Patriarhul Kiril vs Rogozin: „Cine e mai șmecher”?

rogozin

N-am avut acces la internet în ziua în care domnul Rogozin rostea la Tiraspol o frază care, sînt sigur că va face istorie: “O să vedem cine e mai șmecher”, a zis el (“posmotrim kto iz nas kruce). Se referea, desigur la armata rusă și Moldova. Domnule Rogozin, dați-mi voie să vă răspund eu la această întrebare: Armata rusă e mai tare decît Moldova, și Vladimir Putin e mai tare decît Iurie Leancă și chiar decît Vlad Filat!

Dar, domnule Rogozin, oare era nevoie să faceți atîta drum ca să ne spuneți asta?

Declarațiile lui Rogozin m-au jignit în ființa mea. Nu trebuia să ne sperie cu tăierea gazului și, mai ales, că vom îngheța la iarnă. Domnule Rogozin, moldovenii nu îngheață, nici măcar în Siberia. Bunelul meu preot a fost ținut o iarnă într-un bazin de beton îmbrăcat în cămașă de cauciuc și nu a înghețat. În sensul că nu a înghețat de tot, nu chiar atunci, nu în iarna aceea. A murit peste un an, la vîrsta de 37 de ani. Zeci de mii de moldoveni au fost duși de la iernile noastre blînde la iernile siberiene, dar au știut să se încălzească și acolo. Moldovenii nu îngheață, domnule Rogozin, niciodată. Dacă trebuie, vom face focul cu balegă și ne vom încălzi.

Domnul Rogozin a venit ca oaspete în țara noastră și nu trebuia huiduit. De cînd bărbații acestui neam huiduie? Huiduitul și purtatul pancardelor e treaba femeiască. Huiduielile pot scoate din fire pe oricine. Admit că Rogozin, ca un bărbat, și-a pierdut cumpătul la văzul celor care îl înjurau și a rostit niște cuvinte la mînie. Totuși el și-a continuat șarada de amenințări și la Tiraspol, unde nu l-a huiduit nimeni. Domnul Rogozin a uitat că nu a venit în nume propriu în Moldova, ci în numele marelui stat Rus. Șantajul este o armă drăcească și este folosit doar de oamenii mici. Și dacă un stat mare a ajuns să fie reprezentat de oameni mici, înseamnă că măreția lui e pe sfîrșite.

Partea proastă a declarațiilor lui Rogozin este că ele pica în poala patriarhului. Vizita de sîmbătă a patriarhului Moscovei se va face în mijlocul unui popor care tocmai a fost jignit în adîncul ființei sale de un înalt oficial al Kremlinului. Oare patriarhul își va cere scuze în numele lui Rogozin de la creștinii din Moldova? Sau ce altă lucrare pastorală ar putea întreprinde primul ierarh al Bisericii Ortodoxe Ruse pentru a tămădui rana jignirii care s-a tăiat în trupul acestui popor prea mult purtat prin frig în numele Moscovei?

Mă veți întreba, ce are patriarhul cu declarațiile lui Rogozin? Adevărat. Biserica nu are treabă cu politica. Dar ar fi frumos. Dacă tot se întîlnește cu Filat, poate se întîlnește vreodata și cu Rogozin, să-l mustre, să-l învețe. Iar dacă nu-l poate povățui pe Rogozin pe calea păcii și a înțelepciunii, cum îi va povățui pe ai noștri? Și atunci, la ce atîtea întîlniri, în plin scandal politic?

Dar de ce Filat și nu Voronin, vă voi spune mîine. Desigur, dăcă nu se va cere de la mine sufletul meu în această noapte…

10 Responses to Patriarhul Kiril vs Rogozin: „Cine e mai șmecher”?

 1. viorica spune:

  Ar fi un gest plin de nobleţe ca Patriarhul să regrete grosolănia purtarii provocatoare a dlui Rogozin, care nu are nimic în comun cu bărbăţia, măcar în numele Rusiei creştine…

 2. Anatolii spune:

  Da, a fost o lovitura. Si aceasta smecherie……………, unul mai smecher ca altul, peste tot numai smecheri – este o degradare sau o treapta a intelepciunii?! (daca gasiti de cuviinta, parinte, scriti mai multe la acest subiect: „smecherie-degradare sau are aceasta ceva legat cu intelepciunea”).

 3. Pavel Anton spune:

  Mă uimeşte „naivitatea” unora în privinţa aşa-zisei „biserici ordotoxe ruse”. Această biserică a fost un simplu instrument de opresiune chiar şi faţă de staroveri, un instrument de rusificare forţată atroce pentru naţionalităţile DOMINATE (vezi cronologia prezenţei imperialiste a bisericii ruse care a devastat viaţa religioasă din jumătatea de est a Moldovei după 1812).

  Asemenea episoade de „naivitate” (mă întreb dacă această naivitate este reală sau este de fapt MIMATĂ) nu fac decât să arunce praf în ochii, deja destul de tulburaţi, a unei populaţii româneşti basarabene prea intimidate după zeci, de fapt aproape 200 de ani (dacă luăm în calcul şi scurta şi benefica perioadă de aflare în cadrul firesc al României Mari) de ocupaţie COLONIALĂ. După ce a fost supusă nenumăratelor experimente de exterminare fizică, combinată cu rusificare, parţial reuşite, chiar nu mai este cazul să privim spre amăgelile Moscovei.

  PENTRU CĂ atâta timp cât Rusia NU este un stat democratic de acolo nu va veni nimic bun.

  NIMENI de la Moscova nu îşi va cere scuze pentru ŞANTAJ, FURT, OCUPAŢIE, TERORISMUL PRACTICAT LA NIVEL DE STAT faţă de FOSTELE COLONII.

  În paradigma actuală RUSIA ESTE O DICTATURĂ condusă de un OFIŢER KGB (iar aici cuvântul „fost” nu este oportun).

  MIŞCĂRILE tuturor, că este vorba de funcţionari, parlamentari, biserică SUNT STRICT CONTROLATE ŞI COORDONATE. Este vorba pur şi simplu de UN STAT TOTALITAR.

  Este greu de priceput???

  Aţi trăit cumva în altă ţară?

  Sau îi cunoaşteţi pe cei de la Moscova doar de la televizor?

 4. […] Autor: Ieromonah Savatie BaştovoiCitiţi articolul integral aici. […]

 5. Angelina Olaru spune:

  In sfarsit! Tot asa, parinte, fara incertitudini si conformism,

 6. Cușmir Ludmila spune:

  Eu aș zice că, dacă tot contăm pe scuze de la Patriarh, apoi să cerem pentru toate declarațiile făcute de oarecare rus din 1992 încoace de cînd a fost acuzat regimul comunist și se sărbătoresc noii mucenici din Rusia. Că ce mesaj creștinesc și/sau păstoresc e în stare să străbată obida, revolta și durerea națională provocată de bădăranul Rogozin? Ei bine, unde vede cineva ceva creștin aici? Vizita Patriarhului a fost programată la invitația Mitropoliei Moldovei. Se știe cî la Moscova sînt destule puteri politice, care se pronunță împotriva Bisericii și a Patriarhului personal. Aceste puteri se tem de consolidarea creștinilor și uite vine un Rogozin scandalos și agresiv c-o falcă în cer și una în pămînt exact înaintea Patriarhului să ne asmuțe ca nu cumva să ne împăcăm cu Transnistria sau să se înceapă un dialog constructiv. Bravo lui Rogozin, pentru că a reușit, e profesionist el sau sîntem proști noi? Vizitele unor demnitari de așa rang se programează din timp și dacă o lăsat Rogozin tot pentru Moldova, se vede că miza este mare. Acum despre șmecheri. La cît cunosc eu rusa se traduce tare. Apoi pentru mine cine este mai tare – forțele pe care le reprezintă Rogozin sau Biserica ortodoxă pe care o reprezintă unsul lui Dumnezeu Patriarhul și călugărul Chirill, – nu este o dilemă. Fiecare din inima lui scoate ce are, unul binele altul răul. Eu mărturisesc credința ortodoxă și știu că Dumnezeu și răul preface în bine după credință. În cazul acesta credința unui singur om nu este suficient. Unde se va găsi al doilea sau al treilea care se va ruga în numele lui Hristos? Și se va găsi oare?

 7. Cușmir Ludmila spune:

  Dumnezeu se intelege mai usor cu copiii mici, ca cei mici au un suflet incapator.La oamenii mari e o inghesuiala de rele ca nici n-ai unde sa stai.” Pavel Matin(10 ani)

 8. Cornel spune:

  Pe semne, Vladâca Kiril vine la Chişinău să-şi ceară iertare pentru fărdelegile comise de episcopii şi arhiepiscopii ruşi, aflaţi în fruntea Eparhiei Chişinăului şi Arhiepiscopii a Basarabiei ţariste şi (1812-1917), care ne-au desnaţionalizat şi au ars cărţile bisriceşti scrise în română (Pavel Lebedev, 13 iunie 1871 – 16 iulie 1882)!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: