Peste zece mii de basarabeni au iesit sa ceara introducerea religiei in scoli

Peste zece mii de basarabeni s-au adunat ieri in scuarul Catedralei Nasterea Domnului din Chisinau pentru a sustine nevoia de Referendum in vederea introducerii studierii religiei in scoala. Faptul in sine exprima solidaritatea ortodocsilor basarabeni si rivna lor pentru Biserica intr-o vreme cind saracia si negrija politicienilor ar fi putut sa-i rapuna, reducindu-i la tacere.

Partea neclara a evenimentului este aceea ca toti acesti oameni sint prezentati ca sustinatori ai proiectului „Bazele Ortodoxiei” propus de Valeriu Pasat, fostul sef al securitatii, devenit recent activist ortodox. Numirea acestuia in fruntea demersului Mitropoliei Moldovei, avind ca subordonat un episcop, pe Preasfintitul Anatolie al Cahulului, creeaza vrei nu vrei o similitudine cu vremurile cind episcopul executa ordinele „imputernicitului cu treburile religiei”.

Inca nu cunoastem ce contine „Bazele Ortodoxiei” si in ce masura toti oamenii adunati la catedrala se simt reprezentati de persoana lui Pasat. Polemicile iscate in jurul acestei actiuni, foarte necesare de altfel, nu pot sa nu atinga amestecul politicului in Biserica. Dar sa speram ca mitropolitul Vladimir stie ce face si ca nu va trage cu obrazul de pe urma acestei aliante paradoxale.

10 Responses to Peste zece mii de basarabeni au iesit sa ceara introducerea religiei in scoli

  1. VIO 333 spune:

    Salut , din inima acest demers si ma bucur sincer de iesirea basarabenilor pentru sustinerea introducerii religiei in scoli ! M-as fi bucurat si mai mult , daca ar fi fost mai multi ortodoxi la Catedrala „Nasterea Domnului” din Chisinau .Frati romani, intru Ortodoxie , de dincolo de Prut , consider ca sunteti pe drumul cel bun ! Continuati tot asa , si in felul acesta ve-ti pregati urmasii !Sa avem nadejdea ca numai DOMNUL IISUS ne poate salva , dar trebuie neaparat sa miscam si noi ceva !Actiunea a fost foarte buna , iar daca Pasat este un lup in piele de oaie , sa ne rugam DOMNULUI si acesta ni-l va descoperi .
    DOAMNE ajuta-ne pe noi pacatosii!

  2. Victor Roncea spune:

    Riscurile, expuse concis de Nicolae Federiuc, de la Flux, sunt urmatoarele:

    Mulţi dintre creştinii creduli, copleşiţi de greutatea pe care trebuie să-l aibă cuvântul unui ierarh, nici nu au observat că mesajul desprins de pe preasfinţitele buze ale înaltului mitropolit este unul eminamente politic şi că riscurile la care este expusă astfel Biserica se pot transforma într-o singură zi, în pericole pe termen lung.

    Pasat vrea cu tot dinadinsul să se lanseze în viitoarele alegeri parlamentare. Pentru asta ţinteşte să încalece un partid politic care să pară breaz de vreme ce va fi blagoslovit de dreapta vânjoasă a mitropolitului Vladimir, prietenul său neschimbat şi devotat trup şi suflet. Pe Pasat nu-l doare nici măcar în cot de consecinţele pe care Biserica riscă să le suporte în urma aventurii în care o atrage din cauza poftelor sale politice.

    Care sunt riscurile şi consecinţele la care expune Pasat Biserica?
    1. Nimeni nu poate garanta că, în condiţiile în care religia poate fi introdusă în şcoală prin simple decizii administrative ale ministerului Educaţiei, populaţia se va prezenta masiv la referendumul lui Pasat.
    2. Chiar dacă am admite că le referendumul va participa numărul de cetăţeni cu drept de vot cerut de lege, nu există nici un fel de garanţie că majoritatea dintre ei vor fi favorabili ideii lui Pasat.
    2. Un eşec al referendumului va spulbera argumentul celor 94% de ortodocşi din Republica Moldova, reducând acest procent nu la cota celor care se vor prezenta la urne, ci doar la numărul celor care vor susţine „curajoasa iniţiativă” a fostului securist nr. 1.
    4. Astfel, printr-un truc politic de două parale, Pasat şi mitropolitul său iubit vor reuşi performanţa de a transforma majoritatea ortodoxă din ţară într-o minoritate politică, înmormântată definitiv, la nivelul discursului public, sub lespedea procentului celor care vor opta politic pentru „bazele Ortodoxiei” lui Pasat.
    5. Un eşec al referendumului va consolida tabăra adversarilor predării religiei în şcoală şi va bloca pentru o perspectivă îndelungată posibilitatea introducerii şi menţinerii acestei materii în învăţământul de stat.

    În aceste condiţii, lozinca zilei trebuie să fie, pentru orice bun creştin, simplă: Religia în şcoală – DA! Referendum consultativ – NU!

  3. Ana spune:

    Placuti sunt basarabenii. Imi vine mereu sa le zic frati, dar ii simt superiori si in credinta si in sustinerea obiceiurilor, culturii, traditiei etc.

    E uimitor cum ei sunt legati de Eminescu de exemplu, iar noi il alungam din scoli si din toate scrierile noastre, acum cand avem libertate (fie ea si mascata).

    Ne sunt exemplu

    Dumnezeu sa-i ajute.

  4. capcana spune:

    capcana

  5. Anonim spune:

    † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul

    Nu am spus-o niciodata pana acum, imi iubesc tara nu stiu de ce, e ceva in fiinta mea, cum e probabil si in a multora dintre voi, care ma tine lipit de tara, dar incep sa cred ca emigrarea e o solutie, as emigra in Moldova, ei inca mai simt si traiesc romaneste ceea ce noi se pare ca am uitat. Doamne Iarta-ne!

    † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul

  6. madalin spune:

    Parinte Savatie, am vrea sa stim o parere mai detaliata a sfintiei voastre referitor la aceasta initiativa a mitropoliei Chisinaului. De exemplu m-ar interesa ce parere aveti referitor la atitudinea mitropoliei Basarabiei iar pe de alta parte sustinrea catolicilor fata de acest proiect? De ce numai Pasat a putut razbate la mitropolitul Vladimir? Oare nu mai sunt in R. Moldova politicieni ortodocsi? De ce atata graba in predarea „obilgatorie” de anul viitor a religiei cand pana nu demult nici un gest, am in vedere public, nu a fost schitat in aceasta directie? Este ceva ce ni se ascunde in umbra acestei initiative, vreun partid, vreo miscare? Cum credeti?

  7. Veronica spune:

    Tind sa cred ca in spatele acestei initiative se ascunde ceva tenebru, asa cum mentiona mai sus si dl Roncea! Luind in calcul contextul mondial, trebuie sa ne puna pe ginduri si mesajul ar fi ” oameni buni vi se pregateste ceva”! Da si sa nu fim atit de creduli! Iar punctul de vedere al Sfintiei Voastre il vad foarte important!

  8. Vektor-Nord spune:

    oare religia se invata in scoala?

    oare un ortodox bun va fi acel care va avea note mari la ore?

    oare e buna imixtiunea religiei in politica?

    care din cele 2 Mitropolii ortodoxe va monopoliza procesul de studii din scoli?

  9. andu spune:

    http://www.ascor.md mai multe detalii

Lasă un comentariu