nu e nevoie sa va straduiti. Cine este de buna credinta si cu inima deschisa va intelege.

  84. ion spune:

    VladR,
    Nu te victimiza. Eu am intrat cu matale intr-un dialog pe un subiect, zic eu, extrem de grav. Nu m-am aplecat asupra persoanei dumitale. Pur si simplu nu sunt de acord cu opinia ta. Sustin in continuare ca s-a incercat furtul „binecuvantarii Parintelui Justin” pentru un proiect care nu-i apartine si numai asa pentru ca s-au „potrivit” (intalnit intamplator) la Aiud. Vezi cum a talcuit „la prima mana” CT intalnirea.
    Fara cele doua filmulete nu am fi inteles niciodata ce s-a intamplat acolo. De fapt nu am fi inteles manipularea.

  85. VladR spune:

    Ioane, Ioane… arata-mi unde ma victimizez, amice.

    Cat despre „atentatul” la persoana mea, ce sa iti fac daca nu te exprimi clar si complet? Treaba cu josnicia tentativei de manipulare am crezut ca mi-o atribui mie.

  86. VladR spune:

    Dragii mei Ovidiu, UmbraSerii, Adriana, Ion, Compot al tortionarilor contemporani s.a.m.d., ceea ce va voi scrie acum este cu intentia declarata de a va convinge de spusele mele:

    Acum cateva luni flagrantul ziaristilor de la Romania libera cu IPS Teodosie a iscat mulat zarva. Eu m-am declarat favorabil actiunii ziaristilor si am aratat si de ce. Parintele insa a dezaprobat aciunea lor, fiind foarte plastic la un moment dat, comparand ziaristii cu niste motani care dau iama prin bucatarie (daca sunteti curiosi, dati paginile inapoi pe acest blog si veti vedea despre ce vorbesc).
    Ei bine, dupa cateva zile de cumpanire, mi-a dat seama ca Parintele avea dreptate, ca nu a fost normala si nici benefica pentru cineva actiunea de desconspirare facuta de ziaristi.

    Dragii mei, daca nu ar fi fost acest precedent probabil as fi fost si eu partinic in acest scandal iscat la Aiud. Dar episodul IPS Teodosie m-a facut sa inteleg ca sunt anuite lucruri in care noi, vulgul, nu cunoastem toate detaliile, toate „picanteriile” si nici nu ne ajuta in vreun fel sa le stim sau chiar sa le mediatizam si altora care nu prea au treaba cu Biserica, pentru ca nu facem altceva decat sa ii smintim (o nota personala aici: urasc acest cuvant: sminti, din cauza unor bigoti care il folosesc in exces, dar in cazul de fata e foarte potrivit pt expunerea mea).

    In concluzie, vreau sa va conving sa lasati balta acest subiect, sa lasati balta demonizarea unuia sau a altuia dintre cei implicati in problema Aiud, sa nu va mai cocoshitzi de cata teologie sau probleme sociale cunoasteti si sa va vedeti limitele.

    Cu alte cuvinte, care dintre voi se considera cel mai drept si mai curat in fata lui Dumnezeu, sa ia piatra si sa loveasca pe Dan Puric, pe Pr Iustin, pe IPS Andrei sau pe cine nu are el la suflet in povestea asta.

    Deci, cine se inscrie primul? Lista este pregatita.

  87. potential spectator spune:

    Am cetit articolul Pr. Savatie… Felicitari, imbina inspiratia cu smerenia, lucru destul de greu de realizat. Cat priveste marea majoritate a comentariilor, nu se ridica la nivelul lui. Pacat… Ar fi interesant de facut un experiment: sa luam toti comentatorii si sa-i punem in celule, in locul celor care au patimit. Ce credeti, am mai putea vorbi dupa 50 de ani de jertfa, credinta si iubire?
    Mai bine am lua din inspiratia Pr. Savatie si din smerenia marturisitorilor de atunci, si sa dam slava Domnului pentru Sfintii Sai. Altele sunt armele de luptat.
    P.S. M-as alatura si eu experimentului, in calitate de detinut, desigur

  88. Pr. Valentin Matei spune:

    Eu cred ca cel mai important lucru este ca proiectul Pr Iustin Parvu este canonic, incadrandu-se in normele ortodoxe ale construirii de biserici, este vorba de stilul bizantin. Daca parintele Iustin ar fi promovat proietul lui Dan Puric, iar Dan Puric pe al Pr Iustin, l-as fi sustinut pe Dan Puric, nu pe Pr Iustin. Nu tine atat de mult faptul ca e laic sau cleric, patimitor sau nu, tine de pastrarea Traditiei Ortodoxe si a Canoanelor in cinstirea Martirilor.
    Deci de doua ori cinste Parintelui Iustin Parvu, o data pentru ca a patimit in puscariile comuniste si a doua oara pentru promovarea unui proiect cu adevarat Ortodox.

  89. UmbraSerii spune:

    Uf, iaca nu pot sa ma abtin:
    @VladR
    Faptul ca te pastrezi intr-o nota ulterioara de comentare cat de cat decenta ma determina sa incerc la randul meu cateva lamuriri pentru tine (desi am fost ispitit sa te las balta dupa iesirile de genul: „complexe de om nebagat in seama”, sau „cei ce vorbesc cu parti pris … cat sunt de limitati” – apropo, puteai inlocui neologismul, el nefiind revelator al vreunui principiu, sau construct frazeologic universal recunoscut). Revenind: desi cazul IPS Teodosie si cel de la Aiud nu au nici in clin nici in maneca unul cu altul ca miza si ca implicatii, ambele tradeaza o stare de fapt in randul celor care au ca job conducerea Bisericii Ortodoxe: interesele lumesti au ajuns la o asa acuitate de manifestare, ca nici cele mai elementare norme de bun simt nu mai sunt avute in vedere, conducand la rezultate de-a-dreptul grotesti. Desigur nu e ortodoxa atitudinea speculativa a ziaristilor in primul caz, dar asta nu inseamna ca natura actiunii deconspirate este mai putin penala si necesitatea de a se lua masuri mai putin actuala.
    Cat priveste atitudinea asazis „neutra” ea rareori este intr-adevar si echidistanta. Cand in loc de a fi de partea adevarului si a dreptatii esti de nici o parte – nici a minciunii/nedreptatii si nici a adevarului/dreptatii – esti de fapt de partea minciunii si a nedreptatii, pentru ca acestea se slujesc nu doar de cele ce le sustin ci si de cele ce nu le stau impotriva.
    Desigur nimeni nu e nici drept si nici curat in fata Lui Dumnezeu, dar daca a fi de partea adevarului si a dreptatii, slujite in acest caz de parintele Justin (fara a-i da o nota de infailibilitate parintelui) inseamna implicit a arunca cu pietrele unei vehemente atitudini de dezaprobare fata de Dan Puric, imi asum raspunderea unei astfel de actiuni; nu pentru a-l nimici pe Puric, ci pentru a-l trezi din betia plinatatii de sine in care se pare ca se complace. Pentru ca meritele incontestabile pe care actorul le are nu au nici o valoare crestin-ortodoxa fara smerenia si ascultarea care dintru inceput le-au scos la lumina.

    @potential spectator
    Nu stii ce ceri frate …

    @Pr. Valentin Matei
    Parinte, cu tot respectul, permiteti-mi sa nuantez pozitia dvs: e desigur importanta canonicitatea demersului, dar nu stiu daca in cazul in care lucrurile ar fi stat invers tehnic (ca optiune constructiva) ar fi trebuit sustinuta o propunere ce nu este clar din partea cui vine si cu ce scop final si care incearca sa se insinueze cel putin suspect unei initiative legitime prin originea sustinatorilor si claritatea finalitatii.

  90. sofianic spune:

    Memorandum sfinţii închisorilor

    Fraţilor întru Domnul
    oare de căt timp mai avem nevoie şi de ce încercări ca să înţelegem clar că trăim pe spatele acestor sfinţi ai inchisorilor,ai generaţiei cu adevarat de AUR a Romaniei ?Unul dintre aceştia ,cuviosul părinte Iustin a spus limpede către noi cei din ,,generaţia neputinţei”(dupa cuvântul său plin de înţelepciune):,,fiecare metru pătrat din ţara asta e sfinţit cu picături de sânge martirice”(iertat să-mi fie că citez din memorie).Un altul dintre aceştia Gheorghe Niţescu un ucenic al sfântului Valeriu Gafencu vorbeşte despre jertfa lor sfântă ,în adevaratul sens al cuvântului:,,suferinţa noastră a fost pentru ce e mai înalt.Şi în primul rând pentru Dumnezeu.Dreptatea e de partea noastră .Avem dreptate.Dar ,să mă ierte Dumnezeu,mi se pare că a fost un pic prea mult pentru puterile noastre.Dar nu-i reproşez lui Dumnezeu.Aşa se cuvine.Dar mi se pare un pic cam mult.Atâta.Incolo,mor liniştit.Nu regret nimic.(pag. 204 Sfântul închisorilor).Ne-am întrebat mult timp şi noi ce inseamnă acest ,,prea mult”când ştim că Domnul nu îngăduie ispite peste puteri şi am aflat un posibil răspuns.Oare nu ştia Hristos ce va fi după aşazisa ,,revoluţie” cand o naţie declarată ,,eminamente” ortodoxă işi va ucide din pântece milioane de vlăstare cum nici o alta nu ar fi îndraznit o aşa inconştienţă şi oare cu ce şi-ar fi alinat EL durerea şi mânia îdreptăţită faţă de generaţia noastră batjocoritoare şi hulitoare ,prin faptă, de cele elementar fireşti ale vieţii ,că de cele sfinte nici nu mai pomenim?Oare dacă legile universului şi-ar fi urmat cursul lor firesc, in ,,virtutea” faptelor noastre după 89″ probabil că am fi fost raşi de pe faţa pământului şi asta fără să patetizăm inutil.Şi totuşi pământul acesta sfinţit ne îngăduie încă şi de n-ar fi generaţia Acelora să mijlocească înaintea PreaSfintei Treimi demult am fi fost aruncaţi la,, groapa de gunoi a istoriei”.Sunt oare aceste fraze ,,dramatizări sofistice” gratuite fară un suport real sau chiar merită să medităm spre luare aminte? Oare nu ne intrebăm de ce pe imaginea Romaniei este suprapusă premeditat şi intens imaginea lui Dracula vampirul ,altul decât vrednicul de pomenire voievod şi el martirizat in felul său?Păi deobicei vrajmaşul cel de obşte e prezent tocmai acolo unde e şi recolta de sfinţi mai mare şi dacă la Pitesti şi in alte inchisori n-a fost prezent vădit ,n-a fost nicăieri.Aşa că dacă ne vedem cât de neputincioşi suntem, ca generatie şi asta e un inceput de smerire de sine, căci ,,conştiinta faptului că suntem NIMIC e smerenie”, să incepem să-i cinstim cu recunostinţă adâncă primind cu dragoste în inimile noastre faptele lor de credinţă vie şi să fim atenţi pe unde călcăm,pentru că sigur orice metru din ţara asta e răscumparat cu jertfă de sânge sfinţit prin suferinţă .Dacă grija asta va deveni cândva virtute poate ca ţara asta mai are o şansa, altfel prin indiferenţă ne vom auto -distruge noi cei care nu am fi fost în stare să suferim nici a milioana parte din ce au suferit ei in avans şi pentru noi.Acesta e un inceput de patriotism duhovnicesc real ,altul decât cel afişat la ,,tembelizor „cu atâta nesimţire şi incoştienţă servilă.Să ne deşteptăm conştiinţele adormite noi cei care măcar ,,generaţia candelelor aprinse” să ne numim căci de ,,rug aprins” nu suntem vrednici.Daţi mai departe mesajul ăsta neputincios poate măcar unul la mie să rodească.Amin

  91. potential spectator spune:

    amin sofianic!
    @umbra serii
    e adevarat, nu stiu „ce cer”, boanerghes. Dar nici fratii care isi etaleaza intelighentia dusmanos nu stiu sa multumeasca lui Dumnezeu. Ce sa mai zicem de lauda… Cat despre raportul dintre blandete si slabiciune, el este dat de intelepciune.

  92. VladR spune:

    Umbraserii, ma bucura nespus tonul si atitudinea ta. Arata ca esti un om matur si nu un tanar dornic de „tavaleala” intelectuala. Treaba cu parti pris am introdus-o intentionat, pt a-mi da seama de nivelul intelectual al interlocutorului.

    Imi pare rau pentru aciditate, dar m-a deranjat introducerea mesajului tau anterior. Sunt deschis provocarilor sau diatribelor, nu si jignirilor.

    1. Paralela cu filmarea IPS Teodosie este justificata, avand in vedere ca acelasi lucru a fost facut si la Aiud. Este reprobabil ca s-a facut acest film, si mai ales ca nu s-a specificat clar cine cu cine si despre cine vorbeste. O kestie similara s-a facut cand s-a „filmat” pozitia parintelui Arsenie Papacioc fata de manifestul parintelui Iustin din ianuarie.

    2. Nu imi plac situatiile neclare. Nu m-a convins filmul. Pana nu va exista o proba clara sau o declaratie clara de dezicere din partea pr Iustin fata de proiectul Aiud sau fata de cei implicati in el, nu ma pot pronunta. Asta e parerea si convingerea mea.

    Atunci cand va exista o dovada clara a separatiei dintre cei 3, ori o dovada clara a caderii unuia dintre ei din adevarul de credinta ma voi dezice, desi o voi face probabil in inima mea, fara sa o declar public.

    Sa-i spun intuitie?… Nu cred ca s-a ajuns la o betie a plinatatii de sine la Dan Puric. Nu il cunosc, dar asa imi spune buna mea credinta.

  93. Mirela spune:

    @ VladR,

    Te rog sa nu ma intelegi gresit, dar asa imi joaca cina in stomac cand citesc „am introdus-o intentionat, pt a-mi da seama de nivelul intelectual al interlocutorului.”! Ah! si inca ceva, poate n-ar fi rau sa ne vezi ca pe niste frati (intru Hristos!) cu bune, cu rele, mai destepti, mai tampiti…, asa ca pe niste oameni inca nedesavarsiti care se straduiesc cum pot sa urce pe calea mantuirii!

  94. Cristina Niculae spune:

    Romania are un muzeu al victimelor comunismului si acela se afla la Sighet. Nu este un loc unde cuvantul „ortodox” este o sfidare. Cine a fost acolo si l-a vizitat cu atentie, nu intr-o ora in trecere prin oras, nu poate face o asemenea afirmatie. Pozele Pr. Cleopa, Pr. Iustin, Pr. Arsenie si a altor clerici ortodocsi inchisi in inchisorile comuniste se gasesc pe holul principal al memorialului, printre miile de victime ale comunismului din Romania, si in celula rezervata special subiectului represiunii regimului comunist impotriva bisericii. In alte celule, printe obiectele personale ale detinutilor, sunt expuse cruci sculptate din varfuri de periuta de dinti sau os, icoane, candele, rugaciuni imprimate pe panza sau in cartulii mici si multe altele create in timpul detentiei.
    Ortodocsii au o troita in cimitirul care apartine memorialului (cea mai mare si impunatoare din acel loc) si are la baza ei un mic altar in care sunt urne cu pamant din zonele unde au fost ingropati cei torturati si omorati de comunisti.
    Anul acesta, la Scoala de Vara de la Sighet, o zi intreaga s-a vorbit despre Pr. Nicolae Steinhard (a fost invitat PS. Iustin Sigheteanul si Pr. Ioan Pintea si alti cunoscuti) si alte victime din inchisorile si lagarele din tara si din fostele tari comuniste. Valeriu Gafencu nu a fost trecut cu vederea. Poetul Nicolae Dabija din Republica Moldova nu a uitat sa relateze despre situatia Bisericii Ortodoxe de acolo sub presiunea comunistilor in trecut si in prezent. Acest memorial nu este insa inchinat numai victimelor comunismului de religie crestin ortodoxa, ci si celor de alte religii crestine.
    Toate eforturile oamenilor care au pus baza memorialului in cinstea victimelor comunismului (intre care si cei ortodocsi) nu trebuie minimalizate si denigrate, ele nu sunt in zadar. Centrul de cercetare de la Sighet nu este compus din oameni cu suflete de piatra, pentru ca altfel ei nu puteau suporta plansetele detinutilor din fata lor care faceau un efort de memorie dureros spre a le relata atrocitatile din inchisori. (Caci memorialul a luat nastere din marturiile fostilor detinuti) Ar fi renuntat imediat, nu din cauza ca le resimteau acut suferinta, ci din plictiseala. Si va asigur ca intre cei care participa la activitatile memorialului sunt oameni credinciosi care isi iau in serios statutul de crestin. Problema este ca romanii cunosc mai putin acest memorial decat oamenii din afara.
    Intemeierea memorialului s-a facut si pentru a prezenta adevarul despre comunism si generatiilor care nu s-au nascut sub Ceausescu, dar inca traiesc drama regimului comunist prin ideile implantate in mintile celor care ar trebui sa ii educe. Manualele de istoria comunismului facute pentru ei, tinerii, prezinta o suita de conflicte politice intre diferitele personalitati ale partidului comunist si o serie de date seci, lasandu-se la o parte memoria celor care au suferit enorm din cauza comunistilor. De aceea se gasesc tot mai multi oameni ignoranti care afirma ca regimul comunist a fost bun, dadea munca la oameni, exista stabilitate si alte informatii eronate pe care le preiau de la nostalgici (parinti, profesori etc) sau de la cei care habar nu aveau ca, in timp ce dormeau noaptea, intr-o inchisoare la cativa kilometri departare de ei zgomotele loviturilor aplicate de comunisti se acordau cu strigatele sfasietoare ale torturatilor.

  95. VladR spune:

    Mirela, stii ce greu este sa te faci inteles corect atunci cand scrii, cand stii ca poti fi perceput mai mult sau mai putin eronat?

    Intentia mea nu este sa tratez pe nimeni de sus, am vrut sa vad daca persoana cu care discut imi arunca niste rautati pur gratuite sau o face dintr-o dorinta de critica virulenta. De asta i-am si scris Umbrei ca nu ma deranjeaza diatriba, insa jignirile da.

  96. Lazar Banias spune:

    Desigur ca detinuti au toate drepturile si ei treba sa spun ultimul cuvint,adica de ei depinde ce sa fie la Aiud!Amin!

  97. adriana spune:

    @VladR

    ”TREI OAMENI NET SUPERIORI NOUA”.. Cine a decis ca Dan Puric e superior cuiva? si asta in mod NET.Nu inteleg pe ce criterii. Asta ca sa nu zica cineva ca ma leg de vreun ierarh.

    Fraaaate, cand aud dintr-astea imi vine sa-mi dau palme. Eu cred ca ai inteles ca, in unica postare a mea pe subiectul acesta, nu am demonizat pe nimeni. Ci am luat in discutie DOAR PROIECTELE.UNUL E O MORGA, ALTUL O MANASTIRE. NU MA INTERESEAZA CINE SI CE SUSTINE. CI DOAR CEEA CE SE VA CONCRETIZA. Restul e literatura. Interesele.. eu nu stiu cum vederea limpede se intuneca brusc de ”blandetea”, ”dragoste”, ”simplitatea crestineasca”.Brusc, cand ceva incepe sa ne priveasca la fel cum ne priveste si construirea catedralei mantuirii neamului, devenim ”extaziati”, preocupati de ”altele mai bune”, ”duhovnicesti”, etc.

    Mai lasati-ma fratilor cu abureala. Dan Puric nu are NICIO TREABA CU BUCATARIA BISERICII.NICI CU IERARHIA, NICI CU ALTE CHESTII. MAI SUNT ACTORI CA EL, MAI BUNI CA EL, CHIAR, SI DE O MIE DE ORI MAI DISCRETI.MAI LASATI-MA CU BULIBASEALA.

    Cat despre arhitectura, Vlad, nu are insemnatate ce sunt eu, ci in ce duh o sa se ”construiasca” acolo. Proiectele conteaza, apoi rostul si folosul lor, in context ortodox, nu cine are dreptate.

  98. VladR spune:

    Adriana, m-a luat valul cu expresia pomenita de tine. Cand pun suflet in ceea ce scriu mai exagerez. Imi cer scuze.

  99. Andrei spune:

    Adriana

    Spui ca important este in ce duh se va construi acolo.
    In duhul Lui Hristos ca doar va fi o biserica ortodoxa.
    Ce este mai mare: darul sau altarul care sfinteste darul?

  100. […] By Alin Cristea In memoriam Sergiu Grossu Ce se întîmplă la Aiud sau ce-i lipseşte părintelui Iustin pentru a fi un Elie Wiesel al român… Un altar și o carte: Ortodoxia Românească în […]

  101. o pacatoasa spune:

    «Ce se întîmplă la Aiud sau ce-i lipseşte părintelui Iustin pentru a fi un Elie Wiesel al românilor»

    @toti
    Sa nu va suparati ca va spun asta, dar ma tot uit la voi si ma minunez!Ce faceti voi cu talantii vostri!
    Si cum ne mai iubim unii pe altii atat de gri si cu tzepi!
    Ma gandesc cum poate chiar noi îi lipsim Parintelui Iustin.
    Iertati-ma!
    Binecuvantati Sfintite Parinte!

  102. adriana spune:

    @o pacatoasa,

    cum vine vorba de ceva polemica,brusc, ne toropeste iubirea unora fata de altii..
    dar cand vorbim ore in sir la mobile, sau butonam la laptopuri nu ne trece ,asa, un fior, cum ca pt cateva mobile fabricate, undeva in Africa, un copil moare in nu stiu ce mina de unde se extrage un minereu, materie prima pt tehnologia ”mobile”, cu japca, la negru, pe munca furata a unor nenorociti de sclavi, pe spatele carora haladuiesc bine-merci marile companii de telefonie?Sau ca undeva in China niste copii de 7-8 ani muncesc din greu la ”impachetat” baterii pt ca eu si tu sa avem cu ce butona pretioasele camere foto?
    Polemica nu inseamna lipsa de dragoste. Si nici macar mânia justa.Toate Sf. Evanghelii sunt polemice la propriu.Iar Hristos ”se manie” de nenumarate ori.Mi-a ajuns pana peste cap nevoia noastra mioritica de atitudini blando-blegi. Iarta-ma, dar pacea se obtine numai in urma unui razboi. Cel putin pe lumea asta..

    @Andrei,
    o biserica ortodoxa? Uita-te la proiectul care s-a pus in discutie, cel opus propunerii Parintelui Justin. Ce ti se pare in duh ortodox acolo?Sau Parintele Justin se agita degeaba?

    @VladR,
    nevoia noastra fireasca de elite poate deveni f. otravitoare. A fost odata cand elitele insufleteau si construiau.Azi sunt demuuuuuuuuuuuuuuult confiscate.De catre cine are ”malaiul”. Nu mai exista dezinteres prolific si sincer.Sau prea putin..Sa nu ne amagim.

  103. blogideologic spune:

    @ Cristina Niculae spune: iulie 31, 2009 la 12:19 am +Romania are un muzeu al victimelor comunismului si acela se afla la Sighet. Nu este un loc unde cuvantul “ortodox” este o sfidare.+
    Acel “muzeu al victimelor comunismului [de] la Sighet” a fost organizat de Ana Blandiana, fostă membră a partidului PCR. Când tatăl Anei Blandiana, deţinut poltic, a aflat că fiica lui a devenit comunistă, s-a sinucis. Dacă ar fi fost sinceră, Ana Blandiana, ar fi trebuit să îşi depună imediat carnetul PCR. Nu a făcut aşa ceva. A continuat să rămână comunistă şi membră a Uniunii Scriitorilor. Unde avea parte de caviar cu lingura dacă scria poezia de laudă potrivită. Şi a scris! Cum puteţi afirma că acel loc organizat de comunista paricidă Ana Blandiana +nu este un loc unde cuvantul “ortodox” este o sfidare.+

  104. adriana spune:

    Interesele si iar interesele..

    Eu cred ca mai trebuie sa existam si inafara, fratilor, nu numai ”induhovniciti” inlauntrul familiilor noastre. Sa fim seriosi, lipsa de duhovnicie sau tulburarea patimas-razbunatoare, lipsa de ocupatii elevat-duhovnicesti ii lipsesc Parintelui Iustin, de se ”indarjeste” intr-atat si cu Aiudul si cu documentele biometrice si cu altele atatea?

    Eu nu inteleg, chiar se prefera ”blegeala” in masa in numele duhovniciei? Atat se intelege prin blandetea si pacea crestina? Calduta doinire ”spirituala”? Mai fratilor, ia numarati in Sfintele Evanghelii de cate ori ”se manie” Hristos, cat de scandaloase sunt diatribele si gesturile la adresa fariseilor, saducheilor, batranilor(si mai tarziu si insisi apostolii), ca sa vedem ce inseamna PACEA, BLANDETEA, DRAGOSTEA, DULCEATA DUHOVNICEASCA, ETC. In niciun caz ”dulceata de cirese amare cu jeleu de capsuni si siropel de zmeura”, toate de coloratura duhovniceasca.

    Daca Parintele Iustin(oare numai el?) intelege sa ”provoace atata tulburare” pe niste subiecte pe care majoritatea ierarhilor ne indeamna sa fim ”duhovnicesti”, sa pastram ”pacea” si ”toleranta”, lui ii puteti reprosa ca nu are preocupari ceva mai spirituale si ca se amesteca imprudent si nepotrivit in valtoarea lumii, ca e prea preocupat de cele lumesti si nu de ”cresterea launtrica”?

    Atunci de ce faceti asemenea aprecieri celor care ii urmeaza ”provocatoare atitudine”? Cine sa mai inteleaga pe unii..?

  105. o pacatoasa spune:

    @ adriana
    Iarta-ma, eu am constatat si nu am indemnat la iubire, pentru ca eu insumi nu am invatat inca!

    E o constatare, Adriana! Si nu e de azi si nu face referire precisa la tine, dar e un gust pe care ti-l lasa site-urile ortodoxe de la o vreme.
    Nu umblu pe aici sa invat pe altii ci sa invat de la altii pentru ca eu stiu ca sunt destui mult superiori mie, si nu neaparat ma refer la elite.

    Nu am stiut pana acum nimic despre necesitatile mele mioritice, cum spui, de asta iti spun sa te linistesti, ca nu am postat deloc vreo atitudine, ci chiar asa sunt, blando-bleaga( mai mult spre partea a doua inclina balanta)pe langa destul de alte multe defecte. Ce spun? inca mi-e straina bandetea!
    Dar pacea de dupa razboi,despre care tu vorbesti, nu mi se potriveste. Ba pe la noi prin sat au batranii o vorba inteleapta despre astfel de „razboaie”, care vorba tradusa beletristic ar fi ceva despre furtuna in paharul cu apa.
    «Maniati-va, dar nu gresiti!» si tie Adriana ti s-a dat deja dreptate, dar tu continui sa fii revoltata.
    Tu pana si pe Parintele Iustin il vezi agitat!Adevarat ca asta ni se servete pe unele site-uri ca sa baijabim prin minciuna.
    Din nefericire ai iarasi dreptate despre copiii exploatati de pretudindeni, dar cum am putea noi sa simtim acel fior pentru ei, cand nici pe cel zi de zi langa noi nu am invatat sa-l indreptam cu blandete? Ca sa nu mai zic…ca sa nu te mai manii!

    Imi recitesc comentariul anterior, si raman cu acelasi gust care m-a determinat sa-l scriu.
    Desi cerusem iertare la toti, pentru posibile suparari, tie, Adriana iti mai cer inca o data:
    Iarta-ma!

  106. VladR spune:

    Adriana, nu stiu cine sunt targetul tau pentru ultima postare. Oricum, ma simt vizat.
    Trebuie sa mentionez din start ca imi displace „blegeala” si amorteala. Insa indemnul meu la non-implicare in scandalul Aiud nu este un indemn la amorteala, ci doar o stare de expectativa, in care sa ne vedem de lucrurile noastre, pana cand vom avea o situatie mai clara asupra celor intamplate acolo (maybe never).

    Poate ca nu iti mai amintesti, poate nu te-a interesat, insa in trecut am dat deseori dovada de implicare in problemele cu care se confrunta Biserica si am fost mai mereu pe pozitii de actiune.

    In situatiile in care exista confuzie, neclaritati (cel putin pentru mine) sunt foarte rezervat insa. Asa am fost si inca sunt vis-a-vis de cazul Tanacu. Asa sunt si fata de cazul Aiud.

    Nu am nimic impotriva parintelui Iustin. Nu am nimic de comentat la adresa lui. Comentariile mele vizeaza atitudinea unora din cei ce posteaza aici.

    Tatal confuziei, neclaritatii este diavolul. In cazul Aiud, unde este multa sfintenie si se duce o lupta amarnica pentru recunoasterea acesteia este normal sa existe multe…ispite. De aceea prefer expectativa si indemn la ea. Pentru ca nu cumva sa dam cu pietre din prea multa ravna in cine nu trebuie (fie pr Iustin, fie oricare alta persoana implicata acolo) si apoi sa constatam ca am gresit, ca ne-am inselat. Intelegi?

    De altfel lupta crestinilor din ultimii ani a fost o lupta a samurailor cu vantul. Iar a unora mai „cu ravna” a fost a unor ronini cu vantul, ceea ce este si mai tragic. De fiecare data cand ne ridicam pentru o cauza buna suntem ba ironizati, ba neluati in seama. Nu exista o baza egalitara de pe care sa discutam cu societatea civila, pentru ca noi suntem nebunii de care vorbea Sf Antonie cel Mare.

    O impresie personala, putin pe langa subiect: suntem departe de sensul crestinismului, de al ortodoxiei. Doar mila lui Dumnezeu ne mai calauzeste si tzine. Au ramas extrem de putini oameni induhovniciti. Iar noi cautam innebuniti urmele de sfintenie.

    Toate societatile ce au atins un nivel inalt de dezvoltare economica, expansionista, au decazut spiritual(imperiul roman, aztec, civilizatia greaca, sodoma si gomora). Nu va zic nimic nou. Dar daca aceste imperii/civilizatii erau locale, civilizatia globalista si mercantilista in care traim e globala. Este imposibil sa nu te influenteze. Mucenicia celor care traiesc vremurile noastre este de a cauta cu disperare si incapatanare sensul primar, dragostea. Cei care nu doresc sa fie chimvale rasunatoare ci foc duhovnicesc, chiar daca poate nu vor reusi sa atinga acest stadiu.

    Ceea ce mai conteaza acum este ravna cea buna.

  107. adriana spune:

    @o pacatoasa,
    🙂 ”furtuna in paharul cu apa”? nu cred ca am reusit sa ma fac inteleasa corect.Pacea, totusi, vine numai dupa o lupta(cu tine, cu altii, cu ale tale, cu ale altora).. vrei, nu vrei.. Ca si mantuirea.. numai dupa o jertfa.

    Continui sa fiu revoltata.. da, pt ca mi-a fost dat sa vad si alte popoare ortodoxe ”la lucru”. Care nu se tem ca deranjeaza sau jicnesc prin aplomb si maturitate blandetea si simplitatea sau , mai abitir,vreo sensibilitate ”politico-istorica”, ce nu se tem sa vorbeasca, sa afirme, sa existe. Noi, romanii, vom inceta sa existam, la un moment dat, daca nu schimbam macazul;traiesc viu senzatia asta.

    Daca ti se pare, citindu-ma,ca eu il vad pe Parintele Iustin ”agitatat”, inseamna ca mie nu mi se pare ca tu nu observi ghilimelele.Nu am facut decat sa citez tristele caracterizari pe care le-am auzit din gura unor purtatori de sutane, foarte ”expusi” si ”exponentiali”.

    Multumesc ca ai grija sa nu ma manii. Dar sa stii ca un parinte foarte cunoscut facea frumoasa diferenta intre generozitatea maniei si egoismul diabolic al furiei.. Incerc sa ma incadrez.Si nu inteleg de ce trebui sa te iert.

    Am obosit de blegeala romaneasca.Traim in lume, oameni buni, si sunt pe deplin convinsa ca nu despre dragoste se discuta la Bruxelles.

    @VladR,
    Despre impresia personala ca suntem departe de sensul crestinismului, al ortodoxiei si despre cautarea exasperata a urmelor de sfintenie.. Dar intotdeauna a fost asa. Sau crezi ca pe vremea Sf.Ioan Gura de Aur se recolta sfintenia si dragostea la hectar, de pe ogoare? Oricum, ma indispune povestea cu ”cautarea innebunita a urmelor de sfintenie”. Parca vorbim de cautarea innebunita a urmelor de aur inexistent, din utopicul Eldorado.Nu e in regula, cred eu. Hristos e ”cu noi pana la sfarsitul veacului”. Sau Botezul nu mai are putere? Si daca Duhul si botezul au putere, restul sunt ca si ale noastre, numai sa intindem mainile sa le luam.De ce sa cautam urme, cand Tainele le avem inca cu noi?

    Despre expectativa.. iar am indoieli. Ca situatia nu e clara la Aiud, ca la Tanacu nu mai stiu ce si cum, ca in cazul IPS Teodosie e nu stiu cum.. Dar nu despre astea vorbesc eu.Si nu la REACTIUNE fata de o persoana sau alta, ma refer cand zic sa ne implicam. Ci la ACTIUNE. La ceea ce stim ca e bine si trebui facut. In felul Parintelui Iustin.Dansul a vrut sa faca si i s-au pus piedici. CE NU E CLAR, FRATELE MEU?A, ca se cauta ca totul sa para neclar si alambicat? Stim ce vrea sa faca Parintele Iustin si stim ca nu pentru ca vrea sa faca ci pentru CE vrea sa faca, are piedici. Cui nu-i plac manastirile pe mormintele sfintite cu sange ale intemnitatilor anticomunisti, care sunt numiti in deradere ”legionari”(!), ”criminali impotriva umanitatii”(!!), ”antisemiti”(!!!), si cui nu-i surade ideea ca acestia sa fie canonizati? Palarie-ntru-un picior, ghici, ciuperca, ce-i? Cine fuge de tamaia Parintelui Iustin, Vlad? Ce n-o fi clar?

    Si nu la cazul Aiud tot bat fierul, ci la surogatul ortodox al toropelii, al lipsei de atitudine.”Lasa ca merge si-asa,noi sa fim sanatosi”-ul romanesc..care, da, e revoltator.

  108. Mirela spune:

    @ adriana,

    Tucate-as de fata faina! Fac cinste cu o limonada naturela! 😉

  109. UmbraSerii spune:

    @ adriana
    poate n-ar fi rau sa ne mai auzim, cei ce intelegem pe o anumita frecventa lucrurile … cum poti fi contactata ?

  110. crip71 spune:

    adriana

    De la Nistru pân la Tisa
    Tot Românul plânsu-mi-sa
    Că nu mai poate străbate
    De-atâta străinătate.
    Din Hotin şi pân la Mare
    Vin Muscalii de-a călare,
    De la Mare la Hotin
    Mereu calea ne-o aţin;
    Din Boian la Vatra-Dornei
    Au umplut omida cornii
    Şi străinul te tot paşte
    De nu te mai poţi cunoaşte;
    Sus la munte, jos pe vale
    Şi-au făcut duşmanii cale,
    Din Sătmar pân în Săcele
    Numai vaduri ca acele.
    Vai de biet Român săracul,
    Îndărăt tot dă ca racul,
    Nici îi merge, nici se ndeamnă,
    Nici îi este toamna toamnă,
    Nici e vară vara lui
    Şi-i străin în ţara lui.
    De la Turnu n Dorohoi
    Curg duşmanii în puhoiu
    Şi şaşează pe la noi;
    Şi cum vin cu drum de fier
    Toate cânturile pier,
    Sboară paserile toate
    De neagra străinătate,
    Numai umbra spinului
    La uşa creştinului.
    Îşi dezbracă ţara sinul,
    Codrul frate cu Românul
    De săcure se tot pleacă
    Şi isvoarele îi seacă
    Sărac în ţară săracă!
    Cine-au îndrăgit străinii
    Mânca-i-ar inima câinii,
    Mânca-i-ar casa pustia
    Şi neamul nemernicia!
    Ştefane, Măria Ta,
    Tu la Putna nu mai sta,
    Las Arhimandrutului
    Toată grija schitului,
    Lasă grija Sfinţilor
    În sama părinţilor,
    Clopotele să le tragă
    Zioa ntreagă, noaptea ntreagă,
    Doar sandura Dumnezeu
    Ca să-ţi mântui neamul tău!
    Tu te nalţă din mormânt
    Să te-aud din corn sunând
    Şi Moldova adunând.
    De-i suna din corn odată,
    Ai s-aduni Moldova toată,
    De-i suna de două ori
    Îţi vin codri n ajutor;
    De-i suna a treia oară
    Toţi duşmanii or să piară
    Din hotară în hotară
    Îndrăgi-i-ar ciorile
    Şi spânzurătorile!

  111. o pacatoasa spune:

    Binecuvantati, Sfintite Parinte in aceasta sfanta zi de sarbatoare!
    Mi-e si teama sa intreb pe Adriana care e solutia dar, daca e atat de convinsa ca o are?
    Care e dar atitudinea ortodoxa?
    Dupa tonul ei revoltat bine-mi pare ca e sa ne impartim in tabere si cei mai viteji sa-i biciuim pe cei…blegi, in timp ce pe margini ni se tin limonadele la rece si ni se dedica doine.
    Si poate ar trebui sa ne infioram putin la gandul ca citricile au fost culese de romanii care pribegim prin europa, daca oricum nu putem renunta la mobile si laptop-uri si aparate facute de copii sclavi.
    Asta in cel mai pasnic caz, ca, daca socot replicile ei ca fiind spuse cu tonul ridicat( asa imi pare), ar trebui sa mergem sa tragem o mama de bataie de sus in jos, asa, ca sa se trezeasca toti din toropeala.
    De asta mi-e teama sa intreb.
    Cineva drag sufletului meu spunea ca e vremea cernerii. Cu sufletul a vorbit!
    Haideti sa ne biciuim ierarhii pentru ca ne sunt ierarhi pe banii nostri! Si daca platim sa le cerem socoteala dupa placul nostru!!Doamne fereste!
    Doamne!! Ne sunt ierarhi pentru ca au fost investiti cu har, si judecata lor e mult mai aspra decat a noastra.Si daca astia ne sunt ierarhii, nici macar nu indraznesc sa zic sa ne rugam pentru ei, ca greu cu adevarat este atata timp cat nici pentru noi nu stim sa o facem!
    Dar,atata timp cat inca mai avem macar un singur DREPT pe acesta sa-l urmam! Asta poate fi atitudinea pe care trebuie s-o avem. Asta îi lipseste parintelui Iustin, NOI in iubirea crestina( iarasi cuvantul care ne da foc la unii). Noi inconjurandu-l in rugaciune si ascultare macar ca nu stim sa ne rugam, dar sa-i aratam ascultare atat cat sa stie ca suntem ai lui si nu e singur.Si mai ales ca nu suntem ai lui doar cand sa se roage pentru noi! Iar daca pe ai tai, pe care ar trebui sa te sprijini fiind convins ca fac ce le spui ii apuca deodata revolutia, cum oare ai putea sa mergi inainte? Nu trebuie sa te opresti sa ai grija de ei mai intai? Care om, ducandu-se la arat isi vede linistit de treaba daca pe cai ii apuca vre-un narav? Nu se opreste oare sa-i linisteasca? Sau ii da asa inainte negru peste verde, doar doar o ajunge la capat? Aa…, da putea fi cu tractorul, si schimbam o bujie si un ulei, sau mai stiu eu ce si …da-i drumul. Dar atat timp cat purtam suflete in noi si pentru care suntem datori, tin sa cred ca nu suntem de unica folosinta.
    De asta, in simplitatea si blegeala mea, si in toata micimea mea de suflet, indraznesc sa spun ca simt cum Parintelui Iustin ii lipsesc capetele pe care isi pune cu iubire sfintitele maini spre binecuvantare! Ca acolo fiind cu capatzanele, mintile ne stau la colturi de blog tesand intrigi.
    Noi îi lipsim adunati in ascultare laolata! si cand el îsi intoarce privirea sa ne vada ca-i urmam, iata, noi suntem hat departe hãrãtzându-ne unii pe altii!
    Neam indaratnic,pana cand va fi cu noi?

    Daca am putea cat de putin sa ne rugam cat inca mai avem vreme, pentru noi, pentru Parintii nostri, pentru Aiudul nostru! Si pentru atatea de care nu suntem vrednici!

    Va scriu ca sa va spun cat am putut sa inteleg.
    Sigur, Sfintia-voastra daca veti considera ca este ceva de publicat de aici, fara sa arunc cu gaz pe foc, puteti publica.
    Imi place sa va caut pentru ca am nevoie de repere si de lumina! Poate daca as invata sa-mi cunosc cu adevarat locul as sti ca nici nu ar trebui sa dau vreo replica. Dar eu inca nu am invatat!
    Va caut pentru ca si eu sunt un suflet convertit si vreau sa invat sa fiu crestin!
    Va caut pentru ca va iubeste sufletul meu in Domnul, si ma doare pentru toti cunoscutii mei care nu pot sa va gaseasca. Suntem blegi, dar suntem multi, Parinte si vrem mai ales a murim crestini daca sa traim crestineste nu vom mai avea vreme sa invatam!
    Binecuvantati si iertati-ma!
    adriana pacatoasa

  112. VladR spune:

    „Iar priceputii poporului la multe se vor pricepe; cu toate acestea ei vor slabi de sabie si de para de foc si de robie si de jaful de zi dupa zi.
    Si cand vor fi slabi, fi-vor ajutati cu un mic ajutor; dar multi li se vor adauga intru lunecare.
    Si unii dintre cei ce inteleg vor slabi in a-i inflacara si in a-i pune la incercari si in a le vorbi deschis pana la sfarsitul vremii” (Daniel 11, 33-35)

  113. adriana spune:

    @crip71 🙂

    ”numai umbra spinului/la usa crestinului”…

    Pai stii cum e cu spinii si palamida, nu? 🙂
    Ne-au fost lasati sa-i dezradacinam ca sa scoatem la iveala ”painea”, din care sa scoatem prescuri si Domnului, la Sfanta Euharistie. Asa ca, daca ne trezim cu ei pe langa usa, si la propriu si la figurat, ne cam priveste. 🙂 La treaba..

    Asa, pe langa subiectul articolului parintelui Savatie, cred in oameni ca pr. Tanase de la Poiana Marului.(Ma leaga si alte frumuseti de Poiana Marului, dar cele despre Pr. Tanase nu fac decat sa imbogateasca).Deci , se poate.

    @Mirela

    Pentru o limonada naturela, oricand. Fug si de la lucru. Numai sa-mi spui cand si unde. 🙂

    @UmbraSerii,

    un ID:si un mail, 2 in 1:adrianachebac@yahoo.com

    Oricand, cu placere. Inca mai am resurse sa cred ca se poate. Fara sa devina nimeni militant, militarist, ”legionar”, etc. Pur si simplu firesti.E de ajuns sa ne aruncam un pic ochii in istoria Bisericii ca sa vedem cu cata indarjire si tenacitate, uneori chiar violent, intelegeau sfintii, episcopii, preotii, simplii mireni, sa-si sustina convingerile, sa se implice social, sa aiba initiative, sa afirme ce era de afirmat.

    Numai cateva cuvinte de la Sf. Marcu al Efesului:
    ”nimeni sa nu stapaneasca in credinta noastra: nici imparat, nici ierarh, ci numai unul Dumnezeu, Care si rein Sine si prin ucenicii Sai a predanisit-o noua”.

    ”In problemele de credinta nu incape pogoramantul, deoarece pogoramantul provoaca imputinarea credintei!Asta ar fi egal cu a spune cuiva:Taie-ti capul si du-te unde vrei!˝ Ca o paralela..

  114. adriana spune:

    o pacatoasa,

    Eu cred ca te-am suparat. Fara voie.Iarta-ma.

    „Dupa tonul ei revoltat bine-mi pare ca e sa ne impartim in tabere si cei mai viteji sa-i biciuim pe cei…blegi, in timp ce pe margini ni se tin limonadele la rece si ni se dedica doine.
    Si poate ar trebui sa ne infioram putin la gandul ca citricile au fost culese de romanii care pribegim prin europa, daca oricum nu putem renunta la mobile si laptop-uri si aparate facute de copii sclavi.
    Asta in cel mai pasnic caz, ca, daca socot replicile ei ca fiind spuse cu tonul ridicat( asa imi pare), ar trebui sa mergem sa tragem o mama de bataie de sus in jos, asa, ca sa se trezeasca toti din toropeala.”

    .. cred ca exagerezi in ce ma priveste. Hai mai Adriana(parca asa scrisesesi undeva), chiar parem toti 4 niste „apucati”?

    „Haideti sa ne biciuim ierarhii pentru ca ne sunt ierarhi pe banii nostri! Si daca platim sa le cerem socoteala dupa placul nostru!!Doamne fereste!
    Doamne!! Ne sunt ierarhi pentru ca au fost investiti cu har, si judecata lor e mult mai aspra decat a noastra.Si daca astia ne sunt ierarhii, nici macar nu indraznesc sa zic sa ne rugam pentru ei, ca greu cu adevarat este atata timp cat nici pentru noi nu stim sa o facem!”

    Sa le cerem socoteala dupa placul nostru?
    Oooooooooooooooof.. Tare prost ma fac inteleasa. Fireste, nu pot avea pretentia sa inteleg pe toti sau sa ma fac inteleasa de toti.

    „iubirea crestina( iarasi cuvantul care ne da foc la unii).” Imi aduc aminte de un citat, parca,a pr Savatie, despre Iubirea cea dura a lui Dumnezeu.Iubire care nu iarta… malformatiile.O iubire puternica, „neiertatoare”,arzatoare.

    „mintile ne stau la colturi de blog tesand intrigi.”
    😦

    Vehementa inseamna intriga? Vehementa inseamna revolutionarism? Poti fi vehement si in soapta. Pacat ca nu pot scrie in soapta.

    Faina reactie ai avut.O apreciez sincer.Imi place.Nici nu stiu daca se cadea sa-ti raspund, de vreme ce postarea ta era adresata parintelui Savatie.
    Am incercat.

  115. Mirela spune:

    @ o pacatoasa,

    Limonada este valabila si pentru tine, fireste, daca poti accepta de la cineva care face galerie de pe margine! Cu drag ti-as oferi-o!
    Sa stii ca revolta pe care o simte @ adriana o simt si eu de foarte multe ori. Desi imi vine sa strig, ma straduiesc cu toata puterea mea sa ma abtin si cu toate acestea pare-se ca nu imi reuseste!
    Cat despre „biciuirea ierarhilor” ne revoltam asa, cu graiul, ca un copil pe care parintele il neglijeaza. Nu stiu daca o fi crestineste sau nu, dar ce atitudine sa am vi-s-vis de cei care in loc sa ma pastoreasca ma abandoneaza? O fi atitudinea lor „ortodoxa”?…ca a mea, clar ca n-o fi!
    Ai vorbit cu parintele Iustin despre manifestarea crestinilor „impartiti in tabere”? Ce ti-a spus? Ai vorbit cu dohovnicul, cu un monah, preot sau chiar cu vreun ierarh despre aceasta sminteala pe care noi din neputinta noastra o avem? Cat despre „tabere” nu sunt de acord ca suntem impartiti in grupuri! Cred, mai curand, ca suntem chiar impreuna tinandu-ne strans de mana, cei puternici cu cei slabi, cei mari cu cei mici, cei guralivi cu cei tacuti, cei blegi cu cei vartosi, cei induhovnici cu cei mai putin induhovniciti. Asa cum suntem uneori in contradictoriu, uneori mai nerabdatori, alteori rautaciosi, consider ca manifestarea noastra este tocmai aceea a unor oameni care din cautare gresesc si nu din rautate! Nu remarc nici o rautate in discutiile noastre! Observ cum oricare din noi care a inteles ca a gresit si-a cerut iertare! Deci ce pot sa inteleg din toate astea, decat ca invatam fiecare de la celalalt, ca asa pricepem prin acest comportament „neortodox” neputinta noastra si cat de mult ne dorim sa fim cu adevarat ortodocsi! Daca acestea ne duc la invatare de minte, la pocainta si chiar la spovedanie, ma bucur ca Dumnezeu ne daruieste ca astfel sa ne vedem goliciunea sufleteasca si intunericul din noi. Slava Domnului!

    Doresc sa iti ofer acest videoclip!

  116. Mirela spune:

    Parinte, va rog sa postati si videoclipul pe care doream sa il daruiesc @ pacatoasa-ei, caci in viteza de „enter” n-am mai apucat sa-i dau paste. Multumesc!

  117. o pacatoasa spune:

    Greu cu mine! Tot vorba cuiva drag.
    Greu, Doamne, cu mine, si v-o fi fost si voua!
    Dar dupa ce voi ma iertati, sa-mi dati o limonada astazi, dupa Sfanta Liturghie ca am numai noduri in gat, tooot asa, de la Nistru pan´la Tisa. Si de atata seceta prin suflete as vrea sa pot sa beau tot Milcovul si apoi sa vi-l plang cu lacrimi in pahare cantandu-va la toti Hora Unirii.

  118. Daniel F spune:

    Am urmarit intr-o oarecare masura problema cu cele doua proiecte de la Aiud si toate celelalte. Fireste ca este de dorit o constructie in stil bizantin, traditional, si nu mausolee ciudate. Dar as vrea sa mai spun un lucru: ma surprinde teribil ferocitatea cu care este atacat Dan Puric, numit cu dispret „actor”, ca si cum a foi actor este ceva rusinos si degradant, si acuzat de lipsa de smerenie. Cred ca de fapt toata tevatura asta este o neintelegere, ar trebui sa i se dea si lui posibilitatea sa se apere si sa explice ce si cum. Sau poate omul chiar a gresit, chiar s-a inselat ori poate nu are gust sau nu se pricepe la arhitectura. Dar de ce sa mergem atat de departe incat sa presupunem intentii necurate, chiar ca ar fi mason si asa mai departe ? DE CE JUDECAM SUFLETUL ACESTUI OM IN FELUL ACESTA ? Cred ca numai Dumnezeu stie ce e in sufletul lui. Mie mi-a placut ce a facut pana acum, nu este cazul sa-i pandim prima greseala ca sa tabaram pe el.

  119. o pacatoasa spune:

    Sarutmana, Sf Parinte!
    Aveti perfecta dreptate, iertati-mi ca indraznesc sa spun asta.Iertare am tot cerut la toti,ca nu cumva sa nu supar ca ma „bag” aici ca un Mos Ion Roata. Raspuns la nedumerire n-am primit.
    Dar de dragul nimanui nu vreau sa ma prefac ca as avea in functiune mai mult de doi-trei neuroni. Un raspuns cu alta intrebare nu-i deloc lamuritor.Cam atat mi-au dat.
    Mda, e bine sa ne vedem goliciunea sufleteasca, dar eu nu pot sa ma bucur. Mie mai mult imi pare ca suntem cam asa:
    „Eu ti-s frate, tu-mi esti frate,
    Si-amandoi ochii ne-om scoate.”
    Bogdaproste pentru toate, dar mai ales pentru rabdare!
    Sarutmana,iar.
    Binecuvantati si iertati-ma!
    adriana pacatoasa

  120. Daniel F spune:

    PS. Consider ca in cazul de fata, lui Dan Puric i s-ar aplica principiul din drept, „audiatur et altera pars” – sa fie ascultata si cealalta parte. Sa nu judecam si sa nu nedreptatim pe un om care pana acum, de ani de zile, a fost un aparator al Bisericii si un marturisitor, din cauza unei intamplari tulburi si inca nu pe deplin lamurite.

  121. Mirela spune:

    o pacatoasa,

    Imi cer iertare ca nu m-am facut inteleasa si e vina mea intru totul! Cu toate astea un timd raspuns, dar adevarat, ti-am dat, cel putin in ce ma priveste pe mine „O fi atitudinea lor “ortodoxa”?…ca a mea, clar ca n-o fi!”, ” comportament “neortodox”, „ne dorim sa fim cu adevarat ortodocsi!”…
    Poate parea de-a dreptul straniu ca ma bucur ca imi vad goliciunea sufleteasca, dar chiar ma bucur! Ma rog Domnului sa imi arate pacatele, neputintele si tot ce e had in mine si atunci cum sa nu ma bucur si cum as putea sa nu-i multumesc lui Dumnezeu, ca din multa lui bunatatate care si-o revarsa asupra noastra (a mea), imi arata saracia sufletului meu?

    Crede-ma ca nu vad ceea ce spui tu
    “Eu ti-s frate, tu-mi esti frate,
    Si-amandoi ochii ne-om scoate.”, poate pentru ca sunt eu prea saraca sufleteste si sunt oarba de intunericul din mine! Tot ceea ce vad ca se petrece aici, discutiile dintre noi, atitudinea noastra…toate, ma duc cu gandul la harjoneala pe care o au fratii in copilarie! Poate ca gresesc, poate ca nu inteleg ce se petrece, dar iti spun adevarat ca ceea ce am scris, am scris niste ganduri ale mele necenzurate.

    Desi cu aceasta am vrut sa incep, am sa sfarsesc…Te rog sa ma ierti pentru ca te-am mahnit asa de tare, nu asta a fost intentia mea! Imi pare rau ca te-am tulburat! Iarta-ma!

  122. VladR spune:

    „Crestinismul ortodox isi pierde sarea” Sf Teofan Zavoratul

  123. o pacatoasa spune:

    Sarut mana Sf Parinte.
    Trebuie sa fac neaparat o lamurire!
    Cand spun si gandesc „noi” nu limitez asta la noi cei care ne raspundem pe aici! Deloc nu am spus asta! E prea stramt asta! Pentru mine „noi” inseamna tot ce ortodox si romanesc; de la vladica pana la opinca, de la sarac la preabogat, de la Nistru pan´la Tisa, din Edinet pana-n Tighina si daca vrei, de la mine pan´la tine, Mirela. Si pana la Adriana, uite!( Si mai uite cum tind sa monopolizez si sa deturnez sensul textului postat de Parintele Savatie.)Si pana la toti ceilalti care adunati laolalta sunteti pentru mine cuvantul „acasa”. Intelegi, Mirela sensul asta?
    Eu spun noi ca in Tatal nostru, ca nu am primit sa spunem: „Tatal meu carele esti in ceruri…”
    Am spus cum ca noi ne iubim gri si cu tzepi, pentru ca noi-ul de acum nu mai avem nimic comun cu radacinile noastre. Sau, orice va mai fi ramas, sta amortit asteptand o germinare.
    Si noi ne iubim gri si cu tzepi pentru ca oricat de diferiti parem, noi, suntem identic si nevazut modelati de comunism. Ne-am transformat limbile-n seceri si sentimentele in ciocane.
    Noi suntem inevitabil atrasi de rana din sufletul celuilalt si scormonim pana ce inconstient facem un steag.
    In noi traiesc laolata talharul de la drumul mare si bunul samaritean; niciodata nu stim care va trece mai intai.
    Daca azi ar veni Stefan cel Mare de la Putna si ne-ar chema la ascultare, heheee…noi…iaca eu la cules capsuni!
    De asta gustul amar despre care spuneam Adrianei cand m-a determinat sa-i raspund, tocmai sa ma explic.
    De asta spuneam cum ca noi lipsim Parintelui Iustin, noi de sus in jos si toti laolalata in ascultare.
    Si la intrebarea postarii raman cu acelasi gand si raspuns: NOI.

    Mirela, eu cu asta am vrut sa incep, desi nu credeam ca o sa fie un atat de lung inceput. Iar acum ca am ajuns pana langa tine( adica la cel mai putzin-ul noi) iti spun sincer: bucura-te! Nu m-ai mahnit si nu m-ai tulburat! Si nici nu ai avea cum sa faci asta! Nici tu si nici altii in mod personal.
    Dar evenimentele cu intrigile si cu reactiile noastre laolata de aici si de prin alte locuri, ei bine, da, pentru aste se cuvine sa ne cernim putin si gandul si ochii.
    Acum iarta-ma si tu si Dumnezeu sa-ti ajute!

    Binecuvantati si iertati, Sfintite Parinte!

  124. o pacatoasa spune:

    Revin si sper sa inchei ca-mi pare deja abuz!
    Iti multumesc pentru lamuriri, Mirela, e bine sa stiu ca si asa se pot vedea lucrurile. E mai bine chiar cu ele explicate! Dar simt nevoia sa-ti spun un amanunt: dupa ce tatal meu a murit,(Dumnezeu sa-l ierte!) eu eram cea care imi duceam fratii la adunatul fanului cu noaptea-n cap( desi inainte vreme eu eram cea care facea cel mai des mofturi pentru asta)! Eu eram cea care dadeam ordin ca se poate strange fanul sau ca mai trebuie asteptat pana sa se ridice roua. In curând… am vazut! Si-am plans amar in ziua aceea pentru toate fitzele pe care pana atunci le-am facut! Vai, daca as fi putut sa schimb atunci asta as fi fost atat de crescuta pe cat mi s-ar fi cerut!
    Crede-ma, e vremea sa crestem cat inca nu suntem ai nimanui!
    „E vreme pentru toate şi nu te întrista”

    Doamne-ajuta!

  125. VladR spune:

    „[…] este de foarte mare însemnătate să pomenim că toţi Sfinţii Părinţi socotesc că pricina de căpătâi a grabnicei înrobiri a omenirii de către Antihrist este lipsa de înţelegere duhovnicească precum şi obşteasca şi deplina prăvălire în îndeletniciri lumeşti. De vreme ce înţelegerea duhovnicească se poate dobândi şi poate spori numai în condiţiile adevăratei vieţi duhovniceşti, trăite de creştinii cu adevărat ortodocşi (aşadar fără a-i cuprinde aici pe cei care sunt ortodocşi doar cu numele), numai acei puţini dintre ei, care vor rămâne cu adevărat creştini ortodocşi până în sfârşit, ducând o viaţă duhovnicească în acord cu propovăduirea Sfintei Biserici, vor avea în vremea aceea plinătatea mijloacelor de apărare şi vor putea să desluşească toate cursele şi vicleniile lui Antihrist.”
    Apostazia si antihristul. Dupa invataturile Sfintilor Parinti, Fundatia Sfintii Martiri Brancoveni, 2008

  126. pribeag spune:

    Este un fapt umilitor sa-l comparati pe Parintele Iustin,cu Elie Wiesel( Elie Wiesel este in conflict deschis cu f. multi supravietuitori ai Holocaustului, care il acuza pe acesta de minciuni si mistificare a propriei biografii)Documentati-va, mai intai de a face comparatii.
    Oricum orice comparatie este de prisos.
    O comparatie este aproape la fel ca un exemplu,iar exemplele le sunt date prostilor pentru a percepe senzorial realitatea.

  127. VladR spune:

    Pentru umbraserii, mirela, adriana si alti luptatori cu limonadele: http://c-tarziu.blogspot.com/2009/08/comunicat-important-despre-proiectul.html

  128. Bianca spune:

    celui ce pribegeste…

    Nu cred ca exemplele sunt date numai prostilor.De pilda, exemplul este o metoda pedagogica foarte eficienta.
    Ma indoiesc de faptul ca a avea capacitatea de a abstractiza si de a intelege la nivel ideatic relatii implica a nu fi prost.
    Prin analogie cu dumneavoastra, va recomand sa va documentati inainte de a universaliza ceea ce tine de particluar.

  129. Oana spune:

    Parinte Savastie,

    De curiozitate am citit cartile d-lui Puric ca sa inteleg de unde vine atata fanatism cu care el e remarcat si admirat de crestini.Am fost foarte dezamagita cand am vazut ca ii lipsesc cele mai esentiale trasaturi ale unui crestin ortodox:smerenia si dragostea de aproapele.Sunt de acord cu dumnealui in ce priveste alesii nostri dar nu sunt pentru a jigni si a da si in stanga si in dreapta…cat despre proiectul ales de dansul nu pot sa inteleg cum poate sa ii placa cuiva asa ceva si mai ales de ce nu face ascultare de duhovnic…eu cred ca din pacate parintele Iustin din prea marea dragoste de oameni nu ii atrage atentia ca greseste..
    In rest pentru Dumneavoastra, numai de bine…

  130. Lucian spune:

    Doamne ajuta!
    Ni se ascund martirii si am ajuns o tara de caldicei, in care cel mai important lucru e sa nu superi pe nimeni. Daca l-am mai putea impaca pe Hristos cu diavolul ar fi cea mai mare reusita a noastra, in rest le avem pe toate.
    Asta e cea mai mare lupta azi, ascunderea martirilor, pentru ca noi sa stam cuminti si sa ne vedem de cumparaturile noastre.

    Ma doare cand vad ca poporul asta s-a jertfit de la inceputuri pentru a ne pastra credinta si hotarele intacte si vin altii sa ne invete ce e suferinta. Oare 400 de ani sub turci, 50 de ani sub comunism, 20 de ani de golaneala, nu e suferinta? Oare poate sa ne invete cineva pe noi cum e sa fii prigonit in propria tara? Nu cred.

    Dar daca din smerenie nu faci marketing pe baza suferintei tale nu inseamna ca nu a fost.

    Ce diferenta mare este intre a fi prigonit pentru dragostea in Hristos si a fi prigonit pentru ura impotriva Lui.

    Respect jertfa oricarui popor pentru dragostea de tara si de cele sfinte, in rest este inutila.

  131. VladR spune:

    A existat o vreme cand oamenii erau mult mai curati la suflet si cand cuvintele nu erau rastalmacite pentru a hrani orgolii atat de subtil ascunse in falduri intelectuale.

    Parafrazandu-l pe Maiorescu privind disensiunile pe tema articolului Parintelui: forme fara fond.

    Asta imi aminteste si de alta vorba patericala: Sfarsitul va veni cand nu vor mai exista „poteci” intre „chilii”, adica nu va mai exista nici un pic de intelegere intre ortodocsi.

    Veche comunicare intre credinciosi se facea spre zidire si urcus duhovnicesc, nu spre surpare.

  132. VladR spune:

    „Pentru aceasta sa asezati cum trebuie amandoua felinarele date de Dumnezeu, caci si credinta si intelegerea sunt de la Dumnezeu: mai intai felinarul credintei, si apoi felinarul intelegerii. In lumina credintei lui Dumnezeu, lumina intelegerii noastre este blanda, placuta si incantatoare, in vreme ce fara credinta ea este aspra si respingatoare, groaznica si ucigatoare. Tineti minte si spuneti-le alor vostri: (Isaia 7,9). Mai inainte felinarul lui Dumnezeu, si dupa aceasta felinarul omenesc. Aceasta randuiala a calauzit oamenii spre intelepciune, putere si fericire. Cata vreme va dainui cosmosul, aceasta randuiala va fi socotita ca singura buna. Amin” Sfantul Nicolae Velimirovici – Prin fereastra temnitei, Scrisoarea 34

  133. valahia spune:

    Foarte bine punctat, la fel ca tot ce ai spus până acum, VladR. O mare bucurie să o citesc şi pe „păcătoasă”.

    Numai bine şi multă Lumină, tuturor.
    Doamne-ajută.

  134. catalin spune:

    daca permiteti ……. aceasta chestiune dintre Parintele Iustin si Dan Puric este cam ce se intampla pe larg acum cu Romania .Fariseii cizelati si sclipitori se arata in haine de vamesi iar talhari(tii ) sunt jupuiti si de piele . Traitorul decadentei demnitatii umane nu are drept de replica , iar fariseul se balacaie prin sangele martirilor , poate poate s-o manji si el . Dar judecata Dumnezeului nostru nu este ca cea a oamenilor .

  135. VERGEANU SPINU spune:

    Problema e,nu ce-i lipseste Parintelui Iustin sa fie un Elie Wi-
    esel,ci CE-I LIPSESTE NATIUNII ROMANE SA AIBA COLOANA VERTEBRALA
    Aceasta e marea problrma.Din aceasta cauza directorul ICH din Ro
    mania ne-a putut cataloga „bonditi” si „antisemiti”;Patapievici
    l-a facut pe Eminescu „cadavrul din debara de care trebuie sa
    scapam daca vrem sa intram in UE”;maresalul Ion Antonrscu a fost
    reabilitat,iar apoi la presiuni externe din nou acuzat-iar cei ce nu recunosc holocaustul in Romania sunt pasibili de puscarie cu toate ca din Transilvania ocupata au trecut evreii in Romania
    ca sa se salveze.Si in fond…CINE CONDUCE LUMEA?????

  136. problema spune:

    romanii nu vor sa inteleaga un lucru acum nu mai e unul pentru toti si toti pentru unul,acum e proprietate privata,muncesti corect,ai nu muncesti,nu ai

Lasă un comentariu