Evreii ortodocşi sînt mai „ortodocşi” decît ortodocşii noştri

post-3-12444372375780

Pe data de 6 iunie 2009 un grup de evrei ultraortodocşi din Ierusalim au organizat un protest în faţa primăriei din piaţa Safra, informează Newsru.co.il. Motivul a fost parcarea auto deschisă sub clădirea primăriei care lucra şi sîmbăta, fapt contraindicat de canoanele iudaice.

Protestele au evoluat în ciocniri violente, protestatarii aruncînd sticle şi incendiind tomberoane de gunoi. Au fost răniţi 6 poliţişti, iar 10 protestatari au fost arestaţi.

Acţiunile pentru păstrarea putităţii sîmbetei au fost binecuvîntate de rabinul ultraortodocşilor din Ierusalim Iţhak Tuvei Vaison.

Galerie foto © REUTERS/Darren Whiteside via drugoi

post-3-12444372203710

post-3-12444372278630

post-3-12444372474117

post-3-12444373085124

post-3-12444373406692

post-3-12444373855601

62 Responses to Evreii ortodocşi sînt mai „ortodocşi” decît ortodocşii noştri

  1. citizen tudor spune:

    Asa inteleg unii oameni religia: ingustime, sange, ura.

    Religiile au cauzat mereu razboaie; religiozitatea insa, niciodata!

    Cand religiozitatea devine religie, religia sfarseste prin a deveni ideologie.

    Ce este o ideologie? Un ideal fara Dumnezeu in continutul sau.

    Astfel de manifestari imi repugna din orice religie s-ar manifesta: fie ea mozaica, islamica budista sau crestin-ortodoxa.

    Exista doua forme de ateism:
    – primul,- mai curat si onest, al celui scarbit de astfel de manifestari „religioase” si care prefera sa se declare mai degraba ateu decat „credincios”,
    – al doilea,- perfid si fatarnic, al celui care isi toarna cenusa in cap si se imbraca in sac de „credincios” ce este dar in inima caruia nu este NICIUN dumnezeu (macar de ar fi Buddha, Allah etc.)

    Care este diferenta esentiala dintre religie si religiozitate?
    Acolo unde religia inlantuie, religiozitatea elibereaza!
    Deci, adevaratul om religios se recunoaste dupa Libertate. Libertatea fata de el insusi, libertatea fata de propriile patimi, libertatea faţă de prejudecatile lumii.

    Care este marea tentatie a ideologiei? Sa alcatuiasca un Rai prin mijloacele proprii. Nu prin caile lui Dumnezeu adica, deci, fara Dumnezeu in final.

    Asa cum pomul se cunoaste dupa roadele sale, omul religios se recunoaste dupa acestea:

    Galateni, 5

    22 Roada Duhului, dimpotrivă, este: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioşia,
    23 blândeţea, înfrânarea poftelor. Împotriva acestor lucruri nu este lege.
    24 Cei ce sunt ai lui Hristos Isus, şi-au răstignit firea pământească împreună cu patimile şi poftele ei.
    25 Dacă trăim Duhul, să şi umblăm prin Duhul.

  2. Hristofor spune:

    Ierom. Savatie, oare nu cunoasteti diferenta esentiala intre termenul „ortodox” si „ortodoxal”? Jidovii nu pot fi ortodocsi. Ortodoxali – da. Ii induceti astfel in eroare pe crestinii simpli.

    Sau aceasta atitudine arata ca ii considerati de acelasi duh cu Ortodocsii pe jidovii respectivi ?

  3. savatie spune:

    Hristofor,

    cred că îi subapreciezi pe creştinii noştri ortodocşi crezînd că nu ştiu să înţeleagă jocurile de cuvinte la care te referi. Aici nu există creştini „simpli”. Ai putea să-mi explici tu care este diferenţa esenţială dintre cuvintele „ortodox” şi „ortodoxal”?

  4. Hristofor spune:

    Eu nu m-as fi grabit sa afirm ca „aici nu exista crestini simpli”. Cred ca nu aveti in vedere ca cititorii acestui blog sint mai selecti ca altii.
    Spusa mea nu poate fi calificata drept „subapreciere” a crestinilor, ci ingrijorare privind posibilitatea de smintire gratuita a unora dintre fratii mai putin informati.

    Diferenta la care m-am referit nu se regaseste, totusi, in vocabularul romanesc. Ortodoxal este oricine urmeaza cu tarie (convingere) o idee/”dogma”. Ortodox este oricine urmeaza invatatura lui Hristos. Din pacate, DEX-ul nu face diferenta aceasta. De altfel, am intalnit in mai multe locuri folosirea termenului „ortodox” intr-un context ce nu avea legatura cu Ortodoxia. Lb. rusa se descurca mai usor, intrucat ea are alt termen pt a-i denumi pe drept-maritorii crestini.

    Alta confuzie pe care o contine titlul propus de sfintia voastra este termenul „evrei”. Cei care au protestat sint jidovi. Termenul romanesc traditional „jidov” denumeste credinta rastignitorilor Mantuitorului, pe cand termenul „evreu” denumeste componenta biologic-culturala. S-ar fi putut ca nu fiecare dintre protestatari sa fi fost evrei, ci de orice alta etnie. Cunoasteti prea bine importanta diferentei, care este ocolita de fanii limbajului antihristic „corect politic”.

  5. Ionutz spune:

    Domnu’ Hristofor,

    Unde ati auzit dvs de lexemul ‘ortodoxal’???

    Evreii pot fi numiti linistit ortodocsi. Nu va supraapreciati ca nu se sminteste nimeni.

    Faptul ca folositi denumiri peiorative pentru a numi pe membri unui popor, indica probleme grave de scleroza duhovniceasca.

    Cum va simtiti cand italienii ne spun tzigani? Problema e ca atunci va simtiti prost tot din motive de rasism.

    Shalom!

  6. savatie spune:

    Hristofor,

    eu chiar tind să cred că cicitorii acestui blog sînt selecţi, cu excepţia, poate, a unor trecători accidentali, care lasă comentarii mai puţin selecte. Nu poţi vorbi tuturor în acelaşi timp, de aceea este normal să ne alegem publicul ţintă. Publicul meu ţintă sînt oamenii avizi de informaţie.

    Referitor la sensul cuvintelor, cred că nu e cazul să mai spun că eu scriu în limba română şi că cititorii de aici sînt români, de aceea terminaţiile ruseşti slujesc prea puţin intenţiei mele de a mă face înţeles. Totuşi voi preciza că ruşii echivalează cuvîntul „ortodoxal” cu „pravo-vernyi” (drept-credincios), pe care îl atribuie atît evreilor/iudei, cît şi musulmanilor „ortodocşi”. Tocmai de aceea este obligatoriu, atunci cînd scriem un text adresat publicului larg, să spunem creştini-ortodocşi nu doar „ortodocşi”. Altminteri, un francez sau un englez care ştie româneşte şi dă peste un text despre „ortodocşi” poate să înţeleagă că e vorba de musulmani, iar un evreu sau canadian, să creadă că e vorba de iudeii tradiţionalişti.

  7. elena spune:

    Este trist cum nu s-au schimbat evreii,la aproape 2000 de ani dupa rastignirea Mantuitorului…este trist sa vezi cum incearca ei sa faca binele(asa cum inteleg ei)cu forta!
    Este si mai trista ura lor nemasurata fata de Hristos si fata de crestini,am discutat cu pelerini care,ajunsi la locurile sfinte din Ierusalim,urcand pe Golgota,se trezeau scuipati,batjocoriti de catre ,,perciunati,,cum le spuneau ei evreilor ultra-ortodocsi!In cel mai bun caz,acestia,cand se intalnesc cu un crestin,isi intorc capetele in partea opusa,de parca l-ar vedea pe satan…si asta,au vazut-o romanii,inclusiv in documentare realizate de TV Trinitas,la Ierusalim.Din pacate,asa inteleg ei credinta…ma gandesc ca la fel de rai au fost si predecesorii lor,de acum 2000 de ani,care L-au batut,L-au scuipat si L-au lovit cu toiagul in obraz pe Mantuitorul Hristos,pe Dumnezeu,adica,strigand mai apoi,cu fete schimonosite de ura:,,Rastigneste-L!,Rastigneste-L!,, .Dar si-au primit plata lor…Din pacate si astazi evreii practica acelasi tip de religiozitate rigida,conservatoare si stearpa,din punct de vedere spiritual…cat de mult s-au indepartat de marii profeti ai vechiului testament,de Moise,de Ilie,de Patriarhul Avraam…
    Religia lor nu mai are aproape nimic in comun cu aceea din vremea lui Moise,singurele asemanari ale evreilor de atunci cu cei de acum,sunt de natura genetica!Din pacate…
    Asta trebuie sa fie ca o invatatura de minte oricarui crestin,iata ce se intampla cand Il scoti pe Dumnezeu din inima ta…locul nu va ramane gol,va fi imediat ocupat de altcineva!Cred ca si noi,crestinii,suntem la tot pasul asaltati de tot felul de ispite…multi crestini,de pilda,fac eroarea fundamentala pe care au facut-o,la randul lor,evreii,acum 2000 de ani(inchipuindu-si ca Mesia era un imparat a carui imparatie este pamanteasca si nu cereasca)… si crestinii zilelor noastre,amagiti de amagitorul lumii acesteia,cad intr-un soi de erezie neo-hiliasta,imaginandu-si ca Hristos Domnul va imparati,inainte de sfarsitul lumii,impreuna cu dreptii sai vreme de o mie de ani!
    Cine a avut ochi de vazut atunci,acum 2000 de ani,a vazut iar cine are ochi de vazut acum,vede!

  8. Dorel spune:

    Mult timp nu va trece pana la scene similare si aici, pt. ca extremismul ortdodox e din ce in ce mai vizibil, mai ales in blgosfera. E pacat. Dar…asta e. Cale de intoarcere nu este, din pacate. 😦

  9. Mirela spune:

    Dupa cate vad si inteleg, ecumenismul face pereche buna cu neo-hiliasmul. El doreste sa inghita in mod viclean Biserica lui Hristos, sa desfiinteze religia noastra crestin-ortodoxa, sa desfinteze posturile incet-incet, sa ne unim cu toti paganii,ereticii s.a.m.d. Pericolele neo-hiliasmului sunt mari pentru cei care nu traiesc in Hristos pentru ca inghit acest amalgam otravitor de materialism si inaintarea noastra duhovniceasca prin necredinta in „veacul ce va sa vie”. Si atunci ce sens ar mai avea sa ne rugam neincetat, sa tinem post, sa lupti cu ispitele trupului, cele de la lume si de la diavol…??? Si uite asa vazand toate astea intelegi de ce aceasta erezie a fost energic combătut de Origen, Dionisie al Alexandriei şi de Augustin Sinodul II Ecumenic de la Constantinopol, cand unii au interpretat eronat pasajul din Apocalipsa 20, 5-6: „Iar ceilalţi morţi nu înviază până ce nu se vor sfârşi miile de ani. Aceasta este Învierea cea dintâi. Fericit şi sfânt este cel ce are parte de învierea cea dintâi. Peste aceştia moartea cea de-a doua nu are putere, ci vor fi preoţi ai lui Dumnezeu şi ai lui Hristos şi vor împărţi cu El mii de ani“. Nu s-a inteles nici atunci si nici acum nu se intelege ca se vorbeste de o imparatie „de mii de ani”, adica de durata vesnica. Pentru cine doreste sa se documenteze asupra acestui aspect parintele Cleopa talmaceste pasajul cu pricina in cartea sa „Călăuză în credinţa ortodoxă”, Ed. Episcopiei Dunării de Jos, 1991 la p.202.
    Nu trebuie sa uitam ca ” cei ce sunt in Biserica lui Hristos apartin adevarului, iar cati nu apartin adevarului, nu sunt nici in Biserica Domnului nosru Iisus Hristos”.
    In fine, ca sa fiu la subiect, situatia este tot mai agitata din cauza ca Israelul fiind un stat evreu in care de Shabbat transportul public sta pe loc, iar lifturile de la hotel opresc la fiecare etaj , pentru ca oaspetii (evrei) sa nu fie nevoiti sa apese vreun buton, iar in cazul in care din cauza traficului cu liftul nu mai sunt actionate toate butoanele asteapta sa vina vreun turist cazat la hotelul respectiv sa apese butonul liftului. Bineinteles ca stau asa de lipiti de lift ca nu cumva sa se atinga de vreunul care nu e din semintia lor, sa nu se spurce in acest fel. Declansarea unui impuls electric (prin apasarea pe un buton) este considerata de dreptul religios drept munca si interzisa de Shabbat. Ei isi sarbatoresc Shabbatul la hoteluri pentru a nu fi nevoiti sa faca vreun efort cat de mic.
    Conform regulii impuse de evreii religiosi, „femeile sunt obligate sa urce pe usa din spate a autobuzelor, neavând voie sa se aseze decât pe locurile din spate. O linie de autobuz creata joia trecuta la Ierusalim, in care se practica separarea intre sexe, a provocat furia ministrului israelian al transporturilor, in timp ce evreii seculari dau din cap”.
    S-au stabilit tot felul de reguli care mai de care mai absurde, ca de exemplu femeile nu mai au voie sa cânte la manifestari organizate de oras, la magazinele micute nu se mai vinde de exemplu ziare laice si au scos din vânzare batoanele de ciocolata, pentru ca nu sunt coser (curate).
    Ne mai miram ca vedem incaiererile lor?

  10. Daniel F spune:

    As vrea sa spun si eu ceva: cred ca acesti jidovi ultrareligiosi merita respect, fiindca ei ies in strada cand li se incalca religia de catre autoritati, pe cand noi, nu prea, sau in foarte mica masura. tot asa dupa cum am toata admitratia fata de jidani fiindca isi pastreaza in asa mare msura memoria (nationala, familiala, etc), chiar cu exagerarile respective (care nu le fac cinste)( insa noi ne uitam trecutul… Cati dintre noi au fost in pelerinaje la Aiud sau la Sighet, locuri sacre ale demnitatii si suferintei romanesti ? Ar trebui sa luam lectii de la ei – nu in ce priveste fanatismul, dar in ceea ce priveste incapatanarea de a nu lasa sa se calce in picioare ceea ce ei respecta in sufletul lor. (sper c-am fost bine inteles – sunt roman si cresrtin ortodox).

  11. condeiul ce scrie adevarul spune:

    @Daniel : Asa este Daniel… Sunt demni de respect, caci isi pastreaza demnitatea fiintei umane, lucru pe care Tatal nostru ni-l doreste permanent. Acesti evrei pentru care religia are o importanta majora asupra vietii lor (si caruia fiecare ar trebui sa-i datoreze respect), sunt foarte educati, la curent cu actualitatea reala a lumii (televiziunea fiind interzisa) si sunt cei mai ferventi oponenti a politicii sioniste. Se opun implantarilor de noi colonii (de unde majoritatea ciocnirilor cu fortele de « ordine ») si manifesta deschis impotriva statului Israel caruia nu-i recunosc legitimitatea. Majoritatea lor sunt membrii ai miscarii « jews against zionism » http://www.jewsagainstzionism.com/ si sunt considerati drept tradatori de catre sionistii mai radicali, si atunci cand considerentele politice se amesteca cu cele religioase, in scopul impunerii unui consens, miscarea si chiar religia lor este clasificata ca sectara in presa locala, ce imparte punctul de vedere al autoritatilor in a elimina religia dintr-un stat laic, modern. De ce asta ? Pentru ca ei nu considera sionistii ca fiind adevarati evrei – si au dreptate – sionismul fiind o ideologie politica sprijinindu-se pe o parte a Scripturii (Torrah) a carei interpretare, serveste intereselor unei elite egoiste, machiavelice as spune…
    @Mirela : Suntem in plina translatie spre « veacul ce va sa vie » aceasta se face mai intai lent apoi din ce in mai rapid privind succesiunea evenimentelor.
    …Si ora recoltei lui Dumnezeu se apropie cu pasi mari…
    Invierea de care vorbiti este una spirituala asa e, nicidecum fizica (dificil de imaginat scheletele iesind din morminte si mergand pe strada…) Este invierea la lucruri chiar simple, chiar evidente, chiar normale si firesti, dar pe care nu le mai vedem acum (asta inseamna ca suntem morti – spiritual), dorinta de a poseda, de a parea, de a iesi in evidenta, de a domina si conduce, indepartandu-i pe oameni de la conceptul Divin al vietii, care arata in mod evident, logic, stiintific chiar, ca suntem toti unul si ca valoarea fiecaruia este aceeasi in ochii Creatorului. Si cum Dumnezeu l-a creat pe om dupa chipul si asemanarea Lui… se explica pentru ce moartea cea de-a doua (fizica) nu mai are nicio putere. Caci vom fi inteles ca e vorba doar de un pasaj tranzitoriu spre alt nivel de constiinta, iar frica va fi disparut. Va imaginati ca toate razboaiele n-ar mai avea niciun sens daca aceste lucruri ar fi fost intelese de toata lumea ? Asta ar fi fost o forma de inviere nu-i asa ?
    Pe cine credeti ca agreeaza Dumnezeu mai mult, pe ultraortodocsii ce desi sunt supusi greselilor (de interpretare), isi dau osteneala sa-I inteleaga si sa-I respecte cuvantul, sau pe sionistii laici in majoritatea lor, sau credinciosi din cutuma ce sunt absorbiti in marasmul orgoliului si nu mai au urechi pentru a-si intelege aproapele ?

  12. Aquarius spune:

    Ma Dorele tu iar ai innebunit frate? Ba pe blogul lui Saccsiv ba aici dai comentarii neavenite si de-a dreptul ridicole! Pleaca ma la sapa si lasa pe oameni sa spuna adevarul! Magar ordinar!

  13. Ionutz spune:

    „magar ordinar”

    Cuuuuum de a scapat nefiltrat mesajul asta, cand de regula filtrati cam orice care nu va miroase bine sau nu e in acord cu printzipiurile dvs parinte Savatie/sau respectiv dle admin???????

    Bag seama ca sunteti de acord cu ce zice aquarius si permiteti din cand in cand…

    Rusinoase metode comuniste… Iar faptul ca permiteti postarea pe site a unor expresii invective la adresa oricarui popor, fie el evreu sau oricare altul, ma face sa multumesc lui Dumnezeu pt legea impotriva discriminarii. Nu mi-ar parea rau sa fiti sanctionat. Sunteti copilaros de-a dreptul si coborati nivelul blogului nespus de mult prin scapari de acest tip.

    In rest.. numai de bine. Felicitari pt carti, mai putin pt „episcopul K”.

    Sper ca you can get over yourself si postati micuta mea tzidula.

  14. mos gheorghe spune:

    Preafericite Daniel, te rog, ia exemplu de mai sus si apara Adevarata Ortodoxie! Iesi in strada cu ierarhii si preotii si urla impotriva avortului, impotriva homosexualitatii, a eutanasiei, a prostitutiei, de asemenea impotriva actelor de identitate biometrice,impotriva ecumenismului,impotriva asasinarii pamanturilor arabile, etc.etc.! Daca vei face toate acestea, atunci cu adevarat vei arata Neamului Romanesc ca esti in slujba lui Hristos, iar nu in slujba satanei.

  15. savatie spune:

    Ionutz,

    n-ai pic de poezie in tine. Ce ai cu magarii? Vorbesti de discriminare si tot tu discriminezi creaturile lui Dumnezeu. Poate te dam la protectia animalelor, sa te amendeze pentru aceasta atitudine fascista fata de bietul patruped. Sau n-ai auzit de Inteleptul care zice: „Magarul din pustie ride de inteleptul din cetate”?

  16. Ionutz spune:

    Radeti voi… radeti voi…

  17. Mirela spune:

    condeiul ce scrie adevarul,
    Nu stiu pe cine agreeaza Dumnezeu mai mult, dar personal nu agreez nici o extrema chiar daca ea se vrea a sluji binelui.

  18. adriana spune:

    @condeiul care scrie adevarul?

    pai noi asa stim di la bisericâ, shâ di la sfintii parinti, câ o sâ fie shâ invieri fizicâ.

    la propriu. cu ”schelete pe strada”, cum zici tu.sau mai bine zis, asa cum a inviat Hristos. Cu trup. Despre vreun nou nivel de constiinta, nu am auzit pe la biserica.Doar in Star Trec (foarte repede ce trec), unde se duelau ăia in nr. nivelelor de constiinta avute in posesie.

  19. condeiul ce scrie adevarul spune:

    Mirela,

    … Privea partea a doua a postului d-tra. Sublinierea jenei pe care credinciosii acestia creaza in jurul lor…respectand sabatul, bine definit in Biblie. In afara de admiratia fata de abnegatia lor de a pastra credinta la locul ce i se cuvine, in spiritul omului (de fapt credinta este totul la nivelul nostru de evolutie), nu putem avea alt sentiment si orice critica ar trebui cumpanita mai mult… Daca nu se respecta sabatul sau la noi duminicile este datorita lacomiei omului ce nu poate avea indeajuns niciodata si prefera sa sacrifice singura zi destinata spiritualitatii, cugetarii, linistii, meditatiei, in folosul vitelului de aur. Si credeti-ma, nu este vorba de nicio extrema in dualismul tineretii noastre ca specie.

  20. timisorean1 spune:

    Poate sa spuna cineva cum s-a schimbat tinerea sambetei cu duminica si cand?

  21. condeiul ce scrie adevarul spune:

    @Mirela : Hm as fi preferat „transcendarea” ego-ului in locul supradimensionarii sale, deci o explicatie personala a celor citate – ce inseamna invierea dintai si moartea cea de-a doua ? S-F-urile, e drept nu reprezinta apanajul tuturor, insa contribuie la progresul unora. Prin definitie nu sunt nici bune nici rele (fiind vorba de informatii), deci religia nu interzice sa citesti sau sa te uiti la Star Trek de exemplu. …Sa spunem ca inteleg in mare cum stau lucrurile, facandu-ma sa ma indoiesc serios de posibilitatea invierii in acelasi trup de carne. 2Corinteni 15/35-38 : Dar va zice cineva: „Cum învie morţii? Şi cu ce trup se vor întoarce? Nebun ce eşti! Ce semeni tu, nu învie, dacă nu moare mai întâi. Şi când semeni, semeni nu trupul care va fi, ci doar un grăunte, cum se întâmplă: fie de grâu, fie de altă sămânţă. Apoi Dumnezeu îi dă un trup, după cum voieşte; şi fiecărei seminţe îi dă un trup al ei.

  22. OFF TOPIC:

    La Suceava
    conferinţa
    DICTATURĂ ŞI MARTIRAJ
    si
    lansarea cartii
    DICTATURA BIOMETRICA
    -cipul controlului total-

    se amana o zi

    si va avea loc

    – joi, 11 iunie, ora 18.00 –

    Dom Polski, SUCEAVA

    invitati
    Parintele Filotheu de la Petru Voda
    Conf.Dr. Florin Pintescu – istoric
    Dr. Valeriu Gavrilovici – chirurg

    posibil
    un cuvant inainte de IPS Pimen

    De dat mai departe!

  23. […] Ministerul Justiţiei din Moldova conchide: Dacă n-au murit de tuberculoză, poate mor de foame! Evreii ortodocşi sînt mai “ortodocşi” decît ortodocşii noştri […]

  24. Daniel F spune:

    O sa intru mai des pe acest blog, vad ca cel putin nu se cenzureaza. As vrea sa semnalez faptul ca pe „razboi intru cuvant” mi se sterg mesaje. De ce ? Fiindca am indraznit sa fac niste aluzii „incorecte politic” la adresa egumenului de la Antim, Stanciu, care face mare caz de anti-ecumenismul lui, iar acolo este fieful patriarhiei si al lui Vicentiu ploesteanul. Si mi-am pus si eu intrebarea: cum de este nu doar tolerat, ci si avansat, facut arhimandrit, (in ciuda varstei tinere) etc etc ? Ei bine, mi s-au cenzurat cateva mesaje succesive pe tema asta – elegant ar fi fost sa se lase si eventual sa se dea un raspuns. Dar a sterge, a taia, fara drept de apel, de replica, este o metoda bolsevica, si e trist sa o vad aplicata si pe forumurile ortodoxe.
    Daniel Focsa, istoric, Bucuresti

  25. savatie spune:

    Daniel F,

    l-am cunoscut cu multi ani in urma pe parintele Mihail la Antim, era din anturajul parintelui Adrian si cred ca e sincer in ceea ce spune si face. Dar sa stiti ca nu doar razboiintrucuvant sterg unele mesaje, ci si eu, si cred ca oricine (nu din rea intentie, ci pentru ca niciodata nu stii cine sta in spatele unui nume de cod si cu ce scop posteaza un comentariu). Chiar am fost ispitit de ideea sa propun comentatorilor sa-si dea numele reale si sa-si asume opiniile, iar pe toti ceilalti sa-i sterg. Vad ca dumneavoastra ati venit singur in intimpinare, semnind cu numele real, de aceea sinteti binevenit.

  26. Mirela spune:

    condeiul ce scrie adevarul,

    In primul rand imi cer iertare de lipsa originalitatii, dar sunt o simpla pacatoasa care imi permit sa nu am pareri personale in interpretarea Sf. Scripturi.

    Acesti „mii de ani”(adica de durata vesnica) simbolizeaza imparatia duhovniceasca a lui Hristos in interiorul nostru, iar d.p.d.v exterior aceasta imparatie intruchipeaza Biserica in care se intra doar prin Botez.
    Din vorbele parintelelui Cleopa citez:
    „1. Împărăţia lui Hristos de mii de ani este răstimpul în care Hristos a limitat puterea diavolului (l-a legat) asupra oamenilor (1-2).
    2. La (capătul) acestui răstimp, diavolul va fi lăsat din nou pentru câtva timp să acţioneze asupra oamenilor (3).
    3. Membrii acestei împărăţii de mii de ani sunt numai acei ce nu s-au închinat fiarei şi semnului ei, au înviat la Învierea cea dintâi (cea prin botez – nota S.T.) (4-5).
    4. Cei ce nu s-au învrednicit de această Înviere, vor învia abia la sfârşitul miilor de ani, adică la „Învierea a doua“ (cea de apoi – nota S.T.) (5).
    5. Pentru aceştia (membrii împărăţiei de mii de ani) moartea cea de-a doua nu are putere (6).
    6. La sfârşitul miilor de ani şi după un timp de acţiune nefastă asupra sfinţilor, diavolul împreună cu cei ai lui va fi aruncat în focul iadului care este „moartea cea de-a doua“.

    Dintr-o predica a par. Cleopa:
    „Despre acestea vorbind, aducem în mijloc cuvîntul Sfintei Scripturi, care arată că patru vor fi însuşirile şi darurile sfinţilor şi ale drepţilor la învierea cea de apoi. Acest adevăr îl arată prealuminat marele Apostol Pavel, care zice: Se seamănă trupul întru stricăciune, înviază întru nestricăciune. Iată darul nestricăciunii! Se seamănă întru necinste, înviază întru slavă. Iată darul strălucirii! Despre acest dar al strălucirii, şi Domnul a zis: Atunci drepţii vor străluci ca soarele întru împărăţia Tatălui lor (Matei 13, 43). Se seamănă întru slăbiciune, înviază întru putere. Iată darul puterii! Se seamănă trup firesc, înviază trup duhovnicesc. Iată darul subţirătăţii! Cei înviaţi vor avea trupuri uşoare, duhovniceşti, nestricăcioase, adică nemuritoare, asemenea îngerilor (I Corinteni 15, 42-44).

    Dar fiindcă am amintit şi de trupurile păcătoşilor din vremea învierii, să ştiţi că mare deosebire vor avea trupurile celor răi de ale sfinţilor şi drepţilor în ziua judecăţii de apoi. Trupurile păcătoşilor vor arăta starea cumplită în care au trăit pe pămînt şi înfricoşatele pedepse ce îi aşteaptă, cînd le va zice Domnul: Duce-ţi-vă de la Mine, blestemaţilor, în focul cel veşnic, care este gătit diavolului şi îngerilor lui (Matei 25, 41).

    Şi vor fi trupurile acestora înfricoşate la vedere şi pline de spaimă. În locul strălucirii se vor îmbrăca cu adînc de întuneric, care va semăna cu întunericul cel din afară al iadului. Şi după cum strălucirea fericiţilor va fi însoţită de frumuseţe preaminunată, tot aşa, trupurile păcătoşilor vor avea mare spaimă şi urîciune. Şi măcar că vor avea nestricăciune ca şi drepţii, această nestricăciune o vor avea pentru a se chinui veşnic în iad şi niciodată a se mistui.”

  27. Daniel F spune:

    Multumesc, parinte Savatie. Poate ca asa o fi, poate ca parintele Mihail este sincer. Mie mi se pare ca ceea ce spune zornaie, foarte exterior, nu simt profunzime, vorbeste ca un profesor universitar mediocru, nu ca un traitor. dar cine sunt eu care sa-l judec ? Dar daca e sincer, atunci nu pot deecat sa ma bucur, fiindca imi place manastirea Antim.

  28. Gheorghe spune:

    Ma mir cum de greco catolici din Romania nu s-au sesizat ca sa zica ca ce rai sunt „ortodocsii” 🙂

  29. Laurentiu spune:

    „Shalom lecha”,”tutulor”goy”-lor,”tzadik”-ilor&”hassidim”-lor…crestini ortodocsi care va dati cu presupusu’ p’aici…
    Bre,invatati-va de la perciunatii astia fanatismul credintei… suntem niste oameni de paie…crestinismul se tranforma incet&sigur in „cretinism”pietisto-moralist…
    Uneori,cand ma gandesc la”accesibilitatea”duhovnicilor nostri(iertare, parinte Savatie…)mai bine eram jidan sau pagan…as fi avut circumstante atenuante la Judecata particulara&cea universala…Iabarekka Adonai…

  30. condeiul ce scrie adevarul spune:

    @Mirela : Puteti sa va considerati pacatoasa doar daca incalcati legile sacre cu buna stiinta, prin propria alegere constienta, altfel sunteti precum toata lumea, supusa greselii datorita tineretii (spirituale), si tot asa precum cei maturi trec cu vederea si iarta erorile copiilor, Tatal nostru ne iarta eventualele erori ale judecatii – nu asa stau lucrurile insa, cand se incalca voit, in deplina cunostinta de cauza, legile ce ne-au fost date sa ne ghideze pana la maturitate (tot spirituala). Daca acei „mii de ani” inseamna vesnic, cum se explica sfarsitul vesniciei in care „diavolul va fi lasat din nou pentru catva timp sa actioneze asupra oamenilor” ? Si daca „imparatia (exterioara) intruchipeaza Biserica in care se intra doar prin Botez” trebuie sa intelegem ca musulmanii, budistii sau de oricare alta credinta n-au nicio sansa sa intre in impartia cerului ? Pentru a intelege simbolica ermetica a pasajelor biblice suntem nevoiti sa ne punem intrebari si sa avem pareri (raspunsuri), chiar daca ne inselam la inceput – un copil pe bancile scolii face inexorabil greseli – insa doar pentru atat nu se renunta la scoala…
    Partea a doua, (predica par.Cleopa) este cat se poate de relevanta desi tot atat de ermetica : invierea nu poate avea loc in acelasi corp – este vorba de un corp nou pe care invierea spirituala (nivelul ridicat al constiintei) il poate sustine, fiind descris foarte exact : „stralucitor, nestricacios, usor”. Mai jos un pic se spune de trupurile pacatosilor care au special corpuri „nestricacioase” tocmai pentru a „…se chinui veşnic în iad şi niciodată a se mistui .” Tot despre inviere este vorba si aici ? Evident ca nu !

  31. marius spune:

    doamane ajuta!

    Ma tem ca evereii ultraortodocşi vor fi folositi pentru darimarea moscheii din Ierusalim si contructia templului.

    gresesc parinte SAVATIE?

    daca da iertati-ma.

    marius cel pacatos

  32. condeiul ce scrie adevarul spune:

    @marius : Evreii ultraortodocsi reprezinta o mare parte a celor ce traiau in pace alaturi de palestinieni inainte de aplicarea planurilor sioniste (si creatia statului Israel). Acestia cer acum desfiintarea Israelului ca entitate politico-sociala (stat) si intoarcerea la legile din trecut, implicand islamul ca religie majoritara : http://www.dailymotion.com/relevance/search/neturei+karta/video/x4gl49_neturei-karta-on-fox-news_politics – deci ei nu vor darma nicio moschee. Problema vine de la cei ce vor sa creeze si mai multa ura religioasa si rasiala – sionistii !

  33. citizen tudor spune:

    Draga Laurentiu,

    N-am spus eu bine ca unii sunt musulmani, mozaici, budisti sau orice altceva sub eticheta „Ortodox”, asa cum unii musulmani, mozaici, budisti pot fi foarte aproape de Ortodoxie, sub eticheta „pagan”?

    Nici haina, nici numele, nici gesturile, nici Crezul si nici chiar crucile facute (o forma/eticheta)nu pot schimba un continut (inima).

    Forma si continut. Sticla si eticheta.

  34. Ioan dan spune:

    Am stat in Ierusalim un an si jumate. Este incorect sa le spunem acestor evrei ortodocsi datorita si confuziei cu crestinii ortodocsi. Noi le spuneam perciunati, ultra-religiosi sau ultra-ortodocsi caci habotnicia lor friza absurdul. De exemplu, ei isi rup hartia higienica de vineri pentru a nu savarsi pacat, rupand-o sambata si exemplele de acest gen pot continua.
    Parintele Cleopa spunea ca omul trebuie sa invieze cu acelasi trup cu care a trait pe pamant pentru a primi rasplata sau pedeapsa pentru faptele bune sau rele savarsite, ir acest trup sa devina asemeni trupului Mantuitorului de dupa Inviere, nemuritor si duhovnicesc.

  35. condeiul ce scrie adevarul spune:

    @citizen tudor : Cuvinte pline de adevar d-le, precum si primul d-tra comentariu…Gloria in excelsis ! Deo !

    @Ioan dan : asa cum spuneti habotnicia lor frizeaza absurdul (care reprezinta limita intelegerii cuiva), sunt chiar agresivi in propriul lor cartier (Mea Shearim), o tinuta sau gesturi indecente putand atrage chiar lapidarea. Turistii nu sunt bine vazuti pentru ca acestia considera orasul fiind sfant si nu o atractie turistica si exemplele pot urma… Este o exagerare (de unde si termenul de ultra), in felul lor de a-si practica credinta – aceasta in raport cu calea de mijloc, sau cu credinta moderata, daca vreti… Dar dincolo de obiceiurile enumerate de d-tra, Elena si Mirela putem vedea si o forma mai neta a ceea ce reprezinta devotamentul si daruirea unei cauze. Fara a face comparatii daca este mai bun sau mai rau decat… Este doar o modalitate diferita, atat. Si dacat tot ati pronuntat cuvantul „pacat”, acesta nu mai exista demult in uzul multor civilizatii occidentale – dar ne vom integra si noi cu mandrie… Cuvintele par. Cleopa sunt foarte adevarate insa trebuiesc intelese. Cum ramane cu „stralucitor, nestricacios, usor” ? Poate da, avea aceeasi forma precum cea avuta in timpul vietii dar este vorba de un cu totul alt corp (o alta structura).

  36. Ionutz spune:

    E grav ca s-a ajuns sa se argumenteze invierea trupurilor citand pe Pr Cleopa!!!!

  37. Laurentiu spune:

    @Citizen Tudor
    Draga Citizen Tudor…Domnia ta ce religie sau religiozitate(sic)impartasesti?…Si mai ales in ce”duh”petreceti…ca dupa cum cuvantati nu prea sunteti in Duhul Adevarului…Cine te-a invatat pe Domnia ta sa desparti religia de religiozitate?…Sau sa aglutinezi religia cu ideologia…Matale nu ai proprietatea termenilor…si pe deasupra scrieti ca un pionier…sau utecist cu ifose de…Naom Chomsky…adica foarte prost…Bag mana-n foc ca sunteti un licean frustrat aflat in faza negationista.Buddha …dumnezeu?Aveti carente si la istoria religiilor…”Isus”?Allah…dumnezeu?…aveti carente si la cunoasterea propriei Dvs credinte…daca o mai impartasiti…ma rog,aceea cu multe cruci facute ,cu Crezul invatat pe de rost,cu multe colive, colaci,tamaie,popi s.a. chestiuni din astea „superficiale”…Astea schimba „continutul(inima)”,Domnule Citizen Tudor…Tocmai jidovii astia fanatici(stranepotii fariseilor)te invata pe Domnia ta cum ca TREBUIE sa fii fanatic uneori in credinta ta(si aici parintele Savatie cred a vrut sa ne arate ca noi,crestinii ortodocsi suntem caldicei spre deosebire de altii)…”dumnezeul”asta din inima Domniei tale,si caruia ii slujesti”in duh”(desi credinta trebuie si exteriorizata prin gest,cuvant,fapta…”cel care se va rusina de Mine si de cuvintele Mele Ma voi rusina si Eu de el…etc”,”credinta fara fapte moarta este”scl)…e cam …slabit,neputincios,saracu’…Insistati cu rugaciunea si…”formalismul”ca uneori…da rezultat…Si mai cititi,mai „cercetati Scripturile ca ele marturisesc despre Mine”(e vorba de Iisus…sau Isus),si nu numai manualul de filosofie de clasa a XI-a…Doamne ajuta!

  38. condeiul ce scrie adevarul spune:

    @Ionutz : Ce anume este grav ? Ca se cauta intelegerea unui lucru ?
    Aceasta face parte absoluta din principiile divine, reprezentata clar de cuvintele lui Iisus : Luca11 :9-10 „De aceea şi Eu vă spun: Cereţi, şi vi se va da: căutaţi, şi veţi găsi; bateţi şi vi se va deschide. Fiindcă oricine cere, capătă; cine caută găseşte; şi celui ce bate, i se deschide.”
    Sau asa cum spune dl. „Laurentiu”, citat din Ioan 5:39 : „Cercetaţi Scripturile, pentru că socotiţi că în ele aveţi viaţa veşnică, dar tocmai ele mărturisesc despre Mine.”
    A cauta este deci un lucru important al destinului uman, pacatul consistand in a refuza intelegerea unui lucru.
    @Laurentiu : Desi a trebuit sa citesc de trei ori mesajul d-tra, raman totusi zone de umbra pe care v-as ruga sa le clarificati.
    Ati inteles mesajul articolului D-lui Savatie, desi generalizati foarte mult – exista crestini tot atat de devotati credintei precum si ultraortodocsii (din nou, fara a face comparatie intre lucruri ce nu sunt comparabile), credinta acestora reprezentand un exemplu pentru unii, o curiozitate pentru altii si chiar un pericol pentru altii… Ei bine asupra acestui lucru ar trebui meditat – raportul personal cu aceste concepte .
    Daca va referiti la religiozitate ca la o forma de piosenie, de credinta, – absolut, poate fi separata si tratata aparte de religie…
    Aveti pretentii mari tratandu-l pe Noam Chomski de prost exemplu… Desi nu sunt 100% de acord cu ceea ce afirma, in mare reprezinta un ganditor de recunoscuta valoare al omenirii (in niciun caz un mediocru), capacitatea de a gandi (deschiderea constiintei) reprezentand un cadou divin, urmare a dorintei noastre sincere.
    Banuiesc ca ati cercetat si d-tra Scripturile ce marturisesc despre Iisus… Cunoscandu-L pe Fiul Omului, pe mielul lui Dumnezeu si intelegand atitudinea Lui fata de ceilalti, ar fi fost imposibil sa aveti o atitudine negativ-repulsiva.
    Cand il avem pe Iisus in inima cu-adevarat, Il lasam sa ia unele hotarari in locul nostru, in special in situatii divergente… Asta ar fi singura forma de „fanatism” acceptata de Creator : daruirea !

  39. citizen tudor spune:

    Draga Laurentiu,

    Este o vorba: spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti.

    Fiecare rezoneaza cu ceea ce poarta in el. Nu suntem datori de a purta decat iubirea. Restul „bagajaului” tine de optiunea fiecaruia…

    Dumnezeu sa ne ajute!

  40. Laurentiu spune:

    @condeiul&citizen
    Mda…Ei,in cazul asta,fratiile voastre ar fi cazul sa va luati amandoi de manuta,daca tot sunteti asa de induhovniciti,sfatosi,plini de iubire&daruire(asa dupa cum cu modestie va exhibati)si faceti „Alya”…taman intr-un ghetto sau kibutz din asta de perciunati si faceti misiune (neoprotestanta?), exercitati-va calitatile native si virtutile crestine cat poftiti …Eu,un pacatos cu atitudine negativ-repulsiva,ma retrag…sa fac loc irenicelor voastre personalitati…

  41. Ionutz spune:

    @condeiul ce scrie adevarul

    Ma refeream la faptul ca sursele de invocat pt invierea trupurilor sunt cu totul altele. Citarea pr Cleopa nu poate fi decat hilara, mai ales ca unele chestii sunt daca nu pagane, cel putin dubioase. El la randu-i citeaza ‘din carti numai de el citite’ ca sa folosesc descrierea unui mare patrolog si biblist roman.

    Nu am nimic cu viziunea sfintiei sale, dar nu poate fi invocata ca autoritate.

    Biblia e mult mai sigura si suta la suta ortodoxa…

  42. citizen tudor spune:

    Draga Laurentiu,

    Bascalia pare sa fie in patria asta a noastra, argumentul celui care nu mai are argument. Exista o diferenta notabila intre ironie si bascalie.
    Acolo unde ironia vindeca, fiind sanitara, bascalia infecteaza, fiind insalubra.

    Ironia este rezervata spiritelor educate asa cum bascalia se revendica gastilor, spiritelor rudimentare, fiind marca lor distinctiva.

    Ironia poate purifica pe cel vizat de egolatrie, avand rol moralizator. Bascalia nu cunoaste insa aceasta latura „altruista”.

    Bascalia nu innobilieaza.

    Sunt convins ca dumneavoastra ati incercat sa fiti doar ironic si sunteti animat de cele mai bune intentii. Corectati-ma daca am gresit.

  43. adriana spune:

    @condeiule care scrii adevarul,

    Cum ramane cu ”stralucitor, nestricacios, usor”?

    😆 la fel te intreb:cum ramane cu ”adu degetul tau incoace si vezi mainile Mele…adu-ti mana ta si pune-o in coasta mea”, sau cu ”aveti aici ceva de mancare? Iar ei i-au dat o bucata de peste fript si dintr-un fagure de miere. Si luand, a mancat inaintea lor.”, in ce-L priveste pe Hristos inviat, asa cum ”fata Lui stralucea mai mult decat soarele…”, in cazul lui Hristos cel inainte de inviere.

    Deci, marinarii erau greeeeci.. Se pare ca nu e nevoie sa treci prin inviere ca fata ta sa lumineze ca soarele(se mai stiu si cazurile altora carora le straluceau fetele), asa cum nu inseamna ca un trup capabil sa manance, si care are toate atributele unui trup firesc, nu e induhovnicit…

  44. Laurentiu spune:

    @Citizen Tudor
    Draga”Cetatene”Tudor,
    Ati reusit sa ma impresionati…chiar sa ma ultragiati in „egolatria”…proprie:o) cu „altruismul”,”nobletea”,”puritatea”,”complexitatea”,
    „buna educatie”,”sfatosenia”, si”puritatea” Domniei tale…
    Sunteti un delicat,un spirit complex,un”tre’s fin de si’ecle” inca nedeprins cu aversele de mojicii,cu bascalia spiritelor rudimentare,infecte,de gasca,insalubre…Ce mai tura-vura…sunteti un „fraus pia”…un „stalpnic”…”tombe’de la branche”…Eu,egolatrul cu spirit rudimentar,bascalios,infect,insalubru si apartinator al unei gasti(care,”cetatene”?)am ramas ,realmente, fara argumente…exact ca gura pruncului fara biberon…Voi dormi linistit in noaptea aceasta stiind ca tara mea are cetateni(„citizen-i”?)atat de valorosi,luminati,cu spirite educate care o vor duce pe culmi de progres si civilizatie iar eu voi avea o pensie la batranete platita de astfel de ipochimeni altruisti,plini de abnegatie,intentii bune,”sanitari”si”igienici”cu „mal de si’ecle”,chiar iacobini in atitudine…Sau mai bine sa ma tai imprejur si sa fac „alya”in Israel,draga domnule”citizen-e”Tudor?Domnia ta ce zici?
    p.s.
    Am „corectat”destul domnule”Citizen Tudor”?

  45. citizen tudor spune:

    Draga Laurentiu,

    Traim in Romania, nu? Dar asta nu doresc sa ne ocupe chiar tot timpul.

    Va inteleg nemultumirea (cred si sper ca destul de bine). Cu toate acestea nu am incercat decat sa-mi exprim parerea mea, asa cum dvs. v-ati exprimat-o pe a dvs. Nu va resimt ca pe un inamic.

    Mai mult, va primesc cu recunostinta bobarnacurile pe care ati incercat sa mi le dati. Nu pot dauna decat partii celei mai frivole si superficiale din mine, iar asta, in definitiv, nu poate fi decat spre binele omului meu interior.

    Daca considerati ca va sunt total lipsite de vreo semnificatie opiniile mele, puteti sa le dati uitarii fara regrete. Nu tin mortis sa ganditi la fel ca mine.

    M-as bucura ca la Final sa ne intalnim in Raiul lui Hristos nu in Walhalla lui Thor.

  46. condeiul ce scrie adevarul spune:

    @adriana :

    « A asculta sau citi fara a gandi este o ocupatie desarta ; a gandi fara a citi sau fara un ghid este periculos. » – Confucius

    Atunci cand personalitatea egotica domina suntem vulnerabili, prada manifestarilor competitive (si nu cooperative) apartinand dualismului, atat in interior cat si in exterior…Si tocmai asta face din noi “morti” (spirituali) – confuzia reprezentand manifestarea specifica acestei stari.
    Se incearca intelegerea unui lucru (prin discernamant) si nu impunerea unui punct de vedere… Dar daca totusi ati introdus personajul lui Iisus in discutie (desi personal incercam sa explic la nivel de concept starea de inviere), cu atat mai bine – „Căci acolo unde sunt doi sau trei adunaţi în Numele Meu, sunt şi Eu în mijlocul lor”.

    Pasajele citate sunt metafore – exceptie facand corpul lui Iisus care stralucea. Lucru foarte normal cand stim ca este unicul fiu al lui Dumnezeu (constiinta cristica intrupata).
    Atunci cand oamenii trec prin reincarnari succesive pentru a evolua spre nivele de constiinta mai inalte, El ne-a fost trimis de catre Tatal avand prerogativele Sale directe, pentru a ne ghida, invata, arata diferenta dintre bine si rau – amintiti-va ca Iisus era numit adeseori rabi (invatator). Cu invataturile sale (pestele si mierea despre care vorbiti) Iisus invia oamenii transmitandu-le lumina cunoasterii domeniului lui Dumnezeu. Iata un exemplu al metaforei in Proverbe 25:27 „Nu este bine să mănânci multă miere: tot aşa, nu este o cinste să alergi după slava ta însuţi.” – avertisment asupra faptului ca o cunoastere vasta poate aduce vanitate cu sine.
    Daca doar „se pare” ca nu e nevoie sa treci prin inviere ca fata ta sa lumineze ca soarele, sau daca doar „se mai stiu” si cazurile altora carora le straluceau fetele,(argumentari ?), in schimb un trup normal poate fi induhovnicit (dar cum altfel decat inviind in spirit – duh ?) – exista cazuri numeroase actualmente in lume – cei ce fac vindecari „miraculoase” fiind un bun exemplu. Dar fetele lor stralucesc la sensul figurat – radiind pace si fericire interioara – dovada certa a legaturii cu Dumnezeu.

    Pentru rest aveti perfecta dreptate… erau greci ; si n-aveau nimic impotriva…

    @Laurentiu :
    De-a lungul vietii in functie de enorm de multi factori ego-ul uman isi activeaza unele mecanisme de aparare psihotice. Printre aceste numeroase mecanisme de aparare psihotice (paranoia de ex. este o psihoza), exista unul particular numit « proiectie ». Proiectia este o operatiune psihica care permite localizarea in exterior a ceea ce de fapt exista in interior. Aceasta operatiune alina un pic ego-ul de durerea recunoasterii (stare afectiva de care nu se poate proteja), a unor adevaruri, manifestandu-se deasemenea si prin proiectia asupra celorlalti a unor impulsii ce sunt de fapt negate in propriul interior. Explicat si mai simplu, din aceasta cauza, excrocul crede ca toata lumea este necinstita, omul adulter isi acuza nevasta de infidelitate si d-tra aveti o atititudine ostila fata de un puct de vedere neutru, ne-ostil daca se poate spune asa…
    A vedea aceste lucruri si a le acorda seriozitatea cuvenita, ar putea sa va fie de folos…tot asa precum singura taiere imprejur (circumcizie) a inimii este cea care va poate aduce avantaje reale.

    @ Ionutz :
    Cuvintele pr. Cleopa au un sens in ochii mei (parere pur personala), dar puteti argumenta totusi ce anume gasiti hilar pagan sau dubios…
    De altfel discutia cu Mirela a adus in dezbatere interpretarea d-lui, nu a unor « carti numai de el citite » ci chiar a Cartii cartilor – recititi postul Mirelei. Insa puteti da exemple de alte « viziuni » cu o mai mare autoritate…

    Biblia este o grupare de texte sacre Iudeo-Crestine. Nu confundati cu ortodoxia, care este o ramura a crestinismului. Si catolicii si protestantii si martorii lui Iehova si baptistii sunt crestini…

  47. Laurentiu spune:

    @Condeiul care scrie adevarul
    Mult iubite si stimate tovarase „Condei”confucianist…Am inteles aluzia ca m-ai facut „dilimache”(paranoic adica,sau ceva pe acolo,ca numai tu ai inteles ce ai scris in betia aia de cuvinte).Dar sa scrii”excroc”…tocmai tu,un asa de meserias”condei”al”adevarului”(sic)sa faultezi asa de drastic Limba Romana…Se poate una ca asta,tovarase…
    Cat despre enormitatea de a spune ca iehovistii-s crestini, ortodoxia o ramura(sic) a crestinismului iar Biblia „o colectie de texte sacre” nu imi mai bat mintea cu tine(0,sancta simplicitas!)…are cine te pune la punct in privinta asta.De altfel ,la cat scrii vad ca ai mult timp liber si mintea odihnita…
    P.S.
    Da’ de ce-ti spui matale „Condeiul care scrie adevarul”?Eu iti sugerez sa-ti zici”Tastatura”sau „Mausul care scrie adevarul”..sau macar sa-ti dai numele adevarat…Ar fi un pas spre onestitate,abia dupa aia ai voie sa faci teoria chibritului si chiar sa ma/ne injuri(eufemistic)pe toti(ca pe mine m-ai injurat deja cu chestia aia cu „ego”-u’si „proiectia”).Invata-te baremi de la ceilalti interlocutori Ionutz e …Ionut,Citizen e Tudor…

  48. condeiul ce scrie adevarul spune:

    @Laurentiu : Nu v-am injurat d-le, absolut deloc (neavand nici cea mai mica intentie), proiectia de care vorbeam, manifestandu-se in comentariile d-tra – atat. Nu putem schimba ceva in noi, daca credem ca nu e nimic de schimbat – de unde explicatia… Pentru erori, imi cer scuze – in virtutea inertiei si datorita lipsei de timp si nu invers… Numele meu n-are importanta, sunt doar un om precum d-tra, ca eticheta este numele propriu sau un pseudonim – ce importanta are ? Poate doar pt. cei ce judeca forma in locul fondului… Daca tot doriti sa ma vedeti pus la punct – faceti-o d-tra direct cu argumente – si acolo unde gresesc sunt gata sa indrept lucrurile. Insa doar critica in limbaj – ca atitudine predominanta – nu e constructiva deloc, dimpotriva.
    Oricum, comentariile – prin asociatie de idei – s-au indepartat de la subiectul articolului, e timpul poate sa ne oprim…

  49. Laurentiu spune:

    @ Condeiul
    Scuzele-s acceptate si „te aprob pozitiv”…Mazel tov!

  50. iulian capsali spune:

    Stimate condei care…

    Vad ca nu mai are loc lumea de dumneata aici. Poate ca ai si alte treburi si te retinem. Chiar simti nevoia sa scrii si sa raspunzi la oricine si la orice? Chestia cu „invierea de care vorbiti este una spirituala asa e, nicidecum fizica (dificil de imaginat scheletele iesind din morminte si mergand pe strada…)”, e antologica prin ingenuitate, asta ca sa nu crezi ca te suspectez de altceva. Din proorocia lui Iezechiel: ” Şi mi-a zis Domnul: „Fiul omului, vor învia, oasele acestea?” Iar eu am zis: „Dumnezeule, numai Tu ştii aceasta”.
    Domnul însă mi-a zis: „Prooroceşte asupra oaselor acestora şi le spune: Oase uscate, ascultaţi cuvântul Domnului!
    Aşa grăieşte Domnul Dumnezeu oaselor acestora: Iată Eu voi face să intre în voi duh şi veţi învia.
    Voi pune pe voi vine şi carne va creşte pe voi; vă voi acoperi cu piele, voi face să intre în voi duh şi veţi învia şi veţi şti că Eu sunt Domnul”.
    Proorocit-am deci cum mi se poruncise. şi când am proorocit, iată s-a făcut un vuiet şi o mişcare şi oasele au început să se apropie, fiecare os la încheietura sa.
    Şi am privit şi eu şi iată erau pe ele vine şi crescuse carne şi pielea le acoperea pe deasupra, iar duh nu era în ele…” Biblia/Vechiul Testament/Iezechiel/Capitolul 37.
    Asa se intampla cu persoanele locvace: cu cat debiteaza mai multe, cu atat sansa ca ineptiile sa fie dese e direct proportionala. Iar judecatile pe care le faci unui Staret de manastire, mai ales cand este vorba de Parntele Mihail, ei bine asta denota o subtirime (la propriu) a credintei care te descalifica. Cine esti tu sa dai sentinte? Iar daca iti place Antimul atat de tare, de ce nu stai de vorba cu Parintele, ca sa te lamuresti? Sau scroafa e prea sus urcata in copac, si ii e frica sa nu cada? Aud deja cum incepe sa paraie crengile. Descheie-te, lasa-ti repede straiele de sorici si da-te jos. Parintele o sa te primeasca in pridvorul Antimului cu toata dragostea.

  51. Felix-Gabriel Lefter spune:

    Gen. 26:2-4
    Ios. 1: 2-9
    1 Imp. 16-40

    Domnul le-a spus ca ii va biciui in toata lumea, pentru necredinta. Dar a adaugat: vai de cei care vor accepta sa fie bici. Deut.30 / Num. 23.
    Poporul Ales ramane astfel, caci nu-si ia Domnul Cuvantul inapoi. Noi suntem doar altoiti.

  52. condeiul ce scrie adevarul spune:

    @Iulian Capsali : Ceea ce d-tra n-ati remarcat inca (probabil datorita mortii spirituale sau poate doar ca v-ati trezit cu fata la cearceaf), este ca in cuvintele mele nu exita ofensa la adresa nimanui si nici sentinte, frustrarile personale facandu-va sa luati drept realitate iluzia cotidiana.
    In acest caz este evident ca raul este omniprezent si aceasta se reflecta in postul de mai sus.
    Cum as putea sa judec pe cineva, cand imi este demult limpede ca avem impreuna acelasi Judecator, recititi ce-am scris (si ce-ati scris) cu pace in suflet si vedeti mai clar… cine se proiecteaza in celalalt.

    Ca plecand de la un subiect s-a ajuns la altele, mea culpa, (oricum discutia era dpdv personal incheiata) asa am simtit in acel moment, daca am gresit cer iertare tuturor.

    Insa d-tra ma acuzati de lipsa de credinta, datorita unei interpretari (indiferent daca justa sau falsa), facand uz de un stil si de cuvinte care nu numai ca va injosesc, dar si indica nivelul spiritual care va caracterizeaza – Inainte de a aduce explicatii care sa infirme interpretarea mea, faceti un efort si intelegeti pasaje mai simple din Biblie precum « Iubeste-ti aproapele… », puteti apoi trece la nivele mai complicate…

    Este o mare eroare ca Biblia sa fie citita in sensul cuvantului – mesajul si profetia continute in ea fiind ascunse ochilor profanului – ca dovada priviti starea de ansamblu a lucrurilor in lume si in particular in Orientul-Mijlociu, dar o dorinta sincera de-a intelege, si rugaciunea, sunt indeajuns pentru a deschide usi.

    Nu faceti eroarea sa va etichetati drept credincios (poate doar in sensul in care credeti numai ca Dumnezeu exista), caci daca nu putem iubi oamenii, pe care-i putem vedea, langa noi, nu-L putem iubi nici pe Dumnezeu, care este invizibil.
    Confuzia asta a formei cu fondul se numeste moarte spirituala…

    @Savatie : Scuze pt comentariul acesta, ultim sper – credeti-ma nu tin absolut deloc sa am ultimul cuvant, insa clarificarea lucrurilor intre doua persoane este necesara, ce parere aveti ?

    Va transmit omagiile mele !

  53. iulian capsali spune:

    Chiar daca sunt in moarte spirituala, inca mai adulmec ceva miros de sorici. E proaspat; are acest avantaj ca are zone mai fragede care promit.

    PS Fara suparare, stimate limbut!

  54. iulian capsali spune:

    PS2 Crede-ma, nu e vina mea ca te-am confundat. Pur si simplu ai confiscat tot spatiul. Tu pasezi, tu centrezi, tu dai cu capul. Cateodata, chiar in bara…

  55. IudaismRO spune:

    Cu parere de rău (sau bine) în Israel religia este separată de stat conform constituţiei, dar de facto multe domenii cad sub jurisdicţia Curţii Rabinatului, astfel cauzind o dublă interpretare a legilor (aproape ca în Moldova).

  56. Laurentiu spune:

    @IudaismRO
    …Bre,kibutzarule,nici aici nu scapam de tine???
    Incredibil, ce jidan obraznic…

    …si ce blog enervant de mincinos are…

  57. adriana spune:

    @Condeiule,

    daca doar din cele cateva fraze pe care le-am scris, si care nu se bazeaza decat pe info. biblice, deci nu de la mine putere, ai considerat necesara mie o predica lunga despre personalitatea egotica si despre posibila moarte spirituala in care ma aflu din pricina dualismului caruia ii sunt supusa, pt preferinta mea pt competitivitate… uuuuuooooooooof… cat de incalcit si complicat.., nu imi ramane decat sa ma uimesc. Ai un raspuns pt toate problemele, toate iti sunt limpezi, nimic, nimicutza nu pare sa te incurce.. Tu constientizezi ca postarile tale, in intregul lor, sunt niste predici, pline de concluzii? O fi sanatos?

    Iarta-ma, dar cred ca nu iti e foarte cunoscut ..crestinismul.Din ce scrii.Sau ai facut o selectie si ai pastrat din doctrina crestina ce ti s-a parut mai ”rezonabil” si mai ”inghițibil”, in acord cu propriile tale credinte. Nicaieri in revelatia biblica nu se sustine ideea ca omul e o specie tanara si de aceea supus greselii, asa incat trebuie sa treaca prin nu stiu cate nivele de constiinta.. In Biblie scrie doar ca omul capsoman si mandru, dotat cu liberate si ratiune, A CAZUT, IN URMA UNEI ISPITE. De aici ar rezulta ca starea de greseala in care ne aflam nu e un firesc evolutiv, ci un accident involutiv.Nicaieri in Biblie nu scrie de reincarnarile succesive.Asta daca vrem sa ramanem… crestini. Daca, insa, vrem sa fim ”universal-spirituali”..

    Textele citate de mine sunt metafore? Cine a decis asta? Tu iti arogi puterea sa decizi daca o revelatie e metaforica sau nu? A, ca are Biblia mai multe ”straturi”, , asta e alta poveste, prietene, dar daca e o metafora atunci cred ca ne-am cam ars.Adio mantuire, adio Ierusalim ceresc, adio tot. Nu metafora ne mantuieste.

    Si, ma intreb, cine ar trebui sa decida daca un text sau altul din Evanghelie trebuie citit metaforic sau nu? De ce unul da si altul nu? Sau cand unul da si altul nu? Eu cred ca te cam afunzi in nisipuri miscatoare. Probabil ca tot metaforic trebuie inteles si capitolul 53 din Isaia, unde patimile lui Hristos sunt cat se poate de realist descrise.Si tot metaforic trebui inteles, desigur, si faptul ca lui Moise chipul ii stralucea, si el isi acoperea fata ca sa nu atraga atentia poporului.

    Despre cei care fac vindecari ”miraculoase”.. nu stiu. La ce te referi? Nu oricine face ”vindecari miraculoase” are a face cu Dumnezeu. Sa ma ierti…

    Cat priveste ”ramurile crestinismului”.. eu zic, fara urma de ironie, sa aprofundezi un pic problema. ITI SCAPA, ESTI TOTAL PE DINAFARA. Sincretismul doctrinar care razbate din postarile tale nu are a face cu crestinismul. Biblia e o culegere de texte sacre iudeo-crestine? mda.. ce mai e de zis?

    Atunci insemna ca e dispensabila, ca e schimbabila, una intre atatea alte texte sacre, cu aceleasi atribute mantuitoare , toate. Nu? in numele tolerantei, bineinteles. Si tot in numele tolerantei, putem renunta si la Hristos ca Dumnezeu. Ca sa nu monopolizam, noi, crestinii, ”toata” Divinitatea, sa ma lasam si celorlalti.

    Iesi din biblioteca new-age-ista, condeiule, si te du la cea mai amarata manastire ortodoxa, la cel mai jerpelit si batran preot de acolo, si fa experienta unei marturisiri, in fata omului acreluia, a tuturor gandurilor pe care ni le impartasesti noua. S-ar putea sa ai o maaaaare surpriza..

  58. ady spune:

    Fratilor printr-un program bine pus la punct, românul este ţinut
    la limita supravieţuirii, pentru ca toată atenţia şi preocuparea sa
    să se îndrepte spre rezolvarea zilei de mâine, cu preţuri mari,
    salarii şi pensii mici; tineretului i se oferă fotbal, ca o supapă de
    refulare a mizeriilor şi neîmplinirilor, stadionul – şi nu numai –
    devenind locul de descărcare dirijată a furiei şi a excesului de energie.
    Cine se mai gândeşte în ziua de azi la viitorul apropiat
    sau mediu al României, cine pune cap la cap toate manevrele
    aparent fără legătură din viaţa politică a ţării? Românilor li s-a
    dat o coajă de pâine şi circ cât cuprinde!
    Presa scrisă, dar mai cu seamă televiziunea, îţi serveşte zi şi
    noapte diversiune şi nu pentru audienţă, cum se pretinde, ci în baza
    unei campanii de lungă durată, dar de evidentă intensitate, pentru a
    te dirija pe un anumit drum.
    Totuşi, chiar şi în condiţiile acestea paralizante, mai apare
    câte o voce care nu se teme să vorbească public despre „dezmăţul şi
    setea de sânge şi de răzbunare dezlănţuită de iudeo-comunism după
    pierderea războiului de către români şi câştigarea puterii(;) de către
    evreii travestiţi în ruşi, comunişti, eliberatori, educatori, conducători
    politici, conducători militari, asigurători ai siguranţei naţionale,
    asigurători ai ordinii publice, travestiţi în scriitori, în artişti, în justiţiari,
    în şefi de orice, în conducători de orice, în specialişti de orice, şi mai
    presus de toate hotărâţi să acopere «cu vârf şi îndesat» «datoriile» (de
    cele mai multe ori imaginare) faţă de oricine îndrăznise până atunci să
    îi supere oricât de puţin”.„Cei implicaţi în conspiraţia iudaică mondială au adus lumea
    în starea de confuzie de astăzi. Jidanii nu sunt proşti şi ştiu ce fac.
    Singurii care nu înţeleg ce se întâmplă sunt ne-jidanii. Câteva milioane
    de jidani organizaţi şi lucrând pe ascuns sunt pe punctul de a distruge
    viaţa şi fericirea tuturor popoarelor lumii.Marele
    ideal al iudaismului este ca întreaga lume să fie îmbibată
    cu învăţătura iudaică, şi apoi, într-o Fraternitate universală,
    a naţiunilor – de fapt într-un mare iudaism – toate rasele şi
    religiile individuale să dispară”.
    Jidănimea e comunistă, dar nu pentru «iubirea
    de oameni», ci numai din ură pentru Statul român, pe care
    numai prin triumful comunismului l-a putut vedea doborat.
    Triumful comunismului coincide cu visul iudaismului de a
    stăpâni şi exploata popoarele creştine în virtutea teoriei
    «poporului ales», care stă la baza religiei jidăneşti”.
    „Triumful mişcării comuniste în România, a însemnat
    desfiinţarea Bisericii, desfiinţarea Familiei, desfiinţarea
    proprietăţii individuale şi desfiinţarea libertăţii. Înseamnă,
    într-un cuvânt deposedarea noastră de ceea ce formează
    patrimoniul moral al omenirii şi în acelaşi timp
    deposedarea de orice bunuri materiale, în favoarea
    profitorilor din umbră ai comunismului, care sunt Jidanii”.
    Iudaismul a ajuns la stăpânire în lume prin masonerie şi in Rusia prin comunism.
    După aprecierea istoricului şi cercetătorului de
    specialitate Gh. Boldur-Lăţescu, numărul victimelor asasinate în
    închisori, şantiere ale morţii, la interogatorii etc., se ridică la
    500.000: tot ce a avut ţara mai bun în acei ani, elitele
    intelectuale, politice, militare, şi, în plus, 4.000 de preoţi şi
    ierarhi – cei mai mulţi sub acuzaţia de «legionari». Din această cifră
    uriaşă, 300.000 au fost legionari, simpatizanţi legionari sau pur şi
    simplu cei care îi dăduseră nu-ştiu-când un şut în spate vecinului la o
    ceartă ca între vecini, dar vecinul nu era numai vecin, era jidan!

  59. ady spune:

    MAREA ADUNARE A SATANEI DIN ROMANIA

    1) Adamescu Constantin; 2) Adrian Băicuşi; 3) Adrian Androne; 4) Adrian Dragomirescu; 5) Adrian Mihai; 6) Adrian Rădescu; 7) Adrian Pascu; Adrian Daminescu; 9) Adrian Chiţu; 10) Adrian Mihăilescu; 11) Adrian Severin; 12) Adrian Năstase; 13) Adnagi Slavoliub; 14) Alexandru Homotescu (gr. 33); 15) Alexandru Diaconu; 16) Alexandru Lăpuşan; 17) Alexandru Bogdan; 18) Alexandru Valentin Tomescu; 19) Alexandru Darie; 20) Alexandru Tiberiu Dekany; 21) Alexandru Pascu; 22) Alecsandru Hociotă (gr. 33); 23) Alexandru Tocilescu; 24) Alexandru Poleucă; 25) Alexandru Petre; 26) Aurel Stoica; 27) Aurel Ciumberică; 28) Aurel Bârzan; 29) Aurel Caraiman; 30) Aurel Rogojan; 31) Aurelian Mihalache; 32) Al. Racoviceanu; 33) Andrei Vernescu; 34) Alberto Matei; 35) Aristide Butunoiu; 36) Ammar Aoun; 37) Attila Verestoy; 38) Barcan Mişu; 39) B.I. Ducu; 40) Barbu Cioculescu (gr. 33); 41) Bogdan Dimitrie Niculae; 42) Bogdan Popescu (gr. 33); 43) Bogdan Mirodotescu; 44) Bogdan Mihai Manolache (gr. 33); 45) Bogdan Dumitrache (gr.33); 46) Bocioc Gabriel (gr. 33); 47) Bujor Prelipceanu; 48) Cătălin Grigorescu; 49) Cătălin Hanu; 50) Cătălin M. Flutur; 51) Cătălin Neagu; 52) Cătălin Turliuc; 53) Cătălin Ionescu Arbore (gr. 33); 54) Cătălin Garganciuc (gr. 33); 55) Constantin Roco; 56) Constantin Florin; 57) Constantin Vlăduţu; 58) Constantin Nicolaescu; 59) Costel Iancu (gr. 33); 60) Constantin Roman Tămăduianu; 61) Constantin Popeci; 62) Constantin Liviu Panaite (gr. 33); 63) Constantin Niţă; 64) Corneliu Simion; 65) Corneliu Bristan; 66) Corneliu Zeană; 67) Corneliu Tăbîrcă; 68) Corneliu Ruse; 69) Cornel Lăceanu; 70) Cornel Kameninszki; 71) Cornel Visu (gr. 33); 72) Cristian Burci; 73) Cristian Dumitrescu; 74) Cristian Unteanu; 75) Cristian Crişan; 76) Cristian Panciu (gr. 33); 77) Cristian Becheanu (gr. 33); 78) Cristian Duduleanu; 79) Cristian Berilă; 80) Cristian Boureanu; 81) Cristian Ghiby; 82) Cristian Radan; 83) Costin Cuneşteanu; 84) Claudiu Ionescu (gr. 33); 85) Costică Lapteş; 86) Colţ Nicolae; 87) Cezar Caluschi; 88) Cosmin Alexandrescu; 89) Codrin Stoicescu; 90) Dan Anghelescu (gr. 33); 91) Dan Tănăsie (gr. 33); 92) Dan Cristescu (gr. 33); 93) Dan Făgărăşeanu; 94) Dan Berindei; 95) Dan Vardie; 96) Dan Dobreanu; 97) Dan Stuparu; 98) Dan Neagu; 99) Dan Morar; 100) Dan Ciochină; 101) Dan Popescu; 102) Dan Poenaru; 103) Dan Grigore; 104) Dan Şanta; 105) Dan Georgescu; 106) Dan Delegeanu; 107) Dan Mircea Popescu; 108) Dorin Stanciu; 109) Dorin Băleanu; 110) Dorin Voinea; 111) Dorin Ţigănuş; 112) Dragoş Cîrnici; 113) Dragoş Bîlteanu; 114) Dragoş Dragomirescu; 115) Dragoş Stănescu; 116) Dedu Nicuşor Veronel; 117) Dafin Mureşan; 118) Denis Diaconescu; 119) Daniel Hotăranu; 120) Dinu Săraru (gr. 33); 121) Dacian Pallady; 122) Dănuţ Cacianov; 123) Daniel Cristian Gherasim; 124) Dorel Ţărmureanu; 125) Doru Tărăcilă; 126) Doru Surducan; 127) Dănuţ Prisecariu; 128) Dorel Gheorghiu; 129) Dănuţ Boghiu; 130) Daniel Moldoveanu; 131) Dudu Ştefan; 132) Dumitru Radu; 133) Dumitru Dorin Prunariu (gr. 33); 134) Dumitru Iliescu; 135) Dumitru Creştin; 136) Dumitru Baltă; 137) Dumitru Cioflină; 138) Eugen Gheorghe; 139) Eugen Florescu; 140) Eugen Ovidiu Chirovici; 141) Eugen Negruş; 142) Eugen Mihăiescu; 143) Eugen Coifan; 144) Eugen Pascal; 145) Eugen Brătucu; 146) Emanuel Florea; 147) Emilian M. Dobrescu; 148) Emanuel Bârcă; 149) Emanoil Săvoiu; 150) Emanuel Bădescu; 151) Emil Nedelea Cărămizaru; 152) Eduard Togoreanu; 153) Florin C. Vasile; 154) Florin M. Ghiulbenchian; 155) Florian Pittiş (gr. 33); 156) Florea Chiriac; 157) Florin Stoenescu; 158) Florin Simion; 159) Florian Dima; 160) Florica Drăjneanu; 161) Florentin Calapod; 162) Florin Sandu; 163) Florin Mihalache; 164) Filip Popa; 165) Francisc Aaron; 166) Francisc Tobă; 167) Gabriel Homotescu (gr. 33); 168) Gabriel Tocu; 169) Gabriel Giurgiu; 170) Gabriel Oltean; 171) Gabriel Corin; 172) Gabriel Cojocaru; 173) Gabriel Naghi; 174) Gabriel Oprea; 175) Gabriel G. Stănescu; 176) Gheorghe Florea (gr. 33); 177) Gheorghe Dudescu (gr. 33); 178) Gheorghe Neagu; 179) Gheorghe Naghiu; 180) Gheorghe Rusu; 181) Gheorghe Stanciu; 182) Gheorghe Niculescu; 183) Gheorghe Grigoraş; 184) Gheorghe Turda; 185) Gheorghe Carp; 186) Gheorghe Tinca; 187) Grigore Mîntescu (gr. 33); 188) Grigore Ioan Popa; 189) Giuseppe Rossi; 190) Gherase Sabin; 191) Gelu Kelmer; 192) Gelu Voican Voiculescu; 193) George Cristian Maior; 194) George Mircea Botescu; 195) Gileru Mircea; 196) Gavril Iosif Chiuzbaian; 197) George Preda; 198) George Popa; 199) Horia Gligor; 200) Horia Furtună; 201) Horia Pintea; 202) Helios Melencu; 203) Ion Biriş; 204) Ion Bazgan (gr. 33); 205) Ion Şandru; 206) Ion Turlacu; 207) Ion Vulpe; 208) Ion Bordeianu; 209) Ion Deaconescu; 210) Ion Stan; 211) Ion Iliescu; 212) Ioan Gîlcă; 213) Ioan Talpeş; 214) Ioan Rus; 215) Ioan Codruţ Sereş; 216) Ioan G. Puiu Iordăchescu; 217) Ioan Grigore Popa; 218) Ioan Giurescu; 219) Ioan Oprişan; 220) Ioan Mînzatu 221) Ioan Sbîrciu; 222) Ioan David; 223) Ionica Marin; 224) Iulian Bianu; 225) Ionel Marcu (gr. 33); 226) Ionuţ Dogaru; 227) Ionel Dumitru (gr. 33); 228) Ionel Udrescu; 229) Ionel Bara; 230) Ionel Crăciun; 231) Iulian Moisescu; 232) Iulian Corbu; 233) Iosif Constantin Drăgan; 234) Irinel Popescu (gr. 33); 235) Ilie Sîrbu; 236) Laurenţiu Ganea; 237) Laurenţiu C. Bohîltea; 238) Laurenţiu Mircea Popescu; 239) Liviu Adrian Manta (gr. 33); 240) Liviu Preja; 241) Liviu Toader; 242) Liviu Pătru; 243) Lazăr Popescu; 244) Leon Zăgreanu; 245) Lucian Pahonţu; 246) Manole Iosiper (gr. 33); 247) Manole Florin Gabriel; 248) Marian Ştefan (gr. 33); 249) Marian Mihăilă; 250) Marian Nasty Vlădoiu; 251) Marian Drăguşin; 252) Marian Covlea; 253) Marian Slav; 254) Marcel H. Şerban; 255) Marcel Mihoc; 256) Marcel Ivan; 257) Matei Gaşpar; 258) Marius Velicu; 259) Matei Vintilă; 260) Marius Macovei; 261) Miron Dorin; 262) Mora Akos; 263) Mugur Caracaş; 264) Mugur Isărescu; 265) Mihai Dragoş Marinciu; 266) Mihai Prisecariu; 267) Mihai Sîrbu; 268) Mihai Stoenescu; 269) Mihai Pelin; 270) Mihai Coculescu; 271) Mihai Dogaru; 272) Mihai Nane; 273) Mihai Iliescu; 274 ) Mihai J. Bugaru; 275) Mihai Stan; 276) Mihai Necolaiciuc; 277) Mihai Tănăsescu; 278) Mihail Popescu; 279) Mircea Ciocian; 280) Mihail Montanu; 281) Mircea Chelaru; 282) Mircea Pascu; 283) Mircea Mocanu (gr. 33); 284) Mircea A. Birt (gr. 33); 285) Mircea Bobora; 286) Mircea Vaida-Voievod (gr. 33); 287) Mircea Perpelea; 288) Mircea O. Constantinescu; 289) Narcis Zărnescu (gr. 33); 290) Negru Adrian; 291) Nicu Pop; 292) Nicu Văleanu; 293) Nicolae Cristescu; 294) Nicolae Botică-Rădulescu; 295) Nicolae Jidovu; 296) Nicolae Cernăianu (gr. 33); 297) Nicolae Gligor; 298) Nicolae Bătănoiu; 299) Nicolae Anghel; 300) Nicolae Spiroiu; 301) Nicolae Alexandru; 302) Octavian Paler; 303) Octavian Creţu; 304) Octavian Pop; 305) Octavian Tocu; 306) Octavian Apahideanu; 307) Olimpian Ungherea (gr. 33); 308) Ovidiu Gabriel Galeş; 309) Ovidiu Marian; 310) Ovidiu Petru Popescu; 311) Ovidiu Dăianu; 312) Ovidiu Tender; 313) Ovidiu Băjenaru; 314) Ovidiu Soare; 315) Pavel Anghelescu; 316) Pavel Abraham (gr. 33); 317) Paul Pop; 318) Paul Adrian Ilieş; 319) Petru Calistru; 320) Petre Mihuţ; 321) Petre Roman; 322) Palladi Dacian Salvator; 323) Pierre Joseph de Hillerin (gr. 33); 324) Radu George Serafim; 325) Radu Bălănescu; 326) Radu Bălănean; 327) Radu Comănescu; 328) Radu Mihailov; 329) Radu Boroianu (gr. 33); 330) Radu Iliescu; 331) Radu Georgescu; 332) Răzvan Purdilă; 333) Răzvan Socolov; 334) Răzvan Teodorescu; 335) Romeo Vîlcu; 336) Romeo Avram; 337) Romeo Marinof; 338) Remus Opriş; 339) Remus Capotă; 340) Roberto Constantinescu; 341) Sorin Moisescu; 342) Sorin Ionescu; 343) Sorin Teşu; 344) Sorin Ovidiu Bălan; 345) Sorin Ungureanu; 346) Sorin Sîrbu; 347) Sorin Calafus; 348) Sorin Naghiu; 349) Sorin A. Robu; 350) Sorin Simion; 351) Sorin Grigorescu (gr. 33); 352) Sorin Crivăţ; 353) Sorin Nicula; 354) Sandu Marian; 355) Sandu Popescu; 356) Sandu Gabriel; 357) Sergiu Ionescu; 358) Sergiu Protopopescu; 359) Sergiu Constantin; 360) Silviu Manghiurea; 361) Silviu Dopan (gr. 33); 362) Silviu Marius Ştefan (gr. 33); 363) Ştefan Ionescu; 364) Ştefan S. Sobotka; 365) Ştefan Mîşu; 366) Ştefan Uzunov; 367) Ştefan Mureşan; 368) Ştefan Ene; 369) Ştefan Topor; 370) Ştefan Mitroi; 371) Şerban Mihăilescu; 372) Şerban Stănescu; 373) Şerban Gavrilescu; 374) Traian Caramanian; 375) Traian Petrescu; 376) Tiberiu Popescu; 377) Tiberiu Boiţan; 378) Teodor Robu; 379) Toma Zaharia; 380) Vasile Săvoiu (gr. 33); 381) Vasile Taloş; 382) Vasile Toader; 383) Vasile Iancu; 384) Vasile Mihalcea; 385) Vasilescu Ghe. Teodor; 386) Valentin Creaţă; 387) Valentin Năstase; 388) Valentin Talapanescu; 389) Vladimir Botnariuc; 390) Vasile Butulescu; 391) Vlad Savciuc; 392) Vrînceanu Decebal; 393) Volosciuc Dumitru; 394) Valeriu Arbore (gr. 33); 395) Virgil Mureşan; 396) Virgil Stoenescu (gr. 33); 397) Virgil S. Niţulescu (gr. 33); 398) Virgil Oprea; 399) Virgiliu Nicolescu; 400) Virgil Ardelean; 401) Victor Marcu; 402) Victor Rădescu; 403) Victor Răchită (gr. 33); 404) Viorel Stelian Popa; 405) Viorel Cosma; 406) Viorel Rus; 407) Viorel Hrebenciuc; 408) Visarion Marinescu; 409) Zmeu Veceslav

  60. ady spune:

    Fratilor din lista prezentata mai sus majoritatea masonilor sunt jidani care sau aciuat confortabil in functii inalte in stat si ne conduc tara…stau si ma intreb ce avem noi romanii in comun cu jidanii?…Nimic…atunci ce legatura stransa de suflet poate exista intre noi romanii si jidanii,cand ne diferentiem atat prin rasa,prin limba,prin credinta,prin trecutul istoric si aspiratiile noastre,de asemenea prin moravuri,inclinatii etc..Oare nu avem noi romanii specificul nostru iar jidovii pe al lor?..Ce sa mai vorbim in plus de aportul social,cand crestinul, se stie este exclusiv producator si jidanul exclusiv speculant si parazitar…Aceia dintre noi care ne dam seama mai cu usurinta de marea primejdie ce ne paste,trebuie sa ne transformam in adevarati apostoli si sa deschidem ochii fratilor nostri mai putin intelegatori si mai indaratnici spre ai readuce la viata…Fiecare trebuie sa ne zbatem dupa puterea pe care o avem,dintr-un adanc sentiment instinctiv al datoriei,in mod permanent,fara odihna si cu perseverenta…Puterea Satanei: jidanii :sunt in lupta incordata cu Dumnezeu,prin noi crestinii…Este o lupta pe viata si pe moarte,inceputa cu mult timp in urma si al carei MARE CARTIER GENERAL este in AMERICA complet subjugata si ingenunchiata in ultimul timp unde viata crestina a fost complet inmormantata…Singura tactica de bataie care ne mai poate salva,nu poate fi alta decat stransa legatura crestina,cea mai deplina fratie,solidaritate si unitate de lupta crestina contra jidovilor,aceasta avangarda si executanta a lui Satan,si a Antihristului…Se impune izolarea imediata a jidanilor,prin ruperea oricaror legaturi cu ei…Se impuneun boicot general,permanent si cu incapatanare…trebuie sa-i tratam ca pe niste ciumati,sa le aratam tot dispretul si hotararea noastra de a trai,de a nu ne da invinsi ca niste lasi si nemernici,ci,dupa cum de doua mii de ani am ramas neclintiti pe aceste meleaguri romanesti si de astazi inainte vom sti sa ne afirmam fiinta noastra national-crestina.Cine sovaie in inima,daca un pic din sangele sau mai este crestin,citind aceste randuri isi va recapata increderea in viitor,si in deplina izbanda…Mai ales in chestiunea politica, de care depinde mai mult salvarea si exsistenta noastra fiecare dintre noi trebuie sa-si deschida bine ochii…Se impune o revizuire a constiintei fiecaruia si o cercetare obiectiva a situatiei…Pana la 1923,cand s-a suprimat articolul 7 din Constitutie ,jidanii nu aveau drepturi civile si politice,erau straini…Iar toate partidele politice existente in Romania erau crestine si prima grija care o aveau ele era sa aiba grija de crestini…Dar prin abrogarea articolului 7 si primirea jidovilor in randul romanilor,se produce un fenomen de o importanta extraordinara pentru viitorul nostru:jidovii posedau avutii mari stranse pe spinarea romanilor si mai veneau si cu un aport de cateva sute de mii de voturi care din punct de vedere electoral nu puteau fi neglijate…Atunci partidele politice au inceput o intrecere intre ele,care mai de care sa atraga in randurile lor pe jidanii cu pungile pline…In acest mod fata partidelor politice crestine se transforma in partide jidano-crestine…Opinia publica nu si-a dat seama de exceptionala importanta a acestei schimbari,si in buna lor credinta,ei isi continuau fiecare activitatile lor…Dar contrar tuturor asteptarilor,incet,incet se observa o schimbare in atitudinea moravurilor si noilor directive ale partidelor politice..Era si natural jidanii,puneau la bataie importante sume de bani,care dupa obiceiul lor al cametei,trebuiau sa aiba cele mai mari avantaje…Si cum banul este”ochiul dracului”fiindca romanii desi formau majoritatea erau saraci,se intelege ca influienta si puterea politica trecea in mana jidanilor,iar gruparile politice si guvernul devin niste papusi in mainile fiilor satanei…Treptat,treptat cinstea traditionala a romanului incepe sa se clatine:falimente,contrabanda,lovituri in stil mare se succed unele dupa altele,fara nici o sanctiune,fara nici o masura de stavilire…Afaceri de miliarde se pun la cale si se executa,dand nastere la scandaluri publice,dar totul se musamalizeaza…Traficul de influienta,cointeresari si comisioane,devin ceva la ordinea zilei,si chiar se banalizeaza…Intr-un cuvant,demoralizarea si nerusinarea se latesc si se inradacineaza in toate ramurile de activitate,fie publica sau sociala,cu atata repeziciune incat ramai naucit…Dar toata aceasta calamitate si zdruncinare morala nu a format decat o adevarata psihoza iudaica,absolut incurabila si distrugatoare a vietii crestine…Este de fapt actiunea satanei celui nimicitor de suflete,incarnat in poporul jidanesc,este lupta care se da pentru suprematia jidoveasca,prin distrugerea si inlocuirea lumii crestine…Politicienii oricarei grupari politice sunt redusi la rolul de simple manechine politice,nu au nici o putere si lupta care o duc este o lupta cu morile de vant,fiindca ori nu observa adevaratul dusman ori se fac ca nu il vad, si lasa sa mearga lucrurile pe calea ce duce la prapastie…Dar ce mai poate face un politician cand bratele lui sunt legate si prezenta lui se bazeaza pe forta jidoveasca din presa,din finante,din strainatate…Cum sau suit jidanii in varful piramidei sociale,imediat comertul crestin este gata de inmormantare,industria crestina aproape nu mai exsista,toate profesiile se jidovesc vazand cu ochii,si pe zi ce trece,iar crestinii nostri bat in retragere cu o viteza catastrofala!…Nu mai vorbesc de aparatul de stat care este impanat pe zi ce trece cu aceste elemente dizolvante ale satanei…Aceasta este realitatea cruda realitate!!!
    Si cand se mai dovedeste in plus cu documente,ca jidanii merg pana acolo cu ratacirile lor satanice.incat uciderea crestinilor,sangele de crestin torturat,este intrebuintat de ei la indeplinirea ritualului dracestii lor credinte talmudice,un sentiment de scarba si dezgust ti se naste in suflet,ca fiiecare cugeta ca asa ceva nu mai practica decat unii salbatici antropofagi,cum sunt prin insulele Malaieziei sau Africa Centrala…Iata insa ca avem si noi canibalii nostri ‘bautori de sange’crestin,de care ne lovim zilnic:sunt “scumpii”nostri jidovi…
    Sange de crestin muncit la taierea imprejur;sange de crestin sub forma de cenusa la cununie;sange la moarte;sange la plangerea Ierusalimului,la purim,la paste,sange pentru farmece!…in sfarsit ceea ce este pentru ritualul crestin painea si vinul aceea este sangele de crestin muncit pentru ritualul talmudic jidovesc…Iar toate victimele ucise nu au facut decat sa serveasca la saturarea molohului jidovesc talmudic…Fratilor noi romanii care suntem asa de necajiti si descurajati,sa facem un efort sa ne recapatam directia pierduta,pentru a iesi la liman,si pentru a pasi mai departe in viitor,pe calea cea dreapta,cu incredere si forte noi…Iar HRISTOS domnul nostru din sferele ceresti,sa fie pastorul si indrumatorul sufletelor noastre…AMIN.

  61. mariusaudit spune:

    Doamne ajuta! Miercuri 23 noiembrie 2011 sau Joi 24 noiembrie 2011 am vazut urmatorul titlu „Cu două săptămâni în urmă, în cotidianul Haaretz s-a menţionat o practică a unor evrei ultra-ortodocşi de a scuipa pe clericii creştini pe stradă” pe portarul ortodox DOXOLOGIA.

  62. universul credintei…

    […]Evreii ortodocşi sînt mai “ortodocşi” decît ortodocşii noştri « Savatie Baştovoi[…]…

Lasă un comentariu