Legalizarea islamului creează tensiuni nedorite în Găgăuzia


Mai mulți preoți și credincioși din Eparhia de Cahul și Comrat, Găgăuzia, au lansat azi un comunicat prin care își exprimă îngrijorarea față de înregistrarea Ligii islamice în Moldova. ”Intrarea islamului pe arena religioasă va afecta, în primul rînd,  minoritățile etnice din zona sudică a țării, bunaoară, populația gagauză, care va fi pusă în situația de a-și revendica iarăși creștinismul în fața prozeliților ce nu se vor lăsa așteptați. În condițiile în care identitatea și demnitatea etnică a găgăuzilor abia de două decenii a căpătat o posibilitate de autodeterminare, prozelitismul islamic ar putea crea situații de conflict în zonă”, se spune în comunicat.

”Inregistrarea Cultului Islamic din Republica Moldova a actualizat problema istorică a relațiilor statului nostru cu expansiunea islamică. Din vremea, cînd Ștefan cel Mare lupta cu turcii și tătarii pentru neatîrnarea neamului său, pînă în zilele de azi,  libertatea a avut o conotație de credință. Nici în cele mai grele cumpene nu s-a comercializat de dragul cuiva esența credinței unui popor, spre deosebire de ceea ce se face azi”, declară reprezentanții Eparhiei de Sud.

Totodată, preoții și credincioșii din Găgăuzia consideră că situația creată se datorează lacunelor din noua lege a cultelor:

”Imperfecțiunea legii cultelor a generat de mai multe ori situații de conflict în societate. Înregistrarea Ligii Islamice din Moldova poate crea tensiuni iminente, ceea ce ne îngrijorează profund. Eparhia de Cahul și Comrat are o vastă experiență în medierea dialogului intercultural și interetnic. Singurul garant viabil al bunelor relații dintre etniile ce locuiesc în sudul țării îl reprezintă Biserica Ortodoxă”.

Nu se exclud nici ciocnirile fizice dintre musulmani și creștini. ”Intrarea islamului pe arena religioasă va afecta, în primul rînd,  minoritățile etnice din zona sudică a țării, bunaoară, populația gagauză, care va fi pusă în situația de a-și revendica iarăși creștinismul în fața prozeliților ce nu se vor lăsa așteptați. În condițiile în care identitatea și demnitatea etnică a găgăuzilor abia de două decenii a căpătat o posibilitate de autodeterminare, prozelitismul islamic ar putea crea situații de conflict în zonă.  Suntem îngrijorați de faptul că islamul se lansează profitînd de lacune legislative, or, odată instituit, islamul nu va mai respecta nicio lege, conform preceptelor islamice, care situează îndemnurile Coranului mai presus de orice Constituție. Textele lor sacre cheamă la masacrarea necredincioșilor, iar noi sîntem, în viziunea lor, necredincioși”.

În final, semnatarii comunicatului îndeamnă autoritățile moldovenești să revadă legea cultelor în lumina legislației europene în vigoare, ținînd cont de experiența unor state precum Franța, Germania sau Marea Britanie.

”Există un șir de chestiuni referitoare la cultul islamic care era imperios necesar să fie discutate, negociate preventiv. Există o conjunctură, există circumstanțe istorice ce ne obligă la o examinare foarte atentă a ofertei musulmane.  Înregistrarea oricărui cult, în particular, a celui musulman, necesită cel puțin niște negocieri exhaustive, ce ar exclude riscurile iminente și ar oferi garanții solide privitoare la securitatea statului, la securitatea mediului cultural, valoare pe care, cu regret, nimeni se pare că nu o mai ia în considerație. Mai presus de orice statul trebuie să urmărească și să asigure pacea și buna conviețuire dintre cetățenii săi și abia după aceea să se îngrijească de reprezentanții altor state și culturi pe teritoriul Moldovei. Aceasta este și concluzia exprimată recent de către state precum Franța, Germania și Marea Britanie care au anunțat eșecul politicii multiculturaliste în defavoarea valorilor tradiționale în Europa”.

Sursa: Moldova Ortodoxă

8 Responses to Legalizarea islamului creează tensiuni nedorite în Găgăuzia

 1. Roxolanu spune:

  Inca o petarda al carui fitil a fost aprins de la Moscova. Au gasit un ratacit pe care l-au pus in fruntea unui asa-zise ligi a musulmanilor pentru a tulbura putin apele, iar apoi au scos la inaintare „aparatorii ortodoxiei”. Toata miza acestui conflict amorsat artifical este una politica: denigrarea actualei guvernari de la Chisinau si prezentarea fortelor pro-rusesti drept aparatoare ale dreptei credinte. Scopul e implantarea in capul moldovenilor credinciosi a ideii ca daca vrei sa-ti aperi credinta si neamul trebuie sa fii contra AIE, contra-Europa si, daca se poate, cu Moscova sau cu fortele dirijate din umbra de ea.

 2. Donkeypapuas spune:

  Ia te uită! Minoritatea sprijinită de sovietici pentru a-şi crea (ÎN DAUNA MAJORITĂŢII!) o unitate administrativ-teritorială, această minoritate (care se pare că nici nu ştie ce limbă vorbeşte!? or fi acceptat între timp să se predea în şcoli limba turcă şi nu rusă?) dă lecţii majorităţii pe cine să accepte şi pe cine nu! Aceşti COLONIŞTI aduşi de ţarişti (şi folosiţi din plin de sovietici) se erijează (ca şi tractoristul) în apărătorii „maldavenismului”!
  Ce jocuri faceţi, părinte Savatie? Pare o melodie dictată mai de la răsărit.

 3. Roxolanu spune:

  Nu cred ca Parintele Savatie face vreun joc. Atat domnia sa cat si alte persoane implicate in protestele contra noii legi a cultelor sunt bine intentionate. Tocmai pe asta mizeaza si sforarii din umbra. Ei lanseaza cate o tema de dezbatare, apoi ii lasa pe oamenii de buna credinta sa se agite in jurul ei si sa le faca fara voie jocurile. Cine face treaba asta stie exact pe ce butoane sa apese. Rusii nu sunt prosti deloc cand vine vorba de razboi informational.

 4. sherlock_holmes spune:

  Bine ar fi daca s-ar implanta in capul credinciosilor moldoveni si al nostru ca daca vrem sa ne aparam credinta si neamul trebuie sa fim cu Hristos intr-o mai strinsa comuniune.Si vietile ni se vor schimba din temelii,saracia devenind bogatie,tristetea bucurie,deznadejdea speranta si asteptare,instrainarea si egoismul devenind comuniune cu cei de linga noi,de departe si de oriunde si oricind.

  Eu mi-as dori ca,conducerea politica a Rusiei sa devina precum regele David al Israelului,sau imparatii bizantini ( unii) sau domnitorii nostri din tarile romane,si atunci i-ar ajuta Dumnezeu si pe ei dar si pe poporul rus,care a dat atitea milioane de martiri si mucenici.Sa-L ai pe Dumnezeu in bisericile tale,in inimile credinciosilor…si sa nu stii,si sa nu-i ceri ajutorul ba sa cauti aliante aiurea,sau sa te bizui majoritar pe armatele tale,sau servicii de informatii,sau tot felul de politici …cita risipa de energie.

 5. dan alexandru spune:

  @ Donkeypapuas,

  N-or fi ei gagauzii cei mai in masura sa se erijeze in purtatorii de cuvant ai majoritarilor, dar cand acestia nu iau suficienta atitudine, poate nu e nefiresc ca pietrele sa inceapa sa vorbeasca.
  Pentru parintele Savatie numai Lumina vine de la rasarit, din cate am putut intelege eu pana acum.
  Iar daca rusii incearca sa transforme lumina in intuneric, nu inseamna ca si vor reusi, oricate „sfori” ar trage. Indiferent de sforari.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: