Despre libertatea de expresie şi condiţia de Om

Cuvântul nu poate fi judecat decât în legătură cu omul. Dacă omul este măsura tuturor lucrurilor, aşa cum ziceau anticii, cu atât mai mult el trebuie să fie măsura propriilor vorbe.

Atunci când un sistem politic trâmbiţează că oferă libertatea cuvântului, mai întâi trebuie să lămurim care este viziunea sa despre om. Şi Lenin şi-a făcut intrarea în istorie fluturând deasupra mulţimii flamura libertăţii de expresie. Lenin permitea să se vorbească liber şi chiar îţi punea şi securea în mâini, cu condiţia să vorbeşti ceea ce servea viziunea sa despre om. Cum glăsuieşte un precept din „Protocoalele înţelepţilor Sionului”: „Libertatea este dreptul de a face ceea ce permite legea”. Altfel spus, libertatea de expresie este dreptul de a vorbi ceea ce se permite?

Dar ce se permite şi ce nu, şi cine face legea? Desigur, omul. Iar omul îşi face legea în funcţie de interesele sale, de fricile şi credinţele sale, în sfârşit, în funcţie de sine însuşi. Omul este măsura tuturor lucrurilor şi aşa cum este omul, aşa îi sunt şi măsurătorile, legile. Întrebarea pe care mi-o pun este: ce fel de om îşi doreşte societatea modernă?

Care este idealul de om spre care tinde sărmana noastră politică autohtonă? Pentru ce se fac legile în ţara asta, pentru ce există Guvern, Parlament, Procuratură, Şcoală, Biserică? Oare numai pentru a reglementa transferurile băneşti, pentru a controla sferele de interese, cercurile de afaceri, de presă, de agrement, de trafic şi aşa mai departe? Unde este omul în acest conglomerat de legi şi lupte politico-gangstericeşti?

Atâta vreme cât dezbaterile noastre publice, învăţământul şi ministerele nu vor conştientiza că cea mai importantă problemă în biata noastră societate este Omul, vom rămâne cu toţii în sfera incertitudinii şi sărăciei materiale şi spirituale. Dacă trebuie luptat pentru ceva, acel ceva este Omul. Statul, înainte de a păşi pe calea reformelor politice, administrative, economice sau de învăţământ, trebuie să-şi definească propria viziune despre om. Altminteri noi nu ştim cui se adresează politicienii noştri şi pentru cine luptă.

Mi-aş dori ca discuţiile despre om în sine să redevină la modă, aşa cum erau în Grecia Antică sau în Bizanţ. Mi-aş dori ca cel care se pricepe la oameni să fie în mai mare cinste decât cel care se pricepe la bani sau calculatoare, maşini. Mi-aş dori ca omul care vorbeşte frumos sau stăpâneşte vreun meşteşug să fie în mai mare cinste decât cel care îşi vinde corpul sau fură. Mi-aş dori ca omul, în toată frumuseţea şi adâncimea pe care i le-a dăruit Dumnezeu, să revină printre noi.

Dar pentru aceasta trebuie să redevenim liberi. Iar libertatea are un preţ. Acest preţ este Adevărul. Toate celelalte libertăţi, care nu urmăresc demnitatea umană, sunt păguboase. Îndeobşte, nu există libertate care să nu atragă consecinţe. A fi liber presupune, mai întâi de toate, o mare responsabilitate.

Sursa: Jurnal.md

22 Responses to Despre libertatea de expresie şi condiţia de Om

 1. viorica spune:

  Cutezatoare invitatie si generoasa totodata: sa re(de)venim oameni ! Cand cuvintul de ordine al zilei este dependenta – cinstind Adevarul sa pastrezi libertatea, asta curaj !

 2. […] pot fi de acord nici cu afirmaţia: “Cuvântul nu poate fi judecat decât în legătură cu omul“, pentru că ne pomenim pe acelaşi tărim al materialismului, mai ales cînd cunoaştem că […]

 3. Omul nu se mai cauta pe sine daramite pe altii, desi culturalismul pițiponțar e vadit de alta parere. Avem nevoie de un bun simt raportat la niste valori care, din strafundul pacatelor, nu mai exista.Si de l-om cauta nu cred ca le vom gasi in starea lor prima. Toate au suferit o transmutatie natanga ce persista inca. Speranta? Doar in Cel Necunoscut, cand toate se cunosc. Toate cele bune!

 4. Adică, omul nu inţelege ce înseamnă libertatea până când nu face pentru lume ce doreşte să facă lumea pentru el?

 5. Elena spune:

  Cita vreme mai vrem „de-ale lumii” – mai putem sa scriem un articol – sau sa-l citim si sa-l comentam. Cind nu vom mai vrea nimic din cele ale lumii – vom fi – in sfirsit – in Adevar si vom putea zice precum inteleptul care alerga in deset si striga: „Am un raspuns! Cine are o intrebare?” Atunci nu vom mai sti unul de altul decit in rugaciune. Si nu va mai avea cine sa ne laude si cine sa ne critice si cine sa ne publice – pentru ca nu va mai sti de noi decit Dumnezeu si unii de altii – cei cu aceeasi „stare”. Mai e loc in lume de asa smerenie? Da! Ar zice un parinte drag – altfel cum? „Asta ne-ar mai trebui!”, ar zice dragul de el, „sa nu mai fie loc!” Nadejde si rabdare.

 6. julienmatei spune:

  A fi liber presupune o mare responsabilitate . Eh, tocmai acolo e problema .

  Omul se teme sa fie liber tocmai fiindca nu vrea sa-si asume responsabilitati .

 7. DANUT spune:

  SPLENDID PARINTE SAVATIE! AM CITIT DIN INIMA SI VA MULTUMESC CA NE INCANTATI CU ASEMENEA ARTICOL-ESEU GENIAL! DOAMNE AJUTA.

 8. antuza spune:

  Spunea părintele Nicolae Steinhardt că: „Aflarea adevărului însingurează”.
  Fiecare om la un moment al vieţii sale are o capacitate mai mare sau mai mică de asimilare a adevărului. Există o limită dincolo de care nu poate trece. Chiar printre creştinii binecredincioşi şi bineintenţionaţi există destui care nu pot accepta anumite adevăruri care-i deranjează, şi devin intransigenţi şi uneori chiar agresivi. Limita până la care acceptăm adevărurile incomode ne-o stabilim chiar noi, în funcţie de cât suntem dornici să renunţăm la mândria şi egoismul nostru.

 9. suveranul spune:

  E drept parinte. As avea totusi sa va fac o sugestie; aflati ce inseamna Capitis diminutio maxima, iar apoi aruncati o privire in toate actele emise de guvern. Legea antihristica se refera numai si NUMAI la „persoana”, pe cand in Bilbie nu vom gasi niciunde scris acest cuvant. Aici este esenta:– diferenta dintre „fiinta umana” ca si creatie a Lui Dumnezeu si termenul de „persoana”, ca si creatie a omului prin entitatea stat! Cei mai buni sclavi sunt cei care cred ca sunt liberi.Doamne lumineaza!

 10. enoriasa spune:

  Cantitatea de Adevar pe care o detine omul e direct proportionala cu SMERENIA sa. Cel mai pretios Adevar pentru OM este Adevarul despre sine care este tinta catre care tinde cunoastrea de sine. Ce e mai greu decat aceasta?

 11. enoriasa spune:

  In cunoasterea de sine nu se inainteaza decat dobandind si sporind samburele de SMERENIE cu care venim pe lume. Cunoasterea de sine este o operatiune de o viata, o nastere din nou, adesea cu dureri, care nu se desavarseste decat prin raportarea si reflectarea Omului in Aproapele sau. La capatul drumului sta HRISTOS- ADEVARUL. CALEA cunoasterii de sine este vegheata, condusa si inlesnita de HRISTOS: Eu sunt CALEA, ADEVARUL si VIATA! SMERENIA arata daca suntem om sau OM.

 12. Da, si eu mai cred că de mare folos ne este ca de fiecare dată când vedem cât de diferiţi suntem faţă de cum am vrea să fim, să ne amintim că tot răul trece şi la sfârşitul lumii vom trăi toţi în Duh şi-n Adevăr. Eu cred că în Duh şi-n Adevăr nimeni nu se înşeală că e liber, chiar de ar fi şi sclav.

 13. Mihai-Radu spune:

  Buna ziua!

  Harap Alb e un exemplu ca un sclav poate fi foarte bun, chiar daca nu e liber.

 14. m.g. spune:

  Parinte Savatie,

  Imi pare ca civilizatia occidentala se bazeaza mai mult pe tehnologie decat pe o viziune corecta asupra omului. Iar civilizatia occidentala a „cucerit” lumea. Si a facut asta la modul palpabil, vizibil pentru oricine.

  Hristos, pe de alta parte, spune: „Indrazniti, Eu am biruit lumea”. Dar biruinta Sa parca nu este atat de „palpabila” si doar putini par a o intalege.

  Oare cei ce au cucerit lumea in sens practic, material, prin tehnologie, calculatoare si masini pot intalege biruinta nematariala a lui Dumnezeu ?

  Iar daca ceea ce ne intereseaza este cucerirea, nu e mai bine sa ne pricepem la calculatoare si masini ?

  Asadar, pentru ca Omul „în toată frumuseţea şi adâncimea pe care i le-a dăruit Dumnezeu, să revină printre noi” va fi nevoie sa ne dorim biruinta mai degraba decat cucerirea ?

 15. mihailandrei spune:

  Acum cateva zile, a circulat pe internet niste acuze foarte grave la adresa pastorului Florin Cimpean din Chicago si a pastorului Ionica Buia din Detroit. In urma acestor acuzatii , pastorul Cimpean a raspuns aici, iar pastorul Ionica Buia s-a retras temporar din slujba, la recomandarea conducerii “Church of God”.Ca si cum nu ar fi fost de ajuns “magnitudinea ” acestui “cutremur”, ca astazi un nou “soc” puternic vine din Arizona.

  Iata ce spune prezbiterul Ioan Basa :

  “Una din bisericile care este zguduita, din nou, de aceste framantari interne este Biserica Elim din Arizona, condusa de domnul Petre Lascau. Dupa indelungate abateri de la Invataturile Sfintelor Scripturi, de la Statutul de organizare al bisericii si de la principiile morale crestine, in luna Aug 21, 2011, biserica i-a dat un ultimatum pastorului Lascau cerandu-i sa renunte la modul comunist de-a conduce, de-a manipula si de-a controla biserica si, mai ales, cerandu-i sa respecte cu buna-credinta si neconditionat Statutul de organizare si de functionare a Bisericii ELIM.”

  “Nu cu mult timp in urma am avut un alt pastor rau – Ovidiu Dorin Druhora – care a dezbinat si-a jefuit biserica Elim si care a adus Politia in sanctuarul bisericii, de 7 ori, si a dus si citat la tribunal mai multe familii din cadrul Bisericii, deoarece fratii ii cereau acelasi lucru care i se cere astazi si domnului Petre Lascau: sa renunte la modul dictatorial si comunist de-a conduce si de-a dezbina biserica lui Hristos….si sa justifice sumele imense de bani care au disparut in mod fraudulos din casieria bisericii (suma estimata intre 500,000 si 700,000 de dolari). Cineva care-si insuseste banii care nu-i apartin se numeste HOT…..
  Ce zici domnule Lutu Rivis-Tipei ??? Pomul se cunoaste dupa “frunze” sau dupa “roade” ???
  Ioan Basa, prezbiter si rob al lui Isus Hristos
  Arizona, la 22 august, 2011″
  Cam asa arata Cultul Penticostal…

  http://mihailandrei.wordpress.com/2011/08/25/%e2%80%9ccutremur%e2%80%9d-in-bisericile-penticostale-din-america/

 16. enoriasa spune:

  @Mihai-Radu
  Harap-Alb a reusit pentru ca:
  1. a facut ASCULTARE;
  2. nu a discriminat oamenii; in fiecare malformat fizic, psihic sau moral ramane inca mult potential bun de pus in lucru pentru victoria razboiului vazut sau nevazut;
  3. nu a negat nici o clipa existenta activa a lumii nevazute, care ne apara, ne insoteste si ne ajuta tot timpul;
  4. tot traseul parcurs de Harap-Alb este unul initiatic; fiecare intalnire este o etapa pe CALEA cunoasterii de sine-pe care o pornesti daca ai sange de erou;
  5.toate deciziile lui se intemeiaza pe invataturile Vechiului Testament si pe Cuvantul datator de viata al Noului Testament, plecand de la porunca NU VA TEMETI!… care defineste natura eroului;
  6. credinta, ascultarea, nadejdea, rabdarea, iar peste toate iubirea, sunt coordonatele psihologice ale eroului Harap- Alb.
  In demersul cunoasterii de sine, care la capatul ei aduce Lumina lui Hristos, de care se bucura Sfantul Simeon Noul Teolog, lupta din noi se duce de fapt, ca si in cazul lui Harap-Alb, intre ADEVAR si minciuna, aceasta din urma luand formele cele mai neasteptate. Cu ce arme se castiga acest razboi?- cu credinta, rabdarea, nadejdea, si deasupra lor, cu IUBIREA. Acestea nu pot lucra daca fondul nostru existential nu este SMERENIA. Trebuie sa il rugam pe Hristos Domnul si pe Maica sa Preacurata, sa ne ajute sa frangem trufia din noi din cauza careia pierdem frecvent razboaiele cu lumea. Propun o dezbatere pe tema TRUFIE- MANDRIE- ORGOLIU- DEMNITATE.

 17. GABRIEL din Canada spune:

  Doamne ajuta! Va scriu din canada, indurerat de situatia tragica pe care am gasit-o la confratii mei romani de aici. Poate nu e o regula generala, dar cred ca aici ne aflam in deplinatatea lepadarii de Hristos mai inainte ca vremurile de apoi sa vina. Iata motivele:
  -majoritatea romanilor isi iau cetatenia canadiana, depunand juramant de credinta fata de regina angliei, care conduce biserica anglicana. oare preotii de aici toti dorm, neavertizand asupra inchinarii la idoli, cauzata de acest juramant ?
  -ziarul imigrantilor din orasul quebec refuza sa publice punctul de vedere ortodox vizavi de homosexualitate, ziar ce este condus de un roman ce se pretinde crestin ortodox. in schimb el distribuie in biserica Vinerea Mare dupa slujba ziarul ce prezinta viata fericita a doua lesbiene ce vor sa infieze un copil. el pretinde ca romanii ortodoxi trebuie sa fie toleranti si de aceea refuza sa publice maeriale care sa deranjeze. desi distribuirea ziarului s-a facut in biserica nu exista reactie oficiala din partea romanilor de aici. UNDE ESTE LIBERTATEA CUVANTULUI?
  Ce se poate mai rau de atat? Aici concubinajul este legiferat, casatorii homosexuale, fecundare in vitro, infiere copii de catre homosexuali, interzicerea simbolurilor religioase in institutiile publice, avortul sub orice metoda pana in momentul nasterii,daramare de biserici catolice sau transformare in restaurante, botezul copiilor foarte rar, propaganda homosexuala in scoli primare si gimnaziale etc.
  Ce sa facem parinte?Trag un semnal de alarma pentru toti romanii din canada, parinte ajutati-ma sa demaram o miscare de renuntare a cetateniei canadiene de catre romanii care au dobandit-o deja. Sa ii facem sa constientizeze pericolul juramantului de a respecta legile ANTIHRISTICE ale canadei si supunerea neconditionata fata de monarhia engleza. Doamne ajuta!

 18. suveranul spune:

  Gabriel din Canada, frate iti recomand un baiat inteligent din Canada: Robert Arthur Menard, , cauta-l pe youtube, o sa ramai uimit. De asemenea http://torontotruthseekers.com/. O sa-ti schimbe total modul de gandi! Doamne ajuta!

 19. vasile dumitru spune:

  libertatea de a te spanzura cand nu mai esti de acord cu guvernanta nu ti-o poate lua nimeni,si poate ca exista si iertare pt. acest gest luat in acoperirea anonimatului.

 20. enoriasa spune:

  @Gabriel, romanii care au plecat au cautat o viata materiala prospera, daca nu imadiat, macar in viitor. Au plecat pentru a-si exersa profesiile, s-au simtit umiliti pentru ca tara mama nu le oferea locurile de munca visate si s-au simtit jigniti de salariile modeste pe care tara le putea oferi. Au plcat dintr-o tara care oferea mult mai multe posibititati de a se afirma pe cont propriu ca sa se stramute intr-o lume cu scaunele ocupate. Pentru a gasi ceva de lucru trebuie sa astepti, sa accepti conditiile noilor structuri in care ai intrat. Au fugit de dracu´si au dat de naiba! Acum se vad despartiti si de locurile natale si de cei dragi si de Dumnezeu. In curand isi vor pierde si limba si orice urma de identitate romaneasca. Daca ar iubi ADEVARUL si ar avea SMERENIE, ar recunoaste precum fiul risipitor,”Tata, am gresit, iarta-ma” si, cu curaj, s-ar intoarce acasa, incepand sa dezvolte aici visul dupa care au plecat la capatul pamantului. Aici ” raul, ramul” le e prieten! Acasa insa, in locul lor vin „de-ntuneca pamantul” tot felul de natii, irlandezi, englezi de neam mare, italieni, olandezi, arabi, care stiu sa vada dincolo de aparente in ce consta darul si harul tarii asteia. Vin din civilizatia lor, care ne-a luat la multi mintile si se iau la tranta cu pamantul romnesc sa ii stoarca tot untul. Traiesc precum Verde-Imparat exportand in tarile lor dulceata pamantului romanesc- fructele, legumele, laptele, mierea, mieii, tuica, pana si magiunul de prune. Nu te ingrijora Gabriel, alegerea a fost a lor, cand se vor trezi vor gasi drumul inapoi acasa. Pentru a iesi invingator plecand de-acasa la capatul lumii, trebuie sa ai eroismul si calitatile lui Harap Alb, altfel te scurtaza de cap Spanul.

 21. Elena spune:

  „Se spunea despre avva Sisoe, ca sezind el, a strigat un glas: o, ticalosie! Si a zis lui ucenicul sau: ce ai, parinte? I-a zis lui batrinul: caut un om sa vorbesc si nu gasesc.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: