Un grup de clerici şi credinciosi din Mitropolia Moldovei se delimiteaza de actiunile patriarhului Kiril

24 de clerici şi 352 de mireni din Mitropolia Moldovei, subordonata canonic Patriarhiei Moscovei, a adresat, cu ocazia sedintei Sinodului BORu din 25 mai o scrisoare deschisa in care isi exprima nemultumirea fata de actiunile ecumeniste ale patriarhului Rusiei Kiril. Scrisoarea anunta delimitarea unui grup de credinciosi ortodocsi din Moldova de comuniunea cu patriarhul Kiril, in cazul in care acesta nu se va pocai si nu va recurge la iesirea Bisericii Ortodoxe Ruse, pe care o cunduce, din Consiliul Mondial al Bisericilor (S.B).

Către Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii Kiril
Către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse

Sanctitatea Voastră!

Noi, creştinii ortodocşi din Moldova, cu smerenie şi cu multă durere sufletească, ne adresăm Sanctităţii Voastre. Pe parcursul întregului an ne-am aflat în aşteptare, nutrind speranţa că toate acţiunile Domniei Voastre vor merge pe făgaşul tradiţiei Sfinţilor Părinţi şi veţi păstori turma încredinţată de Dumnezeu pe calea mântuirii. Însă, cu părere de rău, aceasta nu s-a întâmplat, participarea BORu în mişcarea ecumenistă s-a activizat simţitor în acest an. Dumneavoastră aţi devenit un lider politic şi nu un tânguitor al Pământului Rusiei. Întâlnirile pe care le-aţi avut la cele mai înalte foruri, la conferinţele inter-religioase internaţionale au urmărit şi urmăresc un alt scop, străin poporului ortodox, un scop pe care l-aţi exprimat încă fiind mitropolit în anul 1991, la Adunarea Generală a Consiliului Mondial din Canberra. Încă pe atunci, definind rolul CMB, aţi spus: „Consiliul Mondial al Bisericilor este casa noastră comună şi faptul că ortodocşii îl percep drept casă comună şi doresc ca această casă să devină leagănul bisericii unite, confirmă responsabilitatea deosebită pe care o au ortodocşii pentru soarta Consiliului Mondial al Bisericilor” şi i-aţi îndemnat pe participanţi „să ia cu sine şi să transmită acasă, poporului său” toate cele întâmplate la întrunire. Această afirmaţie a fost în deplină armonie cu scopul Consiliului Mondial al Bisericilor, care urmăreşte „crearea unităţii vizibile a Bisericii lui Hristos „într-o singură credinţă şi o singură comuniune euharistică”. Astfel, toate acţiunile şi afirmaţiile Domniei Voastre nu sunt altceva decât roadele participării active a Bisericii Ortodoxe Ruse în Consiliul Mondial al Bisericilor şi transpun în viaţă principiul pe care l-aţi proclamat atunci, scopul căruia este crearea bisericii unite, în înţelesul nostru – al bisericii lui antihrist.

Sanctitatea Voastră!

Noi, subsemnaţii creştini ortodocşi, fiind şi rămânând fii şi fiice ai Bisericii Ortodoxe Ruse, declarăm, că ne delimităm de toate afirmaţiile pe care le-aţi făcut la Adunarea Generală a Consiliului Mondial al Bisericilor din Canberra, la întrunirea cu liderii monofiziţi din Erevan, la Summit-ul mondial al liderilor religioşi din Moscova, Baku ş.a. şi de toate acţiunile pe care le-aţi întreprins în ultimul timp, încălcând grav canoanele Sfintei Biserici Ortodoxe. Noi mărturisim, că nu ne reprezentaţi şi toate declaraţiile Domniei Voastre făcute la aceste întruniri internaţionale nu reprezintă toată plinătatea Bisericii Ortodoxe Ruse, ci sunt opinia personală a Domniei Voastre şi a celor care o împărtăşesc.

De aceea, nedorind a fi părtaşi la lucrările întunericului, la crearea „bisericii unite”, cerem:

1. Ieşirea Bisericii Ortodoxe Ruse din Consiliul Mondial al Bisericilor.

2. Încetarea acţiunilor şi afirmaţiilor Domniei voastre şi ale altor ierarhi ce încalcă canoanele Sfintei Biserici Ortodoxe şi pocăinţa personală a Domniei Voastre.

Totodată, mărturisim că toţi acei arhierei şi preoţi, care nu-şi ridică glasul întru apărarea Maicii Biserici Ortodoxe de acţiunile viclene ale celor ce o atrag în erezia ecumenismului, sunt susţinători ai acestei erezii şi copărtaşi ai ei, fiindcă prin tăcere este trădat Dumnezeu.

Transmitem această scrisoare prin ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, membru permanent al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse.

P.S. Deoarece nu s-a reuşit înmânarea scrisorii Mitropolitului Vladimir până la şedinţa Sf. Sinod, o expediem prin poşta specială DHL şi o publicăm în formă deschisă.

În cadrul întrunirii din 25 mai 2010, adresarea a fost semnată de către 24 de clerici şi 352 de mireni.

Lista semnatarilor va fi publicată în zilele următoare. De asemenea există posibilitatea de a semna prin internet.

Sursa: Ziarul Toaca

19 Responses to Un grup de clerici şi credinciosi din Mitropolia Moldovei se delimiteaza de actiunile patriarhului Kiril

  1. mateea spune:

    Iata o recenzie la cartea dvs „Diavolul e politic corect”.
    http://constiinte.ro/diavolul-este-politic-corect

  2. Ion spune:

    Parinte aveti carte dvs „Diavolul e politic corect” in varianta electronica ? Sau daca e posibil sa-mi spuneti cand va aparea pe piata Moldovei si anume in Chisinau ! 😀 Sau sa trag o fuga pina la Manastire la Dvs. ? Va rog imi spuneti si un e-mail de corespondenta activ al dvs. pentru ca sa dau niste intrebari !

  3. IS spune:

    Desi am citit de mai multe ori scrisoarea, nu am gasit totusi, scris clar, unde anume semnatarii conditioneaza pastrarea comuniunii cu Patriarhul Kirill de iesirea din Consiliul Mondial al Bisericii, asa cum ati scris, parinte, in scurta introducere:

    Scrisoarea anunta delimitarea unui grup de credinciosi ortodocsi din Moldova de comuniunea cu patriarhul Kiril, in cazul in care acesta nu se va pocai si nu va recurge la iesirea Bisericii Ortodoxe Ruse, pe care o cunduce, din Consiliul Mondial al Bisericilor (S.B).

    In scrisoare se arata insa:

    Noi, subsemnaţii creştini ortodocşi, fiind şi rămânând fii şi fiice ai Bisericii Ortodoxe Ruse, declarăm, că ne delimităm de toate afirmaţiile pe care le-aţi făcut la Adunarea Generală a Consiliului Mondial al Bisericilor din Canberra, la întrunirea cu liderii monofiziţi din Erevan, la Summit-ul mondial al liderilor religioşi din Moscova, Baku ş.a. şi de toate acţiunile pe care le-aţi întreprins în ultimul timp, încălcând grav canoanele Sfintei Biserici Ortodoxe.

    Sigur, din tonul scrisorii si din cererea categorica se poate trage concluzia ca delimitarea de declaratiile si de actiunile patriarhului Kirill este acelasi lucru cu delimitarea de comuniunea cu el, dar …scurta introducere pare ca traduce pe intelesul tuturor finalitatea scrisorii, de fapt?

    Dar daca aceasta este finalitatea, atunci ne aflam in fata unei posibile schisme. Lucru care nu ar fi de mirare, avand in vedere ca in spatele „sursei” (Toaca) se afla creatorul blogului stilist Popas Alternativ!

    De fapt, s-ar putea sa asistam abia la inceputul unor actiuni de acest tip, caci acelasi gen de grupari pro-stiliste cauta terenul si momentul pentru a se desfasura si in vecinatate – in Romania…

    PS: sa intelegem din scrisoarea de mai sus ca nu mai exista batrani duhovnicesti in Rusia, manastiri marturisitoare si preoti cucernici?!

  4. Nush spune:

    Datimi un mail de preot.

  5. catalin spune:

    Of … mare admiratie aveam pentru ortodoxismul rusesc … mi se parea mai presus si decat cel grecesc si decat ce romanesc … nu pot sa cred ca se intampla asa ceva … nu vreau sa cred …

  6. dm spune:

    Da! Parca-l vad pe Patriarhul Kiril pocaindu-se si cerand indurare de la membrii ONG-ului „Maica Matroana”, rugandu-i in genunchi sa nu se „delimiteze” de el.

  7. karenin spune:

    mare curaj si sfanta marturisire. Domnul sa ne ajute.

  8. Dorin spune:

    @IS : vreau să te avertizez, frăţică, în privinţa a două lucruri:
    1. stiliştii pot fi numiţi astfel, din momentul în care dau dovezi clare de erezie sau schismă. În privinţa calendarului, dovadă de schismă au dat nu stiliştii, după cum îi numeşti, ci Patriarhia BOR în 1924, alături de alte Patriarhii. Să nu uităm că Biserica are împărţiţi doar administrative, nu de alt gen, Ea rămîne cea Una, Sfîntă, Sobornicească şi Apostolească şi singura propovăduitoare de Adevăr în toată lumea. Aşa că dacă te consideri mădular al lui Hristos, făcînd parte din Biserică, atunci eşti în comuniune atît cu Biserica cea Biruitoare din Ceruri, cît şi cu cea Luptătoare, de pe pămînt. Respectiv eşti în comuniune şi cu noi, cei pe care îi numeşti stilişti. De fapt, producătorii de schismă calendaristică şi urmăritorii acestora ar trebui să fie „stiliştii”, odată ce calendarul ortodox e cel de „stil vechi” – dovezile acestuia fiind Întoarcerea Iordanului de Bobotează pe 19 ianuarie/6 ianuarie, Pogorîrea Sf. Lumini de Paştele pe stil „vechi”. Această schismă produsă în 1924 nu şi-a rezolvat criza, ci a atenuat-o prin 1948 cînd s-a revenit la sărbătorirea Paştelui pe stil „vechi”, dar nu a rezolvat-o , dovadă fiind aversiunea ta faţă de noi, „stiliştii”. ( mai multe despre blestemul calendarului iulian afli aici http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Qq7PvkGp4bsJ:logos.md/2007/12/21/istoria-schimbarii-calendarului-bisericesc-ii/+sigilion,+1593&cd=1&hl=ro&ct=clnk&client=firefox-a ). Nu mă mai lungesc.
    2. creatorul blogului „Popas alternativ” nu are vreo legătură redacţională cu site-ul Mişcării „Fericita Maică Matrona”, aşa în nici un fel de spate nu se află reciproc cei doi redactori diferiţi ai acestor bloguri.
    Sper că nu te-am mîhnit cumva, dorind doar să-ţi stîrnesc interesul pentru subiect, însă de am greşit cu ceva, te rog de mă iartă.
    De asemenea, dacă Pr. Savatie îngăduie, aş prefera şi opinia dumnealui asupra comentariilor.

  9. c14radioactiv spune:

    ce preocupari mai au unii… totusi ortodoxia are si o fata foarte distractiva. moldoveni, sus pe baricade! doar nu scapa asa de usor chir kiril, tre’ si olecuta de pocainta. in rusia mai exista si sfinti, mtiri cu „traitori adevarati”, unde sunt multi porci exista intotdeauna si cativa care sa le arate calea, binele etc. slava domnului, rusia e o tara plina de porci!

  10. forumist spune:

    se pare ca problema unor domni ca IS e rafuiala cu grupurile „stiliste” nu cu erezia din sanul BOR si BORu.

  11. IS spune:

    Se stiu ei cine scornesc rafuielile acestea. Fata de acesti scornitori am o problema, nu fata de gruparile stiliste. Acestea, ca si crestinii din BOR, sunt masa de manevra pentru planurile unora.

  12. ioan spune:

    Sunt multe de spus împotriva ereziei, ecumeniste, ca
    re sa sălăşluit, din păcate printre păstorii noştri cei duhovniceşti, abătându-i de la turmă şi de la calea părintească a sfinţilor noştri,rătăcind şi păşind pe alte căi viclene.
    Din această cauză s-a format o mare ne uniune duhovnicească in biserica noastră,nu mai există evlavia şi credinţa ,nici smerenia, nici dragostea şi nici măcar frica de Dumnezeu care este începutul înţelepciunii adevărate.
    De aici vedem foarte clar că treaba nu se potriveşte in nici un fel cu învăţătura Sfinţilor noştri,care au apărat ortodoxia prin faptele trăirii întru sfinţenie.
    Aşa că nu ne mântuieşte pe noi mitra patriarhală, sau haina preoţească ,dacă nu trăim cu adevărat , viaţă duhovnicească, cu lacrimi duhovniceşti,întru adânc de smerenie şi sfinţenie,ci din potrivă,mai multă răspundere va trebui să dăm şi vom fi mai aspru osândiţi de Dumnezeu la chinurile acela veşnice.

  13. sergiu-petre spune:

    Mie îmi place PF Chiril. De ce să fie schismă?

    http://orthomedia.ru/index.php?Itemid=91&id=288&option=com_content&task=view

  14. tutenes spune:

    In schisma fata de ORTODOXIE sunt ecumenistii si serghianistii !

  15. gil spune:

    nu am deloc deloc deloc incredere in popii astia care se dau ravnitori si totusi il pomenesc in continuare.ce se dau mai sfinti astia cand sant aproape o suta de ani de cand moscova e schismatica si ei se fac mai smecheri ca vad ceva deabia acum!! imi vine sa rad de smecherasii astia religiosi nevoie mare

  16. Flori spune:

    Consiliul Mondial al Bisericilor, Uniunea Europeana, Banca Mondiala, Guvernul Mondial, Noua Ordine Mondiala ….= ???? va las pe voi sa ghiciti!

  17. […] detalii MIRENI SI CLERICI DIN MITROPOLIA MOLDOVEI SE DELIMITEAZA DE ACTIUNILE PATRIARHULUI KIRIL detalii This entry was posted in Ecumenism and tagged Cipru, papa Ratzinger, vizită. Bookmark the […]

  18. ilhasmaravilhas spune:

    Unii spun ca autorul proiectului cu frunzulita s-a uitat asa de mult la pozele in care doamna ministru se afla in costum de baie si care sunt prezentate pe http://www.partyboom.net incat i-a venit inspiratia sa faca un concept exact asa ca pe vremurile lui Adam cand a intrat in gradina Evei. Avand in vedere ca noi intre timp am evoluat ne gandim sa iesim pe strada dar nu in costumul lui Adam si Eva ci folosind frunzulita in jurul…Pentru acest lucru avem nevoie si de serviciu de consultanta a lui Mircea Badea, singurul care detine know how despre felul in care se pot acoperi anumite partile anatomice in timpul unei manifestatii pasnice.

Lasă un comentariu