Poetului osetin Șamil Djigkaev i-au tăiat capul pentru un poem

În suburbia Vladicaucazului a fost făsit corpul decapitat al poetului osetin Șamil Jigkaev. La vîrsta sa de 71 de ani poetul îndeplinea funcția de decan al facultății de filologie osetină a Universității Osetine de Nord. Rudele poetului consideră că acesta a fost decapitat ca urmare a răzbunării musulmanilor extremiști în urma publicării unui poem, informează ”Novyi region”.

La sfîrșitul anului 2007 cîteva autocare cu cetățeni din Cecenia și Ingușetia au oprit lîngă cimitirul unde se află memorialul victimelor ucise în atentatul din Beslan. Pelerinii au ieșit să-și satisfacă nevoile firești, motiv pentru care au fost agresați de localnici, care au considerat comportamentul lor o profanare a cimitirului. Reprezentanții forurilor spirituale musulmane din Cecenia au afirmat că pelerinii au ieșit să-și îndeplinească rugăciunea de seara, dar au fost agresați de localnici cu bîte, ciocane, pietre și arme automate.

La o lună după incident revista ”Mah dug” a publicat poemul lui Șamil Jigkaev ”Lupii merg să îndeplinească hadj-ul”. Poemul este un protest împotriva violenței și a cruzimii săvîrșite în numele Coranului. Musulmanii extremiști sînt numiți ”lupi”, iar ”cartea sfîntă” a ”lupilor” sînt ”colții”. Poemul sfîrșește cu un blestem și cu afirmația ”cîinele meu să se ude pe piatra voastră neagră de rugăciune”. Comentatorii, printre care și procuratura Ceceniei, a calificat poemul ca unul care nu se referă la Coran și islam în general, ci doar la extremismul neîntemeiat al unor așa-ziși ”musulmani”.

Amenințările la adresa poetului care au fost făcute de-a lungul timpului au fost îndeplinite de extremiști în ziua de 27 mai. Poetului i-a fost tăiat capul, potrivit prevederilor coranice cu referire la pedepsirea pentru hulă. Procuratura Ceceniei este în căutarea făptașilor.

Sursa: Moldova Ortodoxă

5 Responses to Poetului osetin Șamil Djigkaev i-au tăiat capul pentru un poem

 1. Donkeypapuas spune:

  Ce caută Rusia în Cecenia? Pământ şi apă precum în Basarabia!

 2. Nicu spune:

  Asta fac muslumanii de sute de ani, asta vor face in continuare.
  Celor care au iluzia pacii si bunei convietuiri alaturi de adoratorii profetului pedofil(va reamintesc ca una dintre sotiile lui Muhammad avea DOAR 6 anisori…), le recomand sa studieze istoria Islamului. Granitele acestei culturi-religii, extrem de violenta si retrograda, sunt inconjurate de rauri de sange.
  Dumenzeu sa-L ierte pe curajosul poet

 3. enoriasa spune:

  Extremistul nu are religie dar poate sa ucida si in numele unor religii, de regula a acelora exclusiviste, sectare, care nu vad in om chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Extremismul ucide in numele unei legi, tabu pentru el, sau a unui dumnezeu razbunaor, care nu este Dumnezeul mostru cel mult milostiv si iubitor de oameni!
  Pentru extremist omul nu mai are nici o valoare! Cand traiesti printre extremisti nu ai nici o sansa daca ii infrunti. Iarasi de dovedeste ca parintele Cleopa avea dreptate cand spunea „cautati mai intai pacea si apoi dreptatea”!
  Cu cati extremisti a trait in istorie poporul roman incat a devenit atat de intelept si tolerant? Poate fi si asta o explicatie a miracolului dainuirii sale milenare?

 4. viorica spune:

  Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca!
  Ce fel de dialog este acesta in care raman ca argumente doar amenintarea si crima? Ce alimenteaza pornirea ucigasa? Cum sa fii mindru de o asa isprava?
  La inceputul anului, atentatul de la Domodedovo, era revendicat cu seninatate de „Seifullah” grupare islamista nord-caucaziana – prin liderul sau Doku Umarov

 5. m.g. spune:

  Donkeypapuas,

  ce relevanta are ce ne spui tu cu articolul acesta ?

  Oare poetul Șamil Djigkaev era vreun conducator de osti ? Sau a iesit cu mitraliera la vanatoare de musulmani ? A fost omorat din „motive politice” ?

  NU.

  A fost ucis din motive ideologice.

  Dar ce parere ai despre comunicatul musulmanilor din Caucaz ce revendicau mai multe teritorii printre care si Moldova ? Oare ei ce cauta/au cautat pe la noi ?

  Din pacate pe musulmanii astia nu poti sa-i lasi in pace, ca nu dup-aia nu te mai lasa ei. Nu ca as fi adeptul vreunui curent neonazist, dar asta este realitatea.

  Sau, de dragul corectitudinii politice, ai vrea sa uitam cum de au ajuns musulmanii sa stapaneasca teritoriile pe care acum le revendica cu infocare ?

  Islamul a fost, pentru mai bine de jumatate din istoria lui, in ofensiva. Abia in epoca moderna a inceput sa se schimbe situatia si acum iata, pozeaza in victime.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: