Zeul Progres şi jertfele sale

Cuvântul Progres, pentru o mare parte a populaţiei planetei, desemnează un soi de Zeu, care creşte de la o zi la alta, hrănit cu creier şi energie umană. Spre deosebire de Dumnezeul Dumnezeu, Progresul stă la cheremul omului, creşte sau stagnează, se lăţeşte şi se tăvăleşte peste ţări şi popoare, iar de la această tăvăleală viaţa în jur prosperă, capacitatea de muncă creşte, locurile de muncă tot, femeile se bagă în politică, homosexualii ies liber la paradă, demnitarii nu iau mită, preoţii nu au burtă. Totul mulţumită Progresului…

Datorită Progresului, oamenii sunt mai deştepţi, se crede. Tot mai des auzi gospodine sau tineri bărbaţi, şoferi pe rutele care leagă satele moldave cu capitalele Europei, zicând că în ziua de azi copiii sunt mai deştepţi. Copiii de azi, zic ei, intră în computer, navighează pe internet, butonează tot ce găsesc. Nu-s ca părinţii lor, care la aceeaşi vârstă, nu ştiau să citească. Internetul, zic ei, i-a făcut pe oameni mai deştepţi. S-ar putea ca, în timpul apropiat, perioada de gestaţie la femei să scadă la o lună, din cauza internetului. A Progresului, cu alte cuvinte.

Pe cât de stupide sunt aceste credinţe populare, pe atât de serios sunt ele susţinute de politicieni, televiziuni, marile concerne sau case de modă. Progresul este o idee de stânga, o idee extremistă, radicală, antiumană. Doctrina Progresului, bazată pe o falsă filozofie a evoluţiei speciilor, nedovedită niciodată ştiinţific, dar exploatată la maxim pe plan politic, a fost necesară pentru a susţine ideologic superioritatea unor oameni asupra altora. În numele Progresului colonialiştii britanici, în special, exploatau populaţiile de negri, pe care îi considerau subdezvoltaţi şi, prin urmare, nedemni de o viaţă mai bună. Numai în baza teoriilor evoluţioniste, „progresiste”, omenirea i-a putut avea pe Hitler, Lenin, Stalin. În numele Progresului au fost distruse civilizaţii întregi, pentru a se pune în loc betoane şi furnale.

Mă gândesc la avantajele progresului industrial, tehnologic. Mă gândesc, de pildă, la oraşul Chişinău, populat în special de ţărani veniţi să muncească la uzină, fabrică sau gară în anii ’60-’70-’80. Lor li se alătură mica intelectualitate, în mare formată din ţărani rămaşi să profeseze pentru salarii mizere din care abia îşi plăteau o cameră într-un cămin. În timp, ei au reuşit să-şi cumpere un apartament, lăsând casele părinteşti cu grădini şi vite să se pustiască. Ţăranii noştri intelectualizaţi câştigă în medie 200 de dolari pe lună, asudă în transportul în comun, cumpără pătrunjel de la piaţă şi merg de Paşti să mănânce pe săturate la părinţi, la ţară. Da, şi visează să-şi angajeze odraslele la vreo televiziune, că-s mai bine plătite, să facă reportaje despre maşinile care se izbesc în stâlpi. Mă întreb, oare când o să progresăm înapoi, ca să avem ce mânca, unde trăi şi să ne mai rămână şi puţin timp să stăm de vorbă…

Sursa: Jurnal.md

31 Responses to Zeul Progres şi jertfele sale

 1. Când o să vrem.

 2. Dupa postarea sfintiei tale par. Savatie, ma apuca plansul. De ce? Pentru ca „progresul” ne-a indepartat pe noi oamenii unii de altii, adica noi nu ne mai intalnim ci doar ne intersectam – suntem in criza de timp si suntem stresati – si doi, fiindca legat de situatia basarabenilor, ma mai ia plansul odata din cauza ca rusii si-au atins unul din teluri, sa ne distruga din interior. Credinta, cultura, nationalitatea, patriotismul, curajul, bunastarea.

 3. Si poate ca „Miorita” a fost compusa dupa ce romanii au cunoscut rusii. Nu sunt pesimist cu privire la Republica Moldova, doar ca eu vad poporul meu un popor derutat. Deraiez de la subiect, insa fiecare are o durere… Basarabia este pamantul pe care vreau sa-l sarut inainte de moarte. Alecsandri reda bine ceea ce simtim noi… romanii. Dan capitan d. p.

 4. Adrian spune:

  Asteptam demult articole ca ultimele doua care se adreseaza unui numar mai mare de persoane si care au amprenta inconfundabila a ieromonahului Savatie.

 5. ioan spune:

  Cu ani in urma ,credeam ca progresul va rezolva marile probleme ale omenirii,din pacate nu mai am aceleasi asteptari ,pentru ca asa zisul progres a fost platit scump.Cred ca trebuie sa revenim de unde am plecat si sa meditam mai bine cind ne aruncam in necunoscut

 6. Elena spune:

  Nu poti sa pui la nesfirsit un diagnostic. L-am pus – gata – incepem tratamentul – altfel ne moare bolnavul.
  Sintem blestemati cu eterna „punere a problemei”.
  „Şi pentru ce Mă chemaţi: Doamne, Doamne, şi nu faceţi ce vă spun?”
  STIM care e problema. Sa o tot punem inseamna sa aminam rezolvarea ei – sa ne mai scaldam un pic in …..
  „Pentru că nu a zice, ci a misca, înseamnă a ajunge.”

 7. enoriasa spune:

  Curand, parinte, mai curand decat ne inchipuim! Deja populatia lumii este orientata divergent, unii, putini continua drumul Progresului, cu sageata inainte pana vor darama barierele cunoasterii, altii, cei multi inapoi la inceputul civilizatiei si Progresului. Daca in anul 2011, omul se injuga in locul animalului la plugul cu un brazdar, la ce a folosit Progresul ?… e lucru mare ca pe la noi brazdarul e inca de fier!

 8. Anca spune:

  Parinte,

  mi-am facut timp sa stau de vorba, dar n-am cu cine. Traiesc in Occident, sub plina tiranie a acestui zeu (si a altora, un intreg olimp supravegheaza vanzoleala de aici – mastile ideologizate ale diversitatii, solidaritatii, inovatiei, stiintei etc). De cateva ori m-am pus in situatii jenante cand m-am indoit cu voce tare de aceste concepte confiscate politic si si rasnite de toate mediile de informare pana cand se golesc de sens. Am incetat sa mai fiu Gica Contra, inot si eu cu ceilalti in bulboana si fac ce mi se spune.

  Dar, cum zice cantaretul, e inghesuiala si frig in viata mea secreta. Toata ziua vorbesc, dar nu ajung la dialog. As vrea sa va scriu.
  Mai primiti rataciti pe email?

  Anca

 9. osoramaimica spune:

  Da, parinte, e trist, e foarte trist in tot ceea ce spuneti…si adevarat…
  Aseara, vorbeam cu unul dintre cei doi copii ai mei, plecat de zece ani in America, sa studieze…Eram pe skiype si incercam in mintea mea sa transform o realitate virtuala, intr-una cat mai reala.Incercam sa-i transmit fiului meu si nepotelului meu, dragostea mea de bunica care nu si-a vazut pana acum nepotul decit prin intermediul internetului. Ma intrebam in ce fel va mai putea continua viata pentru generatiile viitoare.
  Fiul meu imi spunea ca el nu mai foloseste scrisul de mult, desi e profesor si lucreaza intr-un mediu universitar.
  Incerc sa-mi amintesc si eu de cand nu am mai scris o scrisoare dar nu reusesc…se vede ca de mullt…

 10. Petru spune:

  …din pacate si in sfanta si dreapta credinta Ortodoxa a c-am intrat progresul acesta negativ.

 11. antuza spune:

  „Progresul este o idee de stânga, o idee extremistă, radicală, antiumană”. De aici ar trebui să pornim în a înţelege ce este „progresul”.
  „Progresul” prin care a trecut Basarabia este acelaşi cu „progresul” prin care a trecut şi restul României. „Progresul” este o noţiune foarte cuprinzătoare în care pot încăpea de-a valma diferite noţiuni, teorii, concepte, ideologii, care sapă la temelia orânduirii creştine fireşti, lăsată nouă de Iisus Hristos. Viaţa noastră a fost întoarsă cu susul în jos şi josul în sus, spre uimirea oricărui om de bună credinţă. Fie că a fost instituit prin violenţe şi revoluţii, fie pe cale paşnică prin consumismul exacerbat al unei societăţi în care omului i se urăşte cu binele, „progresul” (ne-) a biruit. Trăim într-o societate modernă, care a făcut multe progrese pe calea îndepărtării de credinţă, de Dumnezeu, de tradiţii, de identitatea naţională, de rădăcinile noastre. Am fost scoşi din aşezarea noastră firească şi am „progresat” spre nicăieri, şi spre niciunde.

 12. enoriasa spune:

  Iata, progresul spre care ne-am angajat timp de 45 de ani, alergand din cincinal in cincinal, acum a devenit inutil, necompetitiv si transformat cu o singura trasatura de condei intr-un „morman de fier vechi”, vandut pe 1 eu / uzina, care uzina a fost rasa de pe pamant iar pamantul vandut unor „investitori” pentru mall-uri sau spalatorii de masini!

 13. Elena spune:

  – „Parinte, sa facem un film ca sa se duca tinerii la biserica!”
  – „Draga, clopotele bat pentru toata lumea.”

  „Multe sunt lasate la alegerea noastra, insa se stie ca cea mai buna alegere este cel care impreuna-glasuieste cu voia lui Dumnezeu, atunci cand omul alege ceea ce-I place Lui, altfel spus ceea ce vrea El. Dar cum sa ajungi la asta daca nu primesti glas de Sus?! Si iarasi zic: cauta, ia aminte, si vei auzi. Eu nu pot arata cum anume, pentru ca fiecare trebuie sa auda glasul acesta in felul aparte ce i se potriveste; voi spune insa ca cei cu luare-aminte, care sunt plini de frica lui Dumnezeu, primesc semne de Sus, sunt calauziti de ele si alearga pe calea vietii preabinecuvantate, in pofida faptului ca uneori se afla in imprejurari cat se poate de neprielnice.”

  Vezi continuarea la Razboi intru Cuvant: TAIEREA CAPULUI SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL – predici ale Sfantului Teofan Zavoratul si parintelui Sofian Boghiu:

  http://www.razbointrucuvant.ro/2011/08/28/taierea-capului-sfantului-ioan-botezatorul-predici-ale-sfantului-teofan-zavoratul-si-parintelui-sofian-boghiu/#more-33231

 14. Elena spune:

  „A venit un frate la Sketis la avva Moise, cerând cuvânt de la el. Bătrânul îi zise: du-te, şezi în chilia ta şi chilia te va învăţa pe tine toate.”

  „A zis avva Moise: cel care fuge de lume seamănă cu strugurele copt, iar cel dintre oameni, cu agurida.”

 15. Elena spune:

  Stii citi oameni se „jertfesc” pe altarul Zeului Progres, ca sa scriem noi aici? E cinstit sa folosim roada jertfei lor? (Nu mai zic – sa o folosim chiar ca sa criticam ca se jertfesc unui astfel de Zeu.) E ceva in neregula aici..Si nu e vorba numai de internet – ci de multe – de masini mai confortabile si mai sigure, de telefoane mobile, de electrocasnice, de televizoare la care vedem emisiuni religioase..Cum de impacam capra cu varza? Cinstit ar fi sa le lasam pe toate si sa ne ducem pe un deal sau pe un munte…….sa reinventam roata……..:)…si s-o luam de la capat..:) Sau cum? 😦 🙂

 16. viorica spune:

  …ce mai, te face sa te simti in mijlocul lucrurilor, viu – asa amageste, aducind cu sine un mare neajuns, poate prea putin vizibil: dezradacineaza…
  Cu vremea obosim – nu ne mai gasim intregi niciunde, iar simpla intoarcere la gradina nu sterge alienarea deprinsa-n apartamentul strimt – tinjim, tragem cu ochiul spre chemarea acestui zeu „mai-binele” himera – timp poate ne-ar ramane, dar tot nu mai vorbim…

 17. Mire spune:

  Atat timp cat iti doresti un progres nesanatos, nu ai cum sa crezi ca faci un bine. A munci pentru un progres care te face mai comod, mai putin sanatos, care te tine departe de familie si de prieteni, sigur este de evitat. Cu ce te ajuta o meserie mai comoda decat alta? Sigur nu-ti dauneaza? Sigur lupta pentru acest progres te ajuta? Si cu ce esti tu mai bine, daca ai telefon3d sau plasma, daca ai haine scumpe si noi. Cu ce? Cu ce te ajuta daca esti altfel? Cu ce te ajuta sa iesi in evidenta? Asta e scopul vietii tale?

  Iti recomand o reevaluare a prioritatilor. Aseaza-l pe Dumnezeu pe primul loc, apoi pe tine, evolutia ta spirituala, sanatatea ta, relatiile cu cei dragi si abia apoi lupta pentru progresul industrial.

  Mediteaza la intrebarile acestea:
  Esti medic? Lucrezi in cercetare? Creezi aparatura si tehnica ce pot salva vieti? Ajuti la curatenia spirituala, sau fizica, a spiritului, a mediului in care traiesti? Ajuti pe ceilalti prin ceea ce faci?

  Cumva munca ta are ca finalitate doar un produs ce va timpul si nervii tai ca sa-l creezi si apoi va lua timpul si banii altora? II va ajuta sa evolueze spiritual?

 18. Hristofora spune:

  Da, cand o sa vrem. Cand o sa avem curaj sa renuntam la comoditatile lui. Cand o sa avem incredere ca Dumnezeu nu ne lasa, ca vom avea ce manca si daca nu suntem slugile lui…

 19. m.g. spune:

  Inapoi nu se progreseaza. Se progreseaza numai inainte. Cum sa mai progresam inapoi ? Eu vad ce teama aveau parintii celor din generatia mea fata de viata la tara. Ca la tara e viata grea, ca se munceste mult si din greu, iar la oras e viata usoara si se munceste putin si usor.

  Iar atunci cand copilul nu invata il ameninti ca-l trimiti la tara. La tara te trimit daca nu inveti, sa vezi tu cum e sa dai cu sapa pe camp cand dogoreste afara. Te trimit sa pasti oi si capre sa vezi daca-i mai bine.

  Ca acolo la tara, muncile campului nu au ca scop obtinerea unei recolte. Scopul lor e sa-l chinuiasca pe omul care nu a vrut sa invete. Iar prasitul campului se face intentionat vara, ca atunci e soarele mai puternic si sufera omul mai mult.

  Sa te duci tu vara la camp sa vezi cum transpiri si ti se face sete. Si ce daca iti iei apa in ulcior, o sa ti se termine apa si tu iar o sa transpiri si o sa ti se faca sete si n-o sa mai ai de unde sa bei ca e ulciorul gol si o sa suferi de sete.

  Sau sa te duci cu oile la pascut si sa vina lupu sa le fure. Ah nu, sa nu crezi ca daca le fura lupu tu o sa poti dup-aia sa stai degeaba. Ca o sa-ti dea oamenii alte oi, noi. Dar o sa te si certe pentru alea vechi pe care le-a luat lupu.

  Si la tara nu o sa ai bani. Ca oamenii fara serviciu nu au bani. Si n-o sa poti sa mergi la magazin sa iei paine si branza si oua si lapte. Ce, crezi ca-ti da lapte fara bani ?

  Asadar, se progreseaza inainte, mereu inainte.

 20. Rodica Botan spune:

  Locuiesc in California si lucrez la o mare comapnie de gaz si curent electric. Sint responsabila cu departamentul de harti electrice a 8 orase. In 1985 cind am inceput sa lucrez la departamentul asta faceam hartile pe pergament cu stilou cu tus…Astazi nimic dar absolut nimic din ce a reprezentat profesia mea atunci nu mai este la fel. Si problema n-ar fi nici macar sa inveti tehnologia…dar pe cind ai absorbit un proces tehnologic si esti stapin pe el…pe atunci se schimba procesul si trebuie sa inveti ceva nou. Ritmul este infernal…si creaza de cele mai multe ori mai multe probleme decit rezultate; dar cei care sint in functiile cele mai inalte stiu ca viata lor este scurta acolo sus, fac promisiuni absurde si apoi preseaza sa le infaptuiasca…nu conteaza ca in procesul de durata hotaririle lor vor distruge compania. Si asta nu este un caz izolat…doar ca pe asta il inteleg eu si am observat ca si alte companii se antreneaza pentru aceleasi linii de sosire.
  Cind este vorba despre progres…ma intreb eu…despre progresul cui este vorba? Ca fiintele umane au inceput sa beneficieze din ce in ce mai putin de acest progres. Cum altfel as putea sa-mi explic faptul ca pe cind mergeam pe jos, si spalam rufele cu mina…si stateam la rind la piine, aveam mai mult timp decit acuma cind am masina de spalat rufe, vase, imi spal masina la automat si-mi fac cumparaturile cit ar fi de multe intr-un timp record…Si din toate lucrurile care le-am avut si nu le-am pretuit – cel mai mult regret …timpul.
  Am, scris o poezie cu un subiect apropiat de subiectul discutiei de aici…care poate o sa va placa…
  http://www.peginduri.com/2008/08/pe-vremea-cind-umblam-pe-jos.html

 21. callina spune:

  iertati-ma..! atata „s-o” vorbit de homosexualitatea asta ca m-apuca depresia ! si aci pe site si prin Biserici si peste tot, DAR unde erau preotii de mir si calugarii cand s-a legiferat ? a ? de ce nu au iesit cu crucile in spate pe strada sa protesteze? mergeam si noi cu ei ! traim intr-o perioada in care nici nu au ce marturisi saracii, e si greu sa fii mucenic acum, nici nu sunt motive deloc! „cu cine inlocuim noi cei 40 000 de mucenici ?” iertati-ma, DAR nu se risca deloc, nu-si risca parohia care posibil a luat-o cu bani (stiu si sumele si persoanele), nu-si risca stabilitatea si „fericirea” momentului! vorbeasca altii.. poate s-o gasi vreun prost pe undeva! calugarii nici atat…! n-avem voie! avem stapan ! e.. au iesit doi tineri si trei batrani, cica noua dreapta, in buc, asta asa ca sa nu zica astia ca chiar a murit Adevarul !
  cum s-a legiferat homosexualitatea a si venit pe oameni…! pe cine intereseaza ? pe cine doare..?
  dati-le in continuare bani la pomelnice la preoti, mai au si salarii! le-a mai dat si guvernul, nici n-au saracii ! dati-le in continuare colacii, pupati-le mainile si fiti siguri ca deja sunteti in rai !
  atata naivitate ca la poporul roman nu am mai pomenit! de ce nu dau banii la saraci ? sa scoatem ctg asta un pic din deznadejde ?
  pe cine priveste asta? lasa-i asa oricum sunt condamnati !
  nici bolnavul care merge la preot nu este luat in seama ! i se ia banii si atat !!!
  vorbesc pe fapte aici, nu pe ce am citit sau mi s-a parut !
  si atunci iata-ne intr-adevar intr-un continuu progres, inclusiv spiritual !
  vine ue, vine dracul, vine antihrist …etc, si care-i faza ? deci e perfect, timp prielnic de marturisire, faceti loc mucenicilor ! de ce nu-si fac treaba de preoti, de marturisitori ?

  (iertati-ma.. nu am timp de caligrafie !)

 22. Elena spune:

  Zeul Progres – e deja pentru „clase inalte” – intelectuali etc. Fiara nu se mai chinuie prea mult si elevat azi – oamenii se inchina imediat altor zei mai mici: Coca-Cola, Ariel, Bmw, Swatch, Nike, patiseria din colt, cafeneaua de pe bulevard, pizzeria cu gradina de vara, Lavazza, fast foodul cu kebab…nu mai zic! – emisinui si fimle – daca mai sint si „artistice” si de digerat nu chiar de toata lumea..mama! pai au ajuns deja la intelepciunea cea de pe urma!
  Stii ce greu e sa scoti omul din oras, din babilon? Stii de ce? Pentru ca el are toate radacinile acolo – e impresurat de: piesa de teatru pe care trebuie sa o vada, filmul de la mall, supermarketul nu stiu care, cafeneaua care-i place cel mai mult, cofetaria unde se fac niste bomboane de astepti sa treaca noaptea sa te duci sa le cumperi – si .. de multe altele – de zgomot – devine dependent de zgomot – de „cultura” de librarii – mai ales alea cu carti frumoase din afara – de cursuri de toate felurile: de thai-ci de tango de servitul ceaiului sau mai stiu eu ce – toate astea devin el – si cind e sa se rupa de ele – curge singe – pt ca s-au infiripat ca tumorile – in tesutul lui.
  Si daca sa zicem – il ajuta Dumnezeu si se rupe – sa vezi apoi! Reprosuri din jur! – Cum! Pleci de unde toata lumea spira sa ajunga – de la un job asa bine platit – unde intilneai oameni asa deosebiti – culti, artisti – ca sa vii la tara?
  In plus – esti la tara ca pe alta planeta – ai pierdut ritmul satului si linistea si mersul domol – firesc – te innebunesc.
  Dureaza ani – sa te readaptezi – sau sa te adaptezi.
  Oamenii au pus betoane intre ei si Dumnezeu.
  Sa nu se mai vada cerul sa nu mai respire aer curat – sa se aplaude unii pe altii in concerte lansari de carti piese de teatru unde – in cel mai fericit caz – pun in scena teme „profunde” ca sa se dea cu capul de pereti – ca vai! – ce nenorociti sintem si ce soarta avem si unde a ajuns lumea – ca apoi sa se duca linistiti acasa dupa aceasta rabufnire platita – sa umeze o tigara si sa mai vada un film si sa se culce.
  Si dimineata iar – de la capat – sa inceapa inchinaciunile la zecii de zei carora se dau zilnic.
  De-aia nu se smulg oamenii din orase. – Pentru ca nu vor – nu pentru ca nu pot.
  Stau acolo se vaita unii la altii – vai vai vai unde am ajuns – si se intorc la ale lor – abia asteapta sa ajunga acasa sa manince nu stiu ce bomboane belgiene ramase intr-o cutie de ieri.
  He he..deja lumea e pe topogan .. nu mai e nevoie de prea mult efort sa-i duci in prapastie – se duc singuri – dupa tote momelile zeului Confort.
  Si cine nu are macar un zeu din asta?
  Cu ce servetele iti stergi nasul? Unele moi si cu balsam? Ce hiritie igienica folosesti? Si ce cafea bei dimineata? Macar si cu astea – si tot te-a prins.
  De-asta e mai greu ca inainte.
  Sa poti sa fii liber.
  Dar ni s-a spus: „Indrazniti! Eu am biruit lumea!”

  Eu vreau sa cresc o rosie – de la saminta pina la fruct – si sa o daruiesc. Abia atunci o sa pot sa spun ca am inceput.
  As vrea sa creasca si altul o rosie de la saminta pina la fruct – si sa mi-o daruiasca – sa am macar un frate.
  Ce bucurie ar fi sa fie mai multi!
  Daca vrea omul – cu ajutorul lui Dumnezeu.

 23. Ne-a lasat Iisus Hristos numai ce ne trebuia, nici mai mult, nici mai putin. Sa avem grija la cele ce se intampla in ziua de azi caci diavolul vrea si „progresul” ortodoxiei.

  http://ortodoxiesaumoarte.wordpress.com/2011/09/04/despre-sfanta-si-falsa-traditie/

 24. MunteanUK spune:

  Ma tem ca destul de curand s-ar putea ca ‘progresul’ caruia se inchina atatia contemporani sa ne mai dea o ‘palma’:

  http://munteanuk.blogspot.com/2011/09/en-no-comment-ro-fara-comentarii-14.html

  ***

  Iar mai rau decat usturimea loviturii, a acestei ‘noi crize’ sa fie faptul ca tot nu vom fi invatat nimic.

  Solutiile, chipurile de ‘remediere’ se vor baza pe aceleasi mijloace materiale si ideologice de natura ‘progresista’ – exact acelea care ne-au adus unde suntem…

 25. ovidiu spune:

  Sa mergem in ainte!Cae ramai bine!

 26. viorica spune:

  @callina
  ….tot nu v-ati gasit duhovnic …
  nu se ridica nimeni la nivelul moralitatii si curateniei dumitale?

 27. Ingeras spune:

  De ce credeti ca noile tehnologii digitale invadeaza casele ? ,
  ” fraierii consumatori de divertisment ” grabindu-se sa achizitioneze ” noile tehnologii, exista o conventie secreta care stipuleaza ca pe piata se arunca doar mizilicuri , adica tehnologia actuala este cu de 50 pana la 100 % mai avansata decat ce se gaseste in magazine ori laboratoare , cat despre libertate si dreptul la votare : praf in ochi pentru sclavii moderni . Sau chiar ati crezut ca cei care au cazut din ceruri cu atita groaza si ura vor lasa omenirea in pace ? Ei isi fac datoria fata de pierzania lor, dar noi cum ne-o facem in fata lui Dumnezeu ?. Vremurile care au trecut au fost ca niste acadele dulci fata de ceea ce vor sa faca acesti pierduti pe vecie . Luptati lupta cea dreapta si veti invinge caci Domnul nostru Iisus Hristos ne sta alaturi cu toate puterile ceresti ce ai sunt alaturi pana la sfarsitul veacurilor si in vecii vecilor . Amin !
  P.S. noile televizoare digitale nu vor putea numai sa stranga informatii despre preferintele privitorilor , dar este posibil sa fie folosite ca adevarate web cam !!! mai interesati-va , oricum televiziunea a fost si este o unealta de inveninare a oamenilor.
  Rugaciune si iar rugaciune si coloana vertebrala cat mai dreapta , daca tot murim sa murim pentru Hristos asa cum si EL a murit pentru noi , pastram cu drag si respect proportia , dar alta cale nu va fi . Doamne ajuta .

 28. sherlock_holmes spune:

  Cred ca omul care participa duminica de duminica la Sfinta Liturghie,se spovedeste des si cu cainta,se impartaseste,citeste din sfintele carti,traieste cumpatat si in pace cu semenii sai,ba il mai ajuta Bunul Dumnezeu sa mai faca si o fapta buna din cind in cind si sa si multumeasca ( sau sa se caiasca ) pentru aceasta,cred ca omul acela progreseaza inapoi,cel putin spre Raiul pamintesc.Si daca mai si leaga prietenii cu cei asemenea lui,putem gasi micro comunitati crestine,pierdute prin marile orase.

 29. […] Zeul Progres şi jertfele sale Cuvântul Progres, pentru o mare parte a populaţiei planetei, desemnează un soi de Zeu, care creşte de la o zi la alta, hrănit cu creier şi energie umană. Spre deosebire de Dumnezeul Dumnezeu, Progresul stă la cheremul omului, creşte sau stagnează, se lăţeşte şi se tăvăleşte peste ţări şi popoare, iar de la această tăvăleală viaţa în jur prosperă, capacitatea de muncă creşte, locurile de muncă tot, femeile se bagă în politică, homosexualii ies liber la paradă, demnitarii nu iau mită, preoţii nu au burtă. Totul mulţumită Progresului… […]

 30. Bruno Stefan spune:

  Aceasta postare despre Zeul Progres m-a inspirat cand am scris povestea „Serpoaica”. Cititi-o pe Reteaua literara la http://reteaualiterara.ning.com/profiles/blog/show?id=1971741%3ABlogPost%3A1275160&xgs=1&xg_source=msg_share_post

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: