savatie baştovoi

Meditație de 1 mai

Reclame

Cînd îmi amintesc că de 1 mai, pionier fiind, mă scăldam, parcă nu-mi vine a crede. Întîi parada, pe urmă scăldatul – asta era lege. Înghețată, film cu ”Nupagadi” pe gratis la cinematograful din Călărași – toate cele 16 episoade văzute dintr-odată ! Pe urmă suc de mere cu ”rulet” în cafeneaua de lîngă cinematrograf. Pe urmă 3 km pe jos pînă la iaz ”la ștat” – prima scăldătură. Pe urmă un kilometru pe jos pînă la iaz ”la Brigadă” – a doua scăldătură. Pe urmă încă 3 km pînă ”la iaz la noi”, la poalele sătucului Oricova – a treia scăldătură. Asta da 1 mai, nu ca acum.

Acum iazul nu mai este, l-au secat ”oligarhii” mici și mijlocii ca să-l poată cumpără ca imaș. A fost nevoie de 15 ani de batjocură în care au rupt iezătura, au tăiat plopii mari care o țineau și mai veneau primăvara să se lupte cu apa care se încăpățîna iar și iar să se adune. Acum nici nu mai zici că a fost iaz acolo. Pămîntul e cumpărat de cîțiva ani, dar iaz nu au mai făcut. Se vede că micul oligarh care a avut ideea de a transforma iazul în pășune pentru a-l putea cumpăra cu bănuți între timp a îmbătrînit și nu-i mai arde a afaceri cu iazul.

Dar să nu fim triști. Chiar dacă vremea a trecut, iazurile au secat, fermele din jurul iazului de la ”porcărie” nu mai sînt, totuși o mică speranță mai este. Europa ne scoate de la naftalină și 1 mai, și 9 mai. Toată România merge astăzi la picnic – e sfînt de 1 mai. 9 mai e Ziua Europei – tot un praznic frumos.

Dacă o ține tot așa, tare mă tem că va trebui să încep iar să mă scald de 1 mai. Dacă nu de 1 mai, de 9 mai sigur. Cred că ar trebui să o facem cu toții. În apă rece, să ne mai revenim.

Un lucru nu-mi pot închipui : dacă aduc praznicile astea înapoi, cum o să arate Lenin la ei ?

Reclame

Reclame