Premieră cu premier! Vlad Filat a luat parte la ședința Sinodului Mitropoliei Moldovei. Mitropolitul Vladimir vrea lege ca în România!

Ședința de azi a Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova este o premieră pentru spațiul ex-sovietic pentru faptul că l-a avut în cadru și pe premierul țării, Flad Filat. Desigur, aceasta este o excepție, dată fiind absența unei prevederi statutare prin care ședința sinodului să presupună participarea premierului sau a vreunei alte fețe de stat. Întîmplarea readuce tema legitimității amestecului bisericii în politică și invers.

E adevărat că una dintre temele discutate a fost și aceea de revizuire a legii cultelor. Această revizuire s-a impus odată cu legalizarea facilă a islamului în Moldova. De pildă mitropolitul Vladimir este de părere că însăși hotărîrea de legalizare a cultului islamic din Moldova trebuie revocată. Premierul, la rîndul său, a zis că va recurge la revederea legii. Ca să-l încurajeze, mitropolitul Vladimir a dat exemplu legea românească a cultelor, pe care o recomandă ca model pentru Moldova.

Aceste chestiuni ar fi putut și ar fi trebuit să fie discutate înaintea adoptării noii legi a cultelor, în 2007. Atunci reacția Mitropoliei a fost mai molcomă. Poate că nici oficialii comuniști care guvernau atunci nu au dorit să participe la sinod. Sau poate că nici nu se putea face atunci ceea ce s-a făcut acum. Dumnezeu știe.

Pricina reală a prezenței lui Filat la Sinod este aceea de a arăta mulțimii că „totul este sub control” și nu există un conflict între biserică și conducerea statului. Gluma s-a îngroșat după ce mai multe fețe bisericești au declarat că nu-i vor mai pomeni pe actualii guvernanți pînă nu schimbă legea cultelor și scot islamul din legalitate. Totul va fi bine, iar vlădica Marchel de Bălți, care a declarat anterior că nu se va ruga pentru actuala guvernare, după ședința de azi ”se va ruga și mai mult”, i-a asigurat mitropolitul pe jurnaliști. În cel privește pe vlădica Marchel, acesta a declarat ferm pentru Pro TV, chiar din holul Mitropoliei, că binecuvîntarea lui rămîne neschimbată în eparhia de Bălți, unde clericii nu se vor ruga pentru conducerea țării pînă ce aceasta nu va modifica legea cultelor în bine. La fel și ceilalți episcopi au declarat că nepomenirea conducătorilor abătuți de la calea adevărului este o măsură dură, dar necesară.

Apariția premierului alături de mitropolit în fața camerelor de luat vederi a avut menirea de a împăca spiritele. Și este greu de ghicit cine avea mai mare nevoie de această împăcare, mitropolitul sau premierul? În orice caz, bine că s-au împăcat.

Vezi video brut: http://www.privesc.eu/widget/live/4617

Citește la temă: Legea cultelor, reexaminată la Chişinău după protestele preoţilor ortodocşi

9 Responses to Premieră cu premier! Vlad Filat a luat parte la ședința Sinodului Mitropoliei Moldovei. Mitropolitul Vladimir vrea lege ca în România!

 1. Nicolae spune:

  Parinte, dar care-i sursa cu cele reconfirmate de Marchel? Cum se poate verifica?

 2. ieromonah savatie spune:

  @ Nicolae

  pozitia vladicai Marchel a fost transmisa ieri de Pro TV Chisinau.

 3. Parinte, daca ar fi sa faceti o comparatie intre personalitatile celor doi lideri de stat: Marian Lupu si Vlad Filat care credeti ca este mai sincer in afirmatii si in actiuni? Stim ca amandoi au partea lor de vina pentru dezastrul in care ne aflam dar nu este oare din nou un truc electoral? Cam coincide timpul in care apar problemele in relatia Statului cu Biserica cu campaniile electorale.

  Nu este un risc pentru Mitropolie sa acorde atata credit unui sau altui demintar doar pentru promisiuni?

 4. ieromonah savatie spune:

  @ Codrin Mihaescu,

  ambii sint la fel de nesincer, doar ca fiecare o face in felul sau. Sint de parere ca biserica trebuie sa stea departe de liderii politici in perioada campaniilor. Da, problemele ce intervin in relatia dintre stat si biserica nu se suprapun intimplator cu perioada campaniilor. Riscul Mitropoliei este foarte mare in aceasta relatie preelectorala si cred ca este un risc inconstient din partea multora. Biserica trebuie doar sa comenteze, adica sa sustina vederea Evanghelica asupra lumii si a relatiilor dintre oameni, dar sa nu se angajeze in lucrari comune cu statul.

 5. Donkeypapuas spune:

  Sincer este Varanin. Cel mai sincer dintre toţi. Balşevic adevărat!

 6. viorica spune:

  Dupa discursul premierului „castana fierbinte” – de data asta – e la Guvern si, pentru ca nu poate fi pasata, chiar frige!
  Precipitarea situatiei chiar in perioada pre-electorala este folositoare cauzei Bisericii – tot premiera!- mult mai anevoioasa ar fi fost abordarea ei intr-o perioada in care interesele politice sint domolite; bine ar fi ca angajamentul sa prinda contur cat mai vizibil pana la vot.
  Foarte buna reactia Mitropoliei – coerenta, rapida -chiar daca riscanta. Pastrind in orice perioada atitudinea cat mai nepartinica dar atenta, la lumina – riscul relatiei cu puterea statului este diminuat.
  Mitropolitul Vladimir vorbea de schimbari de statut ale Bisericii Ortodoxe din Moldova – ce schimbari sint?

 7. viorica spune:

  De fapt,abordarea frontala (in forma eleganta a invitatiei)e cea care a adus avantaj – orice alt fel de apropiere, de oricare dintre tabere, in perioada campaniei, ar fi fost risc stupid.

 8. […] respingand (cel putin la nivel declarativ, oficial) propunerea episcopului Marchel, cu toate ca acesta din urma nu a abandonat demersul initiat. Incetarea pomenirii stapanirii este, pana la urma, un "as in maneca" Mitropoliei Moldovei, data […]

 9. viorica spune:

  Am vazut in presa ca premierul a invitat societatea la consultari. O parte din angajament este onorata – sa avem nadejde ca nu doar ca forma si ca in continut, reglementarile legale vor limita derapajele in viata sociala, si asa destul de zbuciumata.
  S-ajute Domnul !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: