Avem nevoie nu de o zi a unirii, ci de o zi a unității

Ziua Unirii a devenit la români o zi în care amărăciunea dezbinării neamului este însoțită de artificii, panglici și șampanie. Principatele s-au unit, dar românii niciodată.

Ziua Unirii s-a sărbătorit și la Chișinău, mai trist ca niciodată. Premierul Filat a felicitat România și pe toți “cetățenii români”. Eu, ca și alte sute de mii de români din lumea întreagă nu sîntem vizați de această felicitare. Pentru că nu avem cetățenie română. Nici unchiul meu Andrei, care s-a luptat în primul parlament pentru revenirea la alfabetul latin și la steagul tricolor și care a semnat declarația de independență în speranța unirii cu România, tot nu e vizat de felicitarea lui Filat. Nici Paul Goma, care nu are cetățenie română deoarece a fost lipsit de ea de statul socialist roman, tot nu are ce sărbători, din punctul de vedere al lui Filat. E adevărat că Filat nu este un om la gura căruia să te potrivești, dar e premier și de asta am avut parte de cea mai amară zi a Unirii la Chișinău.

Nu avem nevoie de o zi a unirii, ci de o zi a unității. Atunci vom sărbători cu adevărat. Pînă atunci, la mulți ani români cu cetățenie și fără.

18 Responses to Avem nevoie nu de o zi a unirii, ci de o zi a unității

 1. Ciprian spune:

  Care sa fie motivul lipsei de unire? E oare din cauza „mandriei de a fi roman” in locul „ii multumim Lui Dumnezeu ca suntem romani”? Ma framanta aceasta problema. Ce am putea face? Am citit undeva ca in strainataturi romanii sunt foarte uniti… in jurul Bisericii? Bine dar in tara oare ne dezbina lipsa din biserici, departarea de Dumnezeu?

 2. […] si: 1 Decembrie-ziua nationala a Romaniei Avem nevoie nu de o zi a unirii, ci de o zi a unitatii Trimite mai departe:Like this:LikeOne blogger likes this post. This entry was posted in Pentru […]

 3. Valahia spune:

  La multi ani, părinte, dragi frati basarabeni si români de pretutindeni. Cei care ne simtim uniti, suntem asa, indiferent de ce ar spune sau decreta orice discurs oficial.

 4. viorica spune:

  … la Bucuresti a fost sărbătorită cu ţuică fiartă şi fasole cu ciolan prin parcuri si cu paradă militară, prilej de huiduieli – zi din care rusinat a fugit fiorul demnitatii de a apartine acestui neam, nu are cum sa fie ziua nici a unirii nici a unitătii…
  pîna la urmă ce, dacă nu nepăsarea ne desparte si aceea că nu mai stim cine sîntem?

 5. cavalerultrac spune:

  Om Bun , dupa umila mea parere totul este dirijat sa fie asa ! Si cum atatia amar de ani oamenii din partile noastre au fost obisnuiti sa „respecte” indicatiile pretioase astazi tacit fac aceleasi lucruri ! Nu au Curaj sa faca altcumva ! Cei care au curaj , au pentru ca urasc …si merg in extrem ( de-o parte si de alta) dar Curajul din Dragoste se reprima undeva fiind considerat neadecvat ! Pune-i omului in fata maruntisuri si striga in gura mare ca-s gratis …uita si de copii , asa am fost „civilizati” sa fim ! Eu inca cred in ast neam si mai cred ca acum sita se cerne pentru un timp viitor in care nemaiavand incontro Curajul la care ne indeamna Hristos va iesi la Suprafata odata cu Lacrimile care-i vor curata Drumul !
  Martirii neamului romanesc sunt punctele noastre cardinale , de la nord La Sud avem borna verticalitatii românești iar de La est La vest braul haiducesc care ne uneste ! Pe aceste doua axe in forma de cruce poporul roman suie Golgota ducand… destinul neamului pe umerii celor ce astăzi sunt martirizati in pământul țării pazindu-l !
  Eu nu vad partea rea , caci ea exista in toate , incerc sa vad Setea Romanului dupa tara Sa ! In cinditiile in care il vei „hrani altfel” la astefel de ocazii sunt sigur ca se va manifesta altfel ! Ce spune unul sau altul …politic , nu ma intereseaza …in Romania Mare Bate o Singura Inima si De asta data UNIREA noastra ca neam va fi una spirituala intr-U Hristos , iar aceea nu o vor putea opri sau desface caci va purta pecetea Sfantului Duh ! Rugati-va sa ne Unim …si asa va fi ! Cu Nadejde …
  Sa ne auzim Uniti !
  (A)

 6. mihaela spune:

  Parinte, nu va intristati, sunt foarte multi cetateni romani care nu mai gandesc, simt sau traiesc romaneste si care ori fiind aici in tara ori in strainatate, nu mai dau doi bani pe neam si tara. Asa ca nu cetatenia romana te face roman .

 7. VladR spune:

  Pentru ca nu mai este dragoste, nu mai este nici unitate. Daca nu ne doare de casnicul nostru, cu atat mai mult de fratii nostri de peste Prut!
  Inca nadajduiesc ca aceasta stare se va schimba in bine.

 8. Cami spune:

  1 decembrie ieri şi astăzi

  http://cristiannegrea.blogspot.com/2011/11/1-decembrie-ieri-si-astazi.html

  Miscarea Virtuala DACIA

  ..avem „cărţile în regulă” ca să fim o PUTERE SPIRITUALĂ, aşa cum au afirmat şi diverşi profeţi.
  Numai aşa vor ajunge şi românii din jurul României să fie mândri de a fi români… şi cine ştie dacă sub o formă sau alta, nu se vor uni ca „pe vremuri” în… DACIA !?!?

  http://bassdu.mine.nu/?p=1976

  http://bassdu.mine.nu/?tag=basarabia

 9. Viorica spune:

  Din aceeași pricină, a dezbinării, nici ”cetățenii români” – măcar în parte – nu ne simtim vizați, cum ar putea fi altfel? Si dacă politic și formal, peste capetelor noastre, sîntem privați de drepturi normale, naturale, să nu jucăm după cum ne cîntă unii – că nimeni în afara noastră nu poate rupe legatura spirituală. Pînă vom avea o zi a unității să ne bucurăm inimile sărbătorind orice aflare împreună, chiar și numai sufletească.

 10. Iulian Coman spune:

  Trist dar foarte adevarate aceste cuvinte, Sfintia voastra. In fiecare an la geamul meu flutura tricolorul dar la foarte putini romani am observat acest lucru ceea ce inseamna lipsa efectiv de mandrie a noastra , a respectului si a trecutului de la care pana la ultimul mare razboinic al Tarii Romanesti , MARESALUL ION ANTONESCU ar trebui sa fim mandri pentru ca au facut sacrificiul suprem ca noi sa traim intr-o lume libera si democrata! Nationalismul din pacate a fost inlocuit in totalitate cu tot ceea ce inseamna negativ in tara noastra , cu incultura si prostia dar care place iar rating-ul acestor emisiuni spune totul despre incultura agreata si decaderea poporului nostru! Ps. Acesti obedienti politicieni au nevoie de turma manipulata pentru ca ei sa-si atinga scopurile lor puse in slujba diavolului neavand nimic sfant in ei! Dumnezeu sa binecuvanteze marii nostri razboinici si brava noastra armata romana inscrise cu litere de aur! Dumnezeu sa va odihneasca dragii nostri soldati care ati murit ca noi sa fim astazi mandri de natiunea noastra! Asa sa ne ajute Dumnezeu!Amin!

 11. Dumitru spune:

  Din punctum meu ,consider ca , ne-am lipit s-au mai bine murdarit de viata moderna si contemporana /”SEACA ???”/si putin rataciti de radacinile noastre adevarate si de taraditiile AUTENTICE SIRITUALE .UN pas catre bunul DUMNEZEU pt. luminarea mintii si sa cunoastem cu ajutorul lui DUMNEZEU si toate puterile ceresti ;CALEA ,ADEVARUL SI VIETUIREA .

 12. enoriasa spune:

  @cavalerultrac
  Aveti dreptate! Prin pacla de fumigene in care ne tin cei ce ravnesc la aceasta tara, ati vazut adevarul.Lupta pentru implinirea idealului milenar al unirii si unitatii noastre nu s-a intrerupt niciodata. Eforturile si costurile spalarii creierelor romanilor sunt uriase dar rezultatele lor sunt irelevante. Treptat, unii isi dau seama ca au nevoie de romani, ca ei nu pot lipsi din ecuatia civilizatiei umanitatii. De ce se revarsa atata har peste acest neam? Cu ce scop ii inmulteste Dumnezeu darurile si-i ridica din generatie in generatie talente in toate domeniile, care socheaza si schimba lumea? Separatia si imprasierea noastra este formala nu esentiala. Dragostea de frate nu se stinge cum sangele apa nu se face. Deunazi, un bolnav operat la un spital din Romania este vizitat de medicul chirurg care fusese mana a doua in sala de operatie, o tanara de 35 de ani, care-l intreaba „sunteti din Basarabia?” Bolnavul ii raspunde: „Nu doamna, sunt din Romania, Dumnezeu cand a ales sa ma nasc, mi-a legat destinul de comuna Selemet din Romania de ieri. „Eu sunt din satul X, din vecinatatea satului dv. natal.” Acum sunt medic aici, in Romania de azi. Tata, frate de i-ar fi fost acel bolnav, nu l-ar fi ingrijit doctorita cu atata caldura si devotament. Atata bucurie se citea pe fetele lor cand venea vizita! Atat de repede s-au vindecat ranile bolnavului cu gandul la Romania de maine. Am fost asezati de Dumnezeu aici aici vom ramane. Mereu unii au plecat, in urma lor altii s-au nascut. Romania, Izvor Nesecat de valori va dainui in veac.

 13. dan alexandru spune:

  Nu stiu daca sunt [in cuget] mai putin patriot decat multi de aici, dar prea ne vedem mai deosebiti decat altii. Poate ca in trecut smerenia la nivel colectiv era o a doua natura a acestei natii. Acea unitate nu se obtine printr-o vitejie declarativa, ci mai curand printr-o recunoastere a unei anumite neputinte, fie ea si de conjuctura…

 14. angelliffer spune:

  Da, pentru ca in unitate nu mai sunt unii si ceilalti, ci impreuna frati…CEILALTI, IATA IADUL! (J. P. Sartre)

 15. viorica spune:

  Este un simţămînt foarte plăcut pentru fraţi această aflare împreună. Nu ştiu multe amănunte, doar am simţit căldura din inimi şi lacrima-n glas:

  http://www.jurnaltv.md/#muzica-bizantina-la-chisinau-317916

  ICR Chişinău şi Ambasadei Române în Moldova, nota 10!

 16. viorica spune:

  Si tot spre lauda sa amintim si pe parohul bisericii Sfintul Dumitru din Chisinau, Parintele Pavel – care trudeste ”sa desfunde” izvoarele trairii curate ortodoxe. Am vazut cu cita dragoste gazduieste manifestari mai mult sau mai putin obisnuite care, toate aduc multa bucurie oamenilor.
  Va sarut dreapta Parinte, sa ma iertati ca nu v-am amintit mai inainte – oricum nota pentru dvs. si cei pe care ii aveti in preajma este 10+ !

 17. Scurt, clar şi cuprinzător.
  Vă mulţumim.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: