Schismă în Abhazia. Autorii au refuzat să se prezinte în fața patriarhului Kiril al Moscovei

Scandal bisericesc în Abhazia.  Mănăstirea istorică Noul Athon a fost locul întrunirii ”adunării bisericești naționale” la care s-a hotărît ruperea de Patriarhia Moscovei. Liderii adunării, ieromonahii Dorothei Dbar și Andrei Ampar sînt clerici ai Patriarhiei Moscovei ieșiți de sub ascultare. Soluția propusă de ei este înființarea Sfintei Mitropolii a Abhaziei.

Adunarea a avut loc pe 15 mai și a întrunit circa 1000 de persoane.

Pe 19 mai protodiaconul Andrei Kuraev a publicat documente provenite din cancelaria Patriarhiei Moscovei din care reiese că ieromonahul Dorothei Dbar a fost caterisit încă în 2007 de către episcopul Pantelimon de Maikop și Adygeea la cererea patriarhului Alexei al Moscovei. Această informație contravine declarațiilor vicepreședintelui Departamentului de Relații Externe al Bisericii ortodoxe Ruse, protoiereul Nicolai Balașov care, cu doar cîteva zile înainte, catalogînd necanonică activitatea ieromonahului Dorothei, totuși nu a pomenit nimic de caterisirea acestuia, considerîndu-l cleric al Patriarhiei Moscovei.

Mănăstirea Noul Athon,  situată în Abhazia,  a trecut în subordinea Patriarhiei Moscovei în urma bombardamentelor din Georgia. Pînă atunci ea s-a aflat în subordinea Patriarhiei Georgiei. Totuși situația Noului Athon este una incertă din punct de vedere canonic, aici prevalînd interesele geopolitice.

Abhazia s-a rupt de Georgia după destrămarea URSS și continuă să fie zonă de conflict. Schisma anunțată conferă o nouă tensiune  relațiilor ruso-georgiene.

Abhazia, care astăzi este populată de creștini ortodocși și musulmani în egală măsură,  a fost creștinată de Apostolul Simon Cananitul.  Zona se slăvește și prin faptul că aici a fost exilat și și-a aflat fericitul sfîrșit marele dascăl al lumii și ierarh, sfîntul Ioan Gură de Aur.

3 Responses to Schismă în Abhazia. Autorii au refuzat să se prezinte în fața patriarhului Kiril al Moscovei

  1. Donkeypapuas spune:

    Un teritoriu georgiană în care-şi înfinge ghearele (ca de obicei) „maica Rusie”. Şi politic şi bisericeşte. Din „dragoste creştină”.

  2. dumitru spune:

    Oriunde nu teai intoarce,vezi doar scandal si nedreptate
    ce-o sa mai fie oare si cu noi doar bunu Dumnezeu stie ….de trei saptamini nu mai ploua adevarat….e trist

  3. […] Savatie Bastovoi: Schismă în Abhazia. Autorii au refuzat să se prezinte în fața patriarhului Kiril al Moscovei Scandal bisericesc în Abhazia.  Mănăstirea istorică Noul Athon a fost locul […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: