Și ție ți-i ciudă că n-ai fost în avion?

leanca avion

Ai o stare negativă? Ți-i ciudă că nu ai fost și tu în ”avionul fără vize”, să te fotografiezi cu Leancă, cu Băsescu, cu Monica Macovei? Poate cu Filat sau cu Lupu? Poate ții cu rușii, vrei în uniunea vamală și nu spui pe față? Anti-românule!

În loc să te mîndrești! În loc să fii pozitiv! În loc să privești în viitor!

Asta era ieri. Azi viitorul s-a-mplinit, ne-a căzut în cap ca o valiză de călătorie. O zi normală la granița cu UE, traficul chiar mai mic decît în anul trecut în aceeași perioadă: 600 persoane în primele 12 ore de la liberalizarea vizelor. Informația e oficială și a fost făcută de ofițerul de presă al Direcției Poliție de Frontieră, Daniela Mânzatu.

Ideea cu avionul s-a dovedit a fi una proastă: pozele postate pe FB de tinerii ce s-au fotografiat cu Leancă nu adună nici jumătate din like-urile postărilor care critică excursia la Athena pe banii statului, fără vreun scop inteligibil. Era mai ieftin și de mai mare efect să fi încărcat 100 de țărani în trei autocare și să-i fi dus la Iași să vadă Trei Ierarhi și Palatul – ar fi fost și o milostenie din partea Guvernării.

Oare cît timp trebuie să treacă pentru a înțelege că tinerii nu vă iubesc, că nu e destul să faci o excursie, o fotografie, o știre la gazetă? A trecut vremea Artekului, a ”putiovcilor” la Sergheevka, a cutiilor cu seliodka date pe sub tarabă înainte de anul nou pe care Partidul le oferea pentru stimularea invidiei și a concurenței socialiste!  Da, Domnule Leancă, școala de diplomație sovietică trebuie uitată și învățată una nouă, una pe înțelesul noii generații.

Acum tinerii stau cu ochiul pe voi, tehnologia le permite să vă monitorizeze, să polemizeze cu consilierii voștri de imagine, să afle tot, dar absolut tot despre voi! E prea strașnic? Prea mult negativism? Normal, dacă mi-i ciudă ca n-am fost în avion…

PS: Am indentificat și eu doi prieteni în avion (poate o fi fost mai mulți), fără supărare 🙂

21 Responses to Și ție ți-i ciudă că n-ai fost în avion?

 1. Maria Butuc spune:

  Uite asa suntem noi un popor…ca orice ar face vecinul pt noi, sau in cazul articolului dvs……gasim ceva care sa ne starneasca nemultumirea si insatisfactia…si stiti de ce?…ca suntem un fel de oameni…sau poate in cazul autorului articolului….sunteti un fel de om…care nu stim/stie sa apreciem/ze nimic, deoarece pt a precia ai nevoie d eun anumit background…care lipseste…cand o sa posedam/zi acest scump si important background..atunci vom/vei sti sa apreciem/zi…sa ne dam/te dai cu parerea si mai ales sa criticam/ci…

 2. ioana spune:

  Reblogged this on ralucasuceveanu.

 3. autor spune:

  🙂 m.a binedispus comentariul, mai ales importanta background.ului, trebuie sa vada si altii :)))

 4. Maria Butuc spune:

  pai ce sa vada si altii??????? background-ul nu se vede….asa ca nu il cautati…mai bine ati incerca sa descoperi metoda de evaluare sau masurare a acestia…..

 5. Maria Butuc spune:

  si inca ceva….mie tot imi este ciuda ca n- am fost in avion

 6. autor spune:

  :)))) asta am inteles din prima! Si, totusi, backgroundu se vede…

 7. Angi spune:

  Calatoria fara vize este un pas inainte pentru simplii cetateni din RM. Hai sa privim evenimentul in complexitate si apoi in detalii ce tin de unele cerinte birocratice, dar care treptat ar putea sa fie inlaturate. Leanca nu este un diplomat cu scoala sovietica de partid ca sa utilizam comparatii de genul Artecului si este respectat in Occident. De ce m-ar deranja mai mult faptul ca premierul si-a facut un pic de PR cu acel avion, decat un mitropolit care a pactizat si cu lideri comunisti, si cu oligarhi, care platesc aducerea Focului sfant de Pasti, doar ca sa intre in gratiile poporului dus cu presul la nesfarsit? Si in privinta clipurilor rusesti anti-UE, promovate cu generozitate pe FB…sunt niste fragmente de propaganda ruseasca pt. poporul care mai priveste in directia occidentala. Bineinteles, fenomenele pro-homosexualitate si altele de tipul acesta trebuie combatute si sunt suficiente forte europene sanatoase s-o faca. Europa va ramane in picioare, cu siguranta, si fara „pasiunea” noastra impotriva unui sistem „political correctness”. Or, in situatia politica actuala in context international, participarea noastra la un asemenea organism precum UE, este necesara şi utila. Ca doar n-o sa ne propuneti „dragoste fortata” cu maica Rusie, care ne aduce iata, secularele sale razboaie chiar si prin intermediul BUR si a mitropoliilor din fostele teritorii sovietice

 8. autor spune:

  Doamna sau domnisoara, Iurie leanca este diplomat sovietic si despre asta scrie in biografia sa oficiala, reflectata, de pilda, AICI Daca tot ce ziceti in continuare cu aceeasi hotarire e la fel de valabil ca si negarea faptului ca Iurie Leanca a fost diplomat sovietic, ma tem ca discutia nu va atinge cotele corectitudinii pe care doriti sa le sugerati.

  PS: Despre aducerea focului haric aveti dreptate, doar ca pactizarea cu comunistii e la fel de rea ca si pactizarea cu peledemistii (chiar daca si Leanca e peledemist), asa cum se intimpla de patru ani la fiecare Paste. Doar ca fapta nu a adus un plus de dragoste mitropolitului, asa cum afirmati, ci poate a contribuit la scaderea ei, tocmai din cauza politizarii momentului.

 9. Ala spune:

  Pentru pupincuristii UE. Orice democratie presupune si o critica sanatoasa si chiar dura. Altfel ne transformam in aplaudacii unora sau altora. Daca in UE este atata fericire, atunci pur si simplu nu ar aparea videoclipuri antiUE, realizate de insasi europeni. Sunt multi eurosceptici in EU, si asta se vor vedea la alegerile urmatoare. Lasati snobia si acceptati criticile, fiindca doar astfel puteti evolua.

 10. Cu ce mai pot veni ei in fata alegatorilor,decit cu regimul liberalizat de vize, cadonat de UE. Nu cumparati voi alegatorul cu asta,stim cu totii ca nu-i efortul depus de voi.

 11. Angi spune:

  Dka il considerati pe Leanca un diplomat sovietic, nu e nicio problema. Totusi, omul are si niste merite importante in cariera sa pt. Moldova, chiar dka ati avut asteptari mari de la el si v-a dezamagit, poate chiar si in plan personal. Nu este o rusine pentru noi sa avem un diplomat ca Leanca, care vorbeste mai multe limbi straine, slava Domnului, in comparatie cu alti indivizi care ne-au reprezentat in plan international si nu stiau o boaba engleza. Are si o solida educatie europeana in afara de cea moscovita. Iurie Leancă este, deocamdată, unicul premier din istoria RM care cunoaşte şase limbi: română (maternă), rusă, engleză, franceză, maghiară și bulgară. Incerc sa fiu echilibrata in comentariu, nu ca l-as admira tare pe Leanca. Ii recunosc unele merite si nu incerc sa-l acuz de toate pacatele capitale ale actualei guvernari. Dka in RM ar exista o competitie serioasa, o concurenta redutabila in toate sferele, inclusiv in diplomatie, am avea si alte figuri politice puternice, care ne-ar inspira, poate mai multa incredere. De aceea, Leanca nu e cel mai rau in cazul nostru.

  Nu stiu ce are dragostea cu mitropolitul, chiar nu am inteles deloc. Important e sa nu fim duplicitari, sa fim sinceri in afirmatiile noastre sau sa nu mai spunem nimic, dar nimic, (dka nu putem sa fim deschisi cum ne-o cere Hristos), pt. ca vom fi sanctionati pt. aceasta. Nu ma deranjeaza criticile fata de problemele, carentele UE, chiar deloc, doar unele momente de propaganda ruseasca evidenta.

  In privinta alegerilor, nici evenimentul despre care discutam aici, nu va salva partidele pline de corupti la alegeri, care au aprofundat mai mult criza sociala, politica si economica.
  http://stelauntila.blogspot.com/2010/12/iurie-leaca-diplomatul-de-aur.html
  http://www.publika.md/leanca-si-corman-au-demonstrat-ca-pot-vorbi-fluent-limbile-straine-trecute-in-cv-urile-lor–video-aici_1793151.html

 12. autor spune:

  Am înțeles logica și argumentele. Nu îl consider eu, asta îi e soarta omului – e diplomat sovietic. Apropo, nu am zis că școala diplomatică sovietică e rea, ba chiar cred că e cea mai bună, atît de bună încît te învață cum să te răsucești de trei ori și să te transformi din șarpe în Făt-Frumos – cazul Leancă e ilustrativ.

  Ați scris două postări foarte lungi din care eu am desprins un singur merit pe care în atribuiți lui Leancă: știe limbi străine. Eu cunosc o fată de la liceul de limbi străine din Constanța care știe șase limbi. Fiți de acord că un premier trebuie să poată ceva mai mult decît o fată de la liceul de limbi străine – el trebuie să facă reforme capabile să asigure bunul mers al statului și bunăstarea cetățenilor. Pînă acum tot ce a reușit este să facă totul pentru a-i alunga din țară și a pune responsabilitatea sa de șef al executivului pe umerii mari, dar bolnavi, ai UE.

  Atît. De dezamăgit nu m-a dezamăgit deoarece eu sînt apolitic și mă uit la conducătorii noștri ca la niște muritori, fără extaz, ceea ce îndemn pe toți să facă. Pe Dumneavoastră tot.

  PS: Linkuri electorale nu e nevoie să dați la mine pe blog – pentru asta există destul loc în internet.

 13. Angi spune:

  Dka in RM ar exista o competitie serioasa, redutabila in toate sferele, chiar si in Biserica (domeniul Dvs.), inclusiv in diplomatie, am avea si alte figuri politice puternice, care ne-ar inspira, poate mai multa incredere. Pt. ca ar conduce altfel. Nu-l idealizam pe premier, care s-a afirmat in contextul negocierilor cu UE, e ceva normal, subiectul e altul – regimul liberalizat de vize, un pas inainte si nu copiii superdotati…De Dvs. chiar imi pare rau, pt. ca nu aveti libertatea de-a dezbate gravele probleme bisericesti cum ati fi vrut, pt. ca va conduce nu cine ar trebui. Si situatia nu se va schimba in urmatoarea jumatate de veac, cel putin. Si asa e in toate domeniile in RM, stati linistit. Noi mimam discutiile publice, partial sincere.

 14. […] PS: Am indentificat și eu doi prieteni în avion (poate or fi fost mai mulți), fără supărare. De Savatie Bastovoi […]

 15. Elena spune:

  Asta cu blajinii mi se pare super!:)) E cu cuvint de care aproape uitasem. E frumos. Parca totul se aseaza cind il auzi:) De ce nu-l folosim mai des? Oare pentru ca nu prea mai avem ocazia? Nu mai sint oameni blajini?:)
  Uite de exemplu domnul asta criticat mi se pare foarte blajin cum sta el cu paharul in mina in mai toate pozele:) Pe bune! Mi se pare ca o oaie din aia blajina:) Nu inteleg de unde atita invirtosare impotriva unui om asa de..delicat!:)
  Si apropos de avioane si autobuze – vad avionul si vad niste oameni facind ceva in el. Dar nu vad nici macar un autobuz, nici macar o masina cu un tzaran in el dus la Iasi. Daca vreti unii sa plece – trebuie sa aveti ceva de pus il loc. Aia trebuie sa fie vizibili si activi – ca si astia „ai raului”. Dar unde sint ei? Nu se vad. Exista? Dai jos. Faci loc. Se indura Dumnezeu – sa zicem. Si? Unde e ala sau unde sint aia pregatiti – uite acum de ar fi cazul – sa se apuce de treaba? Sa ai vedem. Sa vad masina aia cu un tzaran dus la Iasi. Ca daca tinerii astia sint multi si tineri – si neblajibi banuiesc:) – ei ar putea, din comuniune crestina, chiar daca nu au bani gramada, sa stringa pentru combustibil pina la Iasi. Daca nu pot face asta..cum sa poata sa faca mai mult?
  Deocamdata ai vad la treaba foarte pusi pe ea – pe ceilalti. Fiii veacului acestuia uite-i – mai intelepti in neamul lor decat fiii luminii.
  Care unde sint ei? Unde sint aia pregatiti oricind sa ia locul celor de dat jos? Ar trebui sa-i vedem la treaba. La anti-treaba daca e cazul – cum fu asta cu autobuzul si cu avionul. Altfel..numai cuvinte si defulari pe net. Precum cainii care latra cind ursul merge.
  Sa va ajute Dumnezeu in ce vreti sa faceti! Dar mai cu fapte. Si mai putin cu vorbe. Doua vorbe sau una sau nici una si o miscare puternica. Nu o mie de vorbe care ai piaptana pe ceilalti binemersi.
  Sa vedem binele la lucru si ala sa-l aratam. Nu raul. Nu ajuta cu nimic sa tot arati raul cu degetul. Il intaresti. Ci binele sa il pui in lumina. Uite ce am facut noi! Uite pe cine propunem in locul celor „rai”. Uite aia si aia – fapte bune. Si asa se duce omul dupa ele. Dar daca vad numai raul? Fara sa vad nimic de pus in loc?? Deznadejde..intristare..ura..

 16. viorica spune:

  După ochii lăcrămoşi şi privirea duioasă ai zice că premierul n-a pus geană pe geană pînă n-a obţinut liberalizarea vizelor pentru popor. Mai degrabă contexul în care a fost prins l-a făcut remarcat pe premierul Leancă decît prestaţia diplomatică, că nu-i nici un efort dacă eşti yesman.
  Uluitor este că cineva mai are naivitatea să considere dezinteresat demersul UE şi ca o mare favoare – tocmai aici e durerea, ştiind preţul, cinstit ar fi fost să nu prezinte ca pe o mare victorie
  Premier poliglot am mai văzut noi, a cîştigat pariul cu agricultura României, acum se vede limpede pentru cine…

 17. om fara casa spune:

  Părinte Savatie, vă mulțumim și vă apreciem pentru curajul de a spune deschis și fără frică lucrurile urîte care se întîmplă în Moldova. Este într-adevăr o manifestare de curaj. Pe lîngă multe alte probleme, în Moldova avem și multă, foarte multă cenzură și pedepse pentru expunerea de simple opinii. Fanii partidului de guvernare vor spune că avem o presă liberă și posibilitatea de a spune orice. Formal avem. Într-adevăr, acum poți spune orice, în mare parte datorită posibilităților IT actuale (blog, FB, resurse media în goană după știr scandaloase etc). Problema însă e de altă natură. După ce îți expui opinia ești persectuat și limitat de întreg aparatul partidului. Dacă vei aduce critici obiective și argumentate, să zicem lui Leancă, nu vei avea nici o șansă să accezi într-o funcție publică, companiile bune sau în sutele de organizații și proiecte finanțate de străini dar trecute prin mînile cancelarie guvernului. Vei fi desconsiderat și blamat, se vor lega de tine zeci de bloggeri în vogă, care își vor bate joc de tine prin orice modalități, nu te vei fi putea angaja în diferite structuri și organizații mai serioase etc. Vei fi inclus într-o listă neagră, care nu-ți va da nici o șansă. De aceea, marea majoritate a celor care își expun punctul de vederre sunt cei care fac propagandă pentru partidul X și liderii acestuia, și concomitent critică partidul Y și liderii de aici. Deci sunt niște mercenari.

  Formal mai există și cățiva tipi și tipese care pretind că sînt societatea civilă și independenți. Ei joacă rolul celor care mimează o voce echidistantă, care cocetează prin unele critici pretins serioase (dar de fapt formale), dar care nu lipsesc nici de la evenimentele vip ale politicienilor și oligarhilor moldoveni. Guvernarea are nevoie și păstrează sub aripă această “societate civilă”, ca să zică – vedeți, oricine e liber să ne critice. Numai această societate civilă și mercenarii de presă sînt permiși de guvernare și doar ei au libertatea de a scrie. Fiindă anume ei sunt angajați în cancelarii și proiecte, salariați din greu, finanțați și …. duși cu avionul în Grecia fără vize 🙂

  Apropo, am încercat să caut o listă a celor 100 de magnifici care au cășlătorit “gratis” (de fapt s-a cheltuit bani public) cu avionul în Grecia. Cine sînt aceste persoane? Cum și de către cine au fost selectate? Ce merite au pentru șansa de a beneficia de cadouri din bugetul de stat? etc. N-am găsit o așa listă. Dar din fotografiile apărute pe facebook și ziare am remarcat că majoritatea sunt anume acești mercenari de presă, care lustruiesc și slăvesc partidul și liderul.

  Cît despre regimul liber de vize… Mă miră fanatismul, extremismul și talibanismul acestor care încearcă cu sufletul la gură să-l apere pe Leancă și partidul verde pentru “marea realizare”. Ei așa și nu au reușit să observe ca această mare realizare este o bulă de aer, sau cum zic rușii e o bucurie de iepure (заячья радость). UE a acceptat liberalizarea vizelor doar din 2 motive: guvernare a aprobat pachetul antidiscriminare și conjunctura geopolitică a obligat EU să aplic niște măsuri pentru a ține sub control Moldova și nu a-i permite să se apropie de Rusia. Dar ce altceva a făcut guvernarea lui Filat și Leancă în acești 5 ani, cu excepția faptului că “EU a liberalizat regimul de vize”? Nimic! Corupția, banditizmul, oligarhia și furtul proprietății statului nu doar s-a menținut ca pe timpul comuniștilor, ci a crescut masiv. Businessul e presat și mai tare de birocrația de stat. Se fură nu cu sacii de cartofi de la colhoz, dar bănci întregi pline cu bani. Legile sînt idioate și făcute doar ca să scurgă oamenii de micile economii pe care le mai fac, justiția și poliția e criminalizată, funcționarii se ocupă cu “înverzirea” populației apte de a vot și cu datul cu capul de asfalt. Țara e într-o sărăcie nemaipomenită. Economic ne ținem pe apă doar din cîteva motive. Primul și cel mai important e că am fost tot timpul săraci, și nu simțim atît de acut efectele sărăciei. Plus, occidentul pompează sume mare de bani pentru a menține economia moldovenească, și aaceasta se mai menține pe un fir de păr. Și desigur în an electoral guvernare va stoarce toate rezervele că să arate că totul e bine. ETC. ETC. Și pe fondalul acesta e o nebunie să te bucuri de un fleac de viză, care ÎN ESENȚĂ NICI NU A FOST ANULATĂ, ci pe care o obții verbal de la polițistul de frontieră, prezentîndu-i același set de documente pe care trebuie să le prezinți pentru a ridica viza. Dacă e să judecăm la rece, vom vedea că toată istoria asta cu “liberalizarea vizei” este o parodie, o minciună și o bătaie de joc a europenilor și a guvernanților față de oamenii simpli.

  Apropo despre Leancă. Se zice că este europenizat, apropie Moldova de UE și așa mai departe. Dar să ne întrebăm, dacă excludem liberalizarea vizelor (ditamai “realizare”), ce alte realizări are Leancă de cînd a devenit ministru și apoi prim-ministru? Dacă el ar fi cu adevărat profesionist proeuropean, ar fi început un proces serios și masiv de inegrare reală în europa. Cel puțin să să aprobe legile europene așa cum au făcut țările baltice și Romania. La noi formal chestia asta se face de mult timp, dar fără nici un succes. Deci e o mimare și aceasta, pentru a scoate bani din UE. “Europeanul” Leancă, cum a ajuns prim-ministru, ar fi început la modul serios să facă acest lucru. Dar el nu face. El este dus de apa birocrației așa cum au fost duși toți miniștrii pînă acum. Totul merge de la sine înainte, birocrații își fac treaba, iar Leancă zîmbește modest și se zice că vorbește frumos în limbi străine.

  Mai pe scurf… și mie mi-i tare, tare, extraordinar de tare ciudă că nu am fost în avion :))))

 18. Pavel spune:

  In agonia preelectorala alianta are numai o singura sansa de a se mai mentine la putere-regimul liberalizat. Polemica rusofoba a guvernarii si multor cetateni ma mira, chiar credeti ca”maica Rusia” cum o numiti, mai are nevoie de asa o tara ca Moldova de astazi? Cum putem vedea nu are prea nevoie nici de o Ucraina intreaga, si-a luat Crimea si atat. Urati si blestemati orice amintire de uniunea sovietica , dar cu bratele deschise fugiti in intimpinarea altei uniuni, nu va invata nimic nici istoria, nici viata.Prostie, invidie si mandrie moldovendasca…

 19. blog spune:

  http://unimedia.info/stiri/turcia-impune-reguli-noi-la-obtinerea-vizei-75829.html – asta-i bună. Iată și dovada capacităților diplomatice a lui filat, leancă și prietenii de a anula vizele pentru moldoveni. Turcia nu numai că nu a anulat viziele așa cum cum trîmbițează guvernul de 2 ani, dar le-a scumpit cînd le cumperi la vamă. Iată asta da diplomație moldovenească. Iataă asta talent de diplomat cu șase limbi cunoscute la perfecție.

 20. Ma intrebam cine sunt mercenari in afara de o buna parte a jurnalistilor din RM de azi… Uneori, e mai dificil sa-i descoperi, dintr-un singur rand dintr-un text, iar alteori dintr-o atitudine evidenta. Pacat ca mai pot fi descoperiti chiar langa icoane.

 21. cititor9 spune:

  Aveti dreptate cu ideea privind o calatorie peste Prut, la Iasi sau in alta parte pentru oamenii obisnuiti.
  Chiar si de origine rusa, sa vada ca romanii nu mananca oameni.
  Daca i-ati duce si in Bucuresti ar fi si mai bine. Cred ca s-ar gasi si sponsori pentru asta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: