„Bazele Ortodoxiei” – de la Moscova la Chisinau

Unii dintre cititorii acestui blog mi-au solicitat parerea in legatura cu cumpania introducerii in scolile din Republica Moldova a disciplinei „Bazele Ortodoxiei”, remarcind graba si aparenta spontaneitate a momentului. Ma incumet sa raspund, in citeva cuvinte, avind in vedere ca am fost, oarecum, in mijlocul lucrurilor, facind parte in 2001 din Comisia Mitropoliei Moldovei pentru introducerea religiei in scoli. Asadar, tema este mai veche si doar acum a izbucnit in toata amploarea. Intrebarea este de ce tocmai acum.

Dintru inceput trebuie sa spun ca sustin necesitatea introducerii studierii religiei in scoli. Am insa rezerve fata de forma pe care o va avea cursul propus spre dezbatere Ministerului Educatiei. Mai intii pentru ca acest curs inca nu exista – avem doar numele lui: „Bazele Ortodoxiei”.

Un alt aspect stinjenitor este acela ca initiativa nu apartine Mitropoliei Moldovei, ci unei persoane laice, fara experienta pedagogica si cu atit mai mult teologica. E vorba de Valeriu Pasat, fostul sef al Serviciului de Informatie si Securitate al Moldovei. Mitropolia doar sustine initiativa acestuia si o sustine cu o dezlantuire nemaiaratata pina acum.

Intimplator sau nu, campania de la Chisinau se suprapune cu campania care se face acum in Federatia Rusa pentu introducerea ca obiect de studiu a disciplinei zisa „Bazele culturii ortodoxe”. Campania ruseasca are sustinerea guvernamentala si, dupa cum se exprima chiar autorii ei, se face cu o graba disperata.

Diaconul Andrei Kuraev, profesor de filozofie si teolog, un om pe care am avut ocazia sa-l cunosc si chiar sa public un amplu interviu cu el, este autorul manualului „Bazele culturii ortodoxe” pe care in luna martie l-a prezentat in mai multe centre universitare din Rusia. Iata ce zice el despre acest proiect:

„Cu siguranta ca experimentul inceput incalca toate normele existente ale pedagogiei – graba, lipsa de pregatire, lipsa de strategie… Exista riscul ca dascalii sa mearga la ore fara manuale si ceea ce este si mai sigur, dascalii nu vor avea timp sa studieze continutul manualului si sa-l insuseasca, atit pentru sine, cit si in consiliul metodic… Dar de ce e nevoie de un experiment atit de urgent? Cursul nostru este o incercare disperata a Rusiei de a se salva pe sine. In joc este viitorul nostru” (www.pravmir.ru).

Avind in vedere siguranta cu care paseste Mitropolia Moldovei in urma lui Valeriu Pasat, care, dincolo de controversele care pot aparea in jurul persoanei sale din pricina functiei ocupate in trecut, nu este un specialist in teologie si pedagogie; avind in vedere si similitudinea dintre „Bazele ortodoxiei” si „Bazele culturii ortodoxe”, precum si suprapunerea campaniilor de la noi si din Rusia, s-ar putea sa avem o traducere a manualului rusesc in limba romana pentru Republica Moldova. Solidaritatea episcopiei Tiraspolului in aceasta initiativa este un argument in plus al coordonarii cu Moscova.

Intrebarea este: ne angajam si noi in lupta disperata pentru salvarea Rusiei? Sau incepem o lupta pentru propria salvare, pentru cunoasterea adevarului istoric despre soarta Bisericii in acest tinut in care ne-a lasat Dumnezeu sa traim?

14 Responses to „Bazele Ortodoxiei” – de la Moscova la Chisinau

  1. Donkeypapuas spune:

    Dar există manualele vechi româneşti de religie! Cele ale lui Irineu Mihălcescu, de exemplu. Cele în uz în ţară nu vi le recomand pentru că sunt… proaste. Din păcate. 😦

  2. Mari spune:

    Donkey…
    nu iti dau dreptate.

  3. Veronica spune:

    Sa speram ca in spatele acestei grabe, nu se ascunde altceva!

  4. Florin spune:

    KGB-ul schimba strategia, dupa modelul aplicat de Stalin in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

  5. Ana spune:

    Se poate salva Rusia …asa usor?

    Vad in moldoveni o putere mare si curata. Sa dea Domnul ca cei ce pot sa faca ceva pentru viitorul copiilor moldovenilor, sa faca. Dumnezeu sa-i ajute.

    Cat despre manuale, pot spune ca nu conteaza atat manualul, cat profesorul care preda.

  6. Momarlanu spune:

    Panslavismul nu mai merge, iar comunismul a cam decedat. Rusia are nevoie de un alt combustibil pentru ambitiile sale imperiale. A trecut la pan-ortodoxism. Sunt de acord ca in scoli sa se predea optional (adica sa aleaga parintele daca isi inscrie odrasla sau nu la curs) notiuni de crestinism, cateheza etc. Dar, modul in care se pune la cale treaba asta in Rusia, si mai ales in Basarabia, ridica unele semne de intrebare.
    Probabil Rusia, sau mai degraba cei aflati la putere in Rusia, doresc sa se pozitioneze cumva polemic fata de Occident. Iata, Occidentul este secular si decadent, plin de depravati, liberali, noul Babilon. In schimb, noi rusii/esticii suntem oameni cu frica lui Dumnezeu, avem alte valori, tra-la-la. O astfel de idee are potential politic. Pentru cei dezamagiti de UE, Rusia poate deveni o atractie, o alternativa. In cazul particular al Republicii Moldova, se poate incerca manipularea masei de credinciosi ortodocsi intr-o directie anti-UE, impotriva curentului politic reprezentat acum de AIE. „Ce sa cautati voi in Uniunea dezmatului si a depravarii? Mai bine stati langa vladica/maica noastra Rusia”. Si astfel se poate ajunge ca crestinii sa sustina forte precum comunistii, care se opun integrarii in UE. Si uite asa putem avem sansa sa vedem lucrul naibii: crestini care voteaza pe cei care se revendica de la Lenin si Stalin.

  7. codrin spune:

    Parinte…in „Ortodoxia pentru postmodernisti” la capitolul „Nenascutii oameni” afirmati: „sincer sa fiu, pornind de la realitatile noastre, nici eu nu sunt adeptul predarii religiei in scoala. Dar motivele mele si ale celor de la Ministerul Educatieisunt diferite. Ei erau de acord sa se predea orice in scoala, chiar si educatie sexuala, numai nu religia. Cu parere de rau, oamenilor nostri le repugna anume religia, anume Evanghelia”, p. 45. Eu cred ca am inteles la ce va referiti cand spuneti „tinand cont de realitatile noastre” dar va rog sa ma clarificati…Multumesc!

  8. Ana spune:

    Momarlanu @ „Sunt de acord ca in scoli sa se predea optional (adica sa aleaga parintele daca isi inscrie odrasla sau nu la curs) notiuni de crestinism, cateheza etc. ”

    De ce optional?

    Si de ce sa aleaga parintele daca vrea sau nu vrea sa-si inscrie odrasla.

    Pamant crestin ortodox si mai vrem …optional?:(

  9. […] în şcoală – DA! Referendum consultativ – NU! Deja s-a creat o disputa. Acum, aflam de la talentatul scriitor si calugar basarabean Savatie Bastovoi, o minte extrem de iscusita, ca, de fapt, “intamplator sau nu, campania de la Chisinau se […]

  10. Momarlanu spune:

    @Ana, optional pentru ca poate la scoala merg si necrestini/neortodocsi. E adevarat ca in tari ca Moldova si Romania, acestia sunt putini. Dar chiar si asa, de ce sa fie obligat un catolic, un sectant, un ateu sau un musulman sa invete notiuni de ortodoxie? Daca cineva vrea sa le predice si acestora Evanghelia, sa faca misionarism. Orice inseamna obligativitate, fortare, ucide spiritul si incalca liberul arbitru. Or sa invete papagaliceste nicste lucruri pentru ca „asa trebuie” ca sa treaca clasa, dar nu asta va face din ei crestini adevarati. E umila mea parere. E posibil sa ma insel. Precizez ca sunt ortodox si sustin predarea in scoala nu a „religiei” (suna vag), ci a notiunilor de ortodoxie. Dar asta nu il scuteste pe parinte sa il indrume pe calea credintei pe copil. Scoala nu va fi decat un instrument complementar la efortul parintelui.

    Despre salvarea Rusiei si utilizarea ortodoxiei in acest sens, am mai sesizat un lucru. Panglica aceea care este afisata la 9 mai, chipurile „panglica lui Sf. Gheorghe” face parte din aceeasi strategie. Rusia are pe stema de stat un „calaret” care aduce cu reprezentarea iconica a lui Sf. Gheorghe. Miscarea e de a lega mitul soldatului sovietic, „marele razboi pentru apararea patriei” si ziua victoriei – 9 mai de ortodoxie. Soldatul sovietic e pus alaturi de Sf. Gheorghe. Unul a luptat cu balaurul cu solzi, altul cu balaurul cu zvastica. Se incearca un transfer de la miturile comuniste care nu mai prind la noile generatii, catre o instrumentalizare a ortodoxiei in scopuri politice.

    Orice putere lumeasca se imbraca intr-o poveste pentru a se legitima in fata oamenilor, a supusilor. Occidentul merge pe ideologia drepturilor omului, libertate, a unei puteri rationale, progresista si solara, idei provenite din Epoca Luminilor, Revolutia Franceza. Comunismul si-a creat propria poveste prometeica: omul simplu fauritor de lume, de progres, increzator in propriile forte. radacinile comunismului se regasesc tot in Iluminism. Acum, Rusia are nevoie de o haina pentru puterea sa, de o poveste, de noi mituri legitimante. Nu poate prelua ideologia Occidentului, pentur ca ar parea un soi de ultim venit la masa, de om inapoiat care s-a asezat si ultimul la coada progresului. Cartea ortodoxsismului, a celei de 3-a Roma, e la indemana. Dar, una este lucrul omenesc si alta este cel dumnezeiesc.

    Intre imparatia seculara pe care ne-o propune Occidentul si imparatia cu spoiala crestina pe cale de constructie a Rusiei, noi crestinii ortodocsi trebuie sa ne ferim de ambele si sa ne vedem de Imparatia lui Dumnezeu.

  11. Ana spune:

    Momarlanul. Am crezut ca te referi la ortodocsi. Adica parintii ortodocsi sa decida daca vor sau nu sa-si inscrie copii.
    Da, desigur ca trebuie sa fie optional cand sunt din credinte diferite. (Cam asa ar trebui sa fie si cu educatia sexuala, ca sa pot decide eu daca copilul meu merge sau nu la ora, nu sa fie fortat)

    Uite un caz in suedia unde este o singura religie ptr toti si crestini si musulmani. Nu stiu daca asta este in toate scolile, dar stiu de un rehtor care a unit pe toti reprezentantii cultelor din scoala si le-a dat 3 luni la dispozitie sa gaseasca puncte comune in credinta. Si acum predau o credinta comuna ptr toti. Nebunie

  12. Vektor-Nord spune:

    o opinie treaza parinte.

  13. Colaps spune:

    De ce sa se predea religia in scoli, chiar daca mai e vreun ateu, mahomedan sau eretic?

    Pentru ca Ortodoxia este Calea, Adevarul si Viata. Nu este o religie amarata facuta de oameni, ci un adevar absolut, neschimbat.

    Si, sa spun drept, mai bine introduc cursuri obligatorii ortodoxe in scoli, chiar daca constituie un instrument politic, in loc sa nu aiba nimic. Macar asa, tanarul mai invata despre Iisus Hristos, despre Dumnezeu, isi aminteste ca exista o Imparatie a Cerurilor, si ca nu sunt doar niste animale neputincioase ce hoinaresc pamantul fara scop.

    Doamne ajuta!

  14. […] a răsturna hotărîrea Guvernului Moldovei de a respinge proiectul clonă al lui Valeriu Pasat ”Bazele Ortodoxiei” în favoarea obiectului denumit simplu ”Religia”, după modelul român. În declarațiile […]

Lasă un comentariu