De ziua hramului manastirii Noul Neamt, pagini inedite de manuscris

Coperta. Titlu in romana, cu litere chirilice:
„CARTEA 3, ISTORIA MONASTIRILOR NEAMTUL-SI-SECUL, ANDRONIC DUHOVNIC”.

Pagina de titlu:
„ISTORIE, cuprinzatoare de stiinti, lamurite: de la nasterea Preafericitului Parintelui nostru ieroshimonahului si staretului Paisie Velicikovski: si pina la virsta sa de 25 de ani.
adunata intru acest chip: de ieroshimonahul Andronic.
Cartea a treia
la istoria sfintelor monastiri Neamtul si Secul
Data la lumina in folosul sfintei nouai monastiri neamtului: a Sfintei Inaltarii Domnului Dumnezeu si Mintuitorului nostru Iis Hs: intemeiata in Gubernia Besarabia”.

Afla mai multe despre Parintele Andronic si cauzele intemeierii manastirii Noul Neamt in volumul „ADUCERI AMINTE” aparut la editura Cathisma.

4 Responses to De ziua hramului manastirii Noul Neamt, pagini inedite de manuscris

  1. Sf. Paisie Velicicovski spune:

    Hristos s-a Înălţat!

    Citind pe site-ul manastirii Noul Neamt istoria ei am vazut ca este legata de Sf. Paisie Velicicovski, de la manastirea Neamt. Sf. Ioan Iacob s-a calugarit la manastirea Neamt si in cartea lui Din Ierihon catre Sion face referire la Sf. Paisie Velicicovski:

    1 Despre Rugaciunea lui Iisus

    ÎNVĂŢĂTURA CUVIOSULUI PĂRINTELUI NOSTRU PAISIE VELICICOVSCHI


    „A ajuns până la noi vestea despre oarecare persoane din cinul călugăresc, cari bizuindu-se numai pe nisipul înţelepciunii lor, îndrăznesc să hulească dumnezeiasca rugăciune a lui Iisus, care săvârşeşte prin minte sfânta slujbă în inimă.”

    2 O vedenie a unui ucenic al Sf Paisie

    VEDENIA UNUIA DINTRE UCENICII CUVIOSULUI PAISIE VELICICOVSCHI (DE LA MÂNĂSTIREA NEAMŢ)


    „După trecerea din această viaţă a cuviosului Părintelui nostru Paisie de la Mânăstirea Neamţului, viaţa călugărească a început să slăbească din cauza belşugului de avere şi mai ales din cauza slobozeniei pe care o aveau mirenii de a petrece cu femeile şi copiii.”

  2. ioanasalis spune:

    Hristos S-a inaltat!
    Parinte, un text atat de frumos, scris de Mitropolitul Antonie – ne-am bucura sa-l citim intr-o carte la cathisma: http://www.metropolit-anthony.orc.ru/eng/eng_04.htm.

  3. Veaceslavv spune:

    Hristos s-a Înălţat!
    Felicitări cu hramul mănăstirii şi cu sfînta sărbătoare.

  4. Vladimir B. spune:

    Sfinţite părinte Savatie,

    cartea asta a martirului cărturar Andronic, o aveţi fotografiată toată, sau chiar în materialitatea ei trupească? Este la biblioteca mănăstirii Noul Neamţ? Pe cînd apare într-o transcriere contemporană?

Lasă un comentariu