ROMÂNIA ÎNGERILOR

Rezumat al mesei rotunde ”România îngerilor” de la standul României în cadrul Salonului de carte din Paris, unde România a fost țară invitată de onoare în 2013[1]

Imagine

 

Nu-mi stă în obicei să vorbesc despre îngeri. Tema discuției de față a fost dictată, probabil, de cartea domnului Andrei Pleșu, ”Despre îngeri” și care era în program împreună vorbitor, dar nu a mai venit. Așadar, mă aflu într-o dificultate avînd în față o temă atît de înaltă.

Nu știu a vorbi despre îngeri, dar vă pot vorbi despre un popor care trăiește laolaltă cu îngerii. Mă veți întreba de unde știu asta, de vreme ce nu văd îngeri. Vă voi spune că întreaga istorie a poporului român e legată de îngeri, căci doar cu ajutorul îngerilor un popor atît de mic și încolțit din toate părțile de uneltirile marilor imperii a reușit să-și păstreze credința ortodoxă, limba și obiceiurile.

E poate prea mult să vorbești în numele unui popor și, e adevărat, nu-mi pot asuma asta, dar vă voi povesti despre oameni din poporul meu pe care i-am cunoscut și care au avut o legătură cu îngerii.

Eu, după cum vedeți, reprezint aici România, deși nu sînt cetățean român. Dar nu este nici o confuzie, căci eu am învățat și m-am format ca scriitor în România, scriu în limba română pentru români. Totuși eu vin din Republica Moldova, țară a cărui cetățean sînt, dar care nu este reprezentată nicidecum aici la Salon du Livre. Republica Moldova, la rîndul ei, e și ea despărțită, deși nu despre asta vreau să vorbesc. Dau aceste detalii pentru a mă face mai ușor de urmărit. Vin așadar, de la mănăstirea Noul Neamț situată pe malul Nistrului, în Moldova și unde vreme de opt ani am avut ocazia să cunosc un om care era în legătură cu îngerii. A fost cea mai fericită ocazie din viața mea. Este vorba de părintele Selafiil, om care și-a consacrat întreaga viață slujirii lui Dumnezeu, a fost deportat în lagărele siberiene și a murit în pace în chilia sa la vîrsta de 97 de ani, fiind orb în ultimii 24 de ani de viață.

L-am întrebat, așadar, pe părintele Selafiil dacă vede îngeri. Părintele, după ce a ezitat puțin, mi-a răspuns: ”Nu. Dar gînduri bune de la îngeri mai primesc”. Apoi, parcă a se prihăni pentru această vorbă, a adăugat: ”Eu sînt păcătos, nu văd îngeri. Văd numai draci”. Părintele era de o desăvîrșită simplitate și, probabil, nu citise Isaac Sirul care scria că a vedea îngeri sau demoni este același lucru, căci este vorba de vederea lumii duhovnicești, a făpturilor netrupești la care au acces doar cei curați cu inima, adică desăvîrșiți.

Un exemplu bun în acest sens este Sfîntul Andrei cel Nebun pentru Hristos, care vedea îngeri și demoni deopotrivă. Dar observați cum îi vedea. Sfîntul Andrei era văzut în Constantinopol aruncînd cu pietre în pereții bisericilor și sărutînd pereții bordelurilor. Cînd a fost întrebat de ce face asta, a răspuns: ”Atunci cînd oamenii vin la biserică, demonii care îi ispitesc rămîn afară, umblînd în jurul bisericii, de aceea arunc cu pietre după ei. Însă cînd creștinii se duc la casele de desfrînare, îngerii lor păzitori îi așteaptă întristați afară, de aceea sărut pereții acestor locuri necurate, căci în adevăr sărut picioarele îngerilor”.

Eu vreau să cred că ne aflăm aici într-un loc în care îngerii noștri păzitori ne-au urmat, iar drept dovadă este și discuția noastră despre ei, despre Ortodoxie, despre oamenii vrednici din poporul nostru.

Acum vreau să mă întorc la vorbele părintelui Selafiil care se stingherea să afirme că vede îngeri, dar a zis că primește gînduri bune de la îngeri. În fapt lucrarea îngerilor este aceea de a ne releva voia lui Dumnezeu, de a ne șopti gînduri bune.

Părintele Dumitru Stăniloaie, a cărui nume a vost pomenit mai înainte de Domnul Colosimo, a fost întrebat odată dacă a văzut îngeri. Cel mai mare teolog al nostru și martir al temnițelor comuniste a răspuns: ”Nu, pentru că niciodată nu mi-am dorit să văd îngeri. Dar l-am văzut pe Hristos”. Și tot el spunea că îngerii și oamenii se află într-o permanentă legătură de cunoaștere a lui Dumnezeu, astfel încît oamenii află de la îngeri experiența cunoașterii netrupești a lui Dumnezeu, iar îngerii învață de la oameni experiența cunoașterii care se face și în trup. Cunoașterea pe care și-o comunică la nesfîrșit nu este alta decît cunoașterea dragostei lui Dumnezeu.

Să nu vă pară lucru mare afirmația că îngerii au ce învăța de la oameni în materie de cunoaștere, căci și apostolul Pavel a zis că Hristos nu s-a întrupat pentru îngeri, ci pentru oameni. Așadar, cunoașterea în trup, care nu este accesibilă îngerilor, ei fiind netrupești, este cunoașterea tainei întrupării lui Dumnezeu din dragoste, întrupare care este nedespărțită și neamestecată firii Dumnezeiești a lui Hristos.

Părintele Dumitru Stăniloae este cred cel mai mare teolog al secolului XX, filozof și membru al Academiei Române, fiind autorul celei mai depline edițiie a Filocaliei, care se face, prin comentariile pe care le dă, mai minunată decît ediția rusă sau greacă. Vă dați seama că România este țara în care oameni precum Dumitru Stăniloaie, oameni care au fost purtători de lumină și cunoscători ai tainelor îngerești, au fost închiși cîte 15, iar alții cîte 20 de ani și mai bine în temnițe, unde erau torturați și uciși cu miile. Din acest punct de vedere, lumina cu care strălucește România prin acești oameni minunați este o lumină care strălucește din iad, lumina care a umplut iadul prin moartea și pogorîrea lui Hristos.

Am, așadar, o bucurie înmulțită astăzi să mă aflu la Paris, să reprezint acest popor, făcînd pomenire a tot ce a avut el mai bun: mărturisitorii lui Hristos. Este o ocazie minunată și mulțumesc gazdelor că ne-au dăruit acest prilej, căci nu este ceva mai reprezentativ pentru România decît mărturisitorii ei din toate timpurile, mărturisire care s-a făcut laolaltă cu îngerii pe care ne-am îngăduit să-i pomenim aici.

Mai vreau ca taina cunoașterii iubirii lui Dumnezeu care se lucrează veșnic în cer și pe pămînt să ne preocupe măcar din cînd în cînd și pe noi. Această taină se va prelungi în veci, în împărăția iubirii lui Dumnezeu, căci Dumnezeu este veșnic, iar dragostea lui niciodată îndeajuns de cunoscută și cu neputință de pătruns. Iată de ce avem nevoie de această împreună lucrare cu îngerii și nu este stare mai fericită decît aceea de a cunoaște dragostea lui Dumnezeu.


[1] Textul de față nu este o stenogramă, ci o reproducere din memorie, cred foarte fidelă, a discursului rostit în cadrul programului oficial al Salonului de Carte de la Paris. Stilul familiar al cuvîntării a fost prilejuit și de cuvîntul de deschidere al lui Jean Francois Colosimo care a început prin a spune: ”Nu sînt aici în calitatea mea oficială de Președinte al Centrului Național al Cărții, ci în calitatea mea de creștin ortodox”.

20 Responses to ROMÂNIA ÎNGERILOR

 1. iubire spune:

  Poate cu 20 de ani în urmă, am avut ocazia să fiu într-un grup de francezi care îşi îndreptaseră atenţia asupra unei icoane. Atunci, cineva a spus că a trecut un înger.

 2. Mişcătoare pledoarie pentru poporul român.

  Ştii, Părinte, de multe ori ne întrebăm ce rost şi ce rol au căderile, prăbuşirile, tragediile din vieţile noastre, întâmplări care ni se par nemeritate şi necuvenite. Dar cum să putem urca dacă n-avem decât câmpie înaintea paşilor? Cum să aflăm ce puteri zac în noi dacă mergem liniar şi fără smintă?
  Mi-au trebuit şi mie timp, suferinţă de toate felurile şi lacrimi să înţeleg că nu fericirea şi liniaritatea m-au construit (fără trufie, cu umilitate spun). Ci zbaterea continuă între a alege rău şi a alege bine.
  Dumnezeu să te binecuvânteze, Părinte, deşi, poate, n-am dreptul să spun asta. Dar aşa-mi vine să spun.

 3. viorica spune:

  Cine se aseamănă, se adună – zic bătrînii. Şi dacă mai peste tot în lume şi mai ales la noi, acasă nu se ratează nici o ocazie de a ne pune în lumină proastă, Dumnezeu dă prilej poporului acesta blînd de a se face cunoscut lumii şi cu partea lui curată, sănătoasă. Făcîndu-ne părtaşi evenimentului prin această carte, bucuria se înmulţeşte…

 4. antuza spune:

  Frumos, foarte frumos. Multumim cu recunostinta.

 5. Iulian Coman. spune:

  Dumnezeul nostru , binecuvanteaza sufletele acestor sute de mii de martiri care au fost pangariti de ciuma rosie in temnitele lor criminale. .Va iubim atat de mult dragii nostri pentru curajul de a nu va vinde trupul nemerniciei si decaderii voastre in intuneric. Ingerii sa va calauzeasca in taramul de dincolo. Multumim parinte pentru reprezentarea Romaniei , respect si onoare . Dupa citirea cartii „Nebunul” scrisa de catre domnia voastra ,sunteti in sufletul meu.

 6. Ioan Cadar spune:

  “Prin sfinţii care sunt pe pământul Lui minunată a făcut Domnul toată voia întru ei.”
  (Psalmul 15:3)

 7. Nu stiu spune:

  Amin. (@ Ioan Cadar)

 8. […] publicul, de la Libraria Sophia din Bucuresti (link aici). Citesc micul “Intro” de pe pagina Parintelui, “Romania ingerilor”,  si ma minunez a luminare interioara! Institutul de Teologie Ortodoxa Saint-Serge din Paris, […]

 9. Sarut-mana , Parinte Savatie ! Va scriu , cerandu-va iertare din tot sufletul , pentru vina de a fi postat , la expozitia mea , portretele Sfintiei Voastre , fara a va cere , mai intai , incuviintarea ! Intentia mea a fost aceea de a va face o surpriza , dar , se prea poate , sa fie un gest total nedelicat ! Acum , portretele au ajuns pe blogul „anomismi” , care a avut generozitatea de a le face cunoscute !
  Fie ca „greseala mea sa va ocoleasca !” – Domnul Iisus Hristos si Maicuta Domnului sa va aiba mereu in paza ! – Doamne ajuta !

 10. Mariana Tilica spune:

  Ma iertati ca va deranjez,vin cu rugamintea la d-voastra sa publicati un articol umanitar despre copilul meu.Singura mea speranta sunteti d-voastra.Toate detaliile despre copilul meu le gasiti pe blogul umanitar:
  http://dorintilica.blogspot.ro/ .

  Va multumesc anticipat!

  Va rog frumos sa-mi dati un raspuns daca puteti publica articolul de care v-am rugat la adresa de e-mail tilicamariana@yahoo.com

 11. enoriasa spune:

  Dupa ce am aflat de cuvantul de invatatura al pr. Savatie, la Paris, mi-am zis: „Adevarat a inviat” Hristos. Da, sfintii martirii stiuti si nestiuti, fluviul de lacrimi al vaduvelor si copiilor asupriti numai pentru ca apartineau acestor martiri, nu raman in uitare. Lumina rezistentei si jertfei lor strabate intunericul deceniilor si, iata strapunge stalpul infamiilor care s-au spus si se mai spun despre poporul roman. I s-a randuit de Sus parintelui Savatie, sa duca la Paris, Lumina Adevarului, de care fariseii au fugit, s-au ascuns, s-au „revoltat” si nu au mai participat la evenimentul in care trebuia sa ajunga Adevarul despre Romani si Romania. Nu de tanarul calugar Savatie s-au temut ci de Lumina si tunetul Cuvantului care i s-a pus in gura, de la Dumnezeu, a-l rosti atunci si acolo. Ferice de purtatorul de cruce Savatie! Tuturor iubitorilor de dreptate si adevar, tuturor ortodocsilor romani si neromani, va spun cu incredintare Adevarul- HRISTOS A INVIAT! Parintelui Savatie si intregii obsti de la Noul Neamt va doresc un Paste cu multa Lumina!

 12. Hristos a inviat !
  Frumos spune ” enoriasa” ! Parinte Savatie , nimeni nu putea sa ne reprezinte mai bine , pe noi , pe toti romanii , la Paris , decat Sfintia Voastra ! Sa va dea Bunul Dumnezeu multa sanatate si putere de lupta !
  Paste fericit !

 13. Ramona spune:

  Hristos a Inviat, Parinte!
  Lumina din lumina!

  Toata recunostinta Mea pentru minunatele clipe petrecute impreuna la Salonul Cartii!
  Atunci cand am propus aceasta tema, mai intai Domnului Colosimo, m’am gandit initial la relatia duhovniceasca, tainica, intre Romania si Franta, inca de pe vremea comuniunii de spirit a Sfintilor Ioan Casian si Genevieve (actuala Patroana a Parisului), intalnire angelica, ca apoi sa nutresc speranta ca forta credintei noastre ramane o faclie dincolo de granitele geografice… Dar nu am sperat, ca acea masa rotunda sa devina aproape o predica liturgica in prima vineri a postului mare. Voi ramane cu aceasta comoara in suflet aievea si nu am cuvinte de recunostinta pentru a fi putut nu doar sa fiu un comisar al Salonului Cartii felicitat de partenerii nostril de la Paris, ci mai ales,sa fii avut gratia si cinstea sa moderez alaturi de domnul Colosimo aceasta minunata masa rotunda duhovnicesc literara. Va imbratisez cu multa afectiune! Ramona Calin

 14. Graiul Ortodox spune:

  Chrístos Papasotiríou, Avocat al Curţii Supreme de Justiţie: Guvernare electronică şi consimţământ. Mijloace de protecţie juridică – NOUL BULETIN BILET FĂRĂ ÎNTOARCERE

  http://graiulortodox.wordpress.com/2013/05/01/150-christos-papasotiriou-avocat-al-curtii-supreme-de-justitie-guvernare-electronica-si-consimtamant-mijloace-de-protectie-juridica-noul-buletin-bilet-fara-intoarcere/

 15. Mirel Banica spune:

  Am cumparat cartea Dv la pelerinajul de Sfântul Ioan cel Nou, Suceava. Mi-a placut foarte mult, se simte însa printre rânduri socul cultural dintre Apus si Orient, care nu-si vorbesc in acest mod prea des. Ar trebui sa mai continuati, este „ceva” acolo care tb. explorat mai mult.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: